Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά




ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η παγκόσμια κοινότητα, 123 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν την πρώτη μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση του 21ου αιώνα. Βιώνουν τις συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της παγκοσμιοποίησης, του δόγματος της αυτορρύθμισης των αγορών. Βιώνουν τα αποτελέσματα του οικονομικού συστήματος του «καπιταλισμού καζίνο».

Στην χώρα μας, οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των νεοσυντηρητικών επιλογών και πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση των τελευταίων δεκαετιών.

Ζουν την δραματική μείωση του εισοδήματος τους, την απαξίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ζουν τον εφιάλτη της μαζικής ανεργίας, ενώ οι αγορές και οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται. Ζουν καθημερινά την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, που μπορεί να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ευημερία.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την υπερχρέωση. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται για δεύτερη φορά, κατά την διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, σε δημοσιονομική επιτήρηση. Οι συνέπειες της νεοσυντηρητικής οικονομικής πολιτικής πλήττουν, όχι μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες.

Η διεθνής κρίση ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η χώρα βρίσκεται στην δίνη της διεθνούς κρίσης, χωρίς ηγεσία με βούληση και σχέδιο να την ξεπεράσει. Να την μετατρέψει σε ιστορική ευκαιρία αφενός μεν για την υπέρβαση των παθογενειών της οικονομίας, αφετέρου δε για την δημιουργία ενός νέου "πράσινου" μοντέλου ανάπτυξης με δίκαιη κατανομή του πλούτου και κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο βουλιάζοντας στην διαφθορά, την αναξιοκρατία και τον κομματισμό, που η ίδια και τα στελέχη της παράγουν, εξυπηρετώντας συμφέροντα και «ημετέρους».

Η ελληνική κοινωνία εισέρχεται, ενόψει και των ευρωεκλογών, σε μια κρίσιμη περίοδο. Σε μια περίοδο που οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν στα μεγάλα διλήμματα της εποχής, που αφορούν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, την συγκρότηση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Να απαντήσουν στο δίλημμα: εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει την ίδια καταστροφική κατεύθυνση ή θα αλλάξει πορεία, μια πορεία ελπίδας και προοπτικής.

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Για το μέλλον της πατρίδας, των πολιτών και της νέας γενιάς.

Το ΠΑΣΟΚ με την ιστορία του, τους αγώνες του, την πολιτική και το πρόγραμμα του μπορεί να εγγυηθεί μια νέα αρχή, μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, βάζοντας στο επίκεντρο Πέντε Εθνικούς Στόχους:

  • Εξωτερική πολιτική που δίνει φωνή στην Ελλάδα
  • Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα
  • Παιδεία με ποιότητα για όλους
  • Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επίκεντρο τον άνθρωπο - την «πράσινη ανάπτυξη»
  • Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη

Το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα συνεκτικό ρεαλιστικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης:

  • Δίνοντας ρευστότητα στην πραγματική οικονομία με ευνοϊκούς όρους.
  • Στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τονώνοντας την αγορά.
  • Ενισχύοντας το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας
  • Υποστηρίζοντας αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.
  • Διασφαλίζοντας τα δημόσια αγαθά.
  • Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
  • Προστατεύοντας τον δανειολήπτη.

Σήμερα, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, που θα είναι αλληλέγγυα με τον πολίτη και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, που θα δημιουργεί ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Η φετινή Πρωτομαγιά ας σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους αγώνες των εργαζομένων, μια νέα αρχή για μια Ανθρώπινη Κοινωνία, για μια Δυνατή Ελλάδα.


Read more...

Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου στους Φούρνους

http://www.pasok.gr

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία σε νησιά του Αιγαίου, επισκέφθηκε το πρωί τους Φούρνους, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Δήμαρχο, εκπροσώπους Φορέων και κατοίκους του νησιού, και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για την υποδοχή, για τη ζεστασιά και την αγάπη που μου δείχνετε σήμερα.

Ήθελα να είμαι κοντά σας σήμερα, Πρωτομαγιά, μια μέρα που συμβολίζει κάτι πολύ απλό, ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα. Να τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια, να σεβόμαστε τα δικαιώματά του, να αισθάνεται ότι είναι προστατευμένος από μια πολιτεία που του εγγυάται ίσα δικαιώματα, είτε βρίσκεται σ' ένα μικρό νησί, είτε βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή, σ' ένα ορεινό χωριό, είτε βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη.

Είμαστε εδώ σήμερα με τους συνεργάτες μου, τον Δημήτρη Καρύδη, τον Μανώλη Όθωνα, την Ελπίδα Τσουρή, που είναι και βουλευτής μας στη Χίο και μας εκπροσωπεί σε θέματα ναυτιλίας, για να τονίσουμε τη δική μας προσήλωση στο δικαίωμά σας να έχετε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην υγεία, όπως πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος.

Να μην αισθάνεται κανένας πολίτης της χώρας, ότι δεν έχει άμεση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Όχι μόνο σε γιατρούς, αλλά και στις απαραίτητες υποδομές και την τηλεϊατρική, για να μπορεί να έχει κάθε πολίτης πρόσβαση σε όλη την κοινότητα της υγείας, των γιατρών, των νοσοκομείων που έχει και διαθέτει η χώρα μας, για μια σωστή και άμεση διάγνωση.

Σωστές συγκοινωνίες, για να μην αισθάνεται απομονωμένος αλλά συνδεδεμένος με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο κάτοικος που έχει επιλέξει να ζήσει σ' αυτό το ωραίο νησί.

Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας, που θα ενισχύσουμε όχι μόνο με υποδομές αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, και με διαδικτυακή σύνδεση.

Και θα βοηθήσουμε και τώρα, ως αντιπολίτευση, αν υπάρχει ανάγκη για υποδομές δικτύωσης και υπολογιστές. Μπορούμε και τώρα να βοηθήσουμε, αλλά σίγουρα ως κυβέρνηση να δικτυώσουμε το νησί, το σχολείο, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ανοιχτούς ορίζοντες, πρόσβαση σε όλο τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας αλλά και διεθνώς, την δυνατότητα να μπορούν ισότιμα να μπουν στον κόσμο, ν' αναπτυχθούν, να υλοποιήσουν τα οράματά τους.

Αλλά δεν είναι μόνον η διασφάλιση των δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι αυτά τα νησιά, αυτά τα μικρά νησιά μας, τ' απομακρυσμένα αυτά νησιά, είναι τα διαμάντια της χώρας μας. Έχουν την ομορφιά τους. Έχουν την παράδοση, έχουν τα γνήσια προϊόντα, τ' αγνά και τα παραδοσιακά.

Αυτή την παράδοση πρέπει και να την κρατήσουμε αλλά και να την αξιοποιήσουμε, διότι είναι μια αξία για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, για την ανάπτυξη υπηρεσιών αναψυχής, ψυχαγωγίας, υγείας, και των πολιτών μας αλλά και ευρύτερα, των ξένων που έρχονται να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Όμως, για να γίνουν αυτά τα νησιά πόλοι έλξης, πρέπει να προωθήσουμε μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, που σέβεται και διατηρεί την παράδοση, που αναδεικνύει την ελληνική παράδοση, την παράδοση του κάθε νησιού, γιατί το κάθε νησί έχει και τη δική του κουλτούρα, τη δική του ιστορία, τα δικά του έθιμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να υπάρχει σεβασμός στον πολιτισμό μας, που σημαίνει σεβασμό στον ίδιο τον άνθρωπο.

Να θέλει ο νέος άνθρωπος και να μπορεί να μείνει σ' αυτό το νησί. Αυτό σημαίνει υποδομές. Υποδομές σε υγεία, σε παιδεία, σε συγκοινωνίες, σε βιολογικό καθαρισμό, στην ενέργεια.

Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια με τις νέες τεχνολογίες, με αυτό που λέμε «πράσινη ανάπτυξη». Νησιά σαν αυτό, μπορούν να είναι αυτοδύναμα ενεργειακά. Και όχι μόνο αυτοδύναμα, αλλά και να παράγουν ενέργεια, ηλεκτρισμό και το πλεόνασμα ενέργειας που μπορεί να παράγει αυτό το νησί, να το πουλάει στο ευρύτερο δίκτυο προς όφελος του ίδιου του νησιού, της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής.

Μιλάμε για « πράσινη ανάπτυξη», που σημαίνει ότι κάνουμε τα νησιά μας, κάνουμε την περιφέρειά μας μια παραγωγική περιφέρεια, που αναδεικνύει τα προϊόντα αξίας, επενδύει στον άνθρωπο, στις υποδομές, για να μπορέσει να προσελκύσει και τουρισμό, αλλά και να κατακτήσει μια ανθρώπινη ποιότητα ζωής σε κάθε τόπο.

Είμαι εδώ λοιπόν σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να πούμε ότι, εγγυόμαστε να φτιάξουμε μια τέτοια πολιτεία, ευνομούμενη, όπου τα λεφτά τα δικά σας, τα λεφτά του Ελληνικού λαού δεν θα σπαταλώνται, δεν θα λεηλατώνται από διάφορους παράγοντες, δεν θα χάνονται σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Είναι λεφτά δικά σας που θα επενδυθούν στον άνθρωπο, στην περιφέρεια, στην υγεία, στην παιδεία, που θα επενδυθούν σωστά σε συγκοινωνίες. Με το πρόγραμμά μας εγγυόμαστε σωστές, ποιοτικές συγκοινωνίες, που θα υπηρετούν όχι τους διάφορους πλοιοκτήτες, αλλά τον κάτοικο των νησιών.

Αυτός είναι ο στόχος μας, να βοηθήσουμε εσάς, να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών, των κατοίκων που ζουν σε αυτά τα νησιά, και που πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πρέπει να αισθάνεστε ότι είστε ισότιμοι Έλληνες, με τα ίδια δικαιώματα και ότι σας αντιμετωπίζει με ισοτιμία η Ελληνική Πολιτεία, το Κράτος.

Αυτό ήρθαμε εδώ να εγγυηθούμε και είναι σίγουρο ότι, θα είμαι δίπλα σας, όχι μόνο σήμερα, αυτήν την όμορφη μέρα της Πρωτομαγιάς, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.


Read more...

To Ισραήλ αποφασίζει την κατεδάφιση χριστιανικού μοναστηριού στην Ιερουσαλήμ

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Το Ισραήλ αποφάσισε και ήδη δόθηκε η εντολή κατεδάφισης ενός κτιρίου δύο ορόφων χριστιανικού μοναστηριού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Πρόκειται για χριστιανικό μοναστήρι των Αρμενίων, που κτίστηκε πριν 150 χρόνια σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του βασιλιά του Βελγίου.
Ήδη, οι αρμένιοι μοναχοί απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια και τις πρώτες κινήσεις έχει κάνει η καθολική εκκλησία.
Μήπως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και η ελληνική εκκλησία θα έπρεπε να έχουν δραστηριοποιηθεί;
Λέμε… μήπως…
Γιατί η επίθεση των ναζί σιωνιστών, για μια αλλαγή του θρησκευτικού καθεστώτος της ιερής πόλης και πρωτεύουσας της Παλαιστίνης, δεν συνάδει με τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών...
Πηγή: INFOPAL

Read more...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ . . . ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1976


http://citypress-gr.blogspot.com/

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ, Αλέξανδρος (2 Ιουλίου 1939 - 1 Μαΐου 1976)



Τριαντατρία χρόνια συμπληρώνονται την Παρακευη 1η Μάη από το θάνατο του συμβόλου της αντιδικτατορικής αντίστασης, Αλέκου Παναγούλη, στο αμφιλεγόμενο τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων για τα όργανα ασφαλείας της χούντας (Φάκελος ΕΣΑ).
Με πλήθος λουλουδιών και την επευφημία «αθάνατος» χαιρέτισαν δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές τον αείμνηστο αγωνιστή της Δημοκρατίας, κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το μεσημέρι στο Α' Nεκροταφείο.
Η συγκίνηση ήταν εμφανής σε όλους και, ζωντανές οι μνήμες του αντιδικτατορικού αγώνα, του Μπογιατίου, της ΕΣΑ, της Μακρονήσου, όλες περιστρέφονταν γύρω από τον αγωνιστή, ο θάνατος του οποίου τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς του 1976 χτύπησε σαν κεραυνός τις ψυχές των ανθρώπων και η υπόθεση έκλεισε στα «αρχεία» της «έννομης τάξης».
Ο Αλέκος Παναγούλης δραστηριοποιήθηκε από νεαρή ηλικία στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ένωσης Κέντρου (όπου επικεφαλής ήταν ο «Γέρος της Δημοκρατίας», Γιώργος Παπανδρέου) μέσα από την Οργάνωση Νέων της Ένωσης Κέντρου, η οποία αργότερα ονομάστηκε Έλληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ).
Ο Παναγούλης ανέλαβε πρόεδρος της ΕΔΕΝ μετά την κατάρρευση της χούντας.

Αντίσταση

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) ο Παναγούλης λιποτάκτησε από το στρατό και ίδρυσε την οργάνωση «Εθνική Αντίσταση». Στην Κύπρο, όπου αυτοεξορίστηκε, κατέστρωσε σχέδιο δράσης, σύντομα επιστρέφει στην Ελλάδα και οργανώνει την -αποτυχημένη- απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, στη Βάρκιζα.
Δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της «Εθνικής Αντίστασης», στις 17 Νοεμβρίου 1968. Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Στις 25 Νοεμβρίου του ίδιου έτους μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές στο Μπογιάτι (Σ.Φ.Μ.).
Ο Αλέκος Παναγούλης αρνείται να συνεργαστεί με την χούντα και υποβάλλεται σε φρικτά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Δραπετεύει από τις Στρατιωτικές Φυλακές στις 5 Ιουνίου 1969, ωστόσο συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο του Γουδίου για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές του Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση στο κελί «Τάφος». Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς.
Τον Αύγουστο του 1973 -μετά από τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια φυλάκισης– απελευθερώθηκε βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, στο πλαίσιο της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος.
Αυτοεξορίζεται εκ νέου, αυτή τη φορά στη Φλωρεντία της Ιταλίας, για να επαναδραστηριοποιηθεί στην αντιδικτατορική αντίσταση.

Μεταπολίτευση

Στη Μεταπολίτευση, ο Αλέκος Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής της Β΄Αθηνών από την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Επιδιώκει την απομόνωση των πολιτικών με τη χούντα και εξαπολύει σωρεία καταγγελιών. Λίγο μετά την εκλογή του έρχεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος του και παραιτείται.
Παρέμεινε όμως στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής. Επιμένει στις καταγγελίες του και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους.

Σκοτώνεται την Πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 38 ετών, σε τροχαίου δηστυχήμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της χούντας (Φάκελος ΕΣΑ).
Η αποκάλυψη των φακέλων, που δεν εγινε ποτέ, λέγεται ότι περιείχε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με τη χούντα. Κατά πολλούς, το τροχαίο δυστύχημα είχε στηθεί για να θέσει τον Αλέξανδρο Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει τις αποδείξεις που είχε υπό την κατοχή του.

Ο Ποιητής

Ο Αλέκος Παναγούλης βασανίζεται καθημερινά, με τα πιο σκληρά και αποκρουστικής σύλληψης βασανιστήρια καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησής του. Η αυτοκυριαρχία του, η αυτοπειθαρχία του, το πείσμα να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει και ο σαρκασμός απέναντι στους βασανιστές του, λειτουργούν σαν ασπίδες. Στις φυλακές Μπογιατίου γράφει τα δυνατότερα ποιήματά του, στον τοίχο του κελιού του ή σε μικροσκοπικά παλιόχαρτα χρησιμοποιώντας για μελάνι το ίδιο του το αίμα.
ΥΠΟΣΧΕΣΗ
Τα δάκρυα που στα μάτια μας
θα δείτε ν' αναβρύζουν
ποτέ μην τα πιστέψετε
απελπισιάς σημάδια.
Υπόσχεση είναι μοναχά
γι' Αγώνα υπόσχεση
(Μπογιάτι, Φεβρουάριος 1972)
Πολλά από τα ποιήματά του δε διασώθηκαν, αρκετά όμως από αυτά είτε κατάφερε να τα βγάλει από τη φυλακή με διάφορους τρόπους είτε να τα ξαναγράψει αργότερα. Στο Μιλάνο θα εκδώσει μετά την αποφυλάκιση του ορισμένα από αυτά στο τετράδιο με τον τίτλο Vi scrivo da un carcere in Grecia (Σου γράφω από μια φυλακή στην Ελλάδα) με εισαγωγικό σημείωμα του γνωστού Ιταλού καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Το Σύμβολο


Η ζωή και το έργο του Αλέκου Παναγούλη αποτελούν πηγή έμπνευσης στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Μεταξύ άλλων ο Μίκης Θοδωράκης μελοποίησε ποιήματά του. Ακόμη, η ποίηση και η ζωή του Α. Παναγούλη έγιναν αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές. Όμως, αυτή που συνέβαλε και τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τον άνθρωπο και πολιτικό Αλέκο Παναγούλη, ήταν η Ιταλίδα δημοσιογράφος και σύντροφός του Οριάνα Φαλάτσι με το έργο της Un Uomo (Ένας Άντρας).



Η Ελληνική πολιτεία, κατόπιν προτάσεων της Ε.ΔΗ.Ν., για την αναγνώριση της προσφοράς του Αλέξανδρου Παναγούλη εξέδωσε σαν ελάχιστο φόρο τιμής γραμματόσημο (Πρόσωπα - 20 Δρχ. του 1996), τηλεκάρτα (100 μονάδων του 1996) και έδωσε το όνομα του σε δημόσιους χώρους ή σταθμούς όπως ο Σταθμός Μετρό «Αλέξανδρος ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ» στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα (2004).


Συλλεκτικό παζάρι

Read more...

Εργατική Πρωτομαγιά και Εργατικά Ατυχήματα

http://kafeneio-gr.blogspot.com/
Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλό θα ήταν να γνώριζε καθένας απο εμάς την συμβαίνει στον κόσμο και την Ελλάδα με τα εργατικά ατυχήματα.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος ή μιας επαγγελματικής ασθένειας.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα σημειώνονται 160 εργατικά ατυχήματα. Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2000-2006, σημειώθηκαν 1000 εργατικοί θάνατοι. διαβάστε τη συνέντευξη του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Βασίλη Μακρόπουλου.
Παρότι αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, η υγεία στην εργασία - ακόμη και σήμερα - δεν αποτελεί δεδομένο. Πολλοί συνδέουν, μάλιστα, τη Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με την οικονομική κρίση, η οποία εκτιμάται ότι μέσα από τη μείωση του κόστους, τις οργανωτικές αλλαγές, τις απολύσεις και τον αυξημένο φόρτο εργασίας, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των ασθενειών, των ατυχημάτων και κατ’ επέκταση των θανάτων στο χώρο εργασίας.
Οι επιστήμονες που μελετούν αντίστοιχα ζητήματα αναγνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μία εδραιωμένη κατάσταση στον εργασιακό χώρο, η ........
οποία λειτουργεί σε βάρος των μέσων συνθηκών εργασίας. Ανάμεσα σε άλλα, το σκηνικό συνθέτουν: επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, αύξηση της εργασίας από το σπίτι, αλλαγές στις συμφωνίες περιόδου και χρόνου απασχόλησης, υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων εργαζομένων και γυναικών, μεγαλύτερη μερίδα του ενεργού πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών απασχολούμενη στην άτυπη οικονομία, αύξηση των μετακινήσεων του εργατικού δυναμικού και της οικονομικής μετανάστευσης αλλά και μειωμένος δείκτης συνδικαλισμού.
Συχνό βίωμα της πλειοψηφίας των σημερινών εργαζομένων αποτελεί το στρες. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η ανεργία. Από την άλλη εντοπίζονται οι έντονες απαιτήσεις κατά την εργασία, η πίεση που ασκείται στον εργαζόμενο προκειμένου να ανταπεξέρχεται σε νέα καθήκοντα, η ανασφάλεια υπό το φόβο της απόλυσης, το άτακτο ωράριο και οι υπερωρίες. Την ίδια ώρα, τομείς όπως το μέταλλο, οι κατασκευές και η γεωργία αναδεικνύονται πολλές φορές σε επικίνδυνα επαγγέλματα για τους εργαζόμενους.
Καθώς συνήθως πεθαίνει ένας εργαζόμενος κάθε φορά και σε διάφορα σημεία του κόσμου, η θνησιμότητα στους χώρους εργασίας δεν προβάλλεται ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Βάσει των στατιστικών, μέχρι το τέλος της ημέρας, περίπου 5.500 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας ενός ατυχήματος ή μιας ασθένειας που οφείλεται στην εργασία τους. Το ΕΛΙΝΥΑΕ καλεί κάθε πολίτη να φανταστεί τους τίτλους των ειδήσεων, εάν 5.500 άνθρωποι σκοτώνονταν κάθε μέρα – για παράδειγμα - σε αεροπορικά δυστυχήματα.
Η οικονομική κρίση απειλεί τις εργασιακές συνθήκες
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, «η παγκόσμια κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην εργασία». «Το επαγγελματικό στρες και η κούραση μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ατυχήματα και ασθένειες, μείωση της απόδοσης και να επηρεάσουν τις εργασιακές σχέσεις», επισημαίνει, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Γιατί όταν πρόκειται να μειωθούν οι δαπάνες το πρώτο που σκέπτονται είναι να μειώσουν αυτές για την υγεία και την ασφάλεια;».
Προτάσσοντας το σύνθημα: «Υγεία και ζωή στην εργασία: βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, διαμηνύει ότι η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση «για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές για την πρόληψη αλλά και τις δαπάνες που απορρέουν από την εφαρμογή τους σε εθνικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο».
Στατιστικές για την ασφάλεια στην εργασία
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (ιδρύθηκε το 1996, με έδρα το Μπιλμπάο στην Ισπανία), κάθε τρισήμισι λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει στην ΕΕ από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 150.000 θανάτους ετησίως που οφείλονται είτε σε εργατικά ατυχήματα (8.900) είτε σε επαγγελματικές ασθένειες (142.000). Έως και το ένα τρίτο αυτών των 150.000 θανάτων κάθε χρόνο αποδίδεται σε επικίνδυνες ουσίες στο χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων στον αμίαντο (21.000 θάνατοι).
Κάθε 4,5 δευτερόλεπτα ένας Ευρωπαίος εργαζόμενος πέφτει θύμα εργατικού ατυχήματος και αναγκάζεται να μείνει σπίτι του για τουλάχιστον 3 ημέρες. Οι κατασκευές, η γεωργία, οι μεταφορές και η υγεία είναι οι πλέον εκτεθειμένοι τομείς εργασίας σε ατυχήματα και ασθένειες. Και επειδή το χαμηλό επίπεδο των εργασιακών συνθηκών έχει και τον οικονομικό της αντίκτυπο, σημειώνεται ότι η απώλεια εισοδήματος που συνδέεται με τις απουσίες από την εργασία για λόγους υγείας κοστίζει στους Ευρωπαίους εργαζόμενους περίπου 1 δις ευρώ το χρόνο.
Οι άντρες αναφέρουν πιο πολλά ατυχήματα από τις γυναίκες. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τις νυχτερινές ώρες τείνουν να είναι πιο θανατηφόρα από τα ατυχήματα στις υπόλοιπες ώρες. Οι πληγές και τα επιφανειακά τραύματα είναι τα πιο κοινά είδη τραυματισμών.
Μια «ματιά» σε ευρωπαϊκούς κλάδους εργασίας
Γεωργία: Το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων στα 15 παλαιά κράτη μέλη της ΕΕ είναι 12,6 ανά 100.000 εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά τα ατυχήματα που συνεπάγονται περισσότερες από τρεις ημέρες απουσίας, η αναλογία είναι μεγαλύτερη από 6.000 ανά 100.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για ορισμένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε οποιονδήποτε κλάδο. Στα παλαιά κράτη μέλη, μόλις το 4% του εργαζόμενου πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία. Το αντίστοιχο ποσοστό στα νέα κράτη μέλη είναι 13,4%.
Κατασκευές: Περίπου 1.300 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 13 εργαζόμενους ανά 100.000, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου άλλων τομέων.
Εκπαίδευση: Περίπου 15% των εργαζόμενων στον εκπαιδευτικό τομέα στην Ευρώπη, από δάσκαλους και μάγειρες έως διοικητικό προσωπικό, έχουν δεχθεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση στον χώρο εργασίας.
Υγεία: Το ποσοστό των ατυχημάτων στον ελληνικό τομέα της υγείας είναι κατά 34% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Εργασιακές συνθήκες και υγεία
Άγχος: Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις εργαζομένους στην ΕΕ υποφέρει από εργασιακό άγχος, το οποίο συνεπάγεται τεράστια επιβάρυνση τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την οικονομική επίδοση. Το 2005, τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων στην ΕΕ πίστευε ότι η υγεία του κινδύνευε εξαιτίας του εργασιακού στρες. Το εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εργαζόμενο ασχέτως της θέσης του στην ιεραρχία. Παρατηρείται σε όλους τους κλάδους και σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα αναφερόμενο πρόβλημα υγείας και επηρεάζει ποσοστό 22% των εργαζομένων στην ΕΕ των 27 (για το 2005). Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος και προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την εργασία αναμένεται να αυξηθεί. Ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας θέτει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις στους εργαζομένους μέσα από την περικοπή προσωπικού και την εξωτερική ανάθεση, τη μεγαλύτερη ανάγκη για ευελιξία από άποψη λειτουργιών και δεξιοτήτων, την αυξανόμενη χρήση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, την αυξανόμενη εργασιακή ανασφάλεια και την εντατικοποίηση της εργασίας (με αυξημένο φόρτο εργασίας και μεγαλύτερη πίεση) και την κακή ισορροπία μεταξύ εργασιακού και ιδιωτικού βίου.
Καρκίνος στην εργασία: Το 9,6% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο οφείλεται στην εργασία. Στην ΕΕ, 95.581 θάνατοι από καρκίνο σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες. Κορυφαίοι παράγοντες που κρύβονται πίσω από τον καρκίνο στην εργασία είναι ο ασβέστης και το παθητικό κάπνισμα
Επικίνδυνες ουσίες: Περίπου το 15% των εργαζομένων στην Ευρώπη αναφέρουν ότι έρχονται σε επαφή με χημικά προϊόντα κατά το ¼ του εργασιακού τους χρόνου και το 19% επισημαίνει ότι αναπνέει σκόνη, καυσαέρια και ρύπους στο χώρο εργασίας τους. Περίπου 74.000 από τους θανάτους που σημειώνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ των 27 συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες ουσίες.
Μυοσκελετικές παθήσεις: Το 60-90% των ανθρώπων αντιμετωπίζει κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα με το κάτω μέρος της πλάτης. Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα υπολογίζεται, για οποιαδήποτε χρονική στιγμή, στο 15-42%. Συνήθως, οι ΜΣΠ προσβάλλουν τη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα, αλλά μπορεί, σπανιότερα, να εκδηλωθούν και στα κάτω άκρα. Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτές είναι πολλά και ποικίλα: από δυσφορία και μικρούς ή μεγάλους πόνους έως σοβαρότερες ιατρικές παθήσεις οι οποίες απαιτούν απουσία του ατόμου από την εργασία του, ακόμη και ιατρική περίθαλψη. Στις χρόνιες περιπτώσεις, η θεραπεία και η ανάρρωση δεν είναι συχνά ικανοποιητικές - το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμη αναπηρία και απώλεια της εργασίας.
Θόρυβος: Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων της Ευρώπης —περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα— είναι εκτεθειμένοι σε υψηλή στάθμη θορύβου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός τετάρτου του χρόνου εργασίας τους. Αν και ο θόρυβος ως πρόβλημα αφορά πρωτίστως τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές, μπορεί επίσης να αποτελεί ζήτημα σε πολλά άλλα εργασιακά περιβάλλοντα, από τηλεφωνικά κέντρα έως σχολεία και από χώρους ορχήστρας έως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Ένας στους πέντε εργαζόμενους στην Ευρώπη αναγκάζεται να υψώνει τον τόνο της φωνής του για να καταφέρει να ακουστεί, τουλάχιστον το μισό χρονικό διάστημα της παραμονής του στο χώρο εργασίας και ποσοστό 7 % υποφέρει από προβλήματα ακοής που σχετίζονται με την εργασία. Η θορυβογενής απώλεια της ακοής είναι η πλέον συνηθισμένη επαγγελματική ασθένεια που αναφέρεται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η οδηγία ορίζει επίσης ως νέα ημερήσια οριακή τιμή έκθεσης τα 87 dB(A).
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Είναι καταγεγραμμένες 19 εκατομμύρια μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην ΕΕ, οι οποίες απασχολούν σχεδόν 75 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις επιχειρήσεις αυτές ανάγεται το δυσανάλογο 82% επί του συνόλου των επαγγελματικών τραυματισμών, ενώ τους αναλογεί και το 90% των θανατηφόρων ατυχημάτων.
Νέοι εργαζόμενοι: Οι εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 24 ετών στην Ευρώπη έχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν στον χώρο εργασίας σε σχέση με τους έμπειρους εργαζομένους..
«Καθένας έχει το δικαίωμα στην ζωή, στην εργασία…
σε δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας…
Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία…»

Διάβασε τη συνέχεια εδώ...
Read more...

ΕΚΔΙΚΗΣΗ...


Όπως ακριβώς το περιγράφει η Μαρία Σπυράκη. Τρέμουν την ομιλία Παυλίδη την Δευτέρα το βράδυ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την παραπομπή του. Γιατί ο πρώην υπουργός θα μιλήσει. Και εκεί οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πει πολλά. Ο Παυλίδης έχει ορκιστεί να τους εκδικηθεί. Το λέει παντού. Το λέει δεξιά και αριστερά. Δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα...

Read more...

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ...

http://pressmme.blogspot.com
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωην ισχυρός άνδρας της Siemens Μ. Χριστοφοράκος. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα υπό την πίεση της ενδεχόμενης προφυλάκισής του αρχίσει και μιλάει. Όπως αποκάλυψε ο Τ. Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επιβαρυντική για το πρώην στέλεχος της Siemens είναι η κατάθεση Σίκατσεκ στην αμερικανική δικηγορική εταιρία Debevoise. Σύμφωνα με αυτήν ο Μ. Χριστοφοράκος σε πολλές περιπτώσεις υπολόγιζε μόνος του, σε χαρτιά που έδινε στον Ρ. Σίκατσεκ, το 2% από τον τζίρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ζητούσε από την μητρική εταιρία να του στείλει αυτό το πόσο, σε διάφορους λογαριασμούς που έδινε.
Read more...