Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Έληξε η κατάληψη των συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αποχώρησαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούσαν κατάληψη του κτιρίου από την περασμένη Παρασκευή, καθώς υπήρξε η διαβεβαίωση του υπουργού Παύλου Γερουλάνου ότι θα υπάρξει συζήτηση επί των αιτημάτων τους το πρωί της Τετάρτης.

Αίτημα των συμβασιούχων είναι η καταβολή των δεδουλευμένων σε περίπου 400 συμβασιούχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν απολυθεί, αλλά και να καλυφθούν οι 4.000 κενές οργανικές θέσεις.

Τονίζεται ότι ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος έχει δεσμευθεί ότι θα ανανεωθούν για ένα χρόνο οι συμβάσεις 318 εργαζομένων, όπως προέβλεπε η τροπολογία Σαμαρά.
tvxs.gr

Read more...

Σαν σήμερα...


... 41 χρόνια από τον θάνατο του ''Γέρου της Δημοκρατίας'' Γεωργίου Παπανδρέου. Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944, 1963, 1964-65) ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου

Από τον Γιάννη Μυλωνά
http://syllektiko-pazari.blogspot.com/

Ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στο Καλέντζι της Αχαΐας και ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Δύο χρόνια αργότερα και αφού ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα γράφτηκε στο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας όπου ήδη φοιτούσε ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος. Την ίδια χρονιά αποφάσισε μαζί με τον αδερφό του να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε γνωστοί: Από Γεώργιος Σταυρόπουλος έγινε Γεώργιος Παπανδρέου. Η πορεία του έχει καταγραφεί πολλαπλά από ειδικευμένα sites και έτσι κάθε αναφορά θα είναι περιττή.
Ο Γ. Παπανδρέου πέθανε σε κατ'οικον περιορισμό, από την χούντα, στο σπίτι του στο Καστρί στις 1 Νοεμβρίου 1968.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1968, έγινε η κηδεία του από τη Μητρόπολη της Αθήνας και αποτέλεσε ορόσημο στον αντιχουντικό αγώνα, καθώς συγκέντρωσε πολύ κόσμο και έγινε αφορμή για την πρώτη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας. (press-gr)




Read more...

ΟΛΠ: Ξεκινούν οι Κινέζοι, συνεχίζεται ο διάλογος. (Upd)




ΟΛΠ: Ξεκινούν οι Κινέζοι, συνεχίζεται ο διάλογος. (Upd)

Tου Μηνά Τσαμόπουλου

Προχωράει κανονικά η υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης της υπουργού Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη με τους συνδικαλιστές το μεσημέρι δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο προς όφελος του δημοσίου. Θα κάνει ο ΟΛΠ διάλογο με τη ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco.Η κυβέρνηση λαμβάνει υπό ψη της, τις απόψεις των εργαζομένων. Ο διάλογος θα γίνει προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Η σύμβαση ισχύει και από Δευτέρα θα κόβει κανονικά τιμολόγια η ΣΕΠ.»

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι η υπουργός τους είπε ότι θα γίνει άμεσα διάλογος σε τέσσερις άξονες:Αναπτυξιακό, Ρυθμιστικό-Φορολογικό και Εργασικά. Και συμπλήρωσαν ότι υπάρχει δυσκολία γιατί δεν έγινε ανάλυση από την υπουργό για τα ακριβή σημεία που αφορά ο κάθε άξονας και προσέθεσαν ότι θα εξετάσουν τη στάση τους στα συλλογικά τους όργανα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές την περασμένη εβδομάδα οι συνδικαλιστές δεν έκαναν λόγο για «πάγωμα» της σύμβασης.

Πάντως οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών επιμένουν ότι «η σύμβαση παραχώρησης και οι διατάξεις φοροαπαλλαγών συνιστούν ένα πλήρες αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες για την εθνική οικονομία, τη βιωσιμότητα και την προοπτική της ΟΛΠ Α.Ε. και ιδιαίτερα για τους εργαζομένους και τις εργασιακές τους σχέσεις».

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για ρυθμίσεις που υπάρχουν στη σύμβαση παραχώρησης «οι οποίες καταφανέστατα υποδηλώνουν τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης».
protothema.gr

Read more...

Παπανδρέου: «Να δώσουμε τέλος στον κύκλο αίματος»


Παπανδρέου: «Να δώσουμε τέλος στον κύκλο αίματος»

Στο τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Τρίτης, στο Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες. Μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στο κύκλο αίματος. Απέναντι στη βία προτάσσουμε τη δημοκρατία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Σε ερώτηση του protothema.gr εάν η χθεσινή συνάντησή του με τον Γκρουέφσκι συνιστά επί της ουσίας στροφή σε απευθείας ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση και τις εκκρεμότητες της ονομασίας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε: «Κάνουμε μια απευθείας ειλικρινή συζήτηση, ντόμπρα, για να διαμορφωθεί η αίσθηση ότι δεν παίζουμε παιχνίδια».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως, η σύνοδος αυτή αποτελεί μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ιδιαίτερα λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης.

«Η συζήτηση που κάναμε γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της κρίσης. Αυτό πού κρίνεται είναι αν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις για θετικές λύσεις.» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη για την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία την ερχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα κλείσει έτσι μια περίοδο αβεβαιότητας.

«Στόχος είναι να βρίσκεται πρώτος στο επίκεντρο ο ευρωπαίος πολίτης. Η νέα συνθήκη ανοίγει τις προοπτικές για διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.» τόνισε.

Νέος στόχος είναι η ένταξη των Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Η πρότασή μας αυτή θα δώσει νέο όραμα, που συμφέρει την Ελλάδα, θα συμβάλει σε ένα νέο δυναμικό, θα δώσει λύση σε προβλήματα όπως αυτό της ονομασίας.

«Το 2003 βάλαμε στη Θεσσαλονίκη τα θεμέλια για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα επόμενα χρόνια δυστυχώς χάθηκε αυτός ο προσανατολισμός.» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας όπως η πυρκαγιές και το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως ο πρόεδρος Ομπάμα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει λάβει μέτρα για την αλλαγή της πολιτικής πάνω στο θέμα, ενώ για την Κίνα είπε πως, παρά τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, δεν έχει τη βούληση να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής «Όλοι μας ζούμε αυτά τα φαινόμενα που είναι παγκόσμια και η Ε.Ε. έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο , είναι υποχρεωμένη να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Ο στόχος στην Ελλάδα πρέπει να είναι το πέρασμα στην πράσινη οικονομία. Η πράσινη τεχνολογία θα προσφέρει νέες δουλειές κα ανάπτυξη στη χώρα μας. Όλες αυτές οι αλλαγές και η μετάβαση στη πράσινη οικονομία είναι δύσκολη. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους που θα γίνει αυτή η μετάβαση και τους τρόπους χρηματοδότησης.» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όσον αφορά το ζήτημα της οικονομίας και της κλιματικής, πρότεινε μαζί με τον Γκ. Μπράουν και τον Αυστριακό καγκελάριο φόρο επί των συναλλαγών και φόρο του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να βρεθούν οικονομικοί πόροι, πράγμα που θα εξετάσει η Επιτροπή. Επίσης, πρότεινε μαζί με τον κ. Μπράουν νέα στρατηγική σχετικά με την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο Πρωθυπουργός τόνισε «τα μηνύματα προ τη Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Τουρκία έχει τη Θέληση να συνεργαστεί.

Το Δεκέμβριο που θα συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ζήτησε να υπάρξουν έργα από την τουρκική πλευρά. Ζήτησε από την Τουρκία να μην εμποδίζει τη συνεργασία της Frontex, «πρακτικές οι οποίες δείχνουν να παρεμποδίζει την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης», όπως υποστήριξε.


protothema.gr

Read more...

Εδωσε 5.000 μισθό στην ιδιαιτέρα του




Εδωσε 5.000 μισθό στην ιδιαιτέρα του

TΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΦΙΛΑ

Πρόκειται για τον μυστικοσύμβουλο του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και συνεργάτη του πρωινού καφέ της Ρηγίλλης κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές αλλά και λίγες ημέρες μετά μοίραζε αφειδώς μισθούς, bonus, θέσεις, αλλά και διαφημιστικές χορηγίες σε εφημερίδες.

Αναλυτικά, οι αποφάσεις που ελήφθησαν πριν και μετά τις εκλογές αφορούν στα εξής θέματα:

Για τον νομικό σύμβουλο της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Δημήτρη Παναγέα το διοικητικό συμβούλιο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 έπειτα από πρόταση του κ. Χατζηεμμανουήλ έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο κ. Παναγέας θα ελάμβανε 60.000 ευρώ bonus, επειδή «ως δικηγόρος συνέβαλε αποφασιστικά στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος».

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα, ο κ. Παναγέας αποφασίστηκε να λάβει το bonus προτού ακόμα ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Καταπολέμησης του παράνομου στοιχήματος. Στο ίδιο έγγραφο ανακοινώνεται και η ανανέωση της σύμβασης του κ. Ρηγόπουλου μέχρι το 2012 με μηνιαίες απολαβές 5.000 ευρώ. (Σημειώνεται ότι ο κ. Ρηγόπουλος είναι υπάλληλος της Νομαρχίας Αχαΐας και υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του κ. Σπήλιου Σπηλιόπουλου.)

 Για τις συνεργάτιδές του κυρία Ελένη Αντωνοπούλου και κυρία Καπετανάκη αποφασίστηκαν και τέθηκαν ενώπιον του Δ.Σ. οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους, αλλά και ο διπλασιασμός των χρημάτων που ελάμβαναν. Η πρώτη διέθετε σύμβαση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2008 και ελάμβανε 3.500 ευρώ καθαρά. Στη νέα σύμβαση περιελήφθη προσδιορισμός του έργου της κυρίας Αντωνοπούλου, προτάθηκε μισθός 5.000 ευρώ, δόθηκαν τρεις μισθοί bonus, ενώ η σύμβαση ανανεώθηκε μέχρι το 2011.

Με τον ίδιο τρόπο αυξήθηκαν και τα χρήματα της γραμματέως κυρίας Καπετανάκη, η οποία θα λαμβάνει 2.400 ευρώ, έναντι 1.300 ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ ανανεώθηκε επίσης η σύμβασή της.

 Στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, προτάθηκε χορηγία σε τηλεοπτικό κανάλι που μεταδίδει αγώνες της Superleague, ύψους 4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Δύο μέρες μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου, η χορηγία εγκρίθηκε.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, με προσωπική του απόφαση και χωρίς τη διενέργεια Δ.Σ., ο κ. Χατζηεμμανουήλ τοποθέτησε περί τους δέκα δημοσιογράφους στη θυγατρική εταιρεία «ΟΠΑΠ International».

 Με άλλη απόφαση του Δ.Σ., μια εβδομαδιαία εφημερίδα έλαβε χορηγία 200.000 ευρώ, με αντικείμενο διαφημιστικές καταχωρήσεις.

protothema.gr


Read more...

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πενταπλάσιο φόρο αναμένεται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι μικροί ιδιοκτήτες. Στο στόχαστρο θα τεθούν οι μεγάλες περιουσίες και εκείνες που είναι γραμμένες σε offshore εταιρείες.

Επίσης, επανέρχεται και ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών, ο οποίος θα υπολογίζεται με υψηλούς συντελεστές και θα πυροδοτήσει σημαντικές επιβαρύνσεις.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος συνιστά τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως μέσω της περιστολής της κρατικής σπατάλης.

Το 30% σπαταλάται χωρίς να προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες στους πολίτες, αναφέρει στην Kαθημερινή της Κυριακής και επισημαίνει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την πρώτη διετία.

«Η κρίση θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.


Read more...

Σ. Ξυνίδης: Το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει και ντελάλης της εξουσίας»

ΑΘΗΝΑ 01/11/2009

«Οφείλουμε να παρακολουθούμε την κυβέρνηση, να εξηγούμε στους πολίτες τις επιλογές της, αλλά και να την ελέγχουμε αν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις, τις προεκλογικές υποσχέσεις και την ιδεολογία μας», δηλώνει ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του «θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, αλλά το κατανοώ», ενώ σημειώνει ότι «δεν βγήκε κανείς να αμφισβητήσει ότι εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, τονίζει ότι «θέλουμε να είμαστε η συνείδηση της κυβέρνησης. Να παράγουμε πολιτική και να λειτουργούμε υποβοηθητικά. Δεν θα επιβάλει το κόμμα στην κυβέρνηση την πολιτική, αλλά δεν θα γίνει και ο ντελάλης της εξουσίας».

.nooz.gr/

Read more...

Χ. Καστανίδης: Ισχύει η δέσμευσή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για Siemens

«Ισχύει απολύτως η δέσμευσή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, όπως και για άλλες μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημόσια συζήτηση», δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Την πρόταση θα την υποβάλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς για τον χρόνο υποβολής της δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω», προσθέτει.

Ο κ. Καστανίδης αφήνει ανοιχτό να ελεγχθούν είτε ποινικά είτε πειθαρχικά δικαστές που συμμετείχαν στους λάθος χειρισμούς.

Στο ερώτημα περί εμπλοκής της Δικαιοσύνης στη διευκόλυνση της φυγής δύο βασικών εμπλεκομένων προσώπων, απαντά: «Πιστεύω ότι ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε».

Ο υπουργός δηλώνει ότι το πρώτο νοσοσχέδιο που θα εισηγηθεί, θα αφορά «την αποζημίωση των θυμάτων από εγκλήματα βίας». Θα ακολουθήσουν νομοθετήματα για την εναρμόνιση της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας με αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, προσθέτει.

Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαντά ότι δεν θεωρεί ακόμη έτοιμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αποδοχή του και θεωρεί αναγκαίο τον «εντατικό διάλογο».

Τέλος, ως προς την μετατροπή σε κακούργημα της οπλοκατοχής, που ανακοίνωσε ο κ Χρυσοχοϊδης, σημειώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί και εξέφρασε την θέση ότι «η υπέρμετρη αύξηση των ποινών δεν οδήγησε πάντα σε μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας».
nooz.gr


Read more...

Επίσκεψη Μαγκριώτη στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Πιερίας

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης θα επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις πλημμύρες στον νομό Πιερίας.

Συγκεκριμένα, το πρωί θα πάει στους δήμους Δίου, Πέτρας και Ελαφίνας. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στα Γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ μετα θα κάνει δηλώσεις.

Ο κ. Μαγκριώτης θα συναντηθεί επίσης και με την επιτροπή φορέων του Νομού Πιερίας που έχει συγκροτηθεί για το θέμα των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο «Ράχες Μαλιακού- Κλειδί», που κατασκευάζεται με τον καθεστώς της Σύμβασης Παραχώρησης. Η Σύμβαση κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή το 2007.

Στο μεταξύ, ο δήμος Κατερίνης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι όσοι από τους πληγέντες υπέστησαν ζημιές σε εμπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κατοικίες, οικοσυσκευές και γενικά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, από τις βροχοπτώσεις στις 24 και 25 Οκτωβρίου, μπορούν να καταθέσουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στον δήμο, στην οποία «θα δηλώνουν αναλυτικά και με σαφήνεια το είδος της ζημιάς καθώς και οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. φωτογραφίες, βεβαιώσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.λ.π.)».

Οπως σημειώνεται, «οι αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης - γραφείο 11, στον 2ο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου».
nooz.gr

Read more...

Στενή συνεργασία Παπανδρέου-Μπράουν

Νέα συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν φέρνουν οι συνομιλίες που είχαν το Σάββατο στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας.

Η συνάντηση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά, ούτε πού θα γίνει, αλλά όπως έγινε γνωστό, ο χρόνος τοποθετείται «στο άμεσο επόμενο διάστημα» και απομένει μόνο να οριστεί αν θα επανέλθει ο κ. Παπανδρέου στο Λονδίνο ή αν θα επισκεφτεί ο κ. Μπράουν την Αθήνα.

Όπως φάνηκε από τη συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και σ' αυτή που ακολούθησε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπαντ, οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις, έχουν βρει κοινό βηματισμό σε ορισμένα θέματα, κάτι νέο στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν συνέχεια της σύντομης επαφής που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερο εκτενώς τα θέματα για τα οποία ακροθιγώς μίλησαν στις Βρυξέλλες και για τα οποία, προφανώς, θα συζητήσουν εκτενέστερα στην επόμενη συνάντηση.

Οι δύο άνδρες είχαν κοινές προσεγγίσεις για πολλά από τα θέματα που συζήτησαν, όπως, π.χ. τα δύο μεγάλα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής και πέραν της κοινής στάσης που τήρησαν στη Σύνοδο Κορυφής, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πολύ σοβαρές εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόσο της Επιτροπής Στίγκλιτς, όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Γενικότερα, η Ελλάδα φιλοδοξεί «να φέρει φρέσκο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνάντηση τέθηκαν και θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Στα θέματα αυτά ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με τους κινδύνους διόγκωσης του κύματος λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας.

Το Ιράν υπήρξε ένα ακόμα θέμα των συζητήσεων, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την πάγια θέση του, η οποία αφίσταται εκείνων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με τη θέση Παπανδρέου, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ειρηνικά μέσα για να βρεθεί η λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Και αυτό να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο του διεθνούς Οργανισμού, όπως έχει αποδείξει και σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ξεκαθαρίζοντας την ελληνική θέση για την ΠΓΔΜ, τόσο στον Βρετανό ομόλογό του, όσο και στον Σκοπιανό, αλλά και προς όλους τους ηγέτες της ΕΕ δήλωσε ότι η λύση για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα προέλθει μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν αλλά και Παπανδρέου-Μίλιμπαντ, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Αναπληρωτής Δημήτρης Δρούτσας, συζητήθηκαν και θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς, ωστόσο, η συζήτηση να προχωρήσει σε λεπτομέρειες των θεμάτων αυτών.

Αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου, πέραν της αναφοράς του στο ρόλο του ΟΗΕ, κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές ότι η «εθνική κόκκινη γραμμή» παραμένει ισχυρή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναθεώρησής της και ότι πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων, θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ζήτησε η γειτονική χώρα «να εγκαταλείψει τη λογική της ακραίας ρητορικής, η οποία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για πρόοδο» και «να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με ανοιχτά μυαλά για ειλικρινή συζήτηση», ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Η Ελλάδα προτίθεται, όπως διαμηνύει ο κ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του, «να γίνει η ατμομηχανή για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», το συμβολικό έτος 2014, αλλά σε ό,τι αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, υπάρχει η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση της προηγούμενης επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Το Κυπριακό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και φάνηκε ότι οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Αλλά και στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά ήταν κατηγορηματική σε ό,τι αφορά στις θέσεις της. Σύμφωνα με αυτή, οι δύο κοινότητες έχουν τη δυνατότητα μέσα από «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» και χωρίς «έξωθεν πιέσεις», να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα έχει επίσης σαφή και κατηγορηματική θέση, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις πιέσεις. Και ξεκαθαρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων «δεν χωρούν τεχνητές πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Απορρίπτει επίσης τις «απειλές», που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και πως αν δεν λυθεί τώρα, μοιραία κατάληξη θα είναι η διχοτόμηση του νησιού.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν είναι δεκτές από την ελληνική πλευρά, η οποία στηρίζει πλήρως τις κινήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια που «προσπαθεί με πολύ θετικό τρόπο». Δεν είναι, βέβαια, το ίδιο θετικές οι εκτιμήσεις για τον κ. Ταλάτ, η ανταπόκριση του οποίου, στις πρωτοβουλίες Χριστόφια, δεν είναι συνήθως αυτή που κάποιος θα περίμενε.
nooz.gr

Read more...

Μεγάλες ανατροπές στην παιδεία...


Σε ριζικές ανατροπές στα σχολεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος-πλαίσιο, μελετάται η κατάργηση της «βάσης του 10» για ειδικές ομάδες σχολών και ξεκινά πιλοτικά το ολοήμερο λύκειο. Τα τρία μεγάλα εκπαιδευτικά μέτωπα που ανοίγουν, αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα στην εκπαίδευση.
Από το 2006, πρώτο έτος εφαρμογής του «10», μέχρι και σήμερα, 65.000 θέσεις έχουν...

χαθεί στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Το βαθμολογικό όριο αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση.

Η κατάργηση του νόμου 3549/07, που έφτιαξε η Μαριέττα Γιαννάκου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι στα άμεσα σχέδια της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.


Η συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ. Η ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία των ιδρυμάτων, τα «προγραμματικά συμβόλαια» που θα συνάπτουν με το κράτος και ο λόγος που θα δίνουν στην κοινωνία για το τι κάνουν τα χρήματα που παίρνουν, είναι η βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία θα χτιστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο.

Ο «κύβος των αλλαγών ερρίφθη» στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η νέα υπουργός με το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ.

Ειδική επιτροπή του ΥΠΕΠΘ θα αναλάβει να μελετήσει το θέμα του βαθμολογικού ορίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στόχος θα είναι η κατάργηση της «βάσης του 10» για ορισμένο αριθμό σχολών, για τις οποίες ετησίως προσφέρονται χιλιάδες θέσεις, κι αυτές ουδέποτε καλύπτονται, ακριβώς λόγω της βάσης. Σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου, καθώς τα ίδια παιδιά που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα, βρίσκουν στέγη στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Οι πιέσεις που ασκούνται στην υπουργό για να εφαρμοστεί η «κατάργηση του 10» στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου είναι πολλές. Ομως το πιθανότερο είναι μια τέτοια ρύθμιση να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, και όχι στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2010. Εκείνο που σίγουρα θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά είναι το ολοήμερο λύκειο. Το ολοήμερο λύκειο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα έρθει να δώσει ένα πρώτο γερό πλήγμα στο φροντιστήριο.

Συνολικά το ολοήμερο σχολείο επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες σε πιλοτική μορφή, γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση σε αυτό και προσλαμβάνονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί για την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων.

Ολοήμερο λύκειο
Αμεσος στόχος το «χτύπημα» των φροντιστηρίων...

Ερχεται το ολοήμερο λύκειο. Την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στο λύκειο προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το υπ. Παιδείας.

Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο σχεδιασμό, που θέτει ως φιλόδοξο στόχο το χτύπημα... των φροντιστηρίων.

Οι μαθητές θα διδάσκονται σε απογευματινό ωράριο τα βασικά μαθήματα των κατευθύνσεών τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρεία των φροντιστηρίων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πρώτα πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό λυκείων και η πορεία του, θα το καταστήσει ή όχι, άξιο να συνεχίσει.

Συνολικά προωθείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο αναλυτικών προγραμμάτων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το ολοήμερο σχολείο γίνεται υποχρεωτικό κι αποκτά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθείται από όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει από το 2010 - 2011, περίπου 2.000 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Στόχος είναι τα «νέα» ολοήμερα σχολεία να λειτουργούν με μόνιμους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό ολοήμερο σχολείο.

Δείγμα του ότι το σημερινό ολοήμερο υπολειτουργεί, είναι το ότι το πρόγραμμά του αρχίζει εάν και όταν καλυφθούν όλες οι θέσεις από τους ωρομίσθιους.

Οπου αυτό δεν συμβαίνει, δεν υπάρχουν ολοήμερα.

Κι αυτό δυστυχώς είναι τα τελευταία χρόνια το σύνηθες, αφού τα κενά σε ωρομίσθιους ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 7.500.

Το αληθινά ολοήμερο σχολείο θα είναι αυτό με το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διδάσκεται από μόνιμους εκπαιδευτικούς και θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθησή του από τους μαθητές.

Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τον προϋπολογισμό.
ΕΘΝΟΣ




Read more...

Ολική επαναφορά των βαρών στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες ...



Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Καταργείται το ΕΤΑΚ έρχεται ο ΦΜΑΠ- Ψάχνουν «απαντήσεις» σε 500.000 λανθασμένες δηλώσεις Ε9...
Τα πάνω-κάτω στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να επιφέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες πρόκειται να ισχύσουν τους πρώτους μήνες του 2010. Το νέο καθεστώς φορολογίας θα αφορά περισσότερους από 3.500.00 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μεζονετών, μονοκατοικιών, επαγγελματικών ακινήτων, οικοπέδων, κ.ά. και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις τσέπες των νοικοκυριών. Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των μικρο-ιδιοκτητών, ενώ στο στόχαστρο θα τεθούν οι...

μεγάλες περιουσίες και εκείνες που είναι γραμμένες σε offshore εταιρείες. Από την επόμενη εβδομάδα, μόλις αναλάβει ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών φορέων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου. Ηπρόταση του υπουργείου είναι να πενταπλασιαστεί ο φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του ΦΜΑΠ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει διατάξεις βάσει των οποίων θα καταργηθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και θα επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής.

▅ Ερευνα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research επτά στους δέκα Ελληνες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καταργώντας το ΕΤΑΚ και επαναφέροντας τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ για το θέμα των ημιυπαίθριων το 58,4% των ερωτηθέντων ζητεί να τροποποιηθεί με στόχο την κατοχύρωσή τους, το 24,2% να καταργηθεί και μόλις το 6,2% να παραμείνει ως έχει.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι πριν προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, δηλαδή η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσία των Ελλήνων, όπως αυτή αναγράφεται στο έντυπο Ε9. Αυτή τη στιγμή αποτελεί «αγκάθι» για τη νέα κυβέρνηση η εφαρμογή των εξαγγελιών για την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές και για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό διότι στη μεν περίπτωση των κληρονομιών και των γονικών παροχών το σημερινό καθεστώς είναι αρκετά ευνοϊκό για όλους, ενώ στη δε περίπτωση του ΦΜΑΠ δεν έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών τι φόρους θα εισπράξει από την εφαρμογή των νέων φορολογικών κλιμάκων. Μάλιστα, ενώ έχουμε φτάσει στο τέλος του Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει σταλεί ούτε ένα εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ για το 2009, αλλά και για το 2008 περίπου 500.000

ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν προχωρήσει σε διόρθωση των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να προχωρήσει κανονικά η αποστολή των σημειωμάτων ΕΤΑΚ και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επαναφορά του ΦΜΑΠ και των κλιμάκων γονικών παροχών και κληρονομιών θα συνδυαστεί από υψηλά αφορολόγητα όρια για να μην επιβαρυνθεί η μέση εισοδηματικά ελληνική οικογένεια. Ομως αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό θα ακυρώσει την όποια προσπάθεια φορολογικής ελάφρυνσης των μικρών ιδιοκτησιών.

▅ Ονέος φόρος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που σήμερα ανέρχεται σε ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα αντικατασταθεί από νέα φορολογική κλίμακα, η οποία στόχο έχει να επιβαρύνει τα μεγάλης αξίας ακίνητα και να αφήσει στο φορολογικό «απυρόβλητο» τα μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα. Αυτό θα επιτευχθεί με σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζονται οι νέοι φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι μπορεί και να ξεπεράσουν το πέντε ή έξι τοις χιλίοις για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι να καταργηθεί και να εφαρμοστεί το ΕΤΑΚ, ο ανώτερος συντελεστής φορολογίας ήταν 0,9%, ενώ ο χαμηλότερος ήταν 0,3%.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, που σήμερα διαμορφώνεται σε 100.000 για τους έγγαμους και σε 200.000 για τους έγγαμους, αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 250.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 500.000 ευρώ για τους έγγαμους. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην επιβάλει φορολογία στην κύρια κατοικία των φορολογουμένων και ίσως και σε μία εξοχική αν αυτή βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Οσοι όμως διαθέτουν ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ είναι βέβαιο ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και όσο η περιουσία είναι μεγαλύτερη τόσο υψηλότεροι φόροι θα προκύπτουν.

Αντίστοιχη φιλοσοφία θα εφαρμοστεί και στις μεταβιβάσεις μέσω γονικών παροχών, καθώς και στις κληρονομιές. Σήμερα δεν επιβάλλεται φόρος αν κληρονομηθεί πρώτη κατοικία εμβαδού ως 200 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, και από ΄κεί και πέρα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1% στην αντικειμενική αξία που απομένει, αφού όμως πρώτα αφαιρεθεί και αφορολόγητο 95.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις γονικές παροχές. Ομολογουμένως το σύστημα αυτό είναι αρκετά «φιλικό» προς τον έλληνα φορολογούμενο που επιθυμεί να μεταβιβάσει ακίνητο στα παιδιά ή στα εγγόνια του, αλλά το βέβαιο είναι ότι προκαλεί σημαντική «αιμορραγία» στα έσοδα του κράτους, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία
Ουρές σχηματίζονται στα συμβολαιογραφεία από γονείς οι οποίοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους ακίνητα για να προλάβουν τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου και τις αυξήσεις της φορολογίας στις μεταβιβάσεις οι οποίες αφορούν γονικές παροχές και κληρονομιές. Εν όψει των αλλαγών στη φορολογία, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις κατά την απόκτηση ακινήτου με γονική παροχή ή από κληρονομιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων- και κυρίως εκείνοι που διαθέτουν διαμερίσματα και μεζονέτες σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες - σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε τρίτους για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
TO BHMA.

nonews-news.


Read more...

Μίλησε σαν φεουδάρχης...


Ο Τσιτουρίδης είναι ο πρώτος κι ο μόνος μέχρι στιγμής από τα στελέχη της Ν.Δ. που τα ρίχνει χοντρά στον Κουρασμένο. "Τι 'ναι αυτό που είπε; Όποιος δεν στηρίξει το νέο αρχηγό θα 'χει να κάνει μαζί του;" είπε στην εκπομπή "Ζουμ στα γεγονότα" της ΝΕΤ.

"Αυτές οι αντιλήψεις μας κατέστρεψαν. Είναι...

...φεουδαρχικές αντιλήψεις".

Έχει δίκιο. Ο Καραμανλής εμφανίστηκε χθες σαν έκπτωτος και γραφικός μονάρχης...

nonews-news.


Read more...

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ STAGIAΙRES


Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Oι συμβάσεις μαθητείας, τα λεγόμενα stage, είναι παλιά ιστορία. Ξεκίνησαν μετά το 2000 και στο Δημόσιο και κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες σε χιλιάδες νέους, που μπήκαν στη διαδικασία αλλεπάλληλων ανανεώσεων αυτών των συμβάσεων, δίχως ουσιαστικά να ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Σήμερα, που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο των stage, στη λογική ότι οι συμβάσεις μαθητείας... απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δηλαδή, είχαν μετατραπεί σε συμβάσεις ομηρίας, η πραγματικότητα βρίσκει χιλιάδες νέους να ψάχνουν απεγνωσμένα μια λύση προσφεύγοντας κατά δεκάδες ήδη στα δικαστήρια. Με δεδομένη την κυβερνητική θέση ότι τα stage αποτελούν παρελθόν, όσοι εργάστηκαν σε αυτά τα προγράμματα για κάποια χρόνια καταθέτουν τώρα αγωγές, ελπίζοντας πως η δικαιοσύνη θα βρει τρόπους να τους δώσει μια ευκαιρία μόνιμης απασχόλησης, στο Δημόσιο φυσικά.
Υπάρχει όμως διέξοδο στο αδιέξοδο χιλιάδων νέων μέσω της δικαστικής οδού; Μπορούν όσοι σήμερα προσφεύγουν αύριο να δικαιωθούν και να μείνουν στο Δημόσιο; Ή μήπως αυτός ο δρόμος είναι ένας μονόδρομος που δεν οδηγεί πουθενά;
Η ελληνική δικαιοσύνη, κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, έχει εκδώσει αποφάσεις, που δίνουν απαντήσεις και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες για το τι μέλλει γενέσθαι με όσους μπήκαν στη διαδικασία των stage ελπίζοντας σε μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο.
Αποφάσεις που είναι σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και που κινούνται στη λογική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επιχειρεί από χρόνια να κλείσει πόρτες και παραθυράκια για ευκαιριακές απασχολήσεις στο Δημόσιο με κριτήρια που δεν είναι αξιοκρατικά και αντικειμενικά.
Ποτέ μόνιμοι
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, κάνοντας μια περιήγηση στις δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για τα stage, αποφάσεις που και κόκκινη γραμμή έχουν χαράξει για το τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα και λύσεις έχουν δώσει σχεδόν για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα το κράτος αλλά και τους χιλιάδες νέους που αναζητούν μια διέξοδο για μόνιμη εργασία.
Ξεκινώντας από το πολύ κρίσιμο, αν όσοι απασχολήθηκαν σε προγράμματα stage, έστω και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να καταλάβουν μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, η απάντηση που δίδουν ήδη δεκάδες δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτα αρνητική.
Δεν υπάρχει παραθυράκι που να μένει ανοικτό από την ελληνική δικαιοσύνη -χαρακτηριστικές είναι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με αριθμούς 19 και 20 του 2007- για να μπορούν όσοι απασχολήθηκαν σε προγράμματα stage να μείνουν στο Δημόσιο. Ακόμα κι αν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η απαγόρευση μετατροπής κάθε σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, που με διακομματική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μπήκε στο Σύνταγμα, είναι ο καμβάς που πατάνε τα ελληνικά δικαστήρια και κλείνουν την πόρτα του Δημοσίου στους λεγόμενους stagiaires.
Κι ενώ τα περιθώρια για μια μόνιμη θέση στο μεγάλο καράβι του Δημοσίου για τους stagiaires έχουν μηδενιστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ακόμα κι αν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες -γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό- άλλες αποφάσεις τους δίδουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα που αφορούν και τη δυνατότητά τους να αναγνωρίσουν ασφαλιστικά δικαιώματα για όσο χρόνο εργάστηκαν αλλά και να κατοχυρώσουν δικαίωμα μοριοδότησης, σημαντικό προβάδισμα δηλαδή, σε επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων.
Και δεν είναι μόνον αυτά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την πολυσυζητημένη απόφασή του για τους συμβασιούχους, απόφαση που εκδόθηκε φέτος και φέρει αριθμό 378-2007, μπορεί να έκλεισε διά παντός τον δρόμο και για τους stagiaires να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο, τους άνοιξε όμως τον δρόμο να διεκδικήσουν με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και να πάρουν αποζημίωση.
Να πάρουν με άλλα λόγια κάποια χρήματα από το Δημόσιο ως αποζημίωση για όσα χρόνια εργάστηκαν με προγράμματα stage, χρήματα που είναι πολύ σημαντικά για νέους που ψάχνουν για δουλειά και ξεκινούν την προσπάθειά τους από την αρχή.
Δικαιούνται όμως αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όλοι οι stagiaires ή μήπως κάποιοι και ποιοι;
«Δικαιούνται, όσοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», δηλώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξειδικευμένος σε εργατικά θέματα, κ. Δημ. Βερβεσός, και εξηγεί το γιατί:
«Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, όσοι προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη και αποδείξουν ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μπορούν να αποζημιωθούν. Αντίθετα, δεν δικαιούνται αποζημίωση όσοι είχαν εργαστεί σε προγράμματα μαθητείας με μία μόνη σύμβαση, δίχως να έχει ανανεωθεί».
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι τι αποζημίωση μπορούν να διεκδικήσουν; Αποζημίωση, σημειώνει ο κ. Βερβεσός, ανάλογη με εκείνη που δικαιούνται όσοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Κρίσιμο είναι και το θέμα για όσους απασχολήθηκαν σε stage, για πόσα χρόνια πίσω μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση, αναδρομικά δηλαδή. Κι εδώ υπάρχει δικαστική απόφαση που δίνει τη λύση. Είναι μια πολύ πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνει δικαίωμα αναδρομικών μέχρι και πέντε χρόνια.
Δυνατότητα μοριοδότησης
Κι ενώ η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο οι stagiaires να έχουν προβάδισμα σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με μοριοδότησή τους, αποφάσεις των δικαστηρίων που στηρίζονται σε νόμους που έχουν ψηφιστεί και επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη αλλά και Πρ. Παυλόπουλου, ανοίγουν το δρόμο να επιτύχουν να μοριοδοτηθούν, τουλάχιστον με ποσοστό 20%.
Και κοντά σε όλα αυτά, δεκάδες δικαστικές αποφάσεις –ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση με αριθμό 4395/2007 του εφετείου της Αθήνας– δίδουν τη δυνατότητα σε όσους από τους απασχολούμενους σε stage προσφύγουν στη Δικαιοσύνη να διεκδικήσουν για όσο χρόνο εργάστηκαν αμοιβή μεγαλύτερη από εκείνη που τους είχε δοθεί.
Δηλαδή να πάρουν, όχι τα 400 ή τα 500 ευρώ που έπαιρναν, αλλά μισθό ανάλογο με εκείνο που πληρώνονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Και το εξίσου σημαντικό. Να τους αναγνωριστούν για τα χρόνια αυτά που εργάστηκαν ασφαλιστικές εισφορές, με βάση την πάγια αρχή που τηρούν τα δικαστήρια, ότι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία δεν μπορεί να υπάρχει και μάλιστα με εργοδότη το ίδιο το Δημόσιο.
Με άλλα λόγια, οι χιλιάδες νέοι που εργάστηκαν σε προγράμματα μαθητείας δεν έχουν καμιά τύχη να μείνουν στο Δημόσιο, ακόμα κι αν προσφύγουν στα δικαστήρια, μπορούν όμως να ζητήσουν και να πάρουν αποζημίωση και άλλες παροχές από το κράτος, που θα κληθεί να βάλει για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει ακριβά παράνομες συμβάσεις που το ίδιο συνήψε εν γνώσει του.
Οσο γι’ αυτούς που προσλήφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή των όποιων συμβάσεών τους δίχως να τους πληρώσει, οι αποφάσεις των δικαστηρίων μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Ολες, και είναι πολλές, κινούνται σε μία μόνο κατεύθυνση. Οποιος εργάζεται έστω και μία μέρα ακόμα και με παράνομη σύμβαση, όπως είναι παράνομες οι προσλήψεις την προεκλογική περίοδο, δικαιούται αμοιβή. Αμοιβή σύμφωνα με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
fimotro.

Read more...

ΕΡΤ : ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Γαλάνης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ την περασμένη Πέμπτη, στην οποία εκθέτει τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς και τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Το ακριβές κείμενο της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ως «καυτά» θέματα στη δημόσια τηλεόραση τη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου, την επίλυση...
του προβλήματος των συμβασιούχων καθώς και ζητήματα που αφορούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Επίσης θίγει το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) και της ΕΡΤ.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ επισκέφτηκε τον κ. Παναγόπουλο προσφέροντας στη δημόσια τηλεόραση το δικαίωμα μετάδοσης των δύο πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος μπάσκετ δωρεάν υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης της περυσινής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Στην απάντησή του ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος επικαλέστηκε τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ και σημείωσε ότι η ΕΡΤ μπορεί να προχωρήσει σε αποδοχή της πρότασης μόνο έπειτα από έγγραφη άδεια των συναρμόδιων υπουργείων.
Ως το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο κ. Παναγόπουλος δεν είχε λάβει απάντηση από κανένα από τα υπουργεία στα οποία απέστειλε την επιστολή.
Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΡΤ
1 Οι σωρευμένες ζημιές από 110 εκατ. ευρώ το 2005 μειώθηκαν στις 31.12.2008 σε 100,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές αυτές επιβαρύνθηκαν με το κόστος των 45,7 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο του 2001. Τα τρία τελευταία χρόνια εξάλλου τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας είναι θετικά.
2 Το κόστος των εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ προσδιορίζεται μέσα από σειρά διαδικασιών και εισηγήσεων επιτροπών που προβλέπονται στην ισχύουσα για την ΕΡΤ νομοθεσία. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπομπή «Στην υγειά μας» του κ. Σπύρου Παπαδόπουλου, επισημαίνεται ότι είναι ένα από τα φθηνότερα προγράμματα του είδους στην ελληνική τηλεόραση (τα αντίστοιχα των ιδιωτικών καναλιών κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά), διαρκεί περίπου τρεις ώρες, έχει υψηλότατες τηλεθεάσεις και διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του.
3 Συμβάσεις έργου ή συμβάσεις αποκλειστικής απασχόλησης αποτελούν τρέχουσα πρακτική της ΕΡΤ ΑΕ τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και προβλέπονται ρητά στον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας 1730/87, όπως ισχύει, καθώς και στη σχετική κείμενη νομοθεσία. Οι συμβάσεις έργου συνάπτονται σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής και δεν υπερβαίνουν το έτος. Οι συμβάσεις αποκλειστικότητας των δημοσιογράφων επανεξετάζονται επίσης κατ΄ έτος και υπογράφονται έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αμοιβές των ανωτέρω κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της αγοράς.
4 Οι αποδοχές των στελεχών της διοίκησης καθορίζονται με νόμο και υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζονται πλέον της δεκαετίας. Οι αποδοχές αυτές υπολείπονται αντιστοίχων του ιδιωτικού τομέα. 5 Το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007-2012 της ΕΡΤ έχει υλοποιηθεί επιτυχώς στο μέγιστο μέρος του. Ειδικότερα, έχουν πληρωθεί όλες οι προβλέψεις του για τη λειτουργία των τριών νέων ψηφιακών καναλιών και την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου. Εχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της ΕΡΤ και ήδη το κοινό έχει πρόσβαση σε αυτό. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν στο μέγιστο μέρος τους. Ο ετήσιος μέσος όρος τηλεθέασης των δημόσιων καναλιών έχει ανέλθει στο 15,8% για το 2008, ενώ οι ραδιοφωνικές ακροαματικότητες κινούνται στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ εκπέμπει από επτά τηλεοπτικά κανάλια (τρία αναλογικά, τρία ψηφιακά και ένα δορυφορικό) με σύνολο εκπομπής 62.000 ώρες σε ετήσια βάση και 26 ραδιοφωνικούς σταθμούς (6 κεντρικούς, 19 περιφερειακούς, 1 διεθνή) με 100.000 ώρες προγράμματος ετησίως.
Τι συμβαίνει
1 Μπορεί, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος, τα τρία τελευταία χρόνια τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας να είναι θετικά, αλλά γεγονός παραμένει ότι παρά την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο το 2008 έφθασε στα 298 εκατ. ευρώ (σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από το 2001), παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της εταιρείας το 2008 ανήλθαν σε 369,7 εκατ. ευρώ, η κρατική τηλεόραση τον περασμένο χρόνο σημείωσε ζημιές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (επιβαρημένες με το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης). Το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι από τις δαπάνες της εταιρείας μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 67,5 εκατ. ευρώ.
2 Ο κ. Παναγόπουλος αποφεύγει να δώσει παραδείγματα άλλων αντίστοιχων εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση ίσως επειδή, αυτή την εποχή τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία άλλη εκπομπή τέτοιου είδους σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Η τελευταία αντίστοιχη εκπομπή ήταν «Το πάρτι της ζωής σου» που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος κ. Ακης Παυλόπουλος στο Αlter. Οπως διαβεβαιώνουν πηγές από το Αlter, το κόστος των εκπομπών του κ. Παυλόπουλου δεν συγκρίνεται με αυτό της εκπομπής του κ. Σπ. Παπαδόπουλου, η οποία θα πρέπει να είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, δεδομένου ότι το κάθε επεισόδιο κοστίζει στους έλληνες πολίτες περίπου 65.000 ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το κόστος για τέσσερα επεισόδια του «Πάρτι της ζωής σου» ήταν λίγο μικρότερο από το κόστος μιας εκπομπής του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θα πρέπει να είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους Ελληνες, αφού εισπράττει 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο.
3 Στην κρατική τηλεόραση επικρατεί το εξής παράδοξο: ενώ υπάρχουν στρατιές υπαλλήλων που υποαπασχολούνται και αμείβονται με παχυλούς μισθούς, προσλαμβάνονται ταυτόχρονα και εκατοντάδες συμβασιούχοι προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες σε τμήματα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο αριθμός των συμβασιούχων στην ΕΡΤ να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300. Αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς να αμείβονται, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν όταν οι συμβάσεις τους ανανεωθούν ξανά. Καθώς η ανανέωση των συμβάσεων έχει παγώσει αυτόν τον καιρό, πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης παραμένουν «στον αέρα», ενώ η αγωνία των συμβασιούχων παρατείνεται.
4 Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αμοιβές του κ. Παναγόπουλου ανέρχονται σε 347.000 ευρώ τον χρόνο, κατά πολύ υψηλότερες αυτών του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού. Οσο για τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης, οι αμοιβές τους φθάνουν συχνά και στα 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς σε αυτό το ποσόν να συνυπολογίζονται οι αμοιβές για την παρουσία σε κάθε είδους επιτροπές που ανέρχονται σε 200-300 ευρώ την ώρα. Επίσης στην ΕΡΤ απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι με το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του ιδιωτικού τομέα.
5 Υπάρχουν μεγάλα και άλυτα προβλήματα στον ψηφιακό τομέα της δημόσιας τηλεόρασης ο οποίος, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες και τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις από το παράθυρο. Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα με την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση είναι η απόκλιση ανάμεσα στο σύστημα αποκωδικοποίησης της ΕΡΤ και στο σύστημα που έχουν επιλέξει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η οποία αφήνει στον αέρα περίπου 200.000 τηλεθεατές που διαθέτουν αποκωδικοποιητή παλιάς τεχνολογίας και τώρα θα πρέπει να προμηθευτούν καινούργιο.
Η απόφαση της ΕΡΤ για πρόσληψη συμβούλου με ετήσια αμοιβή 124.236 ευρώ
305.421 ευρώ για τρεις συμβούλους
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 2 Ιανουαρίου 2009 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με τρεις συμβούλους περιεχομένου αρχείου με διάρκεια απασχόλησης 12 μηνών. Η σύμβαση του ενός από τους τρεις συμβούλους προβλέπει ότι η συνολική αμοιβή του για τους 12 μήνες ανέρχεται σε 112.200 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών), του δεύτερου σε 124.236 ευρώ και του τρίτου σε 68.985 ευρώ. Με λίγα λόγια, η δημόσια τηλεόραση διέθεσε το 2009 συνολικά 305.421 ευρώ μόνο για τις αμοιβές τριών συμβούλων στο αρχείο.
Ενα άλλο ζήτημα είναι και το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να προσλαμβάνει με σύμβαση ενός χρόνου διαφόρους υπαλλήλους με αστρονομικές αμοιβές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 25 Ιουνίου η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την εκ νέου σύναψη σύμβασης εργασίας με εργαζόμενο στον ψηφιακό τομέα οι αμοιβές του οποίου ανέρχονται σε 7.930 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύναψη σύμβασης με υπάλληλο για τη θέση υπευθύνου διοίκησης έργου με μηνιαίες αποδοχές 7.930 ευρώ.
Στο τέλος του 2008 είχε αποφασίσει τη σύναψη σύμβασης με μια υπάλληλο ως προσωπικό ειδικών θέσεων στον τομέα της διεύθυνσης μάρκεντινγκ με μηνιαίες αποδοχές 9.800 ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στη θέση του διευθυντή σύνταξης με μηνιαίες αποδοχές 8.000 ευρώ (μεικτά).

fimotro.

Read more...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Ο ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Ρεπορτάζ : Π. Παπαδόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


O κ. Ι. Ραγκούσης δεν έχει πολλούς φίλους στην κυβέρνηση και αυτό είναι φυσικό, αφού εισήλθε τελευταίος στον στενό «κύκλο Παπανδρέου». Το καλοκαίρι του 2007 ήταν ακόμη δήμαρχος Πάρου και, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, η απότομη άνοδος είναι θανάσιμο αμάρτημα στη χώρα των επετηρίδων. Γνωρίζοντας αυτό το κρίσιμο δεδομένο ο κ. Ραγκούσης, ως εκπρόσωπος Τύπου και στη συνέχεια ως Γραμματέας του ΠαΣοΚ, εφάρμοσε μια «στρατηγική σεμνότητας» που αφενός προστάτευσε τον ίδιο από συντροφικά μαχαιρώματα και αφετέρου συνέβαλε ώστε να ξεπλυθεί γρηγορότερα η ρετσινιά της...
αλαζονείας που κουβαλούσε το ΠαΣοΚ μετά τις ατελείωτες τετραετίες στενής επαφής των στελεχών του με την εξουσία. Η στρατηγική αυτή του κ. Ραγκούση εφαρμόζεται ακόμη πιο συστηματικά μετά την 4η Οκτωβρίου μέσα από πρωτοβουλίες που τυλίγουν όχι μόνο το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ολόκληρο το κυβερνητικό σκάφος με έναν «θώρακα σεμνότητας», ο οποίος ελπίζεται ότι θα το βοηθήσει να αντέξει στην επερχόμενη σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Το σύνθημα «σεμνότητα και ταπεινότητα» που σφράγισε την αρχή, τη διαδρομή, αλλά και- ως πικρό επίγραμμα- το τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης μπορεί να μην ακούγεται σήμερα, αλλά στην πράξη είναι περισσότερο ενεργό από ποτέ, καθώς έχει σιωπηρά υιοθετηθεί από τη νέα κυβέρνηση και έχει αναχθεί στην κυρίαρχη πολιτική πυξίδα της. Είναι άλλωστε δύσκολο να βρει κανείς στελέχη του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας που να διαφωνούν με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε όταν έχασε το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».
Η κλοπή των ιματίων της ΝΔ
Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο γίνεται συχνά συζήτηση για τα «πολιτικά κλοπιμαία» μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ΄90 οι Νέοι Εργατικοί στη Βρετανία έκλεψαν τις πολιτικές της Θάτσερ για την οικονομία, ενώ σήμερα οι επερχόμενοι Συντηρητικοί έχουν κλέψει τον αστικό μοντερνισμό και την «αγάπη για το ΕΣΥ» των Νέων Εργατικών. Στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θεωρείται ότι απέχουν... πελάγη μεταξύ τους, το κλειδί της νίκης βρίσκεται σε αυτό που λέγαμε παλαιότερα «ήθος και ύφος» της εξουσίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης, παρ΄ ότι ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει, ήταν ο πρώτος συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου που μελέτησε συστηματικά την άνοδο και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και εντόπισε- κάνοντας τις κατάλληλες εισηγήσεις-ότι το πολιτικό παιχνίδι θα κρινόταν και πάλι στο γήπεδο του ήθους.
Μόλις λοιπόν η Νέα Δημοκρατία έβγαλε τα ιμάτια σεμνότητας και ταπεινότητας τολμώντας καταδύσεις σε ύδατα ασαφή, το ΠαΣοΚ τα πήρε, τα φρέσκαρε, τα φόρεσε και δεν τα επέστρεψε ό,τι κι αν ψέλλιζε ένας απελπισμένος γαλάζιος κυβερνητικός μηχανισμός για τη Siemens ή για άλλα σκάνδαλα που υποτίθεται ότι φωτογράφιζαν στελέχη του ΠαΣοΚ στο ίδιο κρεβάτι με διάφορους απεχθείς ισχυρούς. Το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου δικαίωσε τη «στρατηγική σεμνότητας», και μάλιστα με το παραπάνω.
Το πέρασμα του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στον κ. Ραγκούση να πάει από τη θεωρία στην πράξη. Ο περιορισμός του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων, τα σχέδια για αντικατάσταση του κρατικού στόλου με «πράσινα» οχήματα και το τελεσίγραφο στα μέλη της κυβέρνησης να ξεχάσουν τις υπουργικές Μercedes και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο αξιολογήθηκαν θετικά από την κοινή γνώμη.
Επρόκειτο για το πρώτο επιτυχημένο πείραμα που απέδειξε ότι η σεμνότητα δεν είναι ασύμβατη με τον σοσιαλισμό. Υπάρχει βέβαια σκοπιμότητα πίσω από την πρωτοβουλία. «Δεν γίνεται να ζητήσουμε θυσίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος χωρίς να έχουμε δείξει πρώτοι εμείς αυτοσυγκράτηση» λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Εκτός από τα κρατικά αυτοκίνητα, όλες οι άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτουν από το ίδιο DΝΑ ηθικών αρχών. Η διαβούλευση με τους πολίτες μέσω Διαδικτύου για τα νέα νομοσχέδια στόχο έχει να δημιουργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που συνδιαλέγεται με τον απλό πολίτη ως ίση προς ίσον. Η διασκευή του «γερμανικού εκλογικού μοντέλου» στα ελληνικά δεδομένα συμβολίζει τον εξορκισμό του πολιτικού χρήματος και την πίστη στις αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Η πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση να συναντήσει δαφνοστεφείς «πρώην», όπως οι κκ. Λ. Κύρκος και Αν. Πεπονής, και η συμπερίληψη του κ. Κ. Σημίτη στην ίδια κατηγορία στόχο είχαν να οριοθετήσουν το «παρελθόν» από το «μέλλον» μέσα από τον απέραντο σεβασμό του δεύτερου προς το πρώτο. Μάλιστα ο απέραντος σεβασμός απέναντι στον ακαδημαϊκό κ. Δ. Τσάτσο έκανε τον τελευταίο να υπερβεί τις ενστάσεις του για την απόφαση του ΠαΣοΚ να «εργαλειοποιήσει» , όπως είχε πει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών και να αποδεχθεί πρόταση να εργαστεί ως σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών με αντικείμενο τον νέο εκλογικό νόμο!
Οσο για τη νέα αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τη διακήρυξη για την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ, στόχο έχουν την επιβολή, όπως λέει ο κ. Ραγκούσης, «απόλυτης και μόνιμης αξιοκρατίας μέσα και έξω από το Δημόσιο».
Η συνταγή μιας «πολιτικής αρχών και αξιών» παραλίγο να διαταραχθεί προ δεκαημέρου λόγω του χειρισμού του θέματος των σταζ, καθώς, σύμφωνα με μια ορισμένη αντίληψη, η αξιοκρατία οφείλει να σταματά εκεί που αρχίζει η ευαισθησία απέναντι σε οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τελικώς η κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της τους βρυχηθμούς του δημοσιονομικού τέρατος, επέλεξε την «αξιοκρατία» έναντι της «ευαισθησίας» και τα σταζ καταργήθηκαν.
Το ταπεινό μαύρο Volkswagen Golf
Ο υπουργός Εσωτερικών, όπως λένε φίλοι του, έχει ηλικία ίση με το ποσοστό του ΠαΣοΚ στις πρόσφατες εκλογές: είναι... 43,9 ετών. Είναι ο νεότερος της ιστορικής ομάδας των «γεννηματικών», γνώρισε τον Γιώργο Γεννηματά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και βρίσκεται σήμερα στο ίδιο υπουργείο από το οποίο ο Γεννηματάς ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του στην κυβέρνηση της Αλλαγής πριν από 27 χρόνια. Δεν το διατυμπανίζει όμως, ούτε καν το λέει, παρ΄ ότι συγκινείται όταν του το επισημαίνουν και αμέσως αλλάζει θέμα.
Ανθρωποι που τον γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι η σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει είναι έμφυτη. Γνωρίζει όμως ο κ. Ραγκούσης ότι η εξουσία απεχθάνεται τη σεμνότητα, τη διαβρώνει και λίγο λίγο την εξαφανίζει, γι΄ αυτό λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας - για παράδειγμα, το υπουργικό του αυτοκίνητο είναι ένα σεμνό μαύρο Volkswagen Golf.
«Δεν θέλω να συνηθίσω σε προνόμια που δεν θα μπορώ να τα έχω όταν δεν θα βρίσκομαι στην εξουσία» λέει σε συνομιλητές του αιτιολογώντας γιατί δεν πήρε ακριβότερο αυτοκίνητο, γιατί δεν έχει αγοράσει καινούργια κοστούμια και γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις και δεξιώσεις που πέφτουν σαν όλμοι στο γραφείο του. «Δεν θέλω να τρέχω σε σαλόνια που τώρα είναι ανοιχτά και αύριο θα είναι κλειστά» λέει. «Προτιμώ να γυρίζω στο σπίτι μου και να κοιμάμαι». Επιλογή και πάλι σωστή. Μετά τα μεσάνυχτα ο υπέρμαχος της πράσινης σεμνότητας δεν μπορεί παρά να φοράει μια σεμνή πιζάμα.
«Πετύχαμε όλους τους στόχους μας»
O κ. Ραγκούσης ήθελε να τερματίσει τη διαδρομή του ως Γραμματέα του ΠαΣοΚ στις εθνικές εκλογές και να δοκιμαστεί σε κυβερνητική θέση, αλλά, όπως λέει, δεν χρειάστηκε αυτό να το ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου. Αλλες πηγές λένε ότι ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε, όπως έκανε και με άλλους συνεργάτες του, και συμφώνησε με την άποψη που άκουσε. Πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα ακολουθούσε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υπουργός Επικρατείας.
Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου τού έκανε ένα μεγαλύτερο δώρο. Στο υπουργείο Εσωτερικών προφυλάσσεται από τη φθορά που υφίστανται οι εκάστοτε Ηρακλείς του στέμματος, χωρίς να χάνει έστω ελάχιστη από την προνομιακή πρόσβαση στον Πρωθυπουργό. «Πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στον πρώην Γραμματέα στην ομιλία του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.
Λίγες ημέρες αργότερα έφαγαν οι δυο τους σε εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας συζητώντας για τους επόμενους στόχους, λ.χ. την πάταξη της διαφθοράς και τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς την απώλεια της λαϊκής υποστήριξης, οι οποίοι, όσο δύσκολοι και αν είναι, σίγουρα δεν φαίνονται δυσκολότεροι απ΄ όσο φαινόταν το φθινόπωρο του 2007 η επιστροφή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση.

fimotro

Read more...

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Ο ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)


Την 28η Οκτωβρίου ο κ. Θ. Πάγκαλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Οχι» στα Ιωάννινα. Εκεί ο νομάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης τον υποδέχτηκε με την προσφώνηση «κύριε υπουργέ...». Το ολίσθημα διορθώθηκε αμέσως, αλλά είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που έχουν οι εκτός Υπουργικού Συμβουλίου να κατανοήσουν τον ρόλο του κ. Πάγκαλου. Οι υπουργοί πάντως τον έχουν εμπεδώσει και με το παραπάνω καθώς, όπως λένε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο να υπενθυμίζει την παρουσία...
του. Τυπικώς, ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι να εποπτεύει την οικονομία και την άμυνα. Επίσης να αντικαθιστά τον κ. Γ. Παπανδρέου όταν απουσιάζει στο εξωτερικό. Την περασμένη Πέμπτη, π.χ., συνάντησε σε επίσημο γεύμα τη γενική κυβερνήτητου Καναδά κυρία
Μichaelle Jean, σε τόσο καλή διάθεση που έκανε την αίθουσα να σείεται από τα γέλια. Είναι φανερό ότι κ. Πάγκαλος δεν αποτελεί τον κλασικό αντιπρόεδρο μιας κυβέρνησης, στην πραγματικότητα τα καθήκοντά του είναι πολύ πιο σύνθετα από αυτά που περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε δύο στρατηγικές επιλογές τοποθετώντας τους κκ. Θ. Πάγκαλο και Χ. Παμπούκη σε θέσεις αντιπροέδρου και υπουργού Επικρατείας, αντιστοίχως, με αρμοδιότητες ασαφείς και πολυσχιδείς. Λέγεται, ότι στο θέμα της Cosco ο κ. Πάγκαλος αναμείχθηκε έντονα όχι μόνο επειδή αφορούσε μια υπόθεση σχετιζόμενη με την οικονομία αλλά κυρίως επειδή του το ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου πριν από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο άσκησε κριτική στην κυρία Λούκα Κατσέλη για τους χειρισμούς της.
Οι μηχανολόγοι έχουν έναν όρο, την «άεργο ισχύ». Πρόκειται για την ισχύ που μπορεί να μετρηθεί αλλά δεν παράγει έργο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την κυβέρνηση: οι πρωτοβουλίες της (π.χ. για τη δημόσια ασφάλεια ή για το περιβάλλον) και οι καινοτομίες της (όπως η διαδικασία για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων) δημιουργούν κοινωνική δυναμική, χειροπιαστό αποτέλεσμα όμως δεν υπάρχει. Μολονότι είναι νωρίς για κριτική, οι δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι εμφανείς. Στην προσπάθεια όμως για το νοικοκύρεμα του κράτους ο κ. Πάγκαλος διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ευρισκόμενος στη φάση της ζωής του που δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, μπορεί να υποστηρίζει μη δημοφιλείς αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως έκανε με τα προγράμματα σταζ.
Σκληρή γλώσσα
Την ώρα που άλλοι υπουργοί είτε στρογγύλευαν τις δηλώσεις τους είτε απέφευγαν να μιλήσουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα για «τα παιδιά των σταζ». «Οσοι προσλήφθηκαν στα σταζ μετά την προκήρυξη των εκλογών είναι μη νόμιμοι,άρα δεν υπάρχουν και επομένως δεν πληρώνονται». Επίσης, επεσήμανε την αδικία να αποκτά κάποιος επαγγελματική εμπειρία στα υπουργεία «όπου βαράνε μύγες» και να μοριοδοτείται με 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα να εργάζεται κανονικά και να μην παίρνει μόρια. Προέτρεψε μάλιστα όσους απειλούνται με ανεργία, από την απόφαση της κυβέρνησης, να στραφούν δικαστικά εναντίον αυτών που τους εξαπάτησαν και να ζητήσουν αποζημιώσεις. Ο κ. Πάγκαλος τράβηξε με άνεση πάνω του όλα τα πυρά, ενώ στο παρασκήνιο πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η απόφαση για τα σταζ είναι σωστή και ότι «αν διαμαρτύρονται 80.000, υπάρχουν διπλάσιοι και τριπλάσιοι νέοι που αισθάνονται ικανοποιημένοι γιατί έληξε μια παράνομη και άδικη κατάσταση». Είναι φανερό ότι ο αντιπρόεδρος μόνο διακοσμητικός δεν θα είναι. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές, εντός και εκτός κυβέρνησης. Επίσης, φανερό είναι ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει έναν άλλο ρόλο για τον εαυτό του. Με τα ταξίδια στο εξωτερικό για τα εθνικά θέματα και την οικονομία θα ασκεί υψηλή πολιτική ενώ με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις όπως αυτή στο ΙΚΑ της πλατείας Αττικής επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προφίλ στο πλευρό του πολίτη, ενδεχομένως για να αποτελέσει τον «κυματοθραύστη» σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα.
Παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεση του κ. Πάγκαλου με την Αριστερά έχει αφήσει ιστορία, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αυτόν θα βρει απέναντί του. Αλλωστε, ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος για μια τέτοια αποστολή από τον άνθρωπο που δεν έχει πάψει στιγμή να αναφέρεται στην υπόθεση Siemens και στα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχει αντιπαρατεθεί με την αφρόκρεμα των στελεχών της ΝΔ και με τα «τσιράκια τους» και που δεν δίστασε να πει στη Βουλή ότι πέρασε η εποχή κατά την οποία οι εφοπλιστές ευνοούνταν από ρυθμίσεις του ελληνικού κράτους. «Ας κλάψουν και αυτοί οι εφοπλιστές, ας στενοχωρηθούν» σημείωσε. Τι να απαντήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην τοποθέτηση «κι εμείς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης το βάλαμε κάπου» , όταν εγκαλούσαν την κυβέρνηση για την κατάργηση του συγκεκριμένου υπουργείου;
Με τα κόμματα της Αριστεράς ο κ. Πάγκαλος έχει «απλωμένο τραχανά» όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Οι επιθέσεις του κατά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν έντονη την προσωπική σφραγίδα (όπως οι αναφορές του στα οικονομικά του ΚΚΕ) αλλά δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Ενα μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανάχωμα απέναντι στην Αριστερά και ότι δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες οι επιθέσεις στην κυβέρνηση. Το θέμα το ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργη τη στάση του Περισσού που «εξήγγειλε με το “καλημέρα” όσες κινητοποιήσεις δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια». Προ δεκαημέρου το επανέφεραν σε ένα από τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια οι κκ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Α.Λοβέρδος και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πεδία σύγκρουσης στον κοινωνικό χώρο και το ΚΚΕ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στον σχηματισμό ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Για τον Περισσό, το αποτέλεσμα των εκλογών σήμανε τα τύμπανα του πολέμου καθώς ιστορικά έχει πληρώσει ακριβά τη «συνύπαρξη» με το ΠαΣοΚ, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται σε «αντιλαϊκή κατεύθυνσηστη βάση των ευρωατλαντικώνεπιταγών» προβάλλοντας ένα «φιλολαϊκό πρόσωπο-βιτρίνα για να περάσει πολιτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου».
Η οργή του ΣΥΡΙΖΑ
Κόκκινο πανί αποτελεί και για την Κουμουνδούρου ο κ. Πάγκαλος, αν και ο αγαπημένος του στόχος είναι ο κ. Τσίπρας τον οποίο συγκαταλέγει στους «ντιντήδες των βορείων προαστίων» και προσφάτως τον κάλεσε να μη μιλάει για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, σε μια από τις οποίες συνελήφθησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου κ. Δ. Παπαχρήστος, επειδή ζει μεταξύ Εκάλης και Δροσιάς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι τρόποι του αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τη δημοκρατία. «Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να λοιδορεί αρχηγούς άλλων κομμάτων. Δεν έχουμε κανένα θέμα με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά αυτό είναι ένα προβληματικό φαινόμενο και καλούμε τον κ.Παπανδρέου να πάρει θέση» λένε και συγκρίνουν τις επιθέσεις του κ. Πάγκαλου με αυτές που έχουν δεχτεί από τον κ. Β. Πολύδωρα και τα στελέχη του ΛΑΟΣ. Πάντως, όσο και αν προβληματίζονται τα στελέχη των άλλων κομμάτων για τα ξεσπάσματα του κ. Πάγκαλου, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγωνία ορισμένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα υπερβεί τα όρια του ρόλου του και θα κάνει την κυβέρνηση... Πεκίνο.

fimotro.

Read more...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)


«Δεν έχουμε κράτος!» διαπίστωσαν με απόγνωση οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου προτού καν περάσουν λίγες ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας. Πάνω σε αυτό το σαθρό θεμέλιο, ο Πρωθυπουργός επιμένει να προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών, ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων, των δυσλειτουργιών και του πολιτικού κόστους. Εχει αναθέσει μάλιστα στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ριζικών παρεμβάσεων...
στη λειτουργία του δημόσιου τομέα,με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να υπάρξει διαφάνεια και να μπολιαστεί ο απαρχαιωμένος κρατικός μηχανισμός με πρωτοποριακές ιδέες. Η μετάβαση αυτή έχει και προθεσμία. «Ο,τι είναι να γίνει
πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες»
επισημαίνει ο κ. Παμπούκης. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Από το να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι να αλλάξει η διοικητική διάρθρωση της χώρας και να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, η περιγραφή και μόνο των προβλημάτων αναδεικνύει την εικόνα ενός κράτους σε αποσάθρωση.
O κ. Παπανδρέου έχει ενστερνιστεί την άποψη ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα μόνο μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας και αποφάσεις με ρίσκο μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο. Επισημαίνει, μάλιστα, στους συνεργάτες του ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα ακόμη και «επαναστατικώ δικαίω» αναλαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος.
▅ Η επιλογή των Γραμματέων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που επιθυμεί να επιβάλει ο Πρωθυπουργός αποτελεί η απόφαση να επιλεγούν οι Γενικοί και οι Ειδικοί Γραμματείς των υπουργείων μέσω της κατάθεσης βιογραφικών. Η διαδικασία καθυστέρησε περισσότερο από όσο ανέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί δυσανασχετούν επειδή δεν μπορούν να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους και αναγκάζονται να ασχολούνται με όλα τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι έχει μπλοκάρει το σύστημα αλλά όποτε γίνεται σχετική συζήτηση ο κ. Παπανδρέου στηρίζει με επιμονή την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία δεν είναι πρωτότυπη αφού έχει εφαρμοστεί σε 3-4 χώρες, φέρνει όμως την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Την ίδια στάση κράτησε ο Πρωθυπουργός και στο θέμα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, η οποία επίσης καθυστέρησε. Το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιό τητες βρίσκεται καθ΄ οδόν για το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η ανακοίνωση των Γενικών Γραμματέων θα ξεκινήσει πιθανότατα από αύριο και οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για μεγάλες αλλαγές στο κράτος, οι συνέπειες των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη ορατές και κατανοητές.
Πάντως, το κόστος της μετάβασης στη νέα κατάσταση φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να το αποδέχονται και οι υπουργοί οι οποίοι έχουν περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις, τις συνεντεύξεις και τις διαρροές και παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα στα άτυπα υπουργικά συμβούλια την πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων που ανακαλύπτουν στα υπουργεία τους. Η εντολή που τους έχει δώσει ο Πρωθυπουργός είναι να λαμβάνουν καθαρές αποφάσεις, να τις εξηγούν στους πολίτες και να επιμένουν σε αυτές έτσι ώστε όλοι να ξέρουν ότι θα τηρούνται.
▅ Επένδυση στα νέα πρόσωπα
Ο δρόμος έως ότου αποκτήσει συνοχή η κυβέρνηση είναι μακρύς και η συνύπαρξη παλαιών υπουργών με εμπειρία και νέων προσώπων που δεν έχουν ασκήσει ξανά διοίκηση δεν διευκολύνει τον συντονισμό. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να στηριχτούν τα νέα πρόσωπα που προέρχονται από τον κύκλο των συνεργατών του ως προέδρου του ΠαΣοΚ και έχει επενδύσει σε αυτά ως φορείς νεωτερισμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παραδείγματος χάριν, παρατηρούν με ικανοποίηση τις επιδόσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία έχει μεταμορφωθεί από το «περίεργο φρούτο» της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο σε ένα από τα δυναμικά πρόσωπα της κυβέρνησης.
Για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εν αρχή ην το κράτος. Η εικόνα που έχουν σχηματίσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ζοφερή: ουδείς γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ποιο είναι το σύνολο των αμοιβών τους. Ετσι δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι και σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται προσλήψεις. Ο κρατικός προϋπολογισμός λίγο απέχει από το είναι ένα κουρελόχαρτο: τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτόν δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα, οι πίνακες καταρτίζονται κατά προσέγγιση και οι κωδικοί είναι εικονικοί αφού ως το τέλος του έτους διάφορα ποσά μεταφέρονται από δω και από κει για να κλείσουν τρύπες.
Ακριβής καταγραφή δεν υπάρχει ούτε για την περιουσία του κράτους, οπότε ούτε λόγος να γίνεται για την αποτελεσματική αξιοποίησή της. Η απονομή της δικαιοσύνης πάσχει όχι μόνο από τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Η πολυνομία που επικρατεί στη χώρα οδηγεί στη μη εφαρμογή τους και τελικώς στην ανομία. Στην ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στο θέμα αυτό (μάλιστα χαρακτήρισε μάστιγα και εστία ταλαιπωρίας και διαφθοράς την πολυνομία) επισημαίνοντας ότι έχει ζητήσει από τον κ. Παμπούκη να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς για να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία κωδικοποίησης και απλοποίησης των νόμων του κράτους.
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκονται επίσης τα θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης του μαύρου πολιτικού χρήματος μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το σύστημα που προτείνει το ΠαΣοΚ, που αποτελεί μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, προϋποθέτει αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη της χώρας με την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ» και του αιρετού περιφερειάρχη. Αυτά τα θέματα έχει θέσει σε προτεραιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης συγκροτώντας γύρω του μια ισχυρή ομάδα με προσωπικότητες όπως οι κκ. Δ. Τσάτσος, Ν. Αλιβιζάτος , Αθ. Διαμαντόπουλος, Φ. Σπυρόπουλος, Ηλ. Νικολακόπουλος , Γ. Σωτηρέλης, Θ. Χατζηπαντελής , Ν. Χλέπας, κ.ά.
fimotro


Read more...

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Στην αποτυχία των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδει το μέγεθος του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού φέτος και δεσμεύεται να προωθήσει ατζέντα «επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή που έστειλε χθες...
στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια. Αν και ο Ελληνας υπουργός δεν είχε κάποια συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Αλμούνια, ωστόσο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο ότι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελλάδα θα αποδώσουν τελικά 2,3 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), αντί για 4 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Επίσης, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 28,9 δισ. ευρώ και όχι στα 12,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι απώλειες στα έσοδα ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ) και οι υπερβάσεις στις δαπάνες στα 4 δισ. ευρώ (περίπου 1,7% του ΑΕΠ). Η σημαντική διαφορά μεταξύ των προβλέψεων και των νέων εκτιμήσεων οφείλεται κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου σε τρεις λόγους:
1. Στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
2. Στον «εκλογικό κύκλο». Ο υπουργός υποστηρίζει ότι υπήρξε πολιτική αστάθεια την ώρα που θα έπρεπε η οικονομική πολιτική να είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί σημαντική υστέρηση στα έσοδα και υπερβάσεις στις δαπάνες.
3. Στη μη καταγραφή δαπανών, όπως για παράδειγμα αυτές των προμηθευτών του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι η αποτυχία των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδεται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις και στο γεγονός ότι υπήρχαν νομικά και άλλου είδους προβλήματα.
Για το μέλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπόσχεται ότι θα προωθήσει «επιθετικές», όπως τις χαρακτηρίζει, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, για το 2010 ο υπουργός δεσμεύεται να μειωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό και ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Μετά από αυτή την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συστήσουν στις 5 Νοεμβρίου την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104/8 από το 104/7 που είναι σήμερα. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματός της. Στις 11 Νοεμβρίου το Κολέγιο των Επιτρόπων θα επικυρώσει την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και στο Ecofin της 2ας Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104/8.
Επειτα, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο (πιθανότατα τον Φεβρουάριο) το Ecofin θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης (άρθρο 104/9), με την αποστολή τριμηνιαίων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι αν βρεθεί η Ελλάδα στο 104/9, θα είναι ένα βήμα προτού περάσει σε καθεστώς επιτήρησης που προβλέπει την επιβολή προστίμου.



Read more...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΚΛΙΚ)





Read more...