Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ


Δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ για πιθανή επιστροφή Καραμανλή στα πολιτικά πράγματα. «Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρ’ ότι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του τέως πρωθυπουργού στα πολιτικά πράγματα. «Επομένως οι Νεοδημοκράτες, απ’ ότι φαίνεται, θα γευτούν το ποτήρι Σαμαρά μέχρι τέλους» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης...
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

Η Γερμανία κλείνει οριστικά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων...


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Η ελληνογερμανική σύμβαση
του 1960 με την υπογραφή
του τότε πρίγκιπα Κωνσταντίνου,
με την οποία έκλεισε
το θέμα των αποζημιώσεων

 Με απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, την ερχόμενη Κυριακή, 3 του Οκτώβρη του 2010, 96 χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κλείνει οριστικά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, πληρώνοντας μόνο ένα μέρος από τα 393,6 δις δολάρια που συμφωνήθηκαν στις Βερσαλλίες το 1921.
Το θέμα αποπληρωμής των πολεμικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ήδη λυθεί το 1953. Ας είναι καλά ο ψυχρός πόλεμος, σαν συνέπεια του ανταγωνισμού Ανατολής και Δύσης, κάτι που είχε προβλέψει ήδη ο Χίτλερ στο βιβλίο του “Mein Kampf”. To 1953, ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της Ανατολικής Γερμανίας στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος επί γερμανικού εδάφους, οι δυτικές δυνάμεις κατοχής (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) αποφασίζουν την αναστολή όλων των πληρωμών των αποζημιώσεων, μέχρι την επανένωση των δυο Γερμανιών. Ένα χρόνο μετά την επανένωση, σύμφωνα με τη Συμφωνία για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία, του Ελσίνκι, το 1990, το θέμα έκλεισε για πάντα. Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας πράξης καλής θέλησης και “Tαπεινοφροσύνης”-Self affacement, αποφάσιζε κατά βούληση να...
αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις αποζημιώσεων. Η υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έκλεισε το 1960 με ένα γελοίο ποσό.( βλέπε λεπτομέρειες στο:«Υπόθεση Μέρτεν» στην Βικιπαίδεια. Τον Σεπτέμβριο του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσαν αφηγήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Το γεγονός είχε προκαλέσει τότε σάλο στην Ελλάδα). Τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή τις ελληνικές αιτιάσεις ιδιωτών για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε δηλώσει. «Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό!
Στο βιβλίο του με τίτλο “Die biologische Lösung“, ο δημοσιογράφος Raoul Teitelbaum, γράφει, πως «σύμφωνα με τους νόμους που υπογράφηκαν από το μεταπολεμικό γερμανικό κοινοβούλιο, αν ζούσε ο Χίτλερ, θα έπαιρνε σήμερα μια σύνταξη της τάξεως των 3000 ευρώ μηνιαίως. Τα μέλη της οικογένειας των περιβόητων Χάϊντριχ (Ξανθό Κτήνος) Χίμλερ (διοικητή των ΣΣ) Γκαίρινγκ και Στράϊχερ, έπαιρναν και ίσως παίρνουν ακόμη από 3000 μέχρι 3500 ευρώ σύνταξη μηνιαίως. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων, διαβάζω μια ανακοίνωση, η οποία καλεί όλους τους γερμανούς που έκαναν φυλακή ή κυνηγήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής κατά τους δυο παγκοσμίους πολέμους, να κάνουν τα χαρτιά τους για την μηνιαία καταβολή αποζημιώσεων που δικαιούνται σύμφωνα με το γερμανικό νόμο. Απεναντίας, οι επιζήσαντες γερμανοεβραίοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, παίρνουν από 170 μέχρι 570(στην καλύτερη περίπτωση) ευρώ τον μήνα. Δεν ξέρω πόσα παίρνουν οι επιζήσαντες στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο κι αλλού.
Η χώρα που αιματοκύλησε δυο φορές τον Πλανήτη.
Η χώρα που με τη βία των όπλων, επεδίωξε να υποδουλώσει όλο τον κόσμο και να τον αναγκάσει να δουλεύει για την φυλή των «Κυρίων», ξόφλησε τις υποχρεώσεις της με μέρος των συμφωνηθέντων. Αντί να τους υποχρεώσουμε να εργάζονται για εμάς τους νικητές με το σύνθημα του Αουσβιτς «Η εργασία απελευθερώνει» (Arbeit macht frei), γίναμε εμείς σκλάβοι τους σαν Γκασταρμπάϊτερ και τώρα δουλοπάροικοι με ένα δυσβάσταχτο χρέος.
Ρίχνοντας μια ματιά σε γερμανικά άρθρα εφημερίδων και μπλογκς, στο θέμα των απαιτήσεών μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, διαβάζω πολλά ειρωνικά σχόλια , όπως «τους ξοφλήσαμε με τη δουλειά που δώσαμε σε χιλιάδες εργάτες τους», ή «τους ξοφλήσαμε και με το παραπάνω με τις επισκέψεις των τουριστών μας στα νησιά τους», κ.α.
Εμείς, σαν λαός, πληρώναμε πάντα τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ξεχρεώναμε ακόμη και το δάνειο του Τρικούπη, από τον προπερασμένο αιώνα. Ο σημερινός πρωθυπουργός μας, δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα ξεπληρώσει στο ακέραιο το χρέος της.
Μπορεί κανείς να αρχίζει να βρίζει τους γερμανούς για την αθέτηση των δεσμεύσεών τους και τον κυνισμό τους. Για ένα πράγμα δεν μπορεί να τους κατηγορήσει. Ότι έχουν ικανές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θέτουν το συμφέρον του λαού τους “Ueber Alles”.

Read more...

Σε Φλώρινα και Κοζάνη ο πρόεδρος της ΝΔ


Στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χθες επισκέφθηκε τα Γρεβενά και το βράδυ μίλησε σε κομματική εκδήλωση στην Καστοριά, απ’ όπου κάλεσε τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου «να αντισταθούν στο φόβο που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση και να ψηφίσουν την ελπίδα που δίνει το πρόγραμμα της ΝΔ». Το πρωί, ο κ. Σαμαράς συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους των γουνοποιών και άλλων παραγωγικών φορέων του νομού Καστοριάς, άκουσε τα προβλήματά τους, που όπως είπαν έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε την συμπαράστασή του στα αιτήματά τους λέγοντας ότι η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να δοθούν λύσεις και να υπάρχει ανάκαμψη στην περιοχή. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αμύνταιο, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, ξεναγήθηκε στο οινοποιείο του συνεταιρισμού, είδε τη δουλειά που γίνεται από κοντά και υποσχέθηκε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ένωσης.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συναντήσεις με το δήμαρχο Φλώρινας Στέφανο Παπαναστασίου και το νομάρχη Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της ΝΔ, ενώ θα έχει και σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη από το νομό Φλώρινας. Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Πτολεμαΐδα όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Γρηγόρη Τσιούμαρη και στις 7 μμ θα πάει στην Κοζάνη, όπου θα συναντηθεί με το Νομάρχη και υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τη στήριξη της ΝΔ Γιώργο Δακή. Η Κοζάνη θα είναι και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της ΝΔ στους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας.-




Read more...

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο


Στην Αθήνα βρίσκεται από τις δύο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της χώρας του. Λίγο αργότερα, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες, αφού επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, το οποίο παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Κίνας και Ελλάδας, εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία, ακολούθως, θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας καθώς επίσης για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα υπογραφούν περισσότερες από δέκα συμφωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στις πέντε το απόγευμα, και αμέσως μετά θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στον Πειραιά. Είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια, και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.





Read more...

24ωρη απεργία την Δευτέρα στην ΕΡΤ...



Την ερχόμενη Δευτέρα 4/10 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και της ΕΡΑ θα πραγματοποιήσουν στάση απεργίας. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Μπροστά στην αυθαίρετη στάση της διοίκησης της ΕΡΤ, να μην προχωρήσει στην...
υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το 2009 (!), το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ μαζί με τις Ενώσεις μέλη της και την ΠΟΣΠΕΡΤ, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. τονίζει ότι σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις θα υπερασπιστεί αγωνιστικά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.


tileorasi-hellas.blogspot


Read more...

ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΟΓΑ


Χρέη τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ αναλαμβάνει το Δημόσιο για λογαριασμό του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων. Το μέτρο προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να...
επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 1,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος και οι οφειλές του ΟΣΕ ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για άλλες ΔΕΚΟ.

Read more...

ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Μεγάλος μάγκας ο Νίκος Χασαπόπουλος. και με εξαιρετική πένα. Έγραψε ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ (κλικ) σήμερα στο ΒΗΜΑ για το πρόσωπο που όλοι στην κυβέρνηση διαμαρτύρονται αλλά κανείς δεν τολμάει να ακουμπήσει. Για το Νίκο Παπανδρέου που...
και εμείς προχθές θέσαμε το ερώτημα με ποια ιδιότητα πήγε στην Αλβανία για τα εγκαίνια του "Υγεία". 'Όπως μάθαμε, το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΟΛ έχει "σπάσει" από συγχαρητήρια τηλεφωνήματα προς το δημοσιογράφο για το θάρρος να αφήσει υπονοούμενα σχετικά με τις σχέσεις του Ν. Παπανδρέου και περίεργων επιχειρηματικών συμφερόντων. Εύγε για τη δημοσιογραφία ενός πολιτικού συντάκτη που απέδειξε ότι γράφει τα πράγματα με το όνομά τους.
Read more...

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Ερχεται «ραβασάκι» για πρόσθετους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις του επόμενου χρόνου.Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη...
για μείωση των δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με στόχο το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στα 17,2 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο. Οι πρόσθετοι φόροι αναμένεται να πυροδοτήσουν ανατιμήσεις στην αγορά, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα αποφευχθεί μία νέα αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ, και θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά ακινήτων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει προκρίνει δύο εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντισταθμίσει έσοδα 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο από τη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%. Το μέτρο αυτό... εγκαταλείφθηκε και πλέον θα αντικατασταθεί από: Την αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ ή από μικρότερη αύξηση από το 11% στο 12% με έσοδα 500 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011 για την είσπραξη άλλων 500 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να «κλειδώσουν» οι τελικές προβλέψεις που θα περιληφθούν στο προσχέδιο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον στα 5 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την περαίωση η οποία θα τρέξει και εντός του 2011. Πιο αναλυτικά, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο θα θέτει τους ίδιους ποσοτικούς στόχους που υπάρχουν και στο μνημόνιο για έλλειμμα, χρέος και όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Ομως, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και μιας ενδεχόμενης ηπιότερης ύφεσης, πιθανότατα θα έχουμε και μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ . Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λογιστική μείωση των μεγεθών αυτών, καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ. Ετσι το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,6% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το 2011 μπορεί να πέσει κάτω και από το 7,3%. Είναι βέβαιο ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου για τον πληθωρισμό δεν θα έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του μνημονίου (-0,4%) και θα τον οριοθετεί στην περιοχή του 2%. Για την ανάπτυξη του 2011 το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τις αρχικές εκτιμήσεις για -2,6%. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%, προσεγγίζοντας τα 55,5 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 4%. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Αύξηση των αντικειμενικών, αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι Πέρα από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, η οποία πάει πλέον για τον Οκτώβριο του 2011 για να καταρτιστεί σύστημα αναδιανομής ώστε οι πραγματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες να μην πληγούν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στο προσχέδιο, θα περιλαμβάνονται βάσει μνημονίου και τα ακόλουθα μέτρα: Αύξηση των αντικειμενικών αξιών με προσδοκώμενα οφέλη της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο την τελική ρύθμιση για την αύξηση. Το σχέδιο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, αφού θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αντικειμενικές αξίες να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές. Υπάρχει ένα σενάριο για μέση αύξηση κοντά στο 30%, όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναζητείται φόρμουλα, ώστε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη στις περιοχές που οι αντικειμενικές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις εμπορικές. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει και μια σειρά από φόρους που υπολογίζονται ως ποσοστό των αντικειμενικών επιβαρύνοντας την ήδη παραπαίουσα κτηματαγορά. Ρύθμιση αυθαίρετων και τακτοποίηση ημιυπαίθριων με στόχο έσοδα 500 και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο στόχος θεωρείται φιλόδοξος, καθώς μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους δεν είναι η αναμενόμενη. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το μοντέλο φορολόγησης που θα ισχύσει για τα αυθαίρετα. Το μέτρο όμως θα πρέπει να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ του χρόνου. «Πράσινα τέλη» Με βάση τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, σταδιακά θα εισαχθούν και οι «πράσινοι φόροι» στις επιχειρήσεις. Το 2011 θα πρέπει το Δημόσιο να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ από το μέτρο αυτό. Στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά και στα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα, όπως η εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις (600 εκατ. ευρώ), η φορολόγηση με βάση τα νέα τεκμήρια (400 εκατ.), η έκδοση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών (700 εκατ.) , η φορολογία αμοιβών σε είδος (150 εκατ.) και η αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας (100 εκατ.).
Read more...

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ Ν.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(Από : ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αναστάτωση προκαλεί στο ΠαΣοΚ η παρουσία του κ. Ν. Παπανδρέου στα εγκαίνια του Νοσοκομείου «Υγεία», ιδιοκτησίας Ανδρέα Βγενόπουλου , προχθές το βράδυ στα Τίρανα. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου δίπλα στο «αφεντικό» της ΜΙG, με τον οποίο βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση η κυβέρνηση, εξόργισε αρκετούς στο κυβερνών κόμμα οι οποίοι θυμούνται ακόμη την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του κ. Γ. Παπανδρέου, τις επιθέσεις κατά του κ. Ν. Σηφουνάκη και του κ. Δ. Ρέππα και τις απαξιωτικές αναφορές του σε άλλους υπουργούς...
Με δύο μισθωμένα Αirbus 319 της Ολυμπιακής, ο ισχυρός άνδρας της ΜΙG μετέφερε στην Αλβανία περί τους 200 ιατρούς του «Υγεία», αλλά και του «Μητέρα», τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλο, τον αδελφό του Πρωθυπουργού κ. Ν. Παπανδρέου και πολλούς άλλους. Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο κ. Σαλί Μπερίσα και σύσσωμο το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο. Παρά τα θερμά λόγια του κ. Βγενόπουλου προς την κυβέρνηση, που ξάφνιασαν επίσης τους παρισταμένους, η παρουσία του κ. Ν. Παπανδρέου στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων αναζωπύρωσε τις επιθέσεις της παλιάς φρουράς του ΠαΣοΚ προς τον αδελφό του Πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται όπου υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα». Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ορισμένοι στο ΠαΣοΚ ρώτησαν όντως «τι γύρευε ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Βγενόπουλο» και η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ότι δεν προσεκλήθη ο αδελφός του Πρωθυπουργού από τον κ. Βγενόπουλο, αλλά από τον καθηγητή Παιδιατρικής του «Μητέρα» και γιατρό των παιδιών του κ. Παπανδρέου κ. Χρ. Μπαρτσόκα , με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου διατηρεί φιλικές σχέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κκ. Παπανδρέου και Βγενόπουλος είχαν στην Αλβανία, πέραν της τυπικής χειραψίας, και συνομιλία. Φίλοι του αδελφού του Πρωθυπουργού έσπευσαν να πληροφορήσουν χθες «Το Βήμα» ότι η συνομιλία ήταν τυπική και σημείωναν με νόημα ότι ο κ. Παπανδρέου μάλιστα αντέδρασε, υπενθυμίζοντας στον κ. Βγενόπουλο ότι «έχεις εκκρεμότητες στην Ελλάδα, τις οποίες θα λύσει η Δικαιοσύνη» .

Read more...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ...


Ρεπορτάζ : Ανδρέας Γ. Χριστοδουλάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αρχισε από χθες η υποβολή αιτήσεων για φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ. Το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα από τα ειδικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με τιμή 10% ή 20% χαμηλότερη από το σημερινό οικιακό τιμολόγιο και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες...
καταναλωτών, αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους. Η ένταξη σε αυτό γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και ο καταναλωτής θα πρέπει να ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία με βάση την εκκαθαρισμένη, περυσινή φορολογική του δήλωση. Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο φθηνό, κοινωνικό τιμολόγιο κατατάχθηκαν έπειτα από συνεννόηση του ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Οικονομικών σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με κριτήριο το εισόδημά τους, την απασχόληση και την οικογενειακή επιβάρυνσή τους. Οι εν λόγω κατηγορίες είναι οι εξής: Κατηγορία Α: Οσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού. αφορολόγητου ορίου μισθωτών- συνταξιούχων, δηλαδή των 12.000 ευρώ ετησίως. Το κοινωνικό τιμολόγιο που δικαιούνται αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Κατηγορία Β: Οσοι είναι γονείς τριών παιδιών και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας των πολυτέκνων. Το κοινωνικό τους τιμολόγιο αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Κατηγορία Γ: Οσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30ή Νοεμβρίου 2009) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών- συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο έχει έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Κατηγορία Δ: Οσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τους τιμολόγιο προβλέπει έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www. dei.gr) είτε τηλεφωνικά στο 210 9298.000. Από 18 Οκτωβρίου η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ. Για την υποβολή της αίτησης χρειάζεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27ης Σεπτεμβρίου. Επίσης ο ΑΦΜ του ενδιαφερομένου και της συζύγου του και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Επιπλέον για υποβολή στα ΚΕΠ χρειάζεται η ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου προσώπου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αποφασίσει τις αλλαγές στα τιμολόγια που εκτιμάται ότι θα φέρουν επιβαρύνσεις σε αρκετές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κοινωνικής Αλλαγής μελετά τους τρόπους ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιβαρύνσεις, ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις. Τυπικά η διαφορά από τα σημερινά επίπεδα τιμολογίων των οικιακών χρεώσεων της ΔΕΗ είναι 48% ώστε αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Ωστόσο η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο θα ισοσταθμίσει πλήρως την αύξηση, η οποία στους λογαριασμούς θα είναι μηδενική για τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις.
Read more...

EKTΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΩΣ 10% ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Κλείδωσε» ο προϋπολογισμός του 2011 και μαζί οι αποφάσεις για την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 11% στο 13% και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, που θα κληθούν να καταβάλουν για τρίτη συνεχή χρονιά πρόσθετο φόρο ως 10%. Το...
σχέδιο προϋπολογισμού, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντί- νου, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και στηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση της φορολογίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου τουλάχιστον στα 55,5 δισ. ευρώ (από 52 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν να κλείσουν εφέτος) προχώρησε στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από την οποία περιμένει 1,5 δισ. ευρώ για το 2011 αλλά επιβάλλει και πάλι την πρόσθετη φορολογία σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Η εισφορά θα έρθει στις αρχές του 2011. Ολες οι επιχειρήσεις (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ και ΑΕ) θα κληθούν να πληρώσουν εφόσον έχουν κέρδη προ φόρων (καθαρό εισόδημα), ενώ οι εισηγμένες εταιρείες που δημοσιεύουν ισολογισμούς με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πληρώσουν εισφορά εφόσον έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ. Το ύψος της εισφοράς θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας από 4% ως 10% ως εξής: * Για καθαρό εισόδημα από 100.000 ως 300.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα είναι 4%. * Από 300.000 ως 1.000.000 ευρώ η εισφορά ανεβαίνει στο 6%. * Για 1.000.000 ως 5.000.000 ευρώ η εισφορά πηγαίνει στο 8%. * Για καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο των 5.000.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται στο 10%. Η εισφορά αναμένεται να αποδώσει στο Δημόσιο πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Και έρχεται να προστεθεί στην υψηλή φορολογία των κερδών (24% εφέτος) και των μερισμάτων (40%), που αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, ασφαλιστικές, βιομηχανικές εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κτλ.) με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν στις αρχές του 2011 για τρίτη συνεχή χρονιά την εισφορά καθώς γι΄ αυτές το μέτρο ξεκίνησε από το 2008. Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των 500 εταιρειών με βάση τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ για το 2009 που κατήρτισε η ΙCΑΡ Group. Σήμερα «Το Βήμα» δημοσιεύει σε συνεργασία με την ΙCΑΡτην 3η Εκδοση Βusiness Leaders in Greece στην οποία αναδεικνύονταιοι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες και οι 200 κορυφαίοι σε κερδοφορία όμιλοι οι οποίοι ξεχώρισαν σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Με την εφαρμογή του μνημονίου το μέτρο της έκτακτης φορολογίας επεκτάθηκε σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Με βάση την κατάταξη του 2009- που προφανώς θα έχει διαφοροποιηθεί το 2010, που είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά262 επιχειρήσεις που παρουσίασαν καθαρή κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ θα έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση (10%). Μεταξύ αυτών είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τράπεζες, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Cosmote, τα ΚΑΕ, τα καζίνα κτλ. Σκέφτονται να φύγουν Από την πλευρά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι «ήδη η φορολογία των κερδών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη» και ότι η έκτακτη φορολογία λειτουργεί ως πρόσθετο αντικίνητρο στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα από τους πολυεθνικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε πρόσφατα δήλωσε ότι, «αν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της επιχείρησης». Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Ευ. Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ, ο τζίρος της οποίας προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από δραστηριότητες στο εξωτερικό, εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της εταιρείας για μεταφορά της έδρας (και όχι της παραγωγικής δραστηριότητας) σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Τρίτο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ιntralot. Το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Κ. Αντωνόπουλος, «οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοι της εταιρείας να πιέζουν το μάνατζμεντ να μεταφέρει την έδρα στο Λουξεμβούργο ή σε ζώνη χαμηλής φορολογίας».
Read more...

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥΕΝ


Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η επίσημη επισκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 συμφωνίες. Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα τόνισε ότι η επίσκεψη του Ουέν Τζιαμπάο "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης...
στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη". Επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου. Στις 10 παρά τέταρτο ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βουλή όπου θα μιλήσει για την ανάγκη της κοινής προσπάθειας για να ξεπεραστούν οι οιονομικές δυσκολίες. Στη μια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι κύριοι Παπανδρέου και Ουέν θα έχουν συνάντηση στις 3 μετά το μεσημέρι. Το απόγευμα, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Read more...

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ...


Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί η τελική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα ακολουθήσει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ζήτημα. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει σημαντικές ανατιμήσεις, ώστε οι τελικές χρεώσεις...
να αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη ΡΑΕ, η Αρχή αναμένεται να εισηγηθεί πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις από εκείνες που ζητά η εταιρεία για τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες, όπως στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις και στο αγροτικό τιμολόγιο. Η συνολική ανατίμηση έως το 2013 για τις καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 5%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα εισηγηθεί μείωση του μέσου εσόδου που ζητούσε η ΔΕΗ κατά 6%, από 74,5 σε 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεδομένου ότι τα κόστη καυσίμων και εργασίας έχουν μειωθεί από την περίοδο που η ΔΕΗ διατύπωσε το αίτημα. Αναμένεται να εισηγηθεί επίσης την αλλαγή της μεθοδολογίας κατανομής των χρεώσεων για το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στην ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο οι πελάτες με υψηλές καταναλώσεις. Τέλος, θα εισηγηθεί μείωση του πλήθους των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, από 30 σε 13. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο δεν εκφράζει αντίρρηση, από τη στιγμή που τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης παραμένουν στο ύψος που έχουν προϋπολογισθεί.
Read more...

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ύστερα από πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου. Στο πρόγραμμα του Κινέζου πρωθυπουργού περιλαμβάνεται η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών με την ελληνική πλευρά, καθώς και επίσκεψη στο...
λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: ►Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2:50 μ.μ. Επίσημη τελετή υποδοχής. 3:00 μ.μ. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 3:40 μ.μ. Συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών. 4:40 μ.μ. Υπογραφή Συμφωνιών. 5:00 μ.μ. Δηλώσεις. 5:45 μ.μ. Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά. 8:45 μ.μ. Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. 9:15 μ.μ. Δείπνο παρατιθέμενο από τον πρωθυπουργό προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. ►Κυριακή 3 Οκτωβρίου 8.10 π.μ. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Την Κυριακή ο Γουέν Τζιαμπάο θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Read more...

''ΑΜΝΗΣΤΙΑ'' ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ


Τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) κατατέθηκαν στη Βουλή. Αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη βουλή...
Όπως αναφέρεται στις τροπολογίες το κόστος των χρεών των δύο οργανισμών κυρίως προς την Αγροτική Τράπεζα είναι 3 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ και 1 δισ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα ποσά αυτά αφορούν υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και προέρχονται από πιστωτικές διευκολύνσεις για την πληρωμή ενισχύσεων σε αγρότες.
Read more...