Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ένταση και εκνευρισμός Διαπραγματεύσεις στον Πειραιά για τα δεδουλευμένα των πληρωμάτων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Πειραιάς
Ένταση επικρατεί κατά διαστήματα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σωματείων-Λιμενικού-πλοιοκτητών για την καταβολή των δεδουλευμένων στα πληρώματα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ πραγματοποιούν από το πρωί συνδικαλιστική παρέμβαση σσε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, μπλοκάροντας τον απόπλου πλοίων.

Από το νωρίς το απόγευμα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά εισαγγελέας, μετά την ακύρωση τουλάχιστον τριών δρομολογίων. Όπως καταγγέλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, ο εισαγγελέας τους απείλησε με συλλήψεις υπενθυμίζοντάς τους πως τελούν υπό καθεστώς «πολιτικής επιστράτευσης»

Ακινητοποιημένο παραμένει το «Βιτσέντζος Κορνάρος», το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 14.00 για Κύθηρα, Κίσσαμο και Αντικύθηρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών της ΠΝΟ, αξιωματικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Έξω από το πλοίο υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά και εκατοντάδες άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν. Μάλιστα ένας οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των ναυτεργατών, ευτυχώς όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και δεν υπήρξε συνέχεια.

'Ενταση υπήρξε και έξω από το πλοίο «Μυτιλήνη». Τελικά , έπειτα απο διαβεβαιώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι θα καταβληθούν χρήματα έως τις 20 του μήνα, οι ναυτεργάτες επέτρεψαν τελικά την αναχωρήσει για Σύρο, Ικαρία, Σάμο με καθυστέρηση.

Επίσης, ναυτεργάτες δεν επιτρέπουν τον απόπλου του «Αγ.Γεώργιος» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο και Θήρα. Έξω από το πλοίο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες ΙΧ και φορτηγά και εκατοντάδες επιβάτες.

Τα πρώτα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού άρχισαν να εκτελούνται το πρωί με καθυστέρηση 1-2 ωρών, διάστημα κατά το οποίο ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και στα άλλα λιμάνια. Η αρχή έγινε με δύο δελφίνια, έπειτα από τη διαβεβαιώση ότι τα δεδουλευμένα έχουν ήδη καταβληθεί στα πληρώματα.

Η ΠΝΟ είχε δώσει προθεσμία ώς σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις στα πλοία των εταιρειών που δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Πάντως, παρόλο που η κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί -όπως και όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και το υπουργείο (το οποίο επίσης είχε καλέσει τους πλοιοκτήτες να εξοφλήσουν τους ναυτικούς) είχαν αποβεί άκαρπες- οι εταιρείες συνέχιζαν το πρωί να κόβουν εισιτήρια κανονικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) το 70% των ναυτεργατών στην επιβατηγό ναυτιλία είναι απλήρωτο εδώ και 5-6 μήνες.

«Οι ναυτεργάτες δουλεύουν απλήρωτοι επτά μήνες. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν το χρόνο που τους είχαμε προειδοποιήσει για να μη γίνει αναστάτωση στα δρομολόγια των πλοίων» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: