Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το πόρισμα για την αναθεώρηση του μισθολογίου και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο...
δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για να μελετήσει το ισχύον μισθολόγιο και τη δυναμική της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και θα καταθέσει εντός των επομένων δέκα ημερών στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών τη σχετική έκθεση.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση του αριθμού των εργαζόμενων σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, θα αναλύονται οι μισθολογικές διαφορές ανά υπουργείο, φορέα και οργανισμό και θα διατυπώνονται προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων που θα έχει μέσα στον Μάρτιο η Κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, θα αποτελέσει «διοικητικό χάρτη», καθώς θα υποδεικνύει τους υποστελεχομένους και υπερστελεχομένους φορείς του δημοσίου και θα περιγράφει το πώς θα πρέπει να δρομολογηθούν οι μετατάξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Βάσει του Μνημονίου τόσο το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όσο και η νέα διοικητική δομή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011. Εκείνη την περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με ιδιώτες προχωρεί στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να είναι έτοιμο τον Ιούνιο να πληρώνει το σύνολο των 750.000 υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Read more...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων στη Λιβύη. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ φόβους για νέο αιματοκύλισμα προκαλούν οι προαναγγελθείσες για σήμερα, Παρασκευή, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας...


Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το Παρατηρητήριο καλεί τις Αρχές της χώρας να δείξουν σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, σήμερα και ένα 24ωρο μετά την «Ημέρα Οργής», νέες διαδηλώσεις αναμένονται με το πέρας της προσευχής, ενώ φόβοι εκφράζονται ότι θα ξεσπάσουν ταραχές με αφορμή τις κηδείες θυμάτων.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.

Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο Σαάντι Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι καταφτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.

Στην Αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία διαδηλωτή, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

Read more...

Πορεία ανάπτυξης ζήτησε για άλλη μια φορά ο Αντ.Σαμαράς από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας «Εμπιστοσύνη στη βιομηχανία της χώρας»

Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τους εργαζομένους για τις προσπάθειες που γίνονται, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο δρόμο της ανάπτυξης, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

«Βρίσκομαι και πάλι κοντά στον απλό εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, σε μια βαριά βιομηχανία, σε μια σκληρή δουλειά. Βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που αγωνίζονται για το μεροκάματο και δίνω από εδώ το δικαίωμα σε κάθε έναν να ελπίζει για κάτι καλύτερο. Λέω στην κυβέρνηση ότι η ανεργία έχει 'χτυπήσει κόκκινο' σε κάθε σπίτι.

» Προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι αν δεν βγει γρήγορα από αυτό το δρόμο τον μονότονο, τον λαθεμένο, της ανασφάλειας, ο Έλληνας εργαζόμενος δεν θα μπορέσει να δει το δρόμο της προκοπής. Πρέπει να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ελλάδα μπορεί, με το προσωπικό της, τους τεχνίτες της, να προοδεύσει, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία. Αυτό το μήνυμα ελπίδας θέλω να στείλω σήμερα μέσα από μια βαριά βιομηχανία που μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον, κάνοντας λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι και καλώντας τον κ. Σαμαρά να παρέμβει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους Έλληνες εφοπλιστές, για να στηρίξουν τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα του λουκέτου και της πτώχευσης» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Θανάσης Δανούσης, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων που ξεπερνούν τα 800 άτομα.

«Δεν υπάρχει μια κλαδική ναυπηγική πολιτική, το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν μια ευκαιρία να ξαναγίνουμε δύναμη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε πως στο θέμα των κλαδικών πολιτικών η ΝΔ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και ζήτησε να υπάρξει μια στρατηγική κλαδικών τομέων που να σχετίζονται με τη γεωγραφία της χώρας.

«Να κοιτάξουμε εξειδικευμένα το κάθε θέμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους πως θα παρέμβει στους Έλληνες εφοπλιστές για να στηρίξουν τα ελληνικά ναυπηγεία.

Ήδη, πάντως, τα έσοδα των Ναυπηγείων από 37 εκατ। ευρώ το 2008 έχουν μειωθεί στα 17 εκατ. ευρώ για το 2011.
.tanea.gr
Read more...

«Τα 50 δισ. είναι δική μας, όχι μνημονιακή υποχρέωση» Παπακωνσταντίνου: «Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ»


«Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, για το θέμα της εξασφάλισης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η επίτευξη της είσπραξης των 50 δισ. ευρώ είναι «δική μας διαχρονικά και όχι "μνημονιακή" υποχρέωση, αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαβεβαίωσε ότι «παρότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση δεν "καίει χαρτιά", αλλά διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ροντούλης ανέφερε ότι το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα έπρεπε να ανοιχθεί από την ελληνική πλευρά, αφού είχαν επιτευχθεί στόχοι που έχουν ήδη μπει στη διαπραγμάτευση, όπως η επιμήκυνση, πιθανόν μία πτώση των επιτοκίων ή πιθανόν η έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Με την ανακίνηση του θέματος τώρα, «κάψατε πολύ γρήγορα αυτό το χαρτί με την επικοινωνιακή "αντίσταση της πιτζάμας", είτε από αδυναμία, είτε για να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές με το φωτοστέφανο του δήθεν αντιστασιακού έναντι της τρόικας».

«Πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας με ειλικρίνεια στο λαό, χωρίς να κρύβεται πίσω από την τρόικα και αναπτύσσοντας το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση». κατέληξε ο κ. Ροντούλης.

«Κάνουμε τομές για να επανέλθει η ανάπτυξη» ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι παρ' ότι η ύφεση βάθυνε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2010, κάθε τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερο του προηγούμενου.

Αναφορικά με το θέμα πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε «να σταματήσει η εκλογολογία και η μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση κινείται και ενεργεί με γνώμονα επικοινωνιακά κριτήρια».

«Ξεχάστε τις εκλογές, δεν μπορεί το θέμα να ανακινείται κάθε τρίμηνο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα βρεθεί με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωσή του και θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για αλλαγές και διαρθρωτικά μέτρα μέσω του προγράμματος προσαρμογής πριν τα μέσα του 2012 που θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε.

Στην επισήμανση του κ. Ροντούλη ότι ενοχλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβάλλει το λαό εσκεμμένα στο «μαρτύριο της σταγόνας», αλλάζοντας ανά τρίμηνο και ύστερα από νέες κάθε φορά διαπραγματεύσεις επί το δυσμενέστερο τους όρους που πρέπει να επιτευχθούν με αντίστοιχες πιέσεις στο λαϊκό εισόδημα, ο υπουργός απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση «πάντα λέει την αλήθεια και αυτό το έπραξε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η χώρα προς του απολύτου αδιεξόδου».

«Κάνουμε δουλειά και θα φθάσουμε στο τέλος, ενώ οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν μία δύσκολη προσπάθεια» κατέληξε।

tanea.gr

Read more...

Στη διυπουργική η ένταξη του Ελληνικού στο fast track

Εν όψει επίσκεψης Παμπούκη στο Κατάρ

Οι εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό
Οι εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Την ένταξη της αξιοποίησης του Ελληνικού στο fast track έχει στην κορυφή της η ατζέντα της διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοίδης, Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Π.Γερουλάνος.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί επίσης ο κανονισμός λειτουργίας της Διυπουργικής Επιτροπής καθώς και πιθανά άλλα επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις διαδικασίες του νόμου για την επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου για να συζητήσει την επένδυση στο Ελληνικό, με βάση και τις προτάσεις του αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο για την ανάπλαση της περιοχής που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Το σχέδιο Ασεμπίγιο προβλέπει τη δηµιουργία δύο γηπέδων γκολφ, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εκθεσιακών, τεχνολογικών και συνεδριακών κέντρων όπως και εµπορικών κέντρων. Στη έκταση των 5.500 στρεµµάτων δεν αποκλείεται να υπάρξει ήπια οικιστική ανάπτυξη, ενώ µεγάλο ποσοστό του πάρκου θα καταλαµβάνει το πράσινο.

*«Ναι» στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ακόμη και σε επιμέρους πωλήσεις ακινήτων, λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης. Μιλώντας στον «Αθήνα 984», ο βουλευτής ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι λάθος για τη Νέα Δημοκρατία να δοθεί η εντύπωση, ότι το κόμμα μας εγκαταλείπει μια σωστή ιδέα, της οποίας έχει την πατρότητα και την οποία έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο από τον περασμένο Ιούλιο. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Ο τομεάρχης της ΝΔ πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πώλησης ακινήτων του Δημοσίου. «Προσωπικά, αν με ρωτήσετε εάν στο ευρύτερο φάσμα της αξιοποίησης συμπεριλαμβάνω και ως υποκατηγορία την ενδεχόμενη πώληση ακινήτων, δεν θα με βρείτε αντίθετο σε αυτή τη λογική»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θα γίνει επαναγορά 120 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων

«Σημείο κλίσης ή αναστολή;»


http://img.protothema.gr/93D6985D7FE5B1F96E6D46BAE94E4548.jpg
Με τίτλο «Σημείο κλίσης ή αναστολή;» η γαλλική Cheuvreux και ο Ελληνας αναλυτής κ. Αλέξανδρος Μπουλογούρης εκτιμούν τελικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα αφορά ένα ποσό περί τα 120 δισ. ευρώ, αποκλείοντας από τη λύση τις ελληνοκυπριακές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις ξένες τράπεζες, ήτοι συνολικά 117 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο, ο αναλυτής θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 20-25 δισ. ευρώ ή 8%-10% του ΑΕΠ. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο είναι ότι οι Γάλλοι θεωρούν πως θα αποκλειστούν από το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες, τα Ταμεία, αλλά και οι ξένες τράπεζες.

Ο υπολογισμός των Γάλλων προκύπτει ως εξής: εκτιμούν ότι περί τα 55 δισ. ευρώ κατέχονται από τις ελληνοκυπριακές τράπεζες, 25 δισ. ευρώ από τα τοπικά ταμεία και περί τα 30-40 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με την υπόθεση ότι θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα επαναγοράς οι παραπάνω, τότε μένουν 120 δισ. ευρώ ομόλογα για επαναγορά και επειδή τα 60 δισ. ευρώ κατέχονται από την ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της κατά 8%-10% το ΑΕΠ.

Για τις ελληνικές τράπεζες η έκθεση επισημαίνει ότι η λύση του Μαρτίου από την Ε.Ε. θα είναι υποστηρικτική, καθώς όλα τα μέτρα θα έχουν θετική επίπτωση: επαναγορά ομολόγων, επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων. Εφόσον αυτά συμβούν «θα γυρίσει θετικά τη θέση αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών και θα στρώσει τον δρόμο για μια σταδιακή ανάκαμψη», εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

Τράπεζες

Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με 0,6 τιμή προς λογιστική αξία για 2011. Η δε επιλογές της για την ελληνική αγορά είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Αlpha Bank, η πρώτη εξαιτίας της ρευστότητας και της παρουσίας στη Ρωσία και η δεύτερη λόγω της σταθερής κεφαλαιακής βάσης και της χαμηλής έκθεσης στα ομόλογα.

Read more...

"Λαγός" το Ελληνικό για να βρούμε 15 δισ. ευρώ

Υπό το βάρος της Τρόικας


http://img.protothema.gr/FC8C46FCD3579D64A708CB678369BA97.jpg

Σε ρυθμούς "fast track" κινείται πλέον η κυβέρνηση, για να δείξει ότι έχει δικό της σχέδιο και είναι έτοιμη να το "τρέξει" για να εξασφαλίσει τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Μόλις μία εβδομάδα αφότου οι απεσταλμένοι της Τρόικα έριξαν τη "μπόμπα" για τα 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βγάζει σαν "λαγό από το καπέλο" το Ελληνικό, δίνοντας το σύνθημα στην αγορά πως πρέπει να λάβει θέσεις για την βροχή ιδιωτικοποιήσεων που θα επακολουθήσει.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το μισό υπουργικό συμβούλιο για να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να μεταβεί στο Κατάρ το Σαββατοκύριακο και να "πέσουν" οι πρώτες υπογραφές με τους άραβες επενδυτές για το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στο ταξίδι του στα Εμιράτα μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας θα συνοδεύεται και από σύμβουλο που επέλεξε το δημόσιο με διαδικασίες εξπρές, για να εξετάσει και να ρυθμίσει "επί τόπου" τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Για να κερδηθεί χρόνος, η κυβέρνηση κλίνει στη λύση της «διακρατικής συμφωνίας», που θα περάσει από τη Βουλή ώστε να μην απαιτηθεί διεθνής διαγωνισμός (όπως επιβάλλει κανονικά η κοινοτική νομοθεσία) για την προσέλκυση υποψηφίων για την υπό εκχώρηση έκταση. Το πράσινο φως για το σχέδιο αυτό, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα της εβδομάδας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων θα μετάσχουν επίσης οι κ. Ρέππας, Μπιρμπίλη, Σηφουνάκης, Γερουλάνος και Παπακωνσταντίνου. Εκεί θα τεθούν οι βάσεις και για το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα ακουστούν οι πρώτες "γκρίνιες" υπουργών για την «κρυάδα» που έφαγαν με την ανακοίνωση από την Τρόικα για το "πωλητήριο" των 50 δισ. ευρώ, αλλά και η αγωνία τους για το αν και πώς μπορούν "να βγουν τα νούμερα".

Τα βλέμματα στον Τσάρο

Στην πρώτη αυτή "κλειστή" συνάντηση (χωρίς μάλιστα την προστατευτική "ομπρέλα προστασίας" που θα του πρόσφερε η παρουσία του πρωθυπουργού), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με νωπή την έντονη κριτική που του ασκήθηκε την Πέμπτη από συναδέλφους του, θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συναρμοδίους του υπουργούς, που θα χρεωθούν -εξ ανάγκης- το αποτέλεσμα των χειρισμών του.

Θα τους παρουσιάσει ένα "αισιόδοξο" πλάνο σύμφωνα με το οποίο μπορούν να εισπραχθούν τα πρώτα 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως το 2012. Το project θα περιλαμβάνει:

- έως 3 δισ. από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.
- έως 3 δισ. από επέκταση σύμβασης για το αεροδρόμιο Σπάτων και αξιοποίηση-"πακέτο" των περιφερειακών αεροδρόμιων της χώρας (Καστέλι, Κέρκυρα, Μύκονος κλπ).
- 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών (Πάτρα, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Κέρκυρα κλπ).
- 1 δισ. από νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και καζίνο.
Σε αυτά θα προστεθούν και έσοδα από συμμετοχές του δημοσίου σε τράπεζες και εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ κλπ)
.
Read more...

«Πέντε γκάφες σε μία ημέρα είναι πολλές!»

Ανησυχία και γκρίνιες για τα αυτογκόλ της κυβέρνησης


http://img.protothema.gr/FFC178CDE799A481207F6895B6A3F743.jpg

Σε πολιτική τρικυμία έπεσε το κυβερνητικό σκάφος, καθώς μία σειρά λαθών από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχουν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί έντονη ανησυχία για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, αλλά και κριτική προς το κεντρικό επιτελείο (που υποτίθεται ότι συντονίζει το κυβερνητικό έργο) και προς συγκεκριμένους υπουργούς.

Τα μηνύματα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι εξόχως αποθαρρυντικά για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης, ενώ πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς εξομάλυνση και έλεγχο της κατάστασης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα είναι τόσο βαρύ το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα από τις γκάφες των υπουργών, που ο Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ότι είναι καλύτερα να πάμε σε εκλογές.

Το εφιαλτικό για την κυβέρνηση είναι ότι μόνο μέσα σε μία ημέρα υπήρξαν πέντε γκάφες:

Η πρώτη αφορούσε την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους, που οδήγησε στη συγγνώμη του υπεύθυνου υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου. Για κάποιους θεωρείται ότι το θέμα δεν είναι λήξαν και ότι τελικά ο κ. Ντόλιος πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.

Η δεύτερη ήταν οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών για τις δικηγορικές εταιρίες, που εκδηλώθηκαν με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε ισχυρή κριτική, μεταξύ των άλλων και τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα ότι οι βουλευτές του Κινήματος δεν θα ψήφιζαν την τροπολογία εάν δεν άλλαζε.

Η τρίτη αφορούσε αφορούσε τη θεσμοθέτηση οικονομικής αστυνομίας για την οποία εκφράστηκαν από «πράσινους» βουλευτές έντονες επικρίσεις.

Η τέταρτη περίπτωση είναι η δημόσια και δια ραδιοφώνων διαφωνία μεταξύ του Δημήτρη Ρέππα και της Τίνας Μπιρμπίλη για την πετρελαιοκίνηση, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη τους από τον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστα Καρτάλη!

Και η πέμπτη περίπτωση αφορά στη διαμάχη του υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, τον οποίο κάλεσε, χωρίς αποτέλεσμα (!), να παραιτηθεί.

Μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Πολιτισμού έθεσε θέμα, κατά τη συζήτησή του με δημοσιογράφους, επικοινωνιακού ελλείμματος στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να ενισχύσει τον κ. Παπακωνσταντίνου ζητώντας του να συντονίζει κάποια θέματα, που αφορούν στην εφαρμογή κρίσιμων πολιτικών και ενώ ο θόρυβος σε βάρος του υπουργού Οικονομικών για το πωλητήριο των 50 δισ. ευρώ συνεχίζεται αμείωτος.

Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γιατρός του ΟΠΑΔ,έγραψε εξετάσεις ωοθηκών και μαστού... σε παπά...Δεν έχει το Θεό του όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι του συνάδελφοι ένας γιατρός που συνεργάζεται με τον ΟΠΑΔ.
Πρόκειται για έναν γενικό γιατρό από την Αρτέμιδα που έγραφε στους ασθενείς που τον επισκέπτονταν τις πιο ακριβές εξετάσεις. Έφτασε σε σημείο να... γράφει σε άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας παπάς, τεστ ΠΑΠ!

Άνδρες βρέθηκαν με παραπεμπτικό για εξετάσεις μαστού, ωοθηκών και... γυναικείου κύκλου! Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" δεν δίσταζε την ίδια ημέρα να γράφει για τους ίδιους ασθενείς άλλες εξετάσεις για άλλες ... ακριβές παθήσεις.

Με κόστος για τον ΟΠΑΔ περίπου 450 έπαιρνε αίμα από τους πολίτες, το έστελνε σε συγκεκριμένο μικροβιολογικό εργαστήριο στους Αμπελόκηπους για να εξεταστούν οι αλλεργικοί δείκτες...

Το κόλπο απλό. Οι γυναικείες εξετάσεις σε... άνδρες δεν δείχνουν κάτι ανησυχητικό, ούτε ο γιατρός, ούτε και το εργαστήριο χρειάζεται να κάνουν μετρήσεις αφού κατά 99% βγαίνουν φυσιολογικές. Όλα γίνονται για τα χρήματα τα οποία φυσικά πληρώνει ο ΟΠΑΔ.

Εκτός από τους συναδέλφους του, έχουν διαμαρτυρηθεί και αρκετοί ασθενείς, λέγοντας μάλιστα ότι απειλήθηκαν από το γιατρό να μη μιλήσουν στους επιθεωρητές του ΟΠΑΔ.

Το απίστευτο, σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" είναι ότι ενώ υπάρχουν καταγγελίες άλλων γιατρών, ενώ υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη ο γιατρός εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον οργανισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ επικαλέστηκε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα "ο έλεγχος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία" είπε ο κ. Σουλιώτης
www.dete.grRead more...

Υπουργοί και μεγαλοεπιχειρηματίας υπό κράτηση για υπεξαίρεση ......στην Αίγυπτο...
Τρεις αιγύπτιοι πρώην υπουργοί--οι Τουρισμού, Ζουχαίρ Γκαράνα, Στέγασης Αχμεντ ελ Μαγράμπι, και Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Αντλι, καθώς και ο μεγιστάνας του χαλυβα Αχμεντ Εζ συνελήφθησαν σήμερα και τέθηκαν υπό κράτηση με απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, δήλωσε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και οι...
τρεις υπουργοί κατηγορούνται για υπεξαίρεση και κατασπατάληση δημόσιων πόρων, διευκρίνησε η πηγή.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Aντλι τέθηκε επίσης υπό κράτηση για 15 ημέρες "για ξέπλυμα χρημάτων", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τέσσερις άνδρες, των οποίων οι λογαριασμοί πάγωσαν, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το αιγυπτιακό έδαφος.

Η απομάκρυνση του Χαμπίμπ ελ-Aντλι, που διασύρθηκε από μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού πληθυσμού, είχε επίμονα ζητηθεί από τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές. Το υπουργείο του έγινε ακόμη πιο μισητό, όταν η αστυνομία εξαφανίστηκε από τους δρόμους της Αιγύπτου μετά από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους πλιατσικολόγους.


Read more...

Μπήκαν νερά από τον... ημιυπαίθριο ...Μια απλή εγκύκλιος και μια συνεννόηση που δεν τηρήθηκε αποδείχθηκαν στοιχεία ικανά για να βάλει νερά το κυβερνητικό «σκάφος». Την ώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορούσε «πολιτικές δυνάμεις και κάποιους καλοπληρωμένους σχολιαστές για ορυμαγδό απαισιοδοξίας» η κυβέρνηση βρισκόταν με εκτεθειμένα τα πλευρά της από την πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου, να εκδώσει εγκύκλιο που έδινε τη δυνατότητα σε δήμους να επιβάλλουν αναδρομικά τέλη στους νομιμοποιημένους ημιυπαίθριους και την «απειλή» του Χρ. Πρωτόπαπα (με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) στον Φ. Σαχινίδη ότι οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν διάταξη του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα. Στην πρώτη περίπτωση, ο υφυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση χωρίς να ρωτήσει κανέναν και, κυρίως, τον προϊστάμενό του υπουργό Γ. Ραγκούση. Και στη δεύτερη, παρότι στο παρασκήνιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης είχαν αποδεχθεί το αίτημα των βουλευτών να μην ανοίγουν υποκαταστήματα στην επαρχία οι μεγάλες νομικές φίρμες, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών δεν άλλαξε τη διάταξη. Η ανταρσία των βουλευτών αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, αφού ο Χρ. Πρωτόπαπας υποχρέωσε τον παρόντα Φ. Σαχινίδη να αλλάξει τη διάταξη στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια.
Στελέχη του ΥΠΕΚΑ επισήμαιναν ότι στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων για τους ημιυπαίθριους. Στη φωτογραφία η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ
Στελέχη του ΥΠΕΚΑ επισήμαιναν ότι στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων για τους ημιυπαίθριους.

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε και η επισημοποίηση της παραίτησης του Γ. Ντόλιου, καθώς το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε εξέθεσε την κυβέρνηση. Εδινε τη δυνατότητα στους δήμους να επιβάλλουν αναδρομικά τέλη στους ημιυπαίθριους, προκαλώντας αναστάτωση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο υπουργός Εσωτερικών, που ήταν σπίτι του λόγω γρίπης, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ταλαιπωρεί τον κόσμο και να εμφανίζεται αναξιόπιστη. Η Ρ. Βάρτζελη εξουσιοδοτήθηκε να ζητήσει από τον υφυπουργό να αποσύρει την εγκύκλιο και να ζητήσει συγνώμη. «Αλλιώς θα το κάνω εγώ εκ μέρους του» ήταν η «απειλή» του Γ. Ραγκούση.

Τελικά ο υφυπουργός απέσυρε την εγκύκλιο, ζήτησε συγνώμη και επιβιβάστηκε στο σκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Θράκη. Το μέλλον του, όμως, στο κυβερνητικό «σκάφος» είναι αβέβαιο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μ. Μπόλαρης ήταν έτοιμος, είχε ειδοποιηθεί, να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Εσωτερικών. Σε βάρος του Γ. Ντόλιου λειτουργούν και σημειώματα δημάρχων, που τον κατηγορούν για έλλειψη διάθεσης συνεννόησης.

Προκειμένου να μην υπάρξει αντίστοιχο φιάσκο στο μέλλον, ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, επισήμανε σε όλα τα στελέχη να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών πριν από κάθε πράξη που επιβαρύνει τους πολίτες. Και το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει μια ομάδα που θα αξιολογεί και θα προσδιορίζει τις επιπτώσεις κάθε ρύθμισης στην τσέπη των πολιτών.

Οι δύο μίνι κρίσεις ανέδειξαν ανάγλυφα το πρόβλημα συντονισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό σχήμα. Το περίφημο συντονιστικό έχει «παραιτηθεί», επικαλούμενο την έλλειψη ενημέρωσης από το οικονομικό επιτελείο για τις συμφωνίες με την τρόικα. «Τι πολιτικό σχεδιασμό να κάνεις χωρίς να ξέρεις τα βασικά» αναρωτιούνται μέλη του οργάνου, που έχει περιπέσει σε αχρηστία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών διαμαρτύρεται πως «μας έχουν μετατρέψει σε σάκο του μποξ». «Εμείς σηκώνουμε τον σταυρό του μαρτυρίου και οι άλλοι κάνουν κριτική» λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, ο Γ. Ντόλιος προσήλθε εσπευσμένα στη Βουλή ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση ανακαλεί την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ημιυπαίθριους. Προανήγγειλε, μάλιστα, πως θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί και θα απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, αναγνώρισε στον υφυπουργό Εσωτερικών «πολιτικό θάρρος».

Νωρίτερα, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση: «Είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες». Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης τού ζήτησε να ανακαλέσει, ενώ ο προεδρεύων Β. Πολύδωρας τού συνέστησε «να μην αδυνατίζει τον λόγο του με ύβρεις και οξύτητες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣΓ. Ντόλιος μετά τη θύελλα...
Ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες

«Συγνώμη» ζήτησε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιούργησε το «φάλτσο» με την εγκύκλιο που υπέγραψε, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούσαν να επιβάλουν την αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών σε όσους πολίτες «τακτοποίησαν» τους υμιυπαίθριους χώρους τους.

Επειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού απέσυρε «άρον άρον» την επίμαχη εγκύκλιο και με γραπτή του δήλωση -η οποία εκδόθηκε έπειτα από απαίτηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση- ο κ. Γ. Ντόλιος ζήτησε συγνώμη για την αναστάτωση που προξένησε.

«Μετά τη δήλωσή μου στη Βουλή, με την οποία αποσύραμε την εγκύκλιο η οποία δημιούργησε θέμα, και εν όψει της αναμενόμενης νομοθετικής αντιμετώπισης του ζητήματος, νομίζω ότι οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε» δήλωσε ο κ. Ντόλιος.

Η επίμαχη εγκύκλιος ζητούσε από τους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα και να διεκδικήσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε βάθος πενταετίας από τους ιδιοκτήτες που «τακτοποίησαν» υμιυπαίθριους χώρους, αξιοποιώντας τον νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι δεν θα επιβληθούν φόροι και εισφορές σε όσους πολίτες προστρέξουν να δηλώσουν τους υμιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για «πολιτικό ατόπημα» του κ. Γ. Ντόλιου, ο οποίος έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις υποσχέσεις της. Παράλληλα δεν ενημέρωσε ούτε τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Γ. Ραγκούση ούτε συζήτησε με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη για την επίμαχη εγκύκλιο.

Νίκος Β. ΤσίτσαςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ
Καμιά νέα επιβάρυνση, τήρηση της δέσμευσης

Θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις κράτους-πολίτη αποτελεί για το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους οι πολίτες που θα «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριούς τους.

Το υπουργείο προέβη χθες το απόγευμα σε ανακοίνωση για το θέμα, που έχει ως εξής:

«Το ΥΠΕΚΑ είχε από την αρχή δεσμευτεί ότι η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων δεν θα οδηγούσε σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής ήταν πάνω από όλα ζήτημα αξιοπιστίας στη σχέση του κράτους με τους πολίτες».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος ύστερα από το «αλαλούμ» που προέκυψε με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που καλούσε τους δήμους να εισπράξουν τα τέλη και τις δημοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στους «τακτοποιημένους» χώρους.

Στελέχη του υπουργείου ΠΕΚΑ επισήμαιναν χθες πως στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων. Πράγματι, ο νόμος αναφέρει: «Για τους χώρους οι οποίοι διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης ούτε άλλες κυρώσεις. Για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται επίσης αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».

Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 28/1/ 2011 αναφέρει εξάλλου πως από την έναρξη ισχύος του νόμου δεν επιβάλλονται στους «τακτοποιημένους» χώρους δημοτικά τέλη.

Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΘΝΟΣRead more...

Άδειασμα Μπιρμπίλη σε Ραγκούση...Η υπουργός Περιβάλλοντος ανοίγει νέο εσωκομματικό μέτωπο μετά την κόντρα της με τον Παύλο Γερουλάνο...
Μετά τον Παύλο Γερουλάνο και η Τίνα Μπιρμπίλη άδειασε τον Γιάννη Ραγκούση λόγω… Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους! Σε… non paper τονιζόταν το εξής: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει από την αρχή δεσμευτεί πως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν θα οδηγούσε σε επιπρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής ήταν πάνω από όλα ζήτημα αξιοπιστίας στη σχέση του κράτους με τους πολίτες». Τα σχόλια δικά σας...
parapolitika.gr


Read more...

ΓΕΝΟΠ: χορηγίες εκατοµµυρίων Τετραπλασιάστηκαν τα κονδύλια που έπαιρνε το συνδικάτο από το 2005 και µετά επί κυβέρνησης Ν.Δ.

Κονδύλια πουξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο εισπράττει από το 2004 µέχρι και σήµερα από τη ΔΕΗ,το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, για«µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό», «ανάπτυξη σχέσεων εργαζοµένων και συµµετοχή τους σε οµοειδείς οργανώσεις», «ανάπτυξη κοινωνικών προγραµµάτων» και για «προγράµµατα κοινωνικού και αγροτικού τουρισµού».

αυτα ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ από επίσηµο έγγραφο που διέρρευσε χθες στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Euro2day”, και το οποίο είχε αποστείλει τον περασµένο Νοέµβριο η διοίκηση της ΔΕΗ προς την υπουργό Περιβάλλοντος ΤίναΜπιρµπίλη έπειτααπό δικότηςαίτηµα. Την παρέµβασή τηςείχε προκαλέσειο θόρυβος για το έντοκοδάνειο που ενεκρινε πέρυσιτο διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.00

0 ευρώ.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι από το 1999 ώς σήµερα το συνδικάτο έχει εισπράξει είτε µέσω θεσµοθετηµένων συλλογικών συµβάσεων εργασίας (1999 και 2001), είτεµε αποφάσεις τωνεκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ αθροιστικά 25,2 εκατ. ευρώ. Αλλά ενώ τα ετήσια κονδύλια που έπαιρνε µέχρι το 2004κυµαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, από το 2005 και µετά, επί κυβερνήσεως ΝΔ, ταποσά αυτά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κι εκτινάχθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ! Τι συνέβη; ΒοNUS Για τουσ ΟΛΥΜΠΙΑκουσ. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας αποφάσισε να δώσει εν είδει bonus, µια ειδική ανταµοιβή προς το συνδικάτο για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού τηςΔΕΗ στις αυξηµένες ανάγκες ηλεκτροδότησης τηςχώρας το 2004 κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων! Δόθηκε λοιπόν εντολή στη τότε διοίκηση της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς) να εκχωρήσει από τακέρδη της επιχείρησης ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ για την κάλυψη των αναγκών της (δραστηριότητες σε θέµατα ΔΕΗ, µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράµµατα, κ.λπ.).

