Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πώς βλέπουν οι Έλληνες το φορολογικό

Απογοητευμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες για το φορολογικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι είναι αδιαφανές, αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο


Ως σύνθετο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, αδιαφανές και κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζουν οι πολίτες το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Έτσι, ενόψει του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, οι πολίτες στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για μεγάλες αλλαγές.

Στα ερωτήματα των ειδικών, οι απαντήσεις 770 επιχειρηματιών, οικονομολόγων, λογιστών, φοροτεχνικών κτλ. από ολόκληρη την επικράτεια αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την άποψη των Ελλήνων για το φορολογικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, όπως αναφέρει "Το Βήμα", εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου και καθόλου σταθερό, ενώ 8 στους 10 δηλώνουν ότι είναι αναξιόπιστο και δεν αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη.

Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, το 71,4% ότι είναι αδιαφανές και το 84,4% ότι δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.

Έτσι, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν διαθέτει ή διαθέτει σε ελάχιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να είναι δίκαιο και αποδοτικό.

Με βάση τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, το 93,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ το 83% δηλώνει ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ούτε την ανάπτυξη των υφιστάμενων.

Κατά τη διάρκεια 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών έγινε μία σημαντική αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Χρ. Γιαννόπουλο.

Επισήμανε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις για να επιτραπεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων το 2010 και το 2011.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποτρέψουν φαινόμενα έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Άρθρο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Απρίλιο του 2010 προβλέπει ότι για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων-επιτηδευματιών τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο Οικονομικών.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών με τις οποίες καθορίζονται ο χρόνος και η διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της παραπάνω διαδικασίας, με βάση την αξία της συναλλαγής ή τον κύκλο εργασιών, οι τεχνικές προδιαγραφές διαβίβασης των δεδομένων, χρόνος διαβίβασης των δεδομένων των στοιχείων, ο τρόπος, η διαδικασία, η έκταση εφαρμογής, το όριο της αξίας των στοιχείων, ο τρόπος επιβεβαίωσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Αποφάσεις που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Χρ। Γιαννόπουλο,δεν έχουν υπογραφεί.

http://news247.gr


Read more...

Bild: «Tην Ελλάδα κυβερνούν τώρα αυτοί που μισούν τους Εβραίους»









Bild: «Tην Ελλάδα κυβερνούν τώρα αυτοί που μισούν τους Εβραίους»
Στη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας στέκεται η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας άσκησε κριτική στη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του κόμματος ως «μαύρη σκιά πάνω από την κυβέρνηση Παπαδήμου», κάνει εκτενέσταστη αναφορά στην νέα ελληνική κυβέρνηση εστιάζοντας στον ΛΑΟΣ και στον πρόεδρό του, για τον οποίο τονίζει ότι μισεί τους Εβραίους, όπως και για τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Bild υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει ακροδεξιό κόμμα. «Ο ΛΑΟΣ είναι διαβόητος για τις ξενοφοβικές τάσεις του. Ο πρόεδρος του, Γιώργος Καρατζαφέρης είχε πει κατά την ίδρυσή του το 2000: Είμαστε οι μόνοι καθαροί Έλληνες. Δεν είμαστε από αυτούς τους Εβραίους, τους αμφισεξουαλικούς και τους κομμουνιστές» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Bild, η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην ελληνική συνεργασίας προκάλεσε την αντίδραση των Εβραίων της Γερμανίας, με τον πρόεδρό τους Ντίτερ Γκράουμαν να τονίζει στην εφημερίδα ότι «είναι λυπηρό το γεγονός αυτό. Θα είναι δύσκολο για κάθε γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ελληνική».



Β।Β.
http://newpost.gr

Read more...

Πάγκαλος: Λάθος η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν τίθεται θέμα διαδοχής Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ









Πάγκαλος: Λάθος η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν τίθεται θέμα διαδοχής Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ
Την αντίθεσή του στην πρόταση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για δημοψήφισμα επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι για δύο λόγους ήταν λάθος η πρόταση για δημοψήφισμα. Ο πρώτος ήταν η δυσκολία στην διατύπωση της ερώτησης. «Τι να ρωτήσεις το λαό; Αν πρέπει να εφαρμοστεί το PSI;», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να θέτουν απλά και κατανοητά ερωτήματα.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, είναι ότι τα δημοψηφίσματα είναι «ανάθεμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, μίλησε και για τον νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, όπως και για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Παπαδήμος είναι αποδεκτός με αισθήματα ικανοποίησης και με κάποια ελπίδα για το μέλλον και αυτό είναι θετικό. Έχει τεράστια πείρα από την δραστηριότητα του στο εξωτερικό στην ΕΚΤ και έχει άνετη προσωπική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων».

Τόνισε ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν ενσυνείδητα το καθήκον τους. Το κάθε κόμμα υπηρετεί με τον δικό του τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδας». «Τα κόμματα δεν είναι αιώνια» υπογράμμισε, εκφράζοντας την άποψη ότι όσο η κοινωνία γίνεται πιο πολύπλοκη, είναι λογικό τα προβλήματα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κόμμα.

Για την υποψηφιότητα Πετσάλνικου, ο Κ. Πάγκαλος σχολίασε ότι ήταν «λογική και όχι εξωφρενική», ενώ ξεκαθάρισε: «εγώ δεν είμαι πολιτικός αρχηγός και ούτε έχω το ψώνιο να γίνω».

Ο κ. Πάγκαλος, σχετικά με τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει θέμα διαδοχής του κ. Παπανδρέου και αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ».

Για τον προϋπολογισμό του 2012, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιθώρια για δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.
http://newpost.gr
Read more...

Και οι δημοσκοπήσεις «διώχνουν» τον Γιώργο









Και οι δημοσκοπήσεις «διώχνουν» τον Γιώργο
Την έξοδο από τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι ψηφοφόροι του κόμματος στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real News της Κυριακής, η οποία εμφανίζει «κατάρρευση» του ΠΑΣΟΚ και ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Αναλυτικά, το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ζητεί την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου και από την προεδρία του κόμματος, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο να εμφανίζονται ως επικρατέστεροι για να τον διαδεχθούν.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ, αφού έχει πέσει στο 11,9% κι ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα το ψήφιζε το 18,6% των πολιτών.

Υποχώρηση κατέγραψε και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει 21,8%, πτώση κατά 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση.

Παράλληλα, αλλαγή σκηνικού φαίνεται στην άποψη των πολιτών για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού το 68% θεωρεί ότι μόνο με κυβέρνηση συνασπισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας।
http://newpost.gr

Read more...

Προϋπολογισμός και έκτη δόση κυριάρχησαν στη συνάντηση Παπαδήμου-Βενιζέλου









Προϋπολογισμός και έκτη δόση κυριάρχησαν στη συνάντηση Παπαδήμου-Βενιζέλου
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με αντικείμενο τα ζητήματα της κρίσιμης εβδομαδας που έρχεται για την ελληνική οικονομία.

Ο προϋπολογισμός του 2012, οι διαπραγματεύσεις για την επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που άρχισε στις 14.00 και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα.

Σημειώνεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε τους τέσσερις στόχους του υπουργείου του. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνεργασία με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, στον οποίο πρότεινε να αναλάβει τις αρμοδιότητες της νεοσυσταθείσας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, κάτι το οποίο δέχθηκε.

Αργότερα, ο κ. Ππαδήμος θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί।
http://newpost.gr

Read more...

Μεταβατική η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει ο Αντ.Σαμαράς και ζητεί ισχυρή λαϊκή εντολή

«Δεσμεύομαι για αυτά που έχω δεσμευτεί»

Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας της ΝΔ όσο και στους ψηφοφόρους του κόμματος στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο δεν συνιστά μια συγκυβέρνηση, αλλά μια μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το καυτό εξαήμερο και τις έντονες διαβουλεύσεις, ο κ. Σαμαράς απαντά, μέσω της εφημερίδας Real News, σε όσους τον επικρίνουν πως αναγκάστηκε να αλλάξει στάση, τονίζοντας πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και κάτω από πολύ λιγότερο οριακές συνθήκες είχε ταχθεί υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν θα αμφισβητήσει αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί για την επόμενη χρονιά και δεν θα μπλοκάρει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Ξεκαθαρίζει όμως πως θα διατηρήσει το δικαίωμα για αλλαγές.

Δηλώνοντας ανακουφισμένος για το αποτέλεσμα μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας, ο κ. Σαμαράς διερωτάται: «Μετά από όλα αυτά που έγιναν τι ήταν προτιμότερο; Μεταβατική κυβέρνηση τριών μηνών και στη συνέχεια εκλογές ή να συνεχιζόταν η προηγούμενη απελπιστική κατάσταση για άλλα δύο χρόνια;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως πέτυχε και τους τέσσερις στόχους τους οποίους είχε θέσει, δηλαδή να ματαιωθεί το δημοψήφισμα, να απομακρυνθεί ο κ. Παπανδρέου, να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές το ταχύτερο και να δημιουργηθεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να ξεμπλοκάρει την 6η δόση και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα υπό τις πιέσεις των Ευρωπαίων, καθώς, όπως τονίζει, «δεσμεύομαι για αυτά που έχω δεσμευτεί», ο κ. Σαμαράς τονίζει και πάλι την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Στέλνει μάλιστα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους ζητώντας τους ισχυρή λαϊκή εντολή, έτσι ώστε να μπορέσει ο ίδιος και η χώρα να είναι ισχυρότεροι στη δύσκολη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αραβικός Σύνδεσμος: Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία...



Έκκληση στο συριακό στρατό να σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών, έκανε ο Αραβικός Σύνδεσμος και ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Τετάρτη απαγορεύει τη συμμετοχή της Συρίας σε συνόδους του και στις υπηρεσίες του, μέχρι η Δαμασκός να εφαρμόσει σχέδιο για...
τον τερματισμό της βίας στη χώρα. Στο μεταξύ, «παράνομη και αντίθετη» με τη συνθήκη του παναραβικού οργανισμού, χαρακτήρισε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για την αποπομπή της Συρίας από τους κόλπους του, ο Σύρος αντιπρόσωπος Γιουσέφ Αχμεντ, σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ.

"Είναι μια απόφαση που θέτει τέλος στην κοινή αραβική δράση και αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχουν υπαγορεύσει Αμερικανοί και Δυτικοί", τόνισε ο 'Αχμεντ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Γιασίμ, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα επιβάλει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ κάλεσε τις χώρες μέλη του να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.

"Μάς επέκριναν ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε όσον αφορά το θέμα της Συρίας. Χρειαζόμασταν μια πλειοψηφία για να λάβουμε τις αποφάσεις αυτές", τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, ύστερα από έκτακτη σύνοδο των Αράβων υπουργών.

"Καλούμε όλα τα κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης σε συνάντηση εντός τριών ημερών, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για τη μεταβατική περίοδο", είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ...

enet.gr



Read more...

Στο 73% η αποδοχή του Λουκά Παπαδήμου από τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα...



Πιο ασφαλής για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη αισθάνεται η πλειονότητα των πολιτών μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες επιδοκιμάζουν την...

τοποθέτηση Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Το 72,9% θεωρεί ότι ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση».

Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».

Όσον αφορά στα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο το 42,2% απάντησε ελπίδα, το 17,4% ηρεμία, το 8,6% ανησυχία, το 8,5% αδιαφορία, το 7,5% οργή και μόλις το 5,4% απαισιοδοξία και φόβο.

Ένα ποσοστό 1,9% απάντησε ότι το συναίσθημα που του δημιουργήθηκε ήταν λύπη και μόλις το 1,1% χαρά.

Αντιθέτως, σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες αισθανόταν οργή, ανασφάλεια και απαισιοδοξία στην περίοδο πολιτικής κρίσης μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, το 40,9% απάντησε οργή, το 19% ανησυχία, το 15,7% απαισιοδοξία και φόβο, το 8,9% ελπίδα, το 5,9% λύπη, το 3,8% ηρεμία και ένα μικρό ποσοστό (0,8%) χαρά.

Ένα ποσοστό 78,6% αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλές ότι με τη νέα κυβέρνηση η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% αισθάνεται το αντίθετο.

Η επιδοκιμασία για τον σχηματισμό μίας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι το 63,4% των πολιτών θεωρεί πως η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ήταν η πιο σωστή κίνηση από το να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, κάτι που υποστηρίζει το 34,4% των πολιτών.
NEA



Read more...

Γιατί μπήκαν, τώρα, τέσσερις υπουργοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας...



Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαρτίζεται από τέσσερις πολιτικούς! Τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, τους... κυρίους Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Γεωργίου ως αναπληρωτές υπουργούς και τον κ. Κώστα Σπηλιόπουλο που παρέμεινε στη θέση του υφυπουργού Άμυνας.

