Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επικοινωνία FAZ: Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο


FAZ: Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο, Γερμανία
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες τη Δευτέρα.

Αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν μια σταθερή επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση, τόσο η Die Zeit όσο και η Die Welt επισημαίνουν το σχόλιο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».

Die Zeit επίσης τονίζει ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Εξάλλου η Die Welt σημειώνει στο άρθρο της ότι, καθώς κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα Σχέδιο Β', το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα Grexit. Ωστόσο, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υιοθετεί πιο σκληρό τόνο με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο» και θέτει το ερώτημα: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;».

Και σε αυτό το άρθρο γίνεται λόγος για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης κατά τη σύνοδο στη Ρίγα την Παρασκευή.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο άρθρο στον ιστότοπό του για τη συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει στον έλληνα πρωθυπουργό και στη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Επίσης του είχε τονίσει ότι γι' αυτό τον λόγο η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ, και ΟΑΕΕ Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις


Αρχίζει αυτή την εβδομάδα η καταβολή των συντάξεων από διάφορα ταμεία και φορείς προς τους δικαιούχους. Διαβάστε πότε.
syntaxeis1
Την Τετάρτη (29/4) θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημόσιου, ενώ την Πέμπτη (30/4) του ΝΑΤ.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Εξέτασαν εναλλακτικά μέτρα...


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου...

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο...
υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, πραγματοποιήθηκε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεδρίασε εκτάκτως στον απόηχο των εργασιών του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Ρίγα της Λετονίας, αλλά και ενόψει του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη για τις επόμενες κινήσεις ενόψει της τελικής συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών...

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασε αντιπροτάσεις προς τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει "απεμπλοκή" της διαπραγμάτευσης. Στο τραπέζι φαίνεται έπεσαν μέτρα όπως:

-Το πάγωμα των εργασιακών για τον Ιούνιο ή αργότερα
-Μέτρα για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
-Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων
-Αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση μελετά επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις στον τουρισμό
-Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προταθεί μέρος από τα έσοδα να κατευθύνεται στη στήριξη του Ασφαλιστικού...

parapolitika.gr

Read more...

Περισσότεροι από 3.200 νεκροί στο Νεπάλ...


Περισσότεροι από 3.200 νεκροί στο ΝεπάλΧιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι του Νεπάλ κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν...
λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι τουλάχιστον 3.218 και οι τραυματίες 6.538.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

“Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ...
enikos.gr

Read more...

Λέκκας: 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς...


Λέκκας: 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς ο σεισμός του Νεπάλ...ο σεισμός του Νεπάλ...
Απελπισία είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στο Νεπάλ μετά τα 7,8 Ρίχτερ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος...
βρίσκεται στη σεισμόπληκτη χώρα μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Καρύδη.
Λέκκας: 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς ο σεισμός του Νεπάλ
Περιγράφοντας όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.
Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι "το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά".
Συμφώνησε ακόμη με τις εκτιμήσεις που λένε ότι ήταν σαν να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα, τονίζοντας ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τεράστια.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια "θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο".
Σύμφωνα τέλος με τον Ευ. Λέκκα, το σεισμικό ντόμινο που έρχεται, δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
Πηγή: Mega

Read more...

ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή...


ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστήΔύο μέρες έμειναν για να αποφασίσει η Βουλή τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς Δευτέρα και Τρίτη η ολομέλεια θα συζητήσει και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Ο πολιτικός στόχος είναι...

η αναβάθμιση του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου και η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει βεβαιωθεί από την Εφορία το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, το οποίο καλούνται να πληρώσουν τα ιδιωτικά κανάλια για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011.
Στην προφανή δυσαρέσκεια της διαπλοκής προστίθεται η αντίδραση της "ενωμένης αντιπολίτευσης". Σε μία απόπειρα κωλυσιεργίας Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή γιατί ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση για την ΕΡΤ. Το πρόβλημά τους είναι ότι η Δευτέρα δεν είναι μέρα νομοθετικού έργου για την Βουλή...

Ν. Παππάς: Ειδήσεις, όχι προπαγάνδα
Η ΕΡΤ, είπε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, "θα έχει ειδήσεις και δεν θα έχει προπαγάνδα, θα έχει γεγονότα και λιγότερο άποψη στις ειδήσεις. Μπορούμε όλοι μαζί, ως ξεχωριστή συμβολή στη δημοκρατία μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται".
Παράλληλα η κυβέρνηση "θωρακίζει" την ΕΡΤ, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, προετοιμάζοντας τον ανταγωνιστή της DIGEA, που έχουν συστήσει τα ιδιωτικά κανάλια. Με νομοθετική ρύθμιση ο η ΕΡΤ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να είναι πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα αποτελέσει μία εναλλακτική δυνατότητα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που εγκλωβίστηκαν στην πανάκριβη πλατφόρμα της ιδιωτικής DIGEA.

Επιστρέφουν 1.599
Δύο χρόνια μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ δύνανται να επιστρέψουν συνολικά 1.559 άτομα. Την 11η Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους (2.655 τακτικό προσωπικό, 202 με συμβάσεις έργου, 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων). Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ 652 εργάζονται από την περίοδο της ΔΤ και 94 είναι στη ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.
Αυτό σημαίνει ότι το μισθολογικό κόστος είναι στα 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος είναι 190 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που εργάζονταν στην ΕΡΤ το 2013. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αναβιώσουν οι συμβάσεις τους, ο Ν. Παππάς έφερε ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο με την οποία η διοίκηση της ΕΡΤ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις που θα διεξάγει θα προβλέπει μοριοδότηση της εμπειρίας σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η ΕΡΤ θα αναλάβει και τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο που έχει μία δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φορείς και ενώσεις καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θα διαθέτει κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίου. Ακόμη θα υιοθετήσει την χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, του υποτιτλισμού και της ακουστικής περιγραφής για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης.

Γιατί διαφωνεί η ΠΟΣΠΕΡΤ
Από τα αξιοσημείωτα είναι η αρνητικότατη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ που έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που επαναλειτουργεί την ΕΡΤ! Υπενθυμίζεται ότι οι 17 από τους 18 φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή ήταν θετικοί για την ΕΡΤ... Η ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλείται το ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ενώ οι δημοσιογράφοι στη σχετική υπουργική απόφαση), όμως το βασικό πρόβλημα που δεν λέγεται είναι ότι σταματά το πελατειακό σύστημα και η συνδιοίκηση της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Με τον νέο νόμο δεν μπορεί εκλεγμένος συνδικαλιστής να διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, αλλά θα γίνεται απευθείας εκλογή από τους εργαζόμενους...
avgi.gr

Read more...