Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


Η τρόικα ζητάει άλλα 2 δισ. και ο Στουρνάρας προτείνει κεφαλικό φόρο 150 ευρώ!


Η τρόικα ζητάει άλλα 2 δισ. και ο Στουρνάρας προτείνει κεφαλικό φόρο 150 ευρώ! 
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, και αυτό που διαφάνηκε είναι πως μέχρι την Κυριακή μπορεί να κλειδώσουν μέτραπερίπου 10-11 δισ. από περικοπές. Νέα σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ξεπεράσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων τα 7,5-8 δισ. ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να αποσαφηνίσουν μέτρα 0,5-1,5 δισ. κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα (όχι μειώσεις μισθών).

Μία ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης, αποχώρησε ο Πόλ Τόμσεν,  παρέμειναν ωστόσο οι άλλοι δύο επικεφαλής της τρόικας αλλά και άλλα στελέχη του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται η ιστοσελίδα tovima.gr, ο κ. Τόμσεν αποχώρησε επειδή έπρεπε να συμμετάσχει σε μία τηλεδιάσκεψη. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέστρεψε στη σύσκεψη λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέτρα ζητά η τρόικα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από 6,5 δισ. ευρώ μέσω περικοπών μισθών και 5 δισ. ευρώ από περιστολή λειτουργικών εξόδων. 

Στη συνέχεια όμως τα δεδομένα άλλαξαν και το πακέτο μετατράπηκε σε περικοπές 8 δισ. ευρώ από μισθούς και 3,5 δισ. ευρώ από περιστολή εξόδων με τις πληροφορίες να λένε ότι τελικά θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ από μισθούς και 2,5 δισ. ευρώ από τα έξοδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα επιμένει για άλλα 2 δισ. ευρώ πέραν των 11,6 δισ. ευρώ τα οποία ζητάει να προέλθουν από φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα το πακέτο μέτρων να αγγίζει τα 13,6 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στους ευρωπαίους πιστωτές - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι έαν τελικά το πακέτο ανέλθει στα 13,6 δισ. ευρώ τότε ο μόνος τρόπος για να «βγει» είναι να υπάρξει κεφαλικός φόρος 150 ευρώ σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές,  χωρίς να διευκρινίζεται όμως αν ο φόρος αυτός θα είναι για 1 έτος ή δύο έτη ή εάν τελικά θα τεθεί σε μόνιμη ισχύ...

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: