Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Ειλημμένη» η απόφαση της κυβέρνησης για εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες, λέει ο Φ.Σαχινίδης

Στο στόχαστρο οι κλαδικές συμβάσεις

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν την οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων, λέει η ΟΤΟΕ
Οι τραπεζίτες επιδιώκουν την οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων, λέει η ΟΤΟΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εξομοιώσει εργασιακά, «χωρίς να θίξει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», τους υπαλλήλους των τραπεζών στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο με αυτές των τραπεζοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, με νομοσχέδιο που θα έλθει ως τα τέλη Μαρτίου, επανέλαβε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε τράπεζες, όπως ορίζεται στο «Μνημόνιο Νο 4», ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί ερμηνεία του βουλευτή και ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, για την 4η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, προβλέπει περικοπές στο επίδομα ισολογισμού που λαμβάνουν όλοι υπάλληλοι, καθώς και στα μπόνους που παίρνουν κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται από το 1984 στους περίπου 63.000 υπαλλήλους που εργάζονται στπν κλάδο. Το ύψοςε του υπολογίζεται στα 78 εκατ. ευρώ, δηλαδή 84 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Επίσης, στο πλαίσιο του Μνημονίου, στο στόχαστρο είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Την Πέμπτη, το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, και το συνδικάτο των τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριξε ότι «οι τραπεζίτες αμφισβητούν απροκάλυπτα τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και με την υποστήριξη της τρόικας στην οποία παρεμβαίνουν επιδιώκουν την οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της ισοπέδωσης των Κανονισμών Εργασίας».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: