Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ράβε-ξήλωνε το νέο φορολογικό. Αλλαγές σε διατάξεις στο παρά πέντε



Αλλαγές στο νέο Φορολογικό Κώδικα. Ποιες οι διορθώσεις που εξετάζονται
"Ράβε - ξήλωνε" το νέο φορολογικό πριν καλά καλά περάσουν 24 ώρες από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη να προχωρήσει σε αλλαγές - διορθώσεις μετά τη διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε ανέργους, μισθωτούς, συνταξιούχους και μία σειρά άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, η ηγεσία του υπουργείου, αφού έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, διαπίστωσε λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις, και ετοιμάζεται να "μαζέψει" διατάξεις που κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλαγές θα προκύψουν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι διορθώσεις-βελτιώσεις που ήδη εξετάζονται αφορούν στα εξής:
1. Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει, ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζαν» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.
2. Αποζημιώσεις. Στο 20% θα επανέλθει ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.
3. Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. Ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% τον συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
4. Τεκμαρτό εισόδημα. Παγίδα που φέρνει περισσότερους φόρους σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους κρύβει η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα. Προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (7.000 x 26%). Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55%, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 x 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ! Η διάταξη αυτή αναμένεται να διορθωθεί και η νέα διατύπωση θα προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
5. Φοιτητές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου. Από τη στιγμή που οι φοιτητές δεν θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη οι φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων. Το υπουργείο θα διορθώσει και αυτή την παράλειψη.
6. Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Με τον νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει.
Παράταση για ακίνητα
Σε παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα:
1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013.
2. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Read more...

Νοσοκομείο Πύργου: Κλείνουν τμήματα λόγω εφημεριών πριν το "λουκέτο" της τρόικας




''Λουκέτο'' μπαίνει σε τμήματα και κλινικές εξαιτίας της μείωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο ''κόκκινο'' τα περιφερειακά νοσοκομεία

Δραματικές είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο Νοσοκομείο Πύργου ''Ανδρέας Παπανδρέου'' καθώς η έλλειψη προσωπικού αυξάνει τις δυσλειτουργίες του ενώ δεν είναι λίγες και οι κλινικές που αδυνατούν πλέον να εφημερεύσουν με ασφάλεια.
Τα ''λουκέτα'' σε τμήματα και κλινικές φαίνεται να έρχονται νωρίτερα από τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις που προετοιμάζει πυρετωδώς να θέσει σε εφαρμογή η τρόικα και το Υπουργείο Υγείας καθώς η μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, μετακινήσεων και λήξης της θητείας των ειδικευομένων, έχει φέρει για πολλοστή φορά τα ''πάνω- κάτω'' στη λειτουργία του.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Ακτινολογικού, της Αιμοδοσίας, του Μικροβιολογικού αλλά και της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κοσμάς Αλεξίου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δε θα μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα, ούτε καν με το ελάχιστο όριο ασφαλείας σε προσωπικό.
Στο ''κόκκινο''
Οι επικείμενες συγχωνεύσεις-  καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και κρεβατιών αλλά και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές χρήσης δημόσιων μονάδων υγείας, μεταξύ αυτών και η μετατροπή του Νοσοκομείου Κρεστένων σε Κέντρο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της λίστας αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία  κλπ., την αύξηση των μετακινήσεων σε μεγάλες αποστάσεις, τον εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
''Συνολικά θα  δυσκολέψει  η  γρήγορη και κοντά στον τόπο κατοικίας αντιμετώπιση των  προβλημάτων  υγείας. Με τον περιορισμό των προσλήψεων, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό θα εντείνει το πρόβλημα: 
Θα αυξηθεί η εντατικοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο με επιπτώσεις στη ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών, θα οδηγήσει  στην καθυστέρηση  ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών, μεγάλες αναμονές  και  εξαναγκασμό σε αρκετές περιπτώσεις  ασθενών να  απευθύνονται και να πληρώνουν αυξημένα ποσά στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, αλλά και  μεγάλες  μετακινήσεις  των  ασθενών, με  σοβαρή  οικονομική  και κοινωνική  επίπτωση  στις  οικογένειές τους.
Σαν λύση προβλέπεται η μετακίνηση του υγειονομικού και άλλου προσωπικού ανάμεσα στις μονάδες υγείας και πρόνοιας στα όρια των υγειονομικών περιφερειών, όχι γιατί υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό''.

Πηγή: ilialive.gr

Read more...

Προ των πυλών τα πρώτα ραβασάκια για τον ΦΑΠ




Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011-2012 από την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ποια επίπεδα θα κυμανθούν οι συντελεστές
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή στους ιδιοκτήτες ακινήτων των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011-2012.
Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις ενώ συνολικά αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2013.
Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις το 2014 κάτι το οποίο άφηνε ανοικτό ως ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που δόθηκε προχθές σε δημόσια διαβούλευση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα παραμείνει στο 20% και ο συντελεστής φορολογίας στις αποζημιώσεις απολύσεων για ποσά από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ο οποίος στο νομοσχέδιο ήταν αυξημένος στο 25%.
Τέλος διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ η οποία θα παραμείνει στο 55%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

''NA ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΟΙΚΟNOMIKOΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ''...


...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Την αντίδραση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα των Νέων που εμπλέκει την οικογένεια ...
του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου σε offshore.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να παρέμβουν οι φορολογικές αρχές, ο οικονομικός εισαγγελέας και η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

H δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, «πρέπει, πλέον, να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπουν οι νόμοι» και πρόσθεσε πως «όλα όσα έλεγε τόσα χρόνια ο κ. Καμμένος για τη μάχη του κατά των offshore ήταν ψέματα». Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απάντησε στο δημοσίευμα με μία ανάρτηση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται στον εκδότη της εφημερίδας: «Σταύρο Ψυχάρη, όπως είπα στην διαμεσολαβήτριά σου: ούτε αποσύρω τις αγωγές εναντίον σου, ούτε στηρίζω με αντάλλαγμα τον γιό σου για Δήμαρχο».
Πηγή : naftemporiki.gr

Read more...

Τα ΝΕΑ καλούν τις αρχές να επέμβουν για τον "Ηλιάτορα"...






...και ο owner Καμμένος απαντά στον Ψυχάρη: Οτι και να κάνεις , δεν θα υποστηρίξω τον γιο σου για δήμαρχο...
Μετωπική Καμμένου - ΝΕΩΝ, με αφορμή ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρεται σε "υπεράκτια μυστικά" τόσο του προέδρου των ΑΝΕΛ, όσο και του...
πατέρα του, Ηλία, και έχουν να κάνουν με το σκάφος "Iliatoras of London".
Ο Καμμένος από τη μεριά του, απαντά στα ΝΕΑ  μ' ένα "tweet", αναφέροντας μεταξύ αλλων, πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον γιο του Ψυχάρη για δήμαρχο


Διαβάστε το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ (κάντε κλικ στις σελίδες της εφημερίδας για μεγέθυνση):


Read more...

Eνας στους τέσσερις Ελληνες δεν μπορεί να αγοράσει τρόφιμα ...




Σε αναγκαστικό περιορισμό των εξόδων τους ακόμη και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, έχει προχωρήσει ένας στους τέσσερις καταναλωτές. Σε έρευνα της FOCUS BARI απλώς επιβεβαιώνεται ότι ..
από το 2009 το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον.

Για σημαντική μερίδα των νοικοκυριών βέβαια (3 στα 10), η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη κι από 50%. Ταυτόχρονα, περίπου ένας στους τέσσερις (26,7%) δηλώνει ότι η οικογένειά του έχει πληγεί μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια με απώλεια εργασίας, ενώ μια στις 15 οικογένειες υποχρεώθηκε λόγω των οικονομικών συνθηκών σε αλλαγή κατοικίας (5,7%).

Η μείωση των δαπανών στα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν, αφορά τόσο στα καθημερινά μικροέξοδα όσο και στις μεγαλύτερες αγορές.

Οι τομείς στους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές εξόδων (δηλαδή οι τομείς που το κοινό δηλώνει ότι λόγω της κρίσης έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό ή έχει κόψει τελείως την κατανάλωση προϊόντων/ υπηρεσιών) είναι η ένδυση και η υπόδηση (70,2%), οι αγορές για το σπίτι και τα έξοδα συντήρησής του (70,4%), η ψυχαγωγία (70,2%), τα καθημερινά μικροέξοδα (69,5%), τα ταξίδια και οι διακοπές (65,9%) και τα έξοδα μετακίνησης (61,6%).

Τα είδη διατροφής έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το 25,4% του κοινού.

Παράλληλα ο καταναλωτής έχει εστιάσει πλέον την προσοχή του «μόνο στα απαραίτητα» όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από προσεκτική «επανεξέταση αναγκών».



iefimerida.gr

Read more...

Με αυτούς θα παίξουν!...



Τους αντιπάλους τους στους ομίλους της Euroleague έμαθαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Σιένα, Ουνικάχα Μάλαγα, Γαλατασαράι, Ζιέλονα Γκόρα και...
Μπάγερν θα βρεθούν στον δρόμο των Πρωταθλητών Ευρώπης, ενώ οι «πράσινοι» θα ξεκινήσουν την πορεία προς το 7ο αστέρι κόντρα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ, Λαμποράλ Κούτσα, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ερυθρό Αστέρα και την ομάδα που θα προκύψει από τα προκριματικά.
Η κλήρωση στη Βαρκελώνη ξεκίνησε με την ανακοίνωση της πόλης η οποία θα φιλοξενήσει το φετινό Final 4, η οποία θα είναι το Μιλάνο.
Στη συνέχεια έγιναν οι βραβεύσεις, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραλαμβάνει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς στην Ευρώπη.
Ακολούθησε η κλήρωση για τα προκριματικά της διοργάνωσης, με τη νικήτρια των οποίων να αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό.
Τα ζευγάρια που προέκυψαν είναι:
(Α) Βαρέζε - Όλντεσμπουργκ
(Β) Λιέτουβος Ρίτας - Ρίγα
(Γ) Νίμπουργκ - Μπάνβιτ
(Δ) Χίμκι - Οστάνδη
και στα ημιτελικά θα διασταυρωθεί το (Α) με το (Β) και το (Γ) με το (Δ), με τους νικητές να προκρίνονται στον τελικό.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κλήρωση των ομίλων, όπου τελικά δεν έφερε... πρόωρη συνάντηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως προπονητή της Φενερμπαχτσέ, πλέον, με τον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά οι όμιλοι:
A` όμιλος: Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, Μπουντιβέλνικ, Παρτιζάν, Ναντέρ
Β` όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Αναντολού Εφές, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπάμπεργκ, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, Στρασμπούρ
Γ` όμιλος: Ολυμπιακός, Σιένα, Ουνικάχα Μάλαγα, Γαλατασαράι, Ζιέλονα Γκόρα, Μπάγερν
Δ` όμιλος: Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Λαμποράλ Κούτσα, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ερυθρός Αστέρας, ομάδα προκριματικών
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορούν να τεθούν αντιμέτωποι στη β` φάση, καθώς οι όμιλοι τους διασταυρώνονται και κάτι τέτοιο θα συμβεί αν τερματίσουν με μία θέση διαφορά στον όμιλό τους (1ος και 2ος ή 3ος και 4ος).

woop.gr 

Read more...

Ν.Παναγιωτόπουλος: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα νεοναζί!...




Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα για τη Χρυσή Αυγή, τα σχόλια του...

γαλάζιου βουλευτή και πρώην υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου έρχονται να προκαλέσουν νέα τρικυμία στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο βουλευτής της ΝΔ σε δηλώσεις του στο radio1d.gr υποστήριξε πως η Χρυσή Αυγή «δεν είναι κόμμα νεοναζί» και συγκεκριμένα, πως μόνο κάποια στοιχεία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ασπάζονται αυτή την ιδεολογία.

Παράλληλα, τόνισε πως «η βάση υποστήριξης, δηλαδή του κόσμου που στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή, έχουν ως αιτία τη διαμαρτυρία με την κατάσταση κι όχι με τη ναζιστική ιδεολογία. Κι ελπίζω να ακούνε και στη ΝΔ αυτή μου την τοποθέτηση».

Ακούστε το ηχητικό από τη συνέντευξη του Νίκου ΠαναγιωτόπουλουΕΔΩ...

crimenet.gr

Read more...

Μετά το ραντεβού με Μητσοτάκη Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - τρόικας για το Δημόσιο



Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - τρόικας για το Δημόσιο
Από παλαιότερη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, μετά το τέλμα στην συζήτηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσαοτάκη για το μεγάλο αγκάθι της κινητικότητας στο Δημόσιο. Στο τραπέζι πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας ίσης με την χρονική παράταση που ζητεί η Αθήνα για την κινητικότητα. Στο «ναι» κλίνει η τρόικα για να συνυπολογισθούν οι μετατάξεις στην κινητικότητα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις 8 το βράδυ η τρόικα θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ η «μάχη» δίνεται για να πεισθεί η τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητά από την τρόικα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα τωνμετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.
Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.
Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Όπως άρχισε, έτσι τελείωσε Φωνές και δυόμισι πορίσματα για την λίστα Λαγκάρντ


Φωνές και δυόμισι πορίσματα για την λίστα Λαγκάρντ
Από παλαιότερη συνεδρίαση της προανακριτικής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέσα σε κλίμα έντασης ολοκλήρωσε τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν δέχεται τη λήξη των εργασιών, επειδή δεν παρουσιάσθηκε στα μέλη της επιτροπής κείμενο πορίσματος, για να τεθεί σε διαβούλευση και να τοποθετηθούν τα κόμματα. Το πόρισμα της πλειοψηφίας, πάντως, που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ζητεί την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος. Δικό του πόρισμα κατέθεσε το ΚΚΕ που βλέπει ενδείξεις διάπραξης τριών αδικημάτων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και αποδίδει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ξεχωριστό πόρισμα συνέταξε η Χρυσή Αυγή, το οποίο δεν κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά -οπως αναφέρει- στον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν να τους δοθεί παράταση για την υποβολή του πορίσματος, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό. Στην συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής και ζητεί νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, στην οποία να γίνει μια κανονική συζήτηση επί του πορίσματος, διότι άλλως τίθεται θέμα ακυρότητας των διαδικασιών.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας
Οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο κοινό πόρισμά τους ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα.

Τα τρία αδικήματα είναι:

  • νόθευση σε βαθμό κακουργήματος,
  • απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και
  • παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος
Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.
Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχεία.

Το πόρισμα του ΚΚΕ

Ενδείξεις για τη διάπραξη τριών αδικημάτων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει, στο πόρισμά του, το ΚΚΕ. Πρόκειται για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.
Για τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι δεν αξιοποίησε τη «λίστα Λαγκάρντ» κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και για τον κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και συνεπώς δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να «γίνουν τα δέοντα».

Το πόρισμα της ΧΑ

Στην ανακοίνωση της ΧΑ τονίζεται ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα.

Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι τα στοιχεία βοούν σε βάρος του και θα έπρεπε να βρίσκεται, ήδη, ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν δεν υπήρχε ο «κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών».

«Οι τρεις συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ (Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου) αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Οι μαρτυρικές καταθέσεις και τα αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα που κατετέθησαν στην επιτροπή αποδεικνύουν περίτρανα τον ισχυρισμό μας αυτό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΧΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκβιασμοί απάτες και εικονικές εκτελέσεις από συμμορία. Αστυνομικός μέσα στο κύκλωμα




Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε οργανωμένη συμμορία εκβιαστών. Έφτασε στα ίχνη της μετά την καταγγελία 51χρονου επιχειρηματία. Στέλεχος της σπείρας και αστυνομικός

Συμμορία εκβιαστών η οποία είχε προχωρήσει ακόμα και σε εικονικές εκτελέσεις εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.
Πάνω από 250.000 ευρώ αλλά και δύο ακίνητα μεγάλης αξίας, είχαν κατορθώσει να αποσπάσουν μέλη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, πολλά εκ των οποίων συνελήφθησαν, από 51χρονο επιχειρηματία. 
Η οργάνωση διέπραττε εκβιασμούς και απάτες, ενώ προχωρούσαν σε εμπρησμούς οχημάτων αλλά και οι εικονικές εκτελέσεις, για να πείθουν τα θύματα τους να τους καταβάλλουν τα ποσά.
Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη τους μετά την καταγγελία του 51χρονου και διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση είχε συγκροτηθεί το 2010.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν κάψει το αυτοκίνητο του επιχειρηματία και είχαν σκηνοθετήσει σε βάρος του επίθεση από άγνωστα άτομα. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν ως οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θα διερευνούσαν την υπόθεση, απαιτώντας όμως να λαμβάνουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως έλεγαν. Αργότερα είπαν στον επιχειρηματία ότι ανακάλυψαν δύο από τους δράστες, τους οποίους και εκτέλεσαν, όπως του είπαν. Άρχισαν να τον εκβιάζουν και πάλι προκειμένου να μην τον εμπλέξουν στις υποτιθέμενες ανθρωποκτονίες.
Μια άλλη ομάδα της οργάνωσης, στην οποία μετείχε και ο αστυνομικός ανέλαβε να προστατεύει τον επιχειρηματία αποσπώντας του και πάλι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σε έρευνα που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, φυσίγγια, έγγραφα αλλά και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα που η αστυνομία πιστεύει ότι προέρχονται από τα έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Read more...

ME ΤΑ ΙΧ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ!


Του Θωμά Σίδερη
Αγαπητό Fimotro,
Ένα από τα «θύματα»των Μνημονίων και των πάσης φύσεων περικοπών είναι και τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.Σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές δεκάδων χιλιάδων κατοίκων δεν υπάρχει ούτε ένα περιπολικό στη... 
διάθεση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους,κυρίως για τη διεκπεραίωση διοικητικών εργασιών και την απόδοση δικαστικών κλητεύσεων. 
 
«Έβαλα στο αυτοκίνητό μου υγραέριο προκειμένου να γλιτώνω κάποια χρήματα στα καύσιμα» μου λέει αστυνομικός από Α.Τ. της περιφέρειας του Πειραιά, ενώ μοιράζει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο δικαστικές κλητεύσεις. «Δεν πάει άλλο! Εδώ και δυο χρόνια επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία. Στο αστυνομικό τμήμα που υπηρετώ δεν έχουμε ούτε ένα περιπολικό. Για τις απλές διεκπεραιωτικές εργασίες χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι τα αυτοκίνητά μας. Εννοείται ότι ποτέ και κανένας δε μας επιστρέφει το ποσό που ξοδεύουμε για καύσιμα για δουλειές του τμήματος. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υπομονή μέχρι να βγω σε σύνταξη», καταλήγει. 
 
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, από την Καλλίπολη, το Μοσχάτο και τον Ρέντη, μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, ζήτημα είναι αν κυκλοφορούν συνολικά δύο περιπολικά σε κάθε βάρδια. Πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές που ο πληθυσμός τους ξεπερνά κατά πολύ το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή λειτουργούν 12 αστυνομικά τμήματα και κανονικά θα έπρεπε κάθε τμήμα να διαθέτει ένα τουλάχιστον περιπολικό. Κάτι το Μνημόνιο και η συνακόλουθη μείωση των δαπανών και του λειτουργικού κόστους, κάτι η αδιαφορία, η έλλειψη συντονισμού και η απουσία κάθε προγραμματισμού, έχουν ακινητοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του στόλου των περιπολικών.
 
Η ΕΛ.ΑΣ.διαθέτει σήμερα παλιά και πολυχρησιμοποιημένα στην πλειοψηφία τους οχήματα, τα οποία έχουν διανύσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιομέτρων και τα οποία δεν έχουν τύχει και της καλύτερης δυνατής συντήρησης. Σαν συνέπεια όλων αυτών είναι τα περισσότερα από τα οχήματα να παραμένουν με ανεβασμένο το χειρόφρενο, με το ελληνικό κράτος να αδυνατεί να καταβάλει το κόστος επισκευής και συντήρησής τους.
 
Τα αστυνομικά τμήματα ενισχύονται σε κάποιες περιπτώσεις από περιπολικά της Άμεσης Δράσης,αλλά “είναι σταγόνα στον ωκεανό”, σχολιάζει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ και προσθέτει: “Στην περίπτωση που σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ένα ελαφρό τροχαίο, με μικροζημιές και φυσικά χωρίς τραυματισμούς, και κληθεί περιπολικό, ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται στις τρεις ώρες”.
Ακόμα και σε κλοπές ή σε περιπτώσεις σωματικής βλάβης το περιπολικό μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις και μετά από δυο ώρες ή να μη φτάσει ποτέ, εφόσον δε θα υπάρχει διαθεσιμότητα.
 
“Η έλλειψη περιπολικών στερεί από τα αστυνομικά τμήματα ένα σημαντικό εργαλείο κατά της εγκληματικότητας, το οποίο συνδυαζόμενο με την καταφανή έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού μεγάλος αριθμών αστυνομικών πέρασαν ανεξέλεγκτα στην ομάδα ΔΙΑΣ,κάνουν τα αστυνομικά τμήματα να μοιάζουν με έρημους σιδηροδρομικούς σταθμούς της επαρχίας”, επισημαίνει ο ίδιος αξιωματικός.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/me.html

Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9



Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων Ε9 όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Ειδικότερα, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 φυσικών προσώπων...
παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ για τα νομικά πρόσωπα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Read more...

Βορίδης-Πολύδωρας ανέδειξαν το βαθύ πρόβλημα της ΝΔ...


Γ. Δελαστίκ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μάκης Βορίδης είναι πολιτικά στιγματισμένος από το ακροδεξιό παρελθόν του. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Βύρων Πολύδωρας είναι στιγματισμένος από το γεγονός ότι...
κατά τη μία και μοναδική ημέρα (!) που υπήρξε πρόεδρος της Βουλής πέρυσι τον Μάιο κατόρθωσε να διορίσει την κόρη του. Αναμφίβολα και οι δύο είναι πικραμένοι προσωπικά από τον τρόπο που τους χειρίστηκε ο πρωθυπουργός και ομοϊδεάτης τους Αντώνης Σαμαράς - ο μεν Μ. Βορίδης επειδή δεν τον έκανε υπουργό, ο δε Β. Πολύδωρας επειδή δεν τον έκανε πρόεδρο της Βουλής ή έστω υπουργό.

Οποιος όμως περιορίσει την πολιτική βαρύτητα των πρόσφατων δηλώσεών τους απλά και μόνο στην προσωπική τους πικρία, πλανάται πλάνην οικτράν και ουσιαστικά δεν έχει καταλάβει το σοβαρότατο και βαθύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ.

Ενώ όλοι έχουν αντιληφθεί το υπαρξιακό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και ότι το τέλος αυτού του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος πλησιάζει, ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ανάλογο πρόβλημα επείγεται να λύσει και η ΝΔ. Η συνάθροιση της χειρότερης από πλευράς εκλογικής επιρροής ΝΔ που υπήρξε ποτέ (το ποσοστό της ΝΔ τον Ιούνιο του 2012 είναι χειρότερο μόνο εκείνου του Μαΐου του 2012, το οποίο όμως υπήρξε «στιγμιαίο» καθώς η Βουλή διαλύθηκε σε μία μέρα) και των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματιστεί όπως όπως κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς κερδήθηκε χρόνος για το κατεστημένο προκειμένου να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.

Με άλλα λόγια, αν η ΝΔ παραμείνει ως έχει, αποκλείεται να κατορθώσει να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτό το γνωρίζουν άριστα οι επαΐοντες και όσοι επηρεάζουν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις, γι' αυτό και πιέζουν τον Αντ. Σαμαρά να αλλάξει τη ΝΔ προκειμένου να υπάρξει διέξοδος για το σύστημα. Με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο και με μονοψήφιο ποσοστό και ένα ποσοστό της τάξης του 18% (!) των ψηφοφόρων της Δεξιάς να ψηφίζει άλλα κόμματα (Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,5% και Χρυσή Αυγή 6,9% πέρυσι τον Ιούνιο συν 1,6% το καθένα για τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα του ΛΑΟΣ και της Δράσης), η ΝΔ όπως είναι δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική λύση. Λύση μπορεί να βρεθεί με την αλλαγή της ΝΔ προς δύο κατευθύνσεις, οι οποίες όμως είναι σχεδόν ασυμβίβαστες μεταξύ τους.

Η πρώτη είναι να ενσωματώσει η ΝΔ τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν μαζί της, να αλλάξει πιθανότατα όνομα και να διεκδικήσει την εξουσία ως ένα μπλοκ, ενιαίο προσωρινά, των μνημονιακών δυνάμεων της Δεξιάς και του Κέντρου που θα συγκρουστούν μετωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αυτήν τη λύση επιδιώκουν και προωθούν τόσο το ελληνικό κατεστημένο όσο και οι Γερμανοί και η ΕΕ. Αυτή η επιλογή έχει πιθανότητες δικαίωσης, αν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν σε κλίμα σχετικά ήπιο υπό το πρίσμα ότι δεν θα υπάρχουν αλλεπάλληλες μαχητικές εκδηλώσεις έκφρασης της λαϊκής οργής.

Η δεύτερη κατεύθυνση λύσης είναι να επιχειρήσει η ΝΔ να ενσωματώσει και να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς, οι οποίοι πέρυσι τον Ιούνιο ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, θεωρητικά μιλώντας, υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτα πρώτα με την αλλαγή ηγέτη του κόμματος της ΝΔ και κατόπιν με την αλλαγή εν μέρει της γραμμής ώστε να ενσωματώσει και κάποια φιλολαϊκά στοιχεία, έναν συνδυασμό κάποιων δημαγωγικών μέτρων και κάποιας εξίσου δημαγωγικής ρητορικής. Αυτήν τη δεύτερη επιλογή υποστήριξαν με τις δηλώσεις τους ο Μάκης Βορίδης, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αλλά και ο ακραιφνής σαμαρικός γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος.

Ολοι αυτοί είναι σε θέση να απευθυνθούν με πειστικό τρόπο στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και να τους προσελκύσουν, αν βρίσκονταν κατά κάποιον τρόπο ηγέτες της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνωμοτούν ή βυσσοδομούν για να ανατρέψουν τον Αντώνη Σαμαρά. Θα μπορούσαν όμως να αποτελέσουν στελέχη του ηγετικού πυρήνα μιας σκληρής, ενωμένης Δεξιάς και Ακροδεξιάς σε πολιτικό επίπεδο, αν οι συνθήκες που θα υπάρχουν στη χώρα εξωθήσουν τα πράγματα σε μια τέτοια επιλογή ακροδεξιάς μετάλλαξης της ΝΔ. Οταν ο Βύρων Πολύδωρας δηλώνει ότι «ο κίνδυνος δεν είναι η Χρυσή Αυγή, είναι η τρόικα» και ότι «υποχωρούμε διαρκώς, δεν βλέπω ότι νικάμε στη διαπραγμάτευση», δίνει το πολιτικό στίγμα της δεύτερης εκδοχής μετάλλαξης της ΝΔ. Εχουμε πολλά, πάρα πολλά να δούμε ακόμη...

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ"

Read more...

Έτοιμη η διάδοχη κατάσταση Ο στρατός «ξήλωσε» τον Μόρσι και ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος


O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κάιρο
Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν (όπως τον περιέγραψε) ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Άγνωστο το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι, η έξοδος του οποίου από τη χώρα έχει απαγορευτεί--όπως και άλλων ισλαμιστών. Το απόγευμα ήταν στο γραφείο του στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

Σε ένα πρώτο μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του στρατού ζητά από τους οπαδούς του να μην απαντήσουν στο πραξικόπημα αλλά, από την άλλη, ζητά να μην χυθεί αίμα. Φυσικά το πώς θα αντιδράσουν οι αριθμητικά ισχυροί και αποφασισμένοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που στηρίζουν το Μόρσι, αλλά και τι ρόλο θα έχουν στη μεταβατική φάση είναι το μεγάλο ερώτημα για το προσεχές διάστημα στην Αίγυπτο.




Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σίσι εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. Ο στρατός, είπε ακόμη, ζητούσε εδώ και μήνες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, είπε, και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση. Πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος, πρόσθεσε.

Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σίσι με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.

Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.

Ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει ακόμα και με τα όπλα περιστατικά βίας.
12 φωτογραφίες


Τα όσα συνέβησαν είναι μια επανεκκίνηση της επανάστασης του 2011, είπε ο Ελ Μπαραντέι για να προσθέσει ότι ο οδικός χάρτης πληροί τα αιτήματα για πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Με την προσπάθεια υπό τον στρατό συντάχτηκε πάντως και το κόμμα Νουρ, το δεύτερο μεγαλύτερο εξηγώντας ότι το έκανε σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με τεράστιο ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. «Στρατός και λαός είναι ένα χέρι» έλεγαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Σε άλλα σημεία του Καΐρου εξελίσσονταν αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι οι οποίοι ήταν υπό την μάλλον διακριτική επιτήρηση του στρατού. Εκεί μετά τις ανακοινώσεις το κλίμα ήταν, όπως αναμενόταν, πολύ υποτονικό και συγκρατημένα οργισμένο.

* Λίγο μετά τις ανακοινώσεις, ο τηλεοπτικός σταθμός των Αδελφών Μουσουλμάνων Egypt25 βγήκε εκτός αέρα και στελέχη του συνελήφθησαν, ανέφεραν πηγές των Αδελφών.

Η Αίγυπτος και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσαν εξάλλου την Τετάρτη ένα πραξικόπημα σε ζωντανή μετάδοση.

Όλα τα συστατικά του ήταν με την μία ή την άλλη μορφή παρόντα: στρατός στους δρόμους, ηγέτης υπό ιδιότυπο περιορισμό αλλά όχι υπό κράτηση, αιτήματα με τη μορφή τελεσιγράφου από τις ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρεία λαϊκή υποστήριξη στις εξωθεσμικές (όπως θα τις αντιλαμβάνονταν η Δύση) κινήσεις του στρατού.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...