Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Καταστολή και προσδοκία Νύχτες οργής στην Τουρκία, αμετακίνητη η κυβέρνηση Ερντογάν


Δακρυγόνα και αντλίες κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα
Δακρυγόνα και αντλίες κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Με τις διαδηλώσεις να έχουν επεκταθεί για τα καλά στην Άγκυρα και τα άλλα αστικά κέντρα, που πήραν τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη, κυβέρνηση και διαδηλωτές, παρά τις μάλλον διαλλακτικές κινήσεις από την πλευρά της εξουσίας δεν φαίνονται να υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Η Τουρκία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα οι ημέρες κυλούν σχετικά ήρεμα, με πορείες, μαζικές συγκεντρώσεις και χάπενινγκ, αλλά το κλίμα οξύνεται τις νύχτες και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Τρεις νεκρούς μετρά πλέον η αντικυβερνητική εξέγερση. Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει την Πέμπτη από το προγραμματισμένο ταξίδι του στη βόρια Αφρική, άγνωστο όμως αν αυτό αλλάξει τις ισορροπίες με δεδομένες τις ελαφρά διαφορετικές θέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών

Αργά την Τετάρτη, η αστυνομία στην Άγκυρα έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος των διαδηλωτών στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Αίτημα, το μόνιμο πλέον των τελευταίων ημερών, η παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά το AFP, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.

Από νωρίτερα είχαν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλήθη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την εστία των διαδηλώσεων που σταδιακά σχηματοποιούνται σε ένα (ρευστό πάντως) κίνημα με αιτήματα και αξιώσεις μονιμότερης παρουσίας.

Μετά τα νέα νυχτερινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί, την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκινγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του. Η ομάδα, που υπογράφει ως Anonymous Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί.

Βολές από τον Ορχάν Παμούκ

Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ καταδίκασε την κατασταλτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και απέτισε φόρο τιμής στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης σε κείμενό του που δημοσιεύεται στην Hurriyet.

Υπενθυμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από κινητοποίηση κατά της κοπής δέντρων, ο Παμούκ καταδίκασε την στάση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η πρόβλεψη να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν μια πλατεία και το πάρκο της, τα οποία κουβαλούν τις αναμνήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Κωνσταντινουπολιτών και η απόπειρα να κοπούν βιαστικά αυτά τα δέντρα είναι ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν».

«Αυτή η χωρίς ευαισθησία πολιτική έχει αναμφιβόλως να κάνει με την ολοένα και πιο αυταρχική και κατασταλτική στάση της κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ορχάν Παμούκ.

Για τους διαδηλωτές γράφει ότι «το να βλέπω ότι δεν θα απαρνηθούν εύκολα τις αναμνήσεις τους μου δίνει εμπιστοσύνη και ελπίδα για το μέλλον».

Τρεις νεκροί (επισήμως)

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, και περισσότεροι από 2.800 έχουν τραυματιστεί –μερικοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση– και αυτοί μόνο στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη.

Αντιθέτως οι Αρχές δεν παραδέχονται θανάτους, και στον πιο πρόσφατο απολογισμό τους (την Τρίτη) αναφέρονταν απλώς σε «περισσότερους από 300» τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: