Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο λαός με την ψήφο του»


Τσίπρας: Τέλος ο ΕΝΦΙΑ το 2015 - Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής

Να μπει τέλος στο δράμα των πολιτών που έχουν γονατίσει από την φορολογία και την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, υποσχέθηκε να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.
tsipras1
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι εφόσον αναλάβει την εξουσία η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
«Δεν θέλω να σκεφτώ ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές. Αισθάνομαι μια βαριά ευθύνη, η Αριστερά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή σε όλες τις μάχες που έδωσε η χώρα στο παρελθόν, δεν της δόθηκε ποτέ η διακυβέρνηση του τόπου. Αν ο λαός το αποφασίσει δεν θα έρθουμε για την Αριστερά, θα έρθουμε για μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα έχει στόχο την ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας» είπε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν να φοβούνται όσοι έβαζαν το χέρι στο μέλι. Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο λαός με την ψήφο του. Δεν υπάρχει τρόικα, υπάρχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί. Διαπραγμάτευση σημαίνει κοινή λύση. Δεν τους λέμε θα φύγουμε τους λέμε διαπραγμάτευση. Σκληρή, αλλά διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο δεν έχει σχέση με τις δανειακές συμβάσεις, ποτέ δεν είπαμε ότι θα τις σκίσουμε. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει τη λιτότητα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση λεηλάτησε όλα αυτά τα χρόνια τη μεσαία τάξη.Στην πραγματικότητα λέει να συνεχίσουμε τη γονυκλισία. Να μπει τέλος σε αυτό το δράμα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτοί που έχουν Offshore θα πληρώσουν. Ο ΕΝΦΙΑ προέβλεπε έσοδο 3,5 δισ. ευρώ, υπολογίζουμε σε ένα έσοδο 1,5 δισ. ευρώ, αυτή τη διαφορά θα την αναπληρώσουμε με μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος».
Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε νόμος αντικαθίσταται από νόμο. Εμείς δεν λέμε ψέματα. Οι δόσεις αφορούν το 2014. Εμείς θα εξαγγείλουμε στις προγραμματικές δηλώσεις και οι δεσμεύσεις μας για φορολογία και ΕΝΦΙΑ θα αναγγελθούν και θα προαγματοποιηθούν. Το 2015 δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ο κόσμος. Το 2014 ναι, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο».
Ο Τσίπρας τόνισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κανείς δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του.«Η υποτίμηση μισθών έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Πως θα φορολογείται ένα σπίτι που από 200 χιλιάδες έχει πέσει στις 100 χιλιάδες; Επαναλαμβάνω ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα χαμηλά εισοδήματα όχι μόνο θα επιβαρυνθούν αλλά θα ωφεληθούν. Αυτοί που έχουν να φοβούνται είναι οι φοροφυγάδες οι λαθρέμποροι, αυτοί με τις βίλες, τα κότερα και τις οφσόρ. Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο για να εντοπίσουμε όσους φοροκλέβουν. Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Κλοπή να φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ ο ελεύθερος επαγγελματίας».
Ο Τσίπρας χαρακτήρισε τη ΝΔ «κόμμα του πλούτου και της φοροδιαφυγής» έκανε λόγο για «πάταξη φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και αντιμετώπιση μαύρου χρήματος» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν προχωρούν οι έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα Νικολούδη και την ίδια ώρα ο ΕΝΦΙΑ τσακίζει τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο».
Διευκρίνισε πως μέχρι τις 12.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για όλους, ενώ υποστήριξε πως το όριο του πλούτου είναι πάνω από τις 42.000 που το ορίζει η ΝΔ. «Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Πάνω από 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Σχετικά με το αν θα αυξηθεί ο φόρος των καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, οι τράπεζές μας πέρασαν από τα stress tets. Για ποιο λόγο όλη αυτή η κινδυνολογία θα βγουμε από αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά, τελειώνουν οι λαβωματιές».
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και στις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «Τις δανειακές συμβάσεις ποτέ δεν είπαμε ότι θα τις σκίσουμε, τα μνημόνια θα σκίσουμε. Για εμάς τρόικα δεν υπάρχει, διαπραγμάτευση σημαίνει κοινή λύση. Ωστόσο, λέμε διαπραγμάτευση, δεν τους λέμε να φύγουν. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και πάμε με υψηλό πήχη. Εμείς ζητούμε λύση βιώσιμη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Μένουμε στην Ευρώπη, μένουμε στο ευρώ».
Ο ίδιος υποστήριξε πως σε πιθανή του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα φορέσει... γραβάτα, ο ίδιος είπε: «Αφού δεν έβαλα γραβάτα στον Πάπα, δεν θα βάλω ούτε στη Μέρκελ».
Σ την ερώτηση , αν θα πήγαινε με τον κ. Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις τους θα ήταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού με την κ. Μέρκελ και ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο κλίμα που δημιουργείται στην ΕΕ, έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση της Ιρλανδίας που τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Τσίπρα για την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος, αλλά και του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Ερωτώμενος για τις φήμες που φέρουν τον κ. Τσίπρα να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη. Ωστόσο σημείωσε ότι το πρόσωπο του προέδρου πρέπει να τύχει αποδοχής και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι εμάς δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα αλλά το να ανταποκριθεί στο κύρος του θεσμού και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να εξαγγείλει πως όποιος βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα, θα παραιτείται και θα αφήνει την έδρα στο κόμμα, ενώ προανήγγειλε πως θα καταργηθούν τα υπερβολικά προνόμια των βουλευτών.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: