Σάββατο 28 Μαΐου 2011

"Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα"

Πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις από τον επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ


http://img.protothema.gr/FFB0C4B089AC83E7776A70253047EC26.jpg
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα σε ιδιωτικοποιήσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

"Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους κατά 20%", σημειώνει ο Σταρκ στη συνέντευξή του αυτή, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ειδικοί υπολογίζουν ότι αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους", σημειώνει.

Ο Σταρκ απορρίπτει επίσης τις προτάσεις περί "αναδιάταξης" του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, λέγοντας ότι αυτό θα μείωνε μόλις και μετά βίας το φορτίο του χρέους, ενώ θα παρέλυε την οικονομική προσαρμογή.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Φοροµπλόκο σε καταθέσεις


Παγώνουν οι λογαριασµοί φοροφυγάδων που χρωστούν στην Εφορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

.tanea.gr
Στο «πάγωµα» τραπεζικών λογαριασµών και στηδέσµευση περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδωνπολιτών που βαρύνονται µεαδικήµατα φοροδιαφυγής προχωρεί, η ΑρχήΚαταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες (Ξέπλυµα Χρήµατος) σε στενή συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών. Ηδη κατά το πρώτο πεντάµηνο του 2011 έχουν εκδοθεί από την Αρχή περίπου 30 διαταγές δέσµευσης εγκληµατικού προϊόντος, το συνολικόποσό του οποίου ξεπερνά τα 20 εκατ.ευρώ.

Το υπουργείο Οικονοµικών αξιοποιώντας τις πρόσφατεςνοµοθετικές αλλαγέςµε τις οποίες η φοροδιαφυγή χαρακτηρίστηκε ως βασικό έγκληµα(Ν.3842/2010),έχει παραπέµψει στην Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες δεκάδες περιπτώσεις φορολογουµένων πουδεν αποδίδουν - υπεξαιρούν φόρους, προκειµένου,µε τη σειρά της, να προχωρήσει στον εντοπισµό και στη δέσµευση του εγκληµατικού προϊόντος της φοροδιαφυγής. «Τους λέµε ξεκάθαρα, ή πληρώνετε τους φόρους που οφείλετε ή σας δηµεύουµε την περιουσία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει καµία ανοχή στη φοροδιαφυγή και απέναντι σε όσους υπεξαιρούν δηµόσιο χρήµα».

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών έχουνλάβει εντολέςαπό την πολιτική ηγεσία ώστε να αποστέλλουν µε ταχύτατες διαδικασίες στην Αρχή για το Ξέπλυµα Χρήµατος και στους αρµόδιους εισαγγελείς υποθέσεις µεγάλης φοροδιαφυγής αλλά και κάθε υπόθεση που χρήζει διερεύνησης. Ηδη έχουν διαβιβαστεί δεκάδες υποθέσεις που συνοδεύονται µε αίτηµα «παγώµατος» τραπεζικών λογαριασµών ή δήµευσηςπεριουσίαςίσης αξίας µε τους οφειλόµενους φόρους. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές – όχι σε όλες – διατάσσεται από την Αρχή η απαγόρευση της κίνησης λογαριασµών, τίτλων, χρηµατοπιστωτικών προϊόντων ή το άνοιγµα θυρίδων ή ακόµη η απαγόρευση µεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη - φοροφυγά. Με την παρέµβαση αυτή το ∆ηµόσιο αφενός εξασφαλίζει άµεσα τα συµφέροντάτου, αφετέρου απεµπλέκεται από πολύχρονες δικαστικές διενέξεις.

Αυτό συµβαίνει διότι οι φοροφυγάδες που προσωρινά χάνουν την πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία, απευθύνονται οι ίδιοι στις φορολογικές Αρχές προς ρύθµιση των χρεών – διαφορών και δεν καταφεύγουν σε δικαστικές διαµάχες, καθώς «καίγονται» να ανακτήσουν την περιουσία τους, αλλά και να αρθεί το αξιόποινο για το βασικό έγκληµα της φοροδιαφυγής που τους θέτει στο στόχαστρο των Αρχών. Ο δε πειθαναγκασµός των φοροφυγάδων σεέγκαιρη καταβολή των χρεών τουςαπαλλάσσει και τα δικαστήρια από τον υπερβολικό φόρτο εκδίκασης µεγάλου αριθµού υποθέσεωνγια ξέπλυµα µαύρου χρήµατος.

«Τους λέµε ξεκάθαρα, ή πληρώνετε τους φόρους που οφείλετε ή σας δηµεύουµε την περιουσία»

Ελεγχοι και για ξέπλυµα χρήµατος

Το υπουργείο Οικονοµικών δεν αξιοποιεί την Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες µόνον για τον πειθαναγκασµό των φοροοφειλετών, αλλάκαι για τον προληπτικό έλεγχο υποθέσεων – φορολογικώνκαι µη – που υποκρύπτουν νοµιµοποίηση προϊόντος εγκλήµατος. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική ∆ιεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονοµικών έχει ζητήσει από τράπεζες, µεσίτες, λογιστές, δικηγόρους κ.ά.

να καταγγέλλουν τους πελάτες στην Αρχή σε περίπτωση που διαπιστώνουν ξέπλυµα µαύρου χρήµατος.
Read more...

Επιστρέφουν στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι»

Διαδηλώνουν για τέταρτη μέρα

Ανανέωσαν για σήμερα το απόγευμα το ρανεβού τους στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι», αποφασισμένοι να διατηρήσουν για τέταρτη μέρα τις κινητοποιήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν αύριο.

Παρά τη χθεσινή βροχή, μεγάλη ήταν η προσέλευση στην πλατεία Συντάγματος, όπου για τρίτη συνεχή ημέρα κυριάρχησαν και τα πανό σε ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά...

Στο Facebook και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ανάλογα μηνύματα νέων, που εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν ένα καλύτερο μέλλον δημοσιεύονται και στη σελίδα «Ευρωπαϊκή Επανάσταση».

Πρόκειται για μια σελίδα που έφτιαξαν Έλληνες και Ισπανοί, οι οποίοι καλούν όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις την Κυριακή, 29 Μαΐου, στις κεντρικές πλατείες των χωρών τους.

«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας. Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση στη σελίδα.
Read more...

Παπακωνσταντίνου: Θα μείνουμε στο ευρώ και θα λάβουμε και την πέμπτη δόση

Κατηγορηματικά απέκλεισε την επιστροφή στην δραχμή ο υπουργός Οικονομικών


«Δεν υπάρχει ζήτημα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική κάθε σχετική συζήτηση.

Μιλώντας το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του Mega ο Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ευρώ είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού που ήρθε με πολλές θυσίες και κακώς γίνονται τέτοιες συζητήσεις περί επιστροφής στην δραχμή.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου, είπε πως η Μαρία Δαμανάκη ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα κόμματα και την ελληνική κοινωνία και να εκφράσει την αγωνία της για ένα κλίμα που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε άδικο το κλίμα που δημιουργείται γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη συναίνεσης και επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μιλώντας για τις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως στόχος είναι η εξυγίανσή τους και πως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση το κλείσιμο κάποιας επιχείρησης, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν χρειαστεί, θα κλείσουν και ΔΕΚΟ.

Διευκρίνισε πάντως πως η τρόικα δεν ζητεί κλείσιμο συγκεκριμένης ΔΕΚΟ।

tanea.gr
Read more...

Α.ΛΕΡΙΚ: "ΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκταμιεύσει τελικά την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Άνταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Στο τέλος, το Ταμείο θα...
δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους», υποστήριξη ο Λέρικ.
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, το ΔΝΤ σήμερα «πληρώνει» τα λάθη που έγιναν πριν από ένα χρόνο.
«Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολύ πιο σκληρά απ' όσο προβλέπαμε γενικά. Όμως το γεγονός παραμένει ότι οι όροι δεν εκπληρώθηκαν. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ήταν κακοσχεδιασμένο εξ αρχής (...) Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος», εξήγησε.

Read more...

ΗΞΕΡΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!!


"ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ" ΛΕΕΙ Ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Εάν ισχύει η πληροφορία που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προμελετημένο έγκλημα κατά της οικονομίας που σίγουρα γνώριζε ο Γ. Παπανδρέου. Από...
το 2009 ήταν γνωστή η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του τότε αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στις 7 Ιουλίου 2009, ο Αλμούνια ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι στο τέλος του έτους, το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι εάν είναι έτσι τα πράγματα ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είχε ενημερώσει τον Γ. Προβόπουλο που αποτελούσε επιλογή του Γ. Σουφλιά. Και είναι επίσης βέβαιο ότι ο Προβόπουλος στις συναντήσεις που είχε με τον Παπανδρέου του είχε δώσει τα στοιχεία. Οπότε...
Read more...

Επίσκεψη πρωθυπουργού του Καναδά στην Αθήνα...



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό του Καναδά Stephen Harper, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Το πρωί του Σαββάτου ο... κ. Χάρπερ επισκέφτηκε τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τον Καναδό πρωθυπουργό, τόνισε ότι είναι μεγάλη χαρά να υποδέχεται τον ηγέτη του Καναδά και τους συνεργάτες του, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία. «Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλές, αλλά θα καταβάλλουμε προσπάθεια να γίνουν καλύτερες», δήλωσε.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά, που αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως είπε, ενώ σημείωσε «πως η φιλόξενη χώρα υποδέχθηκε τους πολιτικούς πρόσφυγες επί στρατιωτικής δικτατορίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο αείμνηστος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου» .

Στη συνέχεια υπογράμμισε την παρουσία των αρχαιοελληνικών σπουδών και των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του Καναδά, προσθέτοντας πως στα ελληνόφωνα σχολεία της χώρας διδάσκονται τα νέα πειραματικά βιβλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, τόνισε τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του Καναδά πρωθυπουργού αύριο στα Καλάβρυτα, τόπο θυσίας και μαρτυρίας για τους αγώνες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην Αθήνα, τονίζοντας πως ο Καναδάς έχει 250 χιλιάδες Έλληνες, από τους οποίους δύο βρίσκονται σήμερα μαζί του και είναι ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ και ο βουλευτής Κώστας Μενεγάκης.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν πρόσφατα ο Καναδός πρωθυπουργός σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος επέδωσε στον Καναδό πρωθυπουργό το χρυσό μετάλλιο του Περικλέους, σύμβολο της εποχής της Δημοκρατίας και του χρυσού αιώνα των Αθηνών.
protothema



Read more...

Τι θα άλλαζε στη ζωή μας εάν επιστρέφαμε στη δραχμή;...



Η επιστροφή στη δραχμή με ταυτόχρονη υποτίμηση του νομίσματος θα σήμαινε όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι για την... αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχμές αντί για 340,75 δραχμές που είναι η κλειδωμένη ισοτιμία με την οποία η χώρα μπήκε στο ευρώ το 2001. Πιο άπλα θα αγοράζουν ακριβότερα το ευρώ κι έτσι όλα αυτά τα προϊόντα που αποτιμώνται σε αυτό.

Εκτίναξη του ήδη υπέρογκου δημόσιου χρέους, δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και του επιπέδου διαβίωσής τους, κατακόρυφη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, άνοδος των επιτοκίων σε εφιαλτικά επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν και ουσιαστικά απαγόρευαν τον δανεισμό και φτώχεια.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι επιπτώσεις που θα προκαλούσε η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή – σενάριο που δεν προβλέπεται σε επίπεδο θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διακινείται από κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας, όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό. Η Ελλάδα μαζί με τη δραχμή θα επέστρεφε 50 χρόνια πίσω θυμίζοντας άλλες εποχές χωρίς να υπολογίζεται ένα ντόμινο άλλων δυσμενών εξελίξεων που θα προκαλούνταν στο τραπεζικό σύστημα και θα καταδίκαζαν τη χώρα σε υπανάπτυξη.


Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει μεγάλη αύξηση των τιμών μέσα σε μια νύχτα και αυτό γιατί η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει, τόσο καταναλωτικά προϊόντα όσο και πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό για την εγχώρια παραγωγή. Άρα οι αρνητικές επιδράσεις θα επηρέαζαν όλο το φάσμα της παραγωγής.

Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και στον τραπεζικό τομέα. Η κεφαλαιακή δομή των εγχώριων τραπεζών θα αντιμετώπιζε προβλήματα, θα υπήρχαν σημαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναμία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εσωστρέφεια και καμία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Επιπλέον η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε σε παύση των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
metrogreece.gr



Read more...

"Ύψωσαν" τουρκική σημαία στη Σαντορίνη...



Στα χνάρια του γερμανικού περιοδικού Focus αποφάσισε να βαδίσει η ολλανδική εφημερίδα De Pers, υψώνοντας την τουρκική σημαία στην κορυφή τρούλου εκκλησίας της Σαντορίνης.

Το προκλητικό εξώφυλλο της... εφημερίδας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως αυτά του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία ή να εμφανίζεται ως ζητιάνα.

Με τη βοήθεια του Photoshop, το free-press έντυπο τοποθέτησε στη θέση του σταυρού της εκκλησίας την τουρκική σημαία προκειμένου η φωτογραφία να συνοδεύσει άρθρο αναφορικά με τους Τούρκους που, ενόψει πτώχευσης της Ελλάδας, βρίσκουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει κρατικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέρος του ΟΤΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και ορισμένους αερολιμένες.

Επιχειρηματίες από την Τουρκία, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος της De Pers Eva Ludemann, ετοιμάζονται να αγοράσουν ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και ακόμα και σύνολο νησιών.

Αναφέρει μάλιστα ειρωνικά, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι οι διπλωμάτες της χώρας μας σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν για να συντηρήσουν προσωπικού καθαρισμού.
Στο δημοσίευμα, η Eva Ludemann σημειώνει ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια μετά τους σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Ελλάδα το 1999 και ότι έχει τετραπλασιαστεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν, κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό και το Αιγαίο.

Η απάντηση του δημάρχου Θήρας υπήρξε άμεση, με τον Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο να αποστέλλει επιστολή στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το υβριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας προσβάλλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης.

Το δημοσίευμα, όπως επισημαίνει, δημιουργεί εικόνες αποπροσανατολισμού, παράγει ψευδείς ειδήσεις, από σκοπιμότητα ή πορισμό οφέλους, και πιθανόν εγείρει εθνικά ζητήματα.

"Με τα δημοσιεύματά σας προκαλείται το αίσθημα της περηφάνιας του λαού μας και αυτό δεν το ανεχόμαστε. Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Επιφυλασσόμαστε δε παντός νομίμου δικαιώματός μας", υπογραμμίζει.
news247.gr



Read more...

Θα μας τρελάνουν!

"Παραπλανητικά" τα περί εξόδου από το ευρώ λέει ο Παπακωνσταντίνου

http://img.protothema.gr/F23AE627017DCB3CFFDAC39D1672A921.jpg

Το μόνο βέβαιο είναι πως πιστεύουν ότι μπορούν να μας τρελάνουν!

Γιατί δεν μπορεί την μία ημέρα η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη να σπέρνει τον πανικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των ευρωαγορών, με τις «αποκαλύψεις» της περί συζητήσεων, σεναρίων και πλάνων για … εξοστρακισμό της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ και μετά να έρχεται ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών και να κατακεραυνώνει από τηλεοράσεως όσους (!;) απεργάζονται τέτοια σενάρια.

Δεν μπορεί την μια να βγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και να δηλώνουν την αναγκαιότητα επίτευξης συναίνεσης για να μην ξεμείνει η χώρα από τα μνημονιακά δάνεια και τις δόσεις «που θα μας βγάλουν το καλοκαίρι» κι από την άλλη, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να βγαίνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και να δηλώνει τη … βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει την 5η δόση του Ιουνίου!

Δεν γίνεται να δηλώνει βέβαιος ότι δεν θα ξεμείνει η χώρα από λεφτά με το ατράνταχτο επιχείρημα: « θα βρεθεί και θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση». Ούτε να μας λέει ότι ακόμα το … παλεύει γιατί «η διαπραγμάτευση δεν κλείνει αν δεν κλείσει».

Δεν γίνεται η κυβέρνηση να αφήνει χθες, σχεδόν όλη την ημέρα, την κρισιμότερη της εβδομάδας αν θέλετε, τους μικροκαταθέτες, τους Έλληνες φορολογούμενους, μισθωτούς, ανέργους, συνταξιούχους, να αναρωτιούνται πότε θα «σκάσει» η βόμβα με την οποία ώρες πριν τους είχε τρομοκρατήσει από τας Ευρώπας η κυρία Δαμανάκη. Να τρέχουν στα γκισέ των τραπεζών για να σηκώσουν τις οικονομίες τους.

Δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα να χάσει από τη ρευστότητά τους περί τα 1,5 δις ευρώ (αυτά που σηκώνανε οι τρομοκρατημένοι) και σήμερα το πρωί ο υπουργός των Οικονομικών να λέει πως οι συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ είναι «παραπλανητικές» , να διαβεβαιώνει πως ούτε η η Ελλάδα έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε φυσικά οι εταίροι μας και να καταλήγει πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας»!

Για να μην σχολιάσουμε το έτερο απίστευτο επιχείρημα ότι ούτε χρεοκοπία θα έχουμε, ούτε αποχώρηση από το ευρώ γιατί «η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η μη εκταμίευση της 5ης δόσης»
Αν απορείτε τι γνωρίζει η Ευρώπη κι όχι εσείς, ο κύριος Παπακωνσταντίνου σας λύνει την απορία: «Αν ζωστούμε με πυρομαχικά και ανατιναχτούμε, θα καταστρέψουμε τους γύρω μας και θα έχουμε ανατιναχτεί και εμείς» …
(Σ.Σ: Φοβού τους Έλληνες …)

Read more...

Μυστικό ταξίδι κλιμακίου της DT στην Αθήνα, πριν την επιστολή Παπακωνσταντίνου

Επίσκεψη-αστραπή

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα -προς απόδειξη της σημασίας που δείχνει η Deutsche Telekom στην επένδυση που έκανε στον ΟΤΕ- πραγματοποίησε την Τρίτη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του γερμανικού οργανισμού.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρενέ Όμπερμαν, είχε ενημερωτική συνάντηση για τα ζητήματα του ΟΤΕ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μ. Τσαμάζ.

Η γερμανική αποστολή, όπως επισημαίνουν πηγές από τη Βόννη, πραγματοποίησε την εν λόγω αποστολή στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που διοργανώνει η DT σε χώρες, όπου διατηρεί επενδύσεις. Και φέτος, λένε οι ίδιες πηγές, επελέγη η Ελλάδα, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας που έχει ο ΟΤΕ για την DT.

Αν και η άφιξή τους παρέμεινε μυστική, γεγονός που πυροδότησε ποικίλλες συζητήσεις, εν τούτοις, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης.

Πάντως, 24 ώρες μετά την αναχώρησή τους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση της DT, επισημαίνοντας την πρόθεση του Δημοσίου να πωλήσει τα ποσοστά του στον ΟΤΕ.

Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ποσοστό που επιθυμεί να πωλήσει το Δημόσιο, κάτι που θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο νήμα της πρωτιάς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

newpost.gr








Στο νήμα της πρωτιάς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Σύμφωνα με τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον «Τύπο της Κυριακής» και στο «Πρώτο Θέμα», η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, κλείνει σημαντικά και το προβάδισμα του ενός κόμματος έναντι του άλλου βρίσκεται σε οριακά σημεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 0,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην δεύτερη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, το ΠΑΣΟΚ δείχνει οριακό προβάδισμα της τάξεως του 0,3% έναντι της ΝΔ.


Δημοσκόπηση της Pulse - RC

Ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, και χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse - RC που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Αρμα Πολιτών.

Ένα 3,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 23,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το 7,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ισοπαλία υπάρχει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός καθώς συγκεντρώνουν από 20,5%, με το 56% να μην επιλέγει πάντως κανέναν από τους δύο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 74% των ερωτηθέντων, εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ το 53% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, το 76% των πολιτών εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Το 52% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην συμφωνήσει με τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 53% εμφανίζεται θετικό όσον αφορά τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας. Τέλος, ένα 46% εκτιμά πως οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Δημοσκόπηση της ALCO

Οριακό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 20,7% έναντι 20,4% της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,6 , ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2, η Δημοκρατική Συμμαχια με 2,6, η Δημοκρατική Αριστέρα με 2,3, οι Οικολόγοι με 2 και το Αρμα Πολιτών με 1,1%.

Την ίδια ώρα, το 43% των πολιτών συμφωνεί με την αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το 40% διαφωνεί. Το 82% ξεκαθαρίζει πως δεν θα δέχθει πληρώσει νέους φόρους για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ το 62% φοβάται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει αδυναμία ακόμα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το 68% ζητά μάλιστα την αντικατάταση του Γιώργου Παπακωστανίνου, την ώρα που επτά στους δέκα πιστεύουν πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι το 54% συμφωνεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, το 60% συμφωνεί με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, το 61% με την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, ενώ το 68% διαφωνεί κάθετα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων.
Read more...

Δίνουν πίσω φόρους, ζητούν και άλλα «ασημικά»...



Η άρον άρον πώληση οκτώ δημοσίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου κατεβάζει τον πήχυ για τη νέα φοροεπιδρομή. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, το... ζήτημα που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος τους, όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η τρόικα απαιτεί την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων σε χρόνο «ντε-τε», προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ και τη συμφωνία για νέο δάνειο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν βαραίνει τόσο αν πήγαμε καλά στο πρώτο τρίμηνο όσο αν θα πάμε καλά τον προσεχή χρόνο.

Ειδικά στο ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, η συναίνεση που αναζητούνταν αποσκοπεί στο να μη βρεθούν κάποιοι στη δύσκολη θέση, μελλοντικά, να κατηγορηθούν ότι ξεπούλησαν επιχειρήσεις και δημόσιες εκτάσεις.

Η πρώτη κίνηση μπορεί να έγινε προχθές με τον ΟΤΕ, αλλά η τρόικα φαίνεται να ζητεί άμεση πώληση -αν είναι δυνατόν και μέσα στον επόμενο μήνα ή το πολύ δίμηνο- και των υπόλοιπων 7 επιχειρήσεων που θα πουληθούν στο 100%, καθώς και των υπόλοιπων τεσσάρων επιχειρήσεων που θα εκποιηθούν μερικώς.

Εξ αυτών σύμβουλοι έχουν οριστεί για ΕΑΣ, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ και ΟΔΙΕ, ενώ αναζητούνται για άλλες έξι επιχειρήσεις: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, καζίνο Πάρνηθας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Λάρκο.

Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στην οδό Νίκης, η τρόικα επικεντρώνεται και στα διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ υπό τον φόβο της υπέρβασης των δαπανών τους. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι κυρίαρχο αίτημά τους και βέβαια δεν πρόκειται να δεχθούν προσλήψεις σαν τις 16.000 (7.000 νοσοκομεία, 4.000 εκπαιδευτικοί, 2.500 Ο.Α.) που έγιναν πέρυσι εν μέσω κρίσης.

Στο επίμαχο για τους φορολογουμένους κομμάτι των φόρων, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιορίζεται απλώς στο να τους φέρουν την κοστολόγηση των μέτρων που η κυβέρνηση θα αποφασίσει - αν και απορρίπτουν εκ των προτέρων οποιοδήποτε μέτρο θα πλήξει τις τράπεζες. Στον τομέα αυτό, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, μπορεί να κατεβεί και ο πήχυς σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν σε 10 σημεία:

1 Η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες. Τα δύο μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν αύξηση στο 12% από 10% του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων και επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), με στόχο την άντληση πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

2 Η μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 13% σε 23% θα αφορά τα εστιατόρια, το φαγητό delivery, ενώ είναι υπό διαμόρφωση η λίστα με τα τρόφιμα που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή. Δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

3 Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης πιάνει αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν τη διαμόρφωση στο ύψος του φόρου της μπίρας (2,60 ευρώ ανά εκατόλιτρο), που είναι και η πιο πιθανή επιλογή, ή ακόμα και στο 50% του ΕΦΚ για ποτά (2.450 ευρώ ανά 100 λίτρα), ήτοι 1.225 ευρώ - όπως ισχύει για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά.

4 Επιβολή ενιαίου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το ποσό στο οποίο έχουν φτάσει έως τώρα αφορά ενιαίο ΕΦΚ 340 ευρώ για θέρμανσης και κίνησης, από 21 ευρώ που ισχύει σήμερα για το θέρμανσης και 412 ευρώ για το κίνησης. Υπάρχει και πρόταση για μείωση του ΕΦΚ σε χαμηλότερα επίπεδα.

5 Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο προτείνεται να φτάσει ακόμα και στο ύψος του φόρου που θα καταλήξουν για το πετρέλαιο.

6 Η αύξηση κατά περίπου 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση ίσως και πάνω από 20% του φόρου στα πολυτελή οχήματα, στα σκάφη και στις πισίνες.

7 Η αλλαγή του συστήματος ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πώλησης για τα φθηνά τσιγάρα.

8 Για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου παίζουν σενάρια είτε να πέσει στα 8.000 ευρώ είτε στα 6.000 ευρώ. Το μέτρο πάντως θα πλήξει άμεσα τους μισθωτούς, καθώς η παρακράτηση φόρου εισοδήματος γίνεται βάσει κλίμακας. Και η πρόταση που υπάρχει είναι να ισχύσει από 1ης Ιουλίου.

9 Η περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών να γίνει με βάση το ετήσιο εισόδημα. Το όριο φαίνεται να μπαίνει στα 60.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν πέραν αυτού θα χάσουν τις όποιες απαλλαγές.

10 Η αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και η επιβολή εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσονται στις προτάσεις που έχουν γίνει.
enet.gr



Read more...

Εκτάκτως Eurogroup στις 6 Ιουνίου...



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την έκθεση αξιολόγησης την ελληνικής οικονομίας από την τρόικα σε έκτακτη σύνοδο του Eurogroup για τις 6 Ιουνίου, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Η ... έκθεση που θα συντάξει η τρόικα θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Επιπλέον, μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα έχει οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο επίσης αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του Eurogroup.
Η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι δύο εβδομάδες αργότερα, στις 20 Ιουνίου ενώ την ίδια εβδομάδα συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.Ο
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, θα έχει αρκετά σαφή εικόνα για το εάν θα δωθεί κανονικά ή με καθυστέρηση η 5η δόση, κι αυτό διευκολύνει τους πολιτικούς χειρισιμούς της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
anatropi2020.blogspot



Read more...

Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ στην Ομόνοια...



Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο που έχει ξεκινήσει στην Ομόνοια αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι... «τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι κόλαση για το λαό-παράδεισος για το κεφάλαιο. Φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, κόβουν κάθε δικαίωμα στη ζωή σε μας και στα παιδιά μας, φέρνουν ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Έτσι θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».

Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια θα παραβρεθεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
protothema


Read more...

Σχέδια και για χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές!

Εμμονή στην αδιέξοδη πολιτική


http://img.protothema.gr/CEC30C9DFD2C107CBBE595D1D2384E65.jpg

Η επόμενη μέρα του «ναυαγίου» της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών βρίσκει το οικονομικό επιτελείο να πρέπει να διαπραγματευθεί ξανά με την Τρόικα, από ακόμα πιο μειονεκτική θέση. Οι ελεγκτές πιέζουν για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις αλλά και φόρους «στα σίγουρα», που θα έχουν άμεση απόδοση για τα κρατικά ταμεία.

Ειδικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους των δανειστών αποτελούν, εκ των πραγμάτων πλέον, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα απαιτηθούν, αλλά και ο βαθμός συναίνεσης που αυτά μπορούν να συγκεντρώσουν.

Τις εκτιμήσεις τους αυτές οι ελεγκτές θα περιλάβουν και στην έκθεση που θα αποστείλουν σε τρεις εβδομάδες (μέσα Ιουνίου) σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Αν και η διαβούλευση τόσο με τους ελεγκτές της Τρόικα στο εξωτερικό, όσο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δανειστές της χώρας πως δεν θα καθυστερήσει την υιοθέτηση νέων φόρων-φωτιά, που απειλούν να αποτελειώσουν την αγορά και να στραγγίξουν κάθε ίχνος ρευστότητας που έχει απομείνει.

Αναζητεί όμως και νέα μέτρα, που θα προστεθούν στις αυξήσεις ειδικών φόρων σε καπνό, φυσικό αέριο και αναψυκτικά, αλλά στις επικείμενες αυξήσεις του ΦΠΑ που θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα και τον τουρισμό.

Χαράτσι στα γκισέ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, οι οποίες συνεχίζονται το σαββατοκύριακο, έχει πέσει και η ιδέα να επιβληθεί και ειδικό «χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (καταθέσεις, δάνεια κλπ) της τάξεως του 1-2 τοις χιλίοις.

Την ιδέα φαίνεται να καλοβλέπει καταρχήν η Τρόικα, αλλά όχι και η κυβέρνηση, αφού ένας τέτοιος «αναγκαστικός» φόρος, θα επιβαρύνει τις τράπεζες αλλά και όλους τους συναλλασσομένους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) σε μια κρίσιμη για την αγορά περίσταση.

Θεωρείται δε πως θα συναντήσει και ισχυρές αντιστάσεις από το κοινό, καθώς από φέτος έγινε υποχρεωτικό δια νόμου να γίνονται όλες οι συναλλαγές μεγάλων ποσών (από 1500 ευρώ και άνω) μέσω τραπεζών.

Κράχτες

Το παζάρι για ιδιωτικοποιήσεις έχει ως «κράχτες» το 16% του ΟΤΕ, για έσοδα 400 εκατ. ευρώ φέτος, αλλά και την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με διαδικασίες που θα ξεδιπλωθούν τις ερχόμενες βδομάδες.

Η κυβέρνηση θα εκχωρήσει άμεσα και περιουσία ύψους 40 δισ. ευρώ σε εταιρίες ειδικού σκοπού ( Special Purpose Vehicles), που θα αναλάβουν όχι μόνο τη δημόσια Περιουσία ή τα κρατικά ακίνητα, αλλά ακόμα και τα δικαιώματα εσόδων τα οποία θα προέλθουν από περιουσιακά στοιχεία της χώρας όπως λιμάνια, αεροδρόμια (μεταξύ των οποίων το Ελληνικό) και αυτοκινητόδρομους.

Μέσω αυτών των εταιριών «ειδικού σκοπού» επιδιώκεται να πουληθεί και ποσοστό 49% έως 66% από την εταιρία που διαχειρίζεται σήμερα τα κρατικά λαχεία.

Ειδική εταιρία θα ιδρυθεί και για την μετοχοποίηση του 21% από το 55% του μεριδίου του δημοσίου στον αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά βέβαια την παράταση της σύμβαση της Hochtief που προγραμματίζεται για φέτος.

Σε άλλη τέτοια εταιρία θα εκχωρηθούν και τα δικαιώματα είσπραξης του μεριδίου του δημοσίου από τα διόδια, για τους πέντε νέους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους (Ελευσίνα – Κόρινθος- Τσακώνα, αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος, Ιονία Οδός, Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Μεταμόρφωση – Σκάρφεια – Φθιώτιδα).
Η αξιοποίηση θα γίνει τμηματικά από το 2011 μέχρι και το 2013.
Read more...

Σήκωσαν 1,5 δισ. ευρώ Πέμπτη και Παρασκευή από τις τράπεζες

Στα όρια του πανικού


http://img.protothema.gr/886525283859B317A25A3B3913A17E74.jpg

Λίγα μόνον βήματα χωρίζουν τη χθεσινή Παρασκευή από τον μαζικό πανικό! Από νωρίς το πρωϊ στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε σοβαρή πίεση για αναλήψεις καταθέσεων, ιδίως μικροποσών. Η πίεση στις τράπεζες ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Πέμπτη και Παρασκευή τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σηκώθηκαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά! Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον μήνα Μάιο οι εκροές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο...

Η πλειοψηφία των καταθετών που έσπευσαν για ανάληψη αφορά συνταξιούχους και μικροκαταθέτες και τα ποσά που σήκωναν κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ. Κίνητρο στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο φόβος μήπως η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, οι καταθέσεις δεσμευθούν έστω και προσωρινά και μείνουν χωρίς ρευστό ή ακόμα και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός της ζήτησης μεγάλων χαρτονομισμάτων 200άρικων κατά προτίμηση, με αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι τα μεγάλα χαρτονομίσματα να εξαντληθούν. Ο λόγος προτίμησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων είναι επειδή μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα λόγω του μικρού όγκου των δεσμίδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των τραπεζών εφιστούσαν την προσοχή στους πελάτες τους, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι πολύ προσεκτικοί μετά την έξοδό τους από το κατάστημα για τον κίνδυνο ληστείας. Σϋμφωνα και με στοιχεία της αστυνομίας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών κυρίως ηλικιωμένων, από σπείρες που παρακολουθούν συστηματικά την κίνηση έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και «χτυπούν» σε αυτοκίνητα ή μόλις οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η έξαρση του φαινομένου απόσυρσης καταθέσεων την Παρασκευή, ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία των τραπεζών, εν όψει της Δευτέρας. Η ανησυχία κορυφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο –καθόλου απίθανο- να μην έχει ξεκαθαρισθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό εντός του Σαββατοκύριακου και η αβεβαιότητα να συνεχισθεί και τη Δευτέρα, γεγονός που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη ελέγξιμες καταστάσεις.

Αν αληθεύει μάλιστα η πληροφορία ότι ίδρυμα συνδεδεμένο με πολιτικό κόμμα «σήκωσε» την Παρασκευή ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του, δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως έχουν ακόμη σοβαρό λόγο να ανησυχούν: το ότι οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται απολύτως τον κίνδυνο που συνεπάγεται ένας γενικευμένος πανικός όχι μόνον για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά για την οικονομία και τη χώρα.
Read more...

Δεν μας απασχολούν οι αποφάσεις της G8 για τη Λιβύη, ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι

Νέες επιδρομές στην Τρίπολη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τρίπολη, Λιβύη
Την ώρα που και η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να μεσολαβήσει για την έξοδο του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία στη Σύνοδο Κορυφής της G8, το λιβυκό καθεστώς με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «δεν το απασχολούν» οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Η Ρωσία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της G8, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε ανοικτά τον Καντάφι να παραιτηθεί, σημειώνοντας επίσης πως η Μόσχα δεν θα του προσφέρει άσυλο.

Την ίδια στιγμής Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν από τη Ντοβίλ της Γαλλίας αποφασισμένοι «να τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη.

«Η G8 είναι μια οικονομική σύνοδος. Δεν μας απασχολούν οι αποφάσεις της» δήλωσε ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ αναφερόμενος στις δηλώσεις των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας οι οποίες κάλεσαν τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά και στην καταδίκη των ενεργειών της Τρίπολης από τη Ρωσία, που εξήγγειλε ότι πρόκειται να στείλει απεσταλμένο στη Βεγγάζη και θα αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει ώστε να υπάρξει επίλυση της κρίσης.

Ο Κάιμ είπε ότι η Τρίπολη αγνοεί εάν και κατά πόσον η Ρωσία άλλαξε στάση.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα. Βρισκόμαστε στην διαδικασία επαφής με τη ρωσική κυβέρνηση ώστε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Τύπος», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, νέες επιδρομές πραγματοποιήσαν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή της Τρίπολης, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία έχει γίνει στόχος εντατικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) και την ακολούθησε μια ακόμα μερικά λεπτά αργότερα στην περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου ζει ο συνταγματάρχης Καντάφι, όχι μακριά από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το επίσημο λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε ότι «πολιτικές εγκαταστάσεις» στην περιοχή αλ Κάριετ, νότια της Τρίπολης, έγιναν επίσης στόχος επιδρομών από μαχητικά.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Άλλα περίμενε ο Σαμαράς και αναρωτιέται για τον λόγο της σύσκεψης των αρχηγών

newpost.gr
Άλλα περίμενε ο Σαμαράς και αναρωτιέται για τον λόγο της σύσκεψης των αρχηγών
Ανάμεικτα συναισθήματα καταγράφονται στην Συγγρού, μετά την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν τοποθετηθεί αρκετά ψηλά μετά και τις διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, περί προθέσεων του πρωθυπουργού να «βάλει αρκετό νερό στο κρασί του», να προχωρήσει σε γενναία αυτοκριτική για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, ακόμη και να έρθει κοντύτερα στις «γαλάζιες προτάσεις» για τα φορολογικά, σημείο που εξ’ αρχής αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» για την ΝΔ.

«Άλλα περίμενα» σχολίασε ο Α. Σαμαράς συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, λίγο πριν προχωρήσει στη δημόσια δήλωσή του αναφορικά με τα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου. Και πρόσθεσε, σχολιάζοντας την εισαγωγική τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ότι σκοπεύει να προχωρήσει είτε με τη συναίνεση των υπολοίπων είτε χωρίς αυτή, πως «όλοι ρωτήσαμε τότε, ποιος ο λόγος της σημερινής συνεδρίασης;».

Το φορολογικό ήταν και παρέμεινε το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας. «Θες συναίνεση;» απευθύνθηκε ο κ. Σαμαράς στον κ. Παπανδρέου. «Θα κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου με βασικό κορμό το «Ζάππειο ΙΙ». Αλλά το φορολογικό δεν το διαπραγματεύομαι». «Δε θα εγκριθεί από την Τρόικα» αντέτεινε ο Πρωθυπουργός. «Ας συμφωνήσουμε εμείς οι δύο και μετά πάμε μαζί να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα» είπε ο κ. Σαμαράς, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι της αδιαλλαξίας στην κυβέρνηση.

Σημείο επαφής ανάμεσα σε Παπανδρέου- Σαμαρά εντοπίστηκε –όπως αναμενόταν- μόνο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στην τοποθέτηση τεχνοκρατών που θα «τρέξουν» μεμονωμένα το κάθε project. «Πολύ ευχαρίστως, αρκεί να γίνει με διαφάνεια. Να το περάσουμε μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εγώ τέτοιες ιδεοληψίες δεν έχω» απάντησε στον Πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς
Read more...

Άγριος καυγάς Παπακωνσταντίνου-Αναγνωστάκη

newpost.gr
Άγριος καυγάς Παπακωνσταντίνου-Αναγνωστάκη
Σε καυγά μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του δημοσιογράφου Μανώλη Αναγνωστάκη εξελίχθηκε η συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», με αφορμή μία ερώτηση του δημοσιογράφου την οποία ο υπουργός απέφυγε. Τότε, άναψαν τα αίματα...

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης ρώτησε ξεκάθαρα τον Υπουργό Οικονομικών αφού ο κ. Τόμσεν ζητάει να μην υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις στους φόρους, γιατί η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Τρόικα ζητάει το αντίθετο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άρχισε για μία ακόμη φορά να αναπτύσσει τις ιδέες του για την επιτυχία της κυβέρνησης, χωρίς να απαντάει ξεκάθαρα.

Ο Αναγνωστάκης του είπε φανερά αγανακτισμένος «πώς είναι δυνατόν να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να μην βρίσκεται κάποιος να αναλάβει την ευθύνη;»

Άρχισε, τότε, ένας πολύ έντονος διάλογος, στον οποίο ο υπουργός Οικονομικών απείλησε να αποχωρήσει, γιατί δεν φαινόταν σε θέση να απαντήσει. Μάλιστα ο Χασαπόπουλος παρενέβη προσπαθώντας να σταματήσει τον καβγά και έλεγε ότι πρέπει να κλείσει η εκπομπή, γιατί τέλειωσε ο χρόνος.

Ωστόσο, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές κουβέντες όπως ο «καθένας κρίνεται από τον τρόπο που μιλάει.» Ο Αναγνωστάκης, εκνευρισμένος με τον Παπακωνσταντίνου, που αντί να του απαντήσει, ύψωσε τον τόνο της φωνής του και του μιλούσε ειρωνικά, είπε ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, αν κάνουν και κάποιο λάθος, ζητάνε και συγγνώμη, ενώ οι πολιτικοί κάνουν λάθη σε βάρος των πολιτών και κανείς δεν αναλαμβάνει ούτε την ευθύνη ούτε και ζητάει συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό.

Μάλιστα, όταν ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι Έλληνες στο μέλλον θα δουν τα όσα έχει κάνει γι’ αυτούς η κυβέρνηση, ο Αναγνωστάκης σχολίασε : «αν θα ζουν».

Κατά τα υπόλοιπα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «Το ευρώ είναι τεράστια κατάκτηση για την Ελλάδα. Τα όσα ειπώθηκαν για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου ήταν αστεία πράγματα», και συμπλήρωσε: «Όσοι μιλούν για επιστροφή στη δραχμή δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «άδικο» το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ευρωπαίων υπουργών που δεν θέλουν να καταβάλουν χρήματα για την Ελλάδα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σημασία, καθώς δεν υπάρχει τέτοια απόφαση».
Read more...

Παραμένει στην ατζέντα του πρωθυπουργού η προσπάθεια εξέρευσης συναίνεσης

Νέες πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός με τον κ. Δρούτσα και τον κ. Πεταλωτή επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός με τον κ. Δρούτσα και τον κ. Πεταλωτή επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νέες πρωτοβουλίες συναίνεσης αναμένεται να αναλάβει εντός των επομένων ημερών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας να «στριμώξει» τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μετά την αδυναμία συναίνεσης στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής.

Όπως ανέφεραν στα Νέα Σαββατοκύριακο συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου, «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο», καθώς οι πιέσεις για συναίνεση στα δύο μεγάλα κόμματα είναι μεγάλες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, αμέσως μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε τη «λύπη της Κομισιόν» για την αποτυχία να υπάρξει συναίνεση στο συμβούλιο και κάλεσε σε συνέχιση της προσπάθειας.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε: «Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά, στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι δεν υπήρξε «ναυάγιο», αλλά αρκετές «χαραμάδες» από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Υποστηρίζουν ότι, εκτός των κομμάτων της Αριστεράς, οι αρχηγοί δεν έκλεισαν την πόρτα της συνεννόησης και από την εξέλιξη της συζήτησης φάνηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πολλά πράγματα μπορεί να ξεκαθαριστούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

EXPRESS SERVICE από Παπακωνσταντίνου, δείτε τα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ



Σκάνδαλο: είπε πως του χρωστάνε ΦΠΑ ενώ αυτός δεν είχε καν καταβάλει
Σοβαρό ηθικό και πολιτικό θέμα υπάρχει πλέον για τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του «Το Κουτί της Πανδώρας», ο υπουργός όχι μόνο διευκόλυνε κατ’ εξακολούθηση έναν από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου Γιάννη Ραπτόπουλο (ιδιοκτήτη της EXPRESS SERVICE), αλλά εξαπάτησε και την ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας πως οι διευκολύνσεις ήταν νόμιμες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου στις 27 Μαρτίου του 2011, το...
ελληνικό δημόσιο έπρεπε να επιστρέψει ΦΠΑ στον Ραπτόπουλο και γι αυτό έγινε η άρση του μέτρου δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων που του είχε επιβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών, σε πόρισμά του, έχει αποφανθεί πως την περίοδο για την οποία ο Παπακωνσταντίνου έλεγε πως το Δημόσιο χρωστάει ΦΠΑ στον Ραπτόπουλο, αυτός δεν είχε καταβάλει καν ΦΠΑ.
Η ιστορία των εξυπηρετήσεων του Ραπτόπουλου είναι διακομματική. Ο Ραπτόπουλος χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 70 εκατομμύρια σε φόρους και εισφορές ΙΚΑ. Όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν ποτέ, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών και της ΝΔ και ο Παπακωνσταντίνου, αποφάσισαν να άρουν τις δεσμεύσεις των λογαριασμών που είχαν επιβληθεί.
Στην περίπτωση Παπακωνσταντίνου η άρση έγινε χωρίς την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής δύο φορές, και χωρίς ο Ραπτόπουλος να καταβάλει το 70% των χρεών όπως ορίζει ο νόμος.
Στις 30 Μαρτίου του 2011 ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη, είχε αποκαλύψει πως ο Ραπτόπουλος χρωστούσε ΦΠΑ ύψους 6,5 εκατομμυρίων στην ΔΟΥ Καλλιθέας. Ο Παπακωνσταντίνου είχε διαψεύσει τον δημοσιογράφο λέγοντας πως ο ο επιχειρηματίας διεκδικούσε 27 εκατομμύρια από καταβολές ΦΠΑ στη ΔΟΥ Καλλιθέας. Η αλήθεια είναι πως ο Ραπτόπουλος είχε απλώς καταθέσει μια αίτηση στη ΔΟΥ στην οποία υποστήριζε πως το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να του επιστρέψει ΦΠΑ. Η εντολή απελευθέρωσης των λογαριασμών του δόθηκε από τον υπουργό χωρίς κανέναν έλεγχο.
Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο δημοσιογράφος όχι μόνο είχε δίκιο, αλλά ο υπουργός έστειλε μια ψευδή διάψευση, καλύπτοντας έτσι τις κινήσεις απελευθέρωσης των λογαριασμών Ραπτόπουλου.
Το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, το οποίο έκανε τον οικονομικό έλεγχο, όχι μόνο προχωράει ξανά στην δέσμευση των λογαριασμών Ραπτόπουλου αλλά λέει ρητά πως το 2010 αλλά και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011, όταν ο Παπακωνσταντίνου έκανε τις δηλώσεις περί χρωστούμενου ΦΠΑ στο Ραπτόπουλο, αυτός δεν είχε καταβάλει καθόλου ΦΠΑ
Εκτός από το πολύ σοβαρό θέμα για τον Παπακωνσταντίνου, το πρακτικό θέμα βεβαίως είναι αν υπάρχουν πλέον χρήματα στους λογαριασμούς που και πάλι δεσμεύονται. Αν δηλαδή η αποδέσμευση με την απόφαση Παπακωνσταντίνου έδωσε τη δυνατότητα στον Ραπτόπουλο να γλυτώσει την προσωπική του περιουσία την ώρα που χρωστάει 70 εκατομμύρια στο Δημόσιο.

Read more...

Οι μνηστήρες της Φέτας ειναι Happy. Η ναυαρχίδα της Ηπείρου βγαίνει στο… σφυρί ...


adena-gr.blogspot.com
Ήταν προγεγραμμένο από τις συμφωνίες μεταξύ Πολυεθνικών και Ανθελληνικών Αιτησιογράφων-Κυβερνητικών. Το www.adena.gr το είχε μυριστεί (κλικ) . Τώρα και τυπικά υπογράφεται η καταδίκη της πιο γνωστής φέτα στο κόσμο. Διαβάστε:

Οριστική η απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη "ΔΩΔΩΝΗ".
Και με τον πιο επίσημο τρόπο – με έγγραφη δηλαδή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη – η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε οριστικά στην...

απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας από την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»!

Έτσι, αυτοί που πίστεψαν στα όσα μόλις προ ολίγων μηνών διαβεβαίωνε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ότι η «Δωδώνη» αποτελεί τη ναυαρχίδα και την «Ακρόπολη» της Ηπείρου (!), τώρα πλέον διαπιστώνουν ότι έπεσαν θύματα πρωτοφανούς εμπαιγμού, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας τους! Στην απάντησή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου λεπτομερώς ενημερώνει τον...
Στ. Καλογιάννη περί της οριστικής απόφασης αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι: «η αρμόδια Διευθύντρια θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ στο υπ’ αρ. πρωτ. 85/410/2011 έγγραφό της (που επικαλείται ο Υπουργός) είναι απολύτως σαφής:

‘’Η Τράπεζα εφαρμόζει ήδη ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένη βάσει των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού – να απεμπλακεί από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Μέσω δε των μέτρων αυτών, εξασφαλίστηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 29.04.2011 η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του Ελληνικού Δημοσίου.
Τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Τράπεζα θα προχωρήσει το πρόγραμμα απεμπλοκής της από την «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας’’».

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν παραγωγοί και εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Μαΐου, στην Πρέβεζα αυτή τη φορά. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στη διασταύρωση Νικοπόλεως, ενώ στις 11 έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ θα γίνει δίωρος αποκλεισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας τάσσεται με χθεσινή ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. «Πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελεί πραγματική αιτία πολέμου όλων των Ηπειρωτών ενάντια σε μια κατάπτυστη κυβέρνηση και σε ένα πρωθυπουργό που ψεύδεται ασύστολα. Η ΔΩΔΩΝΗ δεν είναι μια τυχαία παραγωγική μονάδα. Είναι σημείο αναφοράς του αγροτικού-εργατικού μόχθου και της τεράστιας προσφοράς του στην κοινωνία και τον τόπο. Είναι μια εύρωστη και κερδοφόρα επιχείρηση στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας, που η αξία της δεν μπορεί να αποτιμηθεί με όρους των «Αγορών» και των φαύλων χρηματιστηριακών τους παιχνιδιών», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

proinoslogos.gr



Read more...

Απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου ζητά το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

newpost.gr
Απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου ζητά το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
Την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησαν ομόφωνα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδυνής συνεδρίασης του οργάνου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ταυτόχρονα είπαν «οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ και ζήτησαν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Οι αποφάσεις αυτές δε δόθηκαν επισήμως χτες στη δημοσιότητα και αναμένεται να δοθούν μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.



Πηγή: aggelioforos
Read more...

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Την τοποθέτηση προσώπου κοινής αποδοχής στην ηγεσία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πρότεινε -βάσει πληροφοριών- ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της επίτευξης της πολυπόθητης συναίνεσης, την οποία τρόικα και Βρυξέλλες θέτουν πλέον...
ως απαραίτητη προϋπόθεση, κυρίως για να πειστούν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το επώδυνο πρόγραμμα.
Η ΝΔ φέρεται να μην απέρριψε την πρόταση αυτή όπως και την ιδέα για κοινή συνάντηση των δύο κομμάτων με την τρόικα, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, όπως τα παραπάνω.
Προφανώς βασιζόμενος σε αυτά τα σημεία και τη στάση της ΝΔ ως προς αυτές τις προτάσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε μετά το συμβούλιο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία επαφής και δυνατότητες επί της ουσίας συνεννόησης.
Άλλωστε σημασία έχει ότι για «σημεία σύγκλισης» και καλό κλίμα στο συμβούλιο μίλησαν και πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι μάλλον είναι πιο αντικειμενικοί, αφού δεν καλούνται να «εξυπηρετήσουν» καμία κομματική γραμμή.

Read more...

Το πρόγραμμα δεν προβλέπει αναδιάρθρωση τονίζει το ΔΝΤ - Νέο όχι και από Γαλλία, ΕΚΤ

«Ούτε αναμόρφωση ή οτιδήποτε άλλο»

O υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ
O υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
To πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του χρέους της, δήλωσε με έμφαση ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες ότι η ΕΕ δρομολογεί αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση.

Νέο όχι στην αναδιάρθρωση και από τη Γαλλία διά στόματος Σαρκοζί. Την αντίθεση του επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Τρισέ ο οποίος επιμένει στη πιστή τήρηση του προγράμματος αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.

To πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκυ.

«Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, που έχει τη στήριξη τη δική μας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει καμία αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση (reprofiling) ή οτιδήποτε άλλο», είπε σε συνέντευξή του στη Γαλλία στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, όπως αναφέρει το Reuters.

Την αντίθεση της χώρας του σε οποιασδήποτε αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπεραμυνθεί και θα στηρίξει το ευρώ, καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Ερωτώμενος τι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα πλαίσια της Συνόδου του G8, o Σαρκοζί είπε χαρακτηριστικά: «Tι συζητήσαμε; Την απόλυτη, πλήρη και αμετάκλητη στήριξή μας στο ευρώ, για την σταθερότητα και την αξιοπιστία του».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του είδους που προτείνεται από ορισμένους για την Ελλάδα.

Αλλαγή στη γερμανική στάση

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τάσσεται και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας DIHK, συντασσόμενο με τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ούτε η αναδιάρθρωση, ούτε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελούν επιλογή. Θα συνεπάγονταν αστάθμητους κινδύνους και πολιτικά», υποστηρίζει ο πρόεδρος του DIHK Χάνς Χάινριχ Ντρίφτμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ανόβερου «Hannoversche Allgeimene Zeitung».

«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουμε ώστε η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να πατά σε σταθερό έδαφος», σημειώνει.

Παράλληλα, προτείνει να θεσπιστεί ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα παρακολουθεί τα βήματα προόδου της Ελλάδας. Ενδεδειγμένο θεωρεί ένα ανεξάρτητο ίδρυμα με συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Η βοήθεια θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα», λέει ο κ. Ντρίφτμαν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συμφέρει και τη Γερμανία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, λέει ο Τρισέ

Πάγια κατά της αναδιάρθρωσης

O Γάλλος τραπεζίτης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας
O Γάλλος τραπεζίτης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Την πάγια άποψή του κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πιέζοντας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα» τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα Aachener Zeitung (έκδοση Σαββάτου).

«Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Γερμανίας «να προχωρήσει η Ελλάδα στην πορεία της οικονομικής προσαρμογής και να είναι ένας σταθερός εταίρος στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν κινδυνεύει η πέμπτη δόση», καθησυχάζει ο Παπακωνσταντίνου μετά το Συμβούλιο αρχηγών

Υπάρχουν «σημεία επαφής με τη ΝΔ»

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την βεβαιότητά του ότι η πέμπτη δόση θα δοθεί, αφότου συνεκτιμηθούν και τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως αναφέρει «Το Βήμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ασφαλώς και η συναίνεση στην Ελλάδα είναι το μέγα ζητούμενο για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όμως σημείωσε ότι ακόμη και μετά τη συνάντηση των αρχηγών δεν έχει διαμορφωθεί δραματικό κλίμα και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία επαφής και δυνατότητες επί της ουσίας συνεννόησης.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό - από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το συμβούλιο.

Κατά την εκτίμησή τους το κλίμα και η συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποιες «χαραμάδες» συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους.

Για «σημεία σύγκλισης» και καλό κλίμα στο συμβούλιο μιλούν άλλωστε και πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τον Ιούνιο οι κρίσιμες αποφάσεις

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, οι αποφάσεις με βάση και τα νέα δεδομένα, θα ληφθούν είτε στο έκτακτο συμβούλιο του Eurogroup γύρω στις 10 Ιουνίου, είτε στο τακτικό Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μηνός.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ορόσημο εξακολουθεί να αποτελεί η Σύνοδος του Ιουνίου, στην οποία πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν συνολικότερες αποφάσεις και όχι μόνον αυτές που αφορούν την Ελλάδα.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά προβλήματα έχει η χώρα»

newpost.gr
«Τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά προβλήματα έχει η χώρα»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής, κάλεσε τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά προβλήματα έχει η χώρα, και τόνισε ότι πρέπει να δείξουν σοβαρότητα ανάλογη με το μέγεθος των προβλημάτων. Κάτι που όπως υποστήριξε, παραπέμποντας «στα διαγγέλματά τους» δεν έγινε.

«Μερικοί επιμένουν να κοσκινίζουν γιατί δεν θέλουν να ζυμώσουν» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν χθες.

«Εγώ τους καλώ για άλλη μια φορά να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουμε. Να δείξουν την ανάλογη σοβαρότητα. Σοβαρότητα που δεν επεδείχθη στο βαθμό που έπρεπε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά δυστυχώς και μετά με τα διαγγέλματά τους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Read more...