Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

«Αναχρονιστικό ευχολόγιο» οι θέσεις Τσίπρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη Τύπου


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την Κυριακή. Οι θέσεις Τσίπρα αποτελούν ένα «αναχρονιστικό ευχολόγιο» δήλωσε ο Σ.Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φλερτάρει συνεχώς με την χρεοκοπία» και πως «δεν οργανώνει την ανατροπή, όπως διατείνεται, αλλά την καταστροφή».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Mε τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη και απευθυνόμενος τελικώς μόνο στις συνιστώσες του, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει την πλήρη απουσία σχεδίου και προγράμματος του κόμματός του, ομολογώντας έτσι ότι δεν έχει τίποτα το καινούριο να προσφέρει.

»Μέσα από έναν κυκεώνα στόχων, αρχών και πόλων με συμπλέγματα, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη νεκρανάσταση του κρατισμού, υιοθετώντας συντεχνιακές λογικές. Στο αναχρονιστικό ευχολόγιό του δεν βρήκαν θέση η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και η μείωση της σπατάλης του κράτους, οι κυριότερες δηλαδή παράμετροι ενός αληθινά βιώσιμου εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και αναπτυξιακής  προοπτικής για τον Πολίτη και τη Χώρα.
»Είναι λυπηρό ένας νέος άνθρωπος να μιλάει με γερασμένους όρους παρελθόντος. Εκτός πραγματικότητας, μίλησε για 8 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους σε μία οικονομία σε ύφεση και για δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κρατικές δαπάνες σεμια χώρα με οξύ πρόβλημα ελλείμματος.
»Φλερτάροντας συνεχώς  με τη χρεοκοπία ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται για άλλη μιαφορά συνεπής υπηρέτης του λόμπι της δραχμής και όσων κρύβονται πίσω του. Δεν οργανώνει την ανατροπή , όπως διατείνεται, αλλά την καταστροφή».
Βολές από το ΚΚΕ
«Οι θέσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελούν αποσπάσματα από αντίστοιχες ομιλίες των Γ.Παπανδρέου πριν το 2009 και του Αντ.Σαμαρά την περίοδο που παρίστανε τον αντιμνημονιακό, διανθισμένες με κούφιες αριστερές και πατριωτικές κορώνες. Όπως και οι προηγούμενοι, πρότεινε ξανά το άλλο μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι για το λαό φέρνει μόνο μνημόνια και εξαθλίωση» αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.
«Ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη βολική και χρήσιμη γι' αυτούς κυβερνώσα αριστερά. Οι ριζοσπάστες αριστεροί οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί αυτό που δεν χρειάζεται τώρα ο λαός είναι νέα εξαπάτηση, νέα απογοήτευση» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι Γερμανοί θα ελέγχουν τις καταθέσεις των Ελλήνων



Πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων καταθετών και σπάσιμο κάθε απορρήτου αναφορικά με τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών απαιτούν οι Γερμανοί τεχνοκράτες, καθώς... όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», απαίτησαν από το ΣΔΟΕ το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων για καταθέσεις φυσικών προσώπων και νομικών σχημάτων.

Ένα αίτημα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ελεγχόμενου πλήρως από το Βερολίνο μητρώου τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικούς ενδιαφέροντος, καθώς σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της Task Force και του κ. Ράιχενμπαχ, μια ξένη χώρα θα έχει άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, με άγνωστες συνέπειες.

Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία σχετικού μητρώου όπου θα αναγράφονται ο αριθμός λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος αυτού και οι ημερομηνίες γέννησης των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων.

Επίσης, θα απαιτούνται τα ονόματα των νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι του λογαριασμού, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων καταθέτουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς ενώ το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Τέλος, θα υπάρξει εμπλοκή της Κεντρικής Γερμανικής Υπηρεσίας Τεχνολογικής Πληροφορικής που έχει την έδρα της στη Βόνη.
newsbeast.gr 


Read more...

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Το σχέδιο για έξοδο 40.000 υπαλλήλων


Το σχέδιο για έξοδο 40.000 υπαλλήλων
Σχέδιο «στοχευμένων εθελοντικών αποχωρήσεων» με την παροχή κινήτρων που θα οδηγήσει στη συνταξιοδότηση περισσότερους από 40.000 δημοσίους υπαλλήλους την επόμενη διετία σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Το πρόγραμμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως έχει «βαφτιστεί» αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη, θα «ωθήσει» πρόωρα στη σύνταξη, με την παροχή κινήτρων, όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου.
Οι «στοχευμένες εθελοντικές αποχωρήσεις» που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», δεν θα αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αφού προβλέπονται εξαιρέσεις (εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι κτλ.) προκειμένου να μην «αφυδατωθεί» το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Η πρόταση του υπουργείου θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στην τρόικα, η οποία, μετά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να δεχτούν απολύσεις στο Δημόσιο, φαίνεται θετική να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα «εθελουσίας αποχώρησης» με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:
Ποιους αφορά
Τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια) μέχρι και τις 31-12-2010. Για το συγκεκριμένο προσωπικό, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη ?σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο? θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 35 έτη εργασίας και να είναι 58 ετών ή να διαθέτει 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Τα κίνητρα
Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για ένα ή δύο έτη, το 2014 και 2015) θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης κτλ.) Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 3.000 ? 3.500 ευρώ. Η εξαγορά μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για την υπαγωγή των υπαλλήλων στο νέο καθεστώς. Από την εξαγορά των πλασματικών χρόνων αναμένεται να εισρεύσουν στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου περίπου 120 εκατ. ευρώ. Συζητείται η θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά 1 ή 2 χρόνια.
Αποχωρήσεις
Με τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 32 χρόνια υπηρεσίας που είναι σήμερα 58 ετών και θα συνταξιοδοτούνταν το 2016, θα μπορεί να βγει άμεσα σε σύνταξη αφού με την εξαγορά συμπληρώνει και τις δύο προϋποθέσεις (ηλικιακό όριο και χρόνια υπηρεσίας). Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες πραγματοποιούν προβολές για να διαπιστώσουν το μέγεθος των αποχωρήσεων που θα προκύψουν, εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, κυρίως γυναικών, θα επιδιώξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αποχωρήσει ακόμα και με μειωμένη σύνταξη. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα διαθέτει μία «ελαστικότητα» ως προς την εφαρμογή της: εάν παρατηρηθεί μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων από τον αναμενόμενο τότε θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ανακοπής του ρεύματος των συνταξιοδοτήσεων. Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα τότε συζητείται το ενδεχόμενο να μειωθούν προσωρινά τα όρια συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 40.000 υπάλληλοι.
Τα... αγκάθια
Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν έχει «κλείσει» ακόμα τα κεφάλαια της «εφεδρείας» και των «απολύσεων». Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι δεν πάει άλλο «με τους βοσκούς των ιερών αγελάδων στο Δημόσιο» που αντιτίθενται σε απομακρύνσεις ακόμα και υπαλλήλων που αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν, την ίδια ώρα που «ματώνει» ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα εκφράζεται έντονος προβληματισμός στο ενδεχόμενο -έστω και προσωρινά -να μειωθούν τα όρια συνταξιοδοτήσεως μόνο για τους μόνιμους δημοσίους υπάλλήλους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.
«Θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπάλλήλων ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα εμφανιζόμενη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι του ιδιωτικού τομέα», σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σχετικά με το θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 154.000 εργαζομένους την περίοδο 2011-2015, επιτυγχάνεται μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις.
Εκτιμάται ότι εάν συνυπολογιστούν οι αποχωρήσεις του 2010 που ξεπέρασαν τις 50.000 τότε ο τελικός αριθμός θα υπερβεί τις 200.000 υπάλλήλους. Το Πρόγραμμα των «στοχευμένων εθελούσιων αποχωρήσεων» θα εξοικονομήσει 167 εκατ. ευρώ από τη διαφορά των μισθών που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τις συντάξεις που θα πάρουν.
Η Εξαγορά
Μέχρι και 3 πλασματικά χρόνια
  • Kόστος: 3.000 - 3.500 €.
  • Kαταβολή: σε δόσεις
  • Εισροή στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου: ~ 120 εκατ. €
«Στοχευμένες» συνταξιοδοτήσεις και εξαιρέσεις
Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες των μόνιμων δημοσίων υπάλλήλων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Το σχέδιο απευθύνεται κυρίως σε υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απέχουν από 3-5 χρόνια από τη σύνταξη, δεν πρόκειται να λάβουν θέση προϊσταμένου και δεν είναι ικανοποιητικά αποδοτικοί.
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, στο σύνολο του μόνιμου προσωπικού (569.624 υπάλληλοι) οι 21.300 εργαζόμενοι είναι άνω των 60 ετών ενώ στην ηλικιακή ομάδα 55-59 εντάσσονται περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Από το σύνολο των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι 32.115 εργαζόμενοι είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και 153.846 υπάλληλοι ανήκουν στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Read more...

Ανοίγει κύκλος πολιτικών εξελίξεων Ανασχηματισμός, εκλογικός νόμος και αναθεώρηση Συντάγματος στο τραπέζι των αρχηγών

Κύκλος πολιτικών εξελίξεων ανοίγει μετά την ψήφιση ή την… καταψήφιση των μέτρων που συζητούνται με την τρόικα στη Βουλή. Ανασχηματισμός και αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των εσωκομματικών και διακομματικών αναζητήσεων, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Κλειδί για να αποκτήσουν όλα αυτά νόημα είναι να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να εγκριθεί από την Βουλή. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει ότι έχει απομείνει από το… όλον ΠΑΣΟΚ. Σε μία εσωκομματική «σούπερ Τρίτη» θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Πολιτική Γραμματεία και η Οργανωτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης,  των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και των μελών του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Ο πρόεδρος του κόμματος θα επιχειρήσει να αποσπάσει την υποστήριξη βουλευτών και στελεχών στη διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα και να «κλείσει» μαζί τους τα επόμενα βήματα.

Αν τα μέτρα υπερψηφιστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα μετρούν απώλειες και θα κληθούν την επόμενη μέρα να κάνουν πολιτική διαχείρισης ζημιών. Αφού θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν δει στελέχη τους να καταψηφίζουν και να τραβούν για… άλλες πολιτείες. Ειδικά για τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους το κεντρικό ερώτημα θα είναι η ποιότητα και η ποσότητα της εμπλοκής τους στο κυβερνητικό έργο.

    Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι στη μέση δύο αντίρροπων τάσεων με τα νώτα του εκτεθειμένα στα στελέχη που έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Εντός ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμη στελέχη που επιμένουν να μπει το κόμμα με τον αρχηγό του σε ρόλο αντιπροέδρου στην κυβέρνηση (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) και άλλοι που βλέπουν ως μόνη λύση για εκλογική άνοδο την έξοδο από την τρικομματική κυβέρνηση (Κώστας Σκανδαλίδης). 

    Στη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, πέραν των γνωστών διαφωνούντων (Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης) έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις πρωτοβουλίες των δύο υπουργών που έχει ορίσει, οι οποίοι του βγαίνουν από… αριστερά. Συγκεκριμένα ο Αντώνης Μανιτάκης άφησε να διαρρεύσει πως θα παραιτηθεί αν οι αρχηγοί δεχθούν απολύσεις στο δημόσιο, εκθέτοντας τον άνθρωπο που τον πρότεινε για υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να επιτρέψει σε τρεις βουλευτές του να καταθέσουν ερώτηση για την καθυστέρηση στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων. 

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι χάραξαν από κοινού τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα: μένουν στην κυβέρνηση και συνεχίζουν να εισπράττουν πολιτική φθορά ή βγαίνουν ανακοινώνοντας απλά ότι στηρίζουν με τις ψήφους τους την κυβέρνηση, στα θέματα της υλοποίησης και μόνο σε αυτά του «ντηλ» με την τρόικα.; Αυτή τη στιγμή απάντηση δεν υπάρχει. Ο προβληματισμός, όμως, είναι πλούσιος. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν είναι πιθανό οι υπουργοί της ΝΔ να μην μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν με τη νέα συμφωνία. Άρα, όλο το οικοδόμημα θα κινδυνεύσει και μαζί του ο στόχος της διάσωσης της χώρας, για τον οποίο μπήκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά τα δύο κόμματα. Η κίνηση τους θα αποδειχθεί δώρον άδωρον δηλαδή και θα έχουν τα ίδια την ευθύνη.

Δε θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθε φορά που αναφέρεται στην κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη να είναι μακράς πνοής. Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή το ιδανικό για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα ήταν οι κάλπες να στηθούν το 2014 και οι εθνικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές! «Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το κλείσιμο του κύκλου της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας» λένε οι υποστηριχτές αυτής της προοπτικής. Σε αυτό το στόχο υποτάσσουν και την εκλογική προοπτική των κομμάτων τους. «Αν είναι να διαλυθούμε ας πιάσει η θυσία μας τόπο» λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θέλουν η κυβέρνηση συνεργασίας να συνεχίσει.

Για να γίνει αυτό, όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν οι όροι της γενέθλιας συμφωνίας. Καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν διαπιστώσει ήδη ότι «φορολογούνται» από τους πολίτες για πολιτικές στη διαμόρφωση των οποίων δε συμμετέχουν. Το τι θα σημάνει αυτό για τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει προηγηθεί η μάχη στη Βουλή για τη ψήφιση των μέτρων. Με ορίζοντα το 2014 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να συνεργαστούν για μία ατζέντα πολύ ευρύτερη εκείνης της συμφωνίας με την τρόικα. Όπως για την αλλαγή του Συντάγματος, την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε ότι αφορά στο διάδοχο του Κάρολου Παπούλια αναζητούνται πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στα πηγαδάκια της Βουλής από τη ΝΔ ακούγεται ο Κώστας Καραμανλής, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και από τη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης. Στο θέμα του εκλογικού νόμου ακούγεται η επιστροφή στην περίφημη δεύτερη κατανομή, με το μπόνους του πρώτου να μοιράζεται σε όσα κόμματα περάσουν το όριο που θα τεθεί. 

Read more...

Οι αποδοχές και «οι διακοπές» της Μπιρμπίλη στο Παρίσι...



Ως η πιο ευτυχισμένη Ελληνίδα πρέπει να αισθάνεται η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, που ... η ανεργία στις γυναίκες αγγίζει το 27,3% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και 6 στις 10 νεαρές γυναίκες μένουν χωρίς δουλειά, η κυρία Μπιρμπίλη έχει βρει τον επίγειο παράδεισο της στο ρομαντικό Παρίσι απολαμβάνοντας ζωή χαρισάμενη, 2.872χλμ. μακριά από τη μίζερη καθημερινότητα της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Η άλλοτε στενή συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά την αποχώρησή της από την υπουργική καρέκλα την τοποθέτησε με fast track διαδικασίες στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει έδρα στη γαλλική πρωτεύουσα, μπορεί πλέον να ατενίζει με περίσσια αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον της, ωσότου τουλάχιστον λήξει η θητεία της.
Φυσικά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο παχυλός μισθός που εισπράττει και ο οποίος υπολογίζεται σε 7.500 ευρώ τον μήνα καθαρά συν 1.000 ευρώ που λαμβάνει για το επίδομα τέκνου, καθότι είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τα δίδακτρά του.

Πηγή: "Πρώτο Θέμα"


Read more...

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ


Φώτης Κουβέλης: «Σε κανέναν δεν αρέσουν αυτά τα μέτρα»


Φώτης Κουβέλης: «Σε κανέναν δεν αρέσουν αυτά τα μέτρα»
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, σχετικά με τις προθέσεις του, αν τελικά υιοθετηθεί η σκληρή εκδοχή των μέτρων.
«Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης θα ήταν τουλάχιστον λάθος να λέμε τι θα κάνουμε αν δεν συμβεί το ένα ή το άλλο. Από τη δική μας πλευρά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που είναι γνωστές», δηλώνει σεσυνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας είναι γνωστές και έχουν δημόσια κατατεθεί. Σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας, η οποία περνάει μέσα από την παραμονή μας στο ευρώ και την ευρωζώνη».

Και προσθέτει: «Σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα αυτά. Ωστόσο όλοι μας ξέρουμε ότι χωρίς το πακέτο των μέτρων η χώρα δεν θα λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή μας στο ευρώ. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει χάος και χρεοκοπία, με το κόστος να είναι ακόμα μεγαλύτερο για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. παραδέχεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε επιμέρους θέματα από τη προγραμματική συμφωνία, οι οποίες όμως «δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα, η οποία διαρκώς μεταβάλλεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου».

Παράλληλα καλεί όσους βουλευτές τυχόν διαφωνούν με τα μέτρα «να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι τη σχέση τους με το κόμμα».

Read more...

Η ΤΕΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ 22 ΤΑΜΕΙΑ


«Κλείδωσαν» οι μειώσεις στα εφάπαξ


«Κλείδωσαν» οι μειώσεις στα εφάπαξ
Δραστική μείωση του εφάπαξ -που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%- προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για 22 συνολικά ταμεία πρόνοιας.

Δραστική μείωση του εφάπαξ -που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%- προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για 22 συνολικά ταμεία πρόνοιας. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι παίρνουν διπλό εφάπαξ (καθώς το υψηλότερο ποσό θα περικοπεί κατά 50%), ενώ ειδική εισφορά θα καταβάλουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη με αυξημένο βοήθημα.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει την τελική ρύθμιση για τις μειώσεις στα εφάπαξ, οι οποίες θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Το άρθρο που είναι ήδη έτοιμο περιλαμβάνει πέντε διατάξεις για το εφάπαξ, με βασικότερη αυτή που προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος.

Σημειώνεται πως έχουν διατυπωθεί έντονες αντιδράσεις για το θέμα αυτό από φορείς, ενώ έχουν κατατεθεί και εναλλακτικές προτάσεις. Μία από αυτές είναι να υπάρξει μία αναπροσαρμογή των εισφορών ως «αντιστάθμισμα» για να υπάρξει μικρότερη μείωση του βοηθήματος.

Ωστόσο η τελική ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1.94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41.52% έως και 63.91%. 

Το ποσοστό της μείωσης αποφασίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν απόκλιση μεταξύ του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο γενικό πακέτο μέτρων και θα έχει άμεση ισχύ (δηλαδή δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος).

Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «επειδή οι φορείς - τομείς πρόνοιας στην πλειονότητά τους έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων για να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα συσσωρευμένα ελλείμματα». Στην αντίθετη περίπτωση «σε σύντομο χρόνο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».

Μεγάλοι χαμένοι όσοι εισπράττουν από δύο φορείς
Οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο φορές.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος είδε πέρσι το βοήθημα να περικόπτεται κατά 20% και τώρα έρχεται και νέα μείωση της τάξης του 22.67%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά η απώλεια να φτάνει μέχρι και τα 23.000 ευρώ (και από τις δύο μειώσεις).
  • Στα πρόσωπα που καταβάλλεται κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ παροχή ή οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση από δύο φορείς- τομείς πρόνοιας το υψηλότερο ποσό του καταβαλλόμενου εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά 50%.
  • Στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο του ν. 3198/1955 σε συνδυασμό με το ν. 2112/1920 όπως ισχύουν. Το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης είναι ανάλογο με τον χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα - τομέα πρόνοιας προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους.
Σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ. Οποιαδήποτε άλλη διάταξη ορίζει διαφορετικά καταργείται.

Υπάλληλοι του ΟΓΑ
H ρύθμιση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο υπαλλήλους του ΟΓΑ, οι οποίοι θα έχουν μείωση έως και 70% στην αποζημίωση. Οι υπάλληλοι του ΟΓΑ δεν έδιναν εισφορές μέχρι το 2005 και έπαιρναν αποζημίωση αντί για εφάπαξ. Μετά το 2005, έπαιρναν αποζημίωση και εφάπαξ για τα έτη που είχαν διανύσει στο ταμείο.

Read more...

Υπάλληλος βουλής ετών 87...



Οι «ξεχασμένοι» υπάλληλοι της Βουλής, φαίνεται να έχουν περάσει από καιρό τα τέταρτα -άντα κι όμως, ενώ οι μισθοί τους ξεπερνούν κατά πολύ τα πενιχρά έσοδα των συνομηλίκων τους, οι δραστηριότητές τους διαφέρουν ελάχιστα.

Όπως αναφέρει το... "Έθνος της Κυριακής", τα 9 μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, διαθέτουν δικαίωμα ισοβιότητας, αφού η θητεία τους λήγει μόνο σε περίπτωση που αποβιώσουν. Η ισόβια θέση τους στο Κοινοβούλιο, συνοδεύεται από σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεκριμένο ωράριο (εκτός από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης) ενώ υπάρχουν για να δίνουν τα φώτα τους «όποτε και αν» (!) χρειαστεί.

Οι ηλικίες των μελών ξεπερνούν τα 60 χρόνια. Συγκεκριμένα ο μικρότερος είναι 60 ετών, τρείς είναι 63 ετών κι άλλος ένας 64, άλλοι δύο είναι 67 και 69 ετών ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 87 ετων, γεννημένος το 1925!

Πόσα χρήματα παίρνουν όμως οι υπέργηροι υπάλληλοι της Βουλής; Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, όλοι τους είναι εγνωσμένης αξίας καθηγητές σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα και μαζί θέση τους σε αυτά ή τη σύνταξή τους η συνολική μηνιαία αμοιβή τους φτάνει τα 2.500 ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, που θεωρείται πλήρους απασχόλησης παίρνει μισθό (μαζί με τις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης) 7.200 μηνιαίως

Όσο για τις αρμοδιότητες ου Επιστημονικού Συμβουλίου, δεν είναι και πιο κουραστικές από αυτές ενός μέσου ηλικιωμένου: Συγκεκριμένα το Συμβούλιο συνεδριάζει μόνο μία φορά το μήνα, ενώ την τελευταία φορά τους είχαν δοθεί 4 υποθέσεις από τις οποίες επίλυσαν τις 2, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει και ιδιαίτερο.

iefimerida.gr


Read more...

Προς νέες κινητοποιήσεις η ΟΛΜΕ, αναβρασμός και στα πανεπιστήμια

Αναταραχή εν όψει των νέων μέτρων


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Συγχρόνως το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει:

  • Νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες.
  • Συλλαλητήρια στην Αθήνα με κατάληξη στο Σύνταγμα, αλλά και στις άλλες πόλεις, και όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Επιπλέον διοργάνωση απογευματινών συλλαλητηρίων ή συλλαλητηρίων τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων
Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Από τη Δευτέρα αρχίζουν εξάλλου σε ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις.

Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κ.ά.

Στα Πανεπιστήμια επίσης, συνεχίζεται η αναταραχή. Το προεδρείο των πρυτάνεων αναμένεται να αρχίσει από τη Δευτέρα κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη (Δευτέρα 2:00 μ.μ.).

«Ξεκινούμε κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα με στόχο να καταστήσουμε σαφές ότι το ζήτημα των περικοπών των μηνιαίων αποδοχών των μελών ΔΕΠ είναι σημαντικό αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών τους, απορρέουν τραγικές συνέπειες για τον τόπο» δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Γ.Παναγιωτάκης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να κυβερνήσει κι αύριο το πρωί...



Την ανάγκη να μην περάσει το νέο πακέτων μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.
«Για μας αυτό που έχει σημασία είναι ... να μην συνεχίσουμε τον δρόμο τον ολισθηρό προς την κοινωνική καταστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να μην περάσουν αυτά τα μέτρα των 1,5 δισ. ευρώ».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταδικάσει την Ελλάδα σε μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της να παραχωρήσει την κυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στις εκλογές χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να κερδίσει όσα θέλει ο ελληνικός λαός.

«Η ευκαιρία αυτή χάθηκε κάτω από την πίεση των απειλών, των τρομοκρατικών διλημμάτων και την εξαπάτηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μεγάλη πλειοψηφία για να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει αύριο το πρωί με δεδομένο ότι τα πράγματα, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, φτάνουν σε οριακό σημείο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε μετά τις 18 Ιουνίου, πόσο μάλλον τώρα». «Αν η τριτοκομματική κυβέρνηση καταρρεύσει, βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ευθύνη αύριο το πρωί», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν ζητάει εκλογές αλλά συσπείρωση της κοινωνίας για να αποκρουστεί το νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

Όσον αφορά την ψήφιση των νέων μέτρων και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην μακροημερεύσει, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πιο λογικό είναι να βρουν μια χρυσή τομή. «Να μακρύνουν την περίοδο λιτότητας, να μακρύνουν δηλαδή το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα περάσουν τα μέτρα με ένα μόνο άρθρο.

«Λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα προσυπογράφει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι την στρεβλή δημόσια διοίκηση την κατασκεύασαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εάν εκχωρήσουμε τη δημόσια ασφάλεια σε ιδιώτη δεν θα σκεφτεί το ανταποδοτικό κοινωνικό χαρακτήρα αλλά το κέρδος».

«Θυμίζω ότι το 1953 διαγράφηκε το 50% του γερμανικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους. Αυτό προτείνουμε να γίνει και εμείς στην περίπτωση της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, οι οποίοι αρνούνται να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υποτίμηση της Δημοκρατίας και καταπάτηση των δημοκρατικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι αν το κόμμα του ήταν κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι θα αναγκαζόντουσαν να συνομιλήσουν και να υποστούν απώλειες σε σχέση με τις δικές τους απαιτήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα συγκρούονται δύο αντιλήψεις. Η πρώτη θέλει την χώρα να μην έχει καμία διαπραγματευτική ικανότητα και να είναι τρόφιμος σωφρονιστηρίου και η δεύτερη αντίληψη θέλει την Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης. «Για να επικρατήσει η δεύτερη αντίληψη πρέπει ο λαός να μας εκλέξει κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουν τη θεωρία του σοκ της φιλελεύθερης πολιτικής, με την προϋπόθεση εάν επιτύχει να την εφαρμόσουν και αλλού. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, δεν είναι ελληνικό», σημείωσε.

Σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μια οργάνωση έξω από τα όρια της νομιμότητας και αποτελεί απειλή για την δημοκρατία.

«Δεν είναι τυχαία οργάνωση, είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Πίσω από την δράση αυτή μπορεί να βρίσκονται σχέδια σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι όσοι επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη αφέλεια, να ταυτίσουν τη δράση του λαού που αντιστέκεται με την δράση αυτών των σκοτεινών ομάδων, είτε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής, είτε είναι ανιστόρητοι.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, σε ερώτηση αν φοβάται άνοδο της Χρυσής Αυγής στην εξουσία, σε περίπτωση αποτυχίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το κόμμα του είναι το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας στον τόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη σύγκριση που έκανε της Ελλάδας με την Αργεντινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι συγκρίσεις με την Αργεντινή δείχνουν ότι η ύφεση και η ανεργία στη χώρα μας είναι χειρότερες. Ο επικίνδυνος Ντε Λα Ρούα είναι ο Σαμαράς. Αυτός κινδυνεύει να φύγει με ελικόπτερο από τη χώρα».

«Εάν δεν είχε ευρώ η Ελλάδα θα είχε αφεθεί πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε στην τύχη της. Και τότε άλλοι ήταν αυτοί που θα είχαν φύγει από την Ελλάδα με ελικόπτερο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί χαρακτηρίζει ξεπούλημα τις ιδιωτικοποιήσεις και αν κινδυνεύουν με φυλακή όσοι τις υπογράψουν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα ελέγξουμε τη νομιμότητα. Σχεδιάζουν αποκρατικοποιήσεις νύχτα. Δεν θα επιτρέψουμε το πλιάτσικο στον δημόσιο πλούτο».

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την απουσία επενδύσεων. Οι αδυναμίες της οικονομίας είναι υπεύθυνες».

«Όταν μιλάμε για οργανισμούς υψηλής στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Που είναι οι φοβεροί επενδυτές από την απελευθέρωση της ενέργειας; Πήραν τα λεφτά και χρεοκόπησαν. Ακόμη και τα χαράτσια πήρανε και έφυγαν. Δεν θέλουμε λεηλασία, θέλουμε επενδύσεις», επεσήμανε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, σημείωσε ότι «ότι αυτόν τον χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από το κρύο. Κρούουμε τον κώδωνα για την εξίσωση της τιμής, ενέργεια η οποία θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις».

voria.gr


Read more...

Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Τη Δευτέρα συνάντηση με τον Τζ.Ναπολιτάνο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη, Ιταλία
Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα έχει το απόγευμα (16:30) της Δευτέρας στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στην Ιταλία και το πρωί παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες της μάχης του Ρίμινι.

Η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζ.Ναπολιτάνο θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο στη Ρώμη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Κ.Παπούλιας και ο Ιταλός ομόλογός του θα κάνουν δηλώσεις από κοινού.

Το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιταλίας Γεννάδιου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες και Ιταλούς επιζώντες, που συμμετείχαν στην ιστορική αυτή μάχη.

Στο Ρίμινι, μετέβησαν επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο διοικητής της τρίτης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας «Ρίμινι», ταξίαρχος Νικόλαος Μανωλάκος.

Από ιταλικής πλευράς ήταν παρόντες ο δήμαρχος του Ρίμινι Αντρεά Νιάσι και ο νομάρχης της περιοχής, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το σύνολο της ελληνικής αντιπροσωπείας. 

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Να μην συνεχιστεί ο «δρόμος προς την καταστροφή» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Να αντισταθεί η κοινωνία»


Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
«Αν θέλαμε εκλογές θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας επιμένοντας σε μία λάθος πολιτική, «οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι εάν ψηφιστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει και απάντησε με σκληρό τρόπο στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο Γκρούεζας δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογιαλούρους» είπε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (δεν υπήρξε η καθιερωμένη εισαγωγική τοποθέτηση) ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες» και σε αυτές χάθηκε μία ευκαιρία «κάτω από την πίεση των διλημμάτων και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού».

«Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνία να αντισταθεί για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύεις της, να παραχωρήσει την διακυκυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις
«Αν θέλαμε εκλογές θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή».

«Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνία να αντισταθεί για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Από εκεί και περα, αν η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να πραγματοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις, τότε θα κριθεί από την ίδια την κοινωνία και τους βουλευτές που τη στηρίζουν. Εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύεις της να παραχωρήσει την κυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή «συγκρούονται δύο αντιλήψεις»: Η μία ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης και ότι η Ευρωζώνη ανήκει στις ισχυρές χώρες, και η δεύτερη ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, το πρόβλημα είναι δομικό και αφορά την αρχιτεκτονική του ευρώ και ότι αν μία χώρα φύγει, τότε η διακινδύνευση είναι τεράστια.

Σύμφωνα με την δεύτερη αντίληψη, την οποία πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες. «Προϋπόθεση βέβαια είναι ο λαός να μας εμπιστευτεί με μία μεγάλη πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με αιχμηρό τρόπο και στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «αλλάζει το κλίμα»; Αν το κλίμα είναι η διάθεση της κυρίας Μέρκελ να χτυπήσει την πλάτη τον πρωθυπουργό, αυτό είναι δεδομένο, αφού πήγε ως επέτης, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να περάσουν τα μέτρα σε ένα μόνο άρθρο, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Έχουμε δει -είπε- αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς. «Η κατάλυση της δημοκρατίας και των θεσμών είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Εάν ψηφιστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «το πιο λογικό είναι να βρουν μια χρυσή τομή, να μακρύνουν την περίοδο λιτότητας, να μακρύνουν δηλαδή το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου με αφρομή την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς. «Ο κ. Κεδίκογλου μας χαρακτήρισε Μαυρογιαλούρους ενώ καταθέσαμε πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Ο Γκρούεζας [δηλ. ο κομματάρχης στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»] δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογιαλούρους».

Σε ό,τι αφορά την απροθυμία Ευρωπαίων να συναντήσουν τον ίδιο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. τσίπρας είπε ότι «μας ανησυχεί ότι κορυφαίοι παράγοντες λειτουργούν με ένα τρόπο που υποτιμούν την ίδια τη Δημοκρατία. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών» είπε. Θύμισε εξάλλου ότι ο Φρανσουά Ολάντ, όσο ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, δεν είχε γίνει δεκτός από την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε ακόμη τη δράση της Χρυσής Αυγής, «η δράση της οποίας βρίσκεται έξω από τα όρια της νομιμότητας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτελεί συχνά «το μακρύ χέρι του συστήματος». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε υποθέσεις που εμπλέκονται ακροδεξιοί και προειδοποίησε όσους επιχειρούν να συνδέσουν «τη δράση του λαού που αντιστέκεται με τη δράση αυτών των σκοτεινών ομάδων» ότι είτε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής, είτε είναι ανιστόρητοι.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αν ζητηθεί από την Ευρώπη να συναινέσει το κόμμα στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η στρατηγική του κόμματός του είναι διαφορετική. «Ζητάμε ακύρωση μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να δοθεί λύση συνολική και ευρωπαϊκή που θα αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαγραφή μέρους του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή ακολουθώντας το παράδειγμα τη Γερμανία το 1953, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μία ήπια αντιπολίτευση και δεν πρωταγωνιστεί, απάντησε ότι στο τρίμηνο που πέρασε από την αναμέτρηση «δώσαμε καθοριστικής σημασίας μάχη μέσα στη Βουλή». «Είμαστε δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα», υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι είναι «λανθασμένη η λογική της ανάθεσης σε ένα κόμμα να μας σώσει».

Τέλος σε ερώτημα για όσα καταλογίζουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες με δυνάμεις του χτες, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι το κόμμα είναι «καταδικασμένο να αναζητήσει το καινούργιο σε πρωτόγνωρα μονοπάτια». Οι δυνάμεις της εργασίας που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα, είπε ο κ.Τσίπρας, «δεν είναι δυνάμεις του χτες».

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε συμμαχίες με το χτες γιατί οι καταστάσεις είναι διαφορετικές» για να επισημάνει ότι πρέπει «να κρατήσουμε τα θετικά από τις δυνάμεις του κομμουνιστικού και του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

KKE: Η κυβέρνηση παρουσιάζει την επιμήκυνση ως λύση



KKE: Η κυβέρνηση παρουσιάζει την επιμήκυνση ως λύση
«Την ώρα που η κυβέρνηση συναποφασίζει με την ΕΕ νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρεί να εμφανίσει την επιμήκυνση ως λύση που θα φέρει ανακούφιση και για το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ, για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.


Σε σχόλιό του το ΚΚΕ αναφέρει ότι η ΝΔ «κρύβει, όπως και τα άλλα κόμματα του “ευρωμονόδρομου”, ότι κάθε μέτρο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης συνοδεύεται με νέα μέτρα εξόντωσης του λαού».

 «Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν αποφασιστικά με την οργάνωση και την αντεπίθεσή τους όχι στις νέες θυσίες για την πλουτοκρατία και την ΕΕ» καταλήγει το ΚΚΕ.

Read more...

'' ΚΟΥΡΕΥΕΙ '' ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...


Μετά τα όργανα από το γυμναστήριο του Γιώργου Παπανδρέου, στο '' στόχαστρο '' του ΠΑΣΟΚ μπαίνουν τα μισθώματα.
Το κίνημα επιδιώκει να εξοικονομήσει χρήματα...
και να μειώσει το χρέος του, τροποποιώντας τις συμβάσεις για τα μισθώματα των κτιρίων που νοικιάζει. Σε μηνιαία βάση έπρεπε να καταβάλλει 67.000 ευρώ για το κτίριο και τις θέσεις στάθμευσης στην Ιπποκράτους 22 και άλλα 11.500 ευρώ για το παλαιό κτίριο στη Χαριλάου Τρικούπη.
Έπειτα από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, το μίσθωμα της Ιπποκράτους προσδιορίζεται σε 35.000 ευρώ το μήνα και για τη Χαριλάου Τρικούπη 5.000 ευρώ το μήνα. Έως τώρα το ΠΑΣΟΚ όφειλε για τα ενοίκια της Ιπποκράτους 380.000 ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκε με τον ιδιοκτήτη να μειωθούν κατά 50%, εφόσον το υπόλοιπο μισό καταβληθεί μέσα σε ένα χρόνο.
Χρωστούσε επίσης 110.000 ευρώ  από απλήρωτα ενοίκια για το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία συμφωνήθηκε να μειωθούν σε  10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Μέχρι πρότινος, όμως, το ΠΑΣΟΚ, είχε και άλλες υποχρεώσεις σε ενοίκια. Για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΙΣΤΑΜΕ κατέβαλλε ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ, για τις νομαρχιακές επιτροπές του Λεκανοπεδίου μισθώματα 6.000 ευρώ και άλλες 5.000 ευρώ για αποθήκη που βρίσκεται στο Περιστέρι και στην οποία, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται η μαρμάρινη πλάκα που επρόκειτο να τοποθετηθεί στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά λόγω αντιρρήσεων της συζύγου του αυτό δεν έγινε.http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

«Παραλύει» η Δικαιοσύνη από τη Δευτέρα λόγω αποχής των δικαστικών

Κλείνουν τα δικαστήρια


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε εικοσαήμερη αποχή από τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.
Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30.
Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη αποφασίσει εξαήμερη αποχή από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 πμ έως το τέλος του ωραρίου τους.
Επίσης, στο εξαήμερο αυτό, δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΘΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ


Αυστηρότερα μέτρα για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής με εντολή του Νίκου Δένδια


Αυστηρότερα μέτρα για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής με εντολή του Νίκου Δένδια
Αυστηρότερα μέτρα κατά των μελών της Χρυσής Αυγής προτίθεται να λάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής». 

Μεταξύ αυτών, αναφέρεται και η άμεση σύλληψη βουλευτών του κόμματος οι οποίοι προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δράσεις των οργανωμένων οπαδών αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τίθενται υπό στενή παρακολούθηση και έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων έχουν ήδη στα χέρια τους εντολή σύμφωνα με την οποία όποιος βουλευτής τελεί αδίκημα θα συλλαμβάνεται.

Ο κ. Δένδιας έκανε γνωστή την απόφασή του αυτή στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και ενημέρωσε σχετικά τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να κοινοποιηθεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΤΗ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ


Διευθυντής τράπεζας «σήκωσε» μισό εκατ. ευρώ από λογαριασμό πεθαμένου!


Διευθυντής τράπεζας «σήκωσε» μισό εκατ. ευρώ από λογαριασμό πεθαμένου!
Το ποσό των 485.000 ευρώ κατάφερε να αποσπάσει μια σπείρα επτά ατόμων στην περιοχή τηςΞάνθης και της Δράμας από τραπεζικούς λογαριασμού 61χρόνου, ο οποίος όμως είχε αποβιώσει! Στην σπείρα συμμετείχε και διευθυντής τραπεζικού καταστήματος.

Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, οκτώ δράστες από τις αρχές του 2012 πραγματοποίησαν αναλήψεις που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ από λογαριασμό ενός 61χρόνο που είχε αποβιώσει. Συγκεκριμένα οι δράστες, επισκέφτηκαν δύο τραπεζικά υποκαταστήματα ένα στην Ξάνθη και ένα σε χωρίο της Δράμας και κατάφεραν να εξαπατήσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους αποσπώντας το μυθικό ποσό. 

Πρόκειται, για επτά τουλάχιστον άτομα  (έξι ημεδαποί, ηλικίας 33, 43, 47, 53, 43, και 65 ετών και ένας αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων δράστης), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και πλαστογραφία.

Οι δράστες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο και μεθοδολογία δράσης καθώς και με διάφορες συνθέσεις, προέβαιναν σε εξαπάτηση υπαλλήλων τραπεζικών υποκαταστημάτων, με σκοπό την ανάληψη των μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο μεγαλύτερος από τους δράστες συνοδευόμενος από διαφορετικά κάθε φορά μέλη της ομάδας, πλην του 43χρονου, μετέβαινε στα δύο τραπεζικά υποκατάστημα, όπου επιδεικνύοντας πλαστή ταυτότητα και παριστάνοντας 61χρονο ημεδαπό, ο οποίος έχει πεθάνει, εξαπατούσε τους υπαλλήλους του εκάστοτε καταστήματος, προβαίνοντας στην ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών από λογαριασμούς του εκλιπόντα.

Από την έρευνα επίσης φέρεται ως μέλος της ομάδας και ο 43χρονος, διευθυντής ενός από τα υποκαταστήματα, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.   

Σημειώνεται επίσης ότι σε βάρος των δύο δραστών ηλικίας 65 και 53 ετών εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις.

Πηγή: thrakitoday.gr

Read more...