το εξτρα αυτο ΚΟΝΔΥΛΙ όµως παρέµεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006επί διοίκησηςΜανιατάκη (κι ας είχε περάσει µια διετία από το τέλος των Αγώνων). Σαν να µην έφτανε αυτό, τη χρονιά εκείνη τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο εκτοξεύθηκαν στα 4,7 εκατ.!

Την ίδια πολιτική προς τη ΓΕΝΟΠ ακολούθησε και ο Τάκης Αθανασόπουλος, διάδοχος του κ. Μανιατάκη, κι αςήταν η σχέση διοίκησης - συνδικάτουη χειρότερηπου είχε υπάρξει ποτέ στη ΔΕΗ. Θυµίζουµε ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης είχε φτάσει νασυνεδριάζει κρυφά, σε ξενοδοχεία, γιανα µην εισέλθουν οι συνδικαλιστές στο γραφείο των συνεδριάσεων και διακοπεί το συµβούλιο, κάτι που είχε ήδη γίνει αρκετές φορές.

Το καινούργιοστοιχείο είναι πως από το 2007 τα κονδύλια που ει σπράττειη ΓΕΝΟΠ«σπάνε»στα δύο καισηµαντικόµέρος κατευθύνεται στον Οργανισµό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζοµένων (ΟΚΔΕ), πουιδρύθηκε απότη ΓΕΝΟΠ το 2006 για τηνκάλυψη δαπανών σχετικά µε κοινωνικά προγράµµατα (τουρισµού, κ.ά.).

Το 2007λοιπόν τοσυνδικάτοεισπράττει αθροιστικά 3,09 εκατ. (εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. πηγαίνουν στο ταµείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. το2008 (2,4 εκατ.το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκατ. το 2009 (2,5 εκατ. ευρώ).

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδρίαζε κρυφά, για να µην εισέλθουν οι συνδικαλιστές

«Ποσά θεσμοθετημένα με συλλογικές συμβάσεις»

κύκλοι του υπουργείου περιβάλλοντος έλεγαν στα «Νεα» ότι η υπουργός αµέσως µόλις παρέλαβε τα στοιχεία τον Νοέµβριο τα έστειλε στον γενικό επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρο ρακιντζή, για να τα ελέγξει. Κατά τον Νίκο Φωτόπουλο, πάλι, οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ είναι χρήµατα που δίνονται θεσµοθετηµένα µέσα από τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας.

εκτιµά πως η επίθεση που δέχεται το συνδικάτο αποσκοπεί στο να το σπιλώσει και να το ρίξει κάτω, σε µια περίοδο που διακυβεύονται πολλά γύρω από το µέλλον της ∆ΕΗ. Σύµφωνα µε τον ίδιο δεν είναι τυχαίο που διέρρευσε τώρα το έγγραφο, σε µια στιγµή που η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε το κτίριο της ∆ΕΗ αντιδρώντας στα σενάρια ιδιωτικοποίησής της που εξυφαίνονται και τα οποία έχουν τη σύµφωνη γνώµη των ιδιωτών ανταγωνιστών της.


ΕΙΣΕΠΡΆΞΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 2010

τι εισέπραξε αλήθεια πέρυσι η ΓΕΝΟΠ; το έγγραφο δείχνει ότι έλαβε από τη ∆ΕΗ επιχορήγηση 534।000 ευρώ ως “κάλυψη ετησίων δαπανών προϋπολογισµού ΓΕΝΟΠ” και ως “κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν σε θέµατα της ∆ΕΗ” (ηµερίδες, σεµινάρια, κλπ). Και επιπλέον 72.000 ευρώ µε την αιτιολογία “κάλυψη δαπανών για µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό”. το σύνολο είναι 606.478 ευρώ, στα οποία αν προσθέσουµε τα 2,49 εκατ. µε τα οποία ενισχύθηκε ο οργανισµός Κοινωνικών ∆ραστηριοτήτων, το άθροισµα είναι 3,1 εκατ. Και αν προσθέσουµε και το δάνειο των 500.000, έχουµε 3,6 εκατ. ευρώ.
tanea.gr
Read more...

Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων


Δηµόσιο: Από το 2,55% στο 4% των αποδοχών
tanea.gr

Ασφαλισµένοι του ΙΚΑ ψάχνουν να βρουν γιατρό µέσω λίστας. Εκτός της ταλαιπωρίας αναµένεται  και να αυξηθούν οι εισφορές των συνταξιούχων για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη. Η αρχή  γίνεται µε τους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου
Αυξήσεις στις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι του Δηµοσίου για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη σε δύο δόσεις προβλέπονται στο νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστηµα υγείας που ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα. Οι εισφορές θα διαµορφωθούν στο 4% των συντάξιµων αποδοχών, από 2,55% που είναι σήµερα. Ειδικότερα, η εισφορά ύψους 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1-1-2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται τελικά σε 4%. Από το 2012, για όλα τα Ταµεία, η εισφορά τουασφαλισµένου για την κάλυψη παροχών πρωτοβάθµιας φροντίδας θα είναι 4%. Επίσης, προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.

στον νεο νομο προβλέπoνται συγκεκριµένοι πόροι για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισµός Παροχών Υπηρεσίας Υγείας). Αυτοί θα είναι:

1. Η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ. Η επιχορήγηση αφορά τη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.

2. Οι ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισµένου - εργοδότη. Οι πόροι του ΟΠΑΔ που προέρχονται από τις εισφορές εργαζοµένων σε ποσοστό 2,55% και τις εισφορές του εργοδότη σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δικαιούχων του.

3. Η προβλεπόµενη εισφορά των συνταξιούχων, που θα ανέρχεται σε ποσοστό 4%. Η εισφορά 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1/1/2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται τελικά σε 4%. Στις περιπτώσεις ασφαλιστικών οργανισµών που η συγκεκριµένη εισφορά είναι µικρότερη από το 4%, αυτή από 1/1/2012 θα διαµορφωθεί επίσης στο 4%.

4. Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΓΑ όπως έχουν διαµορφωθεί και ισχύουν σήµερα, αναπροσαρµόζονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 3%. Σχετική υπουργική απόφαση του Γ. Κουτρουµάνη εστάλη για δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Σηµειώνεται ότι στον νέο νόµο ορίζεται ότι µε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγκρίνεται ο Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας.

Στο 0,6% η ετήσια επιχορήγηση του προϋπολογισµού για νέους ασφαλισµένους


Read more...

Φυλακή 20 χρόνια και Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή

Αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες προβλέπονται στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί σήµερα στη Βουλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΉΝΉ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

.tanea.gr

Tο νέο φορολογικό  νοµοσχέδιο έφερε προς  συζήτηση στο χθεσινό  Υπουργικό Συµβούλιο  ο υπουργός Οικονοµικών  Γιώργος Παπακωνσταντίνου  όπου και εγκρίθηκε και  αναµένεται να κατατεθεί  σήµερα στη Βουλή
Στη φυλακή µέχρι20 χρόνια θα µπαίνουν οιφοροφυγάδες για µεγάλα ποσά, της κατηγορίας του κακουργήµατος, σύµφωνα µε το νέο φορολογικόνοµοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συµβούλιο και αναµένεται να κατατεθεί σήµερα στη Βουλή. Σήµερα η αντίστοιχη ποινή είναι µέχρι 10 χρόνια.

Το νοµοσχέδιο κινείται σεµεγάλο βαθµό στην αυστηρή γραµµή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προβλέποντας αυστηρές ποινές και Αυτόφωρο – από το πρώτο ευρώ – για τους φοροφυγάδες, µε την ελπίδα να περιοριστεί έτσι η έκταση του φαινοµένου και να ανακάµψουν τα έσοδα του ∆ηµοσίου. Σηµειώνεται ότι σε βαθµό κακουργήµατος τιµωρούνται η µη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και η φοροδιαφυγή εισοδήµατος άνω των 150.000

ευρώ, ενώ τα χαµηλότερα ποσά είναι πληµµελήµατα.

Σύµφωνα µε το ενηµερωτικό σηµείωµα του υπουργείου Οικονοµικών για το εν λόγωνοµοσχέδιο, εκτός από τις κακουργηµατικές, αυξάνονται και οιπληµµεληµατικές ποινές της µη καταβολής βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών προς το ∆ηµόσιο.

Στα πληµµελήµµατα της φοροδιαφυγής, εξάλλου, το ελάχιστον ποσό εξαγοράς της ποινής αυξάνεται στα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ τηνηµέρα που ισχύει σήµερα, και το ανώτατο ποσό εξαγοράς γίνεται 100 ευρώ την ηµέρα. Ετσι, η εξαγορά της ποινής δεν θα είναι στο εξής πιο συµφέρουσα για τον φοροφυγάδα από την εξόφληση του φόρου του, όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις σήµερα. Στα κακουργήµατα δεν υπάρχει εξαγοράσιµη ποινή.

Επιπλέον, καταργείται η δυνατότητα µετατροπής ή αναστολής εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ. Το νοµοσχέδιο ορίζει επίσης ότι µετατρέπονται σε διαρκή τα αδικήµατα (και εποµένως οδηγούνται στο Αυτόφωρο όσοι τα διαπράττουν) της µη καταβολής βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών, της φοροδιαφυγής µε την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος και της φοροδιαφυγής για µη απόδοση ή ανακριβήαπόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούµενων φόρων, τελών ή εισφορών.

ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ: n Για τη µη καταβολή βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών,το Αυτόφωρο ισχύει για αδικήµατα που έχουν τελεστεί στο χρονικό διάστηµα από την παρέλευση 4 µηνών µέχρι και τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόµενης προθεσµίας παραγραφής.

Η προθεσµία παραγραφήςείναι 5 χρόνια για τα πληµµελήµατα και 15 για τα κακουργήµατα, εποµένως η προθεσµία για το αυτόφωρο είναι οι 20 µήνες στην περίπτωση του πληµµελήµατος και τα 5 χρόνια στην περίπτωση του κακουργήµατος.

n Αντίστοιχα, για τηµη απόδοση ή την ανακριβή απόδοση του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούµενων φόρων, τελών ή εισφορών, το Αυτόφωρο ισχύει για το χρονικόδιάστηµα από την ηµέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος µέχρι τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόµενης προθεσµίας παραγραφής, δηλαδή και πάλι για διάστηµα 20 µηνών ή 5 ετών, ανάλογα µε το αδίκηµα.

αρσή ΑΠΟΡΡΉΤΟΥ. Το νοµοσχέδιο ορίζει επίσης ότι το υπουργείο Οικονοµικών θα δηµοσιοποιεί στον διαδικτυακό τόπο του τα στοιχεία των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το ∆ηµόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ,εφόσον η καθυστέρηση ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Τα ληξιπρόθεσµα θα διαχωρίζονται σε εισπράξιµα και µη εισπράξιµα, µε βάση κανόνες. Πάντως, όσα εντάσσονται στην τελευταίακατηγορία δεν θα διαγράφονται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. Το νοµοσχέδιο θεσπίζει, επίσης, τον θεσµό του εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος (όχι όµως γενικού εισαγγελέα, όπως προέβλεπε τοαρχικό σχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου).

Στα πληµµελήµατα αυξάνεται το τίµηµα εξαγοράς από τα τρία στα 20 ευρώ

Μειώνεται η φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων

ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του φορολογικού συντελεστήεπί τωνκερδών των επιχειρήσεων από 24% σήµερα σε 20% από 1/1/2011 προχωρεί µετο φορολογικό νοµοσχέδιο η κυβέρνηση, σε µια προσπάθεια να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα.

Ο νέος συντελεστής εφαρµόζεται για το σύνολο των κερδών, διανεµοµένων και µη. Επιπλέον, για τα διανεµόµενα προβλέπεται παρακράτηση φόρου µε συντελεστή 25%. Τα µερίσµατα εντάσσονται στη φορολογική κλίµακα, ουσιαστικά όµως – όπως σηµειώνει τουπουργείο Οικονοµικών – εξαντλείταιη φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νοµικού προσώπου και25% παρακράτηση στα µερίσµατα) για την πλειοψηφία των µετόχων.

ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ: n Αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης σε περίπτωση προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια για φορολογικές διαφορές, από 25% στο 50% του αµφισβητούµενουκύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συµβεβαιούµενων µε αυτόν φόρων και τελών. Σταπρόστιµα παραµένει στο 25%.

n ∆ίνεται η δυνατότητασυµψηφισµού βεβαιωµένων χρεών προςτο ∆ηµόσιο µε βέβαιεςκαι εκκαθαρισµένες χρηµατικές απαιτήσεις κατά του ∆ηµοσίου.

n Αυξάνεται από 0,15% σε 0,20% ο συντελεστής φορολόγησης για πωλήσεις µετοχών που πραγµατοποιούνται από 1/1/2011 έως το τέλος το χρόνου, ενώαπό 1/1/2012 δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών, αλλά θα φορολογείται η υπεραξία. n ∆ίνονται φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή και τη συντήρηση εµπορευµατικών κέντρων.

n Θεσπίζονται διατάξεις γιατον ορισµό της φορολογικής κατοικίας, έτσι ώστε κάθε φυσικό πρόσωπο που κατοικεί ή διαµένει περισσότερες από 183 ηµέρες τον χρόνο στην Ελλάδα να φορολογείται για το παγκόσµιοεισόδηµά του. Σε φόρο για το εισόδηµα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαµονής του.

n Για λόγους φορολόγησης ΦΠΑ στις οικοδοµές, αν δεν πουληθούν τα διαµερίσµατα, θεωρείται ως νεόδµητο το ακίνητο µέχρι τη συµπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδοµής.

ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΩΝ. Με το νοµοσχέδιο θεσπίζεται επίσης η κάρτα αποδείξεων, στην οποία θα καταγράφονται οι δαπάνες των φορολογουµένων. Οσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών µε χρήση ταµειακών µηχανών υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά δεδοµένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάσηδεδοµένων της ΓΓΠΣ. Η κάρτα είναι ανώνυµη και προαιρετική.

∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ∆ΟΣΕΙΣ
Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται όταν υποβάλλεται η περιοδική δήλωση και θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικά οφειλόµενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο 60%, προσαυξηµένο κατά 2%, θα καταβάλλεται σε 2 ίσες µηνιαίες δόσεις, όχι µικρότερες από 300 ευρώ καθεµία


Read more...

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στις κηδείες των διαδηλωτών στο Μπαχρέιν

Θρήνος για τα θύματα της πλατείας Περλ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Μανάμα, Μπαχρέιν
Νέο κύμα λαϊκής οργής αναμένεται να προκαλέσουν οι κηδείες των Σιϊτών διαδηλωτών που γίνονται σήμερα, Παρασκευή στο Μπαχρέιν, δοκιμάζοντας έτσι την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις εμπνευσμένες από το παράδειγμα της Αιγύπτου.

Ενώ οι τελετές για τους πρώτους τρεις νεκρούς διαδηλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει, περίπου 200 άτομα φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ, στα πρότυπα της πλατείας Ταχρίρ στο Κάϊρο.

Όπως καταγγέλλεται, εκτός από τα θύματα, υπάρχουν και περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

Οι διαδηλωτές προέρχονται από την Σιϊτική πλειοψηφία, που απαιτεί να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην διακυβέρνηση της χώρας.

Το Μπαχρέιν κυβερνάται από ένα Σουνίτη Μουσουλμάνο βασιλιά, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στη Σιϊτική κοινότητα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Αλλαγές από το Δημοτικό έως το Λύκειο σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Θα ξεκινήσουν πιλοτικά


Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014
Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014 (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σειρά αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο τη φετινή χρονιά σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές θα γίνουν και στη δομή της εκπαίδευσης, καθώς και στο στελεχιακό δυναμικό της. Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται στο διορισμό περίπου 2.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Από τη νέα σχολική χρονιά, επίσης, θα εφαρμοστούν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110-130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012-13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Παράλληλα, πριν από το τέλος Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραµµα για την Α΄τάξη Λυκείου, το οποίο θα εφαρµοστεί τη νέα χρονιά 2011-12.

Στο νέο αυτό πρόγραµµα, όσον αφορά τα µαθήµατα και την ωρολόγια κατανοµή τους, δεν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές σε σχέση µε ό,τι ισχύει µέχρι σήµερα, ενώ το µάθηµα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους µαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου.

Πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το νέο ωρολόγιο πρόγραµµα µε τις επιλογές µαθηµάτων θα ανακοινωθεί αργότερα, πιθανόν στο τέλος του α΄εξαµήνου του 2011.

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια όσον αφορά την κατανοµή των µαθηµάτων και την ανάπτυξη των επιλογών µαθηµάτων από τους µαθητές, καθώς οι δυο αυτές τάξεις θα συνδέονται άµεσα µε την πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα παρακάτω:

- Στη διάρκεια της φοίτησής του στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί µικρό αριθµό υποχρεωτικών µαθηµάτων, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες που θα τον οδηγούν στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

- Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

- Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β΄και τη Γ΄ Λυκείου. Η είσοδος των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο). Η τελική κατάταξή τους σε πανεπιστηµιακά τµήµατα ή τµήµατα ΤΕΙ θα γίνεται έπειτα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) στη διάρκεια του Α΄ έτους σπουδών.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Τη νέα σχολική χρονιά θα διοριστούν λιγότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ανακοινώσει τον συγκεκριμένο αριθμό τον Ιούνιο, όταν θα γνωρίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 5.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν λιγότεροι από 2.000 µόνιµοι εκπαιδευτικοί και µέσα σε αυτούς υπολογίζονται και οι επιτυχόντες και διοριστέοι του επικείµενου διαγωνισµού Ειδικής Αγωγής.

Για τον γενικό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρόθεση του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσα στο 2012, ωστόσο τόσο η ημερομηνία, όσο και οι νέοι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη του α' εξαμήνου του 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...