Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Στο επίκεντρο ο Καλλικράτης και το ενιαίο μισθολόγιο Ενημέρωση της τρόικας από τον Γ.Ραγκούση για τις αλλαγές στο Δημόσιο



Ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο αναμένεται να εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, σε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πολ Τόµσεν του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ενημερωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, αλλά και για τις υποχρεώσεις που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παρακολούθηση των οποίων εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με πρόσθετες δαπάνες τον Προϋπολογισμό. Βάρος θα δοθεί στα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, από την οποία η Κυβέρνηση αναμένει εξοικονόμηση κρατικών δαπανών 1,17 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να ενημερώσει την τρόικα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες για την έναρξη διαλόγου με τη ΑΔΕΔΥ αναφορικά με την αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα και την απογευματινή λειτουργία ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενημερώσει τα στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τις προωθούμενες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην άρση μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα.

Ακόμη, η τρόικα θα ενημερωθεί για τις υπό κατάρτιση νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, µε στόχο, την μείωση των φορέων, τον περιορισμό των δαπανών και τον εξορθολογισμό των δράσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Αδήλωτη περιουσία στο εξωτερικό


Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα, καθώς και με πρόσθετο φόρο ύψους 10% για τα κέρδη από τους τόκους μιας δεκαετίας
Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα, καθώς και με πρόσθετο φόρο ύψους 10% για τα κέρδη από τους τόκους μιας δεκαετίας (Φωτογραφία: Associated Press )Αθήνα
Στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, τρεις φορές περισσότερα απ΄όσα στην ίδια την Ελλάδα, φέρεται να ανέρχεται το ύψος των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Τραπεζικοί κύκλοι και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το ποσό είναι αρκετά μικρότερο, ωστόσο αυτό έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι αδήλωτο στην Εφορία.

Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε πρόσφατα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι, παρουσία των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, Γ.Παπακωνσταντίνου και Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Οι τέσσερις πολιτικοί συμφώνησαν να προωθήσουν τις «διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα».

Η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το «Der Spiegel», είναι πεπεισμένη, ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων είναι αδήλωτο στην Εφορία. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δυο κυβερνήσεις, η λεγόμενη «Μεγάλη Υπηρεσιακή Βοήθεια», που παρέχεται ανάμεσα στα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ -μετά την κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια- το νωρίτερο στις αρχές του 2012. Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα, καθώς και με πρόσθετο φόρο ύψους 10% για τα κέρδη από τους τόκους μιας δεκαετίας.

Το πότε θα αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, είναι βέβαια ανοικτό θέμα. «Τέτοιες συνομιλίες έγιναν όντως στο Νταβός, ο χαρακτήρας τους ήταν όμως ανεπίσημος, γι αυτό και δεν μπορεί να ανακοινωθεί το περιεχόμενό τους» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο «Βήμα» εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Oικονομικών. Επίσημες διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο που επικαλείται η «Ημερησία», η λύση που εξετάζεται θα βασίζεται στη συμφωνία που έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Αρχικά προβλέπεται η καταβολή από τις ελβετικές τράπεζες ενός εφάπαξ ποσού ίσου με το 10% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν Έλληνες δικαιούχοι.

Από εκεί και πέρα, σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει φόρο επί των τόκων των συγκεκριμένων καταθέσεων και τέλος οι ελβετικές τράπεζες με τη συμφωνία θα εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι γιατροί δεν προσήλθαν στον διάλογο, απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος

Μαίνεται η κόντρα


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην αντεπίθεση πέρασε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας πως οι γιατροί δεν έχουν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να συζητήσει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία με τους γιατρούς μέσω τηλεοπτικών παραθύρων.

Για τη λίστα των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ είπε πως αναμένονταν προβλήματα και πως οι αναβολές των ραντεβού γιατρών με τους ασφαλισμένους δημιούργησε την ανάγκη να προχωρήσει το μέτρο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, σημείωσε ότι έχουν ακυρωθεί 400.000 ραντεβού και άφησε αιχμές κατά των γιατρών λέγοντας ότι αυτοί ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους και τους κρατούν σε ομηρία.

Ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο οι ασφαλισμένοι θα έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στο γιατρό τους και δεν θα στήνονται σε ουρές.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσει με τους γιατρούς.

Χαρακτηριστικά είπε πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συζητά τόσο καιρό για τα προβλήματα των μεταναστών και να μην κάνει διάλογο με τους γιατρούς.

Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο κ. Λοβέρδος τις ευθύνες του, πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος ενώ είπε ότι με τη συμπεριφορά του ο υπουργός Υγείας δείχνει κάποιες φορές αλαζονικός.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συναντήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup

Διεργασίες εν όψει Συνόδου Κορυφής


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφτατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφτατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει την Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο τη ΝΔ Αντώνη Σα

Ο κ। Γιούνκερ πρόκειται να αναγορευτεί το απόγευμα επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να είναι τα θέματα που θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως το Γαλλογερμανικό σχέδιο για «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.


Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλόντ Τρισέ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με ποια κριτήρια θα επιλέγει η Εφορία αυτούς που θα ελέγχει για εισόδηµα και ΦΠΑ Πόιντ σίστεµ για επαγγελµατίες


Πόιντ σίστεµ για τον εντοπισµό των επαγγελµατιών που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα καθιερώνει το υπουργείο Οικονοµικών, αρχής γενοµένης από εκείνους που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση.

Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τον επόµενο µήνα και οι πρώτοι που θα βρεθούν στην τσιµπίδα του νέου συστήµατος θα είναι όσοι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν προσέλθουν µέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου για να υπαχθούν στη διαδικασία της περαίωσης, αφού το υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσε χθες παράταση µέχρι την ηµεροµηνία αυτή. Τα κριτήρια µε τα οποία θα επιλεγούν οι προς έλεγχο δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος και ΦΠΑ των ελευθέρων επαγγελµατιών θα προκύψουν από µεθόδους ανάλυσης κινδύνου, µε βάση µια σειρά από οικονοµικά στοιχεία, όπως τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευµατία, ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ο τοµέας δραστηριότητάς του, και γεωγραφικά, όπως ο τόπος της έδρας του. Τα κριτήρια αυτά θα καθοριστούν από ειδική οµάδα που συγκροτεί για τον σκοπό αυτό ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς και η οποία καλείται να έχει ολοκληρώσει το έργο της µε ταχείες διαδικασίες µέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

ΑΠΩΛΕΙΑ778 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ.
Την ίδια στιγµή, σε απώλεια εσόδων ύψους 778 εκατ. ευρώ είναι πιθανό να οδηγήσει η εφαρµογή της νέας φορολογικής κλίµακας στα εισοδήµατα των φυσικών προσώπων, όπως καθιερώθηκε µε την περσινή φορολογική µεταρρύθµιση. Στην πρόβλεψη αυτή καταλήγει έρευνα του Κέντρου Προγραµµατισµού & Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία στην ουσία προειδοποιεί ότι υπάρχει σηµαντική πιθανότητα τα έσοδα που θα εισπράξει φέτος το ∆ηµόσιο από την εφαρµογή της νέας κλίµακας να υστερήσουν έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισµού.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνήτριες που υπογράφουν την έρευνα, το υπουργείο όταν προχώρησε στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήµατα άνω των 40.000 ευρώ δεν έλαβε υπόψη του την τάση φοροαποφυγής που θα εκδηλωθεί από τους έχοντες υψηλά εισοδήµατα, ως αντίδραση στην αύξηση των συντελεστών.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι οι φορολογούµενοι µε υψηλά εισοδήµατα αποκρύπτουν κάποια από αυτά, ανεξαρτήτως της επαγγελµατικής οµάδας στην οποία ανήκουν, τάση που επιτείνεται από τις µεταβολές των φορολογικών συντελεστών. Και προβλέπει ότι από τα 778 εκατ. ευρώ των εκτιµωµένων διαφυγόντων κερδών, τα 360,89 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 46%) θα χαθούν από φορολογουµένους µε εισοδήµατα άνω των 100.000 ευρώ.

Εκείνοι που αντιδρούν περισσότερο σε αυξήσεις του φορολογικού συντελεστή, σύµφωνα πάντα µε την έρευνα, είναι οι µισθωτοί µε υψηλό εισόδηµα. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στο ότι είναι φορολογούµενοι που κατά µέσον όρο δηλώνουν υψηλότερα εισοδήµατα από την κύρια πηγή, λόγω αδυναµίας απόκρυψής τους, και αφετέρου στο ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν εισοδήµατα και από άλλες πηγές.

Πιθανόν, λοιπόν, να προσπαθούν να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη από άλλες πηγές, µειώνοντας έτσι τη φο ρολογική τους επιβάρυνση.

Εκείνοι που σύµφωνα µε το ΚΕΠΕ αντιδρούν λιγότερο σε σχέση µε τις υπόλοιπες επαγγελµατικές οµάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν τη µεγαλύτερη ευελιξία στη δήλωση των εισοδηµάτων τους. Επίσης, σύµφωνα πάντα µε τη µελέτη, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες µπορούν εύκολα να αλλάξουν το χρονοδιάγραµµα της εργασίας τους, να ρυθµίσουν τις απολαβές τους ή και να στραφούν στην παραοικονοµία.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.
Σχετικά τώρα µε τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα επιλέξει ηοµάδα εργασίας του υπ. Οικονοµικών τους προς έλεγχο επαγγελµατίες, είναι τριών κατηγοριών: n Ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νοµική µορφή, η κατηγορία των τηρούµενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο κλάδος ή τοµέα δραστηριότητας, ανάλογα µε την επικινδυνότητα και παραβατικότητά του, η ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νοµοθεσίας, όπως και στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήµατος.

n Οικονοµικά δεδοµένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζηµιές, συντελεστές µεικτού και καθαρού κέρδους.

n Χωροταξικά και χρονικά δεδοµένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες
ΚΕΠΕ: απώλεια εσόδων 778 εκατ. ευρώ από τη νέα φοροκλίµακα

Read more...