Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επικός διαλογος Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και καναδού Πρέσβη (video)



Read more...

ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ 500.000 ΕΥΡΩ...


Για υπεξαίρεση που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ συνελήφθη από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Καβάλας 38χρονος λογιστής.Η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται έπειτα...
από μήνυση που υπέβαλε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας επαγγελματικών συσκευών ψύξης που έχει έδρα την Πυλαία στην οποία εργαζόταν ο δράστης.
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 38χρονος κατά το χρονικό διάστημα από το 2010 έως τον Αύγουστο του 2012, ιδιοποιήθηκε παράνομα επιταγές πελατών της εταιρείας καθώς εισέπραττε τα χρήματα και τα παρακρατούσε παράνομα.
Επίσης, όπως προέκυψε υπεξαίρεσε σφραγίδες της εταιρείας και περίπου 40 λευκά φύλλα επιταγών τις οποίες πλαστογραφούσε και τις προσκόμιζε σε τραπεζικά υποκαταστήματα για να εισπράττει διάφορα χρηματικά ποσά.
Συνελήφθη στην περιοχή της Καβάλας όταν επιχείρησε να "σπάσει" άλλη μία τραπεζική επιταγή ύψους 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ο 38χρονος λογιστής με αυτόν τον τρόπο ιδιοποιήθηκε 517.000 ευρώ, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία στην εταιρεία στην οποία εργαζόταν.
Ο 38χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης καθώς σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα "βρόμικου" χρήματος ενώ συνεχίζεται η προανάκριση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Read more...

Την άλλη βδομάδα καταθέτουν τα ξαδέλφια του Παπακωνσταντίνου...





Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, να καταθέτουν στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με ... πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θα ζητήσει από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Νίκο Παναγιωτόπουλο να του στείλει, έως την Παρασκευή, το πόρισμά του από τα στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες από το άνοιγμα των λογαριασμών των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, αν τα στοιχεία έχουν φθάσει έως την Παρασκευή, τότε από την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσουν στην Προανακριτική οι καταθέσεις τους...


Read more...

Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Λιβαδειάς γιατί του πήραν το... ΤΕΙ του ...




Την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου Λιβαδειάς υπέβαλε ο Νίκος Παπαγγελής, αντιδρώντας στην κατάργηση του ΤΕΙ Λιβαδειάς και τη συγχώνευσή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Oπως ανέφερε ο κ. Παπαγγελής που είναι, επίσης, πρόεδρος της...
Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, τόσο ο ίδιος, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι από το συνδυασμό του θα επιμείνουν στην παραίτησή τους.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Λιβαδειάς, ο κ. Παπαγγελής τόνισε πως «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας και δημιουργεί υπερσυγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα υδροκέφαλα μεγάλα αστικά κέντρα».
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει γίνει δέκτης «της γενικής αγανάκτησης και του θυμού των πολιτών για τον αδικαιολόγητο και άδικο χειρισμό του μέλλοντος της περιοχής από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας»...
iefimerida.gr


Read more...

Δεκαεννέα χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη



Στενοί συνεργάτες, άνθρωποι που έμειναν δίπλα της από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή, συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στον τάφο της Μελίνας Μερκούρη, δεκαεννιά χρόνια μετά τον θάνατο της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό, που συμπύκνωνε και συμβόλιζε το πρόσωπο μιας Ελλάδας, αγωνιζόμενης ενάντια στη βαρβαρότητα με μοναδικό όπλο τον πολιτισμό.

Ο αδελφός της, Σπύρος, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η στενή της συνεργάτης, Μανουέλλα Παυλίδου, το ζεύγος Λαλιώτη, ήταν μερικοί από τους ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος, που βρέθηκαν στην τέλεση του μνημόσυνου στο Α΄Νεκροταφείο.

Η δήλωση της Μελίνας «γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα», όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της χούντας για στέρηση του δικαιώματος της ιθαγένειας, θα μείνει ιστορική, ενώ ο αγώνας της για τον διάλογο των πολιτισμών της Ευρώπης, αλλά και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, παραμένουν επίκαιρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Ο λόγος στη Δικαιοσύνη για το ρατσιστικό παραλήρημα υποψήφιου της Χρυσής Αυγής


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στάλθηκε το βίντεο με τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, που μιλά για "φούρνους" και "φόνους αλλοδαπών" (Vid)
Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του Βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel4, στο οποίο απεικονίζεται υποψήφιος της Χρυσής Αυγής να δηλώνει ότι είναι "έτοιμοι να ανοίξουν τους φούρνους για τους αλλοδαπούς", αλλά και να βρίζει και να απειλεί μετανάστες στο δρόμο.
Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, οπτικοακουστικό υλικό από μεσημβρινή ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή, που προέβαλε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας το βίντεο θα εξεταστεί από τη δικαιοσύνη, καθώς "υποψήφιος βουλευτής ελληνικού πολιτικού κόμματος απευθύνεται σε αλλοδαπούς με απειλητικές εκφράσεις, όπως «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο», «Θα τα ‘χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια να πούμε για τα πεζοδρόμια …», «…κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…», «Τα δόντια να πάρουμε…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, ισχυρίστηκε ότι είναι φανερό ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κάνουν πλάκα και προανήγγειλε προσφυγή του κόμματος στη δικαιοσύνη, καθώς η κινηματογράφηση έγινε χωρίς τη συγκατάθεση των μελών που απεικονίζονται.
Χρυσή Αυγή κατά Ελληνικής Αστυνομίας
Επίθεση στην Ελληνική Αστυνομία, εξαπολύει η Χρυσή Αυγή με αφορμή το βίντεο που εστάλη στην εισαγγελία.
"Το νεοσύστατο τμήμα «αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας» ξεπερνά κάθε όριο και παρανομεί, κάνοντας χρήση παρανόμως κτηθέντος τηλεοπτικού υλικού.
Η άνευ προηγουμένου μεθόδευση της παραπομπής του βίντεο με ειρωνική απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες περί ρατσισμού που έλαβε χώρα σε καφενείο, στον Εισαγγελέα, μέσω της νεότευκτης υπηρεσίας της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, συνιστά συνέργεια σε κακούργημα.
Τα «λαγωνικά» του Δένδια μυρίστηκαν «έγκλημα», το οποίο ανέσυραν από την προβολή ενός βίντεο σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους το κακούργημα που τέλεσαν οι ίδιοι και οι ηθικοί τους αυτουργοί! Τη χρησιμοποίηση ενός παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού μέσου, δηλαδή την παράνομη χρήση μιας προφορικής συνομιλίας μεταξύ τρίτων χωρίς τη ρητή συναίνεση των κρυφά βιντεοσκοπούμενων συνομιλητών, προκειμένου να ενοχοποιήσουν με την «πολυπόθητη» κατηγορία της «ρατσιστικής συμπεριφοράς» υποψήφιο του κόμματός μας.
Η καταφανώς παιγνιώδης συμπεριφορά των συμμετεχόντων στο κωμικό βίντεο, που χρησιμοποιούν οι εξίσου κωμικοί εμπνευστές του για να πετύχουν τους άνομους στόχους τους, θα καταπέσει. Όχι μόνο γιατί θα θεωρηθούν καταγέλαστοι από το πανελλήνιο για τις μεθοδεύσεις που μετέρχονται στη λυσσαλέα επίθεσή τους εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά και επειδή θα λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη με την κακουργηματική κατηγορία του άρθρου 370Α παρ. 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος .
(Πηγή: ΑΠΕ)
http://news247.gr

Read more...

ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ


«Μεγάλο ηγέτη» και «σπουδαίο επαναστάτη» χαρακτήρισε τον Ούγκο Τσάβες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Σερ δήλωσή του για τον θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας, ο Α. Τσίπρας αναφέρει πως...
«σε καιρούς δύσκολους έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες την Παρασκευή.

Read more...

Δεκαεννέα χρόνια χωρίς τη Μελίνα...





Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της χώρας μας για τον 20ο αιώνα.

Στη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού και πολιτικού τελέστηκε στις... 12 το μεσημέρι μνημόσυνο στο Ά Νεκροταφείo.

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920.

Ήταν η αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944.

Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). Με το ρόλο, όμως, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978).

Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε.

Εξελέγη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Το «άστρο» της Μελίνας έσβησε στις 6 Μαρτίου του 1994


Read more...

Πρώτη επίσκεψη ως πρόεδρος Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποδεχόμενος τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του στις 24 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζεται πως τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα θα είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Για το ζήτημα του Κυπριακού –μία κορυφαία προτεραιότητα και για την Ελλάδα–ανέφερε πως ακρογωνιαίο λίθο θα αποτελεί η ενότητα και η συλλογικότητα στον χειρισμό του.

Είχε ζητήσει δε την ενεργό στήριξη της ΕΕ και όλων των φίλων χωρών που θέλουν τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Καίνε» πολιτικούς τα «πόθεν έσχες» Ποινικές διώξεις σε βάρος Βουλγαράκη, Δούκα και Παπαντωνίου




Αθήνα
Ποινικές διώξεις σε βάρος των πρώην υπουργών Πέτρου Δούκα, Γιώργου Βουλγαράκη και Γιάννου Παπαντωνίου άσκησε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος των τριών πολιτικών ασκήθηκε μετά την μελέτη των στοιχείων που έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών.
Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα, που αντιμετωπίζει κακούργημα, καθώς αυστηροποιήθηκε ο νόμος μετά το 2010, φέρεται να εντοπίζεται αδικαιολόγητη μείωση της περιουσίας του.
Συγκεκριμένα, τα εισοδήματά του εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το έτος 2010 σε σχέση με αυτά του 2009.
Κατά την εισαγγελική κρίση, ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση για αυτήν την μεταβολή, αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό.
Οι δύο άλλοι πρώην υπουργοί, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης, διώκονται καθώς στα αρχεία της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ φέρεται να εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους που δεν είχαν δηλωθεί.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει κατηγορία, καθώς εμφανίζεται να απέκρυψε στο «πόθεν έσχες» του 2008 τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγός του Μαριάννα Κουράκου στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων.
Ο ισχυρισμός που προέβαλε ο πρώην υπουργός, όταν κλήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής ήταν ότι επρόκειτο για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.
Αντίστοιχα για τον κ. Βουλγαράκη, η κατηγορία αφορά τραπεζικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα στο υποκατάστημα της στην Γενεύη της συζύγου του Κατερίνας Πελέκη ύψους 117.000 ευρώ, στοιχείο που φέρεται να μην δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού το 2007.
Βάση της εισαγγελικής έρευνας ο επίμαχος λογαριασμός φέρεται να ανήκει σε off shore εταιρία με συνδικαιούχο την κ. Πελέκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ Αλλάζουν όλα στο σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ



allazoyn-ola-sto-sustima-gia-tin-apodosi-toy-fpa 
Νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σφίγγοντας ταυτόχρονα τον κλοιό γύρω από τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και «κλέβουν» από το Δημόσιο τον φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς υποβολής περιοδικών δηλώσεωνΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

Ειδικότερα το σχέδιο που ενδεχομένως τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο προβλέπει: 

- Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ελεύθερους επαγγελματίες). 

- Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%). 

- Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα καταβάλουν όποιο ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις. Δηλαδή, το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα. 

- Όσοι δεν εξοφλήσουν τον φόρο εμπρόθεσμα, η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. 

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ. 

- Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ. Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων δείχνουν ότι σήμερα ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.
http://newpost.gr

Read more...

Παρουσιάστηκε το τελικό σχέδιο Αρχίζει η συζήτηση του σχεδίου Αθηνά στη Βουλή - Στους δρόμους οι φοιτητές



  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Αθηνά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την ώρα που αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στα Προπύλαια.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο Κρήτης οι φοιτητές του ΤΕΙ Δομικών Έργων προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι το τμήμα τους καταργείται.

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, με τον δήμαρχο Δ.Κουνενάκη να καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του νομού είναι καλύτερες από του Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι στο σχέδιο Αθηνά στο νομό παρέμενε το τμήμα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ «μετά από παρεμβάσεις του καθηγητικού κατεστημένου του Ηρακλείου» το απόγευμα το τμήμα έφυγε από τον Αγιο Νικόλαο.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, τονίζοντας ότι υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο Αθηνά
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Μετά τις πιέσεις της τρόικας Εκτός Δημοσίου οδηγούνται -σε πρώτη φάση- 7.000 επίορκοι



  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο καλείται να δείξει άμεσα η κυβέρνηση σε 7.000 επίορκους υπαλλήλους σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, που σε διαφορετική περίπτωση επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς που να πείθουν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο ζητούν πλέον επιτακτικά οι Βρυξέλλες, ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Φωτιά έχουν πάρει οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναζητούν με τη σειρά τους εναγωνίως τις δεξαμενές για οριστική απομάκρυνση των 7.000 υπαλλήλων, αλλά και των φορέων από τους οποίους θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα για 25.000 υπαλλήλους.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της λίγες εβδομάδες προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί του ζητήματος, και συγκεκριμένα έως τις αρχές Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

Αυτό κατέστη σαφές τόσο στις Βρυξέλλες, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας εκπροσώπησε χθες την Ελλάδα στο Ecofin και είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
«Τα νούμερα για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015 θα βγουν και μέσω της φυσιολογικής ροής εξόδου από το Δημόσιο, αλλά αυτό που ζητούν από την τρόικα είναι δείγμα για αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζεται ο τομέας αυτός», σχολιάζουν, πάντως, στελέχη του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτόν, μπροστά στα πιο χρονοβόρα σενάρια για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, από όπου θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιστρατεύσει εναλλακτικό σχέδιο άμεσης υλοποίησης.
Αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες εκτιμούν ότι περίπου 7.000 είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που μπορούν να θεωρηθούν «επίορκοι» και οι οποίοι μπορεί να απομακρυνθούν χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές και αντιδράσεις.

Συνολικά, στο μικροσκόπιο για να κριθούν προς έξοδο θα βρεθούν περισσότεροι από 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι. 
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Μετά την αποχώρηση της τρόικας Το Μαξίμου διαψεύδει, αλλά τα σενάρια για ανασχηματισμό τρέχουν


Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι το θέμα του ανασχηματισμού θα συζητηθεί «στην κατάλληλη ώρα»
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι το θέμα του ανασχηματισμού θα συζητηθεί «στην κατάλληλη ώρα»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να παγώσει κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού επιχείρησε με τη σαφή δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τις αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού. Τελεία και παύλα» διεμήνυσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ την Τετάρτη, μιλώντας στον AΝΤ1, επανέλαβε: «Να σταματήσουν οι εντυπώσεις και να γυρίσουμε στη δουλειά. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού».

Τα σενάρια, ωστόσο, αναφέρουν ότι επίκεινται αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου, κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι «ο ανασχηματισμός είναι προφανώς θέμα του πρωθυπουργού, δικό μας θέμα όμως είναι η επικαιροποίηση της τρικομματικής συμφωνίας».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι το θέμα του ανασχηματισμού θα συζητηθεί «στην κατάλληλη ώρα» από τους τρεις αρχηγούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών μετά την αποχώρηση της τρόικας.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αρνητικό απέναντι στο ενδεχόμενο ριζικού ανασχηματισμού, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αντί να δώσει λύσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του φέρεται να μην αποκλείει τη συζήτηση και για τη μετάβασή του στην αντιπροεδρία, διαμηνύοντας όμως ότι πρώτα πρέπει να συζητηθούν τα πολιτικά θέματα και μετά να ανοίξει η συζήτηση για τα πρόσωπα. Η θέση αυτή έχει άμεση σχέση με την πρότασή του για τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Με την πρόταση επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας εμφανίζεται να διαφωνεί ο Φ.Κουβέλης, υποστηρίζοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι η παρούσα συμφωνία έχει ορίζοντα εφαρμογής το τέλος της τετραετίας.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διαφωνεί με την αντικατάσταση των υπουργών, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, τους οποίους και στηρίζει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Venceremos Comandante Chávez!

Αναρτήθηκε από 

Read more...

Η λίστα του Νίκου Ανδρουλάκη

Η λίστα του Νίκου Ανδρουλάκη
Από όλες τις «βενιζελικές» λίστες είχε «κοπεί» ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη «νίκη» του στην ψηφοφορία του Σαββάτου, στο κλείσιμο του συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Ως αναμενόταν, λοιπόν, «λίστα» μεταξύ των συνέδρων κυκλοφόρησε την Κυριακή, κατά τη διαδικασία ανάδειξης των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από το δικό του μπλοκ, πράγμα που ίσως έπαιξε τον ...ρόλο του, τόσο στη δική του πρωτιά, όσο και στην ανάδειξη πολλών στελεχών (στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία) της «ομάδας» του.




Πηγή: real.gr 
enikos.gr

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ:Η ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες

ΒΙΝΤΕΟ:Η ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες

Ο Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.
Ο Ούγκο Τσάβες πέθανε την Τρίτη 5 Μάρτιου του 2013 στις 16.25 (τοπική ώρα).
Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας έγινε από τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαντούρο. Στο βίντεο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοινώνει με δάκρυα στα μάτια το θάνατο του Τσάβες.
«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο.
enikos.gr

Read more...

"Πράσινο φως" από τη Βουλή για τους υδρογονάνθρακες σε Πρίνο και Ν. Καβάλα

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροποποιητική σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Ν. Καβάλα. Ποιες εταιρείες θα αναλάβουν το έργο
Με ψήφους 164 υπέρ (110 κατά και τρεις «παρών») ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η τροποποιητική σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Ν. Καβάλα.
Η σύμβαση είναι μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τις εταιρείες της KAVALA OIL και Energean Oil.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ψήφισαν υπέρ τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η τροποποίηση της σύμβασης είχε τεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την ενδοεταιρική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην KAVALA OIL και την Energean Oil.
Συγκεκριμένα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει το νομοσχέδιο σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο να μην βάλει σε δοκιμασία το Σώμα να ψηφίσει μια σκανδαλώδη σύμβαση.
Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος επέμεινε στην ανάγκη κύρωσης της σύμβασης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή «δεν συναρτάται ούτε εξαρτάται από τις όποιες τυχόν όψιμες επιστολές και επιγενόμενες ενδοεταιρικές διενέξεις - οι οποίες στο βαθμό που υφίστανται ή θα εκδηλωθούν - δεν αφορούν το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε την εκτελεστική εξουσία αλλά θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
http://news247.gr

Read more...

'' ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ''...


Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, την απουσία Παπανδρέου-Σημίτη και την παραίτηση Κοππά, ...
στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΒHMA FM.

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Είναι ένα συνέδριο αυτών που έχουν εμμονή στην ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ναι, ανάμεσα σ’ αυτούς είμαι κι εγώ. Αλλά δεν μου αρέσει καθόλου. Ούτε το σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε αυτοί που είδα στο συνέδριο ούτε αυτά που άκουσα. Ούτε ο πρόεδρός του ο σημερινός. Κανείς δεν μου αρέσει από αυτούς. Ακόμη και στις μεγάλες στιγμές του συνεδρίου, στην αποφώνηση που κάνει ο πρόεδρος και εκεί που υπάρχει κόσμος, είδα άδειες καρέκλες.

Για την παραίτηση Κοππά

Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Η Μ. Κοππά είναι μια δοκιμασμένη επιστήμονας, με ιστορία στο πανεπιστήμιο και στον πανεπιστημιακό συνδικαλισμό. Έχει πλέον παρουσία και στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει γράψει πολλά κείμενα. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Υπάρχει μια μικροπρέπεια και εσωστρέφεια που δεν δικαιολογείται από το γεγονός που έχει προκύψει. Πραγματικά, στην Κ.Ε. έχει εκλεγεί η σάρα και η μάρα. Θα έπρεπε να υπάρχει χώρος και για τους ευρωβουλευτές, διότι δεν είναι και τεράστιος αριθμός. Είχες την αίσθηση, όμως, ιδιαίτερα από κάποιες ομάδες νεολαίων ότι ήσουν σε άλλο κόμμα. Ότι ήσουν εκεί για να εξοντωθείς, για να βληθείς, για να απομονωθείς και για να εξαφανιστείς. Κάποιοι έκαναν εκεί την κλασική δουλειά που γίνεται στα μικρά κόμματα. Το «όλον» ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι μικρό κόμμα, βεβαίως. Και θα γίνει ακόμη μικρότερο, εάν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία. Βλέπω στις ίδιες θέσεις, τους ίδιους ανθρώπους που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ από το 40% στο 8% και το πάνε παρακάτω.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι το ΠΑΣΟΚ του 2007. Εξελέγη σε περίοπτη θέση στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ – που δεν είναι πια Νεολαία – και διοργάνωνε επί σειρά στελεχών νοθεία, για να στείλει άλλους αντιπροσώπους από αυτούς που θα είχαν εκλεγεί αν είχαν γίνει κανονικές διαδικασίες. Δεν αφορά τον κ. Ανδρουλάκη αυτό. Είναι ένα άλλο, κατάπτυστο στέλεχος, γιατί όποιος οργανώνει νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές, φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει στην κοινωνία. Ήταν εκεί, συμμετείχε στο συνέδριο και εξελέγη στην Κ.Ε.

Για την απουσία Παπανδρέου-Σημίτη από το συνέδριο

Θεωρώ ότι και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης, που είναι οι δύο εν ζωή διατελέσαντες πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, είχαν χρέος να παρίστανται και να μιλήσουν στο συνέδριο. Διαφορετικά, να διαφοροποιηθούν και από το κόμμα και από το συνέδριό του.

Για την επίσκεψη Σαμαρά στην Τουρκία και τις συναντήσεις με τον Ερντογάν

Αυτό το καζάν-καζάν που είπε ο Τούρκος, είναι πολύ ύποπτο και πολύ ανατολίτικο. Διότι τι λέει; Ελάτε να επισκευάσουμε το σπίτι, να το φτιάξουμε μοντέρνο και να μοιραστούμε τα νοίκια. Ναι, αλλά το σπίτι είναι δικό μας. Τα δικαιώματα αυτά δεν τους τα δίνει το Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο δεν δέχονται να υπαχθούν.
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

14 διαφορετικά χρόνια To τέλος του «καλού στρατιώτη» Ούγκο Τσάβες


Ένα παιδικό χέρι χαϊδεύει στοργικά τον Ούγκο Τσάβες
Ένα παιδικό χέρι χαϊδεύει στοργικά τον Ούγκο Τσάβες   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Στρατιώτης με όραμα ή ένας «καραβανάς» που ήθελε να γίνει caudillo; Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 ολόκληρα χρόνια, σφράγισε με την έντονη προσωπικότητά του την ιστορία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Νοτίου Αμερικής. Το ξεχωριστό επικοινωνιακό του χάρισμα κέρδισε πολλούς, δεν κατάφερε όμως να νικήσει τον καρκίνο.

O Oύγκο Τσάβες Φρίας γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1954 σε μια ταπεινή οικογένεια. Αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις και ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε μια «μυστική λέσχη» με στόχο την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της Βενεζουέλας.

Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά το 1992, όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Κάρλος Άντρες Πέρες. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, στη συνέχεια όμως του χορηγήθηκε χάρη.

Το 1997 ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Movimiento Quinta Republica (MVR), το οποίο αποτέλεσε το όχημα για την ανέλιξή του στην εξουσία.

Πράγματι εξελέγη πρόεδρος το 1998 και από τότε ξεκίνησε τη δική του επανάσταση: αναδιανομή γης, προγράμματα εκπαίδευσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς, αλλά και «ράλι» στρατιωτικών εξοπλισμών. Όλα χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Άλλαξε ακόμα και το όνομα της χώρας από Δημοκρατία της Βενεζουέλας σε Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το όραμα του «Απελευθερωτή» Σιμόν Μπολίβαρ. Αργότερα, άλλαξε και τη σημαία (προσέθεσε ένα αστέρι), ενώ αλλαγές επήλθαν και στο επίσημο έμβλημα της χώρας.

Το 2002, ο Στρατός προσπάθησε να τον ανατρέψει, ωστόσο, επανήλθε δύο 24ωρα αργότερα θριαμβευτής. Ακόμα και το δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης για την έξωσή του, το 2004, απέτυχε.

Με ένα εξαιρετικά επικοινωνιακό και χαρισματικό στιλ, ο Τσάβες μιλούσε για το νέο δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Τα τελευταία 13 χρόνια πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο, ιδίως για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό που δεν άλλαξε προς το καλύτερο ήταν ο υψηλότατος πληθωρισμός, γεγονός που τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές να ελέγξει την ακρίβεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας που δημοσιεύθηκαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο πληθωρισμός έκλεισε στο 27,5% το 2010. Όμως στα τρόφιμα το ποσοστό της ανόδου των τιμών έφτασε ακόμα και το 40%.

Εξίσου σοβαρό και το θέμα της ασφάλειας. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσάβες αναγνώρισε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μονάδες του Στρατού για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Ο Τσάβες δημιούργησε νέες συμμαχίες με -αμφιλεγόμενες για τη διεθνή κοινότητα- χώρες όπως το Ιράν, ενώ καλλιέργησε τη σχέση της χώρας του με την Κούβα των αδελφών Κάστρο.

Στο στόχαστρό του -κυρίως μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής- έμπαιναν οι ηγέτες της Δύσης, ιδίως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, και η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις.

Στην ιστορία έμεινε το «θερμό επεισόδιο» με τον βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, στη διάρκεια Συνόδου των Χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Τι είχε συμβεί; Το λόγο στη Σύνοδο είχε ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο. Ο Τσάβες όμως τον διέκοπτε μονίμως, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Κάποια στιγμή ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Θαπατέρο, πετάχτηκε από τη θέση του και είπε στον Τσάβες: «Γιατί δεν το βουλώνεις;».

Η φράση έγινε σύνθημα σε κινητά, σε μπλουζάκια και κονκάρδες. Ιδίως από την Αντιπολίτευση.

Οι αντίπαλοί του, ποτέ δεν ήταν λίγοι, όμως η αντιπολίτευση δεν είχε ενιαία φωνή. Μοναδική ευκαιρία υπήρξε το 2012, όταν ο νεαρός Ενρίκε Καπρίλες διεκδίκησε για λογαριασμό της Αντιπολίτευσης την προεδρία. Έχασε, αλλά το ποσοστό του δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Οι φτωχοί που είδαν το επίπεδο ζωής τους να βελτιώνεται, φοβήθηκαν ότι αυτά που θα έχαναν αν έχανε ο Ούγκο, θα ήταν περισσότερα από αυτά που θα κέρδιζαν. Αν κέρδιζαν.

Έτσι ο Τσάβες επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2012, όμως αμέσως μετά αναχώρησε και πάλι για την Κούβα. Ο καρκίνος τον είχε ήδη χτυπήσει και οι επισκέψεις στο Νησί ήταν τακτικότατες.

Πάντοτε επέστρεφε νικητής στη χώρα του, ενώ κατά καιρούς είχε αστειευθεί λέγοντας ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η νόσος προτιμά τους ηγέτες της Νοτίου Αμερικής: Τσάβες, Λούλα (Βραζιλία), Λούγο (Παραγουάη), Φερνάντες (Αργεντινή), Σάντος (Κολομβία).

Και ξαναγυρίζουμε στο αρχικό ερώτημα: στρατιώτης με όραμα ή ένας «καραβανάς» που έγινε caudillo; Ασφαλώς, ο Σιμόν Μπολίβαρ, τον οποίο ο Τσάβες θαύμαζε, δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την ιδέα της παρατεταμένης παραμομής ενός ηγέτη στην εξουσία.

Οι φτωχοί τον λάτρεψαν, η νέα ελίτ που δημιουργήθηκε στη χώρα επίσης τον στήριξε, ενώ η παλαιά ελίτ, τον μίσησε.

Και ο Στρατός -παιδί του οποίου υπήρξε- μπορεί να του αντιστάθηκε, αλλά τελικά υπέκυψε.

Η ιστορία θα κρίνει το πώς και πόσο ο Ούγκο Τσάβες σφράγισε την πλούσια Βενεζουέλα.

Την επόμενη μέρα θα οδηγήσει -εκτός απροόπτου- ένας έμπιστος του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Για την ιστορία, το επίθετό του σημαίνει «ώριμος» και το επάγγελμά του ήταν οδηγός...

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έφυγε ο κομαντάντε της Βενεζουέλας Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες μετά από μάχη με τον καρκίνο


Ο Ούγκο Τσάβες
Ο Ούγκο Τσάβες   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε μετά από μάχη δύο ετών με τον καρκίνο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο. Ηγέτης που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την αγάπη των συμπολιτών του και την οργή –αν όχι την απέχθεια– των αντιπάλων του εντός και εκτός της χώρας, ο Τσάβες υπήρξε πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 χρόνια, έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά «τις πιο δύσκολες ώρες του» μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα, πάσχοντας από λοίμωξη του αναπνευστικού. Κινούμενος δε στη γραμμή που είχε χαράξει και ο ίδιος ο Τσάβες, απέδωσε την πάθηση του προέδρου σε ενέργεια των εχθρών του.

Ο 58χρονος Τσάβες έπασχε από καρκίνο, αν και η κυβέρνηση δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του. Το πέπλο μυστικότητας τροφοδοτούσε φήμες ότι είναι σε βαρύτερη κατάσταση από όσο γίνεται γνωστό ή ότι έχει πεθάνει και ο θάνατός του έχει αποκρυβεί.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Τσάβες είχε κερδίσει μάλλον εύκολα -και για τέταρτη φορά- τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κούβα για νέα εγχείριση.

Εκτός από μία φωτογραφία με τις κόρες του, όσο ήταν στην Κούβα, ο Τσάβες δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αντιαμερικανός, αντιιμπεριαλιστής, Τσάβες έγινε παράδειγμα ηγέτη εκτός της χώρας του ακριβώς για την πολιτική του.

Η Βενεζουέλα έκανε σημαντικά βήματα στην ανόρθωση της οικονομίας της χάρη και στα σημαντικά κέρδη από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου: το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε για τα κατώτερα στρώματα που στήριξαν τον πρόεδρο αναφανδόν, καθώς τον αισθάνονταν έναν από αυτούς.

Παρά το ότι με το πέρασμα των χρόνων οι κατηγορίες μέσα και έξω από τη χώρα για συγκεντρωτική συμπεριφορά αυξάνονταν, η δημοφιλία του παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς η αντιπολίτευση να είναι σε θέση να τον κάμψει στις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...