Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Τι προβλέπει η έκθεση για τη νομισματική πολιτική ΤτΕ: Συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2020

Μια σημαντική διαπίστωση που αφορά το ύψος των συντάξεων προβλέπει η έκθεση για την νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς όπως προκύπτει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το 2020 θα υπάρξουν συνταξιούχοι η σύνταξη των οποίων θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση η νέα αυτή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, προκύπτει από την μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που ψηφίστηκαν το 2010. «Περιορίζεται σημαντικά η γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα και το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020 - 2060 έναντι 95,7% που ήταν πριν από τη μεταρρύθμιση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Έτσι, συνεχίζει η έκθεση, «ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ελάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διαμέσο εισόδημα».

Επειδή όμως οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι η ανάγκη «στροφής» των συνταξιούχων και προς ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα απαιτεί την καταβολή υψηλών εισφορών εκ μέρους τους, επικρίνουν την κατάργηση κάθε κινήτρου για την ιδιωτική ασφάλιση ζητώντας  ένα «μείγμα» φορολογικών κινήτρων ή και επιδοτήσεων.

Read more...

Εφοριακός: Ο Τσοχατζόπουλος πήρε μίζα 25 εκατ για τους TOR-M1


Για "χρήματα που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα" έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο εφοριακός, σύμβουλος του ανακριτή, Παναγιώτης Βλάχος.
Ο μάρτυρας, που καταθέτει για τρίτη ημέρα για την πορεία των φερόμενων ως παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστήριξε και πάλι στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία "κατατείνουν" πως τα χρήματα "διοχετεύθηκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο".
Όπως είπε ο κ. Βλάχος για το "παράνομο" χρήμα, "τα χρήματα, εδώ, κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από εταιρεία σε λογαριασμό. Τα ίδια ποσά κινούνται με βαλίτσες, με μετρητά… Συνέχεια κινούνται σε μετρητά... Όλοι οι λογαριασμοί κινούνται στη λογική του μαύρου χρήματος".
Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο μάρτυρας απαρίθμησε τα στοιχεία που κατατείνουν, κατά την κρίση του, στο ότι πίσω από τις εταιρείες- οχήματα και τη διακίνηση "ύποπτων" εμβασμάτων βρίσκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Μεταξύ των στοιχείων που εδραιώνουν την κρίση του, ο κ. Βλάχος ανέφερε το θέμα των μετοχών της ΙΑΝΟΣ:
"Η εταιρεία Νόρις, στην οποία έφτασαν 1,5 εκατ. ευρώ -από την Ντρούμιλαν- αγόρασε το 20% των μετοχών του ΙΑΝΟΥ. Η εταιρεία αυτή δεν είχε άλλη εμφανή δραστηριότητα. Τα σώματα των μετοχών κατασχέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνητικού μεταξύ του Α. Τσοχατζόπουλου και του κατηγορουμένου ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ, Νίκου Καρατζά, προκειμένου να επαναγοράσει τις μετοχές που είχε πουλήσει στην εταιρεία Νόρις. Είναι μία περίοδος που ο Άκης έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ζητάει, συνέχεια, λεφτά. Ζητάει λεφτά από τον Σμπώκο. Ψάχνει να βρει λεφτά. Δέχεται με αυτό το συμφωνητικό να πουλήσει πίσω τις μετοχές στον Καρατζά στην ίδια τιμή που τις αγόρασε, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ".
Η τοποθέτηση του εφοριακού προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, που ζήτησε να μην επιτρέψει κάποιες ερωτήσεις ο πρόεδρος. "Δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις; Θα τις ακούσετε. Ηρεμήστε, παρακαλώ" ήταν η απάντηση του προέδρου του δικαστηρίου, Χρήστου Κατσιάνη.
Κατά την άποψη του μάρτυρα, το ποσό των περίπου 25 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε, το 2000, η ρωσική ΑΝΤΕΥ στην Ντρούμιλαν του Φουάντ αλ Ζαγιάντ είχε "προσυμφωνηθει" για την αγορά των ΤΟRM1.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχουμε 25.000.000 δολάρια ΗΠΑ, αυτό αντιστοιχεί στο 10% του ποσού των 250 εκατ. ευρώ που πιστώθηκε στην εταιρεία ΑΝΤΕΥ από το ΥΕΘΑ.
ΑΠ.: Το ποσό αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει σχέση με το ποσό της πίστωσης από το ΥΕΘΑ.
-ΕΙΣ.: Και τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτό;
-ΑΠ.: Ότι υπήρχε προσυνεννόηση.
Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού αντέτεινε ότι ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει τον λόγο των πληρωμών της ΑΝΤΕΥ προς την Ντρούμιλαν, ενώ στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο για σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών. Επίσης, επικαλέστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται να επιστρέφει η Ντρούμιλαν στη ρωσική ΑΝΤΕΥ, ποσό περίπου 14 εκατ. δολαρίων.
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει για το εν λόγω έγγραφο, απάντηση που σχολιάστηκε από τον συνήγορο του πρώην υπουργού, Γ. Παγορόπουλο:
"Ο κύριος ειδικός επί πάντων, επιλεκτικά, δεν είδε αυτό το έγγραφο". Η υπεράσπιση ζήτησε την πλήρη αξιολόγηση του επίμαχου στοιχείου, θεωρώντας ότι έχει μεγάλη σημασία ως προς το ύψος της ζημίας του Δημοσίου, αλλά και ως προς το αν υπήρξε και σε ποιο ύψος δωροδοκία. Επικαλέστηκε, επίσης, απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ΑΝΤΕΥ χρησιμοποίησε την κυπριακή Ντρούμιλαν για να γλιτώσει χρήματα λόγω του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε στην Κύπρο.
Η πολιτική αγωγή αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και ότι τα ποσά που δόθηκαν ως παράνομες αμοιβές δεν επιστράφηκαν.
Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος Νίκος Ζήγρας επανέφερε, δια του συνηγόρου του, τον ισχυρισμό του περί "διακίνησης μαύρου χρήματος σε βαλίτσες".
Ο εξάδελφος του βασικού κατηγορουμένου προέβη σε δήλωση, προκειμένου να αποδείξει ότι και η αγορά ακινήτου στο Κολωνάκι από την Αρετή Τσοχατζοπούλου σχετίζεται με παράνομα χρήματα του πατέρα της.
Στη δήλωσή του για λογαριασμό του κ. Ζήγρα, ο συνήγορός του, Στέλιος Γκαρίπης ανέφερε:
Πριν την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους, ο κ. Ζήγρας μετέφερε μια ολόκληρη βαλίτσα με μετρητά από τον Ντίνο Μιχαηλίδη στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η εταιρία Blubell συστάθηκε αποκλειστικά για αυτή την αγορά».
Ο κ. Ζήγρας ζήτησε, λίγο αργότερα, τον λόγο, για να πει ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε εντολή στον ιδιοκτήτη της ΜΙΕ -που αντιπροσώπευε την FEROSTAAL, κατασκευάστρια των υποβρυχίων- να εμβάσει "ύποπτα" χρήματα, εκδοχή που υποστήριξε ο κ. Βλάχος, λέγοντας ότι "δεν έδωσε ο Ζήγρας καμία εντολή στον Ματαντό, γιατί δεν τον ήξερε. Την εντολή την έδωσε ο πρώην γγ του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Μπέλτσιος".
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.
http://news247.gr

Read more...

ΑΓΡΙΟ ΚΑΖΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ...


ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΜΕ -64% ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ!!!
Κυριολεκτικά διαλύθηκαν οι προσδοκίες να προχωρήσει γρήγορα και με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της. Πριν από λίγο το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στο -64,04% δηλαδή στο 1,6 ευρώ! Πρόκειται... 
για μεγάλο κάζο της διοίκησής της που διαφημιζόταν επί μήνες για αυτήν ακριβώς την ημέρα. Οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα θα είναι πολύ μεγάλες και άμεσες. Θα υπάρξουν όμως και πολιτικές συνέπειες. Όχι τόσο για τον Τουρκολιά, που ούτως ή άλλως κρίνεται ανεπαρκής και είναι αναλώσιμος, όσο για τον Στουρνάρα που δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν σοβαρό επενδυτή να αγοράσει μετοχές...
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Μίζες από το 1997 φέρεται να εισέπραττε ο Άκης Τσοχατζόπουλος...Μίζες από το 1997 φέρεται ότι εισέπραττε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, πριν ακόμα υπογραφούν οι συμβάσεις των εξοπλιστικών, καθώς νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν χθες στη δίκη, αναφέρονται στην ύπαρξη...
5,1 εκατ. γαλλικών φράγκων που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε λογαριασμό του άλλοτε στενού του συνεργάτη Νικ. Ζήγρα.

Ο λογαριασμός αυτός που ήταν άγνωστος έως πρότινος στις δικαστικές αρχές, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όπως κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου, ειδικός επιστήμονας κ. Παν. Βλάχος, που ήταν ο άνθρωπος που ήλεγξε τους βασικότερους λογαριασμούς και τις εταιρείες - πλυντήρια που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ με «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Για την ύπαρξη του νέου λογαριασμού μίλησε και ο συνήγορος του Νικ. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, ο οποίος τόνισε «ότι τα χρήματα αυτά ήταν του Τσοχατζόπουλου αλλά ο πελάτης μου, όπως είπε, δεν μπορεί να θυμάται εκ ποίας αιτίας κατατέθηκαν στον λογαριασμό του».

Πάντως, οι μίζες και η διακίνηση εκατ. ευρώ «μαύρου» πολιτικού χρήματος κυριάρχησαν στην κατάθεση του κ. Παν. Βλάχου, ο οποίος αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι συνολικά 35 εκατ. ελβετικά φράγκα είχαν ως αποδέκτη τον στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νικ. Ζήγρα και βρέθηκαν σε λογαριασμούς του.

Ο κ. Παν. Βλάχος, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, τους εισαγγελείς της έδρας, αλλά και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής ανέλυσε έναν προς έναν τους δεκάδες λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα ρωσικά άρματα TORM1 και για τα υποβρύχια. Ειδικότερα ο κ. Βλάχος, ανέφερε με στοιχεία ότι για τη σύμβαση των ρωσικών αρμάτων, η έρευνα που διεξήγαγε εντόπισε 32 εκατ. ελβετικά φράγκα με τελικό αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ενδιάμεσο τον Νικ. Ζήγρα. Σε λογαριασμούς του τελευταίου βρέθηκαν τα 29 εκατ. από αυτά.

Για τα υποβρύχια, ο κ. Βλάχος έδωσε στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος ύψους 3 εκατ. ελβετικών φράγκων από τα οποία ένα εκατ. σε μετρητά πήρε ο ίδιος ο Ν. Ζήγρας και 1,450 εκατ. η αδελφή της πρώην συζύγου του Ακη, Ελγκε Στόφεργκεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βλάχος συνέδεσε ευθέως τον Ακη Τσοχατζόπουλο με την αποδοχή των χρημάτων, δίδοντας ως βασικά στοιχεία όχι μόνον τα ευρήματα στους λογαριασμούς και την εκπροσώπηση των εταιρειών πλυντηρίων -Blue Bell και P&Aαπό τον στενό συνεργάτη Νικ. Ζήγρα, αλλά και τα σημαντικότατα ευρήματα στο αρχείο του πρώην υπουργού που κατασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές.

Δεκάδες έγγραφα

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο αρχείο Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν μεταξύ άλλων όλα τα έγγραφα με τον λογαριασμό για τα χρήματα που κατέληξαν στην αδελφή της πρώην συζύγου του, αλλά και δεκάδες έγγραφα από τις λυσσαλέες προσπάθειες που είχαν καταβληθεί, για να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί των εταιρειών - πλυντηρίων. Μάλιστα τόνισε πως για να μπλοκαριστεί το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών είχε επιστρατευθεί νεκρός ως εκπρόσωπος αυτών των εταιρειών, ενώ αναρωτήθηκε πώς «ήταν δυνατόν ο Νικ. Ζήγρας, ένας ξυλέμπορος, να διακινεί μέσω των λογαριασμών του τόσο μεγάλα ποσά».

Με την έναρξη της διαδικασίας απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού να μην εξεταστεί ο Παν. Βλάχος, ενώ η κατάθεσή του αναμένεται να απασχολήσει το δικαστήριο και τις επόμενες ημέρες.

skai.gr

Read more...

Παραιτείται ο Τέντες...
Αναλαμβάνει Εθνικός Εισαγγελέας Διαφθοράς ...
crimenet.gr

Αναμένεται εντός ολίγου η παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο.

Ο...
κ. Τέντες θα αναλάβει Εθνικός Εισαγγελέας Διαφθοράς

Read more...

Κόβουν την οπλοφορία στους βουλευτές...

Η Βουλή έκανε δεκτή πρόταση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη για την απαγόρευση της οπλοφορίας των βουλευτών εντός της Βουλής.
Υπευνθυμίζουμε ότι ....
η η ιστόρια ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, που αποκάλυπτε ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε περάσει με όπλο στο γκαράζ του Κοινοβουλίου και πως δεν ήταν η πρώτη φορά.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Ωστόσο η Διάσκεψη των προέδρων έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Μανιάτη. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα, είτε με αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής είτε με αποφάσεις του ίδιου του προέδρου της Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Read more...

Από 1η Ιουνίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΠΑΔ μέσω ΚΕΠ...
Από την 1η Ιουνίου 2013 και έως την 31η Οκτωβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και η απογραφή των συνταξιούχων ασφαλισμένων του...
ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού.

Υπόχρεοι απογραφής είναι όλοι οι συνταξιούχοι και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, ασχέτως αν τα βιβλιάριά τους φέρουν ενεργό θεώρηση (ακόμα κι όσα φέρουν θεώρηση «εφ' όρου ζωής» ή «για πέντε χρόνια»).

Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, ο ασφαλισμένος προσέρχεται αυτοπροσώπως -ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου- στα ΚΕΠ και επιδεικνύει:

- Το βιβλιάριο ασθενείας.

- Την αστυνομική του ταυτότητα.

- Ένα εκκαθαριστικό σημείωμα συντάξεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οποιουδήποτε τριμήνου του τρέχοντος έτους.

- Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, όπου θα φαίνεται ο διεθνής αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος.

Εάν ο ασφαλισμένος αιτείται τη Θεώρηση- Απογραφή εμμέσως ασφαλισμένου μέλους επιδεικνύει:

- Το βιβλιάριο ασθενείας του έμμεσου μέλους.

- Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του έμμεσου μέλους.

Στις περιπτώσεις Θεώρησης- Απογραφής έμμεσων μελών υποβάλλονται επίσης τα κάτωθι δικαιολογητικά, ανά περίπτωση:

1. Εάν πρόκειται για σύζυγο ή άνεργο τέκνο (18-24 ετών):

- Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 συμπληρωμένη από τον άμεσα ασφαλισμένο, ότι ο/η σύζυγος δεν έχει ίδιο δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ότι δεν εργάζεται.

- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 ή εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο άτομο είναι προστατευόμενο μέλος ή σε περίπτωση που υποβάλλει φορολογική δήλωση αντίγραφο αυτής από όπου προκύπτει ότι δεν υπάρχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που να δημιουργεί δικαίωμα ασφάλισης σε άλλο φορέα.

2. Εάν πρόκειται για τέκνο έως 18 ετών δεν απαιτείται υποβολή κανενός εγγράφου.

3. Εάν πρόκειται για τέκνο 24-26 ετών το οποίο σπουδάζει υποβάλλονται τα δικαιολογητικά, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 1 και επιπλέον τη βεβαίωση σπουδών από το οικείο Τμήμα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

4. Κάθε άλλη περίπτωση παραπέμπεται στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΑΔ.

Read more...

Στην Ελλάδα του «νόμου και της τάξης» ο αντικαπνιστικός νόμος έμεινε κενό γράμμα...Δραματική μείωση των ελέγχων κατά του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διαπιστώνεται από...
τα σχετικά στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που συλλέγει κάθε εβδομάδα η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 διενεργήθηκαν από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία περίπου 3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τους 25.000!

Αντίστοιχα, το συνολικό ύψος προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 904.450 ευρώ, την ίδια περίοδο του 2012 σε 346.900 ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα του 2013 σε μόλις 76.350 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε 1.454 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις 23 Φεβρουαρίου 2013 ως τις 29 Μαρτίου του 2013 διαπιστώθηκε παράβαση μόλις στο 1,4% των περιπτώσεων, δηλαδή σε 20 περιπτώσεις!

«Έχουν γίνει βήματα μπροστά στη μάχη κατά του καπνίσματος, εκτός από τη μη εφαρμογή του νόμου σε καταστήματα εστίασης και καφετέριες όπου το κράτος δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο και δηλώνει ανεπάρκεια», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142 από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010, οπότε άρχισε να λειτουργεί, μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, δέχθηκε 61.533 καταγγελίες, οι οποίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, που πραγματοποιούν τους ελέγχους. Από αυτές οι 57.040 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου οι καταγγέλλοντες ανέφεραν κυρίως ότι καπνίζουν οι πελάτες εντός του καταστήματος (23.269), ότι υπάρχουν σταχτοδοχεία πάνω στα τραπέζια (17.227) και ότι καπνίζουν υπό την ανοχή του υπευθύνου (15.502).

Οι 2.763 καταγγελίες αφορούσαν σε κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, κυρίως δημόσιες υπηρεσίες (1.254) και νοσοκομεία/φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (511). Οι 1.302 καταγγελίες ήταν για κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα, κυρίως ιδιωτικούς χώρους εταιρειών και καταστήματα. Τέλος, οι 428 καταγγελίες ήταν για άλλους χώρους (αεροδρόμια, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, κλπ).

Οι καταγγελίες αφορούσαν στην Αττική (42,5%), στην Κεντρική Μακεδονία (16%), στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη (6,8%), στη Δυτική Ελλάδα (6.1%), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές με πολύ μικρό ποσοστό.

Η Γραμμή για το κάπνισμα 1142 αποτελεί γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος. Στόχος της λειτουργίας της είναι πρωτίστως η ενημέρωση των πολιτών και επαγγελματιών για τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο και η παροχή υποστήριξης και χρήσιμων πληροφοριών για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Επίσης, η γραμμή καταγράφει προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, καθώς και τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους εργασιακούς χώρους. Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Παράλληλα, παρέχονται συμβουλευτικές πληροφορίες για τη διακοπή του καπνίσματος και δίνεται λεπτομερής ενημέρωση για τα δημόσια και ιδιωτικά «Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος» για όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι Έλληνες, οι πιο φανατικοί καπνιστές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2000, κάπνιζε το 37,6% του ενήλικου πληθυσμού (46,8% των αντρών και 29% των γυναικών). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός των καπνιστών, στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά τα έτη 2000 – 2009, σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε έρευνα του Euromonitor International διαπιστώθηκε ότι ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3.055 τσιγάρα ανά κάτοικο το 2008 και 2.942 το 2009, γεγονός που κατατάσσει τους Έλληνες καπνιστές στους πιο «φανατικούς» στην Ευρώπη.

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά. Τα κυριότερα και συχνότερα είναι στεφανιαία νόσος (εμφράγματα), καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κλπ), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά), ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο, αν καπνίζει δύο πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια, ενώ η έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 8 χρόνια.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό αποκαθίστανται και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενημέρωση των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος υλοποιεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με την επιμέλεια του Παναγιώτη Μπεχράκη και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και του Ιδρύματος Γεωργίου Μπεχράκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Απρίλιο από την Ελληνογαλλική σχολή Σαν Ζοζέφ, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για τρία χρόνια προγραμματίζονται περισσότερες από 1.000 επισκέψεις σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αφορά σε ενημέρωση μαθητών, εκπαίδευση καθηγητών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

epikaira.gr

Read more...

Θα ξεκινήσει σε δύο περιοχές Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2014 σε 2 περιοχές της χώρας, με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2014 σε 2 περιοχές της χώρας, με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά  

Αθήνα
Την απόφαση της κυβέρνησης για την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς και την εντός του τρέχοντος έτους έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί πλέον νομοθετημένη υποχρέωση (ν.4093/2012), τόνισε ότι «εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανασχεδιασμού των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης, για μια βιώσιμη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης».

Το Πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μια πολύ σημαντική τομή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πεδίο των οργανωμένων πολιτικών κοινωνικής προστασίας, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2014 σε 2 περιοχές της χώρας, με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά, ενώ αναμένεται η γενίκευση της εφαρμογής του μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπό έκδοση ΚΥΑ θα καθορίζονται τα εξής:

• Οι δικαιούχοι για ένταξη στο πρόγραμμα.

• Η βάση υπολογισμού και το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε άτομο ή οικογένεια.

• Οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα και καταβολής της παροχής ως διαφοράς μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

• Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και η επιλογή των δύο περιοχών της Επικρατείας όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Πρόγραμμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν σημειώθηκε τραυματισμός Όπλο βουλευτή της Χρυσής Αυγής εκπυρσοκρότησε στο «Ελ.Βενιζέλος»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το όπλο που έφερε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, εκπυρσοκρότησε λίγο προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΝΕΤ, ο βουλευτής πέρασε από τον έλεγχο ασφαλείας, όπου παρέδωσε το όπλο του για να το παραλάβει όταν θα έφθανε στον προορισμό του.

Αγνωστο πώς, το όπλο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα καρφώθηκε στο έδαφος. Από θαύμα δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Το περιστατικό συνέβη στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σχολιάζοντας το περιστατικό η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την Πολιτεία να ελέγξει τις άδειες οπλοφορίας που έχουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεδομένου ότι αρκετοί εμπλέκονται και σε υποθέσεις που αφορούν στη Δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει μέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να μην προκαλούν με την ακραία συμπεριφορά τους, αλλά και τη συνολικότερη στάση τους. Τη μία είναι η προσπάθεια να μετατρέψουν το κοινοβούλιο σε αρένα, την άλλη είναι η επίθεση σε ανυπεράσπιστο οδηγό, την επόμενη είναι οι επιθέσεις κατά μεταναστών. Τελευταίο κρούσμα η εκπυρσοκρότηση όπλου βουλευτή της Χρυσής Αυγής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα Πρωτοβουλία ΝΔ για συμπλήρωση του νόμου του 1979 κατά του ρατσισμούΚύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου
Κύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πρόταση νόμου, η οποία θα συμπληρώνει το επαρκές -κατά τη γνώμη της- νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα καταθέσει η ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση της ΝΔ δεν χρειάζεται υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Αντωνη Ρουπακιώτη, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει υπογράψει το σχέδιο νόμου που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών. Κύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

ΠΑΣΟΚ: Δεν αρκούν οι προσθήκες

Πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι η τρίτη φορά που η ΝΔ αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού.

Μετά το πέρας της διάσκεψης των προέδρων, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι πρώτα θα συζητηθεί η δική μας πρόταση νόμου, η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Άρα, το ερώτημα είναι πώς θα σταθούν τα υπόλοιπα κόμματα στην πρώτη συζήτηση που θα γίνει έναντι της πρότασης που από κοινού έχουμε υποβάλλει τα δύο κόμματα».
Αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωσε:
«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.»
ΔΗΜΑΡ: Οι προσθήκες αποδεικνύουν την ανάγκη νομοσχεδίου
Από το «δεν χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφορικά με την απόφαση της ΝΔ.
Οι προσθήκες, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την 'καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας', ήταν και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη».

Η ΔΗΜΑΡ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, καλώντας «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».
ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί
Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο.

» Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον.» 
ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...