Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σε περισσότερες δόσεις θα εξοφλείται το χαράτσι της ΔΕΗ, λέει τώρα το υπουργείο Οικονομικών









Σε περισσότερες δόσεις θα εξοφλείται το χαράτσι της ΔΕΗ, λέει τώρα το υπουργείο Οικονομικών

Ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Καλαμάτας η οποία δικαίωσε πολίτη που ζήτησε να μην του κόψουν το ρεύμα μέχρι να διορθωθεί το λάθος που είχε γίνει στον λογαριασμό του.

Έτσι, επιστρατεύει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να «προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες». Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποφασίστηκε επίσης οι διορθώσεις των λαθών να γίνουν στους δήμους και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή κ. Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη, σύμφώνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ήταν τα εξής:

  • Διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
  • Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.
  • Η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.
  • Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.
  • Ο Υπουργός ζήτησε, επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.
  • Επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.
  • Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω smsνα το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.
  • Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ। Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.http://newpost.gr

Read more...

Θέμα συνταγματικότητας του διατάγματος Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους θέτει ο Τέντες









Θέμα συνταγματικότητας του διατάγματος Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους θέτει ο Τέντες

Θέμα αντισυνταγματικότητας μεταβατικής διάταξης του «Διατάγματος Παυλόπουλου» (Π.Δ. 164/2004) που επέτρεψε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων έθεσε αιφνιδιαστικά ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες.

Πάντως η διάταξη αυτή έχει κριθεί συνταγματική από τις Ολομέλειες του Αρείου Πάγου (αποφάσεις 19 και 20/2007) και του Συμβουλίου της Επικρατείας (με γνωμοδότηση).

Συγκεκριμένα, ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι το άρθρο 11 του Π.Δ. 164/2004 που προβλέπει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου συνιστούν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου είναι αντισυνταγματικό.

Ο κ. Τέντες τόνισε ότι το άρθρο 11 του Π.Δ. είναι αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, επισήμανε ότι «το άρθρο 11 κινείται στην αποκρουόμενη από το Σύνταγμα λογική της πρακτικής του παρελθόντος των "τακτοποιήσεων" και των "μετατροπών"».

Ανέφερε ακόμη ότι η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου «δεν επιβάλλεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999».

Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφώνησε με τη δικαίωση από το Εφετείο συμβασιούχου εργαζομένης στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Β2 Εργατικό Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου, λόγω διαφοράς μίας ψήφου.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε με την άποψη της μειοψηφίας του Β2 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι η συμβασιούχος προσελήφθη προς κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας συνολικής διάρκειας 24 μηνών.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή της।

http://newpost.gr


Read more...

Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας









Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας
Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, κινώντας τα νήματα για την αντιμετώπιση (;) της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τη νομισματική ένωση, έχοντας έως και «αυταρχική» συμπεριφορά απέναντι στα περιφερειακά και υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα. Παρά τη θέση ισχύος της, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το χρέος του ίδιου του Βερολίνου, αφού τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα μόνο θετικά δεν είναι.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, τα οποία είναι υψηλότερα από εκείνα της Ισπανίας, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θέλει να το γνωρίζει αυτό».

Παράλληλα, πριν από δύο περίπου μήνες, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handesblatt, φιλοξένησε τις δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Bernd Raffelhueschen, ο οποίος, τόνισε ότι το γερμανικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Εκτός από επίσημα δηλωμένο χρέος ύψους δύο τρισ., η Γερμανία φέρεται να έχει επιπλέον οφειλές που φτάνουν τα 5 τρισ. ευρώ, εξαιτίας των ελλειμμάτων στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον καθηγήτη.

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση αρκετών γερμανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, δείχνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αφόρητες πιέσεις.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, θεωρώντας πως οι τράπεζες μπορούν να χειριστούν πιθανά προβλήματα χρέους που θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει «ταβάνι» στα χρέη του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Το γερμανικό δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020.

Μήπως κρύβει πολλά κάτω από το χαλί -με τη βοήθεια πολλών πλευρών- το Βερολίνο;



Βαγγέλης Βιτζηλαίος
http://newpost.gr

Read more...

Πρώτα οι εγγυήσεις, μετά η εκταμίευση της δόσης …

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει:


http://img.protothema.gr/735145A8CDA81D899D4FBA1D4904F9A1.jpg
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, είναι μια ενυπόγραφη επιστολή της κυβέρνησης και των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά».

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle αναφερόμενος φυσικά στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων που φέρονται να ζητούν οι Ευρωπαίοι για να συναινέσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και στην συνέχιση των διαδικασιών για την περαιτέρω στήριξη της χώρας μας.

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι αισθάνεται σίγουρος πως η νέα ελληνική κυβέρνηση «ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα και θα το κάνει», εκφράστηκε με τα πλέον θετικά λόγια για το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του στην ΕΚΤ και τέλος υπογράμμισε πως τόσο οι Έλληνες, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παραπλήσια οικονομικά προβλήματα, πρέπει να κατανοήσουν πως «ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της δανειακής βιωσιμότητας είναι η εφαρμογή νομισματικών μέτρων»!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ, έκανε λόγο για την ανάγκη «ευρείας στήριξης» των μέτρων που αποφασίσθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και ξεκαθάρισε πως αφού πρώτα υπάρξουν εγγυήσεις από τη νέα κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων, τότε και μόνο τότε θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση ενότητας και μόλις εξασφαλιστεί η ευρεία πολιτική στήριξη για τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα, τότε θα προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του Μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει πάντως πως «δεν θα περιγράψουμε εμείς τι μορφή θα έχουν αυτές οι εγγυήσεις» …

Read more...

Αύριο η τρόικα στην Αθήνα...



Ξεκινούν τις συναντήσεις με Βενιζέλο και αναμένουν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό...
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν την Παρασκευή στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, και... τη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Ανεπιβεβαίωτες προς ώρας πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας -Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT)- θα αρχίσουν τις επαφές τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Σε τεχνικό επίπεδο ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα εξετάσουν τον Προϋπολογισμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.



Read more...

O Μ. Καρχιμάκης ζητεί από την ΠΑΣΠ να παραδώσει τη σημαία του Πολυτεχνείου...



Προτείνει παράλληλα την παράδοσή της «σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού»...
Επίθεση κατά της ΠΑΣΠ με αφορμή την εμφάνιση στην πορεία της σημαίας του Πολυτεχνείου εξαπέλυσε προ ολίγου ο γραμματεάς του ΠαΣοΚ, κ. Μ. Καρχιμάκης, ζητώντας παράλληλα την ... παράδοσή της «σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού»

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Καρχιμάκης τόνισε: «Η Σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς "νομείς".
Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη. Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ιδιοποίηση της, συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Αυτή την περίοδο κρινόμαστε όλοι αυστηρά. Πολιτικά κόμματα, στελέχη και κομματικές παρατάξεις. Με αφορμή τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τη σπουδάζουσα νεολαία της παράταξής μας για άμεση παράδοση της σημαίας, σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας».
BHMA.



Read more...

Πολυπληθής η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κορύφωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης

Μεγάλος ο όγκος της πορείας, ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία
Μεγάλος ο όγκος της πορείας, ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 7, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 ενώ αρκετά από τα συνθήματα που ακούγονταν στρέφονταν κατά του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης.

Πολυπληθής, και γενικά σε ειρηνικό κλίμα, ήταν η πορεία και στη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστές πορείες ξεκίνησαν από τους χώρους του ΑΠΘ, την πλατεία Συντριβανίου και το άγαλμα του Βενιζέλου που κατέληξαν στο αμερικανικό προξενείο.

Ισχυρή η συμμετοχή του κόσμου και στις πορείες και στις υπόλοιπες πόλεις, όπως την Πάτρα, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, τα Ιωάννινα, τα Χανιά κα τον Βόλο.

  • Στις 4:10 η κεφαλή της πορείας των φοιτητών (της ΠΑΣΠ) με τη σημαία του Πoλυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία. Συμμετείχαν περίπου 600 άτομα.
  • Στις 4:20 ξεκίνησε ένα ακόμα τμήμα της πορείας από την παλαιά Βουλή με κατεύθυνηση το Σύνταγμα και από εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 5:00 σημειώθηκαν αψιμαχίες μπροστά από τη Βουλή με μολότοφ από πλευράς κουκουλοφόρων και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
  • Μπλοκ αντεξουσιαστών παραμένει μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.
  • Στις 5:25 το τελευταίο μπλοκ πέρασε μπροστά από τη Βουλή, όπου παραμένουν οι αντεξουσιαστές.
  • Στις 5:30 ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΚΚΕ από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 5:50 τα πρώτα τμήματα έφτασαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 6:10 αντεξουσιαστές βγήκαν από την οδό Σούτσου και πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
  • Στις 6:30, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά από τη Μαβίλη, απωθώντας την ομάδα προς τον Πύργο Αθηνών. Ο κόσμος που συμμετείχε στην ίδια την πορεία έφευγε, περνώντας μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, από τη Σούτσου αλλά και τα κάτω στενά.
  • Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7:00, ενώ την ίδια ώρα η ένταση μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρας, μπροστά από το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κλειστό είναι το μεγαλύτερο τμήμα του Κέντρου της Αθήνας.


Από την Αστυνομία έχουν γίνει 80 προσαγωγές και 11 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί.

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στην πορεία προς τους Αμπελόκηπους (δηλαδή το το Πανεπιστήμιο, το Σύνταγμα, ο Ευαγγελισμός και το Μέγαρο Μουσικής, όχι πάντως ο ίδιος ο σταθμός στους Αμπελόκηπους).

Οι σταθμοί άρχισαν να δίνονται στην κυκλοφορία αργά το απόγευμα, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο και το Σύνταγμα που παρέμεναν κλειστοί.


Κλικ για το χάρτη σε νέο παράθυρο


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύσκεψη υπό τον Ευ.Βενιζέλο για τα προβλήματα στην πληρωμή του τέλους ακινήτων

Ικανοποιητική πάντως η ροή εξόφλησης

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα δήμαρχο Αμφιλοχίας Αποστόλη Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη ήταν τα εξής:

  • Διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
  • Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.
  • Η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.
  • Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.
  • Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.
  • Επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.
  • Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που θα ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms, να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.
  • Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σοκ στον ΣΚΑΙ και στη κυβέρνηση των 50!...



Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος έκανε θρύψαλα το εκβιαστικό προσωπείο του Βενιζέλου>
Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, δεν εξαρτώνται από την 6η δόση!..

kourdistoportocali

Ο επικεφαλής του ΙΚΑ άφησε άναυδα τα παπαγαλάκια του ΣΚΑΙ, εκτός από την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία επιχείρησε να υπερασπισθεί την αλήθεια όταν είπε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα... πληρωθούν κανονικά και πως η καταβολή τους είναι ανεξάρτητη από την 6η δόση.

Έπεσε άκρα του τάφου παγωμάρα στο στούντιο από μια άγνωστη πολιτική συντάκτρια και τους συναδέλφους της που υποδύονται τους ρεπόρτερς του υ. Εργασίας.

Αν μπορούσαν να κατασπαράξουν τον Σπυρόπουλο θα το έκαναν!

Ειδικά όταν εκείνος επαναλάμβανε

-Ας μην μαυρίζουμε άλλο τις ψυχές των ανθρώπων. Οι συντάξεις μπορούν να πληρωθούν κανονικά, άσχετα από την 6η δόση.

Αυτή η δήλωση του Σπυρόπουλου αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνος είναι ο Βενιζέλος, ο οποίος συνεχίζει τους εκβιασμούς αλα Παπακωνσταντίνου, με τον Σημίτη και τους νταβατζήδες των ΜΜΕ να του κάνουν πλάτες.

Την ίδια ώρα ο ανύπαρκτος Παπαδήμος παρακολουθεί τον ομόσταυλό του στη Τριμερή Μόντι να ορκίζει 15 υπουργούς την ώρα που το δικό του ασκέρι φθάνει αισίως τους 50.

Ένας Παπαδήμος που ζει στη σκιά ενός Βενιζέλου, ο οποίος όπως αποδεικνύεται δεν διστάζει να καταφεύγει ακόμη και στα ψεύδη αρκεί να τρομοκρατεί τον κόσμο.

Το πιο χοντρό ψέμα ήταν όταν είχε διώξει με το στανιό τη Τρόικα και υποστήριζε ότι έφυγαν κανονικά με όλη την Ευρώπη να τον κράζει.

Αυτός είναι ο υπουργός Οικονομικών που κυβερνάει τη χώρα, παρέα με τον Βορίδη και τον Άδωνι.

Άτυχη Ελλάδα...



Read more...

Σύγκρουση Μητρόπουλου-Ράιχενμπαχ για τις αποκρατικοποιήσεις









Σύγκρουση Μητρόπουλου-Ράιχενμπαχ για τις αποκρατικοποιήσεις
Ισχυρή διχογνωμία φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και τον επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ για το ζήτημα της στρατηγικής προώθησης των αποκρατικοποιήσεων.

O κ. Μητρόπουλος, ο οποίος έχει διοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, -όπως αφήνει να διαρρεύσει το περιβάλλον του- διαφωνεί με τις θέσεις του εκ Βερολίνου ορμώμενου κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος στην τριμηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων.

Όπως έγραψε «Το Βήμα» το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μητρόπουλος επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών, βγάζοντας τις αγορές μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου τουλάχιστον επτά νέα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

Πρόκειται για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, για μια ομάδα κτιρίων του δημοσίου που θα πωληθούν σε ιδιώτες, μια δεύτερη ομάδα εκτάσεων του Δημοσίου προς τουριστική αξιοποίηση, τον ΟΔΙΕ, τον οργανισμό που διοργανώνει ιπποδρομίες, τις εταιρίες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ , όπως και τα κρατικά λαχεία।
http://newpost.gr
Read more...

«Γιώργο, ξεκαθάρισε τη θέση σου!»

Δηλώσεις Πρωτόπαπα και Ευθυμίου


http://img.protothema.gr/C6B790545253469D6EF82BCA10645A07.jpg
Σε συνέχεια του ζητήματος ηγεσίας που έθεσε από το βήμα της Βουλής, την Τετάρτη, ο Κώστας Σκανδαλίδης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται υπέρ της ανασυγκρότησης του Κινήματος, καλώντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Έτσι, την ανάγκη να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμφανίζει εικόνα χυλού», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Όλοι μας που έχουμε υπηρετήσει αυτόν το χώρο δεκαετίες, δεν θέλουμε να δείχνει αυτή την εικόνα που εμφανίζει. Δεν είναι δυνατόν να πας έτσι στις εκλογές, θα είναι άδικο για το ΠΑΣΟΚ, για την ιστορία μας, για την παράδοσή μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσδοκούν ακόμη από την παράταξη, εφόσον βέβαια αλλάξει».

Την άποψη ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες πριν τις εκλογές, όπως ορίζει το Καταστατικό και να ξεκαθαρίσει τη θέση του» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Πρέπει να προηγηθούν των εκλογών συντεταγμένες διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας, ώστε να έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο» τόνισε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου να ανοίξει και να ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες, ξεκαθαρίζοντας και τη θέση του».

Αναφερόμενος στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε μεγαλύτερο εύρος δυνάμεων. «Δεν είναι η καλύτερη δυνατή σύνθεση, αλλά είναι η αναγκαία σύνθεση. Εγώ θεωρώ ότι το κέντρο βάρους αυτής της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που έχουν συνευθύνη για τα προβλήματα της χώρας» κατέληξε.


Read more...

Υπάλληλος εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ συνελήφθη για χρηματισμό

Έπειτα από καταγγελία πολίτη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Χίος
Επ' αυτοφώρω συνελήφθη να χρηματίζεται υπάλληλος εταιρείας στη Χίο που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε περιπτώσεις μη εξόφλησης λογαριασμών.

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε πολίτης, ο υπάλληλος τον πλησίασε επειδή είχε το κοπεί το ρεύμα του. Εκείνος είχε συγκεντρώσει 1.000 ευρώ για να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να επανασυνδέσει την ηλεκτροδότηση, αλλά ο υπάλληλος του πρότεινε να δώσει στον ίδιο 500 ευρώ για να του κάνει την επανασύνδεση παρανόμως.

Ο καταναλωτής κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας προσημείωσαν χαρτονομίσματα αξίας 500 ευρώ, τα οποία ο καταγγέλλων έδωσε στον υπάλληλο της εταιρείας, που συνέδεσε ξανά το ρεύμα.

Αμέσως συνελήφθη από αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν επάνω του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του απήγγειλε την κατηγορία της κλοπής ρεύματος.

Απ' τη πλευρά του, ο κατηγορούμενος, μέσω του δικηγόρου του, υποστηρίζει ότι συνέδεσε το ρεύμα παράνομα για λίγες ώρες, για ανθρωπιστικούς λόγους, και ότι πήρε τα χρήματα για να τα καταθέσει στη ΔΕΗ την επομένη, τακτική που όπως υποστήριξε ακολουθείται σε πολλές περιπτώσεις, όταν έχουν κλείσει τα ταμεία της επιχείρησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Εσείς θα αποφασίσετε αν θα ακούστε τον Ράιχενμπαχ» λέει ο Όλι Ρεν

Αλλαγές στο κράτος, προγράμματα για μικρομεσαίους, αποκρατικοποιήσεις


http://img.protothema.gr/EEFE8105BD9D4F6E4A0D878051F13B16.jpg
Προ των ευθυνών της θέτει την ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος Όλι Ρεν, προκειμένου αυτή να ενστερνιστεί και να εφαρμόσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφει στην πρώτη έκθεση που συνέταξε και υπέβαλε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσεως της ΕΕ για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο Επίτροπος (και αντιπρόεδρος της Κομισιόν) Όλι Ρεν, ο οποίος επιβλέπει το έργο της task force, τόνισε ότι «η Ομάδα Δράσης αποτελεί εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Η επιτυχία της εξαρτάται από το αν οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να την χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Με βάση την πρώτη τριμηνιαία έκθεση που υπέβαλε στον κ. Μπαρόζο και στην ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει τώρα να οριστικοποιηθεί, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ένας εκτενής χάρτης πορείας για την παροχή της τεχνικής βοήθειας.

Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση ως πρώτο σημαντικό βήμα στη μακρά πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη, η χώρα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Με βάση την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες.

Με την ευκαιρία της υποβολής της πρώτης αυτής έκθεσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου να μετασχηματίσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας, και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ο λαός της τόσο επειγόντως χρειάζεται. Θέλουμε πάλι να τονίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ομάδα Δράσης που συστάθηκε από την Επιτροπή ανέπτυξε γρήγορα καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές με σκοπό την διαπίστωση των αναγκών προτεραιότητας. Κινητοποίησε προσφορές τεχνικής βοήθειας από πολλές πλευρές, αποδεικνύοντας έτσι τον μοναδικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη στήριξη της Ελλάδα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της».

Η πρώτη έκθεση της Ομάδας Δράσης αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

- Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Eπιχειρήσεων (ΜΜΕ).

- Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

- Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ειδική Ομάδα καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον• να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη δημόσιας υγείας• και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές.

Αναλυτικά η έκθεση Ράιχενμπαχ

Ένα σαθρό κρατικό μηχανισμό και την πλήρη έλλειψη υποδομής στη χώρα περιγράφει η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της Ομάδος Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, που ο κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Περιέγραψε όμως και έναν οδικό άξονα μέσω του οποίου η Task Force και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος» -όπως τόνισε.

Πρώτη προτεραιότητα έδωσε άμεσα σε τρεις μεγάλης σημασίας (πολιτικά και οικονομικά) τομείς:

- παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων

- πρόγραμμα HELIOS

- Διαχείριση απορριμμάτων


Οι τομείς δράσεως όπου επικεντρώθηκε κυρίως το ενδιαφέρον του κ. Ράινενμπαχ είναι:

- αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.

- πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (μνημόνευσε τις προσπάθεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη τουλάχιστον τέσσερις φορές) με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.

- Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμου είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.

- έλεγχος δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.

- μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημοσια υγεια: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ

- αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ (μέχρι τον Δεκέμβριο θα έλθει πάλι στην Ελλάδα ο κ. Χάαν)

- Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.

- αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ

- αντιμετώπιση των προβλημάτων Μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για την διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).

Read more...

Ο χρόνος της άδειας μητρότητας θα μετρά ως χρόνος ασφάλισης και για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δικαιώθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη δύο εργαζόμενες μητέρες, στις οποίες το ΙΚΑ αρνήθηκε να ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας τους και να τους χορηγήσει επιδόματα μητρότητας και ασθένειας.

Οι δύο γυναίκες επισήμαναν ότι το ΙΚΑ εσφαλμένα δεν υπολόγισε τον χρόνο κατά τον οποίο τελούσαν σε ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, ως χρόνο ασφάλισης για τον κλάδο ασθένειας, και μετά από παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής δικαιώθηκαν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας τα εξής:

- Αποτελεί άμεση διάκριση λόγω φύλου η μη πρόσβαση ασφαλισμένων σε παροχές ασθενείας, λόγω μη υπολογισμού ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου, κατά τον οποίο οι ασφαλισμένες έκαναν χρήση του δικαιώματος στην ειδική άδεια/παροχή προστασίας μητρότητας. Η διάκριση αυτή απαγορεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Με την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λόγω της άσκησης του δικαιώματος της ειδικής άδειας/παροχής προστασίας μητρότητας, υπονομεύεται ουσιαστικά ο σκοπός του νόμου που είναι η προστασία της μητρότητας και η ενίσχυση της οικογένειας, ενώ ο αποκλεισμός αυτός χαρακτηρίστηκε «επαχθής» για τις εργαζόμενες μητέρες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για τον κλάδο ασθένειας και κατά τη διάρκεια χρήσης της ειδικής εξάμηνης άδειας/παροχής προστασίας μητρότητας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανταποκρίθηκε θετικά, με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 36, παρ.3 του νόμου 3996/2011), σύμφωνα με την οποία ο χρόνος που διανύεται κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης -πέρα από τον κλάδο κύριας σύνταξης- και για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Η διάταξη προβλέπει ακόμα ότι η προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη βαρύνει τον ΟΑΕΔ και καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού, παρακράτησης και απόδοσης της εισφοράς της ασφαλισμένης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους"

Προβληματισμένη – ακόμη – η Άνγκελα Μέρκελ


http://img.protothema.gr/E00B6310FB72ACEFF232248D63DF4AB0.jpg
Προβληματισμένη ακόμα και μετά από τη δραματική αλλαγή πολιτικού σκηνικού σε Ελλάδα και Ιταλία παραμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Προβληματισμένη αναφορικά με τη δυνατότητα των δύο χωρών να αναδιατάξουν την οικονομία τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους που τις μαστίζει.

Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις. «Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα σας όπως και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, κατά την οποία στρέφονται προς εσάς μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες. Έγκειται σε σας, καθώς και στην κυβέρνησή σας, να αποφασίσετε και να εφαρμόσετε γρήγορα αποφασιστικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», γράφει η κυρία Μέρκελ στην συγχαρητήρια επιστολή της προς το νέο Ιταλό πρωθυπουργό.

Επί τη ευκαιρία αυτή η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι δεδομένη!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι μέχρι σήμερα και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο χερ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ένωση των ασφαλιστικών εταιρειών της Γερμανίας.

Read more...

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε η κεφαλή της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Φοιτητές στο ύψος της οδού Ακαδημίας
Φοιτητές στο ύψος της οδού Ακαδημίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

  • Στις 4:10 η κεφαλή της πορείας των φοιτητών (της ΠΑΣΠ) με τη σημαία του Πoλυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία. Συμμετείχαν περίπου 600 άτομα.
  • Στις 4:20 ξεκίνησε ένα ακόμα τμήμα της πορείας από την παλαιά Βουλή με κατεύθυνηση το Σύνταγμα και από εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στην πορεία συμμετέχουν 6.000 άτομα.

  • Στις 5 το απόγευμα αναμένεται από την πλατεία Ομονοίας να ξεκινήσει και η πορεία που οργανώνει το ΚΚΕ.
Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κλειστό είναι το μεγαλύτερο τμήμα του Κέντρου της Αθήνας.

Από την Αστυνομία έχουν ήδη γίνει 20 προσαγωγές.

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στην πορεία προς τους Αμπελόκηπους.


Κλικ για το χάρτη σε νέο παράθυρο


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κέρδη και ζημιές από την κυβερνητική τους παρουσία μετρούν στην ΝΔ









Κέρδη και ζημιές από την κυβερνητική τους παρουσία μετρούν στην ΝΔ
Ως πρώτο βήμα ανάκτησης των πολιτικών απωλειών από την επιλογή συμμετοχής στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου χαρακτηρίζουν από την ΝΔ τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού περί ρητών και όχι ενυπόγραφων δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις εγγυήσεις ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.


Ωστόσο, η αντιφατική στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα, προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Παρισιού, που δείχνουν να χτυπούν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Φαίνεται πάντως ότι έχει εξευρευθεί κάποιου είδους λύση αναφορικά με τη μορφή των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών καθώς, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προσχώρησε χθες στη «γραμμή Σαμαρά» καλώντας τον κ. Παπαδήμο να διαμηνύσει στους Ευρωπαίους, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Πρωθυπουργός, ότι Έλληνες έχουν «φιλότιμο και μπέσα».

Από εκεί και πέρα, η επισήμανση του κ. Παπαδήμου περί άμεσης προσφυγής στην κάλπη μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησής του –παρ’ ότι, όπως ο ίδιος είπε, ο χρόνος είναι δυσανάλογα μικρός για το μέγεθος των όσων η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει- ήταν ακόμη ένα σημείο που αφήνει ικανοποιημένη την Συγγρού. Είναι όμως προφανές ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη και δεδομένη ημερομηνία εκλογών, γεγονός που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες.

Όπως έλεγε στο Newpost.gr άνθρωπος του στενού προεδρικού περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι ο χρόνος των εκλογών προσδιορίζεται ουσιαστικά από την εξέλιξη του PSI, τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή του, δεν μπορούν να μετακινηθούν πολύ πέρα από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

«Περί τα μέσα Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε αν η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων θα «τσουλήσει» ή όχι. Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Με την προηγούμενη απόφαση, για 21%, υπήρχε μια χρονική παράταση της τάξης των τριών εβδομάδων.

Με το 50% μπορεί να είναι και μικρότερη η παράταση, πάντως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αν και το χρονικό πλαίσιο δείχνει δεδομένο, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής, λόγω των εξελίξεων συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι καν στο χέρι μας. Για παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και τα όσα επίκεινται στην Ισπανία, απειλούν ανά πάσα στιγμη να τινάξουν οποιοδήποτε σχέδιο στο αέρα».


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Λιγότερα έσοδα παρά το… τσουνάμι χαρατσιών, «αλχημείες» για να κλείσει η «μαύρη τρύπα»!










Λιγότερα έσοδα παρά το… τσουνάμι χαρατσιών, «αλχημείες» για να κλείσει η «μαύρη τρύπα»!
Παρά τον βομβαρδισμό των Ελλήνων με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια, τα δημόσια έσοδα στο 10μηνο του 2011 είναι λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μάλιστα για να επιτευχθεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συλλέξει 10,669 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.


Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου αποδεικνύουν ότι η επιβολή φορολογικών μέτρων εν μέσω ύφεσης, φέρνει τα απολύτως αντίθετα αποτελέσματα. Τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 διαμορφώθηκαν στα 39,23 δισεκατομμύρια ευρώ από 40,91 δισεκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να μαζευτούν επιπλέον 10,669 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς ο φετινός στόχος διαμορφώνεται στα 51,582 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα καταφέρει να κλείσει τη χρονιά με την πρόσθετη «τρύπα» να διαμορφώνεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος, στα έσοδα του 2011 θα συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2012 από τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί αλλά η πληρωμή των οποίων μπορεί να παραταθεί και στις αρχές του 2012 (εισφορά αλληλεγγύης, ειδικό τέλος ακινήτων κλπ).
Read more...

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να μην ανοίξει ρουθούνι!

7.000 αστυνομικοί έτοιμοι για παν ενδεχόμενο


http://img.protothema.gr/01D49952C656F54D6833218BD67EF668.jpg
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται από τα ξημερώματα η Ελληνική Αστυνομία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές, ενόψει του σημερινού εορτασμού της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Αν και μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν δείχνει «εκρηκτική», εντούτοις ίσως κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστικών αλλά και ομάδες κουκουλοφόρων να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Έτσι οι αστυνομικές αρχές υποχρεώθηκαν να καταστρώσουν από το μηδέν τα πλάνα τους για την τήρηση της τάξης αλλά και την αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων με βάση την εντολή που έφτασε από το υπουργείο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι…

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας και σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές να διασφαλιστεί η τάξη σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα…

Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που ξεπερνά τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

«Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουμε τους συγκεντρωμένους.
Θα είμαστε όμως αποφασιστικοί…».

Σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών - θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Εκεί θα ανέβει το τείχος – κάγκελο από πλέξι γκλάς…

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Υπό το φόβο επεισοδίων, η αστυνομία αποφάσισε να κλείσουν οι σταθμοί του μετρό στο Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής και έτσι οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Συγκεκριμένα, στις 12.00 θα κλείσει ο σταθμός Πανεπιστημίου, στις 13.00 ο σταθμός Συντάγματος ενώ στις 15.00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Ευαγγελισμού και του Μεγάρου Μουσικής.


Συγκεκριμένα:


• Θα λαμβάνουν μέτρα 7000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).

• Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

• Οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

• Εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού προκειμένου να μην πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα., καθώς θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσιών. Και αυτό γιατί η χρήση χημικών, απέτυχε παταγωδώς αφού από τη μία όσοι προκαλούσαν επεισόδια ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνεπώς δεν τους έπιαναν τα χημικά και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος απλοί διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Read more...

Nέο σίριαλ στο ΠΑΣΟΚ με Πολυζωγόπουλο



«Χοντραίνουν» τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ .Το νέο μέρος του σίριαλ που εξελίσσεται περιλαμβάνει δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου, από το παλαιό στέλεχος του Κινήματος, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και σημερινό πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρ.Πολυζωγόπουλο- παλιό οπαδό του Παπανδρέου .
Σε επιστολή του χαρακτηρίζει τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου που οδήγησαν στην σημερινή κυβέρνηση στην οποία «συμμετέχουν ακροδεξιοί», ως «τεράστιο πολιτικό ατόπημα» για το οποίο ο ίδιος φέρει ευθύνη. «Ατόπημα που δημιουργεί τεράστιες σκιές στην ιστορία και την πορεία της παράταξης και θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της», σημειώνει ο παλαιός συνδικαλιστής.
Για τις αποφάσεις αυτές δεν τον εξουσιοδότησε κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις επέβαλε καμία ανάγκη της χώρας, τονίζει ο κ. Πολυζωγόπουλος.Και προσθέτει «φθάνει η ώρα του συνολικού απολογισμού και του καταλογισμού ευθυνών σε αυτούς που τις έχουν. Και κυρίως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Ακόμα ο κ. Πολυζωγόπουλος επισημαίνει ότι η δημοκρατική παράταξη «βρίσκεται σε διάλυση» και ο δημοκρατικός πολίτης «νιώθει πολλαπλώς προδομένος και ταπεινωμένος».«Η ηγεσία του ΠΑΣΠΚ και ιδιαιτέρως ο πρόεδρός του πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της ήττας», καταλήγει ο κ. Χρ.Πολυζωγόπουλος.
prionokordela
Β.Π. ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!
ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ!!!
ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΤΕ ΙΣΟ! ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ!!..


Read more...

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη διαφορετική αντιμετώπιση Καμμένου και Χατζηγάκη

Κριτική για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνας
Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διαγράψει τον Πάνο Καμμένο από την ΚΟ, αλλά όχι και από το κόμμα, όπως έπραξε με τον Σωτήρη Χατζηγάκη. Η διαφορετική αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ στις περιπτώσεις των Καμμένου και Χατζηγάκη έχει φέρει στο προσκήνιο της δημόσιας -πλέον- συζήτησης τον ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των μετριοπαθών του κόμματος και της λαϊκής Δεξιάς.

Ενδεικτική του κλίματος, είναι η δήλωση του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Φ.Κρανιδιώτη στη ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης: «Ο κ. Χατζηγάκης πρόσβαλε όλη την παράταξη, ενώ ο κ. Καμμένος διατύπωσε την πολιτική διαφωνία του».

Ο Π.Καμμένος είχε κάνει σαφή την πρόθεσή του να καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στη Νέα Δημοκρατία -η οποία τον είχε προειδοποιήσει πως εάν διαφοροποιούσε τη στάση του, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο διαγραφής.

Το ζήτημα, λοιπόν, που έχει ανακύψει δεν αφορά τόσο αυτή καθαυτή την διαγραφή του βουλευτή, καθώς θεωρούνταν αναμενόμενη, αλλά την επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να μην τον διαγράψει και από το κόμμα, όπως έπραξε με τον Σωτήρη Χατζηγάκη.

Η διαφορετική αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ στις περιπτώσεις των Καμμένου και Χατζηγάκη προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της λεγόμενης «μετριοπαθούς» πτέρυγας θεωρούν εσφαλμένη την απόφαση της διαγραφής Χατζηγάκη και βρίσκονται σε θέσεις μάχης για ανοικτό πόλεμο με τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, τα οποία θεωρούν ότι η αποπομπή του πρώην υπουργού από τη ΝΔ ενισχύει τη δική τους θέση στο εσωκομματικό πεδίο.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ερωτηθείς για τη δήλωση του Σ.Χατζηγάκη περί «ακροδεξιών σταγονιδίων» δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν βλέπει τον εαυτό του σε αυτά και πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για την αγάπη του προς την πατρίδα.

Επισήμανε, δε, πως πρόκειται για «κάποιους ελάχιστους, οι οποίοι κάνουν κουβέντα για να ακούγονται, για να αποκτήσουν οντότητα» και χαρακτήρισε μειοψηφία τους νεοφιλελεύθερους στο κόμμα, σημειώνοντας πως η ιδεολογία τους είναι η πιο βάρβαρη και ακραία πολιτική.

Σχετικά με το ζήτημα της υπογραφής του Αντώνη Σαμαρά για τις δεσμεύσεις επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ανέφερε: «Αν μας ζητήσουν ομήρους ή 7 παρθένες θα τις δώσουμε; Υπάρχει και αξιοπρέπεια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2012 εν μέσω ανησυχιών για το έλλειμμα

Κλείνει πάνω από το 9%

Ο κ. Παπαδήμος θα έχει μαζί του τον νέο προϋπολογισμό όταν την ερχόμενη Δευτέρα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι
Ο κ. Παπαδήμος θα έχει μαζί του τον νέο προϋπολογισμό όταν την ερχόμενη Δευτέρα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο προϋπλογισμός του 2012 θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν όψει της κατάθεσης του στη Βουλή την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία ότι το εφετινό έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» των εσόδων διευρύνθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να φέρει πρόσθετα μέτρα εντός του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, τα καθαρά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μειώθηκαν κατά 4,1% στα 39,23 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (Στο Μεσοπρόθεσμο) για 43,8 δισ. ευρώ.

Μετά την αναθέωρηση των στόχων, τον περασμένο Οκτώβριο, η «μαύρη τρύπα» περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά, το έλλειμμα έχει ξεφύγει κατά 1,1 δισ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υστέρηση των εσόδων κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων.

Για να επιτευχθούν έστω και οι τελευταίοι στόχοι του προϋπολογισμού, στο δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει κάθε μήνα 6,2 δισ. ευρώ ή 12,4 δισ.. ευρώ συνολικά.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόεβλεψη για το εφετινό έλλειμμα ήταν 8,5%, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να κλείσει πάνω από το 9% και να διαμορφωθεί στην περιοχή του 9,2-9,3% (περίπου 20 δισ. ευρώ).

Κάθε απόκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα για το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα από το 2012, ενώ, όπως είχε πει, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπάρχει ένα «μαξιλάρι» μέτρων 0,5% του ΑΕΠ (ή 1,1 δισ. ευρώ) το οποίο μπορεί να κλείσει την «τρύπα» το 2012.

Τα στελέχη της τρόικας είναι πιθανό να ζητήσουν την κάλυψη των αποκλίσεων αυτών με νέα μέτρα στο σκέλος των δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012.

Οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και οι νέες -εφόσον χρειασθούν- θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Η ύφεση για εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,8% έναντι 5,5% που αναφερόταν στο προσχέδιο, ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι διαμορφωθεί στο 2,8%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία προβλέπεται η περαιτέρω αύξηση της στο 17% το 2012 από 15,4% φέτος.

Το έλλειμμα του 2012 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,4% εφόσον έχει προχωρήσει το PSI, το οποίο, θα μειώσει τη δαπάνη για τόκους το νέο έτος κατά 4 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ περίπου.

Άλλωστε, η επιτυχημένη εφαρμογή του PSI μπορεί να φέρει πλησιέστερα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, δηλαδή να υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λ. Κατσέλη: Οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις εκλογές...



«Το πότε θα γίνουν οι εκλογές, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», δήλωσε στο ΣΚΑΪ η Λούκα Κατσέλη και εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει όλο το πακέτο της δανειακής σύμβασης.

«Πολλά από τα μέτρα δεν ήταν... αποδοτικά και θα πρέπει ο κ. Παπαδήμος να τα ξαναβάλει στο τραπέζι με την τρόικα», ανέφερε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει η σωστή οργάνωση ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε ότι με τη νέα κυβέρνηση έχουμε μεγαλύτερη ευκολία και διαπραγματευτική δύναμη ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή της 6ης δόσης, να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και «να σταματήσει, όπως είπε, η οικονομική ανασφάλεια και ο πανικός».

Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα διόγκωσε την αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να ανοίξει τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το νέο ιδεολογικό περιεχόμενο του κόμματος και «με ποιο λόγο για πάμε στις εκλογές»...



Read more...

Ανησυχεί το ΔΝΤ για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου

Στο επίκεντρο το «κούρεμα»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανησυχία ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξει η τρόικα κατά την έκτη αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας θα αναδείξει πως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να καταστεί το χρέος διατηρήσιμο εκφράζουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Χάνεται χρόνος και αυτό είναι εις βάρος της Ελλάδας. Όσο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις παραμένουν, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προωθούνται και η ύφεση βαθαίνει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αχρήστευσης του PSI+, όπως συνέβη και με την συμφωνία του Ιουλίου», δήλωσε στο in.gr στέλεχος κοντά στην τρόικα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο του 50%.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε πως ήδη σε επίπεδο ΔΝΤ έχουν εκφρασθεί αντίστοιχες ανησυχίες, όπως και επιφυλάξεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος τους επόμενους 12 μήνες. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφανθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να ανησυχεί και για τις πιέσεις που ασκεί η κρίση στην Ευρωζώνη στη δυνατότητα κάποιων κρατών μελών να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Και καθώς η αναταραχή στις αγορές ομολόγων συντηρείται και το χρήμα γίνεται πιο ακριβό, οι «απειλές» για την Ελλάδα αυξάνονται.

Επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού που πλέον κινείται ξεκάθαρα εκτός στόχων έχουν δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, σε σχέση με τα δεδομένα στη βάση των οποίων πάρθηκαν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται εξάλλου να καταδειχθεί το επόμενο διάστημα από την μίνι – αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα.

Το καλό σενάριο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός 2011 να κλείσει κοντά στα επίπεδα που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις έως τα τέλη Μαρτίου με το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο ηρωισμός του φόβου...


"Θέλουμε να ξαναγίνουμε έφηβοι, αθώοι και αθάνατοι, όχι ήρωες" ...

Γράφει η Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Τριάντα τόσα χρόνια μετά. Και με έχουν καλέσει σε ένα σχολείο να μιλήσω για εκείνες τις μέρες. Μισές εικόνες. Τις άλλες μισές τις καταχώνιασε η μνήμη. Και, δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά…

Για τη μνήμη του φόβου, ή για το φόβο της μνήμης; Ή για το πρώτο άγγιγμα του φόβου θανάτου σε αθάνατους εφήβους; Ή για το φόβο του πατέρα, όταν γύρισα σπίτι, μεσάνυχτα, από την Ασφάλεια της Μεσογείων, περνώντας ανάμεσα σε προτεταμένα όπλα και στρατιώτες παραταγμένους στην Αλεξάνδρας;

Διάσπαρτες εικόνες. Σαν...

μισοφαγωμένο πιάτο στο τραπέζι. Για κείνα μπορούν να μιλήσουν πολύ όσοι ήταν στο παρασκήνιο, κάποιοι κομπάρσοι που ύστερα είπαν ότι είναι ήρωες. Μάλλον δεν θα τολμήσουν φέτος να κατέβουν στο Πολυτεχνείο. Από φόβο μην προδοθεί η προδοσία τους.

Θέλω να μιλήσω όμως για το φόβο. Όταν αμέριμνοι πήγαμε μπροστά να δούμε το τανκ, χαζεύοντας και γελώντας. Όταν εκείνο, διαψεύδοντας την αθωότητά μας και την αίσθηση της αθανασίας μας, έσπασε την πύλη. Όταν εμείς κρυφτήκαμε πίσω από ένα άγαλμα στην ανοιχτή αίθουσα της Σχολής Καλών Τεχνών, ατενίζοντας μερικά μέτρα απέναντί μας τη μπούκα του τανκ. Μας σημάδευε! Και τότε, ο φόβος θανάτου μεταλλάχτηκε σε υπέρβαση. Γέννησε την αίσθηση της πραγματικής αθανασίας. «Θα βρεθούμε στην άλλη ζωή» λέγαμε μεταξύ μας και γελούσαμε. Και τραγουδούσαμε «έχετε γεια βρυσούλες». Και ήμασταν χαρούμενοι, νέοι και αθώοι. Ήμασταν μαζί, σφιχταγκαλιασμένοι μπροστά στη μπούκα του θανάτου. Ήμασταν όλοι μαζί. Μετά τα χρόνια κύλησαν. Στην αρχή μας έλεγαν ήρωες. Δίχως να γνωρίζουν το φόβο μας, την άγνοιά μας, τους εφιάλτες που ακολουθούσαν τον ύπνο μας.

Μερικοί από μας έμειναν πιστοί σε κείνο το όνειρο που είχαμε ζήσει μέσα στο Πολυτεχνείο, τότε που ήμασταν όλοι μαζί και που τίποτα δεν μπορούσε να μας χωρίσει.

Άλλοι παρασύρθηκαν από το ρεύμα της ζωής, μιας βολεμένης ζωής. Άλλοι έμειναν αφανείς. Αυτούς κανείς δεν τους είπε ήρωες.

Αυτούς που θυμούνται το φόβο. Αυτούς που κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους, σε διαδηλώσεις και πορείες μαζί με τα παιδιά τους, φωνάζοντας ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ΄73. Αυτούς που δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή, που είναι συνηθισμένοι ανώνυμοι, που δεν βγαίνουν σε κανάλια και παράθυρα, που δεν μιλούν πολύ για κείνες τις μέρες, που τρώνε τα δακρυγόνα μαζί με φόβο, πολύ φόβο, αλλά συνεχίζουν να κατεβαίνουν…

Ποιο ήταν το νόημα του Πολυτεχνείου; Τι έμεινε από αυτό; Λίγα πράγματα. Η ενότητά μας, οι παρέες μας, οι έρωτές μας, τα τραγούδια μας, η έξαρση του «υπάρχω και δρω μαζί με άλλους για κάτι καλό». Τίποτα το σπουδαίο. Η υπέρβαση της ατομικότητας, αυτό το δύσκολο και ζόρικο «μαζί» που ξόρκισε το φόβο μας.

Αυτό το δύσκολο και ζόρικο «μαζί» που μας καλεί και σήμερα να ξορκίσουμε τους φόβους μας. Σήμερα που μας πολιορκούν με φόβο, πώς να αντισταθούμε στη ζωή; «Αν ένας άνθρωπος θέλει να αλλάξει τη ζωή, η ζωή μπορεί να αλλάξει», είπε ένας μεγάλος διανοητής του 20ου αιώνα.

Σήμερα όλοι φοβούνται. Θα γίνουν επεισόδια. Το είπε η τηλεόραση. Το είπε ο Παπουτσής. Το ψιθυρίζουν οι γονείς. Το σκέφτονται οι παλιοί ανώνυμοι συνηθισμένοι που δεν κατέβαιναν στη «γιορτή»… Μας δοκιμάζουν. Μας προετοιμάζουν. Τότε μας γάζωναν οι σφαίρες και τα τανκς. Σήμερα μας γαζώνουν οι φήμες, οι διαδόσεις. Οι σχεδιασμένες πάνω στο πιο αρχέγονο συναίσθημα, που είναι ο φόβος θανάτου. Όμως εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε εκείνες τις στιγμές, το ποθούμε από τα βάθη της καρδιάς. Για να γίνουν οι μισές εικόνες ολόκληρες, να γίνουν τα λόγια ποίημα, να γίνει η ζωή ζωή, να γίνει ο θάνατος αίσθηση αθανασίας. Θέλουμε να ξαναγίνουμε έφηβοι, αθώοι και αθάνατοι, όχι ήρωες.

Βάζουμε στοίχημα με το φόβο, με τη σκέψη του θα τον πολεμήσουμε.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!


mediasoup.gr



Read more...

Σαν σήμερα...

17 Νοέμβρη 1973
Read more...

Καταδικασμένη να αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου

Δρόμο χωρίς επιστροφή έχει πάρει η Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην υψηλή ανεργία και στη Γερμανία που ετοιμάζεται για μια μικρότερη ευρωζώνη

Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προβλέπουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ως κύρια αιτία την έκρηξη της ανεργίας τον περασμένο Αύγουστο, αναφέροντας ότι τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα είναι κατά πολύ χειρότερα, σε σημείο τέτοιο ώστε η ανεργία να ξεπερνάει ακόμα και το 20%.

Εξαιτίας του λόγου αυτού η νέα περίοδος διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως "οι 100 πιο μάταιες ημέρες στην εξουσία", ενώ το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας ότι "το πολιτικό χάος και η οικονομική ασυνέπεια" που επικρατεί στην ευρωζώνη επιταχύνουν την έξοδο της Ελλάδας από αυτή.

Οι Financial Times επικαλούνται και την υψηλή ανεργία στη χώρα μας, για την οποία αναφέρουν ότι παρότι επισήμως ανέρχεται στο 18,4%, στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το 20%, αλλά και ότι θα αυξηθεί και άλλο το χειμώνα, καθώς το 18,4% αφορά τον Αύγουστο και την τουριστική σεζόν.

"Οι επενδυτές ανησυχούσαν για δύο εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κόσμος τρόμαξε όταν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό που ίσως να οδηγεί στον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται όμως, για μία τεχνική και ίσως τελικά ασήμαντη εξέλιξη. Η πραγματικά ανησυχητική είδηση ήρθε από την Ελλάδα, όπου ανακοινώθηκε ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 18,4%", αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να συλλογιστούν τις επιπτώσεις. Κατ’ αρχήν αποδεικνύεται ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να πετύχει η Αθήνα τους στόχους του πακέτου στήριξης είναι ακόμη μικρότερες.

"Η Ελλάδα όρισε τον Λουκά Παπαδήμο, έναν τεχνοκράτη ήπιων τόνων, στην πρωθυπουργία. Η εντολή του όμως, περιορίζεται στην εφαρμογή των προϋποθέσεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας. Επιπλέον, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι ίσως οι πιο μάταιες 100 ημέρες εξουσίας στην ιστορία. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι προετοιμάζεται εν κρυπτώ μία μικρότερη ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους" σημειώνουν οι Finacial Times.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι στην οικονομική ασυνέπεια, προστίθεται πολιτικό χάος και οι εξελίξεις σε Αθήνα, Ρώμη, Βρυξέλλες και Βερολίνο ουσιαστικά επιταχύνουν και δεν αποτρέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

"Επενδυτές και αξιωματούχοι μπορεί να μην καλωσορίζουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυτό। Το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση χρέους. Πλέον όμως, είναι πιθανό πως δεν θα επιβιώσει η ευρωζώνη με την μορφή που την γνωρίζουμε", τονίζει χαρακτηριστικά.

http://news247.gr

Read more...

Μισθωτοί και συνταξιούχοι συνεχίζουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος

Πλήρωσαν το 55% των φόρων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αυξήθηκε το 2009 η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα φορολογικά βάρη σε σχέση με το 2008, ενώ μειώθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα του '09.

Ο φόρος για τα εισοδήματα της εν λόγω περιόδου, που δηλώθηκαν το 2010, και το φόρο που καταβλήθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους ήταν υψηλότερος εκείνου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για την περίοδο πριν ξεσπάσει σε όλο της το μέγεθος η κρίση στην Ελλάδα, δηλαδή πριν από την επιβολή των μέτρων του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, το 2010 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 70,18% του συνολικού εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 68,23% το 2009. Ο φόρος που κατέβαλαν στην εφορία για τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2010 αντιστοιχεί στο 55,54% του φόρου που κατέβαλαν όλοι οι φορολογούμενοι και ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2009, όποτε το ποσοστό αυτό ήταν 52,59%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2010 δήλωσαν το 16,79% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το 2009 είχαν δηλώσει το 17,25%. Παράλληλα, το 2010 οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν φόρο 15,79% του συνολικού φόρου που καταβλήθηκε έναντι 16,62% που είχαν καταβάλει το 2009. Οι επιχειρήσεις το 2010 δήλωσαν το 13,03% του συνολικού εισοδήματος έναντι 14,52% το 2009, ενώ κατέβαλαν το 28,67% του συνολικού φόρου έναντι 30,79% το προηγούμενο έτος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άλλαξε τις ταμπέλες του υπουργείου σε πολυτονικές ο Άδωνις Γεωργιάδης!

newpost.gr









Άλλαξε τις ταμπέλες του υπουργείου σε πολυτονικές ο Άδωνις Γεωργιάδης!
Η ανάληψη καθηκόντων του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αρμοδιότητες στον τομέα της Ναυτιλίας έγινε αισθητή ήδη στις... ταμπέλες των γραφείων!

Ο υφυπουργός του ΛΑΟΣ αντικατέστησε όλες τις πινακίδες των γραφείων στον ίδιο όροφο με το δικό του, τοποθετώντας νέες επιγραφές με πολυτονικό σύστημα!

Εκτός από τα πνεύματα, στις ταμπέλες αντικαταστάθηκε και το χρώμα, το οποίο από μπορντό έγινε μπλε, της θάλασσας και του ουρανού.

Αέρας... ανανέωσης στο υπουργείο (με πινελιές παρελθόντος).



(Με πληροφορίες από Star.gr)


Σχετικές φωτογραφίες:



tampela2.jpgtampela1.jpg

Read more...

Οδηγός για το σήμερα παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείο, τονίζουν τα κόμματα

Μηνύματα με αφορμή την 38η επέτειο

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας το Νοέμβριο του 1973 αναφέρονται τα κόμματα στις ανακοινώσεις τους με αφορμή την 38η επέτειο, συνδέοντας το γεγονός με την σημερινή κατάσταση.

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «σήμερα, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Παράλληλα, η φετινή επέτειος αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας, να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή της χώρας και να συμμετάσχουν σ' αυτή με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό.

» Η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψε για την ελευθερία και εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα. Η αντίστοιχη γενιά σήμερα, οφείλει να πράξει με την ίδια αυταπάρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να χτίσουμε μια δημιουργική, ανεξάρτητη και δικαιότερη πατρίδα, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι, το διακύβευμα παραμένει πάντα η δημοκρατία».

Το ΚΚΕ στο μήνυμα του τονίζει ότι «ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Το δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου».

Καλεί δε «τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις νέες σε συμπόρευση για να οργανώσουμε την καθημερινή λαϊκή πάλη και αντεπίθεση στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα σχολεία και στις σχολές. Να διαμορφώσουμε το μεγάλο ποτάμι της ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία. Για να απορρίψει ο λαός τους εκβιασμούς, τις απειλές των κομμάτων και των μηχανισμών που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, να ξεμπερδεύει με τις
αυταπάτες και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του ‘ευρωμονόδρομου’. Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στα διλήμματα που του θέτουν ‘ευρώ ή δραχμή’».

«Η εξέγερση του 1973 είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση» επισημαίνει στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «η συμμετοχή της ακροδεξιάς και των θαυμαστών του Παττακού και του Μεταξά στη νέα κυβέρνηση αποκαλύπτει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της. Υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες μας ότι οι αγώνες κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι περισσότεροι επίκαιροι από ποτέ και ότι ορισμένοι χτεσινοί υπερασπιστές των οραμάτων του Πολυτεχνείου, σήμερα έχουν μετατραπεί σε εγγυητές μιας ιδιότυπης δικτατορίας των χρηματαγορών και του κεφαλαίου.

» Δεκαετίες μετά την πτώση της Χούντας, η δημοκρατία είναι σε καθεστώς έκτακτης μνημονιακής ανάγκης», επισημαίνει καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι «η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των νέων ανθρώπων απέναντι σε μία μαλθακή κοινωνία, η οποία δεν αντιστεκόταν με την ενδεδειγμένη μαζικότητα και δριμύτητα απέναντι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου. Οι νέοι άνθρωποι δίδαξαν αυθορμητισμό, αλλά έπεσαν θύματα της προβοκάτσιας που έφερε την 25η Νοεμβρίου, το χειρότερο σκέλος του καθεστώτος εκείνης της εποχής».

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί οδηγό για τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιμηθεί ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

» Οι νεότερες γενιές ας διδαχτούν από τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και ας αγωνιστούν για να κάνουν πράξη όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές», αναφέρει ακόμη

«Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με δεκανίκια του υμνητές της χούντας. Η Γενιά του Πολυτεχνείου, εκτός από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή τροχιά της Ελλάδας, συνδέθηκε δυστυχώς και με το αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας.

Κλιμάκιο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με επικεφαλής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Μαρκάτο, κατέθεσε την Τετάρτη στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «38 χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται πάλι στο γύψο, με μια κυβέρνηση υποταγμένη στις αγορές» καλώντας την νεολαία να αντισταθεί.

«Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Προσθέτει όμως ότι «αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...