Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πακέτο μέτρων 2,6 δισ. ευρώ Νέοι φόροι, ΕΝΦΙΑ και αμνηστία για να επιστρέψουν οι καταθέσεις


Νέοι φόροι, ΕΝΦΙΑ και αμνηστία για να επιστρέψουν οι καταθέσεις
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Έτοιμη να υπογράψει το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ είναι η κυβέρνηση. Το πακέτο περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους ως «σύμφωνο συμβίωσης» με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το λογαριασμό θα πληρώσουν όσοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, αεροσκάφη) και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής που είχαν εξαιρεθεί.

Προβλέπονται έσοδα από φόρο διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των μεγάλων νησιών και φόρος 3% σε εστιατόρια και μπαρ ως «ισοδύναμο» της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Επίσης, η χρήση «πλαστικού» χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.

Ακόμα, κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων: φόρος 10% για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και 15%-20% αν παραμείνουν στο εξωτερικό.

Πέραν των δημοσιονομικών, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τη μείωση του αριθμού προσλήψεων το 2015 (με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία), ενώ αναγνωρίζει και την ανάγκη παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.

Όσο για τις αλλαγές στα εργασιακά, αυτές θα περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Το «κλειδί» που φαίνεται να ξεμπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται για το 2015 και θα επανεξεταστεί για το 2016.

* Αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Εμείς οι Γερμανοί έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη» «Στροφή» και από τη Μέρκελ: Κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα-Λαμβάνουμε υπόψη τις πολεμικές επανορθώσεις


Μετά τον Γερμανό Πρόεδρο, Γιοακίμ Γκάουκ και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εγκαταλείπει την άκαμπτη στάση, που τηρούσε το Βερολίνο στο αίτημα καταβολή πολεμικών επανορθώσεων ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει πλέον «κατανόηση» για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Angela Merkel
Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.
Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.
«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Εμμένει η Τρόικα για συντάξεις και εργασιακά


ImageHandler
Εμπλοκή υπήρξε το απόγευμα του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Brussels Group με αφορμή του «καβγά» το θέμα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα.
Σε μια από τις κρισιμότερες ημέρες της περιόδου του Μνημονίου οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία του κράτους καθώς εκτυλίσσεται το πραγματικό παζάρι για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη.
Και σαν να μην έφτανε η εμπλοκή με το ΔΝΤ προηγήθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post με την οποία «ψαλίδιζε» την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί.
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», εντούτοις τόνισε ότι «σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μια «σύμπτωση», μα τι σύμπτωση…


xynidis
Μία απίθανη … «σύμπτωση» παρατηρεί ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και νυν κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Σωκράτης Ξυνίδης.
 Σημειώνοντας ότι...
κατά το χρονικό διάστημα που διανύουμε εξελίσσονται δύο δίκες, αυτή για το σκάνδαλο με τις μίζες για τους εξοπλισμούς με κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο και η άλλη με κατηγορούμενους τους εμπλεκόμενους στις ανταλλαγές στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρατηρεί ότι αυτές συνδέονται «κατά απίθανη σύμπτωση» τα ονόματα των ίδιων off shore εταιρειών NOBILIS και TORCASO.

«Ακόμη τις συνδέουν οι ιδιοκτησίες της Μονής Βατοπεδίου και της οικογένειας του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα», σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο,για να συμπεράνει με νόημα πως «αν δεν απαντηθεί με πειστικό τρόπο στην κοινωνία πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η απίθανη σύμπτωση, δεν πρόκειται να επέλθει κάθαρση»…


Αφού, λοιπόν, αναρωτιέται και μάλλον εύλογα«πώς ‘έτυχε’ ανάμεσα στις εκατοντάδες off shore εταιρείες παγκοσμίως, οι ίδιες να εμπλέκονται στις δύο υποθέσεις», καλεί τη Δικαιοσύνη να απαντήσει.


Καλεί βεβαίως και τα κόμματα να τοποθετηθούν,αλλά εκεί οι προσδοκίες του είναι μικρές. Διότι, ίσως –όπως αφήνει να εννοηθεί-«μέσα στον έρωτα της κυβερνητικής ριζοσπαστικής αριστεράς και καραμανλικής δεξιάς η αλήθεια δεν χωρεί»…


matrix24.gr

Read more...

Μάρδας : Δεν έχουμε να πληρώσουμε ...


Μάρδας : Δεν έχουμε να πληρώσουμε την επιστροφή των περικοπών στους συνταξιούχους
...την επιστροφή των περικοπών στους συνταξιούχους...
«Αν σήμερα μου ζητούσε η κυβέρνηση να βρούμε τα χρήματα για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τις επιστροφές ποσών, τα οποία περικόπηκαν το 2012, θα έλεγα ότι χρήματα δεν υπάρχουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στον ...
FOCUS FM 103,6 και τον Δημήτρη Βενιέρη,

Αναφερόμενος στα ασφυκτικά δεδομένα που θα δημιουργήσει στα ταμεία του κράτους η απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Μάρδας τόνισε πως « οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά αν υπάρξει δυσκολία ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναβάλει τις πληρωμές αυτές. Ωστόσο, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, η κυβέρνηση θα εξετάσει τους τρόπους άντλησης ρευστότητας για να αντιμετωπίσει το θέμα, με βάση τους περιορισμένους όρους της ελληνικής οικονομίας».

«Όσο πιο νωρίς κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στην παρούσα φάση τόσο το καλύτερο, γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά» , είπε ο κ. Μάρδας και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Eurogroup να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 11 Μαΐου, ίσως στις 8 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο βοήθειας το οποίο θα απαιτηθεί τον Ιούνιο, ο αναπληρωτής υπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί το ύψος του με ακρίβεια δήλωσε ότι «αυτό το πακέτο θα συνοδευτεί με συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε με τους δανειστές μας. Το ΔΝΤ σε μια τέτοια περίπτωση δεν φαίνεται να θέλει να συνδράμει, αλλά αυτό είναι μάλλον θετικό, αφού το Ταμείο λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία από εκείνη της ΕΚΤ».

Σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγή σε εκλογές ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε σαφής και κατηγορηματικός «δεν είναι η προσήκουσα λύση, εγώ εκφράζω την αντίθεσή μου με σαφήνεια».

Πηγή: focusfm.gr

enikos.gr

Read more...

Σπίρτζης: Θα μειωθούν οι τιμές των διοδίων...


Σπίρτζης: Θα μειωθούν οι τιμές των διοδίων
Τη μείωση της τιμής των διοδίων, με την επέκταση του χρόνου παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, προαναγγέλλει το Σάββατο σε συνέντευξή του στην...
"Εφημερίδα των Συντακτών" ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση του χρόνου παραχώρησης που σήμερα είναι σταθερός στα 35 χρόνια, και να φτάσει στα 40 με 45 χρόνια.

«Θεωρούμε ότι ο χρόνος παραχώρησης δεν μπορεί να είναι σταθερός. Αυτό θα αλλάξει, και θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πάμε σε χαμηλά διόδια για όλους, και όταν έχουμε χαμηλό φόρτο θα αυξάνεται η διάρκεια της σύμβασης αλλά θα μειώνεται όταν θα ανεβαίνει η κυκλοφορία, διασφαλίζοντας και τα κέρδη των εταιρειών» τονίζει. «Δεν μπορεί να φτάσουμε στα 100 χρόνια, αλλά μπορούμε από τα σημερινά 35 να πάμε στα 40 με 45. Είναι λογικές προτάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, είναι παράλογο οι τράπεζες να θέλουν να πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους μέσα σε 10 χρόνια, να έχουμε υψηλά διόδια και να μην μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν. Ο υπουργός δηλώνει, επίσης, ότι αν δεν λυθεί και το θέμα με τον ΟΣΕ, η Κορίνθου–Πατρών θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2016. «Σήμερα έχουμε ακόμη εκκρεμότητες σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Έχουμε ακόμη διατάξεις που φέρνουν το Δημόσιο σε δύσκολη θέση. Έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά δεν θα τινάξουμε τα έργα στον αέρα» διαβεβαιώνει ο υπουργός.

Read more...

Πόσο θα κοστίσει η ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων...


Πόσο θα κοστίσει η ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων
Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έγιναν το 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα κοστίσει από 1,5 έως...
4,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ, προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, καθώς αφενός δεν έχει δημοσιευθεί και καθαρογραφεί, αφετέρου γιατί τυπικά δεν έχει «ληφθεί», καθώς εκκρεμεί η τελική διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία - κατά πληροφορίες - έχει προγραμματιστεί για τις 8 και τις 11 Μαΐου.

Επί του παρόντος, έχουν πραγματοποιηθεί δύο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, κατά τις οποίες η πλειοψηφία των συμβούλων τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών. Στις δύο διασκέψεις, η πλειοψηφία - αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ισχυρή μειοψηφία - υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2012 στους ασφαλισμένους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος που θα έχει αυτή η απόφαση, εφόσον ληφθεί, είναι πάντως κάτι που προβληματίζει τους δικαστές της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Read more...

Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...


pasok
Λίγο πριν από το συνέδριο...
Ένας μήνας μένει για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και περίπου ενάμισης για την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος.
Μέχρι σήμερα, όμως, και παρά την από καιρό δηλωμένη διάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου, την υποψηφιότητά τους έχουν επισήμως καταθέσει μόνο ο...
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς.

Και οι δύο ωστόσο,θεωρούνται «αουτσάιντερ» στην κούρσα της διαδοχής, καθώς φαβορί για τη θέσηθεωρείται η Φώφη Γεννηματά και σοβαρές πιθανότητες εμφανίζεται να έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο τελευταίος, παρά την μεγάλη δημοτικότητα που διατηρεί,«έχασε πόντους» στη βάση του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του γεγονότος ότι έφυγε, ίδρυσε δικό του κόμμα και επέστρεψε για να διεκδικήσει –όπως όλα δείχνουν- έναν χρόνο μόλις μετά, την προεδρία.

Κλειδί πάντως για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται η στάση που θα κρατήσει ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματός του πάντως, να υποστηρίζουν ότι εφόσον θελήσει να‘κατέβει’ υποψήφιος, έστω και στο παρά πέντε, η παρουσία του στην κούρσα είναι ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς, πιθανώς δε και το αποτέλεσμα.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε,όσα έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αρχή κιόλας της θητείας του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περί διαδοχής του από ‘τριαντάρη’, με τον γραμματέα του κόμματος να ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εντός του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, έχει ως γραμματέας καλή γνώση του εσωτερικού, πιθανώς και της βάσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ήδη καταγράψει μία ‘νίκη’ στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιο ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς στον βαθμό που θα επικρατήσουν απόψεις περί μεταβατικής προεδρίας στο κόμμα, στην πορεία για ένα νέο συνέδριο σε έναν χρόνο από τώρα, όταν το κόμμα θα έχει εκ νέου προσδιορίσει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα της χώρας, φέρεται ως ο επικρατέστερος για ‘μεταβατικός’ πρόεδρος.

Παρά το γεγονός, πάντως,ότι οι αποφάσεις επί της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου, έχουν ήδη ληφθεί και ‘δείχνουν’ εκλογή του από τη βάση του κόμματος, με ανοιχτό μάλιστα μητρώο, οι φόβοι κάποιοι να θέσουν θέμα εκλογής προέδρου από το συνέδριο, δεν έχουν εκλείψει. Εφόσον αυτό συμβεί, πάντως, αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις, με περαιτέρω συνέπειες στην πορεία του κόμματος.

matrix24.gr

Read more...

Κύκλωμα «πουλούσε» ευνοϊκές μεταθέσεις σε στρατεύσιμους!...


Κύκλωμα «πουλούσε» ευνοϊκές μεταθέσεις σε στρατεύσιμους! - MediaΜεγάλο κύκλωμα που έστηνε μεταθέσεις στο στρατό φαίνεται πως δρούσε στο υπουργείο Άμυνας και για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνες η...
στρατιωτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ:

“Ανακοινώνεται ότι περιήλθε στη γνώση του ΓΕΣ το γεγονός ότι άτομα που οικειοποιούνται την ιδιότητα του στρατιωτικού, προσεγγίζουν οπλίτες και μέσω οικονομικού ανταλλάγματος τους υπόσχονται ευνοϊκές μεταθέσεις.

Το ΓΕΣ άμεσα ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας”.

Ήσυχος: Νέο αδιάβλητο σύστημα απονομής ειδικοτήτων και μεταθέσεων στρατευσίμων

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος δήλωσε ότι τυχόν τέτοιος μηχανισμός «θα ξηλωθεί», και τόνισε ότι «για μας η στρατιωτική θητεία δεν είναι τιμωρία αλλά ούτε και αντικείμενο οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευσης από κανέναν».

«Είμαστε έτοιμοι να θεσμοθετήσουμε όχι απλά την κατάργηση του ρουσφετιού αλλά και την εγκαθίδρυση ενός αδιάβλητου και δίκαιου συστήματος απονομής των ειδικοτήτων και των μεταθέσεων των στρατευσίμων, που δεν θα επιδέχεται παρεμβάσεις για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων» τόνισε ο κύριος Ησυχος.

«Τέτοιου είδους περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια την παθολογία του όλου συστήματος των πελατειακών σχέσεων, που για κάποιους ήταν καθεστώς αδιατάρακτο και στον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιοποιώντας το για να αποκομίζουν κάθε είδους οφέλη. Βασική προτεραιότητα, από την πρώτη μέρα, της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να χτυπήσει στη ρίζα τους τέτοια τα φαινόμενα και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε άμεσα στο ξήλωμα βασικών στοιχείων της δομής του συστήματος των ρουσφετιών» πρόσθεσε ακόμα.

Read more...

«Βουνό» τα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις...


«Βουνό» τα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις
Έως και 55 δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγραφα και στοιχεία) μπορεί να χρειαστεί να μαζέψει φέτος ένας φορολογούμενος για να αποδείξει τα στοιχεία τα οποία θα αναγράψει στη φετινή φορολογική του δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι και φέτος... υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο. Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στη δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο στο σπίτι του.

Πρέπει δε να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος θα κληθεί για έλεγχο της ειλικρίνειας των στοιχείων που συμπεριέλαβε στη δήλωσή του. 

Πατήστε EΔΩ και ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο.

πηγη "Ελεύθερος Τύπος"

Read more...

Η πλειοψηφία δεν θέλει εκλογές Δημοσκόπηση: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάτω από τις δέκα μονάδες


Με διαφορά κάτω των δέκα μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας METRISI.
kalpi
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από 28 έως 30 Απριλίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για τον ιστότοπο protothema.gr. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα με διαφορά 9,9% έναντι της ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα  συγκεντρώνει 34,1%, έναντι  24,2% της ΝΔ. Το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,7%, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 5,1%, όπως και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στο 4,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 12,8% και το «Άλλο κόμμα» στο 4,7%.
dimoskopisi
Η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά υψηλή, 49,6%, έναντι ποσοστού 39,2% της κυβέρνησης, που μειώνεται σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 17ης Μαρτίου κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών. Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό διαφωνεί το 55,8%, για τις ιδιωτικοποιήσεις το 45,7%, για τις αλλαγές στην Παιδεία το 50,6%, για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων το 63,1%, για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας το 63,1% και για τις προωθούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο το 46,3%.
Παράλληλα, ολοένα και γενικεύεται η αισιοδοξία για το μέλλον, με πέντε στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε 12 μήνες από σήμερα, τόσο στη χώρα όσο και στην κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ μόλις δύο στους δέκα αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα έχουν βελτιωθεί.
Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 44% των πολιτών πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αντίθετα με το 41%, που πιστεύει ότι την ενίσχυσε. Επίσης, το 36,2% πιστεύει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 31,5% πιστεύει ότι είναι καλύτερη και το 20% στάσιμη.
Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν επτά στους δέκα, δεν επιθυμούν μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ποσοστό που, από τον περασμένο Μάρτιο, Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες, με το 47% να επιθυμεί σκληρότερη στάση, ενώ το 41% όχι.
Ακόμη, το 47,6% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με το 40,2%, που θα την επιθυμούσε ως λύση, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων.
Αντίθετα, σχεδόν 5 στους 10 πολίτες συμφωνούν με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 41% αντιτίθεται.
Η παράταση της διαπραγμάτευσης ολοένα και αυξάνει την ανησυχία της πλειοψηφίας των πολιτών για στάση πληρωμών ή χρεοκοπία -61,2% και 56,4% αντίστοιχα-, ενώ ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ μειώνεται, στο 47,3%.
Τέλος, το 43,2% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους -μειωμένο κατά 5% από το Μάρτιο-, έναντι του 39,6%, που διαφωνεί, αυξανόμενο κατά 5 μονάδες από το Μάρτιο.
Δείτε τους πίνακες της έρευνας:
pinakas 2
6
pinakas 3
pinakas 4
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, πρότυπα και πειραματικά σχολεία


sxoleia
Αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων από το σχολικό έτος 2015 – 2016, διάκριση των προτύπων από τα πειραματικά σχολεία, καθώς επίσης αλλαγές στη διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντές, προϊστάμενοι σχολικών μονάδων και διευθυντές εκπαίδευσης), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλω, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο που αφορά τα «επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Παρασκευή 8 Μαΐου.
Τι αλλάζει στις εξετάσεις
Με στόχο την παροχή περισσότερων διεξόδων στους υποψηφίους της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και στον μη αιφνιδιασμό τους με μέτρα που θα ανέτρεπαν τον προγραμματισμό τους, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις παρακάτω ρυθμίσεις:
Στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-2016 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο επιστημονικό πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής.
β) Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο, αν επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από τρία (3) επιστημονικά πεδία, το ένα (1) ή τα δύο (2) επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.
Κάθε ομάδα προσανατολισμού έχει τρία (3) κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η ομάδα προσανατολισμού. Το τέταρτο (4ο) μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Με ένα διαφορετικό τέταρτο (4ο) μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο.
Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
Παράλληλα, κατατέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν το βαθμό προαγωγής και απόλυσης κατά τις τελευταίες τάξεις των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων, αλλά και την κατάργηση της επιλογής θεμάτων κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων κατά τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2015-2016. Με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων του σχολικού έτους 2014 – 2015, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της υπουργικής τροπολογίας και κατά τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα.
Οι ρυθμίσεις για τα άλλα θέματα
Ρυθμίζεται επίσης η διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και η ίδρυση ειδικοτήτων και προγραμμάτων των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), η λειτουργία των σχολικών μονάδων της Γ’ Λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος, η πρόσβαση των αποφοίτων των επαγγελματικών λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητήματα τοποθέτησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ΕΠΑΛ.
Όσον αφορά στη διάκριση των Προτύπων από τα Πειραματικά σχολεία, καθώς και στον τρόπο εισαγωγής μαθητών σε αυτά, ειδικότερα, ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μέχρι χθες «πρότυπων-πειραματικών» σχολείων θα είναι πειραματικά, με εξαίρεση κάποιων σχολείων που, για «ιστορικούς αποκλειστικά λόγους», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα οριστούν ως πρότυπα.
Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών, στα μεν Πειραματικά προβλέπεται κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα εναπόκειται σε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, όπως προέκυψε μετά από εισηγήσεις των συλλόγων διδασκόντων και των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων.
Ακόμη, προβλέπεται η «αυτόματη» μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα στην άλλη, στην περίπτωση Πρότυπων ή Πειραματικών που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς επίσης και ο τρόπος επιλογής διδακτικού προσωπικού και διευθυντών στα εν λόγω σχολεία.
Εξάλλου στην διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης αντικαθίσταται η συνέντευξη με διαδικασία, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν με μυστική ψηφοφορία την άποψή τους για τους υποψηφίους.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης: η δυνατότητα μεταφοράς θέσεων φοίτησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητήματα λειτουργίας θεσμών επιστημονικής έρευνας και ερευνητικών κέντρων, η λήξη της θητείας συλλογικών οργάνων, η επανεγγραφή φοιτητών που διαγράφηκαν από τα ΑΕΙ, καθώς επίσης και ζητήματα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία των σχολείων Ευρωπαϊκής Παιδείας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Οι εργαζόμενοι τους δρόμους...



Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ από τις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας...
Κλειστό από το πρωί το κέντρο της Αθήνας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα συνδικάτα τίμησαν με συγκεντρώσεις και πορείες την επέτειο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης συμμετείχαν στην Εργατική Πρωτομαγιά αφού...
παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Στην Κλαυθμώνος

Στις 11:00 ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κλαυθμώνος
«Η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον οποίο πλησίασαν πολλοί διαδηλωτές για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή του αναφορικά με την επίθεση που δέχτηκε.

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Με το λαό δίπλα μας ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο για μια συμφωνία συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια 

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν μέλη εργατικών ενώσεων και σωματείων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Το παρών έδωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» ήταν το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα.





Αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη κατέθεσαν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο.
Τα μηνύματα

Κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι' αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή». «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζει η Συνομοσπονδία.

«Δεκαετίες μετά το Σικάγο, οι εργαζόμενοι ζούμε τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Ζούμε την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας. Βιώνουμε την επιστροφή σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα», αναφέρει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ. Διαμηνύει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν αναγνωρίζουν τα άλλοθι των πιέσεων και των εκβιασμών σε αυτούς που εφαρμόζουν πολιτικές εξαθλίωσης».

«Αυτή την ιστορική μέρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό» τονίζει το ΕΚΘ. «Διεκδικούμε εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας, τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του. Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων».

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις» σημειώνει το ΠΑΜΕ.

tvxs.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες...



Read more...