Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, τον τουρισμό, δηλαδή σε ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα όπως και στον τομέα των λιμανιών και γενικώς των υποδομών, ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα κρατικά κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι, που δεν έχει πληγεί ακόμη από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, Έλληνες επιχειρηματίες και... επικεφαλής οργανισμών και φορέων συναντήθηκαν χθες με αντιπροσωπεία από το Άμπου Ντάμπι, αποτελούμενη από κυβερνητικούς αξιωματούχους με επικεφαλής τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, κατά τη διάρκεια ημερίδας με το θέμα «Ηellenic & United Αrab Εmirates Βusiness Forum» η οποία διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η πρωτοβουλία ανήκει στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, η οποία σε δηλώσεις της συνέδεσε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη με «τη μεγάλη προσπάθεια στροφής που αυτή τη στιγμή γίνεται στο Άμπου Ντάμπι προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Τα ενεργειακά, τα λιμάνια και οι υποδομές, όπως και ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι τρεις τομείς, όπως είπε η κ. Κατσέλη, για τους οποίους κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιχειρηματίες επιχειρούν να οικοδομήσουν μακροχρόνια συνεργασία και της χώρας μας και του Άμπου Ντάμπι. Συναντήσεις με την αραβική αντιπροσωπεία είχαν επίσης ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.
Ποιοι επιχειρηματίες συμμετείχαν
Σε τρία διαφορετικά θεματικά τραπέζιαγια την ενέργεια, τα λιμάνια και τον τουρισμό- συμμετείχαν, ανάλογα με το αντικείμενο, υπουργοί της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι και από ελληνικής πλευράς μεταξύ των άλλων ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, ο εκ των μεγαλομετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ με έντονη παρουσία στις κατα σκευές και την ενέργεια Σάκης Καλλιτσάντσης, ο μεγαλομέτοχος της Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης, η μεγαλοξενοδόχος και ιδιοκτήτρια μεταξύ των άλλων του Lagonisi Grand Resort Χριστίνα Μαντωνανάκη, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
Πράσινη ενέργεια
Ενδιαφέρον από το εμιράτο υπάρχει για την πράσινη ενέργεια. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις αλλαγές που θα φέρειτο υπό ψήφιση νομοσχέδιο (μείωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από 5 χρόνια σε 12 μήνες), αλλά δεν συμφωνήθηκε συγκεκριμένη επένδυση. Στον τομέα των ΑΠΕ το εμιράτο έχει κάνει μεγάλη πρόοδο καθώς έχει δαπανήσει τεράστια κεφάλαια για την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και στην παραγωγή ανεμογεννητριών συμμετέχοντας στη φιλανδική εταιρεία Win-Wind.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: