Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Θολό τοπίο και μετά τον Μπαρόζο

Ομιχλώδεις παραμένουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Ε.Ε. για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη μακρά συνάντησή τους (μιάμιση ώρα ) χθες στην έδρα της Κομισιόν, δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο και δεν έδωσαν απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το μόνο που ζητήθηκε είναι η πολιτική στήριξη από τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους στην ευρωζώνη, «η οποία μας δόθηκε και τους ευχαριστούμε». Επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι «όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοιχτές» για την αντιμετώπιση του προβλήματος δανειοδότησης της χώρας. Βέβαια, είπε ο Γ. Παπανδρέου, η Ελλάδα «προτιμά την ευρωπαϊκή λύση» παρά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκια πάνω από 6%»... Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί, υπέρ της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού στήριξης, οι τεχνικές πτυχές του οποίου έχουν ολοκληρωθεί. Χαιρέτισε για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με σκληρά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν όχι γιατί το ζήτησαν οι Βρυξέλλες αλλά «για την ευημερία του ελληνικού λαού»... Και έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αρχίζει και βελτιώνεται».

Από την άλλη πλευρά, όμως, και σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ τα ερωτήματα παραμένουν:

-Τόσο η καγκελάριος όσο και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρέν δήλωσαν ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η ελληνική περίπτωση στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο τη λήψη πολιτικής απόφασης για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης, εάν η Αθήνα δεν υποβάλει σχετικό αίτημα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδειξε να πιστεύει ότι θα γίνει συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και το επιβεβαίωσε ο Πορτογάλος συνομιλητής του.

- Ο Ζοζέ Μπαρόσο δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας με τον μηχανισμό στήριξης, εάν χρειαστεί και ζητηθεί. Χωρίς, όμως, την πολιτική απόφαση των «16» ο εν λόγω μηχανισμός παραμένει δώρο άδωρο προς την Ελλάδα. «Οχι υποθέσεις για χρονική στιγμή, αλλά είμαστε έτοιμοι» είπε ο Ζ. Μπαρόζο, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.*

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: