Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΤΡΙΣΕ Παράλογη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ

«Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις», επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που έρχονται ξανά στο φως και μιλούν για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

«Πάντοτε λέω ότι δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις» τονίζει σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν», απαντώντας για την πιθανότητα ενός κράτους-μέλους να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι δηλώσεις Τρισέ έρχονται σε μια εποχή που οι συντηρητικοί κύκλοι της Γερμανίας, αρχικά μέσω του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη σχετική αρθογραφία του στους «Financial Times» και χθες επισήμως από τα χείλη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες που θα προβλέπουν ακόμη και την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ΟΝΕ σε περίπτωση «παρατεταμένης» δημοσιονομικής εκτροπής.

Το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την ΟΝΕ αρχίζει και «παίζει» ξανά σε μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» που έκανε χθεσινό θέμα μια συνέντευξη στη Γενεύη την οποία είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάρτιν Φελντστάιν, καθηγητής στο Χάρβαρντ, σύμβουλος παλαιότερα του προέδρου Ρέιγκαν αλλά και επικεφαλής σήμερα του Συμβουλίου για την Οικονομική Ανάκαμψη που έχει συστήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει από έλλειμμα 12%, που έχει τώρα, στο 3% μέσα σε δύο χρόνια είναι φαντασίωση» φέρεται να έχει δηλώσει ο 70χρονος σήμερα Φελντστάιν. «Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ή να πτωχεύσεις με κάποιο τρόπο ή να φύγεις (σ.σ. από το ευρώ) ή να ζήσεις και με τα δύο».

Ο Φελντστάιν ήταν ανέκαθεν επιφυλακτικός στο εγχείρημα του ευρώ, έχοντας ήδη το 1992 γράψει στον «Εκόνομιστ» ότι «η οικονομική ανάλυση» δεν δικαιολογεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Το 1997 στη γνωστή για τις διασυνδέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθεώρηση για τις διεθνείς σχέσεις «Foreign Affairs», ο Φελντστάιν σε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΟΝΕ και διεθνής αντιπαράθεση» είχε υποστηρίξει ότι οι γαλλογερμανικές διαφορές μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες και συγκρούσεις. Τις πρώτες αψιμαχίες ίσως τις βλέπουμε τώρα...



Δεν υπάρχουν σχόλια: