Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η αλήθεια πίσω από τις μπλόφες- Βαρύ το τίμημα για να μείνουμε στο ευρώ


newpost.gr
Η αλήθεια πίσω από τις μπλόφες- Βαρύ το τίμημα για να μείνουμε στο ευρώ
Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες υφίστανται ένα συνεχές σκωτσέζικο ντους. Μια κρύο, μια ζέστη. Βγαίνει ο ένας μας βγάζει από την ΟΝΕ, βγαίνει ο άλλος μας διαβεβαιώνει ότι δε θα βγούμε. Αποτέλεσμα; Μέτρα, μέτρα, μέτρα. Η κυβερνητική ατζέντα πηγαίνει από έκτακτο υπουργικό σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τραπεζίτες και στελέχη της τρόικας και, σήμερα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί. Αφού θα έχει πει δυο λογάκια στα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής.

Συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Το έργο σωτηρία ή χρεοκοπία της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρολαυτά το εισιτήριο όσων την παρακολουθούν, με το ζόρι οι περισσότεροι, αυξάνει συνεχώς.

Ερώτημα πρώτο: τι ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους τραπεζίτες; Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το PSI. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ή, αλλιώς, η συμμετοχή των ιδιωτών στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Συμπέρασμα; Πάει καλά, αλλά δεν αρκεί.

Ερώτημα δεύτερο: τι θα συζητηθεί στην κυβερνητική επιτροπή; Η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αλλαγές εδώ και τώρα. Γιατί το 2011 δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας.

Ερώτημα τρίτο: τι θα βγει από την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου- Μέρκελ- Σαρκοζί; Ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την ΟΝΕ, αρκεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και, αν το κάνει, οι ευρωπαίοι μπορεί να κουρέψουν ορισμένους κερδοσκόπους, στοιχεία για τους οποίους κομίζει στις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ερώτημα τέταρτο: τι θα πληρώσουμε; Το δημόσιο θα μειωθεί κατά 250 χιλιάδες άτομα και οι επιχορηγήσεις σε παιδεία και υγεία θα μειωθούν. Συνολικά το κοινωνικό κράτος θα συρρικνωθεί ενώ σχεδόν όλες οι ΔΕΚΟ θα οδηγηθούν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, θα επεκταθεί η διαδικασία των ταχέων επενδύσεων σε ότι πρότζεκτ μας ζητήσουν οι εταίροι. Οι συντάξεις θα μειωθούν και οι εργασιακές σχέσεις θα ελαστικοποιηθούν.

Ερώτημα πέμπτο: και μετά; Κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει τους δανειστές να ζητούν συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το ίδιο δε θα ήθελε να διαχειριστεί ως αυτοδύναμο την κρίση. Άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, τα κόμματα που ευθύνονται για ότι ζούμε, οπότε μπορεί να κληθούν, και από το αποτέλεσμα της κάλπης, να λύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει.

Βέβαια, όλα αυτά είναι στα χαρτιά, καθώς η οικονομία και η κοινωνία έχουν τους δικούς τους κανόνες. Συμφέροντα και τυχαία γεγονότα μπορεί να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: