Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη και 13 δημοπρασία για 4 δισ. δανεικά Με μηνιαία έντοκα θα δανειστεί το Δημόσιο



Μήνα με το μήνα φτάνει τώρα να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο για να μπορέσει να φτάσει μέχρι την επόμενη δόση των δανείων.

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα διενεργήσει την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012  Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, δύο τύπων:

1.  4 εβδομάδων,  ποσού  2,125 δισ. ευρώ (λήξεως 14 Δεκεμβρίου 2012).

2.  13 εβδομάδων,  ποσού  1 δισ. ευρώ λήξεως (15 Φεβρουαρίου 2013).

Με τα 3,125 δισ. που ζητά επισήμως, ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει να αντλήσει τελικά 5 δισ. ευρώ (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές), όσα ακριβώς δηλαδή είχε ζητήσει και πήρε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά πρέπει να τα πληρώσει τώρα.
protothema.gr

Read more...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ NON PAPER ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Αυτοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα



aytoi-einai-oi-dimosioi-ypalliloi-poy-tha-tethoun-se-diathesimotita 
Αποχωρούν τελικά από το Δημόσιο χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου το «αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει», είπε τελικά το «ναι» στις απαιτήσεις των δανειστών για την αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία μέχρι το τέλος του 2012, μέσω της διαθεσιμότητας.

Η αναστάτωση που επικρατεί, αυτή την ώρα, στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους είναι τεράστια καθώς αναμένεται να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη η ζωή τους. 

Το όλο πολιτικό θέμα, που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, εξετάζεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα καθώς το κόμμα της είναι αποφασισμένο να αναδείξει μια τέτοια «αδικία». 

Οι αποχωρήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους 5.000 επίορκους υπαλλήλους, όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον 5.000 εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, με 20ετη και πλέον εμπειρία στο δημόσιο τομέα. 

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με non paper που απέστειλε σήμερα επιχειρεί να καθησυχάσει τους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας πως όσοιεργαζόμενοι τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία. 

Αναλυτικά το Non Paper του Αντώνη Μανιτάκη:

«Διαθεσιμότητα - ένταξη υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας 9/11/2012 

1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης: 

Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό. 

2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί. - Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται. 

3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού: 

i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό. 

ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε). 

iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας. 

4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ. 

5. Περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου: Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον: 

i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναιμεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες 

ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. 

Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται 

iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες. 

6. Ευαίσθητες υπηρεσίες που εξαιρούνται: Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας). 

7. Ταχύτητα της διαδικασίας: 

Οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών). 

8. Όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
http://newpost.gr

Read more...

Την Κυριακή η έκθεση της τρόικας



«Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Κυριακή», σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας και θα δρομολογηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των αποφάσεων.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου για την Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τη ρευστότητα της χώρας, δηλαδή να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών «ούτε εξ’ ατυχήματος, ούτε εκ προμελέτης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του κοινού νομίσματος θα βρουν λύση σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.



Πηγή: dw.de
enikos.gr

Read more...

Καρχιμάκης:Ας πάψει η προσβολή του ΠΑΣΟΚ


Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του Κινήματος καυτηρίασε μέσω Twitter ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
"Ας σταματήσει επιτέλους η προσβολή και η υποτίμηση της ιστορίας και της διαχρονικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία", έγραψε στο Twitter ο κ. Καρχιμάκης και συνέχισε με νέο tweet:
"Αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια για αυτη την παράταξη".
enikos.gr

Read more...

«Δεν κρύβομαι πίσω από πλειοψηφίες και δεν αλλάζω συνεχώς στάση»...



Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ...
Την δική του απάντηση σχετικά με τις έντονες επικρίσεις που δέχεται από την Ιπποκράτους έδωσε σήμερα, μέσω συνεργατών του, ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος. Αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές κατά ...
του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν κρύφτηκα πίσω από πλειοψηφίες και δεν άλλαζα συνεχώς τη στάση μου σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «ο κ. Λοβέρδος, με δεδομένο πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τρικομματικής κυβέρνησης, προτίμησε τη μη συμμετοχή του».

Επιπλέον, αποδίδουν την απουσία του «στις ριζικές διαφωνίες του με τις αποφάσεις της ηγεσίας η οποία θα "εξαγόταν" ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης».

Για τους ίδιους λόγους, όπως εξηγούν, ο Ανδρέας Λοβέρδος αρνήθηκε παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβει αντιπρόεδρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στους κύκλους που μιλούν για αποχή του κ. Λοβέρδου την ώρα της μάχης και τον δύσκολων αποφάσεων, οι στενοί συνεργάτες του απαντούν πως τους τελευταίους μήνες ο κ. Λοβέρδος διατήρησε μια ξεκάθαρη πολιτική στάση σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός «υποστήριξε δημόσια και ξεκάθαρα, την ανάγκη λήψης των απαραιτήτων μέτρων που θα επέτρεπε την χρηματοδότηση της χώρας αλλά και την άμεση εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση».

«Αυτοί που μιλούν για αποχή θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό», καταλήγουν...
newpost.gr


Read more...

Ξυνίδης:Nα τα βλέπει ο Βενιζέλος...


Νέα παρέμβαση κάνει μέσω του προσωπικού του ιστολογίου ο Σωκράτης Ξυνίδης, με αφορμή άρθρο σε ιστοσελίδα με τίτλο "κάποιος να τον λυτρώσει" ποπυ αναφερόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Ο Λακόπουλος ... πάντα στρατευμένος, με τον πλέον κυνικό λόγο, στα συμφέροντα του ΔΟΛ. "Ρε παιδιά αφήστε και τον δικό μας να γίνει Πρόεδρος" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άρθρου. Για ξεκάρφωμα στο protagon και όχι στις στήλες του. Αυτά να τα βλέπει ο Βενιζέλος που νόμιζε ότι η στήριξη που του προσέφεραν τόσα χρόνια ήταν "χάριν της προσωπικότητός του" και όχι των συμφερόντων και μεθοδεύσεων του ΔΟΛ", αναφέρει ο Σωκράτης Ξυνίδης.

"Γιατί πρέπει ένας πολιτικός που εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ως ο πιο χαρισματικός της γενιάς τους να φτάσει την απαξίωσή του ως το τέλος; Δεν υπάρχει γύρω του ένας σοβαρός άνθρωπος να εξηγήσει στον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι βλάπτει διαρκώς εαυτόν και αλλήλους με το ύφος της δημόσιας παρουσίας του; Ότι με τις επιλογές του έχασε ακόμη και τη σημασία του να εμφανίζεται ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί απλούστατα ούτε κανονικό ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλέον, ούτε ο ίδιος είναι κανονικός πρόεδρος;", αναφέρει το άρθρο για το οποίο κάνει λόγο ο κ. Ξυνίδης.

"Πόσο μακριά από την απλή πολιτική λογική, αλλά και την εσωτερική ψυχολογία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για να διαγράφει τον Σκανδαλίδη, αλλά να μην αγγίζει τον Παπανδρέου; Δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αρχηγός που τον αγνοεί η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ή πού οδηγεί να του ζητάει ο - ευφυέστερός του πολιτικά- Λοβέρδος να τη συγκαλέσει, ενώ ο ίδιος – ο Λοβέρδος - ετοιμάζει εναλλακτικά νέο κόμμα;
Αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που εμφανίσθηκε κάποτε στο ΠΑΣΟΚ ως στέλεχος–θαύμα βρίσκεται πιασμένος στα δίχτυα του. Όσο σπαρταράει, τόσο περισσότερο μπλέκεται. Ας του μιλήσει κάποιος καθαρά για τον λυτρώσει. Ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Αβέρωφ όταν είδε ότι δεν μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό, τον έκοψε με μια απλή συνέντευξη", καταλήγει το άρθρο.

Read more...

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΔΑΤΣΕΡΗ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ "ΦΟΥΣΚΑΣ"
Οι δηλώσεις του Γιάννη Δατσέρη πως το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του είναι... "φούσκα της Μεταπολίτευσης" έπεσαν σαν κεραυνός στην Ιπποκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον συνεργάτη του εξοργισμένος και έδωσε εντολή στους... επιτελείς του να πάρουν αποστάσεις. "Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί για την περίοδο της Μεταπολίτευσης με την ομιλία του προέδρου του την 3η του Σεπτέμβρη" έλεγαν στη συνέχεια, τηλεφωνώντας σε στελέχη και δημοσιογράφους. Ο λόγος της άμεσης αντίδρασης ήταν ο κίνδυνος να υπάρξει παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τόσα μέτωπα ανοιχτά (Λοβέρδος, Σκανδαλίδης κτλ). Μετά και από αυτό το λάθος του στενού του συνεργάτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μελετά αλλαγές στον τομέα επικοινωνίας, με την προσθήκη στελεχών όπως ο Δημήτρης Καρύδης και ο Αντώνης Λιάρος.

Read more...

Σε συνθήκες ασφυξίας η οικονομία, λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στο συνέδριο του Economist


Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν, καθώς η χώρα περιμένει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου της, είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή» είπε μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

«Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία» πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων. Ήδη διαφαίνονται ορισμένες αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και της πολιτικής που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες».

«Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά. Οι εταίροι μας, από την πλευρά τους, έχουν το λόγο. Μακριά από μαξιμαλιστικές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι άμεσος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ από το 2016.

Για το 2013, ειδικότερα, προβλέπεται να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικής εκτιμώμενης καθαρής επίδρασης περίπου 9,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας και ένα δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μέτρα σκληρά, επώδυνα και δυσβάστακτα. Μέτρα όμως αναγκαία και αναπόφευκτα, εάν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Έτσι επιτυγχάνεται η συνέχιση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, κατ' επέκταση, ο απεγκλωβισμός της οικονομίας και της χώρας από τη χρηματοδοτική «ασφυξία».

Θα τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, θα προωθηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Καθίσταται σαφές ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της πραγματικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχή συνέχιση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΟΑΕΕ: Ξεκινά η απογραφή



Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υπενθυμίζει ότι τη Δευτέρα 12/11/2012 θα ξεκινήσει η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού, με υποχρεωτική φυσική παρουσία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 31/12/2012.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη  παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα  (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται  ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).
2. Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012.
3. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).
4. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα  κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Συστήνεται, ο συνταξιούχος κατά την προσέλευση του στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή ΕΛΤΑ, να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του, που πιστώνεται η μηνιαία σύνταξή του.
 Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν διαθέτει ΑΦΜ, πρέπει να απευθυνθεί στην ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Ομοίως στην περίπτωση που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, πρέπει να φροντίσει πρώτα για την έκδοσή του και στη συνέχεια να προσέλθει προσκομίζοντάς το.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, οι συνταξιούχοι που, λόγω  αδυναμίας μετακίνησης, δεν μπορούν να προσέλθουν, ανήλικα  τέκνα κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, όπως συνταξιούχοι κάτοικοι  εξωτερικού ή συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ανικανότητας  για δικαιοπραξία, η απογραφή των οποίων θα γίνει από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους  Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού, με την προσκόμιση, πλήν των παραπάνω αναφερομένων, και των επιπλέον ανά κατηγορία δικαιολογητικών, που ορίζονται στην επιστολή που θα αποσταλεί προς όλους τους συνταξιούχους.

 Ο Ο.Α.Ε.Ε  ζητά από τους συνταξιούχους του να προβούν στην απογραφή το αργότερο μέχρι 31/12/12, δεδομένου ότι παράλειψη απογραφής, συνεπάγεται αναστολή καταβολής της σύνταξης.  
enikos.gr

Read more...

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, στις 19 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Real Fm η κυβέρνηση θεωρεί ότι στις 19 Νοεμβρίου θα παρθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αμέσως μετά απαιτείται και η έγκριση της απόφασης από τα κοινοβούλια των 17 χωρών της ΕΕ.

Read more...

Φοροεπιδρομή στα "ιερά" ακίνητα

Φοροεπιδρομή στα "ιερά" ακίνητα
Φοροεπιδρομή στα ακίνητα της Εκκλησίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλοντας τον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013 και σε κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να ενοποιήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων και τον φόρο ακίνητητης περιουσίας σε έναν νέο ενιαίο φόρο, που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, πιθανώς με κάποιο μικρό αφορολόγητο (για μικρά ακίνητα και για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα) και με οκτώ κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Για να επιτευχθεί όμως ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τον επιβάλλει και σε ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. εντευκτήρια, χώροι φιλοξενίας κ.λ.π.). Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλέυεται, θα φορολογούνται με τον νέο φόρο ως επιχειρηματικά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα απαλλαχθούν από τον νέο φόρο οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.α).

Πηγή: Δημοκρατία
enikos.gr

Read more...

Δατσέρης: Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα

Δατσέρης: Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα
«Υπήρξε στη μεταπολίτευση μία περίοδος γενικευμένης φούσκας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα της μεταπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης.
Ο κ. Δατσέρης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε εκτενέστατα για το θολό τοπίο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τα στελέχη που διαφωνούν: «Από αυτούς που ήταν συστημικά στοιχεία της μεταπολίτευσης, υπουργοί με μεγάλη ισχύ, γνωρίζετε εσείς ανά δύο μεταξύ τους να συμφωνούν; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω, που παρακολουθώ και είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Δεν μπορώ να διακρίνω από τους οκτώ-δέκα, οι οποίοι επικοινωνιακά δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ανά δύο να μπορούν να συμφωνήσουν. 'Αλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη!».
Ερωτηθείς για την επιστολή Λοβέρδου, τόνισε:  «θεσμικά τού απάντησε ο αρμόδιος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν έγινε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τα σχόλια περί ειρωνείας δεν είναι στην πρόθεση κανενός στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαιτέρως δεν είναι στην ευπρέπεια του κ. Μανιάτη».
.enikos.gr

Read more...

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο ανησυχεί για τη χώρα μας Eλ - Εριάν: «Προσοχή, η Ελλάδα μπορεί να γίνει Αίγυπτος ή Τυνησία»

«Θα έπρεπε να νιώθουμε ένα μείγμα λύπης και αυξανόμενης ανησυχίας μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα», γράφει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικεφαλής της Pimco και μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο. 

Η απόφαση της PIMCO (που επενδύει σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια) να σταματήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων το 2010 έδωσε ένα καίριο χτύπημα στην ελληνική οικονομία, αφού έστειλε το μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι. 

Στο άρθρο του με τίτλο «Απογοητευτικό το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα», ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επισημαίνει τα τελευταία στοιχεία του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα, που τον Αύγουστο «σκαρφάλωσε» στα ύψη, αγγίζοντας χαρακτηριστικά το 25,4%. Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των νέων από την ηλικία των 15 έως 24 ετών φτάνει στο 58%. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα. Κατάσταση τραγική και πολύ δύσκολη, τονίζει ο επικεφαλής της PIMCO. 

Οι ακραίες αντιδράσεις του ελληνικού λαού, εν μέσω κρίσης, δεν έχουν καταγραφεί ξανά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, σημειώνει στο άρθρο του ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης της χώρας.

«Όπως έχουν δείξει οι εμπειρίες από την Αιγύπτο και την Τυνησία, μην υποτιμάτε αυτό που μπορεί να πετύχει ένα κίνημα νέων», επισημαίνει. 
.protothema.gr

Read more...

Αποφασισμένος να μείνει ο Βενιζέλος, αποφασισμένος να τον αμφισβητήσει ο Λοβέρδος... Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ

Με φόντο την κυβέρνηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης ξεκίνησε μία ακόμη μάχη εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως εξαιτίας του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος, αποφάσισε να μείνει και να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Διέψευσε όσους διέδιδαν πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί, έκανε έξι διαγραφές για τα «όχι», τα «παρών» και την απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη από τη ψηφοφορία για το μνημόνιο 3.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αντιλαμβανόμενος τις περιορισμένες πιθανότητες ενός νέου εγχειρήματος, εξαιτίας της συρρίκνωσης του χώρου και της επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ξανά ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, η Ιπποκράτους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, καλώντας τον να συμμετάσχει με τις προτάσεις του στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο πρώην υπουργός, όμως, δεν προτίθεται να παραιτηθεί τόσο εύκολα από τις επιδιώξεις του.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης διεγράφη από την ΚΟ, αλλά είναι έτοιμος να πάει σε τοπική οργάνωση του Κινήματος για να κάνει αίτηση… εγγραφής μέλους, ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Επιπλέον, θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2013. Κρατά έτσι τις ισορροπίες, αλλά η ουσία είναι πως θέλει να καλύψει τον χώρο που άφησαν ελεύθερο στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος οι Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη που έφυγαν και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σιώπησε για ένα εξάμηνο.

Ο τελευταίος επανεμφανίστηκε, μέσω twitter, θέτοντας ερωτήματα για το τι κέρδισαν και έχασαν το ΠΑΣΟΚ και η χώρα με την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου. Οι προθέσεις του, όμως, είναι άγνωστες. Η στενή του συνεργάτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Το αυτό έκανε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ανεξάρτητος, αν και οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει προσεγγίσει τον… ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η μπηχτή στη διαρροή της Ιπποκράτους πως «ελπίζουμε να εργαστεί για τη σύνθεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και όχι της οπισθοφυλακής».

Και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, διέκοψε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για να ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Οι γνώμες για το τι θα κάνει στα εσωκομματικά διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα επιδιώξει την «τιμωρία» του Ευάγγελου Βενιζέλου, υιοθετώντας τη θεωρία της ανατροπής του. Και άλλοι πως οι δύο άνδρες έχουν πλέον στρατηγική συμμαχία, καθώς ο διάδοχος υπερασπίζεται την κληρονομιά του προκατόχου του και ο τελευταίος διασφαλίζει στον πρώτο το «βάθος» που χρειάζεται για να λέει πως έχει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Με τα καλά του και τα κακά του.

Και οι πρωταγωνιστές δεν τελειώνουν εδώ. Στις… «αποβάθρες» της Ιπποκράτους συνωστίζονται ακόμη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη με ηγετικές βλέψεις για το μέλλον. Ενώ σε… «βαρκούλες» και «φουσκωτά» απέναντί τους κινούνται άλλοι, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Ηλίας Μόσιαλος.

Έχει κι άλλους. Στελέχη όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικούν αυτοί πλέον τους κορυφαίους ρόλους. Δίνουν μάχες στη Βουλή και πρωταγωνιστούν στα εσωκομματικά δρώμενα, δίπλα σε συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γιάννης Δατσέρης και ο Στέλιος Αγγελούδης.
.protothema.gr

Read more...

Παπαρήγα: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ του '81 και του '70»



papariga-o-syriza-den-mporei-na-ginei-to-pasok-toy-81-kai-toy-70 
«O Μίμης Ανδρουλάκης κάνει μικρά πηδηματάκια, στα δύσκολα φεύγει», δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Alpha 98.9, σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη.
Δήλωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ του '81 και του '70. Εξελίσσεται σε μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» και ότι «η Ν.Δ έχει τα πυρά της στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εκλογικά ξέρει ότι μπορεί να έρθει πρώτη δύναμη».
Η κ. Παπαρήγα θεώρησε πιθανή την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά έκανε λόγο για λαϊκές αυταπάτες λέγοντας: «O ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να λύσει λαϊκά προβλήματα, η κατάσταση θα χειροτερέψει» και πρόσθεσε «αντικειμενικά δε μπορεί να γίνει συνεργασία «πάμε μαζί» με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εάν φέρει ένα νομοσχέδιο που συμφωνούμε θα το ψηφίσουμε, όπως θα κάναμε και με οποιαδήποτε κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης η κ. Παπαρήγα είπε τα εξής: «Θέλουν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό και να ζητήσουν περισσότερα, φέρνοντας σιγή νεκροταφείου στη χώρα». Δυστυχώς όπως τα είχαμε προβλέψει οι τάσεις είναι φανερές. Η κρίση θα γίνει χειρότερη». Τόνισε, επίσης ότι «στην Ελλάδα απαιτείται ριζική αλλαγή και όχι κυβερνητική αλλαγή».
Tέλος, η κ. Παπαρήγα μίλησε και για αθλητισμό. «Δεν έχω δει χειρότερη φάση - όχι στον Παναθηναϊκό - αλλά στο ποδόσφαιρο γενικά», είπε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την ήττα των πρασίνων από τη Λάτσιο.
«Λέγανε πριν από μερικές μέρες για ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ και γέλαγες», πρόσθεσε η κ.Παπαρήγα που έκανε λόγο για «σαπίλα του επαγγελματισμού» ενώ τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής στο ποδόσφαιρο. «Ασχολήθηκα κι εγώ με τις πολεμικές τέχνες στην εκδήλωση της κομμουνιστικής νεολαίας, σκοπός τους είναι η άμυνα και όχι η επιβολή διά της βίας», είπε η κ. Παπαρήγα.
http://newpost.gr

Read more...

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND ΚΑΙ PIMCO Φόβοι για εξεγέρσεις και βία στην Ελλάδα



fovoi-gia-eksegerseis-kai-via-stin-ellada 
«Η τεταμένη κατάσταση και η αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα είναι βραδυφλεγές φιτίλι», υποστηρίζει άρθρο γνώμης στους γερμανικούς Financial Times (FTD) έπειτα από την υπερψήφιση του πακέτου της Τετάρτης.

Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», ο αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times εκτιμά ότι όταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».
«Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία» λέει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος τόσο σε συνομιλίες του με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή την Τετάρτη όσο και στα παράλληλα τεκταινόμενα εντός Κοινοβουλίου.

«Η Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση» και η διάθεση γίνεται «όλο και ριζοσπαστικότερη», αναφέρει στο τέλος το άρθρο.
 


Pimco: Αντιμέτωπη με την κοινωνική αναταραχή η Ελλάδα


Στην αντίδραση των πολιτών απέναντι στα οικονομικά μέτρα αναφέρεται και από την πλευρά του ο επικεφαλής της PimcoMohamed El Erian, σε άρθρο του στο CNBC. Ο ίδιος αποδίδει την όλη κατάσταση στη χώρα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας η οποία σκαρφάλωσε στο 25,4% τον Αύγουστο, ενώ για τις ηλικίες 15-24 το ποσοστό διαμορφώνεται σε 58%. 

«Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί λύπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο El Erian και σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι στο μέλλον τα στοιχεία θα είναι χειρότερα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, η κοινωνία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πλήγμα εάν αυτά τα ποσοστά ανεργίας διατηρηθούν. Ήδη, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την κοινωνική αναταραχή, η οποία σε μερικές περιπτώσεις ήταν βίαιη. Η αντίδραση του ελληνικού λαού διαμορφώνεται σε μεγέθη που δεν έχει ξαναδεί η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία και αυτό έχει οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, επισημαίνει. 

Όπως τονίζει ο El Erian, αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της χώρας. Οι πρόσφατες εμπειρίες στην Αίγυπτο και την Τυνησία έχουν δείξει ότι, ένα κίνημα νεολαίας μπορεί να πετύχει πολλά, ειδικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνουν τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία και το τι κάνει για αυτά η Ελλάδα και η Ευρώπη, είναι δύσκολο να μπορέσει να σκεφτεί κανείς θετικά για το μέλλον, γράφει. 

«Η θλίψη και η ανησυχία μου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σοβαρό πρόβλημα ανεργίας», διευκρινίζει. Τέλος υπογραμμίζει ότι, τα ποσοστά ανεργίας των νέων έχουν ξεπεράσει το 50% στην Ισπανία και το 35% σε Ιταλία και Πορτογαλία. «Η ελληνική τραγωδία θα μας συνοδεύει για αρκετό ακόμα καιρό», εκτιμά ο ίδιος.


New York Times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο
«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο», γράφουν οι Νew York Times και επισημαίνουν ότι η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοούσε τις τρομακτικές συνέπειες ενός "όχι", αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει το άρθρο: «Οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή».

«Υποπτευόμαστε πως πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι απάντηση δεν είναι η περισσότερη λιτότητα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.http://newpost.gr

Read more...

Στη δίνη της κρίσης το ΠΑΣΟΚ...



Στην κρισιμότερη φάση της 38χρονης ιστορίας του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ την επαύριον της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Διευρύνεται το ρήγμα που δημιουργήθηκε με τις έξι διαγραφές. Η αντιπαράθεση του προέδρου του Κινήματος, Ευ. Βενιζέλου, με...
τον Α. Λοβέρδο λαμβάνει μετωπικό χαρακτήρα, ενώ ο Μ. Ανδρουλάκης διέβη την έξοδο της Ιπποκράτους.
Ενα βήμα πριν από την ανοιχτή σύγκρουση, που προς το παρόν αποφεύγουν αναμένοντας την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται η ηγεσία και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι «ειδήσεις» -συνήθως αρνητικές- σκάνε πια με... φόρα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ιπποκράτους, που μετά τη θυελλώδη νύχτα για την ψήφιση των μέτρων και τις 6 διαγραφές βουλευτών, άρχισε να μετρά νέα «επεισόδια» υψηλής επικινδυνότητας για την εσωτερική συνοχή και το φυλλορρόημα των δυνάμεων του κόμματος. Η πρώτη «βόμβα» έφτασε χθες πρωί πρωί (λίγο μετά τις 7) στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στην Ιπποκράτους μέσα σε έναν κλειστό φάκελο με την ένδειξη Ι.Α.Χ. και αποστολέα τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μίμης Ανδρουλάκης γνωστοποιούσε την ανεξαρτητοποίησή του με έτερη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, μειώνοντας στους 26 τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Λοβέρδος
Ανδρέας Λοβέρδος

Είναι αυτονόητο ότι η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να στείλει επιστολή με το αίτημα να συγκληθεί αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να συζητήσει για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, φέρνει πιο κοντά ραγδαίες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση των δύο (επί χρόνια στενών φίλων), των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Η δε αποχώρηση στελεχών, όπως του Μ. Ανδρουλάκη, σε μια κρίσιμη συγκυρία, επιβεβαιώνει την εικόνα της «κινούμενης άμμου» στον ευρύτερο χώρο και με το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ευάλωτο στη δίνη της κρίσης.
Κώστας Σκανδαλίδης
Κώστας Σκανδαλίδης

Το γεγονός ωστόσο ότι η επιστολή Λοβέρδου θέτει εμμέσως θέμα ηγεσίας, μπορεί να αντιμετωπίστηκε από το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου ακόμη και με ειρωνικά σχόλια, δείχνει όμως ότι ο πρώην υπουργός δεν πρόκειται να καθυστερήσει το επόμενο βήμα του - ούτε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιήσει εγκαίρως όλα τα «χαρτιά» του.

Η Ιπποκράτους, βέβαια, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει την «πρόκληση» Λοβέρδου και αντιθέτως να σκληρύνει τη στάση της σε σχέση με τους έξι διαγραφέντες, επανήλθε με σχόλιό της λέγοντας ότι «ουδείς μπορεί ή πρόκειται να επιβάλει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον χρόνο σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας, παραπέμποντας στο νόημα δύο γνωστών τραγουδιών, όπως σε εκείνο του Σινάτρα με τίτλο I did it my way...
Μίμης Ανδρουλάκης
Μίμης Ανδρουλάκης

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στα ειρωνικά σχόλια λέγοντας ότι οι αρμόδιοι της ΚΟ αναζητούν ρόλο εισηγητή (Παιδείας, Τουρισμού, Γεωργίας κ.ά.) για τον Α. Λοβέρδο, αφού οι θέσεις έμειναν κενές μετά τις διαγραφές...

Η αντιπαράθεση
Νωρίτερα βέβαια, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με τον αποδέκτη της επιστολής Λοβέρδου, τον κ. Βενιζέλο, απάντησε με έτερο γράμμα στον πρώην υπουργό για να «στάξει» επίσης ειρωνεία, υπογραμμίζοντας εξαρχής ότι τον καλωσορίζει στη λειτουργία και τη δράση της «πράσινης» ομάδας.
Γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Μανιάτης

Εμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση δεν θα αργήσει κι ότι η «παραίνεση» του κ. Μανιάτη προς τον κ. Λοβέρδο να καταθέσει τις απόψεις του στο Συνέδριο δεν είναι παρά η πρώτη «νύξη» για σύγκρουση «εντός των τειχών».

Αν και είναι δηλαδή γνωστό ότι ο Α. Λοβέρδος δεν αποκλείει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -ακόμη και ίδρυση νέου κόμματος- εκτός ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία φαίνεται ότι δεν έχει αποχωριστεί την ιδέα για αναμέτρηση σε κορυφαίο επίπεδο γύρω στον Φλεβάρη (εάν φυσικά γίνει τότε το Συνέδριο).
Εικόνα από άλλες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης
Εικόνα από άλλες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης

Το ερωτηματικό που παραμένει και εμφανώς ταλανίζει όχι μόνο τον κ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων συμμαχιών και δη με κορυφαία στελέχη (παρότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ανάδειξη της νεότερης γενιάς, π.χ. των κ. Μανιάτη, Σαχινίδη κ.ά.).

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Η κρίση είναι πολύ βαθύτερη

«Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς - όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη» καταλήγει η επιστολή του Α. Λοβέρδου, του οποίου η κίνηση κρύβει -σύμφωνα με στέλεχος της Ιπποκράτους- διάθεση μη αξιοποίησης πολιτικών στελεχών και του Ευ. Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση εφόσον αποφασιστεί ευρύτερος ανασχηματισμός.
Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος
Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος

Εντούτοις, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ειδικά για τον ανασχηματισμό: «Είμαστε το ΠΑΣΟΚ ο κρίκος που κρατά τη χώρα σ' αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο που ουσιαστικά θα διεξάγεται η διαπραγμάτευση - κανένα θέμα ανασχηματισμού δεν μας απασχολεί».

Ο υπαινιγμός περί διαπραγμάτευσης μπορεί να αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η επισήμανση ότι η Ιπποκράτους «δεν συζητά περί ανασχηματισμού» καταδεικνύει τον κίνδυνο εκταμίευσης της δόσης με το... σταγονόμετρο, τη στιγμή που η πρόταση Σόιμπλε για ειδικό λογαριασμό μένει πάνω στο τραπέζι.

«Η αυτοθυσία»
«Η αυτοθυσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν συνδέθηκε με κάποια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο της χώρας και των πολιτών από την κρίση - οι θυσίες, ο αγώνας και ο μόχθος του ελληνικού λαού υπάρχει κίνδυνος να είναι χωρίς αντίκρισμα» τονίζει δε στην επιστολή ο Α. Λοβέρδος, εξηγώντας παράλληλα ότι απείχε από τις συνεδριάσεις της ΚΟ γιατί λόγω των ριζικών διαφωνιών του (έλλειψη μετεκλογικά στρατηγικής και τακτικής) η στάση του θα «εξαγόταν» ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση, «η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης». Να σημειωθεί ότι ο Α. Λοβέρδος θα ψηφίσει «ναι» και στον προϋπολογισμό με επιστολική ψήφο, αφού θα απουσιάζει στην Πράγα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Εστειλε διπλό μήνυμα μετά την ανεξαρτητοποίηση

Με ένα θετικό και ένα προειδοποιητικό μήνυμα απάντησαν χθες κύκλοι της Ιπποκράτους στην απόφαση του Μίμη Ανδρουλάκη να δηλώσει ανεξάρτητος βουλευτής. «Χαιρετίζουμε τη στάση του κατά την ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων και την πειθαρχεία του τόσο καιρό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χαιρόμαστε για τον ανεξάρτητο και συνθετικό ρόλο που θέλει να παίξει, αρκεί όμως να απευθυνθεί σε όσους είναι ευεπίφοροι στην προσπάθεια διασφάλισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και όχι σε όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής», έλεγαν κύκλοι της Ιπποκράτους ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι δεν επιζητούν και δεν επιδιώκουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία του Μ. Ανδρουλάκη να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ήρθε μετά την απόφασή του να «αμφισβητήσει» την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, ειδικά για τα εργασιακά.

«Πιστεύω πως ως ανεξάρτητος βουλευτής από ''κοντά'' και σε γόνιμη ''απόσταση'' προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης, θα συμβάλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο, ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο ο Μίμης Ανδρουλάκης, που επιδιώκει -προβλέπουν συνάδελφοί του που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ- να παίξει ρόλο ομπρέλας στα διάφορα κόμματα-σχήματα της Κεντροαριστεράς, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αρνείται τις γέφυρες και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι παρά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί φιλική σχέση σε προσωπικό επίπεδο με τον Ευ. Βενιζέλο, κάτι που «εικάζουν» και στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι μόλις προχθές θύμιζαν σε «διαρροές» ότι είναι σύμβουλός του.

Ευ. Βενιζέλος: «Θα συγκαλέσω την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν εγώ κρίνω κατάλληλο τον χρόνο, δεν θα μου το επιβάλει κανείς!», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του, διαβάζοντας την επιστολή Λοβέρδου και θέλοντας προφανώς να υποβαθμίσει το θέμα. Ξέρει -το δηλώνει άλλωστε- ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τραυματιστεί, αλλά ετοιμάζεται για τη σύγκρουση εσωκομματικά...

Ανδρέας Λοβέρδος: Με την επιστολή του πέταξε το γάντι στην ηγεσία, βάζοντας ευθέως θέμα αμφισβήτησης της στρατηγικής της Ιπποκράτους. «Το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως είναι σήμερα, κλείσει τον ιστορικό του κύκλο», είχε δηλώσει άλλωστε προ δύο εβδομάδων στο «Εθνος». Λέγεται ότι σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες, καθυστερεί, ωστόσο, όσο δεν κλείνει ο βασικός κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Κώστας Σκανδαλίδης: Είναι από τους διαγραφέντες λόγω της μη υπερψήφισης των νέων άγριων μέτρων. Ως «γέννημα θρέμμα» του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ρόλο στην «επόμενη μέρα», αλλά τονίζει προς το παρόν ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό την Κυριακή. Η σχέση του με τον Ευ. Βενιζέλο περνά κρίση ή είναι πια ανύπαρκτη, παρότι τον στήριξε για την εκλογή του στην ηγεσία.

Μίμης Ανδρουλάκης: Εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2013, αν και καταγράφηκε στα «ναι» της προχθεσινής διαδικασίας στη Βουλή, στηρίζοντας την εφαρμογή των μέτρων. Θέλει να παίξει ρόλο «συνδέσμου» των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και δεν θα διαφωνούσε ο Ευ. Βενιζέλος, αν έκοβε εκ των προτέρων τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Μανιάτης: Απάντησε ως αντ' αυτού στον Α. Λοβέρδο. Την επιστολή έλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - έστειλε νέα ως γραμματέας της ΚΟ του κόμματος στον κ. Λοβέρδο για να τον καλωσορίσει στις διαδικασίες. Ο κ. Μανιάτης όπως και ο κ. Σαχινίδης προωθούνται σε ρόλους-κλειδιά για την «επόμενη μέρα» από τον Ευ. Βενιζέλο...
ethnos.gr

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ


Read more...

ΟΙΚΟΔΟΜΗ ...ο κατήφορος δεν έχει τέλος !...




ΠΤΩΣΗ κατά 28,8% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ο οικοδομικός όγκος σημείωσε...
μείωση κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.
Αναλυτικότερα:
Τον Αύγουστο εφέτος το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.210 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 265,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και σε 1.186,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 48,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 37,3% στην επιφάνεια και κατά 27,5 % στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 1.201 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 254,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και σε 1.141 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 48,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,8% στην επιφάνεια και κατά 28,8% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Αντίστοιχα, το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο 2012 στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 9 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11 χιλιάδες m2 επιφάνειας και σε 45,6 χιλιάδες m3 όγκου.
Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο για το μήνα Αύγουστο 2012 ήταν 3,8%.

Στην περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Σεπτέμβριο 2011 έως τον Αύγουστο 2012, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 29.463 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5.254,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και σε 20.028,5 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 26,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 30,9% στην επιφάνεια και κατά 29,4% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2010- Αυγούστου 2011. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2011-Αυγούστου 2012, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 26,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,2% στην επιφάνεια και κατά 30,2% στον όγκο σε σύγκριση με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010-Αυγούστου 2011.
Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο για την ανωτέρω περίοδο είναι 4%.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 27,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,3% στην επιφάνεια και κατά 21% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2011.
Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 27,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 23,2% στην επιφάνεια και κατά 23% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011....


Read more...

ΤΑ 9 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ 1.1.2013


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων και τις νέες περικοπές (5% - 20%) που θα γίνουν από την 1/1/2013 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου... 
Εργασίας. Ο υπουργός Ι. Βρούτσης πραγματοποιεί από το πρωί σύσκεψη για «την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο» μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. Βασικός «πυλώνας» θα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που θα λειτουργήσει ως «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων», κατά τα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μαζί με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων. 
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Με βάση τον νέο νόμο, τα Ταμεία θα κληθούν να τροφοδοτήσουν την ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία των συνταξιούχων και των πληρωμών με διπλό στόχο:
Πρώτον, να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις και μερίσματα από κάθε πηγή. Εφόσον τα ποσά αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα υποστούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κατά 5% από τα 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ (χωρίς να πέφτει η σύνταξη κάτω από τα 1.000,01 ευρώ), 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (χωρίς να μειώνεται κάτω από τα 1.425,01 ευρώ) 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (με όριο τα 1.800,01 ευρώ) και 20% από 3.000.01 ευρώ και πάνω (με όριο ασφαλείας τα 2.550, 01 ευρώ).
Δεύτερον, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς και η ταυτοποίηση στοιχείων προσώπων και αλληλοενημερώσεων μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΓΓΠΣ. Θα ελεγχθεί αν δηλώνονται όλες οι συντάξεις, αν τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν τις δικαιούνται ή όχι, οι διπλοσυνταξιούχοι κ.ά.
Με την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης των δικαιούχων (με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ) το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να γίνουν άμεσα (με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που στερούν τα Ταμεία με 500 εκατ..
Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013
Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2 έτη τα όρια συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 με βάση το ν. Λοβέρδου και του Δημοσίου.
2 Μειώνονται από 5% - 20% οι συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
3 Καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
Μειώνονται έως 83% τα εφάπαξ.
5 Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
6 Αυξάνεται το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα 5.543 ευρώ.
Καταργούνται οι συντάξεις των συνδικαλιστών (εξαιρούνται μόνο όσοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη).
8 Καθιερώνεται το 67ο έτος ως όριο ηλικίας και μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια και η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για 20 έτη για την καταβολή σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
9 Ελέγχονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή για την καταβολή της σύνταξης (720 ευρώ) στις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του Δημοσίου.

Read more...