Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

NAYMAXIA BENIZΕΛΟΥ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


«Αναψαν τα αίματα» προχθές το βράδυ στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή όπου συζητήθηκε η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρωταγωνιστές ήταν ο τέως και ο νυν υπουργός Αμυνας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν κατά μέτωπο με αφορμή την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «το υποβρύχιο που γέρνει». Αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις και διατυπώθηκαν...
υπονοούμενα για λανθασμένες επιλογές και κακοδιαχείριση.
Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το «Παπανικολής» «πλωτό φέρετρο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών. «Τι θα πείτε στις μανάδες των παιδιών που θα βάλετε μέσα;» φέρεται να ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ο προκάτοχός του. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες πηγές έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «το υποβρύχιο είναι πλωτό φέρετρο που φέρει το όνομα Βενιζέλος- Μπεγλίτης- Ελευσινιώτης», θέτοντας στο στόχαστρό του τόσο τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη όσο και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Μεϊμαράκη: «Δεν γνωρίζετε επαρκώς το πρόγραμμα». Και άφησε, σύμφωνα με παρισταμένους, υπαινιγμούς για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τού τέως υπουργού Αμυνας. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Οταν ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών ώστε να βρει λύση στο πρόβλημα χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεσπάθωσε: «Εγώ δεν μίλησα ποτέ με εκπροσώπους εταιρειών.Εμένα γιατί δεν διανοήθηκε να με πάρει κανείς;» φέρεται να αναρωτήθηκε. Για να λάβει στη συνέχεια την απάντηση του κ. Βενιζέλου: «Δεν είχατε την πολιτική βούληση να λύσετε το πρόβλημα». Αλλωστε και νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος είχε διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του επίμαχου υποβρυχίου.
Της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής είχε προηγηθεί σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ικανοποιήσει τελικά το «αίτημα τελευταίας στιγμής» των Γερμανών να είναι αυξημένες οι αρχικές δόσεις κατά το εννεαετές πρόγραμμα πληρωμών, αλλά να υπάρξει ισόποση μείωση όσο περνούν τα χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική πλευρά θα λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση, αν και αρχικά ο κ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί σε ετήσια οροφή πληρωμών ως και 200 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία εγκρίθηκε χθες από το ΚΥΣΕΑ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: