Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Επίθεση Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς στη Μέρκελ, που μιλάει ώς και για «αποκλεισμό από την ευρωζώνη»

Σε πεδίο οξείας πολιτικής διαμάχης μετατράπηκε χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει ότι «μια εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν θα αποτελούσε μια καλή απάντηση στο πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατόν να αποκλειστεί μια χώρα από την ευρωζώνη, εάν επί μακρό χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις».

Για την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ δέχτηκε επίθεση σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους και το Αριστερό κόμμα να τονίζει ότι η κυβέρνησή της δεν θα τολμούσε να πάρει μέτρα στη Γερμανία παρόμοια με αυτά που ζητεί από την Ελλάδα.

Οι αντεγκλήσεις και αναφορές στην Ελλάδα έγιναν στη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Σε μια τέτοια συζήτηση, όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Οπως είπε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω μέσω των κερδοσκόπων και από τη χρόνια παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.».

«Και οι προκάτοχοι»

Η ίδια, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Μπορώ επίσης να σας πω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχε στην επιδείνωση αυτή και ακόμη και η προκάτοχός της κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν μας βοηθάει τώρα και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η εσπευσμένη παροχή αλληλεγγύης δεν είναι η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόβλημα λιτότητας της Ελλάδας και στις προσπάθειες εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει τόλμη να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ κατά 4%, ώστε σε ένα πρώτο βήμα να μειωθεί το χρέος, ενέργεια που αναγνώρισαν και οι αγορές».

Σε άλλο σημείο η κ. Μέρκελ πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε προτάσεις ώστε να μη χρειαστεί κανείς να προσφύγει στο ΔΝΤ. Και για το τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για το μέλλον, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατό να αποκλειστεί από την ευρωζώνη μια χώρα εάν επί μακρό χρονικό διάστημα και επανειλημμένα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να συνεργαστεί κανείς».

Η ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, την κατηγόρησε για απραξία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Ζητάτε αυτό που αρνείστε»

«Πρέπει να κάνετε κάτι, κ. Μέρκελ», είπε. «Οι τράπεζες και τα hedge funds έσπρωξαν το ελληνικό κράτος σχεδόν σε οικονομική κατάρρευση. Μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων ασφάλισης δανείων. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα και στο τέλος ίσως και στον φορολογούμενο στην Ευρώπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τι έχετε να πείτε, κυρία καγκελάριε; Το ζητούμενο είναι τώρα να γίνουν ενέργειες. Η κρίση συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει τάξη στις διεθνείς αγορές. Γι' αυτό θέστε περιορισμούς στη δράση στων κερδοσκόπων. Θέστε υπό επιτήρηση τους οίκους αξιολόγησης. Απαγορεύστε τις πωλήσεις χωρίς περιορισμό και το κερδοσκοπικό εμπόριο».

Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο, Γκρέγκορ Γκίζι, επιτέθηκε και αυτός στην Ανγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

«Ζητάτε από την Ελλάδα να ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών που εσείς αρνείστε να εφαρμόσετε εδώ στη Γερμανία. Γι' αυτό οι πολίτες κατεβαίνουν στην Ελλάδα στους δρόμους. Και εμείς είμαστε μαζί τους. Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων», τόνισε.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: