Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Στην ουρά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού. Τρόμος στα στελέχη λόγω της βουτιάς στις δημοσκοπήσεις. Ποιοι προετοιμάζουν το έδαφος για την μετά Παπανδρέου εποχή

Με το βλέμμα στα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ μετά και την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, ανοίγει το θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Τα περισσότερα στελέχη αφήνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι η θητεία του δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του εξαμήνου, αναμένουν όλοι να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ανοίξει εσωκομματικές διαδικασίες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη. Επισήμως το θέμα ήταν η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, όλοι οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, που απαρτίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσκοπική πτώση και η αμφισβήτηση

Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και βρίσκεται στο 11,9%, ο Γιώργος Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά και δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί και ξεκινά περιοδείες για να εξηγήσει τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα δημοσκοπικά δεδομένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας επισήμανε πως καθίσταται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει σε εκλογές αν δεν αλλάξουν πολλά για να αποκατασταθεί η σχέση του με τον κόσμο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον τέως πρωθυπουργό να κάνει τον απολογισμό του και να τον εκθέσει δημοσίως.

"Τα υπόλοιπα θα τα προχωρήσουμε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες. Υποχρεωτικά θα πρέπει να τρέξουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ", ανέφερε στη ΝΕΤ.

Σε άλλο μήκος κύματος, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επισήμανε ότι οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν άνοιγμα εσωκομματικών μετώπων και εξέφρασε την άποψη ότι "κάποιοι βιάζονται, ενώ θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θέτει τέτοιο θέμα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, έδειξε να μην το αποκλείει να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ

Στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να έχουν ήδη διαμορφωθεί τρεις πόλοι. Ο πρώτος είναι αυτός που στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν σκέφτεται το κόμμα χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εκτιμούν ότι πρέπει να είναι αυτός στο τιμόνι του κόμματος όταν θα οδηγηθούμε σε εκλογές, ενώ υπάρχουν και στενοί του συνεργάτες, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, που πιστεύουν ότι πρέπει να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες.

Ένας άλλος διαμορφώνεται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον άλλοτε ισχυρό αντίπαλο του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος.

Μαζί του εκτιμάται ότι θα συνταχθεί και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που διαθέτει ισχυρή δύναμη στον κομματικό μηχανισμό.

Η ομάδα των τριών -Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση- είναι αυτή που αποτελεί τον τρίτο πόλο, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει το προβάδισμα.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η ομάδα Παπουτσή, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να εκφράζει και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η "κίνηση των τριών" βρίσκεται σε επαφή με τον Γιώργο Φλωρίδη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού εκσυγχρονιστικού μετώπου εντός του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι με τους "τρεις" έχει συνταχθεί ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ πολύ κοντά τους βρίσκεται και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η μάχη για τον επόμενο πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τη Real News θα είναι κούρσα για δύο.

Το 27,3% προτιμά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 17,3% τον Ανδρέα Λοβέρδο και στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Άννα Διαμαντοπούλου με 2,4%.

Μεταξύ των πράσινων ψηφοφόρων, το 33,1 % προτιμά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 24,7% τον Ανδρέα Λοβέρδο και το 1,9% την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ το 17,5% δηλώνει "κανένας" και το 6,5% "άλλος".

Μεταξύ των αναποφάσιστων ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται με 19,2% έναντι 18,2% του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η εκλογή από το Συνέδριο είναι αυτή που θα συνέφερε περισσότερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τον Ανδρέα Λοβέρδο η εκλογή από τη βάση.

Σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίξει το θέμα της διαδοχής του, η εκλογή του διαδόχου του θα γίνει τον Δεκέμβριο, με καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων της Ιπποκράτους.

Το καταστατικό δεν προβλέπει υποχρεωτικά Συνέδριο, το οποίο, όμως, θα πραγματοποιήσει ο νέος αρχηγός μετά τη διαδοχή του।

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: