Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ...


Έπειτα από τον που θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να αναστείλει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτζος, μιλώντας στη Βουλή, επιχείρησε ...
να ξεκαθαρίσει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα».

Παρά τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από βουλευτές για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, ξεκαθάρισε πως «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση» και όπως είπε «οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα».

Μιλώντας στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συνεδριάζει για το νομοσχέδιο  για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να κάνει καμία δήλωση.

Να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη        ( ΔΗΜΑΡ) μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 επισήμαναν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των τραπεζών ζήτησε να καταργηθούν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που προστατεύουν τους δανειολήπτες από κατασχέσεις έως ότου εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση. Όπως ανέφερε, αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική η οποία είναι «εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη» που προκαταλαμβάνει «την τελική δικαστική απόφαση και θα θέλαμε να εξαλειφθεί».


Ο Σκορδάς τα «μαζεύει»
Πάντως μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κ. Σκορδάς προχώρησε σε στρατηγική αναδίπλωση υπογραμμίζοντας πως «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες Σκοδρά να καθησυχάσει, για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, από τεχνικής πλευράς, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτημα προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς από το 2014, αλλά σταδιακά θα οδηγηθούμε σε νέα νομοθετήματα που θα επιτρέπουν πλειστηριασμούς υπό όρους.

Μάλιστα, σχετικά νομοθετήματα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση τους επόμενους μήνες, όμως ήδη διαφαίνεται μεγάλη διάσταση μέσα στους κυβερνητικούς κόλπους, καθώς το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί ενημερωτικό σημείωμα που παίρνει αντίθετη θέση από την κυβερνητική, όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας εδώ και καιρό έχει απαιτήσει να υπάρξει εκπόνηση σχεδίου από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Ήδη η γενική γραμματεία Καταναλωτή μάλιστα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώντας να μειώσει τους κοινωνικούς κραδασμούς, ενώ και στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στο επόμενο διάστημα.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5561.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: