Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Αδειάζουν» τον «Τσάρο» και οι περιφερειάρχες

Επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση, αλλά...


http://img.protothema.gr/080A5F16A3C96EAA5505026A652B662E.jpg
Συνάντηση με τους περιφερειάρχες της χώρας είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και της συζήτησης των προβλημάτων που απασχολούν τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «νοικοκύρεμα» σε όλους τους τομείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, κατ' επέκταση, στις τοπικές κοινωνίες και τα ελλείμματα που δημιουργούνται.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται επίσης να εξετάζει την πρόταση των Περιφερειών να συμβάλουν στην είσπραξη του ΦΠΑ με ελέγχους από τις δικές τους υπηρεσίες.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες ζήτησαν την οικονομική στήριξη του κράτους και κατ' αρχήν να εξοφληθούν από το Δημόσιο οι οφειλές του προς τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποπληρώσουν και αυτές, με τη σειρά τους, τις υποχρεώσεις που έχουν προς τρίτους (κατασκευαστικές εταιρείες, κ.λπ.).

Ζήτησαν, επίσης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο περιφερειών, για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς τις περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και σε οφειλές ύψους 220 εκατ. ευρώ μόνο για μεταφορά μαθητών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δάκης, έκανε λόγο για αφαίμαξη επενδυτικών κονδυλίων από την περιφέρειά του, με σκοπό να καλυφθούν άλλες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: