Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν μιλάμε για εκποίηση δημόσιας περιουσίας» τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Παραμένει, όμως, ο στόχος για 50 δισ

«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει αιγιαλούς, ράχες και βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει αιγιαλούς, ράχες και βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση δημόσιας γης, εξέφρασε ο Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες. Τόνισε δε ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται αποκλειστικά από την κυβέρνηση.

«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ για «ανεύθυνη στάση».

Πάντως επειδή οι αντιδράσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται όχι μόνο από την Αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές της συμπολίτευσης που εκφράζουν έντονη δυσφορία για τον τρόπο που ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή, αλλά και το περιεχόμενό της, αφού θεωρούν μεγάλο το ποσό, ο Γ.Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει αναλυτικά τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου.

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ορίστηκε για την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό αίτημα που εξέφρασαν βουλευτές του Κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για τη συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχο και τον υπουργό Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αποδοχή των ελληνικών προσπαθειών από τις Βρυξέλλες και εκτίμησε ότι η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων θα αποτελεί μέρος της λύσης-πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την προσδοκία η συνολική λύση που θα αποφασιστεί το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής να περιλαμβάνει και την ενίσχυση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) στον οποίο θα δοθεί η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων.

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του, στο Συμβούλιο Eurogroup επεσήμανε την πρωτοφανή προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο.

Παράλληλα υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης το υψηλού δημόσιου χρέους, ο υπουργός, επισήμανε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ανάπτυξη, η οποία θα τονωθεί με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά και με πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου δεν ξεκίνησε σήμερα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική πώλησης δημόσιας γης.

«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, έκανε λόγο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα σε δύο χρόνια και στο πλαίσιο το μνημονίου, ενώ στενοί σύμβουλοί του αναφέρθηκαν σε πώληση ακίνητης περιουσίας της τάξης των 100 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς των εκπροσώπων της τρόικα στην Αθήνα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος.

«Η λύση δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην εκτενή συζήτηση που έγινε για την ελληνική οικονομία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτίμησαν θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον Γ.Παπακωνσταντίνου οι προσπάθειες αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 σε 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εξέφρασε, δε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ότι αφορά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010, ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε τρίμηνο το βάθος της ύφεσης περιορίζεται (-1,9% το πρώτο τρίμηνο, -1,8% το δεύτερο, -1,7% το τρίτο και -1,4% το τέταρτο), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το τελευταίο έτος.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, τριμηνιαίας διάρκειας, καθώς το επιτόκιό τους μειώθηκε από 4,1% στην προηγούμενη έκδοση σε 3,85% σήμερα και σημείωσε ότι το 60% του ενδιαφέροντος προήλθε από ξένους επενδυτές.

Ικανοποίηση για τον μελλοντικό μηχανισμό

Σε ότι αφορά τη χθεσινή συμφωνία του Εurogroup για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 500 δισ. ευρώ που θα δύναται να δανείζει ο μελλοντικός Μηχανισμός, θα πείσουν τις αγορές ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο Μηχανισμός να αποκτήσει αυξημένη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη ευελιξία (παρεμβάσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά με δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων), καθώς και καλύτερους όρους δανεισμού.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της λύσης - πακέτου που θα δοθεί για τη συνολική σταθερότητα του ευρώ και πως η επιμήκυνση θα αφορά την εναρμόνιση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων με αυτά της Ιρλανδίας.

Καταλήγοντας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καιρό για να καταλήξουν σε μία συνολική λύση - πακέτο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει συνολική απάντηση. Αυτή τη φορά πρέπει να υπερβούμε τις προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Να δώσει εξηγήσεις για τα 50 δισ καλείται ο ΥΠΟΙΚ

Αστρονομικό» χαρακτήρισε το ποσό των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash 96», o κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Το Σαββατοκύριακο ζήσαμε ένα μνημειώδες έργο, κυβέρνηση εναντίον τρόικας. Και επειδή δεν πείθει αυτή η ξαφνική σύγκρουση, ζήτησα από τον κ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη Δευτέρα να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει σε όλα τα θέματα που εγέρθησαν μέσα από αυτή την αποκριάτικη αντιπαράθεση.

»Πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση ακίνητης περιουσίας, γιατί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι όλοι ξέρανε για 15 δισεκατομμύρια ευρώ το πολύ και ξαφνικά βγαίνει ένα νούμερο 3,5 φορές επάνω».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει τη λογική της εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash 96», ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί εννοεί η τρόικα αξιοποίηση και τί πρέπει εμείς να προωθούμε ως χώρα. Είναι άλλο ζήτημα η εκποίηση κι άλλο πράγμα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει την εκποίηση, τη λογική της εκποίησης της δημόσιας επιχείρησης και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κέρδος. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί μία σταθερή και σθεναρή γραμμή άμυνας απέναντι σε εκείνους, στην τρόικα συγκεκριμένα, οι οποίοι προωθούν, επιμένουν και πιέζουν για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Πρόσθεσε δε ότι έπρεπε το θέμα αυτό να είναι εκτός διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. «Θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός ημερησίας διατάξεως από τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα», είπε ο κ. Κουβέλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Και αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αποφασίζει η Βουλή Παπανδρέου: Θα φτιάξουμε νόμο που απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης

Στιγμιότυπο από το πρώτο συνέδριο «δια βίου μάθησης»
Νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η πώληση δημόσιας ελληνικής γης προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει για θέματα που άπτονται της δημόσιας περιουσίας.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε σεβασμό», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σε ανακοινώσεις που έκανε σήμερα το μεσημέρι, κατά την κύρηξη έναρξης των εργασιών του πρώτου συνεδρίου «δια βίου μάθησης»।
tanea.gr
Read more...

Αλλαγή στη διατύπωση λίγο πριν την ψήφιση του νόμου Μόνο πρόστιμο τελικά για μη πληρωμή εισιτηρίου


Πταίσμα και όχι πλημμέλημα, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα είναι η μη πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες.

Με τη νέα ρύθμιση όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του θα ασκείται μετά από έγκληση.
Σε ότι αφορά την μη πληρωμή των διοδίων διατηρείται η διάταξη που προβλέπει ότι θα υπολογίζεται ως παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επίσης, στις αλλαγές που κατέθεσε ο κ। Ρέππας στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών προβλέπεται ότι οι εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ μπορούν με απόφασή τους και στο πλαίσιο του εγκρινόμενου επιχειρησιακού σχεδίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ ή για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα, να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους.


Read more...

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Σημαντικούς περιορισμούς στο δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν επίσχεση εργασίας και να μη δουλεύουν όσο ο εργοδότης τούς χρωστά τις αποδοχές βάζει ο Αρειος Πάγος.Μολονότι διευρύνει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η επίσχεση μπορεί να κριθεί παράνομη, ταυτόχρονα ο ΑΠ δέχεται ότι ο...
εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο μόνο επειδή προσφεύγει στο μέσο της επίσχεσης, γιατί ο εργαζόμενος ασκεί νόμιμο δικαίωμά του. Ετσι, αν κριθεί καταχρηστική η επίσχεση εργασίας, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται να εισπράξει για το διάστημα αυτό μισθούς υπερημερίας, ενώ είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του από τον εργοδότη, πολύ περισσότερο όταν γίνεται και χωρίς καταβολή αποζημίωσης.
Ο ΑΠ κάνει πιο δύσκολη την επίσχεση εργασίας, αφού δέχεται ότι είναι καταχρηστική στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκπλήρωση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (όπως στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων μισθών) ή όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, αλλά σε απρόβλεπτες περιστάσεις, αντιξοότητες, σε πρόσκαιρη δυσπραγία, σε εξαιρετικά δυσμενείς γι’ αυτόν περιστάσεις.
Read more...

15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου...


Από την οργάνωση Φλόγα
Η Παγκόσμια Ημέρα για το παιδικό καρκίνο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο
κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον
πλανήτη.
Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα
οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα
.
Το 80% από αυτά προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν...
υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης
θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από
καρκίνο κάθε χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν
πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά.
Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση.
Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία
• στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν
έγκαιρα τη νόσο και
• σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά
νοσοκομεία.
Οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι
να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να
λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το
εισόδημά τους.
Οι Σύλλογοι Γονιών αγωνίζονται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα
των παιδιών που αγωνίζονται για να κερδίσουν τη ζωή τους.
Ενισχύστε τον αγώνα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,
ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση

Read more...

Εκδικάζεται η αίτηση εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου στη δίκη για τους «Πυρήνες»

Υποβλήθηκε από τους κατηγορούμενους


Η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού
Η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εναντίον της προέδρου, Μ.Βαρελά και όλων των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου θα εκδικάσει σήμερα, Τρίτη, ειδική σύνθεση που αποτελείται από νέους δικαστές.

Η αίτηση εξαίρεσης υποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τους κατηγορουμένους Α.Μητρούσια, Ν.Βογιατζάκη, Ε.Γιόσπα και Ε.Ράλλη, με την αιτιολογία ότι το δικαστήριο εμφανίζει μεροληπτική συμπεριφορά.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι αναφέρθηκαν στη στάση του δικαστηρίου απέναντι στα δύο αιτήματα των κατηγορουμένων για μη κράτηση των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη και για τήρηση πρακτικών με μαγνητοφώνηση.

Και τόνισαν ότι ενώ αρχικά το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι τα αιτήματα είναι ορθά, στη συνέχεια έπειτα από διακοπή και επικοινωνία με τη διεύθυνση των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλεσε την απόφασή του και απέρριψε εντέλει και τα δύο αιτήματα.

Ζήτημα αποτελεί τι στάση θα τηρήσουν οι τέσσερις προσωρινά κρατούμενοι Χ.Χατζημιχελάκης, Π.Μασούρας, Π.Αργυρού και Γ.Καραγιαννίδης, οι οποίοι με επιστολή τους σε ιστοσελίδα το βράδυ της Παρασκευής διέκοψαν την απεργία πείνας στην οποία βρίσκονταν από τις 3 Φεβρουαρίου. Στην ανακοίνωσή τους, ωστόσο, δεν ξεκαθάρισαν αν σκοπεύουν να παρασταθούν στο δικαστήριο και δήλωσαν μόνο ότι «δεν πρόκειται επ' ουδενί να αποδεχτούμε αυτό το δικαστήριο και τον τρόπο που εξελίσσεται».

Επιτέθηκαν, άλλωστε, στη συγκατηγορούμενή τους Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ασυνεπή. Η ίδια είχε παρασταθεί στο δικαστήριο την Πέμπτη και δεν συμμετείχε στην αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Παράταση στο «ραντεβού» µε την Εφορία, για 15 ημέρες περίπου, ενδέχεται να δώσει το υπουργείο Οικονοµικών, σε ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος που για πρώτη φορά φέτος θα τις υποβάλουν, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά....
Η µαζική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων φέτος, µέσω του TAXISnet, γίνεται για πρώτη φορά και η παράταση θεωρείται απαραίτητη ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων.
Έτσι, αντί για την 1η Μαρτίου, το υπουργείο εξετάζει την έναρξη υποβολής των δηλώσεων γύρω στις 15 Μαρτίου.
Η περίοδος έναρξης υποβολής των δηλώσεων αρχίζει µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους έχοντες ατοµικές και εµπορικές επιχειρήσεις µε βιβλία Α και Β κατηγορίας, από 1 ώς 16 Μαρτίου (οι ίδιες ηµεροµηνίες αφορούν και όσους έχουν εισοδήµατα µόνο από ενοίκια).
Από την 1η έως τις 15 Απριλίου ακολουθούν όσοι δηλώνουν µεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδηµα, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι ατοµικές επιχειρήσεις µε βιβλία Γ κατηγορίας (18 Απριλίου - 4 Μαΐου) και όσοι έχουν εισοδήµατα από συµµετοχή σε εταιρείες µε βιβλία Β και Γ κατηγορίας (2-16 Μαΐου).
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση από τις 3 ώς τις 31 Μαΐου, ανάλογα µε το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Από φέτος µόνο οι µισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους µέσω λογιστών µπορούν να συνεχίσουν να τις υποβάλουν σε άλλη µορφή, πλην της ηλεκτρονικής.
Όλοι οι επιτηδευµατίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελµα και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του µέσω λογιστή θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά.
Στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούµενο.

Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ


Ο παλαίμαχος διπλωμάτης, που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο της διάδοσης των πυρηνικών του ΟΗΕ και τώρα από τους αναμορφωτές της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ, με δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, σκιαγράφησε το πρότυπο, που κατά την άποψή του θα πρέπει να πληροί, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας...

Σύμφωνα με όσα είπε στην συνέντευξή του, ο Αιγύπτιος πρώην διπλωμάτης, ο πολιτικός που θα διαδεχθεί στην ηγεσία της χώρας, τον εκδιωχθέντα από την λαϊκή εξέγερση 82χρονο πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ, θα πρέπει να είναι από 40 έως 50 ετών.
Όπως δε εξομολογήθηκε, ο ίδιος είχε σαν μοναδικό στόχο της προσπάθειάς του, να δει την χώρα του να αλλάζει, από ένα καθεστώς καταπιεστικής δικτατορίας σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική πολιτεία.Οι υποστηριχτές του τον βλέπουν σαν μία πιθανή επιλογή για τη διαδοχή στην προεδρία, αλλά οι επικριτές του, του καταλογίζουν ότι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.
Ο ίδιος με τις δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, η νέα Αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία, προσέγγισε έναν συνταξιούχο δικαστή, με πολύ καλό όνομα στους νομικούς κύκλους της χώρας για την αντικειμενικότητά του, για να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση επιτροπής, που θα προτείνει τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Ο δικαστής Τάρεκ αλ-Μπίσρυ, που έχει αποσυρθεί από το δικαστικό σώμα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αν και οι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η Αιγυπτιακή δικαιοσύνη, εξαναγκάστηκε πολλές φορές να επιχειρήσει πολιτική ανάμιξη, κατά τη διάρκεια της 30χρονης ηγεμονίας του Μουμπάρακ, που διακόπηκε την Παρασκευή.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συγκροτεί μία επιτροπή, η οποία θα προτείνει τις συνταγματικές αλλαγές και θα καθορίσει τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων.
Read more...

ΜΕ FAST TRACK ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Aξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, πώληση εισηγμένων επιχειρήσεων, συμβάσεις παραχώρησης σε μία σειρά από έργα, επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων, αλλά και μακροχρόνιες παραχωρήσεις θα είναι ο άξονας του προγράμματος...
αποκρατικοποιήσεων που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να βρει τα 50 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα της περιόδου 2011 - 2015.
Mπορεί σε επικοινωνιακό επίπεδο να υπήρξε ένα σχετικό μούδιασμα, ωστόσο το πρόγραμμα και το ύψος του φέρουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και θα γίνει προσπάθεια προκειμένου ο στόχος που έχει τεθεί να επιτευχθεί.
Καταγραφή
Ήδη, στο υπουργείο Oικονομικών έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου σε όσο γίνεται πιο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η καταγραφή των ακινήτων και να υπάρξουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου θα παρεκκλίνουν της «ορθόδοξης» διαδικασίας και θα ενταχθούν στο νόμο για το fast track. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Eλληνικό, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος. Aπό εκεί και πέρα θα αναζητηθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις, ώστε να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να αυξήσει τα έσοδά του από την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να θεωρηθεί ότι υπάρχει γενικό ξεπούλημα.

Mία άλλη κατηγορία που το υπουργείο Oικονομικών πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν σημαντικά έσοδα είναι αυτή των εισηγμένων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία απόφαση και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μία πιθανή προσπάθεια αυτή τη χρονική στιγμή να γίνει πώληση κάποιας εταιρείας μέσω Χρηματιστηρίου θα έχει μειωμένα οικονομικά οφέλη.
Εισηγμένες
Yπάρχει, όμως, σχεδιασμός και αφορά μία σειρά από επιχειρήσεις. Aν και επίσημα δηλώνεται πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, είναι δεδομένο ότι στο τραπέζι θα μπει το σύνολο των εισηγμένων, με τους παλιούς δογματισμούς «δεν πωλούνται επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα» να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο.
Στο υπουργείο Oικονομικών ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια. Πρώτες στη λίστα «Eλευθέριος Bενιζέλος» και Aττική Oδός, ενώ πρόβλεψη υπάρχει για κάτι ανάλογο και στην Eγνατία.
Aπό εκεί και πέρα υπάρχει η πρόβλεψη για είσοδο των ιδιωτών στα κρατικά λαχεία, αλλά και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες του Δημοσίου όπου υπάρχει ενδιαφέρον.
Tέλος, ένας άλλος τομέας άντλησης εσόδων ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές είναι και αυτός των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια όλης της χώρας.
Read more...

Σωσίβιο για το εφάπαξ στο Δημόσιο ...



Σχέδιο τεσσάρων σημείων ανακοινώνει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 600 εκατομμύρια και να... ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Αυτή τη στιγμή 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι κυριολεκτικά «εγκλωβισμένοι», καθώς το ... Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί πάνω από δύο χρόνια.Η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της μαζικής φυγής από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα τελευταία στοιχεία τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 1.847 αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 1.032.


Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις εξής παρεμβάσεις:

1. Στον εσωτερικό δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα κυμαίνεται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.

2. Στην έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Στην ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 60.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.

Το δέλεαρ για τους αορίστου χρόνου ?που θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές? είναι πως θα μπορέσουν να πάρουν εφάπαξ. Βέβαια θα μπουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος, με πιθανότερη τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10 ετών ασφάλισης.

4. Τέλος, ανοιχτό είναι και το θέμα της επιβολής ειδικής εισφοράς ?από 2% έως 3%? σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων για να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν φέτος αίτηση θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν μόλις για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων κάθε μήνα.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο πως 120.000 έχουν συμπληρώσει 25ετία και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κρατική χρηματοδότηση και γι' αυτόν τον σκοπό πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την οικονομική εξυγίανση του Ταμείου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Εκτοξεύτηκε το έλλειμμα και στα άλλα δύο Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων

Τα οικονομικά προβλήματα... επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων το έλλειμμα είναι 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται μέρος των μερισμάτων, όπως για παράδειγμα το μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου.

Οπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η περικοπή των επιδομάτων κατά 20% έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».

Τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική βιωσιμότητα όλων των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε όσα από τα Ταμεία έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Σπ. Παπασπύρος
Οχι σε αναλογιστική προσέγγιση

«Απέναντι στο μεγάλο αδιέξοδο στα Ταμεία θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο στην οικονομική και όχι αναλογιστική προσέγγιση του προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι τόσο οι παλαιότερες πολιτικές των κυβερνήσεων όσο και οι μονομερείς νέες πολιτικές για την περικοπή μισθών και προσλήψεων είναι οι κύριοι και βασικοί παράγοντες που δημιουργούν το έλλειμμα στα Ταμεία».

Συνδικαλιστές
Προτάσεις για τη βιωσιμότητα

Πακέτο προτάσεων για την οικονομική στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας έχουν συζητήσει η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα και η ΑΔΕΔΥ, σε μία προσπάθεια να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο. Οι κυριότερες προτάσεις, που εξετάστηκαν, είναι τρεις:

* Να εισπράττει το Ταμείο το 50% των χρημάτων που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως ειδική εισφορά (δηλαδή το νέο ΛΑΦΚΑ). Υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 80 εκατομμύρια ευρώ.
* Να κατευθυνθούν στον ασφαλιστικό φορέα τα χρήματα που δεν καταβάλλει το κράτος στους δημοσίους υπαλλήλους για τις ημέρες των απεργιών.
* Να εκδοθεί ένα ομόλογο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια και κάθε χρόνο η διοίκηση του Ταμείου θα μπορεί να ρευστοποιεί το 20%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Ένταση κατά την επίσκεψη Σπυρόπουλου στο ΙΚΑ

Ασφαλισμένοι του επιτέθηκαν φραστικά


http://img.protothema.gr/71AE55983D56F46AB2246E50E516F016.jpg

Ένταση επικράτησε το πρωί στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνίας κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης του διοικητή του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Ασφαλισμένοι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του διοικητή του ΙΚΑ, κατηγορώντας τον για την κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα.

Ο κ. Σπυρόπουλος επέμενε ότι το 184 λειτουργεί κανονικά και ότι άδικα συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται στις ουρές, ενώ χαρακτήρισε «λογική» τη δυσκολία επικοινωνίας με τη γραμμή εξυπηρέτησης λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.

«Στενοχωριέμαι και εγώ για την ταλαιπωρία σας» είπε ο διοικητής, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η κατάσταση θα λήξει το πολύ σε 10 μέρες.


Read more...

Όργιο διαφθοράς στις πολεοδομίες

Ερχεται παρέμβαση ΣΔΟΕ


http://img.protothema.gr/58D73979B06FF57E672AF1453B14CC17.jpg
Ένα «ανύπαρκτο και διεφθαρμένο μηχανισμό ελέγχου» που επιτρέπει ακόμα και σε διευθυντές πολεοδομιών να αυθαιρετούν κατήγγειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενώπιον και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος έκπληκτος και εξοργισμένος άκουγε το μέγεθος της διαφθοράς σε ένα νευραλγικό κομμάτι του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη πάρει τον ογκώδη φάκελο που του παρέδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ ώστε οι άνδρες του να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία.

Παράλληλα, το ΤΕΕ έχει συστήσει επιτροπή ελέγχου που διενεργεί έρευνα σε όλα τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και όπως αναφέρει ο κ. Σπρίτζης στο protothema gr.«σε ένα μήνα υπολογίσουμε να έχουμε έτοιμο το πόρισμα που θα περιέχει πολλά περισσότερα στοιχεία από όσα παρέδωσα στον υπουργό».

Κατάσταση εκτός ελέγχου


Αναλυτικά κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων ο κ. Σπίρτζης ανέφερε «από τις καταγγελίες που είχαμε έχει ξεφύγει τόσο η κατάσταση που πλέον οι διευθυντές πολεοδομικών γραφείων υποβάλλουν μελέτες και επιβλέψεις ως μελετητές. Δεν κάνουν καν αυτό που γινόταν κάποτε να παίρνουν τη σφραγίδα του διπλανού τους» ενώ συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις ανέφερε «Διευθυντής στέλεχος Πολεοδομικού γραφείου έχει καταθέσει άδειες και τις έχει σφραγίσει και έχει πάρει και την αμοιβή ως μελετητής και ως επιβλέπων»!

Τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης στην Βουλή αφορούν δύο υπαλλήλους πολεοδομιών, τον Ε.Ζ και την Α.Π. Ο πρώτος που ανήκει στην πολεοδομία Δήμου Νίκαιας σύμφωνα με την έρευνα του ΤΕΕ πραγματοποίησε δεκάδες αρχιτεκτονικές μελέτες ως ιδιώτης και παράλληλα τις επέβλεπε ως υπάλληλος της πολεοδομίας!

Με μια πρώτη ανάγνωση βγαίνει το συμπέρασμα πως πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Ένας υπάλληλος της πολεοδομίας δεν μπορεί να εργάζεται και ως ιδιώτης με αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα με την πολεοδομία.

ΤΕΕ: Βιομηχανία εντός του ΥΠΕΧΩΔΕ

Όμως, όπως αποκαλύπτουν στελέχη του ΤΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις που ενδεχομένως να δώσουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, άνθρωποι του ΤΕΕ θεωρούν πως εντός του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στηθεί μια «βιομηχανία» η οποία μοιράζει άδειες – κάτι σαν συμφωνητικά – σε πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εργάζονται σε πολεοδομικά γραφεία που τους επιτρέπει να σπάνε το ασυμβίβαστο!

Πάντως, για τον Ε.Ζ. που κατήγγειλε το ΤΕΕ έχουν καταγραφεί 134 πράξεις κατά τις οποίες εμφανίζεται και ελεγκτής και ελεγχόμενος – επιβλέποντας ως δημόσιος υπάλληλος μελέτες που συνέτασσε ως ιδιώτης – οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΤΕΕ του απέφεραν 500.000 ευρώ τουλάχιστον! Οι υποβολές του Ε.Ζ αφορούν την παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπως το Πέραμα, τον Αλιμο και την Σαρωνίδα αλλά και άλλες περιοχές όπως Καπανδρίτι, Πετρούπολη, Κορυδαλλό κ.α.

Από τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος οι 16 αφορούσαν σε ανέγερση πολυώροφων οικοδομών, 88 υποθέσεις ημιυπαίθριων χώρων και άλλες σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, κατεδαφίσεις ακινήτων και επεκτάσεις κατοικιών. Σαφώς, μικρότερο είναι το χρηματικό «συμπλήρωμα» της Α.Π. η οποία – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΤΕΕ – κατάφερε να αποκτήσει περί τα 160.000 ευρώ με διάφορες εργασίες ως ιδιώτης.

Οσμή σκανδάλου και φοροδιαφυγή

Τα παραπάνω στοιχεία πέραν της έντονης οσμής σκανδάλου αλλά και της φοροδιαφυγής που οδήγησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου να διεξαχθεί έρευνα από τους άνδρες του ΣΔΟΕ δημιούργησε και ορισμένα ερωτηματικά ως προς την ποιότητα των υπαρχόντων μηχανισμών ελέγχου.

Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ «Γιατί χρειάζεται να έλθει στη συζήτηση στην Βουλή, στην ακρόαση των φορέων, (σ.σ. πραγματοποιούταν η ακρόαση των φορέων για ζητήματα σχετικά με το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων), προκειμένου να κοινοποιήσει και να δημοσιοποιήσει και να στείλει στα αρμόδια υπουργεί παρόμοιες καταγγελίες; Εφόσον υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί στα αρμόδια υπουργεία αρκετό χρονικό διάστημα πριν».

Πάντως ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως είναι λογικό να μην γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τι συμβαίνει στις πολεοδομίες, καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητά του αλλά συμπλήρωσε πως «κάποιοι δεν θέλουν το ΤΕΕ να έχει μηχανισμούς ελέγχου» αφήνοντας αιχμές για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μάλιστα ο πρόεδρος κατέθεσε και μια λίστα με 1515 παραβάσεις αντισεισμικών μελετών που ως σήμερα δεν έχουν συγκινήσει την διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.






Read more...

“Φιλέτα” που ...κοντεύουν να μπαγιατέψουν!

Όταν τα ακίνητα του Δημοσίου είναι στον “γύψο”


http://img.protothema.gr/190EBA60DE1080354CA9CA0EFDA1D339.jpg

Σε … θαύμα μόνο ελπίζουν στο οικονομικό επιτελείο για να πιάσουν τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, τα 35-40 εκ των οποίων πρέπει να προέλθουν από τα ακίνητα. Για να προχωρήσουν, απαιτείται να συντελεστεί πραγματική "Κοσμογονία", για τα ελληνικά τουλάχιστον μέτρα και σταθμά.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα ακίνητα που βρίσκονται (εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια) "ψηλά" στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, ελάχιστα μπορούν να κινηθούν και να αξιοποιηθούν άμεσα, ώστε να εισρεύσουν και τα πρώτα 10-15 δισ. που απαιτούνται μέχρι του χρόνου.

Πρώτο ακίνητο, ανάμεσα στα σχεδόν 400 υποψήφια για άμεση αξιοποίηση, είναι το Ελληνικό. Κάθε μορφής επένδυση στην περιοχή συναντά όμως τεράστιες αντιδράσεις, κυρίως από κινήσεις πολιτών και τοπικούς φορείς (το ίδιο συμβαίνει και από γειτονικούς δήμους). Έτσι "σκόνταψαν" και τα επενδυτικά σχέδια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στο παλαιό αεροδρόμιο.

Στη συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ. Ντερούζ υπολόγιζε να εισπράξει το δημόσιο 5 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό που διαθέτουν οι Άραβες επενδυτές περιλαμβάνει τη συνολική επένδυση και όχι μόνο το τίμημα. Όπως παρατηρούν αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες, αν επιλεγεί η απευθείας ανάθεση στους επενδυτές από το Κατάρ και δεν υπάρξει διεθνείς διαγωνισμός για να ανέβει το τίμημα ή να εμφανιστεί άλλος επενδυτής (που να προτείνει ίσως και διαφορετική επένδυση) τότε στα κρατικά ταμεία θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Δεύτερη περίπτωση, η μαρίνα Βουλιαγμένης που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αξιοποίησης αλλά συναντά αντίστοιχες αντιδράσεις τοπικών αρχόντων. Τα έσοδα από μαρίνες πάντως καθίστανται αμφίβολα, εάν δεν συνοδευτούν και από αλλαγή χρήσεων γης όπως στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες μαρίνες που δεν επιτράπηκε η εμπορική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, οι εκμεταλλευτές τους καθυστερούν να πληρώσουν τα μισθώματα, πιέζοντας για επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτραπεί η δημιουργία χώρων αναψυχής -και όχι μόνο να "δένουν" τα σκάφη.

«Φιλέτο» θεωρείται και η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, που παίρνει τώρα σειρά για προσέλκυση επενδυτών και μπορεί να φιλοξενήσει πολύ μεγάλη τουριστική επένδυση. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον και το οικονομικό αντάλλαγμα για το δημόσιο θα είναι μικρό, όσο τουλάχιστον λειτουργεί δίπλα πεδίο βολής του στρατού!

"Ψηλά" στα σχέδια για αξιοποίηση βρίσκονται και οι Αλυκές Αναβύσσου, αλλά τα νομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα βάζουν ισχυρά εμπόδια στην άμεση αξιοποίηση.

Γενικότερα, παρατηρούν και στο οικονομικό επιτελείο, στους υπολογισμούς της αξίας των ακινήτων και των προς πώληση κρατικών επιχειρήσεων, εσφαλμένα αθροίζεται μόνο η θετική αξία τους, καθώς πολλά από αυτά που προστίθενται δεν παρουσιάζουν κανένα πραγματικό ενδιαφέρον, είναι κατεχόμενα και καταπατημένα από ιδιώτες και δήμους, έχουν απαγορευτικούς για επένδυση χαρακτηρισμούς χρήσεως γης (συνθήκες Ramsar, Natura, δασικά κλπ), απαιτούν μεγάλο κόστος για παλαιές και νέες απαλλοτριώσεις (πλέον γίνονται δια νόμου στην αντικειμενική τους αξία) ή για δημιουργία εθνικών υποδομών ώστε να γίνουν προσβάσιμες ή αξιοποιήσιμες, εμπλέκονται στην αρμοδιότητα τριών, πέντε ή και 12 αρμοδίων φορέων -χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις πολιτικές δουλείες και το μικροκομματικό κόστος, τις μίζες και τα διαπλεκόμενα τοπικά ή υπερτοπικά συμφέροντα κλπ.

Αυτό σημαίνει ότι από την όποια θετική αξία υπολογίσει κανείς (με επιστημονικό τρόπο ή έστω αυθαίρετα), θα πρέπει και να αφαιρεί αρνητικές αξίες που θα συνυπολογιστούν στο τελικό τίμημα.

Με την έννοια αυτή, επιτελείς και της κυβέρνησης και της ΝΔ, αναγνωρίζουν πως ο στόχος των 50 δισ. μπορεί να παραμείνει ανέφικτος, αλλά ποντάρουν πως θα εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος του. Το πρόβλημα φυσικά είναι πως τα 50 δισ. γράφτηκαν πλέον με δεσμευτικό τρόπο στο Μνημόνιο και, αν τελικώς δεν εισπραχθούν, τότε κυοφορούνται απρόβλεπτες εξελίξεις αφού πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων…

Read more...

«Δεν βγαίνει ούτε µε τρεις Θάτσερ» Παράγοντες της αγοράς και οικονοµολόγοι ερίζουν για το αν είναι ανέφικτος ο στόχος των 50 δισεκατοµµυρίων

Εντονες αναταράξεις συνέχισε να προκαλεί και χθες το σχέδιο της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από την τρόικα, για ένα πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ ώς το 2015.

Καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το ακριβές περιεχόµενο του σχεδίου της, κυρίαρχο ήταν το ερώτηµα από πού θα προέλθουν τα 50 δισ. ευρώ, ποια ακίνητα θα «αξιοποιηθούν» και µε ποιον τρόπο. «Ούτε µε τρεις Θάτσερ δεν βγαίνει τέτοιο πρόγραµµα», σχολίαζε χαρακτηριστικά πηγή από τον ακαδηµαϊκό χώρο. Αντίθετα, πηγές της αγοράς υποστήριζαν ότι υπάρχουν δυνατότητες να αντληθούν υψηλά έσοδα από τον χώρο των ακινήτων. Πηγές της Κτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου ξεκαθάριζαν πως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «δεν µιλάµε για εκποίηση αλλά για µακροχρόνιες µισθώσεις». Αλλωστε, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, µε την προκήρυξη δύο διαγωνισµών για την πρόσληψη συµβούλων που θα εισηγηθούν λύσεις για την αξιοποίηση σειράς ακινήτων. Ο πρώτος διαγωνισµός έχει ήδη ολοκληρωθεί και επελέγη ως σύµβουλος κοινοπραξία υπό την Εθνική Τράπεζα (µε συµµετοχή των εταιρειών Savillis και Planet), ενώ σύντοµα θα ανακηρυ χθεί και ο δεύτερος σύµβουλος για µία ακόµη οµάδα ακινήτων.

Η βασική ιδέα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ακίνητα είναι να δηµιουργηθεί εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν αυτά, ώστε να χρησιµοποιηθούν στη συνέχεια ως ενέχυρα για δανεισµό, ενώ η ίδια η εταιρεία µπορεί και να εισαχθεί στο χρηµατιστήριο.

Πάντως, στην ίδια την ΚΕ∆ επισηµαίνουν ότι, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, όπως να αποφασιστούν οι χρήσεις γης. «Αλλο θα είναι το έσοδο από το Ελληνικό αν αποφασιστεί να γίνει εκεί καζίνο και άλλο αν γίνει ενυδρείο», σηµειώνουν.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, µια άλλη πηγή για τα 50 δισ. ευρώ θα µπορούσε να είναι η προείσπραξη εσόδων του ∆ηµοσίου, όπως π.χ. των διοδίων, από ειδικές εταιρείες που θα συσταθούν για τονσκοπό αυτόν. Τέλος, το µικρότερο κοµµάτι θα προέλθει από την πώληση µετοχών επιχειρήσεων, όπως η ΕΥ∆ΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.λπ.

ή ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΆ. Πόσο εφικτά, όµως, είναι όλα αυτά; Οι απόψεις διίστανται. Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών και καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών υποστηρίζει ότι το πρόγραµµα δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά ούτε και σκόπιµο. «Με πεσµένη την αγορά και µε ύφεση – κάτι που σηµαίνει ότι τα 50 δισ. ευρώ ισοδυναµούν µε 80 δισ. ευρώ σε κανονικές συνθήκες – και ενώ τίποτα δεν έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», λέει και προσθέτει ότι ο πλέον φιλόδοξος στόχος θα απέδιδε κάτω από 20 δισ. ευρώ στο βάθος της πενταετίας.

«Αλλωστε», συνεχίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, «δεν είναι αυτή η προτεραιότητα της χώρας αυτή τη στιγµή. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη, ώστε να µπορέσουν µελλοντικά να εισπραχθούν αξιόλογα έσοδα».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας είναι σαφέστατα υπέρ ενός ευρέος προγράµµατος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. «Ο στόχος είναι ρεαλιστικός», τονίζει. «Χρειάζεται, βεβαίως, επαγγελµατισµός υψηλότερου επιπέδου από αυτόν που έχει επιδειχθεί ώς τώρα. Αλλά δεν έχω αµφιβολία ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία που µπορεί να αποτελέσει καταλύτη τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το δηµόσιο χρέος». Σύµφωνα µε τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία, είτε µε πώληση είτε µε ανάπτυξη των ακινήτων. «Πρέπει να το δούµε χωρίς δογµατισµούς», σηµειώνει.
Σχεδιάζεται η ίδρυση εταιρείας στην οποία θα ενταχθούν τα κρατικά ακίνητα

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΆΚΉΣ
«Με ύφεση – κάτι που σηµαίνει ότι τα 50 δισ. ισοδυναµούν µε 80 δισ. - δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος».

Γιάννήσ στουρνάράσ
«Ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Χρειάζεται, βεβαίως, επαγγελµατισµός υψηλού επιπέδου».


Συνδικαλιστές ΔΕΗ: «Ετοιµοι για πόλεµο»

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΆΙ ΘΕΜΆ ΜΕΙΩΣΉΣ του ποσοστού που κατέχει το ∆ηµόσιο στη ∆ΕΗ κάτω από το 51%, ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σβήνοντας προς το παρόντουλάχιστον τη φωτιά πουάναψαν οι δηλώσεις Ντερούζ। «Είµαστε έτοιµοι για τοντρωικό πόλεµο», απαντά από την πλευρά του το συνδικάτο τηςΓΕΝΟΠ που παροµοιάζει τις δηλώσεις περί πώλησης της ∆ΕΗ µε την αρπαγή της Ωραίας Ελένης. Και προειδοποιεί για χωρίς προηγούµενο συγκρούσεις. Η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ «υπάρχει ως προοπτική, αλλάαυτό είναι θέµα της κυβέρνησης»,σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος καιδιευθύνων σύµβουλος της επιχείρησης Αρ. Ζερβός µιλώντας στο Βήµα FM.
tanea.gr
Read more...

Βαρέα και ανθυγιεινά Τι αλλάζει, πώς και πότε Ολόκληρη η λίστα των επαγγελµάτων και των ειδικοτήτων

Tα πάνω- κάτω έρχονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα (ΒΑΕ) µε την επικείµενη αναθεώρηση της σχετικής λίστας (την οποία δηµοσιεύουν ολόκληρη σήµερα «ΤΑ ΝΕΑ») και την έξοδο από αυτή περίπου 250.000 ασφαλισµένων. Σηµειώνεται ότι σήµερα σε σύνολοδύο εκατ. εργαζοµένων, οι 700.000 εργαζόµενοι - ασφαλισµένοι στο IKA σε 580 οµάδες ειδικοτήτων ανήκουν στα BAE. Τονίζεται ότι όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας προκειµένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν µείωση στις συντάξεις τους έως 20%. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός των προσεχών ηµερών.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης των ΝΕΩΝ στο http://digital.tanea.gr
Read more...

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ «Βρείτε 50 δισ. για το χρέος»

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup χτύπησε καµπανάκι για το ελληνικό χρέος και  ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του ∆ηµοσίου
Εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση δηµόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ έδωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προηγουµένως ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχεδεσµευτεί ότι σχέδιο γιαιδιωτικοποιήσεις - µαµούθ θα προχωρήσει. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχε ία ύψους 50δισ.ευρώ, προκειµένου να µειωθεί το δηµόσιο χρέος της», δήλωσεευθέως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε µαζί µε τον επίτροπο Ολι Ρεν µετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. Ταυτοχρόνως, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου, σεµια προσπάθεια επίτευξης «συνολικής λύσης».

Το ΘΕΜΑΤήσ ΕλλΑΔΑΣ και του ελληνικού χρέους καθώς και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού Eurogroup. Για τα ευρήµατα της τρόικας στην Αθήνα ενηµέρωσαν τους υπουργούς Οικονοµικών των «17» ο Ολι Ρεν και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώτοςανέφερε,σύµφωνα µε πληροφορίες,πως το πρόγραµµα του 2010 υλοποιήθηκε σχετικά καλά, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για το 2011, ενώ τόνισε πως είναι κρίσιµο το µεσοπρόθεσµοπρόγραµµα που θα υποβληθεί τοεπόµενο διάστηµα. Εξέφρασε ακόµη την ανησυχία του για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ο κ. Τρισέ επισήµανε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά και ηκατάσταση των τραπεζών.

Αµφότεροιέδωσαν ιδιαίτερηέµφαση στην υστέρηση των εσόδων και την ελλιπή καταπολέµηση της φοροδιαφυγής –θέµα που έθιξε και πλήθοςεκ των παρισταµένων υπουργών, όπως επίσης και το ζήτηµα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικ ές µεταρρυθµίσεις και της βιωσιµότητας του δηµόσιου χρέους.

Για Το... ΑΤΎΧΉΜΑ. «Είχαµε κι ένα µικρό ατύχηµα», είπε ο Ολι Ρεν αναφερόµενος στη «ρήξη» που σηµειώθηκε µεταξύ τρόικας καιελληνικής κυβέρνησης, εξαφορµής της στάσης που τήρησαν οι εκπρόσωποι της Κοµισιόν και του ∆ΝΤ.

Ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην παρέµβασή του επισήµανε πως αυτό που συνέβη µε τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ένα «ατύχηµα» – αλλά µια κακή συγκυρία και υπήρξαν αναφορές που δεν έπρεπε ναγίνουν.

Πάντως οκ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους υπουργούς Οικονοµικών πως«θα κάνουµεό,τι χρειαστεί και είναι λυπηρό που η Ν.∆. αρνήθηκε τον διάλογο για το µεσοπρόθεσµο σχέδιο λίγα λεπτά αφού παρέλαβετη σχετική επιστολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το σχέδιο για την εξασφάλιση 50 δισ. από εκποιήσεις καιιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει, διότι είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της µείωσης του χρέους, αλλά κακώς ειπώθηκε από την τρόικα.

Σηµειώνεται πως – κατά πληροφορίες – πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο των 50 δισ., θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στις αγορές.

ή ΕΠΙΜΉΚύνσή. Οµως, όπως υπογράµµισε ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, δεν φτάνουν οι προ σπάθειες τηςελληνικής κυβέρνησης – και τοέργο της θα γίνει πιο δύσκολο εάν δενεγκριθείη επιµήκυνση του χρόνουαποπληρωµής του δανείου των 110 δισ.από το ∆ΝΤ και τους εταίρους, εάν δεν µειωθούντα επιτόκια αυτούτου δανείου κι αν δεν υπάρξει µεγαλύτερη ευελιξία στον προσωρινό µηχανισµό στήριξης (EFSF).

ΑΎΣΤΉΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Τα πράγµατα για τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης υπήρξαν αρκετά περίπλοκα χθες, καθώς η συµφωνία των ηγετών είναι πως η συνολική λύση θα περιέχει τις ρυθµίσεις για όλεςτις παραµέτρους – δηλαδή, και τους αυστηρότερους κανόνες δηµοσιονοµικήςπειθαρχίας, και τα αυστηρά stress tests για τις τράπεζες, και το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας που απαιτεί η κ. Μέρκελ, και τη διεύρυνση του EFSF. Οµως, το θέµα του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας – στο οποίο έχει αντιδράσει µια σειρά χωρών – το διαπραγµατεύεταιαπευθείας µετους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Βαν Ρόµπαϊ, ο οποίοςέκανε χθες και σχετική δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, κάθε συζήτηση των υπουργώνστο Eurogroup γιατα όρια του EFSFκαθίστανται άνευ αντικειµένου, όσο δενέχει προϋπάρξει συµφωνία για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεσµεύτηκε ότι θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις
tanea.gr

Read more...

Ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν ισχύει ο δακτύλιος

Κυκλοφοριακό έμφραγμα


Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα, Τρίτη, όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. Λόγω της 24ωρης απεργίας, δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 16:00 το απόγευμα πορεία προς την Βουλή.

Οι ίδιοι δηλώνουν ανυποχώρητοι και τονίζουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Γ.Μαγκριώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «εάν θέλουμε να κρατήσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και να διασφαλίσουμε τις θέσεις απασχόλησης».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις οργανισμών, αποχωρήσεις εργαζομένων μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων, νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καινούργιο οργανόγραμμα.

Επίσης, περιλαμβάνει τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση πληρωμής εισιτηρίου και διοδίων.

Ο κ.Μαγκριώτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι από αύριο, Τετάρτη, θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα ξεκινήσει η δουλειά από τους εργαζόμενους για την αναγέννηση των αστικών συγκοινωνιών.

Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Λόγω της γενικής συνέλευσης, τα μπλε λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 11:00 έως τις 16:00.

Ο Προαστιακός θα λειτουργεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια του προαστιακού, με το εισιτήριο να εξομοιώνεται με αυτό των υπολοίπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο 1,40 ευρώ.

Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής

Ο υπουργός Υποδομών Δ.Ρέππας έφερε χθες κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, στα χρέη των οργανισμών, τα οποία θα περάσουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς για τα άτομα με αναπηρία, διευκρινίζεται ότι η ως και 40% επιδότηση του λειτουργικού κόστους θα αφορά την προ αποσβέσεων λογιστική κατάσταση, μειώνονται οι μετατάξεις κατά 10 άτομα στον ΟΑΣΑ και κατά 40 στους ΗΣΑΠ, από τις οποίες μάλιστα εξαιρούνται εν γένει οι ηλεκτροδηγοί, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και οι έχοντες τη μικρότερη προϋπηρεσία.

Ακόμη, δίδονται πέντε, αντί τριών αρχικά, επιλογές θέσεων προτίμησης για τους μετατασσομένους, ενώ οι αποσπάσεις των εργαζομένων δεν θα αρθούν με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, αλλά θα ανακληθούν στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, μειώνεται στο 1%, αντί 5% αρχικά, το ύψος της αμοιβής του υποθηκοφύλακα για τη μεταβίβαση ακινήτων των αστικών συγκοινωνιών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η τροπολογία που προβλέπει πρόστιμο και φυλάκιση για όσους δεν καταβάλλουν κόμιστρο στα μέσα μεταφοράς και πρόστιμο, με δυνατότητα αφαίρεσης άδειας, διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας για τη μη πληρωμή διοδίων.

Από την πλευρά του το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει προαναγγείλει κλιμάκωση του αγώνα του. Επιπλέον, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει την Παρασκευή πανελλαδική κινητοποίηση οργανωμένης ανυπακοής, η οποία θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των διοδίων και το «μπλοκάρισμα» των ακυρωτικών μηχανημάτων των αστικών συγκοινωνιών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους θα βλέπουν τους αγώνες οι χούλιγκανς

Νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Διαρκής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Διαρκής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (Φωτογραφία: ACTION IMAGES )
Αθήνα
Νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας στα γήπεδα θα παρουσιάσει σήμερα, Τρίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ.Νικητιάδης. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα απαγορεύεται για έξι μήνες σε όσους καταδικάζονται για πράξεις βίας να μπαίνουν στα γήπεδα.

Οι χούλιγκανς όχι μόνο δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά για όσο διαρκεί η απαγόρευση θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας τους και θα παραμένουν εκεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Το άρθρο αυτό, ωστόσο, υπάρχει και στο νόμο «Κατάργηση διατάξεων περί συνδέσμων φιλάθλων - Ίδρυση Λεσχών Φίλων», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 8 Οκτωβρίου 2008, ωστόσο παρέμεινε ανεφάρμοστος.

Ο κ.Νικητιάδης, δήλωσε στο «ΒΗΜΑonline», ότι αυτή τη φορά αυστηροποιείται και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Διαρκής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας υπό τον καθηγητή εγκληματολογίας Ι.Πανούση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υποχώρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα

«Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση»

Το χαμηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν θεωρείται από τους επιστήμονες ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης
Το χαμηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν θεωρείται από τους επιστήμονες ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε έξαρση βρίσκεται από τον Ιανουάριο η νέα γρίπη, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 62 άτομα στη χώρα μας. Η κατάσταση, ωστόσο, αναμένεται να εξομαλυνθεί από την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής μικροβιολογίας, μέλος της ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτήν την περίοδο ο ιός βρίσκεται στην κορύφωσή του και αυτό ήταν αναμενόμενο, όπως είπε, λόγω του χαμηλού ποσοστού ατόμων που εμβολιάστηκαν. Ο κ.Τσακρής, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται υποχώρηση των κρουσμάτων γρίπης.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα, από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά στην επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού φέτος είναι τα χειρότερα δυνατά: Μόλις το 5,9% του πληθυσμού έχουν κάνει το εμβόλιο, έναντι 14% πέρσι και 10,5% το 2009.

Ήδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.

Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...