Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝ ΜΕΣΩ «ΠΥΡΩΝ» ΜΕΤΑΞΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


«Σπάει» σε δύο κομμάτια το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ


«Σπάει» σε δύο κομμάτια το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ 
Καυτά μέτωπα, πλην του εσωτερικού, έχει πλέον και στο εξωτερικό να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα παιχνίδι ισχύος ανάμεσα στους δανειστές, με το ΔΝΤ από τη μία πλευρά και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις –ΕΕ και ΕΚΤ- από την άλλη. Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται στις 4 το απόγευμα με την τρόικα και αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των δανειστών απόχωρούν από την Αθήνα για μία εβδομάδα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η κόντρα ΔΝΤ και ΕΕ-ΕΚΤ που μετράει ήδη αρκετούς μήνες παρελθόν, αναδεικνύεται πλέον και σε ελληνικό πρόβλημα. Ο προχθεσινός καυγάς ανάμεσα σε Στουρνάρα και Τόμσεν (ΔΝΤ) φαίνεται πως, όχι μόνο οδηγήθηκε στα άκρα αλλά προς στιγμήν απείλησε να δυναμιτίσει και τη διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το χάσμα ανάμεσα στην ανυποχώρητη θέση του εκπροσώπου του ΔΝΤ που επέμεινε στην εφαρμογή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και στη σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών που ξεκαθάρισε πως ό,τι μέτρα ήταν να ληφθούν στην κατεύυνση των περικοπών έχουν ληφθεί, γεφύρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μόρς. 

Πίσω από την επιμονή του Πολ Τόμσεν και την πυροσβεστική παρέμβαση του Ματίας Μορςκρύβεται η προσπάθεια του ΔΝΤ να επιβάλλει όρους και κανόνες στην Ευρώπη (πιθανώς και με την παρασκηνιακή στήριξη του Βερολίνου). Όπως εκτιμάται από τα επιτελεία των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση Σαμαρά (και, καθώς φαίνεται, πρόκειται για σημείο στο οποίο συγκλίνουν), το ΔΝΤ θέλει με κάθε τρόπο να υπάρξει νέο «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος (ουσιαστικά στα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ). 

Για να το καταφέρει αυτό, επιμένει σε μέτρα οριζόντιων περικοπών, εξαθλιωτικά για την ελληνική κοινωνία, επικαλούμενη την επί δυόμιση χρόνια προκλητική αδράνεια –σε βαθμό κοροϊδίας των εταίρων- της κυβέρνησης Παπανδρέου και διατηρώντας στο προσκήνιο το «μύθο της Ιφιγένειας». 

Μια εξέλιξη για την Ελλάδα, την οποία κυρίως για πολιτικούς λόγους (φοβούμενοι το μπαράζ πιέσεων των αγορών και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες) απεύχονται στην Ε.Ε. Ως «κερασάκι» στην τούρτα αυτή προστίθενται και οι επικείμενες διοικητικές αλλαγές στην πυραμίδα του ΔΝΤ, που καθορίζει εν πολλοίς στάσεις και συμπεριφορές των στελεχών του. 

Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη από κοινού με τους κ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα και Βρούτση να αναζητούν κοινούς τρόπους να κλείσουν την τρύπα των 2 με 2,5 δισ. που παραμένει ακάλυπτη στο πακέτο των 11,6 δισ. 

Πέραν της επιμονής στις «κόκκινες γραμμές», δηλαδή στις απολύσεις στο Δημόσιο και τις οριζόντιες περικοπές συλλήβδην σε μισθούς και συντάξεις, φαίνεται ότι πλέον κερδίζει έδαφος η πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του πακέτου. Δεδομένου ότι η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα αφορά σε περίπου 9-9,5 δισ. ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται επί του παρόντος στην εφαρμογή των μέτρων αυτού του ύψους, μεταθέτωντας τα υπόλοιπα σε μέλλοντα χρόνο. 

«Αν δεν έχω απόδοση ως το 2014, θα εφαρμόσω μέτρα» είναι η λογική προς την οποία δείχνει να κινείται ο κ. Σαμαράς, έχοντας προφανώς τη στήριξη και των άλλων δύο αρχηγών (παράλληλο σκεπτικό άλλωστε έχει εκφράσει και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος έχει κάνει λόγο για παράλληλη εφαρμογή των μέτρων σε συνάρτηση με την επιδιωκόμενη οικονομικήν ανάκαμψη στους επόμενους μήνες). 

Εξάλλου, όπως μεταφέρεται από τους επιτελείς και των τριών αρχηγών, το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη ήταν καλό και δεν είχε καμία σχέση με το ψυχροπολεμικό περιβάλλον της Τετάρτης ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις Γεννηματά και τις διαρροές της Ιπποκράτους. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά καταγράφηκε η δυσφορία τόσο του Μαξίμου όσο και της ΔΗΜΑΡ, για τις άστοχες διαρροές της Ιπποκράτους, αναφορικά με τον «κεφαλικό φόρο» που έριξε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών. 

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: