Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

O ξεχωριστός κ. Παπανδρέου...






Βασίλης Μπόνιος
Τελικά μήπως αδικήσαμε τον Παπανδρέου; Μήπως γίναμε όχλος-όπως σε πολλές περιπτώσεις στην πρόσφατη ιστορία μας-και φτάσαμε σήμερα με το κεφάλι βουτηγμένο στα σκατά;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει όλα όσα...
έχουν γραφτεί σε βάρος του για να φτάσουμε σήμερα στο πιο σκληρό Μνημόνιο; Αν ήταν προδότης ο Παπανδρέου και έπρεπε να στηθεί στο Γουδί, τι θα πρέπει να συμβεί με όσους τον διαδέχθηκαν;

Τελικά μήπως αυτός ο λαός με την συμπεριφορά αγέλης θα πρέπει να κάνει χαρακίρι αναγνωρίζοντας την ανεπάρκειά του και την ανικανότητά του να αξιολογεί σωστά το πολιτικό προσωπικό της χώρας του;

Ο Παπανδρέου έδωσε μια συναρπαστική συνέντευξη στην Σία Κοσιώνη και στις Ιστορίες στην διάρκεια της οποίας δεν χρησιμοποίησε ούτε μία λέξη με προσωπικό χαρακτηρισμό σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου.

Ευπρεπής, ευγενής, ξεχωριστός.

Καμμία σχέση με τον Πολάκη και όλους εκείνους που μετατρέπουν την ψευδομαγκιά και το αούα σε καθεστωτική ιδεολογία.

Ο Παπανδρέου ίσως να μισήθηκε πολύ γιατί σαν χαρακτήρας δεν έχει ουδεμία σχέση με τον κατσιαπλιά μέσο Ελληνα ψηφοφόρο που επιλέγει τους ομοίους του να τον κυβερνήσουν.

Διαβάστε στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" ολόκληρη τησυνέντευξη...

Read more...

Η ΕΚΤ μείωσε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες...


Η ΕΚΤ μείωσε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζεςΈπεσε κατά 0,5 δισ. ευρώ - Στα 69,4 δισ. ευρώ... 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μείωσε κατά 0,5 δισ. ευρώ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς...
τις ελληνικές τράπεζες στα 69,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,5 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα» ανέφερε η ΤτΕ, σύμφωνα με το Reuters. 
Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 4 Μαΐου.
tovima.gr

Read more...

Σκουρλέτης κατά ΤΑΙΠΕΔ...


Σκουρλέτης κατά ΤΑΙΠΕΔ: Εφαρμόζει το δικό του σχέδιο στις ιδιωτικοποιήσεις

Εφαρμόζει το δικό του σχέδιο στις ιδιωτικοποιήσεις...
«Σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ακραίες φωνές των δανειστών, έχει να αντιμετωπίσει και...
αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά την σιγοντάρουν. Την τρόικα εσωτερικού», σχολίασε για το ΤΑΙΠΕΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm.

«Δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης, και συνέχισε: «αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση. Για παράδειγμα στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ».

«Το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων, αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κύριο Πιτσιόρλα, ο οποίος κατά τη γνώμη μου κινείται με ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης. Και επειδή δεν έχει αξία αυτά να τα λέω μόνο στο ραδιόφωνο, προσωπικά στην επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, την Δευτέρα μπορεί να γίνει ΚΥΣΟΙΠ, θα θέσω αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί δηλαδή, όταν εμείς συζητάμε για το νέο ταμείο αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Στη συνέχεια είπε: «Στην επόμενη συνεδρίαση των κυβερνητικών οργάνων θα θέσω αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός σχολιάζοντας την επισήμανση ότι ο κ. Πιτσιόρλας είναι επιλογή του Πρωθυπουργού απάντησε: «Γίνονται και λάθη στις επιλογές. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για διαρροές από το ΤΑΙΠΕΔ για μέλη της κυβέρνησης.
tovima.gr

Read more...

Συνέντευξη στο Euronews Τσίπρας: Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται


"Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη" ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat.
Alexis Tsipras
"Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση" ανέφερε και πρόσθεσε "Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία".
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Euronews: Κύριε Πρόεδρε, τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν τώρα δείχνουν σημάδια δημοσιονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο από ό,τι φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Εσείς πως αξιολογείτε αυτά τα στοιχεία;
Α. Τσίπρας: Πράγματι, τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι  λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα  0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα  ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς. Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε  την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Euronews: Πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τη συζήτηση, να ανοίξει εν πάση περιπτώσει η συζήτηση για το θέμα της ρύθμισης του χρέους
Α. Τσίπρας: Πιστεύω ότι τούτη την ώρα έχοντας την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω. Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από το στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση.
Euronews: Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή η κυβερνητική δύναμη των επιπλέον 3 βουλευτών που έχετε διασφαλίζει την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα;
Α. Τσίπρας: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν. Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε: ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Και οι συντάξεις βουλευτών στο νέο ασφαλιστικό...


Αποσύρεται η διάταξη που εξαιρούσε τους βουλευτές από το νέο ασφαλιστικό
...με απόφαση Τσίπρα...

Την απόφαση να ενταχθούν και οι συντάξεις των βουλευτών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή έλαβε η κυβέρνηση.

Το γεγονός αποκάλυψε...
ο υπουργός Εργασίας μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην οποία όπως του είπε ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ενταχθούν και αυτοί στον ενιαίο φορέα (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο παρά τις διαφωνίες με τους θεσμούς δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ενώ έως αύριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Read more...

Τι αναφέρει στο βιβλίο του Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο


Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην αποκάλυψη ότι ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του είχαν ζητήσει να δώσει στοιχεία για να χρησιμοποιήσουν κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνει στο βιβλίο του με τίτλο «Game Over - Η αλήθεια για την κρίση» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στο απόσπασμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει.
Διαβάστε το απόσπασμα όπως το δημοσιεύει η εφημερίδα:
«Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως - παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι - δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή».
Οι τελευταίες ώρες πριν το Καστελόριζο
Τις κρίσιμες στιγμές πριν την αναγγελία της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Στο απόσπασμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το τελευταίο Υπουργικό συμβούλιο και την αγωνία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.
Διαβάστε το απόσπασμα όπως το δημοσιεύει η εφημερίδα:
«Κατά τη διάρκεια του πρωινού της 22ας Απριλίου του 2010 μου τηλεφώνησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Γερμανία δίσταζε να συναινέσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις, έλεγαν ότι είναι ακόμα νωρίς.
Εκείνο το πρωινό όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ήθελε να μου πει ότι εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να ζητήσει την ενεργοποίηση, η Γερμανία δεν θα έφερνε αντίρρηση.
Είχαμε φτάσει στο σημείο «τελευταίας ευκαιρίας» - το περίφημο ultima ratio.
Μίλησα με συναδέλφους μου και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με τον ευρωπαίο επίτροπο. Όλοι θεωρούσαν πως είχαμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο όπου κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, της Πέμπτης 22 Απριλίου 2010, ο πρώην πρωθυπουργός, συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Τόσο εκείνος, όσο και εγώ παρουσιάσαμε την κατάσταση όπως είχε πλέον διαμορφωθεί. Η ανακοίνωση της Eurostat στην πραγματικότητα έθετε τέλος στις προσπάθειές μας να κρατηθεί η χώρα στις αγορές.
Εξαιτίας της καθυστέρησης των εταίρων μας, η δημιουργία του μηχανισμού από μόνη της δε είχε τελικά λειτουργήσει αποτρεπτικά για να κατευνάσει τις αγορές και να τις πείσει ότι δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η συζήτηση κράτησε ώρες. Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης προέκυψε ως η μόνη επιλογή. Όλοι συμφωνούσαν, με επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον χρόνο. Οι περισσότεροι ήταν υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης, κάποιοι ήθελαν να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις, όλοι όμως πίστευαν ότι κάθε μέρα που περνούσε έκανε το πρόβλημα ακόμα πιο δύσκολο.
Η καταληκτική ημερομηνία της 18ής Μαΐου, όταν θα έληγε ένα μεγάλο ομόλογο για το οποίο δεν υπήρχαν χρήματα, αναφέρθηκε επανειλημμένα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας υπουργός, ο μηχανισμός της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελούσε «ασφαλές λιμάνι» για την Ελλάδα. Η χώρα θα είχε τον χρόνο και τις δυνατότητες να ορθοποδήσει. Αλλά υπήρχε προφανώς αγωνία για τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ζητούσαν οι επίσημοι πλέον, πιστωτές μας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Μαίρη Μακριδάκη, υπεύθυνη του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, μπήκε στην αίθουσα και μου πέρασε ένα σημείωμα. Με ζητούσε επειγόντως ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Βγήκα από τη σύσκεψη για να του μιλήσω. Ο Τιμ Γκάιτνερ ήθελε να μου μεταφέρει τη στήριξη των ΗΠΑ. Είχαν μιλήσει με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όλα ήταν έτοιμα αν αποφασίζαμε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Μου μετέφερε επίσης και ότι το ΔΝΤ θεωρούσε πως έπρεπε να προσφύγουμε στον μηχανισμό άμεσα.
Το μήνυμα ήταν απλό και ερχόταν από παντού: «Έχει έρθει η ώρα».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη σύσκεψη λέγοντας πως δεν υπάρχει διεθνής εμπειρία ή συνταγή γι αυτό που θα περνούσαμε. Θύμισε αυτό που ήταν αυτονόητο στο μυαλό όλων μας: είχαμε δύσκολα μπροστά μας, αλλά η ανάγκη να σώσουμε την πατρίδα ήταν μονόδρομος. Δεν χωρούσαν δεύτερες σκέψεις ούτε μικροπολιτικοί υπολογισμοί.
Ότι είχαμε καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή και ιδιαίτερα η δημιουργία του μηχανισμού που μπορούσε να αποτρέψει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας, ήταν επειδή είχαμε δείξει αποφασιστικότητα και αξιοπιστία. Επέμεινε στην ανάγκη για εθνικό διάλογο και κοινωνική συμφωνία και ζήτησε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
Όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση τον ακολούθησα στο γραφείο του. Σταθήκαμε όρθιοι κοντά στην πόρτα «Πρόεδρε, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αύριο» του είπα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο». Ήταν της ίδιας άποψης. Σταθήκαμε για λίγο εκεί, σιωπηλοί. Ήταν μία ιστορική στιγμή και το αισθανόμασταν και οι δυο μας. Στη συνέχεια, έμεινε μόνος στο γραφείο του για να κάνει μια σειρά τηλεφωνημάτων στους κυριότερους ευρωπαίους ηγέτες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Χαστούκι» για ελεύθερους επαγγελματίες...


«Χαστούκι» για ελεύθερους επαγγελματίες: Στην εφορία το μισό τους εισόδημα

Στην εφορία το μισό τους εισόδημα...

Πάνω από το 50% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών θα πηγαίνει σε φόρους, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο σύστημα Κατρούγκαλου τόσο στη φορολογία όσο και...
στον υπολογισμό των εισφορών διογκώνει τις επιβαρύνσεις για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται επαγγελματικές ενώσεις, οι δύο αυτές κινήσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε διακοπή εργασιών, κλείνοντας τα βιβλία τους.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή, ενώ συνάμα θα μειώσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, τα αποτελέσματα να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται παρακάτω, ασφαλιστικές εισφορές και φόροι ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος. Εφόσον προστεθούν διάφοροι άλλοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, το πραγματικό εισόδημα μειώνεται περαιτέρω.

Πίνακας από «Καθημερινή»

pinakas kathimerini


Με βάση το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες:

• Θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ (όπως και σήμερα) με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ωστόσο, γι' αυτούς δεν θα ισχύει η έκπτωση των 2.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Αν και με τη νέα κλίμακα μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους περισσότερους επαγγελματίες, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% στο 22%, ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

• Επιβάλλεται εισφορά 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος. Επίσης, επιβάλλεται εισφορά με συντελεστή 7% για την επικουρική ασφάλιση και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να δίνουν το 33,95% του εισοδήματός τους σε εισφορές. Εάν δε, συνυπολογισθεί και το εφάπαξ (4% επί του εισοδήματος) οι επιβαρύνσεις φθάνουν στο 37,95%

Παραδείγματα

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.

• Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 5.092,5 ευρώ.
• Φόρος εισοδήματος: 2.179,65 ευρώ
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 0 ευρώ.
• Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές+φόροι): 7.922,15 ευρώ ή το 52,8% του ετήσιου εισοδήματος.

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.

• Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 6.790 ευρώ.
• Φόρος εισοδήματος: 2.906 ευρώ.
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 26,62 ευρώ.
• Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές+φόροι): 10.372,62 ευρώ ή το 51,86% του ετήσιου εισοδήματος.

Κερδισμένοι οι αγρότες από τις αλλαγές

Στους κερδισμένους της φορολογικής μεταρρύθμισης εντάσσονται οι αγρότες. Και αυτό, διότι οι αγρότες στην πλειονότητά τους είτε θα είναι αφορολόγητοι είτε θα πληρώσουν μικρά ποσά φόρου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, όπως και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, έτσι και αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά ποσά ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο στην εφορία, αλλά θα καταβάλει 3.395 ευρώ για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Πάντως, και στον κλάδο αυτό της οικονομίας υπολογίζεται ότι πολλοί θα κλείσουν τα βιβλία τους.

Read more...

Καλύτερα των στόχων τα στοιχεία Eurostat: Στο 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα 2015


Eurostat: Στο 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα 2015

Βρυξέλλες
Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 7,2% το 2015,  από το 3,6% το προηγούμενο έτος,  ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν  στο 55,3%  του ΑΕΠ, από 50,7%  το 2014.

Η χώρα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, στο 176,9% του ΑΕΠ, παρ' ότι καταγράφεται ελαφρά  υποχώρηση σε σχέση με το 2014.
Να σημειωθεί ότι το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 υπολογίζεται σε 7,158 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ, όταν το συνολικό έλλειμμα (κατά ESA) είναι 7,4% και το πρωτογενές 3,4% του ΑΕΠ. Διαμορφώνεται δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Τα παραπάνω μεγέθη ωστόσο δεν είναι αυτά που υπολογίζονται για το πρόγραμμα αλλά αυτά που προκύπτουν από το λογιστικό πρότυπο της Eurostat (ESA 2010).
Με βάση το πρόγραμμα, μια σειρά δαπάνες αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Όπως σημειώνει και η ΕΛΣΤΑΤ, «τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά σύμφωνα με τους κανόνες ESA 2010 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».
Κομισιόν: Διαπιστώνεται πρόοδος
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν  Άνικα Μπράιντχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2015 εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,70%, επίδοση που ήταν καλύτερη από το στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%
Αναφορικά με το έλλειμμα το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ που δίνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, είναι ελαφρώς καλύτερα, όπως είπε από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%.
Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η εκπρόσωπος είπε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Κυβέρνηση: Εκτεθειμένο το ΔΝΤ
Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 εκθέτει την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος σχετικά με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής:
«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία.

Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους. Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.

Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει πολλά στα στοιχεία της Eurostat, προκειμένου να αποκρούσει όσο μπορεί τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα, ενώ το θέμα έχει ανέβει και στην ατζέντα των δανειστών, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες υπερασπίζονται την ακρίβεια των στοιχείων τα οποία αμφισβητεί εν πολλοίς το ΔΝΤ.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κλείνουν Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια «Σχεδόν λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις


«Σχεδόν λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις
Αθήνα
Εκρηξη αισιοδοξίας λίγο  μετά τις 15:30 της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον καθώς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι σχεδόν έχουμε λευκό καπνό. Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν κλείσει, παραμένει η διαφωνία για το αφορολόγητο.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρούν για το Eurogroup που γίνεται το πρωί της Παρασκευής στο Αμστερνταμ.

Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν και συνεχίζουν την δουλειά στην Αθήνα και δεν αποκλείεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Η ελληνική πλευρά περιμένει μια θετική δήλωση από το Eurogroup ενώ όπως εκτίμησε κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η ανακοίνωση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα ή την εβδομάδα μετά  το Πάσχα θα είναι ένα θετικό σημάδι.

Το νέο ραντεβού των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις εισήλθε εκτάκτως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Βρέθηκε λύση» στο θέμα των επικουρικών συντάξεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, υπάρχει ένα κενό 70 εκατ. ευρώ στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, η λύση του οποίου θα συζητηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ολες οι λεπτομέρειες για τις διπλές πανελλαδικές...




Στις 16 Μαΐου οι 103.000 υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα κάτσουν στα θρανία των εξεταστικών κέντρων για να διεκδικήσουν μια θέση από τις 69.985 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα μαθήματα στα σχολεία θα τελειώσουν...
την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έχουν μια ιδιαιτερότητα, καθώς θα είναι διπλές, μιας και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν τόσο με το νέο σύστημα των ομάδων προσανατολισμού (4+1 μαθήματα), όσο και με το παλιό σύστημα των απλών κατευθύνσεων (6 μαθήματα). 

Δείτε το πρόγραμμα με το νέο σύστημα 

Δείτε το πρόγραμμα με το παλαιό σύστημα

Τις λεπτομέρειες για τις φετινές διπλές Πανελλαδικές εξετάσεις ορίζει το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο η οποία εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο

Με την εγκύκλιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν μόνο τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων:

• των ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα
• των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα

Σχετικά με τη διενέργεια των εξετάσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ή σχετικά με την απόλυση των μαθητών, η αρμοδιότητα για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία ανήκει στη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. του ΥΠΠΕΘ (για τα ΓΕΛ) και στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ (για τα ΕΠΑΛ).

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα διενεργηθούν φέτος με διαδικασίες κοινές για το νέο και το παλαιό σύστημα.
Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση - Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα θα είναι πολύ λιγότεροι σε όλα τα εξεταστικά κέντρα πρέπει να ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα που θα αφορά και τις δύο κατηγορίες καθώς δεν πρέπει να αδικηθεί κανένας υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου απόφοιτοι ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2016 μαθητές-τελειόφοιτοι. Αλλιώς η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής μηχανογραφικό δελτίο κ.τ.λ

real.gr

Read more...

Το «καλό» πολιτικό σενάριο του Μαξίμου...



«Εάν ο κάβος του Μαΐου περάσει, το κοντέρ του πολιτικού χρόνου μετρά ξανά από την αρχή...»: Μπορεί να είναι και η προβολή της, πολιτικής, επιθυμίας στην πραγματικότητα - είναι, όμως, η εκτίμηση...
υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους που σε, γενικές γραμμές, αποτυπώνει και τον βασικό σχεδιασμό του Μαξίμου στην τρέχουσα δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης.

Παρά τα ανοιχτά, θερμά μέτωπα με τους δανειστές το πρωθυπουργικό επιτελείο ποντάρει στο κλείσιμο, είτε λίγο αργότερα, είτε λίγο νωρίτερα, της αξιολόγησης, δεν συζητά - παρά τις τακτικές διαπραγματευτικές κινήσεις - οποιαδήποτε εκδοχή επανάληψης του περσινού εθνικού θρίλερ και σε καμία περίπτωση δεν βλέπει, και κυρίως δεν θέλει εκλογές.

Αντιθέτως, βλέπει την επικείμενη - έστω και υψηλού τιμήματος - συμφωνία με τους δανειστές ως τον κόμβο της υπέρβασης και της «επανεκκίνησης» του πολιτικού χρόνου, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και ορίζοντα εξάντλησης της τετραετίας.

Ο ανασχηματισμός και η «διεύρυνση»

Αυτός ο οδικός χάρτης προβλέπει ανασχηματισμό, παράλληλη και «διακριτική» πολιτική διεύρυνση της κυβέρνησης και κινήσεις, σε θεσμικό και κοινωνικό μέτωπο, με αριστερό πρόσημο που θα στοχεύουν στην αντιστάθμιση του πολιτικού κόστους από τα επώδυνα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

«Εάν κλείσει η αξιολόγηση θα έχει περάσει και το 70% με 80% των μέτρων του Μνημονίου», επαναλαμβάνουν σταθερά οι κυβερνητικοί επιτελείς, θεωρώντας ότι μετά τον Ιούνιο έχουν μπροστά τους «καθαρό δρόμο» για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και για την πολιτική ανάνηψη.

Σ’ αυτή την ανάνηψη η κλιμάκωση της μάχης με τη διαπλοκή παραμένει το πρώτο θεσμικό όπλο, με το τέλος Ιουλίου να υποδεικνύεται ως το ορόσημο του τελικού «ξεκαθαρίσματος» του τοπίου στην τηλεοπτική αρένα και στην αναμέτρηση με τους καναλάρχες. Έως τότε αναμένεται – με βάση τουλάχιστον τον ισχύοντα κυβερνητικό σχεδιασμό – να έχουν κατακυρωθεί οι νέες τηλεοπτικές άδειες και να έχουν οριοθετηθεί οι κανόνες του παιχνιδιού προς όλες τις πλευρές.

Η συζήτηση για το χρέος 

Η ταχύτερη δυνατή έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι το έτερο, βασικό όπλο του κυβερνητικού σχεδιασμού όχι μόνον για να δοθεί η αναγκαία ανάσα μιας πολιτικής νίκης μετά από ενάμισι χρόνο άνισης μάχης με τους δανειστές, αλλά κυρίως για να αρχίσει η πραγματική αναστροφή του κλίματος στην οικονομία.

Το οικονομικό και πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πεπεισμένο ότι μια – ήπια έστω, αλλά ουσιαστική – ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αφετηρία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, της αναστροφής του επενδυτικού κλίματος και, σε μεσοπρόθεσμο χρόνο, των πρώτων θετικών μηνυμάτων στο μέτωπο της απασχόλησης.

Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό, τη δική τους ιδιαίτερη θέση έχουν δύο ακόμη παράγοντες: Οι εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν στην Ευρώπη αμέσως μετά τις 23 Ιουνίου και το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και το γεγονός ότι οι μήνες μετά τον Ιούλιο είναι σχετικά ήπιοι σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις αποπληρωμών ελληνικού χρέους και, εκ των πραγμάτων, χαλαρώνουν τον κλοιό των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών.

«Η επόμενη ισχυρή ταμειακή πίεση δεν θα προκύψει πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2017», λέει παράγοντας κοντά στη διαπραγμάτευση, με την επισήμανση ότι έως τότε τα δεδομένα σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά.

Το βρετανικό δημοψήφισμα

Όπως σημειώνουν, δε, κυβερνητικοί παράγοντες, το δημοψήφισμα στη Βρετανία, είτε οδηγήσει στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., είτε στην έξοδό της, γίνεται καταλύτης για την πορεία της Ευρώπης το επόμενο διάστημα. Και τούτο διότι, ακόμη και στην περίπτωση της παραμονής, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και οι τριγμοί που προκαλεί ενεργοποιούν ήδη ζυμώσεις και συζητήσεις για τον πολιτικό μετασχηματισμό της Ευρώπης – έναν μετασχηματισμό, στον οποίο η θέση της Ελλάδας δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ προοιμίου αδύναμη.

Πρόκειται, βεβαίως, για την ανάγνωση των δεδομένων και των επικείμενων εξελίξεων με βάση το «καλό σενάριο». Είναι, ωστόσο, το σενάριο με το οποίο έχει επιλέξει να κινηθεί η κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση και ο ρεαλισμός του θα κριθεί και από το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές...


tvxs.gr

Read more...

Άκαρπη η ολονυχτία διαπραγματεύσεων...


Άκαρπη η ολονυχτία διαπραγματεύσεων, νέα προσπάθεια στο παρά  πέντε

Νέα προσπάθεια στο παρά πέντε

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά το πρωί στις 10 πμ για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ μετά την αποτυχία εύρεσης πεδίων σύγκλισης στον υπερ-μαραθώνιο γύρο της Τετάρτης...
που ξεκίνησε στις 10.30 πμ και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα. Για "ένα διάλειμμα ωρών" και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων έκανε λόγο κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Αναφέρθηκε σε σύγκλιση "αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο" κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου αλλά ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων ανέφερε "θα δούμε". "Πάμε με τις θέσεις μας στο Eurogroup όπου θα αναζητηθεί κάποια λύση" στο ασφαλιστικό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τα νομοσχέδια να μην κατατεθούν σήμερα αλλά την Παρασκευή.
Ο χρόνος που απομένει είναι πάρα πολύ λίγος, καθώς το απόγευμα αναχωρεί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και οι επικεφαλής των 4 θεσμών για το Eurogroup που λαμβάνει χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.
Στο τραπέζι σήμερα τίθενται ξανά πέρα από τα μέτρα και τα κόκκινα δάνεια, με τις διαφωνίες να παραμένουν ακέραιες παρά την προσπάθεια που επιχειρήθηκε επί σειρά ωρών σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε διαπραγματεύσεις κορυφής.
Χθες, πηγές εκ Βρυξελλών έκαναν σαφές ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής αλλά και επιβεβαίωσαν τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η διενέργεια νέου έκτακτου Εurogroup την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί όταν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες πηγές των θεσμών θεωρούν ως πιθανή την ημερομηνία της Μεγάλης Πέμπτης 28 Απριλίου για τη διενέργεια μιας έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ενώ ο ΥΠΟΙΚ είχε προσδιορίσει ως πιθανό ορόσημο την 24η - 25η Απριλίου.

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ένας υπερμαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να βρεθούν πεδία σύγκλισης στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.
Ο βραδινός γύρος "σάρωσης" άρχισε στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης. Η αρχή έγινε από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ακολούθησαν τα κόκκινα δάνεια όπου οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες με τους θεσμούς να επιμένουν σε μεταβατική περίοδο το πολύ μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και σε περιορισμένα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τα πακέτα των μέτρων και τα νομοσχέδια
Το κυρίως "πιάτο" ήταν το πακέτο των μέτρων ων 5,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα δύο από τα τρία υπο-πακέτα των μέτρων για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος (αξίας 1,8 δισ. ευρώ έκαστο) και επιθυμεί να έχει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Ωστόσο, χθες το βράδυ, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, στο πεδίο του ασφαλιστικού ανοιχτό έμενε το θέμα των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εισφορών, ενώ στο φορολογικό πακέτο το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν το ύψος του αφορολόγητου με τους δανειστές να επιμένουν στη μείωση του περί τα 8.100 ευρώ. Ανοιχτό παρέμενε και το πακέτο των έμμεσων φόρων με μεγαλύτερο ζητούμενο τη μείωση της ψαλίδας που παραμένει αναφορικά με την απόδοσή τους. Ελληνικές πηγές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει συμφωνία για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με παράλληλη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 13%.
Όσον αφορά τα πρόσθετα "προληπτικά", όπως ονομάζονται, μέτρα αξίας τουλάχιστο 2,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, οι δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών. Πηγές κοντά στη Γερμανία επέμεναν χθες ότι πρέπει τα μέτρα όχι μόνο να προσδιοριστούν, αλλά και να ψηφιστούν πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη σημερινή ανακοίνωση από την Εurostat των επικυρωμένων στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015. Αναμένεται από κυβερνητικές πηγές πρωτογενές πλεόνασμα στο φάσμα του 0,2% -0,4% του ΑΕΠ (ακόμη και στο 0,7% του ΑΕΠ σε ένα σενάριο), έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και με το οποίο επιχειρείται να λειανθεί το πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Ωστόσο πηγές των θεσμών κάνουν σαφές ότι η καλύτερη επίδοση του 2015 δεν πρέπει να προδικάζει ανάλογη απόδοση φέτος καθώς αρκετά από τα μέτρα είναι προσωρινά. Το καλό σενάριο - αναφέρουν - είναι μία υπέρβαση του στόχου του 2015 να συνεπάγεται βελτίωση των επιδόσεων του 2016 κατά το ήμισυ, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια το όφελος φθίνει σημαντικά.

capital.gr

Read more...