Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ



Στις εκλογές του Νοεμβρίου το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό: ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ; Εμείς στην Πρωτοβουλία Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά. Έχουμε τη γνώση και τα στελέχη που με ειλικρινή διάθεση και πραγματικό κέφι μπορούν να προσφέρουν στην πόλη μας. Οι επιλογές που κάνουμε είναι επιλογές ευθύνης. Για αυτό και είναι επιλογές νίκης. Δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε. Ερχόμαστε για να ενώσουμε, τους προοδευτικούς πολίτες, που θέλουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στο χθες και την παρακμή. Έφτασε η ώρα να πούμε το μεγάλο «ΟΧΙ» στους «συνταγογράφους της ψήφου» και τους «αρχιτέκτονες-της τσιμεντοποίησης». Λέμε πως τώρα είναι η ώρα ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Όλοι μαζί μπορούμε να πούμε το μεγάλο «ΝΑΙ» στο Γαλάτσι που μας αξίζει και θέλουμε. Οι υγιείς δυνάμεις ήρθε η ώρα να συσπειρωθούν και μέσα από το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», να δώσουμε τέλος στη φαυλότητα, την ανικανότητα, την αδιαφορία, το ψέμα και την πελατειακή λογική:

να αλλάξουμε την πόλη μας και τη ζωή μας.

Έλενα Ζέρβα

Υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου

Πρωτοβουλία Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι»


Read more...

Αύξηση κεφαλαίου - μαμούθ 2,8 δισ. η Εθνική

Καθοριστική απόφαση από Ράπανο-Ταμβακάκη


http://img.protothema.gr
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,8 δισ. ευρώ – εκ των οποίων ένα μέρος θα προέλθει από την πώληση της Τουρκικής Finansbank- θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέδωσε νωρίτερα το protothema gr.

H κίνηση έχει ως στόχο την ισχυροποίηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία μαζί με τα ομόλογα των 400 εκατ. ευρώ θα διαθέτει ρευστότητα άνω των 3 δισ. ευρώ.

Τα 630 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου με προτίμηση των παλαιών μετόχων – εξ ου και η μεγάλη πτώση την Τρίτη στην Οδό Αθηνών - περί τα 1,2 δισ. από μετατρέψιμες ομολογίες, ενώ τα υπόλοιπα από πώληση μέρους των μετοχών της Finansbank.

Ανάδοχοι της έκδοσης αναμένεται να είναι η Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) θα συνεδριάσει την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010 με σκοπό την έγκριση προγράμματος ενίσχυσης κεφαλαίων («το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης»). Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της ΕΤΕ και στη διεύρυνση των εναλλακτικών στρατηγικών του Ομίλου.

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης περιλαμβάνει:

(α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω :

• Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών («Έκδοση Κοινών Μετοχών») με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και

• Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. Ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές («Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών» και σε συνδυασμό με την Έκδοση Κοινών Μετοχών η «Συνδυασμένη Άντληση Κεφαλαίων»). Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ). Η Έκδοση Κοινών Μετοχών και η Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων για να αποφασίσει τόσο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και την Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών.

(β) Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ («Προσφορά Finansbank»), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Finansbank θα εξαρτηθούν τελικά από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, του μεγέθους και της δομής της προσφοράς των μετοχών. Όταν το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2010, θα διαμορφωθεί στο 13,4%, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους 450 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 2010 που ήταν πρώτο βήμα στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε:

«Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε:

«Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων.»
Read more...

Τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες για τον ανασχηματισμό...


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, 11 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ανασχηματίζει την κυβέρνησή του. Έχει στόχο να βελτιώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και να στηρίξει αποτελεσματικότερα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
Συμπληρώνεται ότι οι αλλαγές των προσώπων δεν θα έχουν επιπτώσεις όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας και την αύξηση της φορολογίας. «Τα σημαντικά υπουργεία όπως το Οικονομικών δεν θίγονται και ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει στη...
θέση του και μπροστά στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας και παρά τις ισχυρές αντιστάσεις, υλοποιεί το πρόγραμμα λιτότητας», τονίζεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο.
«Στόχος του ανασχηματισμού είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην οικονομική κρίση», αναφέρει η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα Finanznet.
Υπογραμμίζεται πως υπάρχει μια σαφής διεύρυνση του υπουργικού συμβουλίου και ότι ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης αυξάνεται σε 48 από 36 που ήταν μέχρι σήμερα.
Συμπληρώνεται πως «ο κ. Παπανδρέου μετά την απαίτηση των εφοπλιστών έφερε στο προσκήνιο ένα υπουργείο που ασχολείται με τις θαλάσσιες υποθέσεις».
O γερμανόφωνος τύπος με αφορμή τη σημερινή έγκριση στις Βρυξέλλες της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου φιλοξενεί και μια σειρά σχετικών δημοσιευμάτων.
Η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η Ε.Ε. αποφασίζει μεγαλύτερους ελέγχους στους προϋπολογισμούς» σημειώνει: «Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε θα αποφασίσουν σήμερα για μεγαλύτερους ελέγχους στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Aυτό είναι ένα μάθημα από τη ελληνική κρίση. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει στο μέλλον, κάθε άνοιξη, να καταθέτουν ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό και μετά θα μπορούν να επικυρώνονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί. Η κρίση στην Ελλάδα έδειξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενημερώθηκαν πολύ καθυστερημένα για την καταβαράθρωση του ελληνικού προϋπολογισμού».
H Kölner Stadt Anzeiger αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σημειώνει : «’Καλό χειμώνα’, εύχονται παραδοσιακά οι Έλληνες μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα είναι καλός αυτό ο χειμώνας; Ή θα γίνουν πάλι διαδηλώσεις και απεργίες; Ακόμα ο ουρανός είναι γαλάζιος πάνω από την Ελλάδα, αλλά η διάθεση είναι μαύρη. Οι Έλληνες καθημερινά ακούνε τα χειρότερα: ένας στους τρεις νέους είναι χωρίς δουλειά, ο πληθωρισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, κατά 4% θα συρρικνωθεί η οικονομία φέτος, κατά 2,6% τον ερχόμενο χρόνο, όπως προβλέπει το ΔΝΤ».
Εκφράζονται ακόμα αμφιβολίες για την ικανότητα των Ελλήνων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η Kölner Stadt Anzeiger υπογραμμίζει πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταποντιστεί και δεν λένε να ανακάμψουν ενώ ένας αναλυτής μιας μεγάλης γερμανική τράπεζας αναφέρει πως δεν θα δάνειζε «στην Ελλάδα χρήματα για πάνω από δέκα χρόνια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συνέντευξη του προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Κιέλου, Ντένις Σνόουερ, στο περιοδικό Focus. To άρθρο φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα κάνει οικονομίες μέχρι θανάτου»
Ο δημοσιογράφος ρωτά τον οικονομολόγο εάν ήταν λάθος τα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου που έθεσαν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. Ο Γερμανός οικονομολόγος απαντά ότι θα ήταν προτιμότερος ένας άλλος δρόμος και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας αυτού του αυστηρού μνημονίου έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο και δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση, ώστε αυτή να μην μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση.
«Η σειρά θα έπρεπε να ήταν διαφορετική, πρώτα ώθηση στην οικονομία και μετά σταδιακή και μακροπρόθεσμη μείωση των χρεών», καταλήγει. (Πηγή http://www.naftemporiki.gr)

Read more...

Ιστορικές αναλύσεις για το ΠΑΣΟΚ και οι αντιφάσεις τους...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/

Με την πτώση της χούντας στελέχη του ΠΑΚ (τα περισσότερα), της Δημοκρατικής Άμυνας καθώς και της παλιάς Ένωσης Κέντρου (τα λιγότερα) συγκρότησαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) που με το που εμφανίστηκε μπέρδεψε πολλούς πολιτικούς αναλυτές. Οι περισσότεροι το έβλεπαν ως προσωρινό φαινόμενο (ανάμεσά τους και η αριστερά). Πίστευαν ότι θα συνθλιβόταν από τις δυνάμεις του τότε δικομματισμού και τις κινήσεις της αριστεράς. Τελικά το ΠΑΣΟΚ επεβίωσε και αναπτύχθηκε αντικαθιστώντας στο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού την Ένωση Κέντρου. Η τελευταία δεν άντεξε στις νέες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της μεταχουντικής Ελλάδας. Ο δικομματισμός επεβίωσε, όχι, όμως, και...
η Ένωση Κέντρου.
1. Κόμμα σοσιαλδημοκρατικό ή σοσιαλιστικό;
Η πρώτη περίοδο συζήτησης για το ΠΑΣΟΚ κάλυψε κάτι λιγότερο από την πρώτη δεκαετία ύπαρξής του. Η ηγεσία του το εμφάνιζε ως ένα ριζοσπαστικό κίνημα που θα κινηθεί πέρα από τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Στηριζόταν στο τρίπτυχο «Συμμετοχή – Αυτοδιαχείριση – Δημοκρατικός Προγραμματισμός». Το τρίπτυχο συνοδευόταν από την καταγγελία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ως δύναμης ενταγμένης στις στρατηγικές επιλογές του ιμπεριαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του εβδομήντα επέμενε, λοιπόν, ότι είναι ένα κόμμα σοσιαλιστικό και όχι σοσιαλδημοκρατικό.Στην ίδια περίοδο η αριστερά προσπάθησε να προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα δικά της εργαλεία, ως ένα κόμμα εκφραστή των ριζοσπαστικών νέων κινημάτων και του μικροαστικού πνεύματος της ελληνικής κοινωνίας. Ως ένα κόμμα του «μικροαστικού σοσιαλισμού», όπως οριζόταν ο τελευταίος στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Με αυτό τον προσδιορισμό, όχι σοσιαλδημοκρατία, αλλά σοσιαλισμός, έστω και μικροαστικός, υπήρχαν ανάμεσα στην παραδοσιακή αριστερά και το ΠΑΣΟΚ τριβές, ανταγωνισμοί, αλλά και κοινά μέτωπα, ακόμα και συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κινήματα και στις μαζικές οργανώσεις.Εν τέλει, το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κίνημα που έκφραζε τα νέα στρώματα στην Ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τα μισθωτά μεσαία στρώματα καθώς και το μικροαστικό στοιχείο σε πόλη και ύπαιθρο. Στηριγμένο σε αυτά τα στρώματα μπόρεσε να εκδημοκρατίσει τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα μπόρεσε να τα βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής του τόπου.
2. Λαϊκισμός και ρεφορμισμός ή σοσιαλρεφορισμός;
Η δεύτερη περίοδο συζήτησης αφορούσε το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα δυτικοευρωπαϊκού τύπου ή λατινοαμερικάνικου. Η ήττα της Ένωσης Κέντρου και ο ιστορικός ενταφιασμός της, έθεσε το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των αναλύσεων της συντηρητικής παράταξης, αλλά και της διαπλοκής που επεδίωκε είτε να αποτρέψει την άνοδό του στην κυβερνητική εξουσία, ή, έστω, να αποκτήσει προσβάσεις στο εσωτερικό του (τελικά έγινε το δεύτερο). Πολλοί τομείς της συντήρησης, αλλά και της αριστεράς, χαρακτήριζαν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα συνωμοσίας και χαρακτήριζαν τον Α.Παπανδρέου με τρόπο προκλητικό ως «Αμερικανάκι».Στις παρυφές και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν αναλύσεις που το χαρακτήριζαν ως ένα λαϊκίστικο κόμμα, αντίστοιχο των Περονιστών στην Αργεντινή. Πολλά στελέχη που εντάχθηκαν αργότερα στο περιβάλλον του Κ.Σημίτη, μετέφεραν στις αναλύσεις τους για το ΠΑΣΟΚ με τρόπο μηχανιστικό σχήματα από χώρες του τρίτου κόσμου, ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής.Στα αριστερά την απασχολούσε το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα ρεφορμιστικό ή σοσιαλρεφορμιστικό. Εάν, δηλαδή, ήταν ένα κόμμα επιμέρους αλλαγών με μία ή δύο συνισταμένες στο εσωτερικό του. Η πρώτη ερμηνεία χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα σοσιαλρεφορμιστικό. Η δεύτερη ως ρεφορμιστικό. Ως ένα κόμμα, δηλαδή, που είχε μεν μια σοσιαλρεφορμιστική τάση, αλλά, ταυτοχρόνως υπήρχε στο εσωτερικό του και μια αστική ρεφορμιστική τάση. Η τελευταία ήθελε, σύμφωνα πάντα με αυτές τις αναλύσεις αλλαγές εντός του συστήματος και μόνο, ενώ αντιμετώπιζε το κράτος ως λάφυρο προς κατάληψη. Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, όλο το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ριζοσπαστική δύναμη ακόμα και σύμμαχος για την «αντιιμπεριαλιστική επανάσταση». Αντίθετα, σύμφωνα με την δεύτερη ανάλυση, το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείτο συνολικά ως μια δύναμη κοινωνικής ριζοσπαστικής αλλαγής, αλλά «μόνο» ένα σημαντικό τμήμα του. Είναι φανερό, ότι η ζωή δικαίωσε την δεύτερη άποψη και τις αναλύσεις της.Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση πραγματοποίησε σειρά μεταρρυθμίσεων, από την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης μέχρι την καθιέρωση των ΚΑΠΗ και των ΚΕΠ, που σφράγισαν την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας στη δεκαετία του ογδόντα και εν μέρει του ενενήντα. Ταυτόχρονα επέδειξε ισχυρή ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Όμως, την ίδια περίοδο, το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της πολύχρονης παρουσίας στην κυβερνητική εξουσία μετεξελίχθηκε από κόμμα που έκφραζε τις κοινωνικές ανάγκες προς το κράτος, σε ένα κόμμα που έτεινε να καταλάβει το κράτος ως λάφυρο. Να διασφαλίσει ατομικές καριέρες σε στελέχη του και την «γέννηση» μιας γενιάς νέων επιχειρηματιών, ενώ μερικά μέλη του ξέπεσαν σε μη νόμιμες μεθόδους πλουτισμού.
3. Παράδοση ή εκσυγχρονισμός;
Στην Τρίτη περίοδο, 1996-2004, στο ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε η αντίθεση ανάμεσα στην παράδοση και στον εκσυγχρονισμό. Ένας εκσυγχρονισμός αδιευκρίνιστος, χωρίς επίθετα, όπως «δημοκρατικός» ή «προοδευτικός». Ο λόγος γινόταν περισσότερο για έναν εκσυγχρονισμό με διαχειριστικά - τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι ένα κόμμα εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατικών αλλαγών. Ίσως δεν το απαιτούσε και η εποχή μετά τις παγκόσμιες αλλαγές και την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων στρατηγημάτων. Μετατράπηκε περισσότερο σε έναν διαχειριστή που μπορούσε να διεκπεραιώσει τις κρατικές υποθέσεις με μεγαλύτερη ικανότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα από το έτερο κόμμα της ΝΔ.Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ αυτής της δεκαετίας δεν μπόρεσε να εγγράψει στην ιστορική μνήμη των λαϊκών στρωμάτων μια ανάλογη θετική εικόνα για τη διακυβέρνησή του όπως εκείνη που είχε διαμορφωθεί για την δεκαετία του ογδόντα. Απέκτησε, όμως, στηρίγματα και εκτιμήσεις στα άνω μεσαία στρώματα και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Από την άλλη, το εκσυγχρονιστικό του έργο συνοδεύτηκε από σκάνδαλα και διαφθορά. Επί Κ.Σημίτη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να ξεκόψει το ΠΑΣΟΚ από το παπανδρεϊκό του παρελθόν.Αλλά αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να το κάνει μόνο ένας άλλος Παπανδρέου.Η αριστερά συνέχισε τον παραδοσιακό κύκλο της μη ουσιαστικής ανάλυσης του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει η κάθε συνισταμένη του δικομματισμού και κατέταξε το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο υποχωρούσαν άτακτα τα παλιά κοινωνικά του χαρακτηριστικά, και την δεξιά του νεοκαραμανλισμού, στον ίδιο τύπο κόμματος. Θεώρησε ότι είναι δύο ίδιες σταγόνες κατά εικόνα και ομοίωση. Συχνά δε, συμπεριφέρθηκε ως να προτιμούσε την διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ.
4. Κόμμα εθνικής ευθύνης ή κόμμα του μνημονίου;
Οι αλλεπάλληλες στροφές του ΠΑΣΟΚ, γέννησαν στις δυνάμεις του συστήματος την επιθυμία να το αλώσουν και να πάρουν μια ιστορική ρεβάνς σε βάρος των κοινωνικών δυνάμεων που το στήριξαν. Να αφήσουν τις τελευταίες χωρίς αποκούμπι. Δεν τα κατάφεραν άμεσα, υπέστησαν το 2007 δεινή ήττα. Αλλά δεν τα παράτησαν. Όπως πάντα αναζήτησαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στηρίγματα και τα βρήκαν. Αυτά προβάλλουν. Αυτά κανακεύουν. Μέσα από αυτά πέρασαν και περνάνε την πολιτική τους.36 χρόνια μετά την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πορεία μεγάλων εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Από την διεξαγωγή και κατάληξή τους θα σηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τύχη του κινήματος αντίστασης στο μνημόνιο. Θα αποδειχτεί εάν το ΠΑΣΟΚ θα ταυτιστεί με την ηγετική του ομάδα που κυβερνά και κινδυνεύει να μετεξελιχτεί σε ένα μονοθεματικό κόμμα, διεκπεραιωτή του μνημονίου, ή θα αρθρώσει έναν κριτικό λόγο αντίστασης απέναντι στους σημερινούς κυβερνητικούς μηχανισμούς.Πολλοί στη κυβέρνηση πιστεύουν ότι το να κυβερνάνε είναι κάτι σαν μια αιώνια άσκηση επί της εξουσίας. Έχει τόση γοητεία η διακυβέρνηση ώστε ξεχνούν ότι ο λογαριασμός γίνεται όταν πέσει η αυλαία. Ότι ιστορικά, στην πολιτική μετράνε τρία στοιχεία: τι έφτιαξες και όχι τι διεκπεραίωσες ως κυβέρνηση, πώς αποχωρείς και όχι μόνο πώς έρχεσαι, πώς σε βλέπουν οι άλλοι όταν δεν είσαι πιο κυβέρνηση και όχι πώς σε γλείφουν υπονομευτικά όταν είσαι.Εάν δει κανείς τους σημερινούς φίλους της κυβέρνησης μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα την εγκαταλείψουν σαν τα ποντίκια. Πρόκειται για εκείνους που έκαναν το παν προκειμένου να μην προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου την κυβερνητική εξουσία, το αγκάλιασαν μόλις νίκησε ενάντιά τους, βρήκαν τους ανθρώπους τους στη κυβέρνηση και τώρα συμμετέχουν στο κυβερνητικό συσσίτιο, ετοιμαζόμενοι να εγκαταλείψουν όταν χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ ώστε να παραμείνουν στο συσσίτιο. Το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου αποξενώθηκε από τις δυνάμεις που το έφεραν στη νίκη, υποτάχτηκε σε εκείνους που το καταπολέμησαν, ενώ η ηγεσία του θα μείνει μόνη, αν δεν ανακρούσει πρίμα.

Read more...

Τρία σενάρια για ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση

nooz.gr
Δόθηκε το "πράσινο φως" από το Eurogroup-Ecofin για τη δεύτερη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ. Αυτό, για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο συντελεστή 23%, κάτι που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα τρία σενάρια:

- Αύξηση 1% ή 2% του ΦΠΑ όλων των αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο 11%.

- Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

- Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του σεναρίου της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, χωρίς ωστόσο- όπως σημείωσε- να δηλώνει προτίμηση σε αυτό. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αδικαιολόγητες οι επικρίσεις, όταν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στην αναδιανομή.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και ότι "μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά".

"Το να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα έτσι χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών- και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ' εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου, είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα" δήλωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου, μιλώντας για μία "τυπική απόφαση" καθώς δεν υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα.

"Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, ότι έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών, στα οποία όχι μόνο έχει δεσμευθεί" πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι "θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία με τις προκλήσεις να παραμένουν, τόσο στο επίπεδο της πορείας του προϋπολογισμού -όπου η όποια υστέρηση των εσόδων υπάρχει αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από το γεγονός ότι οι δαπάνες βρίσκονται χαμηλότερα από εκεί που προβλέπεται από το πρόγραμμα" ενώ θα συνεχιστούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Eurogroup- Eco/Fin

To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή, διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δ. Κουσελά στη θέση του αρμοδίου για τα έσοδα υφυπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Εγκρίθηκε η Β' δόση


Το Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου, χωρίς συζήτηση, τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα. Ως προς μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α., όπως ανέφερε ο υπουργός υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της "τρόικας", θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

"Αυτού του είδους η ενημέρωση θα γίνεται μετά από κάθε αξιολόγηση και εκταμίευση της επόμενης δόσης της χώρας μας, για να κρατήσουμε την επαφή μας με τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε αυτή τη στιγμή για δανεισμό", είπε προσθέτοντας ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα αυτές οι επισκέψεις να γίνονται από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλώς η φωνή της Ελλάδας αλλά και η υποστηρικτική φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Read more...

Άρχοντας των δαχτυλιδιών ο Λοβέρδος...


Ποιο χέρι με δαχτυλιδάρες και πέτρες κουμούτσες ακούμπαγε πάνω του;...
Μετά το Ασφαλιστικό και πριν αναλάβει το βάρος του υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, ο Λοβέρδος σήκωσε σήμερα ένα ακόμη βάρος. Το χέρι με τα δαχτυλίδια της κυρίας...

...Άννας Νταλάρα.

Φαίνεται τα δαχτυλίδια με τις πέτρες-κουμούτσες τα φόρεσε ειδικά σήμερα για την ορκωμοσία...


Read more...

ΣΤΟ ΥΠΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η είδηση προέκυψε σήμερα. Όπως έμαθε το fimotro, το μεσημέρι δόθηκε εντολή να γίνουν ανακατασκευές στους δυο τελευταίους ορόφους που βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών στην Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Θα ενοποιηθούν χώροι, όροφοι και γραφεία. Την εντολή δεν την έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η εντολή...
δόθηκε από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου στον Γ. Ραγκούση ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στρατηγείο αποφάσεων στο οποίο θα πηγαίνει πολύ συχνά ο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτε άλλο για να καταλάβετε ποιος είναι από χθες ο Νο 1 υπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου...
Read more...

ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Την τελειώνει και από το ΠΑΣΟΚ. Την πετάει έξω από τις λίστες στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο Παπανδρέου το έχει πάρει απόφαση. Δεν πρόκειται να την συμπεριλάβει και πάλι στα ψηφοδέλτια του...
ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο να πηγαίνει στο Λονδίνο για να βλέπει τον γιό της!...
Read more...

"ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ"!


"Συναντήθηκα με τον Αλέξη Μητρόπουλο. Σκεφτόμαστε να κατεβάσουμε ανεξάρτητο συνδυασμό. Θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις". Τάδε έφη πριν από λίγο ο Γ. Δημαράς στον Real fm. Επιτυχία της Κάτιας Μακρή γιατί πέραν των...
πληροφοριών που δημοσιεύσαμε, δημοσίως για πρώτη φορά παίρνει θέση ο Γ. Δημαράς.

Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ...


Με κομμένα τα φτερά. Χωρίς πολλά χαμόγελα και με διαφορετικό ύφος από παλιά. Λίγοι συνομιλούσαν μαζί της. Της έφεξε, όμως. Απο εκεί που δεν την υπολόγιζε κανείς, ξανά στο κυβερνητικό...
σχήμα έστω και σε θέση υφυπουργού. Θα ασχολούμαστε πολύ συχνά μαζί της...
Read more...

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 13 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας
(απο ΕΘΝΟΣ)
Την κατάργηση 16 νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, τη λύση και εκκαθάριση 4 ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, καθώς και τη συγχώνευση 13 δημόσιων οργανισμών οι οποίοι απασχολούν περίπου 700 εργαζόμενους, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης...


Ενταγμένο στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για τον «Καλλικράτη» στο κράτος, το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι το προσωπικό που υπηρετεί στα υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα θα μεταταγεί σε φορείς που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι, ενώ αρμοδιότητες των καταργούμενων οργανισμών θα μεταβιβαστούν σε άλλους δημόσιους φορείς. Καταργούνται τα παρακάτω νομικά πρόσωπα:

Στο υπουργείο Εσωτερικών: * Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου * Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Στο Υπουργείο Οικονομικών: * Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής * Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Στο υπουργείο Παιδείας: * Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών * Ιόνιος Ακαδημία Στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: * Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία * Ενωση για την Aντισεισμική Προστασία των Κρατών Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Εύξεινου Πόντου Στο υπουργείο Υγείας: * Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας * Ινστιτούτο Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας * Κέντρο κληρονομικών Νόσων Αίματος * Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας * Εθνικό παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: * 51 υπηρεσίες των Τοπικών κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης * Εθνική επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταργείται το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Τίθενται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης οι ανώνυμες εταιρείες Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.), Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. και ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. από την οποία θα απολυθούν 269 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις. Τέλος, συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ», «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ, «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και Κέντρο Ελληνικής Γούνα σ' συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης στην «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.». Η Εταιρεία Διανομής αερίου απορροφάται από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου.

Read more...

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Υστερα από μια μικρή περίοδο ύφεσης, που ακολούθησε την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας επανήλθαν, διχάζοντας τους αναλυτές. Κάποιοι οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν θα...
αποφύγει κάποια στιγμή τη χρεοκοπία. Από την άλλη πλευρά, όμως, αρμόδιοι παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών διαβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και απορρίπτουν τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να πτωχεύει. Οι θιασώτες των σεναρίων αυτών στηρίζουν την άποψή τους σε τρεις κυρίως παράγοντες: 1. Στη μεγάλη ύφεση που διανύει η χώρα και στο ότι εκτιμούν πως τα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί θα φέρουν κάποια στιγμή έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία σε μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι και η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, επηρεάζοντας κατ' επέκταση και την ελληνική οικονομία. 2. Στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα δεν αυξάνονται με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Η εξέλιξη αυτή υποδαυλίζει την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος. 3. Στο ότι η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το χρέος θα ανέλθει στα επίπεδα του 150% του ΑΕΠ, κάνει τους αναλυτές να θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Hans Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού think tank IFO, δήλωσε ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα φέρουν την Ελλάδα στο χείλος του «εμφυλίου πολέμου» και πως η «λιγότερο κακή επιλογή» της Αθήνας θα είναι η έξοδος από το κοινό νόμισμα, «ακόμη και αν αυτό σκοτώσει τις ελληνικές τράπεζες». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατο να περικόψουν τους μισθούς κατά 30%, χωρίς σημαντικές ταραχές» και ότι «η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει χωρίς τη διάσωση». Σε συνάντηση που είχαν οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες στο Cernobio της Ιταλίας, ο κ. Sinσημείωσε πως «η πολιτική της αναγκαστικής εσωτερικής υποτίμησης, ο αποπληθωρισμός και η ύφεση θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Απάντηση στον κ. Sinέδωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλον Τρισέ. Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν η «χειρότερη δυνατή επιλογή» της Ελλάδας και επισήμανε πως «δημιουργήσαμε το ευρώ για να επιτύχουμε την ενιαία αγορά για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης». Εσπευσε να σημειώσει, πάντως, ότι θα πρέπει οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις «να φροντίσουν για την ανταγωνιστικότητά τους εντός της Ζώνης του Ευρώ». Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα αντιδρά καλά στα μέτρα λιτότητας και πρόσθεσε πως η εφαρμογή τους γίνεται «με επαρκή τρόπο». Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια επαίνεσε την Ελλάδα για τα σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και ανέφερε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ελληνικές αρχές. Αντιθέτως, υπέρμαχος των σεναρίων χρεοκοπίας της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pacific Investment Management Co. (η Pimco διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κεφάλαιο επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο), κ. Andrew Bosomworth. «Η Ελλάδα πάσχει από αφερεγγυότητα» υποστήριξε ο κ. Bosomworth σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα εντέλει να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής χρεών ή αναδιοργάνωση χρέους», προβλέποντας ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ. Παράλληλα, χθες το Council oForeigRelations (αμερικανικό ινστιτούτο το οποίο εκδίδει την επιθεώρηση ForeigAffairs) σημείωνε πως ακόμα και «αν η Ελλάδα καταφέρει να ελαχιστοποιήσει το πρωτογενές έλλειμμά της, ο πειρασμός για να χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα θα μεγαλώσει, καθώς θα μπορεί να εξαφανίσει τεράστια ποσά συσσωρευμένου χρέους χωρίς να χρειάζεται τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της». Το ινστιτούτο θεωρεί ότι «αν βρεθούν αντιμέτωποι με την επιλογή μεταξύ της πληρωμής των χρεών της Ελλάδας και της χρεοκοπίας της χώρας, οι βόρειοι γείτονές της μπορεί, μόλις οι τράπεζές τους βρεθούν σε πιο σταθερό έδαφος, να βρουν πιο ελκυστική την επιλογή απλά να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Read more...

O ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
O ριζικός ανασχηματισμός στο κόμμα και στην ΚΟ ήταν μία από τις πρώτες παρενέργειες του ανασχηματισμού της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μια εκδήλωση της προσπάθειας του κ. Γ. Παπανδρέου να διαφυλάξει ισορροπίες και να αναζωογονήσει μηχανισμούς που αδράνησαν τους τελευταίους...
11 μήνες. Με την είσοδο του κ. Χρ. Παπουτσή και του κ. Σ. Ξυνίδη στην κυβέρνηση αδειάζουν αυτομάτως οι θέσεις του γραμματέα της ΚΟ, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς και του Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος δέχθηκε επανειλημμένες και έντονες επικρίσεις κατά το διάστημα της σύντομης θητείας του των 11 μηνών. Η τοποθέτηση του κ. Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί νέα δεδομένα και ισορροπίες στο εσωτερικό της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, όπου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν σημειωθεί πολλά και διαρκή «επεισόδια»- κυρίως μεταξύ του γραμματέα της ΚΟ και του οικονομικού επιτελείου. Για τη θέση του κ. Παπουτσή επί αρκετή ώρα ακουγόταν χθες το βράδυ το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, έπειτα όμως από αρκετές σκέψεις και συζητήσεις πληροφορίες ανέφεραν ότι τη θέση θα καταλάβει ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ως σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση θα οριστεί ημερομηνία για την εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΟ, διαδικασία που αναμένεται να παρουσιάσει ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν αντιδράσεις. Δεν είναι απολύτως βέβαιον αν ο κ. Παπαϊωάννου θα αναλάβει και χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής «αναβάθμισης» του κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος ωστόσο έχει αυξημένες υποχρεώσεις λόγω της ανάδειξής του στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Η έντονη κριτική που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες ο κ. Ξυνίδης από κομματικά στελέχη, τα οποία του καταμαρτυρούσαν αδυναμία διαχείρισης συσχετισμών και κινητοποίησης κομματικών δυνάμεων, επέφερε και την απομάκρυνση του γραμματέα του ΕΣ μία μόλις ημέρα έπειτα από τη σύνοδο του ΕΣ, στην οποία μάλιστα καταφέρθηκε κατά των στελεχών που άσκησαν κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, για τη θέση του Γραμματέα του ΕΣ θα προταθεί ο κ. Μ. Καρχιμάκης, ως χθες υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιλογή του κ. Καρχιμάκη ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κομματικής ηγεσίας και βάσης σε μια περίοδο που οι ισορροπίες δοκιμάστηκαν, ειδικά κατά την περίοδο προετοιμασίας των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Για την εκλογή του νέου Γραμματέα θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου το ΕΣ του ΠαΣοΚ, κατά πάσα πιθανότητα το αργότερο ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η υπουργοποίηση του κ. Εμμ. Οθωνα εν τω μεταξύ δημιουργεί ανάγκη συμπλήρωσης και μιας θέσης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής και υπουργικής ιδιότητας. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει και συνολική αλλαγή της σύνθεσης του ΠΣ. Ο κ. Ξυνίδης την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται τυπικά με την ανάληψη θέσης αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναμένεται ότι θα ασχοληθεί μεταξύ των άλλων και με τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας τα οποία είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών από περιφερειακό κομματικό πόστο. Ο κ. Ξυνίδης είχε θεωρηθεί εξαρχής αδύναμος γραμματέας καθώς είχε συναντήσει έντονη εσωκομματική αντίδραση ήδη από την ημέρα της εκλογής του. Απέναντί του είχε βρεθεί ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος είχε κατορθώσει να συσπειρώσει γύρω του όλη τη δυσαρέσκεια για την επιλογή του κ. Παπανδρέου να προτείνει για τη θέση του Γραμματέα ένα στέλεχος περιορισμένου κομματικού βεληνεκούς και αναγνωρισιμότητας.
Read more...

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε τροχιά πλήρους επανεκκίνησης, απαλλαγμένος από χρέη συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ- τα οποία αναλαμβάνει στο σύνολό τους το Δημόσιο- και με ιδιώτες στο τιμόνι του, εισέρχεται πλέον ο πολύπαθος Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο...
που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών και αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, όλα τα χρέη του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των άλλων θυγατρικών του εταιρειών έναντι του Δημοσίου διαγράφονται, ενώ και τα χρέη προς τρίτους τα αναλαμβάνει το Δημόσιο. Εναντι των χρεών που αναλαμβάνει το Δημόσιο θα πάρει από τον ΟΣΕ το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του. Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στις τρεις εταιρείες του νέου ΟΣΕ (ΟΣΕ Α. Ε/ ΕΔΙΣΥ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ/ΓΑΙΟΣΕ) δεν θα ξεπερνούν τους 3.600 (από 6.050 σήμερα), ενώ πέντε μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα κληθούν να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις από μηδενική βάση! Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όλοι οι κανονισμοί προσωπικού (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού- Κανονισμός Δευτερευουσών Απολαβών κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές και ειδικές) καταργούνται. Βάσει του σχεδίου, στη μητρική εταιρεία του ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνουν συνολικά 2.800 εργαζόμενοι, ενώ προβλέπεται να απομακρυνθούν περίπου 1.600 εργαζόμενοι. Επίσης, στην εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα ιδιωτικοποιηθεί, θα παραμείνουν μόνο 800 εργαζόμενοι. Από τη συγκεκριμένη εταιρεία προβλέπεται να απομακρυνθούν συνολικά 738 εργαζόμενοι. Οι περίπου 2.340 εργαζόμενοι του ΟΣΕ που έχουν κριθεί πλεονάζοντες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα ενταχθούν σε ειδικό φορέα υποδοχής. Ο συγκεκριμένος φορέας, εντός 25 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα αναζητήσει τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου στους οποίους θα μεταταγεί σταδιακά όλο το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ. Πάντως, οι αποχωρήσεις με μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις θα είναι λιγότερες, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης περίπου 300 άτομα. Ειδικότερα όσον αφορά τις μετατάξεις, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους το ζητήσουν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του ΟΣΕ, παραχωρώντας σε ιδιώτες τα κυριότερα φιλέτα του Οργανισμού, με «κράχτες» τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του, τα προαστιακά σιδηροδρομικά δίκτυα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους μεγάλους κεντρικούς σταθμούς και τα εμπορευματικά κέντρα. Η αρχή θα γίνει με τον Σταθμό της Λάρισας, ενώ θα ακολουθήσουν αυτοί της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Πειραιά. Οι σταθμοί θα αποτελούν ξεχωριστές εταιρείες και θα φιλοξενούν μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα πρότυπα των «villages». Ηδη, μέσω ιδιωτών προωθείται η ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, συνολικής επιφάνειας 590 στρεμμάτων, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές- εμπορευματικές μεταφορές) με ταυτόχρονη εκχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πωληθεί καθαρή, απαλλαγμένη από χρέη και πλεονάζον προσωπικό, με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως σιδηροδρομικών εταιρειών από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία). Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί εταίρος με ευρωπαϊκή σιδηροδρομική εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τερματίζεται η κοινωνική πολιτική του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από 31.12.2010 καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια, οι ατέλειες, οι απαλλαγές και οι κάθε είδους υφιστάμενες τιμολογιακές υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο νέος ΟΣΕ (ΟΣΕ Α.Ε) θα είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, η εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει τη μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή και διοίκηση όλων των έργων σιδηροδρομικής υποδομής και η ΓΑΙΟΣΕ θα αναλάβει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων που ανήκουν στον ΟΣΕ και το Δημόσιο. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα εκτελεί το σιδηροδρομικό έργο και θα ιδιωτικοποιηθεί, εντός τριμήνου από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα μεταφερθεί τροχαίο υλικό από τον ΟΣΕ, για να έχει ενεργητικό στον ισολογισμό της. Περικοπές δρομολογίων Με εξαίρεση τις γραμμές του άξονα Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων (ΠΑΘΕ) που παρουσιάζουν ικανοποιητικές πληρότητες επιβατών, όλες οι υπόλοιπες γραμμές τελούν υπό επανεξέταση. Η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ που θα περάσει στο Δημόσιο και θα αξιοποιηθεί από τη ΓΑΙΟΣΕ, βάσει της τελευταίας αποτίμησης, φτάνει τα 85.000 στρέμματα, με την αξία της να ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ και την αξία της πάγιας σιδηροδρομικής υποδομής σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Read more...

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Νέο πλήγμα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων - κατ΄ εντολή της τρόικας- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας την οξυτάτη αντίδραση της ΓΣΕΕ. Ετσι μαζί με άλλα μέτρα για τα εργασιακά- που ήδη νομοθετήθηκαν- όπως είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών...
απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών και τα ελαστικά ωράρια τώρα έρχεται και το μέτρο- φωτιά της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας). Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται και νέο καθεστώς για τη διαιτησία, καθώς και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αμφισβήτηση και υπονόμευση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ΄ επέκταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Μάλιστα η ΓΣΕΕ σε σχετική της επιστολήπαρέμβαση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρεται στις επιχειρούμενες «άδικες, αντεργατικές και αντισυνταγματικές αλλαγές στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (κλαδικές και επιχειρησιακές) κατ΄ απαίτηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου της 6ης Αυγούστου». «Αδικο το Μνημόνιο» Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «κοινωνικά άδικες και ασύμβατες με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου για την ενίσχυση του θεσμού της αγοράς εργασίας». Κατά τη ΓΣΕΕ η επέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα καταλύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας. Επιπλέον- σημειώνει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ- θα επιφέρει πλήγμα στην άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική ανισότητα προς όφελος των εργοδοτών. Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ ενώ το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τις ανατροπές που έχει επιφέρει το Μνημόνιο σε εργαζομένους και συνταξιούχους.

Read more...

ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΥΛΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)
Ενα ακόμα «επικοινωνιακό φιάσκο» μετά από εκείνο της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειαρχών καθώς ο περίφημος και πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός ανακοινώθηκε, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά, στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Η νύχτα, λοιπόν, μπορεί να βγάζει...
επίσκοπο και τα μεσάνυχτα να βγαίνουν φαντάσματα όμως η χθεσινή νύχτα έβγαλε και ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα με πολλές προσθήκες υπουργών και υπουργείων αλλά με τη γενική αίσθηση ότι υπάρχει μια επιστροφή στο παρελθόν. Μια επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές και πρόσωπα. Με άλλες ονομασίες Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει έμφαση στον εξορθολογισμό του οικονομικού τομέα και γενικότερα της κυβερνητικής λειτουργίας καθώς επανασύστησε παλιά δοκιμασμένα υπουργεία με άλλες όμως ονομασίες (π.χ. υπουργείο Ναυτιλίας ώς Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας) και εγκατάλειψε τις καινοτομίες της πρώτης κυβέρνησής του, που εν πολλοίς είχαν προκαλέσει σύγχυση και όπως απεδείχθη απέτυχαν παταγωδώς. Υπό αυτή την έννοια με τούτο τον ανασχηματισμό ο κ. Παπανδρέου ομολογεί την αποτυχία των νέων δομών που είχε εφαρμόσει. Κλειδί του ανασχηματισμού είναι η αρμοδιότητα των επενδύσεων, που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ηδη από την περασμένη Ανοιξη οι επενδύσεις ανήκαν στην αρμοδιότητα του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναθέσει την εποπτεία στον κ. Παμπούκη. Ευέλικτο με 48 Το μικρό και ευέλικτο ολιγομελές σχήμα που είχε διαφημιστεί πολύ τον περασμένο Οκτώβριο (36 μέλη) ανήκει στο παρελθόν καθώς η νέα κυβέρνηση είναι από τις πολυπληθέστερες (48 μέλη). Επιπλέον φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου εφάρμοσε συνταγές του πατέρα του, όπως πολλούς αναπληρωτές υπουργούς και πολλούς υφυπουργούς στη λογική «όλοι οι καλοί χωράνε» για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος. Σε επίπεδο προσώπων επανέρχονται στην κυβέρνηση έμπειρα πολιτικά στελέχη με παλαιότερη θητεία σε κυβερνήσεις (Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Χυτήρης...) αλλά παραμένουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί-συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γερουλάνος, Μπιρμπίλη, Παμπούκης, Δρούτσας, Πανάρετος) με την προσθήκη ενός ακόμα του Δημ. Δόλη. Δύο από τους προηγούμενους αναβαθμίζονται όπως ο Δημ. Δρούτσας, που από αναπληρωτής γίνεται υπουργός Εξωτερικών και ο Χ. Παμπούκης. Τα κλειδιά Πρόσωπα κλειδιά του ανασχηματισμού είναι ακόμα: - Ο Ανδρέας Λοβέρδος που αναλαμβάνει τον τομέα της υγείας με βασική αποστολή τον εξορθολογισμό των οικονομικών των νοσοκομείων και την περιστολή των δαπανών, για την οποία πιέζει πολύ και η τρόικα. Υφυπουργοί του νέα πρόσωπα ο Χ. Αηδόνης και ο Μ. Τιμοσίδης. - Ο Γ. Παπακωνσταντίνου που διατηρεί τον τομέα των Οικονομικών χωρίς τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, που επικρατούσε στο παρελθόν με το υπουργείο Οικονομίας και τις κόντρες του με την Λούκα Κατσέλη. Εχει αναπληρωτή υπουργό τον σημερινό υφυπουργό Φ. Σαχινίδη και ενισχύθηκε με υφυπουργό τον Δημ. Κουσελά. - Ο Μ. Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει το νέο υπουργείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα συνδεθεί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και θα αναλάβει και την αποκέντρωση. Υφυπουργοί ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Ντ. Ρόβλιας και ο Σ. Ξυνίδης που φεύγει από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Προορίζεται εκεί ο Μ. Καρχιμάκης. - Ο Γ. Ραγκούσης ανακοινώθηκε ως υπουργός Εσωτερικών με υφυπουργούς την Θεοδώρα Τζάγκρη και Γ. Ντόλιο. Το υπουργείο αυτό θα αποκτήσει επιτελική δομή, θα αναλάβει την προώθηση του κυβερνητικού έργου και ο κ. Ραγκούσης θα εξελιχθεί σε κεντρικό πόλο της κυβέρνησης. Η αρμοδιότητα της αποκέντρωσης θα περάσει στο νέο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ενδιαφέρον έχει ακόμα: - Η ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Κ. Σκανδαλίδη. Εμπειρο στέλεχος με κομματική απήχηση, αποδεκτός από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει κύρια αποστολή να αξιοποιήσει αυτές τις ιδιότητές τους για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και δυσαρέσκειες των αγροτών. Υφυπουργοί του η Μιλένα Αποστολάκη που επανέρχεται σε κυβέρνηση έπειτα από οχτώ χρόνια και ο Γ. Κουτσούκος. - Η ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Χ. Παπουτσή. Εμπειρος κι αυτός, έχει προσπαθήσει, να περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα την εντύπωση ότι έχει φιλολαϊκό προφίλ. Υφυπουργός ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανώλης Οθωνας. - Η επιστροφή του έμπειρου Τηλέμαχου Χυτήρη (του ανθρώπου όλων των προέδρων Ανδρέα, Σημίτη, Γιώργου) σε έναν τομέα των ΜΜΕ που γνωρίζει καλά. Είναι αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού με υπουργό τον Π. Γερουλάνο και υφυπουργό τον Γ. Νικητιάδη. Ακόμα αναλαμβάνουν: - Η Λούκα Κατσέλη το υπουργείο Εργασίας. Οι κόντρες της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου μάλλον της στέρησαν το υπουργείο Οικονομίας. Αναπληρωτής υπουργός ο Γ. Κουτρουμάνης. Υφυπουργός η Αννα Νταλάρα, σύζυγος του τραγουδιστή. Το υπουργείο Εργασίας θα έχει την αρμοδιότητα της Ν. Γενιάς και της μεταναστευτικής πολιτικής και θα μετονομασθεί. - Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα. Στο υπουργείο Εξωτερικών προστίθεται ως υφυπουργός ο Δημ. Δόλης και παραμένει ο Σ. Κουβέλης. - Ο Γιάννης Διαμαντίδης αναλαμβάνει το παλιό υπουργείο Ναυτιλίας, που τώρα επανασυστήνεται με νέα ονομασία Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας με υφυπουργό την Ελπίδα Τσουρή. - Η Φώφη Γεννηματά που γίνεται αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας από υφυπουργός Υγείας. Υπουργός Παιδείας παραμένει η Αννα Διαμαντοπούλου και υφυπουργοί η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γ. Πανάρετος. Αμετακίνητοι Παραμένουν στα υπουργεία τους: - Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης. - Ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας. Εκπληξη η παραμονή στο υπουργείο Υποδομών του υφυπουργού του Γ. Μαγκριώτη παρά την άρνησή του να γίνει υποψήφιος περιφερειάρχης. Προστέθηκε ως υφυπουργός ο Σ. Βούγιας. - Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με αναπληρωτή υπουργό τον Ν. Σηφουνάκη που ήταν υφυπουργός Υποδομών. Παραμένουν οι υφυπουργοί Γ. Μανιάτης και Θ. Μωραΐτη. - Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. - Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. * Τελικά παρ' ότι μπήκαν 17 νέα πρόσωπα μόνο η Κατερίνα Μπατζελή την πλήρωσε και βρέθηκε εκτός, λόγω της άρνησής της να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης.

Read more...

ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Ισχυρό σχήμα με τρεις υπερυπουργούς, που αναλαμβάνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος, και άλλα τρία στελέχη σε ειδικές αποστολές, στην υγεία, τις ξένες επενδύσεις και το κόμμα, δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου με τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός άλλαξε...
ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακισθεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του. Στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται το όλον ΠΑΣΟΚ, καθώς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος έφτασαν στα 48! «Ρόλους σε όλους και όλοι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας» ήταν το δόγμα που φαίνεται να επικράτησε. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο, 16 υπουργούς, 6 υπουργούς αναπληρωτές και 24 υφυπουργούς. Η ορκωμοσία θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι και η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η ανακοίνωση έγινε στη 1.45 τα ξημερώματα, καθώς οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα στους ενδιαφερόμενους μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Η τρόικα: Ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνουν να αποτελέσουν τη δύναμη πυρός της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την ύφεση και να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Ο πρώτος αναλαμβάνει την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, τον γενικό συντονισμό της κυβερνητικής προσπάθειας και την επικοινωνιακή στρατηγική. Υφυπουργοί ορίστηκαν ο Γ. Ντόλιος και η Θ. Τζάκρη. Ο δεύτερος παραμένει στο τιμόνι της οικονομίας, έχοντας πλέον στο πλευρό του τον έμπειρο στις αγορές Μ. Χρυσοχοΐδη, που πήρε τα «αστέρια» του στρατηγού της ανάπτυξης. Μαζί του θα έχει τον Ντ. Ρόβλια, τον Π. Ρήγα και τον Σ. Ξυνίδη. Ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει υπουργός αναπληρωτής με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος. Στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός δίπλα στον Φ. Σαχινίδη έγινε ο Δ. Κουσελάς. Μετά την επικίνδυνη αποστολή του Ασφαλιστικού ο Α. Λοβέρδος αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» της υγείας. Ελλείμματα, κακή ποιότητα υπηρεσιών, εκτεταμένη διαφθορά και πανάκριβη ιδιωτική υγεία είναι η κατάσταση που καλείται να αλλάξει. Ο Ηλ. Μόσιαλος αρνήθηκε θέση υφυπουργού και τελικά τοποθετήθηκαν ο Χρήστος Αηδόνης και ο Μιχάλης Τιμοσίδης. Ο Χ. Παμπούκης αναλαμβάνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διατηρώντας τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας. Εναν ρόλο για τον οποίο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρώτη ημέρα που πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου δίπλα στον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο Γεωργίας έχουμε νέο τρίδυμο με υπουργό τον Κ. Σκανδαλίδη και υφυπουργούς τη Μ. Αποστολάκη, που επιστρέφει στην κυβέρνηση, και τον Γ. Κουτσούκο. Η Κ. Μπατζελή τιμωρήθηκε για το «όχι» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και επιστρέφει στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Επανασυστήνεται το υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον Γ. Διαμαντίδη και με υφυπουργό την Ελ. Τσουρή. Ο Π. Γερουλάνος δέχθηκε ενισχύσεις από τον έμπειρο Τ. Χυτήρη, ενώ διατηρεί τον Γ. Νικητιάδη. Η Λ. Κατσέλη μετατέθηκε στο Εργασίας. Ο Γ. Κουτρουμάνης αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή και στο σχήμα προστέθηκαν δύο υφυπουργοί, η Α. Νταλάρα και ο Β. Κεγκέρογλου. Σταθεροί Βενιζέλος - Ρέππας - Μπιρμπίλη - Καστανίδης Ο Χρ. Παπουτσής στην Κατεχάκη Το «εκρηκτικό» χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη ανατέθηκε στον Χρ. Παπουτσή, ο οποίος θα αντικατασταθεί στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από τον Μ. Παπαϊωάννου. Θέση υφυπουργού στην Κατεχάκη καταλαμβάνει ο Μ. Οθωνας. Εντός κυβέρνησης παρέμεινε και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Υπουργός γίνεται ο Δ. Δρούτσας και υφυπουργός ο Δ. Δόλλης. Υφυπουργός παραμένει ο Σπ. Κουβέλης. Αναπληρωτή υπουργό, τη Φ. Γεννηματά, αποκτά το υπουργείο Παιδείας στο οποίο παραμένουν η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου και οι υφυπουργοί Ε. Χριστοφιλοπούλου και Γ. Πανάρετος. Στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αντίστοιχα βρίσκει η επόμενη μέρα τον Δ. Ρέππα και την Τ. Μπιρμπίλη. Δίπλα στον πρώτο παραμένει ο Γ. Μαγκριώτης και προστίθεται ο Σπ. Βούγιας. Η Τ. Μπιρμπίλη αποκτά αναπληρωτή υπουργό στο πρόσωπο του Ν. Σηφουνάκη, ενώ παραμένουν στα πόστα τους ο Γ. Μανιάτης και ο Θ. Μωραΐτης. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης έμειναν στο Εθνικής Αμυνας. Στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης παρέμεινε ο Χ. Καστανίδης. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις ο Γ. Πεταλωτής διατήρησε τη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Αμετακίνητος και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ευθύνη την παρακολούθηση του προγράμματος σταθερότητας. Ο πληθωρικός πολιτικός ήταν ο μόνος που είχε ενημερωθεί από νωρίς χθες το πρωί ότι ο ανασχηματισμός δεν τον αφορά και δεν επηρεάζει τις αρμοδιότητές του. Από το νέο κυβερνητικό σχήμα απουσιάζει ο Π. Ευθυμίου, που παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, η Β. Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και ο Γ. Φλωρίδης, παρότι το όνομά του είχε ακουστεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Ως εφεδρεία για μελλοντικό ανασχηματισμό καταγράφεται μια σειρά στελεχών όπως ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Κ. Καρτάλης, η Ε. Παναρίτη, ο Στ. Λαμπρινίδης κ.ά.

Read more...

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ


Ουδέποτε αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας της ανεξάρτητης υποψηφιότητας μου παρά την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης...
Ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε υπέρβαση με το να στηρίξει και να επιλέξει μια ανεξάρτητη κομματική επιλογή. Ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή φορέα για την στήριξη της υποψηφιότητάς του λέγοντας πως η μόνη του σχέση ήταν και είναι η επικοινωνία με τους πολίτες.

Υπογράμμισε ότι κατεβαίνει στις εκλογές αυτές ως ανεξάρτητος και πως ουδέποτε «έγινε ΠΑΣΟΚ». Κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν ενδιαφέρεται για το θεσμό του «Καλλικράτη».

Read more...

ΠΕΡΙΠΟΥ 13.000 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟ Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Στους 12.762 ανέρχονται οι ομογενείς και οι μετανάστες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τις εγγραφές που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου στους ειδικούς καταλόγους των Δήμων...


Οι ομογενείς και μετανάστες συμμετέχουν μόνον στις δημοτικές εκλογές και όχι στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και να εκλεγούν μέχρι και στο αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Πιο αναλυτικά, από το σύνολο των 12.762 αλλοδαπών, οι 2.665 είναι ομογενείς και οι 10.097 μετανάστες, που ζουν νόμιμα και για πολλά χρόνια στη χώρα μας. Στον Δήμο Αθηναίων σε σύνολο 1.942, οι 1.574 είναι μετανάστες και οι 368 ομογενείς. Όσοι εκλογείς θα εγγράφονται στο εξής, θα μπορούν να ψηφίσουν από τις επόμενες εκλογές και μετά.

Read more...

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...



Read more...

Ολες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

nooz.gr
Ανακοιώθηκε στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ευρύς και δομικος ο ανασχηματισμός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης Ανάπτυξης και Ενεργειας. Επιστρέφουν στην κυβέρνηση Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής, Μιλένα Αποστολάκη, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:
Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Επικρατείας και Ξένων Επενδύσεων
Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός κ. Ντόλιος

Υπουργείο περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενέργειας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Τάκης Ρήγας στον τομέα του Εμπορίου
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας στον τομέα των Επενδύσεων

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης
Υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργοί: Δημήτρης Δόλλης και Κουβέλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής:
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Αναπληρωτής υπουργός . Κουτρουμάνης
Υφυπουργοί: Αννα Νταλάρα και κ. Κεκέρογλου


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργοί: Χριστοφιλοπούλου και Ι. Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρεππας
Υφυπουργοί: Γιάννης Μαγκριώτης Σηφουνάκης


Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός Χρ. Αηδόνης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη


Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός κ. Μωραϊτης


Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης: Τηλέμαχος Χυτήρης
Υφυπουργός Τουρισμού κ.Νικητιάδης

Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων
Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης
Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή
Read more...

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBnrlEb20C1HOuVcBqPrkJI7oxIGhsAC34-x5p1iNfCD-HGkTIAiyZPIh8fzuV8UEImIE2826REaXE8DP2xi2M-_M4DqKLcr71DKQOgqOLUmI0u7VMbKcYUPPtclOoaY6MdBi4W1U97gZp/s1600/017.jpg

Πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:

Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Επικρατείας και Ξένων Επενδύσεων

Χάρης Παμπούκης

Υπουργείο Προεδρίας:

Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανάπτυξη: Σωκράτης Ξυνίδης

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Τάκης Ρήγας στον τομέα του Εμπορίου
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας στον τομέα των Επενδύσεων

Υπουργείο Οικονομικών

υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης
Υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας
Υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς

Υπουργείο Εξωτερικών
υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής:

υπουργός: Λούκα Κατσέλη

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
:
Υπουργός Χρήστος Παπουτσής
υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Δημήτρης Ρεππας


Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών

Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης: Τηλέμαχος Χυτήρης

Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων
Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης
υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή
Read more...

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

/fimotro
Και το πιο περίεργο. Υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δυο βουλευτές που εκλέγονται στη Α' και Β΄Αθηνών! Σκανδαλίδης και Αποστολάκη. Όσο ξέρουν από...
Γεωργία αυτοί, ξέρουμε εμείς από... αεροναυπηγική!

Read more...