Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μεσογειακό φιάσκο για Ντόρα και Κούβελο

Μας πήραν τους Μεσογειακούς Αγώνες


http://img.protothema.gr/38795C073E7D47C75A3A74DF6BD2E58D.jpg
Μπορεί η κυβέρνηση αλλά και οι φορολογούμενοι να ανακουφίστηκαν, εφόσον δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν υπέρογκα ποσά από τον εθνικό προϋπολογισμό για χάρη των Μεσογειακών Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα, όμως ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές τόσο στη διεθνή εικόνα μιας χώρας που διέπρεψε το 2004 αφήνοντας άριστες εντυπώσεις όσο και στην τοπική κοινωνία που έχασε μια ιστορική ευκαιρία τουριστικής ανάδειξης και ευρύτερης ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πάνω από 30 εκατ. ευρώ φέρονται να έχουν ήδη χαθεί (πιο σωστά, «πεταχτεί») σε έργα και υποδομές που δεν θα αξιοποιηθούν τελικά και θα μείνουν απλώς να θυμίζουν το υπερφιλόδοξο όραμα κάποιων ανθρώπων που δεν μπορούσαν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Που δίχως να συνυπολογίσουν το κόστος, βάλθηκαν να αναλάβουν μια μαξιμαλιστική διοργάνωση εκθέτοντας εαυτούς, αλλά και τη χώρα μας που διασύρεται. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Ισίδωρος Κούβελος, το όραμα του οποίου κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, καθώς και μια σειρά επενδυτών οι οποίοι υπό την πρόκληση της τέλεσης των Αγώνων περίμεναν την κότα με το χρυσό αβγό. Η αναγγελία της Οργανωτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρράκωσε τον εμπνευστή του project, μπίζνεσμαν αλλά και άνθρωπο του αθλητισμού κ. Κούβελο.

Κι αυτό διότι ύστερα από μια κακή πορεία στα διοικητικά του Πανιωνίου, μετά το φιάσκο της διεκδίκησης αξιωμάτων και θέσεων στο ολυμπιακό κίνημα, ήρθε και το χαστούκι των Μεσογειακών να τον αποτελειώσει. Ο ίδιος μόλις στις 10 Δεκεμβρίου δήλωνε εμφατικά «την ικανοποίη­σή μου για την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», ορίζοντας μάλιστα επόμενη τακτική συνάντηση με τη Διαρκή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων τον Μάρτιο του 2011. Να όμως που τώρα η κατάσταση τον διαψεύδει.



Δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή οι Αρχές του Βόλου αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσαρέσκεια την απώλεια των αγώνων, παρά τα έργα ύψους τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ που προοδευτικά προχωρούσαν και τα οποία πλέον τινάζονται στον αέρα, αλλά και τις προσλήψεις ή επεκτάσεις συμβάσεων τουλάχιστον 100 στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του υπουργείου Πολιτισμού.

Για να μην αναφερθεί κανείς στα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, για τα οποία μόνο για ταξί ενός μήνα χρειάστηκαν 90.000 ευρώ!

Η «μεγάλη ιδέα» κάποιων φαίνεται πως ήδη κοστίζει στο ταλαιπωρημένο ελληνικό κράτος κι άλλα χαμένα λεφτά, τα οποία έγιναν κουρελόχαρτα για να ικανοποιηθεί το «εγώ» συγκεκριμένων ανθρώπων. Ή πιο σωστά, για να στηρίξουν μπίζνες αμφιβόλου ηθικής. Η Λάρισα, με μεγαλύτερο ρεαλισμό από τη μεριά της, θεωρούσε από καιρό χαμένη υπόθεση τους αγώνες και έτσι δεν προχώρησε σε επενδύσεις σε υποδομές.





Χωρίς περιεχόμενο

Μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει το τι πρόκειται να γίνει με μια σειρά έργων που βάσει της διοργάνωσης είχαν εξαγγελθεί και τώρα ουσιαστικά είναι άχρηστα.

Ενα από αυτά για παράδειγμα είναι η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, για την οποία προσωπικά μάλιστα ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης είχε δεσμευθεί πως θα «τρέξει» με γρήγορο ρυθμό για να προλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών.

Eπίσης πρέπει να βρεθεί λύση για την αξιοποίηση της περιοχής του Κωπηλατοδρομίου, για τα έργα του αντλιοστασίου Πηνειού, για τα ευρύτερα αρδευτικά έργα, για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου (για το οποίο μάλιστα έριδα είχε ξεσπάσει για το ποιο θα είναι το τελικό του όνομα), για το τραμ (για το οποίο υπήρξε χρηματοδότηση μελέτης από το ΕΣΠΑ περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ), για τα έργα βελτίωσης Βελεστίνου - ΠΑΘΕ - Βόλου, για τη βελτίωση της παλιάς εθνικής Λάρισας - Βόλου, για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο πόλεων κ.ά. Για όλα τα παραπάνω ήδη έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για μελέτες.




ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ

Η περίπτωση Καμπουρίδη και το παρ’ ολίγον νέο Βατοπέδι

Δεν είναι μονάχα η Θεσσαλία που «κλαίει» την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Ο από καιρό «τοποθετημένος» στη Μαγνησία επιχειρηματίας κ. Μίλτος Καμπουρίδης, του οποίου η αδελφή Κάλια είναι η σύζυγος του υιού της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και νυν δημάρχου Καρπενησίου Κώστα, φαίνεται να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Κι αυτό διότι η επένδυσή του στην αγορά γαιών στην περιοχή από την Εκκλησία τινάζεται στον αέρα.

Ο κ. Καμπουρίδης, παρέα με τον συνεργάτη του κ. Πιερ Χαραλαμπίδη και το σχήμα «Dolphin Capital», διατηρώντας πολυετή εμπειρία σε επενδύσεις στον κλάδο του real estate, επιδίωξαν το colpo grosso στη Μαγνησία.
Επρόκειτο για ένα έργο που αφορά στο «Levender Hills Golf Resort» (του οποίου κατέχουν το 85%), φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Golfing Developments S.A.», 3.100 στρεμμάτων, που, όπως τότε αποκαλύψαμε, εξασφάλισε για 99 ολόκληρα έτη μεγάλη στρεμματική έκταση στις Νηές, μέσω τριών συμβολαίων με τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Πολλά είχαν γραφτεί τότε για τις σχέσεις των κυρίων Καμπουρίδη και Ισίδωρου Κούβελου. Μάλιστα ο Τύπος είχε αναφερθεί πως αυτές αποτελούσαν από μόνες τους «σκάνδαλο», στην περίπτωση ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο δεύτερος τύγχανε πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων και ο πρώτος επιθύμησε να εντάξει στον φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων το επιχειρηματικό του σχέδιο. Πάντως, ο κ. Καμπουρίδης είχε αρνηθεί την «προσυνεννόηση», λέγοντας πως δεν υπάρχει «Βατοπέδι» στον Βόλο. Σύμφωνα με εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η έκταση που μεταβίβασε η Εκκλησία είναι κρατική. Τότε προκλητικά ο κ. Καμπουρίδης είχε πει πως αυτό ήταν πρόβλημα της Εκκλησίας, το οποίο θα έπρεπε να το λύσει η ίδια! Ο επιχειρηματίας μάλιστα τότε είχε πει πως τον πεθερό της αδελφής του τον είχε δει «μόλις μια φορά»!





ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Εστελναν επιστολές στον Κούβελο κι αυτός δεν απαντούσε!

(του Χρήστου Φασουλά)

Τ ο χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι. Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), με ψήφους 12 έναντι μιας λευκής (του κ. Ισίδωρου Κούβελου), αναίρεσε την απόφαση που είχε λάβει το 2007, βάσει της οποίας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα διεξάγονταν στη Λάρισα και στον Βόλο.

Ευνόητο, βέβαια, ότι το πλήγμα (από οικονομικής, τουριστικής, αλλά και αθλητικής απόψεως) για τις δύο θεσσαλικές πόλεις είναι τεράστιο. Το δε παρασκήνιο που οδήγησε σ’ αυτήν την απόφαση είναι αρκετά πλούσιο και ενδιαφέρον, αφού είναι γεγονός ότι τα πράγ­ματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται επιφανειακά.

Η προφανής αιτία είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, ωστόσο αυτό είναι μάλλον το άλλοθι των αρμόδιων κυβερνώντων και του γραμματέα της ΔΕΜΑ κ. Κούβελου παρά το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής. Οι εν Ελλάδι υπεύθυνοι ουσιαστικά επιδίωκαν την άρση της ανάθεσης, αφού δεν απάντησαν ούτε σε μία από τις 15 επιστολές που είχε στείλει η ΔΕΜΑ σχετικά με τα έργα του Μεσογειακού Χωριού, όπου θα κατέλυαν οι αποστολές των αθλητών.

Ο Αλγερινός πρόεδρος της ΔΕΜΑ, κ. Αμάρ Αντάντι, εδώ και καιρό ουσιαστικά έλεγε και ξανάλεγε ότι έτσι και συνεχίσει την τακτική της σιωπής η Ελλάδα θα χάσει τους αγώνες. Εξάλλου, ο κ. Αντάντι δεν μπορούμε να πούμε ότι φημίζεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα, αφού είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην εκλεγεί στη θέση του γραμματέα της επιτροπής ο κ. Μίνως Κυριακού (ο οποίος βέβαια τελικά εκλέχτηκε, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον κ. Κούβελο).

Ανεξαρτήτως, πάντως, της θέσης του κ. Αντάντι, είναι γεγονός ότι η ΔΕΜΑ είχε στείλει περίπου δεκαπέντε επιστολές στην ελληνική πολιτεία, με τις οποίες ζητούσε να μάθει τις σκέψεις των ιθυνόντων για το Μεσογειακό Χωριό. Αλλά όλες αυτές οι επιστολές έμειναν αναπάντητες. Θέση επίσημη, δηλαδή, δεν υπήρξε από ελληνικής πλευράς, ούτε καν από τον κ. Κούβελο, τον γραμματέα της ΔΕΜΑ.

Μόνο ο κ. Γιώργος Κολέτσος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, είχε στείλει στη ΔΕΜΑ ένα e-mail, με το οποίο αντιπρότεινε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ένα κρουαζιερόπλοιο, καθώς και στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας και του Βόλου. Φυσικά, ο κ. Αντάντι και οι συν αυτώ αγνόησαν παντελώς το e-mail του κ. Κολέτσου, μια και δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο μαζί του παρά με το ελληνικό κράτος. Και από εκεί έπρεπε να πάρουν αρμόδιες απαντήσεις, κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Θυμίζουμε ότι, βάσει του καταρτισθέντος προγράμματος, οι αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2013. Θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες, ενώ τα αγωνίσματα θα διεξάγονταν κατά κύριο λόγο στον Βόλο. Η επόμενη κίνηση της ΔΕΜΑ είναι να προκηρύξει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια πόλη θα δοθεί το χρίσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μεγάλο φαβορί είναι η πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας.
Read more...

«'Oχι» Σαμαρά στην επιστροφή Ρουσόπουλου

Ενόχληση για τις δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου - Αντώναρου


http://img.protothema.gr/C206039F3AC42C63EAF894783A9E05B4.jpg
Κατηγορηματικά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου στα δρώμενα της Ν.Δ. ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας μάλιστα ενοχλημένος από τις σχετικές διαρροές, που, όπως λέει, στόχο έχουν να προκαλέσουν εσωστρέφεια στην παράταξη.

Όσο είμαι αρχηγός της Ν.Δ. δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του Ρουσόπουλου», φέρεται να είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στους στενούς του συνεργάτες, δίνοντας πρόωρο τέλος στα σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα με αφορμή τις δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. κυρίων Αρη Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Αντώναρου. Οι επιτελείς της Συγγρού μετέφεραν μαζί με τη δήλωση του κ. Σαμαρά και την ενόχληση του προέδρου για το timing που επέλεξαν τα δύο στελέχη να επαναφέρουν ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση με την ατζέντα των ημερών.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, τη στιγμή που η Ν.Δ. παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και μειώνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άρχισαν να διακινούν σενάρια περί της επιστροφής του», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Ο ίδιος κομματικός αξιωματούχος -που σημειωτέον βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ.- δεν διστάζει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, μεταφέροντας ξεκάθαρο μήνυμα της ηγετικής ομάδας. «Οσοι οραματίζονται την επιστροφή εκείνων που έκαναν ζημιά στο κόμμα, απλώς είναι εκτός χρόνου και έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν εσωστρέφεια».

Σύμφωνα με τους παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, για τον κ. Ρουσόπουλο ισχύει κατά γράμμα η δήλωση που είχε κάνει στις 28 Μαΐου του περασμένου χρόνου ο κ. Σαμαράς. «Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υποστηρίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υψηλόβαθμος κομματικός αξιωματούχος της Συγγρού. Αλλωστε, όπως τονίζει ο ίδιος, το θέμα με τον πρώην υπουργό Επικρατείας δεν συνδεόταν με την εμπλοκή του σε υποθέσεις που διερευνούσαν οι εξεταστικές επιτροπές, αλλά με την εν γένει πολιτική συμπεριφορά του, κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο πλουτισμός του Ρουσόπουλου ήταν εκείνο που ζημίωσε ανεπανόρθωτα την παράταξη», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά και προσθέτουν:
«Οι Νεοδημοκράτες προκαλούνται ακόμη από τους μισθούς που έπαιρνε η Μάρα ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων και τα σπίτια που αποκτούσε ο Θόδωρος».

«Δεν απολογούμαι για το χθες»

Από την πρώτη στιγμή που οι όψιμοι υποστηρικτές του κ. Ρουσόπουλου αποφάσισαν να θέσουν θέμα επιστροφής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να το κλείσει. «Οποιος έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τον τότε πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας των κυβερνήσεων Καραμανλή όσο και προς τα στελέχη εκείνα που με τις συμπεριφορές τους ζημίωσαν τη Ν.Δ. «Εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούρια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου», έλεγε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά έχει να κάνει με τις συμπεριφορές των προαναφερθέντων. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι η κοινή γνώμη ενοχλήθηκε από το κούνημα του δακτύλου του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τη δήλωση περί «νόμιμου και ηθικού» του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και τα χαριεντίσματα με τον ηγούμενο Εφραίμ και τον πλουτισμό του κ. Ρουσόπουλου.

Από τον περασμένο Μάιο που αποκήρυξε τις συγκεκριμένες πρακτικές μέχρι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Απεναντίας, οι πρόσφατες διαρροές εξόργισαν ακόμη περισσότερο τον κ. Σαμαρά, αφού θεωρεί (και όχι αδίκως) ότι το σύστημα που έστησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας προσπαθεί να τον εκβιάσει πολιτικά…


ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΙΑΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Όταν ο Αρης αποφάσισε να αποθεώσει τον «εχθρό» του

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι από το 2000 ο κ. Σπηλιωτόπουλος αποτελούσε την «ατμομηχανή» των διαρροών κατά του διαδόχου του στη Ρηγίλλης κ. Ρουσόπουλου.

Μέχρι και την ημέρα που ο κ. Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να δώσει άφεση αμαρτιών στον βουλευτή της Ν.Δ., ο κ. Σπηλιωτόπουλος αμφισβητούσε σχεδόν καθημερινά τις επιλογές του κ. Ρουσόπουλου στην επικοινωνία. Οι δύο άνδρες δεν έλεγαν ούτε «καλημέρα».

Εσχάτως, ο πρώην υπουργός Παιδείας αιφνιδίασε ανακαλύπτοντας την (πολιτική) γοητεία του άσπονδου εσωκομματικού εχθρού του. «Προφανώς πρέπει να απασχολήσει τον κ. Ρουσόπουλο εάν και εφόσον επιθυμεί να επιστρέψει και σε δεύτερο επίπεδο, βεβαίως, θα απασχολήσει την παράταξή μας, εάν αυτό το αίτημα υπάρξει. Αυτό θα την απασχολήσει σε έναν χρόνο που τα πράγματα θα έχουν κατακάτσει και προφανώς οι φορτίσεις θα είναι λιγότερο έντονες από σήμερα», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να εντοπίσουν τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την κίνηση του Αρη.

Οσοι τον γνωρίζουν, το αποδίδουν στην προσπάθεια που καταβάλλει να στήσει γέφυρα με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τα όσα διαδίδει κατά καιρούς ο βουλευτής της Ν.Δ., δεν υπάρχει καμία επαφή με την πλατεία Μαβίλη.

Μέσω του ανοίγματος στον κ. Ρουσόπουλο, ο Αρης θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει (ξανά) δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή.

Read more...

Β. Σόιμπλε: "Σε καλό δρόμο η Ελλάδα"

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό οικονομικών


http://img.protothema.gr/063F0C92D0A994E840358EB0844FF4CB.jpg
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται θετικός στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, αλλά αντιτάσσεται σε δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

"Εξετάζουμε το διάστημα αυτό, εάν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα", λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην οικονομική επιθεώρηση 'WirtschaftsWoche'‚ WiWo' (Βίρτσαφτσ-Βόχε) που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα 31/1/2011.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά αντίθετα ότι "δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν". Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα "σαφές μήνυμα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους", σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας και σε ανάλογες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, ο στόχος είναι -μέσω του προγράμματος οικονομικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αποφασιστεί- να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. "Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο", διαπιστώνει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Read more...

Κλειστά τα ιατρεία του ΙΚΑ από Τρίτη έως Παρασκευή Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι γιατροί


Απεργία διάρκειας τεσσάρων ημερών, από την Τρίτη έως την Παρασκευή, εξήγγειλαν οι γιατροί του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου τους, τα πολυιατρεία του Ιδρύματος δεν θα λειτουργήσουν από την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, καθώς κηρύχθηκαν δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας έχουν κηρύξει για την Τρίτη 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί.


Read more...

Απομακρύνουν τους πολίτες τους ΗΠΑ και Τουρκία Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου με στρατιωτικά αεροσκάφη

Διαδηλωτές και στρατιώτες στους δρόμους του Καϊρου.

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν, όταν ξέσπασε η κρίση, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες, που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.

Η πρεσβεία και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των αναταραχών στους δρόμους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.



ΗΠΑ-Τουρκία: «Εγκαταλείψε την Αίγυπτο»

Να εγκαταλείψουν άμεσα την Αίγυπτο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία της χώρας στο Κάιρο.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι από αύριο θα αρχίσει η απομάκρυνση των πολιτών. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση προς τους πολίτες της να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των πολιτών της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πρόκειται για περίπου 750 άτομα που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, διευκρίνισε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Κινήσεις απομάκρυνσης του προσωπικού και των οικογενειών τους καταγράφονται και από δυτικές επιχειρήσεις।
.tanea.gr
Read more...

Εικοσιτετράωρη απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ τη Δευτέρα - Στάση εργασίας στα λεωφορεία

Nέος γύρος κινητοποιήσεων

Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν την Δευτέρα από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, καθώς και την Τρίτη και την Τετάρτη
Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν την Δευτέρα από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, καθώς και την Τρίτη και την Τετάρτη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

Οι ηλεκτροδηγοί του ΗΣΑΠ και του Μετρό, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα μεταφοράς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και πως ο πολυδιαφημιζόμενος διάλογος περιορίσθηκε σε δύο συναντήσεις χωρίς καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων να έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε.

Επίσης, εκτιμούν ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφισθεί ως έχει τότε το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο θα είναι χειρότερο από το σημερινό, θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στο επιβατικό κοινό και θα καταστρέψει ακόμα και τον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να μετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου.

Παράλληλα, εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως αποφάσισαν το Σάββατο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι «κατεδαφίζεται κάθε κεκτημένο» τους και μιλούν για «αιφνιδιασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στο εργασιακό κομμάτι, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δρομολογεί την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες 750 μετατάξεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση και αφού έχει προκύψει ο ακριβής αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού από τα οργανογράμματα των νέων φορέων.

Επίσης, υπολογίζεται ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 400 άτομα, στα οποία θα προστεθούν άλλα 300 το 2012 και 200 το 2013.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πόρισμα Siemens> Ένα αποκαλυπτικό κείμενο της Αριστέας Μπουγάτσου, γι αυτούς που "ξέχασε" η Εξεταστική...



kourdistoportocali.com
Πώς η εξεταστική επιτροπή «ξέχασε» να προχωρήσει στη διερεύνηση στοιχείων που αφορούσαν τις σχέσεις πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών με το καρτέλ της Siemens και της Ιντρακόμ.
Σε διοικητικό ζήτημα υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση το μεγάλο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο των δωροδοκιών της Siemens, την επόμενη κιόλας μέρα μετά την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η «λύση του Μονάχου», με την οποία η... Siemens έκλεισε το παγκόσμιο μέτωπό της σε πολλές χώρες, ως «γιατρικό» είχε τα πρόστιμα που πλήρωσε σε ΗΠΑ και αλλού για τις πρακτικές των μαύρων ταμείων.

Παρόμοια είναι και η «λύση της Αθήνας», όπου, μετά το «πόρισμα» που περιγράφει όλα όσα γνωρίζει ήδη η κοινή γνώμη, τώρα φοβερίζουν τη Siemens με πρόστιμα, με speaker τον πρωθυπουργό και νομικό συμβουλάτορα τον υπουργό Επικρατείας.

Το πολυσέλιδο πόρισμα δεν γράφει ούτε για κάποιους υπουργούς που πλούτισαν, ούτε για τα κόμματα εξουσίας που καταβρόχθισαν τα μαύρα της Siemens, ούτε για το απύθμενο θράσος των τζαμπατζήδων πολιτικών που από τη μια προωθούσαν υπερτιμημένες συμβάσεις με τη Siemens και από την άλλη έκαναν εκπτωτικό ή συνήθως δωρεάν shopping συσκευών, υπολογιστών κ.ά.

Η Siemens έκανε πλιάτσικο στο Δημόσιο και οι πολιτικοί είτε ενέδιδαν, είτε τα έπαιρναν, είτε σιωπούσαν. Τώρα δικομματικά και με αστερίσκους στο πόρισμα προσπάθησαν να «υπερασπιστούν» τα ξοφλημένα κομματικά μαγαζιά, παραθέτοντας ένα αρχείο έργων, πράξεων, παραλείψεων και όχι τους δρόμους της μίζας. Και κυρίως τους αποδέκτες της.

Με στρογγυλεμένα τα γεγονότα, δίχως την απαιτούμενη κρίση επί όσων έγιναν, η Εξεταστική λείανε κατά το δοκούν αιχμές ακόμα και στις περιγραφές των πραγματικών περιστατικών γύρω από συμβάσεις και έργα-σταθμούς.

Ενωπιόν της ειπώθηκαν ψέματα, όμως προστατεύθηκαν πολιτικοί με υπέρμετρη αβρότητα, επιχειρηματίες τη σκαπούλαραν και το κομματικό χρήμα ακόμα αναζητείται.

*Είναι άξιον απορίας πώς μετά τη «γείωση» του πορίσματος, εν μέσω διαφόρων λομπιστών που πάσχιζαν να «προστατεύσουν» τους δικούς τους, διά στόματος πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να εφαρμόσει την προβλεπόμενη ποινή εις βάρος της Siemens για παραβίαση των αρχών διαφάνειας. Πρόκειται για το αυτονόητο που έγινε το 2007 στη Γερμανία και αφορά διοικητικό μέτρο.

*Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας, επίσης, ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει πως ζήτησε και από τον αρμόδιο υπουργό Ανταγωνιστικότητας η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει αν η Siemens παραβίασε κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού!

Μα τους κανόνες του ανταγωνισμού στις προμήθειες του ΟΤΕ, και όχι μόνο, τους κατήργησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, αφού κατήργησε τους ίδιους τους διαγωνισμούς. Τους αντικατέστησε με αναθέσεις.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1986 το ΚΥΣΥΜ αποφάσισε ότι την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ θα κάνουν δύο εταιρείες, η Siemens και η Intracom με τις τεχνολογίες EWSD και ΑΧΕ-10. Για ποιον ανταγωνισμό, λοιπόν, πρέπει να ψάξει η επιτροπή του κυρίου Χρυσοχοΐδη, όταν τέτοιος δεν υφίσταται εδώ και 25 χρόνια; Μήπως τώρα συγκινήθηκαν και θέλουν να βρουν τον ορισμό του καρτέλ μέσα από τις πολυετείς πρακτικές της Siemens και της Intracom;

Και μάλιστα για να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο εισόδου τρίτου στον ΟΤΕ κ.ά., με νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε σάρκα και οστά στις προγραμματικές απευθείας αναθέσεις με νόμο που ψήφισε και η Ν.Δ.

Πρόκειται για το Ν.2446 που ψηφίσθηκε στις 19/12/1996, με το επίμαχο άρθρο 16 να έχει κρυφτεί πίσω από τον τίτλο του νομοσχεδίου για τα τουριστικά λεωφορεία.

Ούτε για αυτό το νόμο είχε κουράγιο το πόρισμα των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. να κάνει κριτική. Παρέμεινε στην καταγραφή... αν και ήταν η μήτρα των μιζών που δεν βρέθηκαν. Απλώς διοχετεύτηκαν, κυκλοφόρησαν, αφού βάρυναν τους αγοραστές. Δηλαδή τους φορολογούμενους.

*Ο επιτηρητής των εργασιών της Εξεταστικής για τη Siemens και ο ορισθείς ως συντονιστής για τις αστικές αποζημιώσεις που θα εγερθούν εις βάρος της γερμανικής εταιρείας, Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στο απυρόβλητο της Επιτροπής.

Δεν εκλήθη απ' αυτή για να διευκρινίσει το ρόλο του, ούτε σε σχέση με τα όσα αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για επαφές από το 2004 και μετά, ούτε για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έκανε στην Telepassport, μια εταιρεία στην οποία έχει εισρεύσει μαύρο χρήμα από τη Siemens μέσω Η. Γεωργίου και στο μετοχολόγιο της οποίας συγκατοίκησαν πολιτικά πρόσωπα αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Οταν η «Ε» στις 30/1/2010 είχε αποκαλύψει τις καταγραφείσεις επαφές Παμπούκη-Χριστοφοράκου, ο υπουργός δήλωνε: «Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens». Φίλοι του δε, προκλητικά έλεγαν ότι ο Χριστοφοράκος έγραφε ό,τι ήθελε. Ελα όμως που ο κ. Παμπούκης δεν μπορεί πια να ισχυρίζεται τα ίδια.

Στη δικογραφία υπάρχουν τηλεγραφήματά του με ύφος οικειότητας προς τον Μ. Χριστοφοράκο για την ονομαστική του εορτή (8-11) τουλάχιστον για 2 χρόνια (2005-2006). «Μιχάλη, σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία» Χάρης Παμπούκης, γράφει στο ένα. Και στο άλλο «Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου Γιορτή» γράφει στον Χριστοφοράκο ο Χάρης Παμπούκης στις 8/11/2006. Δηλαδή την ημέρα που η Εισαγγελία του Μονάχου άρχισε τις προφυλακίσεις του Ζίκατσεκ, του Κουτσενρόιτερ και των άλλων παιδιών... των μιζών.

*Η Εξεταστική δεν τόλμησε να ρωτήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ποιο πράγμα ευχαριστούσε μετά τις εκλογές του 2004 τον Μ. Χριστοφοράκο με επιστολή του, ούτε φυσικά να καλέσει τον Κ. Σημίτη να απαντήσει στα καρφιά του Θ. Τσουκάτου που ισχυρίστηκε ότι και άλλες εταιρείες και άλλοι επιχειρηματίες έδιναν παράνομες χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλα κόμματα, την ίδια περίοδο.

*Η Επιτροπή δεν άκουσε ούτε αξιολόγησε το cd στο οποίο ο Χριστοφοράκος εξομολογείται στους δικηγόρους του ότι για τις χορηγίες προς το ΠΑΣΟΚ συνομιλούσε με τον εκλιπόντα Θ. Καρατζά (ήταν συνέταιροι και στην τηλεβιομηχανική και στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ όπου η Εθνική ήταν μέτοχος), ενώ με τον αδικοχαμένο Ι. Βαρθολομαίο συναντάτο για τον ίδιο λόγο σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου.

Δεν κάλεσε τον Λ. Ζαγορίτη και τον Ρ. Σπυρόπουλο να εξηγήσουν γιατί τηλεφωνούσαν πριν απ' τις εκλογές του 2007 στον Χριστοφοράκο, ενώ ανέχθηκε τον Κ. Γείτονα να υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει το τηλέφωνο που ήταν γραμμένο στο καρνέ του Mister Siemens δίπλα στο όνομά του. Κι όμως, είναι το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου...

*Σε ό,τι αφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη που καταλαμβάνει μέγα μέρος του αρχείου Siemens, η Επιτροπή αρκέστηκε στη θεωρία περί καφετιέρας της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν βγάζουν μάτι ακόμα και τιμολόγια κατασκευαστικών εταιρειών που στέλνονται από την Αραβαντινού στον Χριστοφοράκο για να διευκολυνθεί η ΔΙΕΚΑΤ...

* Τελικά μη καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., κυρίως έμεινε αναπάντητο το ερώτημα για το ρόλο που διαδραμάτιζε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τη Siemens, καθώς οι επαφές του αποδεδειγμένα ήταν με την κορυφή της πολυεθνικής και μάλιστα διαχρονικά.

*Η Επιτροπή δεν τολμούσε με ευκολία να πει το όνομα Κόκκαλης και Intracom, παρά το ότι είναι παγκοίνως γνωστό ότι το καρτέλ Siemens-Intracom, δρούσε από κοινού και πολλές φορές χρησιμοποιούσε και τους ίδιους μιζαδόρους. Το δίδυμο πλήρωνε και τους ίδιους χειριστές υποθέσεων, γιατί όχι, είχε και συντονισμένο μαύρο ταμείο όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Ο Π. Καρακώστας χειραγωγούσε τους κοστολογικούς ελέγχους στον ΟΤΕ και πληρωνόταν και από τους δύο. Αυτό αποδείχθηκε. Ανώτατα στελέχη της Intracom με εταιρείες τους εμπλέκονται με τις μαύρες πληρωμές τη Siemens για τις προμήθειες στην Romtelecom κ.α. Ομως η Εξεταστική σιώπησε. Ξεπέρασε ακόμη και την πρόκληση του Σ. Κόκκαλη, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είπε ενώπιον Εξεταστικής ότι ουδέποτε δωροδόκησε κανέναν. Μα, τι ψέμα!

*Τότε τι είναι τα 270.000 μάρκα που έχουν φύγει από τον λογαριασμό του 0709-60-011-025 στην Handelsbank με προορισμό τον λογαριασμό 38612840 στο όνομα Τόμπρας στην Barclays Bank, στο υποκατάστημα της Leadenhall στο Λονδίνο;

Η πληρωμή αυτή έγινε στις 10/9/86 και στις 18/9/86 το ΚΥΣΥΜ άνοιγε το δρόμο της Intracom και της Siemens για τη μεγάλη μπάζα τους στον ΟΤΕ.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

*Δεν είναι άραγε δωροδοκίες υπαλλήλων του ΟΤΕ (Σ. Ριζά και Ν. Χατζάκη) συγκεκριμένες εκταμιεύσεις από τους λογαριασμούς του Σ. Κόκκαλη, γιατί επανήλθε παραγραφή τους; Ασφαλώς και είναι, σύμφωνα με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία εις βάρος των πιο πάνω υπαλλήλων του ΟΤΕ για δωροληψία και εις βάρος του Σ. Κόκκαλη για δωροδοκία λόγω πενταετούς παραγραφής που είχε επέλθει.

Αγνοούσε η Εξεταστική αυτό το βούλευμα (1820/1998); Ή μήπως η ελαφρότητα αποδίδεται από το ερώτημα βουλευτού, ο οποίος ζήτησε και τα διαπιστευτήρια από τον Σ. Κόκκαλη με τον εξής τρόπο: «Εχετε την εντύπωση ότι μπορείτε να μας αποδώσετε κανένα βραβείο σκασμού ή σιωπής;»

Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για την Εξεταστική, το έργο της, τις γκρίζες ζώνες, τις αποσιωπήσεις, τη συγκάλυψη και την κατάληξη... να μιλούν πλέον για διοικητικά πρόστιμα εις βάρος της Siemens. Θέλουν να πιστέψουμε πως μόνο ο Μαντέλης τα πήρε; Και αυτό όμως δεν το βρήκε η Επιτροπή. Ηταν γνωστό και δημοσιευμένο από το 2008. Στο φύλλο της 18ης Ιουνίου 2008 της «Ε» θα το βρείτε...
ΕΝΕΤ.GR


Read more...

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ :ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ


Θα χρειαστούν εκλογές εάν συνεχιστεί το φαινόμενο κάποιοι να καλοπερνούν την ώρα που η χώρα δέχεται οικονομικό πόλεμο αναφέρει ο Απόστολος Κακλαμάνης με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Όπως τονίζει «οι διάφορες ελίτ και κυρίως οι παράγοντες της μηντιακής ολιγαρχίας συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο τους, και να καλοπερνούν, όταν ο λαός υποφέρει και η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πόλεμο»...
Όσον αφορά στην πρόταση Σαμαρά για έλεγχο των πόθεν έσχες υπουργών και υφυπουργών από το 1974 τονίζει ότι συμφωνεί αλλά για τον ίδιο το πρόβλημα εστιάζει στο ότι τα παρανόμως αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία δεν θα έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες.Για αυτό το λόγο επανέρχεται στην πρόταση του όσοι βουλευτές δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά στοιχεία στο πόθεν έσχες να τα χαρίζουν στο Δημόσιο. Ακόμη εμφανίζεται υπέρμαχος των οικονομικών κινήτρων σε όποιον δώσει πληροφορίες για θέματα φοροδιαφυγής ή και απαλλαγή από νομικές επιπτώσεις αν είναι απλός συνεργός.Τέλος σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο διαφωνεί με την κατάργησή του και προτείνει εσωτερική φρουρά που θα τα προστατεύει από οποιαδήποτε έξωθεν διατάραξη της λειτουργίας τους».-
Read more...

AΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ 2 ΔΙΣ.


Ρεπορτάζ: Γιώργος Πίκουλας
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Διάλογος και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς με στόχο τη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου των δωροδοκιών ήταν και είναι η επίσημη γραμμή της κεντρικής Siemens...
Αλλωστε, όπως υπογραμμίζεται, η σημερινή Siemens δεν είναι πλέον ο όμιλος των μαύρων ταμείων και της αδιαφάνειας, αλλά «μια εταιρεία με διαφορετικό μάνατζμεντ, διαφορετική κουλτούρα και επιχειρηματική αντίληψη». Και στο νέο αυτό πνεύμα επιθυμεί η διεύθυνση να διαμορφώσει τις σχέσεις της με την Αθήνα.Ανεπισήμως, η πρόθεση της Αθήνας να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία για τις ζημιές που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις δωροδοκίες προβληματίζει τους παροικούντες την Βιτελσμπάχερ Πλατς του Μονάχου. Ωστόσο, το ποσό των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζεται απλά «παράλογο».
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ηγείται της ελληνικής προσπάθειας για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ηγείται της ελληνικής προσπάθειας για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.

Πολύ δύσκολο
Στέλεχος της εταιρείας δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ύψος της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Αλλωστε, «δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε το ακριβές ποσό που διοχετεύθηκε μέσω των μαύρων ταμείων για δωροδοκίες, ούτε ποιος τα πήρε ούτε για ποιο λόγο.

«Σε κάθε περίπτωση τα 2 δισ. ευρώ είναι ένα εξωπραγματικό ποσό, το οποίο φυσικά δεν έχει καμία αντιστοιχία με τα κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν έχει αναφερθεί ως επίσημη αξίωση της Ελλάδας προς την εταιρεία», επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο και προσθέτει: «Μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα και αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν ούτε σε μας ούτε ενώπιον της ελληνικής ή της γερμανικής δικαιοσύνης».

Η κεντρική διεύθυνση του κορυφαίου τεχνολογικού ομίλου της Γερμανίας έχει επιδοθεί σε επιδείξεις καλής διάθεσης έναντι της Ελλάδας, ωστόσο, με κάθε ευκαιρία στελέχη της Siemens υπενθυμίζουν ότι το ελληνικό κράτος έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με τη γερμανική εταιρεία, η εξόφληση των οποίων έχει σταματήσει από καιρό. Γίνεται λόγος για «δεκάδες εκατομμύρια», που δεν έχει εξοφλήσει η Αθήνα.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι συνεχίστηκαν οι επενδύσεις της Siemens στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αποκλειστεί ντε φάκτο από πρωτογενείς αναθέσεις έργων στη χώρα μας. Και όχι μόνο.

Τονίζεται η καλή διάθεση της εταιρείας να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κυρίως «τώρα στη δύσκολη αυτή περίοδο για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Την ίδια ώρα με τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμών αξιώσεων από τις χώρες στις οποίες διασφάλισε με άνομο τρόπο αναθέσεις έργων, κλείνει το κεφάλαιο των μαύρων ταμείων για την επίσημη Siemens. Οχι όμως για τα πρώην στελέχη της. Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Τόμας Γκάνσβιντ, πρώην μέλος του κεντρικού ΔΣ του γερμανικού ομίλου, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εκ προθέσεως παραβίασης των εποπτικών του καθηκόντων και της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος του Χάιντς-Γιόαχιμ Νοϊμπούργκερ, επίσης μέλους του ΔΣ του ομίλου.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, βρίσκονται στη Γερμανία άνθρωποι της αμερικανικής εποπτικής αρχής SEC, οι οποίοι συλλέγουν επιβαρυντικά στοιχεία για πρώην μάνατζερ της Siemens, με απώτερο στόχο την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους από αμερικανικά δικαστήρια.

Οι Αμερικανοί
Εξοργισμένοι είναι οι Αμερικανοί από το γεγονός ότι τη γλίτωσαν φτηνά τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα οποία κάθισαν στο εδώλιο. Χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης με αναστολή ήταν η τιμωρία για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για δωροδοκίες αξιωματούχων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες.

Πάντως, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens Γκέρχαρντ Κρόμε διαβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας τους μετόχους ότι η εταιρεία θα διαθέσει στη SEC όλα τα στοιχεία που έχει, προκειμένου να συμβάλει στη διεξαγωγή των αμερικανικών ερευνών.

Η αντιπρόταση
Μολονότι πολλά σημεία του σκανδάλου των δωροδοκιών παραμένουν αδιευκρίνιστα, ο συνομιλητής μας δεν αποκλείει να θεμελιωθούν από ελληνικής πλευράς αξιώσεις αποζημίωσης από τη Siemens.

Οι αξιώσεις αυτές «θα πρέπει να κινηθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα», τονίζει το στέλεχος της Siemens και επισημαίνει ότι «φυσικά θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός γενικότερου διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών και όχι στα δικαστήρια».

Επικαλείται το παράδειγμα της Νιγηρίας, που μετά από διάλογο και σχετική συμφωνία με τη Siemens αποζημιώθηκε με 30 εκατομμύρια ευρώ, υπονοώντας παράλληλα ότι το ποσό που θα ήταν διατεθειμένη να καταβάλει στην Ελλάδα η Siemens θα κινείται σε κάπως υψηλότερο επίπεδο.

Μόναχο: Σταμάτης Ασημένιος



ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Από Μάρτιο η συζήτηση για το πόρισμα στη Βουλή

Με βραδύτερους ρυθμούς θα οριστεί η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens. Το Μαξίμου πριν κινηθούν οι διαδικασίες θα περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για το αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων που έχουν παραπεμφθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής 60 βουλευτές πρέπει να καταθέσουν σχετική πρόταση για τη συζήτηση ώστε να οριστεί η ημερομηνία από τη διάσκεψη των προέδρων.

Από 30 Νοεμβρίου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεδομένων είναι το πόρισμα για τα δομημένα ομόλογα. Παρότι κατατέθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα στον πρόεδρο της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου, η συζήτηση ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, αφού δεν έχει κατατεθεί η απαιτούμενη πρόταση των 60 βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τα ομόλογα θα προηγηθεί της συζήτησης του πορίσματος της Siemens, οπότε το θέμα των διαδρομών του «μαύρου» χρήματος από τον γερμανικό κολοσσό είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει στη Βουλή από τον Μάρτιο και μετά.

Ωστόσο, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο τρόπος που θα καταλήξει η υπόθεση. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι παραπομπές πρώην υπουργών δεν θα ξεπερνούν τις 3 έως 4 από τη λίστα των 15 προσώπων, για τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Κι αυτό υπό τον φόβο να επαναληφθεί το φιάσκο της μυστικής ψηφοφορίας για τους Βατοπεδινούς, αφού στην υπόθεση Siemens δεν προέκυψαν ατράνταχτα στοιχεία για τα προτεινόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Read more...

ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Δεληθανάση
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μέσα σε 20 χρόνια, η σύνθεση του πληθυσμού στην Ελλάδα άλλαξε. Το 1981 η απογραφή καταμέτρησε μόλις 177.000 αλλοδαπούς που προέρχονταν από δυτικές χώρες (30% ΕΟΚ, 11% Κύπρος, 13% ΗΠΑ, 4% Αυστραλία). Η απογραφή του 2001, όμως, κατέγραψε...
762.000, εκ των οποίων το 75% από πρώην ανατολικές χώρες (κυρίως Αλβανία), 15% από άλλες, τρίτες και μόλις 9% από τις δυτικές χώρες. Σε 20 χρόνια, λοιπόν, οι αλλοδαποί αυξήθηκαν από το 2% του πληθυσμού (1981) στο 7% (2001) και το 2011 εκτιμάται ότι συνιστούν τουλάχιστον το 10% -11%, ποσοστό που αναμένεται να αποτυπωθεί στη φετινή απογραφή.
Το συμπέρασμα; Τα μεταναστευτικά ρεύματα ακολουθούν τη ροή της Ιστορίας. Οχι τυχαία το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας ακολούθησε τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία. Το πρώτο κύμα Αλβανών εμφανίζεται το 1991. Σε μικρότερους αριθμούς ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι και άλλοι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 1997 έρχεται το δεύτερο μεγάλο ρεύμα Αλβανών - με μικρότερους αριθμούς και πάλι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 2005 ξεκινά η «κάθοδος» της ινδικής υπο-ηπείρου με Πακιστανούς, Μπανγκλαντεσιανούς και λιγότερους Ινδούς. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007 επέτρεψε σε Βούλγαρους και Ρουμάνους να κατέλθουν άφοβα στην Ελλάδα για εργασία. Μαζί τους, ήρθαν και τα δίκτυα επαιτείας με Ρουμάνες χωριατοπούλες, Ρομά από Ρουμανία και Βουλγαρία να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης.
Το ελληνικό κράτος θέσπισε τον πρώτο μεταναστευτικό νόμο το 1998. Αρμόδιος φορέας ορίζεται ο ΟΑΕΔ που εξέδωσε τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα». Τότε νομιμοποιήθηκαν 371.000 μετανάστες. Ο δεύτερος μεταναστευτικός νόμος θεσπίζεται το 2001 από την τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου, που μετέφερε την αρμοδιότητα των μεταναστών από το υπ. Εργασίας στο υπ. Εσωτερικών. Καθώς το πρόβλημα των μεταναστευτικών νόμων είναι η ασυνέχεια, κάποιοι από τους νομίμους του 1998 απώλεσαν τα δικαιώματά τους. Τελικά κατάφεραν να νομιμοποιηθούν μόλις 351.000 αλλοδαποί («παλαιοί» και «νέοι» μαζί). Ο τρίτος μεταναστευτικός νόμος έρχεται το 2005 από τον πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Επέτρεψε τη νομιμοποίηση 180.000 επιπλέον όσων είχαν ήδη άδεια διαμονής. Το 90% των 180.000 ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει την άδεια νομιμότητας με παλαιότερους νόμους. Ομως, ο νόμος Παυλόπουλου αποδείχθηκε ο πληρέστερος των τριών. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2007 ο αριθμός των νομίμων ανερχόταν σε 630.000.
Κύριο πρόβλημα στον νόμο αυτόν είναι η πλήρης εξάρτηση της νομιμότητας από τον αριθμό των ενσήμων. Αυτά ανάλογα με την ειδικότητα ανέρχονται σε 200 περίπου ετησίως και 2.600 ευρώ που συνήθως καλείται να καταβάλει ο αλλοδαπός από την τσέπη του, αφού οι εργοδότες αρνούνται. Ομως η οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 είχε σαρωτικές επιπτώσεις. Στα τέλη του 2010, οι άδειες διαμονής μετριούνται σε 455.000. Εκκρεμεί η εξέταση 93.000 αιτήσεων, ενώ 60.000 - 80.000 άνθρωποι έχουν απολέσει τη νομιμότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Εσωτερικών.
Οι πρόσφυγες
Ταυτόχρονα με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, αναπτύχθηκαν και προσφυγικά ρεύματα. Το πρώτο ήταν το 1997-98 από ανέστιους κυρίως Ιρακινούς. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα φαινόμενα τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης στην πρωτεύουσα. Τότε η απελπισία άρχισε να γίνεται φανερή στην πόλη. Πολλοί κοιμούνταν στην πλατεία Κουμουνδούρου ή σε παραπλήσια άθλια οικήματα.
Το δεύτερο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα ήρθε το 2007-2010 με τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειονότητα, τους Σομαλούς, τους Σουδανούς (Νταρφούρ) και τους Ιρανούς να ακολουθούν σε μικρότερους αριθμούς.
Δυστυχώς, αν και ο αριθμός των υπαγομένων σε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς συνεχώς μεγαλώνει, οι απαραίτητες δομές στη δημόσια διοίκηση απουσιάζουν και όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν να συγκροτηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος για το πολιτικό άσυλο, που διαμορφώνει για πρώτη φορά πλαίσιο στη χώρα, θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να «τεθεί σε λειτουργία». Οσο για τις περιβόητες επιτροπές που έρχονται να επιλύσουν το πρόβλημα των 46.000 εκκρεμών εδώ και χρόνια αιτήσεων, η λειτουργία τους αναμένεται μήνα με τον μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, εκκρεμούν 7.000 νέες αιτήσεις για εξέταση αιτημάτων.
Οι παράνομοι
Καμία επίσημη καταμέτρηση των παρανόμων αλλοδαπών που κυκλοφορούν στη χώρα δεν έχει γίνει ακόμη. Το ΙΜΕΠΟ το 2009 μιλούσε για 250.000. Την ίδια χρονιά η Κομισιόν μιλούσε για 280.000 - 300.000. Εμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν το σημερινό τους αριθμό σε 300.000 - 350.000 ανθρώπους. Το ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι υπάρχουν στη χώρα 470.000 παράνομοι εκ των οποίων οι 280.000 από την Αλβανία και οι υπόλοιποι από Ασία και Αφρική...
Read more...

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ... ΑΣΥΛΟ!


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τα γεγονότα της Νομικής ενίσχυσαν τον προβληματισμό εκείνων εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ζητούν (εδώ και χρόνια) αναθεώρηση του θεσμού του ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τον παρωχημένο. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σοβαρή...
φύλαξη των πανεπιστημιακών κτιρίων, και κατ’ επέκταση ουσιαστική προάσπιση του ασύλου από μια «πανεπιστημιακή αστυνομία», που θα λογοδοτεί στις αρχές του Ιδρύματος, όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ίδιο υποστηρίζουν και 35 διδάσκοντες του Παν. Αθηνών, οι οποίοι ζητούν το κτίριο της Νομικής να προστατεύεται σε καθημερινή βάση με ενέργειες της Πρυτανείας και της Κοσμητείας και τη συνδρομή της Πολιτείας. «Η κατάχρηση του κτιρίου της Νομικής από παντός είδους ομάδες δεν πάει άλλο» διακηρύττουν.
«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ΑΕΙ έχουν καταντήσει να θεωρούνται οι ασφαλέστεροι χώροι για τους παρανομούντες. Και είναι τραγική ειρωνεία, άτομα τα οποία ουδέποτε έζησαν σε συνθήκες φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής να προσπαθούν να στερήσουν από την πλειονότητα φοιτητών και καθηγητών την ελευθερία της έκφρασης», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Και συμπληρώνει, δίνοντας ένα σαφές στίγμα υπέρ της κατάργησης του θεσμού: «Εφόσον το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην ελληνική επικράτεια, γιατί χρειάζεται ειδικός νόμος προστασίας της στα ΑΕΙ;».
«Το άσυλο χρειάζεται αστυνόμευση!» λέει σκωπτικά στην «Κ» ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. «Η πανεπιστημιακή κοινότητα σήμερα δεν έχει ασυλία, οι μόνοι που την έχουν είναι οι εξωπανεπιστημιακοί. Δεν είμαι υπέρ των άκρων, όπως για παράδειγμα να βλέπουμε τα ΜΑΤ ανά πάσα στιγμή στα αμφιθέατρα. Ετσι, δεν χρειάζεται να καταργηθεί το άσυλο. Αυτό που είναι απαραίτητο, και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες χώρες, είναι πανεπιστημιακή αστυνομία. Δηλαδή, ένα σώμα από ένστολους, οι οποίοι θα λογοδοτούν στις αρχές του Ιδρύματος».
Σαφώς επικριτικός με τη σημερινή κατάσταση είναι και ο καθηγητής Ιατρικής Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. «Οι νόμοι εφαρμόζονται κατά την ερμηνεία του καθενός. Η βουλευτική ασυλία, αντί να απαλλάσσει τον εκπρόσωπο του λαού από πιθανά λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, τον καλύπτει από ποινικά αδικήματα. Ετσι και με το “άσυλο” στα ΑΕΙ. Οι εκλεγμένοι “δημοκρατικά” διαχειριστές των ΑΕΙ, διαπλεκόμενοι στενά με αντιδραστικές και οπισθοδρομικές πολιτικές δυνάμεις (στο όνομα ενός κατ’ επίφασιν προοδευτισμού) έχουν καταλύσει κάθε έννοια ασύλου της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, επιβάλλοντας τον ευνουχισμό σε επιστήμονες και φοιτητές. Τελευταία δε, υπερασπιζόμενοι το “άσυλο”, όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά ευοδώνουν την πλήρη διάλυση της λειτουργίας των ιδρυμάτων» είπε στην «Κ».
Από την άλλη πλευρά, «ο νόμος για το άσυλο πρέπει να μείνει ως έχει. Η δυνατότητα για άρση του ασύλου πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και μόνον όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για επίλυση της κρίσης» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που πρέπει να εφαρμόζεται με κρίση αγαθού ανδρός, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά» συμπληρώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος. «Δεν μπορεί κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα να το ρίχνουμε στις πλάτες του ακαδημαϊκού ασύλου. Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι εύκολο ανάθεμα και βολική λύση για όσους προσπαθούν να αποφύγουν να ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων. Δεν βλέπω, λοιπόν, τον λόγο να καταργηθεί» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μυλόπουλος.
«Τα γεγονότα της Νομικής δεν θέτουν τόσο ζήτημα ασύλου όσο ζήτημα διοίκησης που, ως πρόβλημα, συμπυκνώνει την παθολογία των Ιδρυμάτων. Ακόμη κι αν αλλάξει ο νόμος περί ασύλου, πάλι κάποιος θα κληθεί να τον εφαρμόσει, διότι προφανώς η αστυνομία δεν θα είναι εγκατεστημένη στα αμφιθέατρα», λέει μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Παν. Αθηνών κ. Βάσω Κιντή.
Read more...

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...

Κλικ στις "Αποκαλύψεις"...
Κλικ στις "Αποκαλύψεις"...
Read more...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αθανάσιος Έλλις
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η Ελλάδα και η Τουρκία δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ιμια και πέριξ αυτών, αλλά και να μην επιστρέψουν στην περιοχή, σε μια συμφωνία που αποτυπώθηκε γραπτώς σε επίσημη επιστολή του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών...
Γουόρεν Κρίστοφερ, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ ανέλαβαν, πέραν του ρόλου μεσολαβητή, και αυτόν του εγγυητή των συμφωνηθέντων, καθώς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που διαχειρίσθηκε την κρίση, ανησυχούσε για τον κίνδυνο νέου επεισοδίου και πιθανής σύρραξης εάν η μία ή η άλλη πλευρά δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις της.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 δύο δημοσιογράφοι της «Χουριέτ» μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ιμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική.
Στην επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ», ο κ. Κρίστοφερ επισημαίνει: «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες –με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο– επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».
Την επιστολή επέδωσαν στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ ο πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, και ο επιτετραμμένος στην Αγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόουν, στις 6 Φεβρουαρίου. Η βαρύτητα και το νόημα μιας τέτοιας επιστολής από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν προφανής και δικαιολογεί την αρχική ενόχληση που φέρεται να εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος όταν την παρέλαβε.
Καλόλιμνος
Επιπροσθέτως, η σχετική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, που για πολλούς καθιστά την περιοχή των Ιμίων «γκρίζα ζώνη», επιβεβαιώθηκε την επομένη, όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης της Τουρκίας, που επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Καλολίμνου, η Αθήνα διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνον τα Ιμια.
Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τον κ. Κρίστοφερ, στις 7 Φεβρουαρίου, ανέφερε: «Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ιμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στις 30 - 31 Ιανουαρίου. Ετσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία, και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)». Το τηλεγράφημα επισημαίνει πως «η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ιμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες» και ζητεί σχετική επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οντως, στις 8 Φεβρουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και πως η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ιμια: «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ιμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ιμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους...
Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Αγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Αμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση».
Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΞ΄ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Από το γραφείο θα διενεργούν στο εξής το μεγαλύτερο τμήμα του ελεγκτικού τους έργου οι εφοριακοί, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ελεγκτικών διαδικασιών, αλλά κυρίως προκειμένου να περιορισθούν οι επαφές τους με τις επιχειρήσεις. Στις έδρες θα...
μεταβαίνουν όταν είναι επιβεβλημένη η παρουσία για την αποκάλυψη σημαντικών παραβάσεων ή για τον εντοπισμό παράνομων φορολογικών αποθηκών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέποντας τη φοροδιαφυγή να οργιάζει και να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο προχωρεί στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, δίνοντας τη δυνατότητα στους προϊστάμενους των ΔΟΥ, αλλά και του ΣΔΟΕ να προχωρούν στην άρση του φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Παρά το γεγονός ότι η τρόικα ζητούσε από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου αυστηρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, το 2010 η φοροδιαφυγή αυξήθηκε δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα με το εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank «εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ ανέρχονται το 2010 στα 1,1 δισ. ευρώ περίπου και οι απώλειες εσόδων στον φόρο εισοδήματος το 2010 υπερβαίνουν τα 1,0 δισ. ευρώ. Συνολικά, η εμφανής φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ και τους φόρους Εισοδήματος και περιουσίας υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ (δηλαδή 5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και από τους φόρους περιουσίας).»
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του κώδικα ΦΠΑ, προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο, όπως το σύστημα Elenxis. Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των φοροελεγκτών για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις: - Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
- Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες).
- Ολα τα στελέχη θα αξιολογούνται ανά 8μηνο, ενώ οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
Κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
Πέραν των αλλαγών που θα επέλθουν στους ελεγκτές το υπουργείο Οικονομικών αναδιαρθρώνει τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση. Θα παρακολουθεί το ελεγκτικό έργο των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οργανικές μονάδες επιπέδου Διευθύνσεως και Τμήματος για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων υψηλού κινδύνου, του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Βέβαια, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν και οι ίδιοι οι ελεγκτές με τη σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων. Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου αποστολή της θα είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν την εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λπ.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.
Ιδιαίτερα σκληρά θα είναι τα μέτρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου, μέ άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
α) Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).
β) Για περιπτώσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Ακόμα και ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να ζητεί την άρση του φορολογικού απορρήτου για τραπεζικές καταθέσεις. Για την άρση του απορρήτου στην περίπτωση αυτή απαιτείται κοινή απόφαση του επιθεωρητή της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, και του προϊσταμένου.
Read more...

Παπανδρέου: θα μας βοηθούσε η επιμήκυνση

Απέκλεισε το ενδεχόμενο τόσο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας ότι επιδίωξη είναι η αποπληρωμή σε μεγαλύτερο ορίζοντα

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αυστρίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει επιδίωξη ή πρόθεση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse:

Παπανδρέου: θα μας βοηθούσε η επιμήκυνση

- Το ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση, επειδή δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Γ.Παπανδρέου: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα, προς το παρόν, το ύψος του χρέους θα αυξάνεται, αλλά κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επειδή θα μειώνουμε το έλλειμμα και επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

- Δεν αποτελεί λύση για σας η αναδιάρθρωση;

Γ.Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα. Αλλά θέσαμε στο τραπέζι μία άλλη λύση. Θα βοηθούσε πολύ αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξόφληση των χρεών της.

- Μέχρι πότε να διαρκέσει αυτό το διάστημα;

Γ.Παπανδρέου: Περίπου το ίδιο διάστημα που ισχύει για την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς δόθηκε ένα μεγαλύτερο διάστημα για την αποπληρωμή του χρέους. Σε εμάς, δόθηκε μόνο μία σύντομη περίοδος. Για το λόγο αυτό, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να ξεπληρώσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ υψηλό ποσό. Αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία και γινόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θα ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές μας. Θα ήταν σημαντικό να γίνει αυτό. Κατά τα άλλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλαβαν ήδη μία σχετική απόφαση, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

- Προσφέρει αυτή η κρίση την δυνατότητα αλλαγής δομών στην Ε.Ε.;

Γ.Παπανδρέου: Η ελληνική κρίση προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει και να την εκμεταλλευτούμε για να επιτευχθούν αλλαγές. Και μάλιστα σε τρείς τομείς: Πρώτον, πρέπει κάθε κράτος - μέλος να διαχειρίζεται με σοβαρότητα και συνέπεια τα οικονομικά του. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στον δημοσιονομικό τομέα. Και τρίτον, θα πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρούς μηχανισμούς και κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εποπτεύει την δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα των μεμονωμένων κρατών.

- Θεωρείτε ότι μετά την κρίση αυτή, θα υπάρξει μια εμβάθυνση της Ε.Ε. που θα καταλήξει σε μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση;

Γ.Παπανδρέου: Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μία εμβάθυνση της Ε.Ε. Αν λάβουμε σωστές αποφάσεις, και πιστεύω ότι κινούμαστε προς μία καλύτερη και σταθερότερη κατεύθυνση, τότε θα αποκτήσουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.

- Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα αποφασίσετε την αναδιάρθρωση μόνο μετά από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόκειται να γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;

Γ.Παπανδρέου: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013.

Σημειώνεται ότι ο Γ.Παπακωνσταντίνου από το Νταβός αποκάλυψε ότι η Ελλάδα συζητά την πιθανότητα επαναγόράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, λόγω των πολύ χαμηλότερων τιμών στις οποίες διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο τα ελληνικά ομόλογα.

ethnos.gr
Read more...

Μηδενική ανοχή

Ως κρας τεστ εν όψει των δυσκολιών που έρχονται διαχειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση

Οταν δίνεις εξετάσεις σε ένα άγνωστο-πρωτόγνωρο περιβάλλον οι προσδοκίες είναι υψηλές μόνο αν είναι ειδικές οι συνθήκες και ασφυκτικές οι πιέσεις.

Μηδενική ανοχή

«Αυτό συνέβη και τα καταφέραμε» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στη «Νομική» που παραλίγο να «πάρει φωτιά» ένα 24ωρο πριν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την «ιδιότυπη» κατάληψη μεταναστών, υιοθετώντας το «πάτημα της γάτας». Αθόρυβα και αποτελεσματικά, με στόχο να φτάσουν στον στόχο «αναίμακτα» ακόμη και από γρατσουνιές!

Μηδενική ανοχή

Οι μετανάστες αποχώρησαν ειρηνικά από τον πανεπιστημιακό χώρο. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, έμπειροι και νεότεροι, διαχειρίστηκε μια πολυεπίπεδη κρίση, ανέγνωσε εγκαίρως τις σκοπιμότητες (όπως υποστήριζαν υπουργοί την επομένη) και διέσχισε την έρημο της αβεβαιότητας, με βάση τις οδηγίες που ελάμβανε ως «σήματα» στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός.

Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη στη Βουλή η αίσθηση ότι ακόμη και μία σπίθα μπορεί να ήταν αρκετή για να ανάψει κοινωνική ένταση αντιμετωπίστηκε ως «μπούσουλας» για τη βήμα βήμα εξουδετέρωση των εμφανών κινδύνων.

Ηταν... κοινό μυστικό ότι η «έφοδος» στη Νομική έφτανε μέχρι τα όρια της «απειλής» - αν και όταν άρχισαν να κυριαρχούν οι εμπλοκές και η στασιμότητα στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, έπεσε στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση για «άμεση λύση». «Εξαντλήστε όλα τα περιθώρια, αλλά να μην ξεχνάτε ότι είμαστε ευνομούμενο κράτος» λέγεται ότι διαμήνυσε σε ένα από τα διαδοχικά τηλεφωνήματα ο πρωθυπουργός σε στενό συνεργάτη του. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, επεδίωξε και έδωσε σχετικές εντολές να «ρυθμιστεί» ακόμη και με καθυστέρηση το θέμα, χωρίς μεγάλα «ρίσκα» που θα πυροδοτούσαν εκρήξεις στην κοινωνική ζωή - και για τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο να κάνουν πίσω στην κριτική, αν και εφόσον αποφασιζόταν η εισβολή στη Νομική.

«Ψυχραιμία».
Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Πεταλωτής, Π. Ευθυμίου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης κ.ά. στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής, καθώς και ο Χρ. Παπουτσής στην Κατεχάκη ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή, ακολουθώντας κατά γράμμα τα «κεφάλαια» του σχεδίου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε ουκ ολίγες φορές - έγινε φύλλο και φτερό μέσα στο... μισάωρο, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθούσαν ήταν η αποχώρηση από τη Νομική με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Η «ατζέντα» που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση εφεξής και πάλι στο οικονομικό επίπεδο «καίει» περισσότερο από την προηγούμενη, και δη σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν σαφή εικόνα των ενδεχόμενων «ανατροπών».

Ενώ η τρόικα έχει ήδη απελευθερώσει τα σχετικά σήματα για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφενός για την «εικόνα» της, εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής και της επιμήκυνσης, και αφετέρου για το «πακέτο» αποφάσεων μέχρι το 2014. Το μεταναστευτικό παραμένει εκ των πραγμάτων ψηλά στην «ατζέντα» και η πρόθεση της κυβέρνησης αφορά στην εκτόνωση της πρόσφατης κρίσης και στην «απομόνωση» ακραίων φωνών που σε κάθε περίπτωση δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων της. Επιδιώκουν διαύλους επικοινωνίας με το μεταναστευτικό κίνημα για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και όχι νέα «μέτωπα» - ειδικά τώρα με το τσουνάμι αναταραχών στη Βόρεια Αφρική, απ' όπου «δραπετεύουν» μετανάστες προς την Ελλάδα.

Με τα κόμματα της Αριστεράς, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοχοποίησε και ο πρωθυπουργός δημοσίως (με αφορμή την κατάληψη), η σχέση που διαμορφώνεται παραπέμπει σε «αυστηρούς» κανόνες συνεννόησης και ορίζεται εν πολλοίς από την περιγραφή του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το τι είναι ή όχι προοδευτικό σήμερα...

Η Τύχη των «250»
«Μοναδική κάθε περίπτωση»

Η εκτόνωση της έντασης από την κατάληψη της Νομικής μαζί με την απόφαση για την υλοποίηση της νομοθεσίας αποτελούν τον «τίτλο» των ενεργειών που διατρέχουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών «κυμάτων».

Δύο πολιτικές σε ένα σχέδιο χωρούν και τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα και τους περίπου 250 μετανάστες της κατάληψης της Νομικής, για τους οποίους οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν εντολή να εφαρμοστούν οι νόμοι. Πώς; Η έρευνα και η αντιμετώπιση θα γίνουν σε ατομικό επίπεδο, αφού οι «ταυτότητές» τους παραπέμπουν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Είτε πρόκειται για μετανάστες με δικαίωμα παραμονής λόγω της μακρόχρονης εργασίας τους στη χώρα, είτε για άλλους που βρίσκονται στο όριο να χάσουν τα δικαιώματα από ενδεχόμενη πρόσφατη απόλυση και απώλεια ενσήμων, είτε για νεοεισερχόμενους για τους οποίους δεν αποκλείεται η απέλαση.

Φώφη Γιωτάκη
ethnos.gr
Read more...

Βενιζέλος: Έλεγχοι στα κομματικά ταμεία


Τη ριζική αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας για τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες, ζητά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να ασκηθούν έλεγχοι σε όλα τα κομματικά ταμεία.

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα θέτει τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις της παρουσίας της SIEMENS και κάθε άλλης εταιρείας στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία δηλώνει αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «το κομβικό σημείο είναι να νιώσουν ασφαλείς οι τράπεζες και να αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα».

Εκτιμά επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται ώστε το ελληνικό Δημόσιο χρέος να γίνει διαχειρίσιμο από το 2013 και μετά.
newsbomb.gr


Read more...

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί των ταραχών στην Αίγυπτο Διεθνής πίεση στον Μουμπάρακ

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών και τον απολογισμό διεθνών πρακτορείων.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, στην πραγματικότητα ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Αμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής। Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός.
.tanea.gr
Read more...

«Δεν είμαστε αφελείς να βοηθήσουμε την Τουρκία»

Δύο κορυφαία στελέχη του εβραϊκού λόμπι, ο Μάλκολμ Χένλαϊν και ο Ντέιβιντ Χάρις, μιλούν στο «Βήμα» για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον Γιώργο Παπανδρέου και δηλώνουν απογοητευμένοι από την Αγκυρα

ΕΤΟΙΜΟΙ να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το «τούνελ της κρίσης» εμφανίζονται κορυφαίοι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι που θα επισκεφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου την Αθήνα. Ο Μάλκολμ Χένλαϊν,
εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, και ο Ντέιβιντ Χάρις, διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (Αmerican Jewish Committee), χαιρετίζουν μιλώντας στο «Βήμα» τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που θα συμβάλει
στη σταθερότητα της Μεσογείου. Εξαίρουν την προσωπικότητα του κ. Γ. Παπανδρέου, «ενός πολιτικού που ξέρει πού θέλει να πάει τη χώρα του», όπως λένε. Και εκφράζουν πολύ εμφατικά την απογοήτευσή τους για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ αλλά και τον εναγκαλισμό της με την Τεχεράνη.

«Ως Αμερικανοεβραίοι καταλαβαίνουμε απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα» τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Χένλαϊν. «Δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι τέτοιο, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λύσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Μεσογείου» διευκρινίζει.

«Οι φίλοι είναι φίλοι»
«Οι φίλοι είναι φίλοι. Αυτή είναι η βαθύτατη πεποίθησή μας» συμπληρώνει ο κ. Χάρις. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να βρει τον δρόμο της να εξέλθει από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται.Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Τον Αύγουστοφέραμε μια μεγάλη ομάδα μελών μας για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου,να εκφράσουμε τη φιλία μας και να βρούμε τρόπους βοήθειας. Αυτές οι επαφές συνεχίζονται».

Οι συζητήσεις των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων με τους έλληνες συνομιλητές τους θα εισέλθουν και σε πιο πρακτικά ζητήματα. «Στην Αθήνα θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για ορισμένους τομείς συνεργασίας. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα ρίξουμε μεταξύ άλλων ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Χένλαϊν.

Σύσφιγξη θα υπάρχει και στη συντονισμένη δράση των εβραϊκών και ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι σχέσεις ανάμεσα στις αμερικανοεβραϊκές και στις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ήταν πάντοτε θερμές. Τώρα ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» προσθέτει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων. Ενώ ο κ. Χάρις τονίζει από την πλευρά του: «Οι εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ δεν είναι αφελείς.Δεν θα βγουν να βοηθήσουν την Τουρκία όταν αυτή γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ».

Οι προοπτικές του Λεβιάθαν
«Χαιρετίζουμε τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις» λέει απερίφραστα ο κ. Χένλαϊν. «Οι σχέσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές καθώς αφορούν δύο δημοκρατικές χώρες. Και τα πεδία συνεργασίας είναι πάρα πολλά:η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα και η ασφάλεια. Η σημασία της συνεργασίας αυτής είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στην περιοχή εμφανίζεται αστάθεια. Να το επισημάνουμε όμως ότι η συνεργασία αυτή δεν σχετίζεται με τρίτες χώρες» τονίζει.

Ενεργειακή σκακιέρα
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι βασικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία θα παίξουν οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, ενδεχομένως και τα αποθέματα πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ θα έχουν μείζονες συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλη την περιοχή» εξηγεί ο κ. Χάρις. «Και η Ελλάδα φαντάζει ως η λογική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο για την Ελλάδα. Επίσηςθα προσφέρει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έναν αξιόπιστο πάροχο αερίου, καθώς και την ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών, κάτι που έχει αυτόνομη στρατηγική σημασία».

«Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά όταν κατέθετε τον περασμένο Αύγουστο την πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που συζητείται συνεχώς στις ελληνοϊσραηλινές επαφές. Η προοπτική και τα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα» προσθέτει ο κ. Χένλαϊν.

Και βέβαια αυτή η εξέλιξη αναβαθμίζει και τον ρόλο της Κύπρου. Κατά τον κ. Χάρις, «η Κύπρος διαδραματίζει ήδη ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη διαίρεση του νησιού από το 1974. Οι στενότερες σχέσεις με το Ισραήλαλλά και ο εντοπισμός φυσικού αερίουθα ενισχύσουν περαιτέρω τη σημασία της Κύπρου. Και θα μπορεί επίσης, εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

«Ο Παπανδρέου είναι statesman»
«Πρωτοσυνάντησα τον κ. Παπανδρέου πριν από 20 χρόνια» θυμάται ο κ. Χάρις. «Τον εκτιμώ απεριόριστα ως ένα άτομο με όραμα, ακεραιότητα και θάρρος. Υπάρχουν πολλοί στην παγκόσμια κοινότητα που μοιράζονται την ίδια άποψη μαζί του. Το γνωρίζω αυτό. Θεωρείται πρότυπο δημοσίου άνδρα, αυτό που χρειαζόμαστε σε τούτη την περίοδο προκλήσεων στις παγκόσμιες υποθέσεις». Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μιλάει για τον έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Χένλαϊν.

«Από τον Παπανδρέου μόνο εντυπωσιασμένος θα μπορούσα να είμαι» παρατηρεί. «Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει την Ελλάδα. Και έχει κάνει γενναία βήματα για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Αυτά μιλούν από μόνα τους» καταλήγει.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την Τουρκία»
«ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝέντιμος απέναντί σας αν δεν εξέφραζα τη βαθιά απογοήτευσή μου για όσα εκτυλίσσονται στην Αγκυρα»δηλώνει ο κ.Χάρις,ερωτηθείς για την επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων μετά την «κρίση του στολίσκου» τον περασμένο Ιούνιο.«Το λέω αυτό ως φίλος της Τουρκίας επί χρόνια,έχοντας ταξιδεύσει εκεί πολλές φορές και έχοντας συνεργαστεί με τούρκους ηγέτες».

Και συνεχίζει:«Η Τουρκία που ήξερα δεν θα υπερασπιζόταν το Ιράν στην αντιπαράθεσή του με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Δεν θα εναγκαλιζόταν τη Χαμάς,μια τρομοκρατική οργάνωση που αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Παλαιστινιακή Αρχή.Δεν θα είχε τόσο στενές σχέσεις με τη Συρία,ενώ η Δαμασκός εναγκαλίζεται το Ιράν και προκαλεί ξανά αστάθεια στον γειτονικό Λίβανο. Φανταστείτε απλώς για μία στιγμή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα και τον όλεθρο που θα έσπερνε,συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διασποράς πυρηνικών όπλων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ.Χένλαϊν. «Μόνο απογοητευμένος μπορώ να είμαι από την τουρκική στάση έναντι του Ισραήλ»επισημαίνει.«Οι δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων τούρκων αξιωματούχων οδήγησαν σε αυτή την επιδείνωση και η Αγκυρα φαίνεται να καθοδηγείται από ιδεολογικούς λόγους σε αυτή την πολιτική.Ελπίζω αυτό να αναστραφεί γιατί οι Τούρκοι ως λαός τρέφουν,νομίζω,θερμά αισθήματα για το Ισραήλ.Οταν όμως με τέτοιες δηλώσεις ερεθίζεις τον λαό,δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Ανάλογη ανησυχία έχω και για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ιράν».«Μου κάνει εντύπωση»συμπληρώνει «διότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα».


tovima.gr
Read more...

Πώς θα γίνει το κούρεμα στο χρέος Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για «συναινετική αναδιαπραγμάτευση»- Το σχέδιο, οι συζητήσεις και οι γερμανικές αξιώσεις

Η μυστική τεχνική και πολιτική προετοιμασία με τη συμμετοχή της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη «συναινετική αναδιάρθρωση» του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους τελεί εν γνώσει του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου
. Πρόκειται για την «πρώτη πράξη» μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης με τρεις στόχους: Πρώτον, την αναδιάρθρωση των χρεών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Δεύτερον, την «αγγειοπλαστική» στις αρτηρίες του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος μέσω της αφαίρεσης των ομολόγων-«σκουπιδιών». Τρίτον, την επιβολή σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενός
«γερμανικού κοστουμιού» υψηλής παραγωγικότητας, ισχνών αμοιβών και συνταγματικά κατοχυρωμένης
δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Κέντρο» της επιχείρησης αυτής θα είναι ο υπό κυοφορία νέος Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Η έναρξή της προσδιορίζεται για τα τέλη Απριλίου και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης με περισσότερες από 500 ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες θα αναλάβουν ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπό την υψηλή εποπτεία των κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ
και Ντομινίκ Στρος-Καν.
Τμήμα του συνολικού σχεδίου για τη «συναινετική αναδιαπραγμάτευση» του συνολικού ελληνικού χρέους αποκάλυψε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Νταβός όταν παραδέχθηκε ότι «συζητείται η ιδέα η Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της». Η διάψευση του κ. Γ. Παπανδρέου, επίσης στο Νταβός, ότι η Ελλάδα «δεν συζητεί αναδιάρθρωση» είναι ασφαλώς ειλικρινής, υπό την έννοια πως η Αθήνα δεν σκοπεύει να επιβάλει μονομερώς απώλειες στις αξίες των ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές της. Η μείωση της συνολικής δανειακής επιβάρυνσης θα επιτευχθεί «συναινετικά» στο πρότυπο του «Βrady Ρlan» που διέσωσε το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινινής Αμερικής το 1989.

Κεκλεισμένων των θυρών
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, τόσο η κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. ΒόλφγκανγκΣόιμπλε , όσο και οι κκ. Ολι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ντομινίκ Στρος-Καν. Ανώτατος τραπεζικός παράγων που είναι σε θέση να γνωρίζει όσα συζητούνται στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων σε συνομιλία του με «Το Βήμα της Κυριακής» επιβεβαιώνει ότι «βρίσκεται στο τραπέζι ένας μηχανισμός για τη συναινετική αναδιάρθρωση χρεών χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας». Εξηγεί ότι το σενάριο της επαναγοράς του ελληνικού χρέους από την Ελλάδα που συζητείται εσχάτως είναι μόνο τμήμα μιας λύσης που θα μπορούσε να ονομαστεί «Αναδιάρθρωση σε τρεις πράξεις». Σημειώνεται ότι η λύση που προετοιμάζεται αποτελεί παραλλαγή του Βrady Ρlan. «Βrady Ρlan» για την Ευρώπη
Σε αυτό το σημείο έχει σημασία μια μικρή αναδρομή στην ιστορία. Το 1982 το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν έτοιμες να χρεοκοπήσουν και τότε κάλεσαν το ΔΝΤ. Υστερα από πέντε-έξι χρόνια προγραμμάτων σταθεροποίησης όπως το ελληνικό (αύξηση φόρων, μείωση κρατικών δαπανών και υποτίμηση του νομίσματος- η οποία στην Ελλάδα αντικαθίσταται με την «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή τη μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα) οι οικονομίες παρέμεναν στάσιμες και υπερχρεωμένες. Το 1989 ο υπουργός Οικονομικών του πατρός Μπους κ. Νίκολας Μπρέιντι εφηύρε ένα σχέδιο «συναινετικής αναδιάρθρωσης», το οποίο στηριζόταν στην ελεύθερη επιλογή από ένα μενού λύσεων. Οι βασικές επιλογές στο μενού ήταν οι εξής τρεις:

1. Ανταλλαγή υφιστάμενων δανείων με νέα ομόλογα στο 65% της αξίας των παλαιών.

2. Ανταλλαγή δανείων με 30ετή ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο.

3. Νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ύψους ως 25% επιπλέον εκείνων που είχαν ήδη δοθεί. Τράπεζες που έκριναν ότι έπρεπε να «ξεφορτωθούν» ομόλογα-«σκουπίδια» για να επανακτήσουν τη φερεγγυότητά τους επέλεξαν την πρώτη επιλογή, διασφαλίζοντας βεβαίως το 65% των δανείων τους. Αλλες επέλεξαν τις υπόλοιπες λύσεις. Βασικό κίνητρο ήταν ότι οι πρώτες εκδόσεις των νέων ομολόγων είχαν την εγγύηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ανάπτυξη επανήλθε στο Μεξικό και το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Βουλγαρία, στο Μαρόκο, στην Πολωνία, στη Βενεζουέλα, ακόμη και στη Ρωσία το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν παραλλαγές του «Βrady Ρlan» για την Ελλάδα ήδη από τις αρχές του 2010!

«Γερμανικό κοστούμι» για την Ελλάδα
Ακόμα και αν πετύχει μια παραλλαγή του Βrady Ρlan για την Ελλάδα κορυφαίες κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές αμφισβητούν ότι η «επανεκκίνηση της ανάπτυξης» θα συμβεί άμεσα. Εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει, πέραν της «κάθαρσης» στο «δράμα του χρέους», να πειστούν οι αγορές ότι ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός διασφαλίζει τη θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στον κίνδυνο διάλυσης ή νέας χρεοκοπίας κράτους-μέλους. Προϋποθέτει επιπλέον ότι η «σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία» και νέοι κανόνες εργασιακής ευελιξίας και υψηλής παραγωγικότητας υιοθετούνται από όλες τις χώρες και ασφαλώς ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης συνεχίζει να εφαρμόζεται με επιτυχία.

Τις απόψεις αυτές φέρεται να εξέφρασε ο επικεφαλής του Centre for Εuropean Ρolicy Studies κ. Ντάνιελ Γκρος όταν ως καλεσμένος του οικονομολόγου κ. Στ.

Ζαβού σε εκδήλωση αποφοίτων της Ηarvard Βusiness School είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ΄ ιδίαν με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα. Παράλληλα τόσο ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Γ.

Προβόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ.

Ταμβακάκης επισημαίνουν στις συζητήσεις τους ότι οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εκλογές τον Μάρτιο!
Τέλος, ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων κ. Γ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι όλες οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την κρίσιμη για την κυρία Μέρκελ (και αναγκαστικά και για την Ελλάδα...) αναμέτρηση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στις 27 Μαρτίου, ενώ επισημαίνεται ότι το «αντάλλαγμα» θα είναι να «αντιγράψουν» οι χώρες τις γερμανικές συνταγματικές προβλέψεις για απαγόρευση δημιουργίας ελλειμμάτων πέραν ορισμένων ορίων. Στην περίπτωσή μας, μια συνταγματική αλλαγή προϋποθέτει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να συμφωνήσει, εφόσον όμως η συνταγματική τροποποίηση ισχύσει για όλες τις χώρες.tovima.gr


Read more...

Εμφύλιος στην Αριστερά Διαφοροποιήσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν εκτοξεύθηκαν με αφορμή την... ορθότερη στάση απέναντι στην κατάληψη

Θερμά επεισόδια εξελίχθηκαν και στον χώρο της Αριστεράς με αφορμή την εγκατάσταση μεταναστών-απεργών πείνας στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής. Οι διαφοροποιήσεις στη στάση που κράτησαν ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά τους έφεραν «απέναντι», αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Νομικής. Η ηγεσία του ΣΥΝ, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα , εκτίμησε ότι βρέθηκε μέσα σε διασταυρούμενα πυρά. Από νωρίς κατήγγειλε την κυβέρνηση και όσους «έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, να αναζητήσουν υποκινητές στην Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, στο επιτελείο του ΣΥΝ χτύπησε «κόκκινο» όταν βγήκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ που ανέφερε ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστώνπροσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση (...). Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου». Παράλληλα, είχε έρθει και η τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη που επεσήμαινε ότι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, «όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους “συμπαραστάτες” τους και χθες στον Αγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς “σωτήρες”». Την επόμενη ημέρα η Κουμουνδούρου κατηγορεί το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι εντάχθηκαν «σε ένα ετερόκλητο μπλοκ» μαζί με το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ που, όπως σημείωνε η εφημερίδα «Αυγή» (26.1.2011), «ανοίγουν ή συνεργούν να ανοίξει θέμα πανεπιστημιακού ασύλου, ανακαλύπτοντας υποκινητές». Αυτή η προσέγγιση κατακεραυνώθηκε από τον «Ριζοσπάστη» (27.1.2011) που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ» και για προσπάθεια να «τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ με τα κόμματα της πλουτοκρατίας». Στο μεταξύ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα καλούσε την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να δώσει λύση και τον υπουργό Εσωτερικών να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών.

Ωστόσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «λάθος» την εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής ενώ και ο κ. Αλ. Αλαβάνος, από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, επεσήμανε ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική», όπως μια κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τη δραματική αντίστροφη μέτρηση για τη μετακίνηση των απεργών από τη Νομική και εν τέλει την εγκατάστασή τους στο κτίριο της Πατησίων, οι δηλώσεις απέκτησαν το βάρος της... σφαιρικής αποτίμησης. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε να κατηγορεί τις πολιτικές δυνάμεις που, όπως είπε, επενδύουν «στο μίσος για μικροκομματικές σκοπιμότητες» αλλά εξήρε το ΚΚΕ και τους Οικολόγους Πράσινους για τις θέσεις τους υπέρ των μεταναστών. Αντιθέτως, τα πυρά κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν συνεχή. Ο κ. Ν. Βούτσης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Κουβέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»: «Λυπήθηκα πολύ για το σύνολο των δηλώσεών του, του ιδίου και της Δημοκρατικής Αριστεράς αυτές τις μέρες». Ο κ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων, είχε υπογραμμίσει ότι «το Πανεπιστήμιο σήμερα απειλείται από τη μη ορθή λειτουργία του ασύλου». Στην αντίπερα όχθη, η δήλωση του κ. Μ. Γλέζου: «Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο-προσφυγή κάθε αδικημένου».

tovima.gr
Read more...