Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Μπράβο μωρέ.

Μπράβο μωρέ!Το είδαμε και αυτό.Οι περήφανοι αγρότες μας,συναντήθηκαν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ.Μπορίσοφ,τα βρήκαν και τα βουλγάρικα φορτηγά εξασφάλισαν την δίοδο τους από τον Προμαχώνα.Η αποθέωση του διεθνούς διασυρμού της χώρας,ένα καίριο κτύπημα στο κύρος του Ελληνικού κράτους συνετελέσθη απο τους τεμπέληδες της "εύφορης κοιλάδας".Και συνέβη υπό την ανοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.Ουδέν σχόλιο.Μόνο σκυφτά κεφάλια και ντροπή.
yperpasok

Read more...

Τέλος στα λεφτά για μερεμέτια


Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κος Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

«Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια» αντέτεινε η Αλέκα Παπαρήγα. «Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς. Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου: Μιλήσατε για «συναλλαγή». Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιους αγροτοπατέρες, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, ζητώντας να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.

Η κα Παπαρήγα πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, απαλλαγή της αγροτιάς «από τους μεγαλοβιομήχανους που της πίνουν το αίμα». «Αφήστε και την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την μεσογειακή διατροφή, γιατί πρωτευόντως, η αγροτική παραγωγή συνδέεται με την μεταποιητική βιομηχανία».

«Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μην κτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

Η κα Παπαρήγα, καταφέρθηκε εξάλλου και κατά του «ανήθικου διαχωρισμού» των αγροτών ανάμεσα σ’ αυτούς που το ασκούν κατά κύριο επάγγελμα και των υπολοίπων. «Αν πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους αλλάξετε τα φώτα. Αλλά από πού αντλείτε το δικαίωμα να απαγορεύετε σε κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει το εισόδημά του, να γίνει σερβιτόρος, σκουπιδιάρης;» ρώτησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

«Δεν καταλαβαίνω ποιον θέλετε να βοηθήσουμε» αποκρίθηκε ο Γ. Παπανδρέου. «Βεβαίως υπάρχουν αγρότες με άλλα επαγγέλματα και αυτό είναι ένα επιπλέον εισόδημα. Αλλά θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Γιατί έχει διαφορά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προκαλώντας εντονότατες αποδοκιμασίες εκ μέρους του ΚΚΕ. «Αντί να γελάτε και να διαμαρτύρεστε, ελάτε κι εσείς στο διάλογο με τις θέσεις σας» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, έκρινε πως «το συνεταιριστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» και παρότρυνε τον Πρωθυπουργό να ξεκινήσει «από μηδενική βάση, καθώς είναι ζήτημα αν λειτουργούν σωστά 10-15 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω στις ικανότητες της κας υπουργού, που είναι ίσως η μόνη υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής που γνωρίζει τις διαδικασίες» ανέφερε.

Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

«Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά - όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις: Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ναι κε Τσίπρα: Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με δομές της αγροτικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος και σας θέλουμε κοντά μας» αποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι «οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων». Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως «τίποτα απ’ όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει, έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απ’ τα μπλόκα».

Ο κος Καρατζαφέρης πρότεινε σειρά μέτρων, όπως δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων, κατ’ αναλογία των εργατικών - μέτρα που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ήδη δρομολογούνται απ’ την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε επίσης, τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε εξάλλου τον Πρωθυπουργό, πως, αν και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος των Νέων Αγροτών, δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο 25%.

«Η Ένωση Νέων Αγροτών συμμετέχει στο διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Ακούγοντάς σας, έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν είστε εσείς συνυπεύθυνοι για τα μεγάλα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου, ενώ σπαταλήσατε πακτωλούς, όχι για να δημιουργήσετε υποδομές, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξαγορά ψήφων. Με την πολιτική σας, προσπαθήσατε να εθίσετε τον αγροτικό κόσμο σε μια λογική εξαπάτησης. Δική σας επιλογή δεν ήταν η αποδέσμευση των επιδοτήσεων απ’ την παραγωγή;» ρώτησε ο Α. Τσίπρας.

«Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα» κατέληξε ο κος Παπανδρέου.

protothema.gr

Read more...

Χωρίς αεροπλάνα και τανκς οι παρελάσεις!


Στοπ στην παρουσία αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών αυτοκινήτων κάθε είδους από τις παρελάσεις βάζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Με απόφαση του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, «στις παρελάσεις με την ευκαιρία εθνικών εορτών ή επετείων θα μετέχουν στο εξής μόνο πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Οπως διευκρινίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «τα μηχανοκίνητα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο των σχετικών μονάδων θα επιδεικνύεται κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων στους τόπους που εδρεύουν οι μονάδες αυτές».

Με απλά λόγια, η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν η τελευταία στην οποία συμμετείχαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και αρματοφορείς, ή ειδικά ρυμουλκούμενα οχήματα. Αρά στο εξής στις παρελάσεις για τον εορτασμό των εθνικών επετείων δεν θα παρουσιάζονται ούτε τα συστήματα που χρησιμοποιεί το Πυροβολικό, ή οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν για την αντιαεροπορική άμυνα οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Και κυρίως όσοι πολίτες αρέσκονται στο να παρακολουθούν παρελάσεις δεν θα ξαναδούν από κοντά μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλές πτήσεις, ούτε και ελικόπτερα ή πυροσβεστικά αεροσκάφη να κάνουν διελεύσεις πάνω από τον χώρο όπου βρίσκονται οι συγκεντρωμένοι πολίτες.
Οι παρελάσεις στο εξής θα γίνουν κυριολεκτικά πεζές, αφού θα συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα.
Για την απόφασή του αυτή ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Οπως διευκρινίζεται από το Πεντάγωνο, προφανής σκοπός της «απαγόρευσης» στην παρουσία αρμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και μαχητικών αεροσκαφών στις παρελάσεις είναι να περιοριστούν τα έξοδα, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος για μείωση των λειτουργικών δαπανών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά 12,1% για το 2010.
protothema.gr

Read more...

Μήνυμα Σαμαρά για εσωστρέφεια


Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί την εσωστρέφεια» έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην στην πρώτη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής υπό την ηγεσία του.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στις θέσεις που έχει εκφράσει για τα θέματα της επικαιρότητας –εκλογικό νόμο, διοικητική μεταρρύθμιση, μεταναστευτιό, αγροτικό- βάζοντας το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές εντός των οποίων οφείλουν να κινούνται τα στελέχη του. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «είναι αντίθετος σε εξωθεσμικές λύσεις» υποννοώντας τις διάφορες προτάσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας με συμμετοχή προσώπων εκτός του πολιτικού συστήματος. Επιπλέον δήλωσε ότι ο τόπος έχει ανάγκη μία νέα Μεταπολίτευση και μία νέα ΝΔ που θα συγκροτηθεί στην πορεία και με αποκορύφωμα το 8ο τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα του ο κ. Σαμαράς ήταν κατηφορηματικός: «Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει δημοκρατία ναι, δεν εκλέχτηκα για να τηρώ εύθραυστες ισορροπίες, δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα, το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στους εκατοντάδες πολίτες που ψήφισαν, η ΝΔ θα γίνει πόλος νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι εύθρυατος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων». Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος στα στελέχη του ότι «η ΝΔ τους χωράει όλους και τον καθένα ξεχωριστά, δεν περισσεύει κανείς».

Αντιπολίτευτική τακτική

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «όταν χάνει η κυβέρνηση τον έλεγχο από σύγχυση και στρεβλή αντίληψη, όταν ανεβαίνουν τα σπρεντς όταν καθημερινά μας πυροβολούν οι αγορές όταν υπουργός διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει σάλιο είμαι υποχρεωμένος να βαράω καμπάνα» και αναφέρθηκε στην δική του αντιπολιτευτική τακτική λέγοντας: «Ασκούμε νέου τύπου αντιπολίτευση που ξάφνιασε το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Αν υπονομεύσουμε κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ θα βλάψουμε την πατρίδα αλλά ούτε και παρακολουθούμε σαν σύμβουλοι. Προσπαθούμε να την προτρέψουμε να κάνει το σωστό για τον τόπο και εναντιονόμαστε όταν κάνει λάθη. Ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε σχέδιο. Θα δείχνουμε αυστηρότητα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όταν παραπαίει ή όταν παίρνει επιζήμιο δρόμο και όταν χάνει τον έλεγχο». Μίλησε για τις εξεταστικές επιτροπές λέγονατας ότι «τις εξεταστικές τις ρίχνει η κυβέρνηση σαν φωτοβολίδες κρότου λάμψης για να αποπροσανατολίσει από την οικονομία». Αναφέρθηκε και στο αγροτικό επαναλαμβάνοντας ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά την δυσκολία της συγκυρίας «εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε».
Νέα Μεταπολίτευση
Ο κ. Σαμαράς μίλησε αναλυτικά για τη Νέα Μεταπολίτευση λέγοντάς ότι ενα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζχθηκε σε αναδιανομή δανικών έχει χρεοκοπήσει το ίδιο και ένα πολιτικό μοντέλο που βασίστηκε στην αναδιανομή των πελατειακών σχέσεων. Περιέγραψε πως εννοεί τη νέαμεταποίτευση: «Στην οικονομία Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει Στροφή στην ανταγωνιστιότητα, στην εξυγείανση των αγορών, στην αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αλλά δεν θα λιώσουμε την κοινωνία για να μειώσουμε τα ελλείμματα γιατί θα μας προκύψουν μεγαλύτερα. Μπορούμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία της Ελλάδας αν αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα».

Σύνεχισε λέγοντας ότι στην πολιτική νέα Μεταπολίτευση σημαίνει σεβασμό στον Πολίτη, διάλογος με την κοινωνία πραγματικός διάλογος, ισονομία, συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, σημαίνει δικαιοσύνη, σημαίνει διαφάνεια παντού και για όλους.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στον τομέα των ιδεών. «Νέα Μεταπολίτευση ημαίνει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον χώρο των ιδεών. Οι αριστεροί είναι περήφανοι για τις ιδέες τους για όλους τους άλλους επιφυλάσσεται ενοχικό σύμπλεγμα, όσοι δεν δηλώνουν αριστεροί νιώουν την ανάγκη να κρύβουν τις απόψεις τους. Το τρίτο βασικό στοιχείο της νέας Μεταπολίτευσης είναι η απο ενοχοποίηση των ιδεών».

Ειδική αναφορά έκανε στον κ. Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή του αναφέρει «σας παρακαλώ κάντε κάτι γιατί όπως ξέρετε θεωρούμαι εθνικιστής». «Το ξέρουμε Μική το έχουμε υποστεί δεώ και χρόνια» είπε κ. Σαμαράς.

Η νέα Μεταπολίτευση χρειάζεται μία νέα Νέα Δημοκρατία ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτή η νέα ΝΔ έχει αρχίσει να γενιέται με το μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνίακαι την συρροή 800 χιλιάδων πολιτών και θα ολοκληρωθεί με την το τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων. «Θα κάνουμε σημαία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και θα αλλάξουμε οργανωτικά. Το κόμμα θα γίνει πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο αξιοκρατικό στην ανάδειξη των στελεχών αποτελεσματικό ως κόμμα εξουσίας».

Μιλώντας για τα όσα ακολούθησαν την επικράτησή του στην εσωκομματική μάχη είπε: «Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία εγγράψαμε χιλιάδες νέα μέλη και μπήκαμε σε φάση ανασυγκρότησης. Αυτο που συνέβη είναι απίστευτο η ΝΔ έχει τα περισσόετερα μέλη από όλα τα κόμματας. Από την ανασυγκρότηση πρέπει να περάσουμε στην αναγέννηση του κόμματος που θα γίνει στο συνέδριο.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας. Εσωστρέφεια εχουμε όταν δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στα εσωτερικά μας ζητήματα από ότι στα προβλήματα της κοινωνίας».
Γκρίζα πραγματικότητα
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την πολιτική και οικονομική κατάσταση: «Ζούμε τον χειρότερο Χειμώνα της τελετυαίας 35ετίας. Φταίνε τα λάθη μας αλλά και η απίστευτη αδράνεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όταν είχε γίνει γνωστό ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 12% το σπρέντ ήταν 135 τώρα έχει ξεπεράσει τις 300. Υπάρουν ευθύνες». Ακολούθως επανάλαβε τις βασικές του θέσεις για τα θέματα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση: «Η διοικητική μεταρρύθμιση που είναι σχέδιο δικό μας διασσύρεται με τον σχέδιο «Καλλικράτης» γιατί γίνεται σε εποχή οικονομικής κρίσης χωρίς να έξουν ξεκαθαριστεί τα όρια των δήμων χωρίς να έχουν βρεθεί οι πόροι».Τάχθηκε ξανά εναντίον του γερμανικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτό ενισχύει υπέρμετρα τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων. «Δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για τη νέα μεταπολίτευση. Η θέση της ΝΔ είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες σε ολιγοεδρικές».

Στο μεταναστευτικό η στάση μας είναι ξεκάθαρη είπε ο κ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών για την Ευρώπη, όλες οι ευρωπαικές χώρες παίρνουν μέτρα πολιτογράφησης. Η κυβέρνηση παίρνει τα πιο ελαστικά μέτρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Εμείς δεν οραματιζόμαστε Ελλάδα περίκλειστο φρούριο αλλά ούτε και ξέφραγο αμπέλι».
protothema.gr


Read more...

Κλήθηκε να καταθέσει η Χριστίνα Βαληνάκη....

...στη δίκη για το "παραδικαστικό". Την εμπλέκει με την Αντ. Ηλία ο Ιακ. Γιοσάκης
.
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Πάλι θα απασχολήσει την επικαιρότητα, ύστερα από πολύ καιρό, η Χριστίνα Βαληνάκη...
Την επόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το «παραδικαστικό» με κατηγορούμενους δικηγόρους και πρώην δικαστικούς. Για την ημέρα αυτή έχει κληθεί να καταθέσει η σύζυγος του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, το όνομα της οποίας είχε εμπακεί και παλαιότερα με την υπόθεση επειδή συνεργαζόταν ως δικηγόρος με το γραφείο του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου που είναι τώρα κατηγορούμενος. Τότε η κ. Βαληνάκη είχε καταθέσει στον ανακριτή και δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Τώρα, το αίτημα για να καταθέσει το υπέβαλε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης ο οποίος...

είναι κι αυτός κατηγορούμενος. Η εισαγγελική πρόταση ήταν αρνητική αλλά το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Η κ. Βαληνάκη καλείται να καταθέσει σχετικά με την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία (είναι κι αυτή κατηγορούμενη, αλλά παραμένει εξαφανισμένη...) καθώς η πλευρά Γιοσάκη θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα σχετικά με υποθέσεις που εκδίκαζε η Α. Ηλία.
Τα υπόλοιπα αναμένεται να διευκρινιστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Read more...

Συνάντηση αγροτών-Κ. Μπατζελή την Κυριακή


Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποιούν συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Δώδεκα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κλείσουν από τις 11.00 έως τις 15.00, Δευτέρα και Τρίτη, εθνική οδό και παρακαμπτήριους, ενώ θα διεξάγεται η διημερίδα για το αγροτικό στο Ζάππειο.

Επίσης, το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε κάθοδο στην Αθήνα, τη Δευτέρα, για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο.

Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο την Κυριακή έχει απευθύνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία θα συναντηθεί με αγρότες από την Αλαμάνα.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφάσισαν, μετά από σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου, να μην συναντηθούν με την υπουργό. Στο μπλόκο πήγε ο αγροτοσνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για το αγροτικό, διεμήνυσε την Παρασκευή «τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις». Παράλληλα, είπε ότι «έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ύπαιθρο και τον αγρότη». «Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στα μπλόκα

Ο μεθοριακός σταθμός στον Προμαχώνα είναι κλειστός από και προς τη Βουλγαρία. Την Παρασκευή, άνοιξε για λίγες ώρες, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στα σύνορα, από όπου κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός (στους κόμβους Κερδυλίων και Χρυσούπολης) και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο μπλόκο Νίκαιας Λάρισας.

Τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας.

Ανοιχτή η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας σε Αφμφίπολη και Γαληψό.

Ανοιχτοί είναι οι μεθοριακοί σταθμοί Ορμενίου, Κήπων, Εξοχής, Δοϊράνης, Ευζώνων, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής.

Οι δασεργάτες έχουν κλείσει τη διασταύρωση Βρασνών-Ασπροβάλτας μέχρι τις 2 το μεσημέρι και θα κλείσει και το απόγευμα από τις 5 ως τις 9.30 το βράδυ.

Τα Πράσινα Φανάρια είναι ανοιχτά και θα κλείσουν από τις 7.30 ως τις 8.30 το βράδυ.

Ανοιχτά είναι και τα Μάλγαρα και η Χαλκηδόνα.

Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών.

Στον κόμβο της Τρίγλιας αναμένεται αποκλεισμός από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ανοιχτή παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Σερρών στο ύψος του Στρυμωνικού.

ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ, πέρσι, ενθάρρυνε τους αγρότες να κλιμακώσουν κι άλλο τις κινητοποιήσεις τους. Και σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, τους προτείνει προσχηματικό διάλογο, τον οποίο οι ίδιοι απορρίπτουν ως ΄΄κοροϊδία΄΄», είπε, μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς. «Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, φέτος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έσπευσε από την αρχή να εκφράσει τη διαφωνία της με τα μπλόκα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά στις δυσκολίες των αγροτών, ούτε στην αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους». «Κάλεσα τον πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να βρεθεί λύση. Κι αντί του πρωθυπουργού, μας ήλθε ο... Βούλγαρος πρωθυπουργός», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την Παρασκευή, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο».

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός στη Βουλή μιλούσε για τους αγρότες του Κολωνακίου και τη μεσογειακή διατροφή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συνδιαλέγετο με τους αγρότες στον Προμαχώνα, για να ανοίξει η δίοδος. Είναι λυπηρό, είναι ντροπή για την Ελλάδα, είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση».

ΣΥΝ

«Ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε η συντονισμένη απόπειρα απαξίωσης, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες , μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που δυναμώνει κάθε μέρα, στους δρόμους και στα μπλόκα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων», είπε ο γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο μπλόκα αγροτών στον Εβρο. «Οι αγρότες απαιτούν το μέλλον που τους έκλεψαν οι πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Η κυβέρνηση χωρίς προτάσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οργανώνει φιέστες δήθεν διαλόγου», τόνισε ο κ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είναι «απερίφραστα στο πλευρό» τους.

ΕΕ

Επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων της ΕΕ Τομ Βαν Λίρουπ ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες δεν αποσύρουν τα μπλόκα μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
nooz.gr

Read more...

ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ...


Η οικονομία κυριαρχεί και στην πρώτη σελίδα της Real News. Η εφημερίδα παρουσιάζει όλα τα σενάρια για το ενδεχόμενο πτώχευσης με ρεπορτάζ από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες σχετικά με το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο. Η συνέντευξη του Βενιζέλου και όλα όσα λέει περί καλύτερου συντονισμού της Κυβέρνησης θα συζητηθεί. Και θα αναπαραχθεί γιατί είναι από τις μόνες συνεντεύξεις που βγάζουν ειδήσεις αυτό το... Σαββατοκύριακο. Κατά τ΄άλλα, ενδιαφέρον φωτογραφικό ρεπορτάζ από τον γάμο της Όλγας Κεφαλογιάννη και φυσικά ρεπορτάζ για το παρασκήνιο και τις έρευνες σχετικά με την δολοφονία του Α. Χατζηκωστή.
/fimotro.


Read more...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ...


Η οικονομία βασικό ρεπορτάζ την πρώτη σελίδα του Άρθρου της Κυριακής. Η εφημερίδα πιστά αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημοσιεύει ρεπορτάζ για το κρυφό χρέος στην Οικονομία το οποίο υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ. Ενδιαφέροντα επίσης τα ρεπορτάζ για τις αλλαγές στη Ν.Δ. αλλά και για τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτά...

fimotro

Read more...

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ "ΨΗΛΗΣ"...


Από τα ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, το οποίο για μια ακόμη φορά επιμένει στην οικονομία, κρατάμε το ρεπορτάζ για τις πληροφορίες σχετικά με το νέο κόμμα που θα ετοιμάσει η Ντόρα Μπακογιάννη εάν και εφόσον έρθει σε οριστική σύγκρουση με τον Σαμαρά. Το κόμμα έχει ήδη βαφτιστεί και θα λέγεται "Νέα Ελλάδα". Καλύτερα θα ήταν να το ονομάσει "Νέα Αποστασία"!!!

fimotro.

Read more...

ΚΛΕΦΤΕΣ...


Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Πήραν από το Veto τα έγγραφα με τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ που είχαμε παρουσιάσει κατ΄αποκλειστικότητα στο fimotro, τα... δημοσίευσαν, δεν έκαναν καμία αναφορά ούτε στην πρώτη σελίδα ούτε στις εσωτερικές σελίδες σε εμάς και παρουσίασαν το ρεπορτάζ σαν δικό τους! Συγχαρητήρια παιδιά. Και... είς ανώτερα...

fimotro

Read more...

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ : Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Τις προάλλες, συγγενικό ζευγάρι, που βρίσκεται στην ανεργία, ταλαιπωρήθηκε. Ενώ είχε παρουσιαστεί στον ΟΑΕΔ, την τακτή μηνιαία ημέρα για επιβεβαίωση, τα χρήματα δεν είχαν μπει στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αναγκάστηκαν μετά από λίγες ημέρες να ξαναπάνε. Τότε τα στοιχεία καταχωρήθηκαν και τα χρήματα κατατέθηκαν αυθημερόν. Το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται...
αφορά καταβολή 6 μηνών συν επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα. Και διερωτώμαι οι άνεργοι του ΟΑΕΔ είναι ποινικά κολάσιμοι, που πρέπει, όπως οι δικαστικά καταδικασμένοι, να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα, έτσι και αυτοί κάθε μήνα πρέπει να δίνουν το παρόν στον ΟΑΕΔ? Τι φοβάται το σύστημα (sic) αν δεν εμφανιστούν. Μήπως πληρώσει τσάμπα? Και τούτο γιατί αν είχε προνοηθεί σωστά, και στο μεσοδιάστημα καταβολής του επιδόματος, έπιαναν πάλι εργασία (που τέτοια τύχη), θα είχε υποχρέωση ο νέος εργοδότης να κάνει αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και με ηλεκτρονική χρήση του ειδικού κωδικού ασφάλισης που έχουμε όλοι μας, θα ήταν δυνατή η άμεση διακοπή καταβολής του επιδόματος.
Την προηγούμενη εβδομάδα πάλι, ακούστηκε ότι εντοπίστηκαν 60.000 άτομα, που έχουν δυστυχώς περάσει την λίμνη του Αχέροντα παρέα με τον Χάρο, να εκδίδεται ακόμα η σύνταξη τους και κανένας να μην ιδρώνει. Και αμέσως ο φορέας κάλεσε τους συγγενείς για τα περαιτέρω. Και βρέθηκαν πολλοί από τους τελευταίους που ανέφεραν πως ενώ έχουν κάνει αίτηση διακοπής συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, ο φορέας σύνταξης αδυνατεί να σταματήσει το φαινόμενο και εξακολουθεί ακόμα να εκδίδει συντάξεις. Και όλα αυτά γιατί απλά θα έπρεπε το Ληξιαρχείο με την ταυτόχρονη έκδοση πιστοποιητικού ή λήψη μηνύματος για τον θάνατο του δικαιούχου, να σταλεί ηλεκτρονικά μήνυμα να διακοπεί άμεσα έκδοση σύνταξης. Και πόσες άλλες περιπτώσεις ανοργανωσιάς μπορούν να καταγραφούν. Εδώ δεν είναι σαφής, ο ακριβής αριθμός των δημόσιων υπάλληλων και πόσο είναι το κόστος των μηνιαίων αμοιβών τους. Η δημόσια υπηρεσία παντού ακατάστατη, κοστοβόρα, ανοργάνωτη, αναποτελεσματική, στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Και κάνω σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, που απασχολείται ο γράφων. Όπου αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του, απλά και χωρίς πολλά λόγια, θα πάει σπίτι του. Και αν υπάρχει και οικονομική ατασθαλία, θα κινηθούν σχετικές δικαστικές διαδικασίες. Δεν φταίει λοιπόν ο πολίτης. Δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι τους έμαθαν (όχι κάποιοι ειδικοί αλλά το σύστημα μόνο του) και έτσι πράττουν. Φταίνε οι εκάστοτε πολιτικοί κυβερνητικοί υπεύθυνοι, που επιθυμούν την διατήρηση της βαβούρας αυτής, για να μην ελέγχονται και να κάνουν ανομίες με ενέργειες και χρήματα, δυστυχώς του ελληνικού λαού. Και εξακολουθεί η ταλαιπωρία και η ανομία να υπάρχει.
Τελευταία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με αρκετή δόση ενέργειας, κεφιού αλλά και καταναγκαστικής επιρροής από την ΕΕ, αρχίζει με ανάλυση να καταγράφει τα προβλήματα για να ακολουθήσει η καλύτερη δυνατή επίλυση τους. Απευθύνομαι λοιπόν στον καθ΄ ύλη αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας οργάνωσης κ. Γιάννη Ραγκούση. Μην φοβηθείτε τίποτα. Και μην ολιγωρήσετε σε τίποτα. Αν κάνετε λίγες απλές και λογικές ενέργειες, που θα ανακουφίσουν τον πολίτη, που σας πληρώνει, η παρούσα κυβέρνηση θα περάσει στην ιστορία όχι σαν η καλύτερη κυβέρνηση.
Αλλά σαν η κυβέρνηση που υπολόγισε και σεβάστηκε πραγματικά τον Έλληνα πολίτη.
Αυτό και μόνο αξίζει. Για να δούμε θα γίνει τίποτα; Είμαι πολύ περίεργος...

fimotro

Read more...

ΕΦΟΡΙΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 20 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στο «απόσπασμα» της Εφορίας στέλνει το υπουργείο Οικονομικών 20 περιπτώσεις αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων από αποδοχές και επιδόματα, καταργώντας αναδρομικά από τις αρχές του έτους αυτόν τον ειδικό τρόπο φορολόγησης. Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες...
προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου. Όλες αυτές οι αμοιβές- με εξαίρεση τόκους καταθέσεων και αποζημιώσεις απόλυσης που επίσης φορολογούνται αυτοτελώς και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ειδικό τρόπο- θα μπαίνουν πλέον στην κλίμακα, που σημαίνει πως θα επιβαρύνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, με συντελεστές έως και 40%. Μόνο και μόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία επίσης έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας ισόποσα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις.
Επιβαρύνσεις και αντιδράσεις
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αναδρομική κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι δεδομένη και προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Με το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης, εισοδήματα 16,096 δισ. ευρώ ξέφυγαν πέρυσι από τη φορολογία με βάση την κλίμακα με σημαντικά οφέλη για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την αυτοτελή φορολόγηση είχαν οι μισθωτοί, καθώς με αυτόν τον τρόπο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 4,388 δισ. ευρώ και ακολουθούν έμποροι- βιοτέχνες και επιτηδευματίες με 3,340 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της ωφέλειας για όσους φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ανάγλυφα από τα παρακάτω παραδείγματα. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του λαμβάνοντας 500.000 ευρώ με την αυτοτελή φορολόγηση, συνολικά οφείλει στην Εφορία 100.000 ευρώ. Αν το εισόδημα αυτό όμως φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, ο συνολικός φόρος θα έφτανε τα 198.665 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο, έναντι της μέχρι σήμερα επιβάρυνσης.
Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και στη φορολόγηση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, των οποίων το ήμισυ των επιδομάτων τους φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστή 15% και το υπόλοιπο με βάση την κλίμακα. Έτσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος, με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα όφειλε στην Εφορία 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και οδηγούσαν σε φόρο 4.234 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9.800 (700 το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) οδηγούσε σε φόρο 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση την κλίμακα ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα.


Read more...

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου (από ΤΑ ΝΕΑ)

«Οι συζητήσεις περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας ή άλλα τέτοια είναι κάπως μακάβρια. Απλούστατα, έχουμε να κάνουμε με έναν νεκρό και συζητούμε πότε θα γίνει η κηδεία και ποιος θα εκφωνήσει τον επικήδειο». Με τη φράση αυτή ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν προσπαθεί να εξηγήσει την αίσθηση της... αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και την αίσθηση της «προεξοφλημένης χρεοκοπίας» που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, στις Βρυξέλλες, αλλά και στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης. Και γι΄ αυτό- προσθέτει- έχουν υπάρξει πολλά σενάρια και μελέτες, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, εδώ και πολύ καιρό.
Η διαρκής άνοδος των spreads (των επιτοκίων δανεισμού της χώρας), παρά τις δηλώσεις στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν και τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ, δείχνει αυτήν την «προεξοφλημένη χρεοκοπία», λέει κοινοτικό στέλεχος. Και δημιουργεί ανησυχία, προσθέτει, το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού των τριετών ομολόγων είναι υψηλότερα από των δεκαετών- και αντιστοίχως ότι η ελληνική κυβέρνηση για ένα μικρό σχετικά ποσό 1,2 δισ. ευρώ δεν τόλμησε να βγει στην αγορά, αλλά απευθύνθηκε στις εγχώριες τράπεζες, χωρίς να αποφύγει τα πανάκριβα επιτόκια. Έτσι, δεν δημιουργεί απορία το γεγονός ότι ανώτατη τραπεζική πηγή λέει θυμόσοφα πως «το περιθώριο χρόνου είναι μέχρι τον Ιούνιο- μετά ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Στο τρίτο στάδιο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να σχεδιάζει ταξίδια απελπισίας στην Ασία και τις ΗΠΑ ή λαϊκά ομόλογα, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων είναι σχεδόν γραμμική. Όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, στο Γιουρογκρούπ και το ΕCΟFΙΝ στις 15-16 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή οι υπόλοιποι Έλληνες θα απολαμβάνουν τη λαγάνα τους, η ελληνική οικονομία θα υπαχθεί στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης. Το Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν, θα υιοθετήσει αυστηρότατες συστάσεις προς την Ελλάδα όπου θα απαιτεί- σαν να μην έχει υποβληθεί ποτέ το Πρόγραμμα Σταθερότητας- εδώ και τώρα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με δραστική περικοπή των δαπανών, μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.
Χρειαζόμαστε 22 δισ. ευρώ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των spreads- ούτε υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποθέσει κανείς ότι η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως, η Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο τον Απρίλιο 11 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον δημόσιο χρέος της και άλλα τόσα τον Μάιο. Με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να τα βρει ή θα τα βρει με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια- και άρα θα πρέπει να απευθυνθεί αλλού.
Είναι το σημείο που ονομάζεται «αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων»- ο σύγχρονος όρος για τη χρεοκοπία. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι πρόσφατα ήταν «στον αέρα» το ενδεχόμενο να προστρέξει σε βοήθεια της Ελλάδας μια ομάδα χωρών της Ένωσης, με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία με την κάλυψη του Συμβουλίου θα λειτουργούσε ως διασώστης και φυσικά θα έβαζε και όρους για να δώσει τα χρήματα των φορολογουμένων της.
Ασκήσεις επί χάρτου. Όμως, όλες οι ασκήσεις επί χάρτου που έγιναν- και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο- απέδειξαν πως αυτό το σενάριο δε μπορεί να εφαρμοστεί. Κατ΄ αρχάς, διότι δεν προβλέπεται από καμία κοινοτική συνθήκη. Έπειτα, διότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επιβολής όρων- δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Γιουρογκρούπ η Κομισιόν και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «αρπάχτηκαν» με αρκετούς υπουργούς που δεν τους αναγνώριζαν το δικαίωμα ούτε καν να συντονίζουν οικονομικές πολιτικές ή να πραγματοποιούν ελέγχους. Και τρίτον, διότι ενδέχεται να απαιτείται έγκριση Εθνικών Κοινοβουλίων για τη χορήγηση των δισ. ευρώ στην Ελλάδα- και η έγκριση είναι αμφίβολη.
Έτσι, έπειτα από μήνες επεξεργασίας περί το «ελληνικό πρόβλημα», Βρυξέλλες, Βερολίνο, αλλά και Φρανκφούρτη κατέληξαν- σύμφωνα με πληροφορίες- στη γνωστή πεπατημένη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, με την παρότρυνση των εταίρων της, διότι είναι ο μόνος οργανισμός που έχει μηχανισμό επιβολής όρων.
Ο χρόνος κατά τον οποίο θα συμβεί αυτό είναι κάτι που οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να συζητούν- όπως λένε, «δυστυχώς, εξαρτάται από τις αγορές και όχι από μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στην ευρωζώνη, αλλά και πολιτικές συνέπειες για την Ένωση».
fimotro.


Read more...