Τέσσερα άτομα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ούτε σε πολεμικές περιόδους, ούτε καν την περίοδο της προετοιμασίας για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που οι ανάγκες ήταν πολλές και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια χιλιάδων υψηλών προσκεκλημένων και εκατοντάδων χιλιάδων θεατών.
Γιατί τώρα, που οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να περιοριστούν, διορίστηκαν τέσσερα πολιτικά στελέχη στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Γιατί έπρεπε να τοποθετηθούν στο Πεντάγωνο πολιτικοί όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ; Αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός τις πρόσθετες δαπάνες;

Ο λόγος είναι απλός. Αυτή ήταν η απόφαση του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, που όπως πληροφορείται το protothema.gr, ζήτησε πιεστικά -για να μην πούμε ότι επέβαλλε- από τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση να εκπροσωπούνται όλα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γιατί όμως ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να μπουν στη νέα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου στελέχη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ; Ανησυχεί για κάτι; Μήπως έχει πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζεται; Θεωρεί μήπως ότι υπάρχουν -αλίμονο- άντρες των ενόπλων δυνάμεων... εκτός ελέγχου; Άραγε το πολιτικό σύστημα λαμβάνει από πριν τα μέτρα του για μια πιθανώς παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας; Ή μήπως υιοθετείται διά της τεθλασμένης το αμερικανικό μοντέλο που θέλει το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία να ελέγχονται από διαφορετικό υπουργό;
Για κανέναν απ' αυτούς τους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση για να στείλει σε όλους το μήνυμα ότι έχουν ευθύνη για την Εθνική Άμυνα. Να διαβεβαιώσει με έμμεσο τρόπο ότι ουδείς θα παίξει παιγνίδια με τις ένοπλες δυνάμεις και ότι ταυτοχρόνως όλα τα κόμματα του μεταβατικού κυβερνητικού συνασπισμού εμπλέκονται στον τομέα της άμυνας.

Η απόφαση για απομάκρυνση του κ. Πάνου Μπεγλίτη δεν ανήκει στον κ. Παπαδήμο. Ήταν απαίτηση της ΝΔ, που θεωρούσε ότι με τους χειρισμούς του έχει δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των στρατιωτικών. Ίσως και με υπερβολικό τρόπο, πολλοί είχαν αντιδράσει στη δημιουργία "γραφείου" παραπόνων, απ' ευθείας στο επιτελείο του κ. Μπεγλίτη υποστηρίζοντας ότι έτσι παρακάμπτεται η ιεραρχία. Επιχείρημα εν πολλοίς αβάσιμο, αφού και τώρα, και παλαιότερα και πάντοτε, όποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί με επιστολή ή τηλεφώνημα στην πολιτική ηγεσία οποιουδήποτε υπουργείου κοινοποιώντας το πρόβλημα του. Τώρα αν το ζήτημα θα εξεταστεί, ή αν το γράμμα θα διαβαστεί έστω από κάποιον αρμόδιο είναι άλλο θέμα...

Η δημιουργία ωστόσο η δημιουργία υπουργικής υπηρεσίας για την υποβολή διαμαρτυριών σκέψεων και προτάσεων εκνεύρισε τους αποστράτους. Η ένταση αυξήθηκε από την έφοδο αποστράτων -που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές των συντάξεών τους- μέσα στο στρατόπεδο Παπάγου. Για πρώτη φορά στα χρονικά ματαιώθηκε επίσης η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε η αιφνιδιαστική αλλαγή και των τεσσάρων αρχηγών των γενικών επιτελείων την 1η Νοεμβρίου, απόφαση για την οποία επικρίθηκε σφοδρά ο τέως υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, την ώρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν σε όλους προφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά επί μακρόν. Ορισμένοι, τελείως αστήρικτα και χωρίς γνώση των ισορροπιών, είχαν σπεύσει τότε να πουν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση άλλαξε τους αρχηγούς επειδή μπορεί να ανησυχούσαν ότι η προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία δεν μπορούσε να ελέγξει κάποια πιθανά... σταγονίδια. Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές των αρχηγών κάποια στιγμή θα γίνονταν, αφού από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 2009 παρέμεναν όλοι στα πόστα τους. Είναι όμως απόλυτη πραγματικότητα ότι η μαζική αντικατάσταση των στρατηγών δεν είναι κάτι σύνηθες και ουδείς μπορεί να διαφωνήσει πως ο πολιτικός χρόνος που έγιναν οι αλλαγές ήταν τουλάχιστον ατυχής και... άκαιρος.

Κάπως έτσι, μέσα σε δέκα μέρες άλλαξαν όλοι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων και επιπλέον αντικαταστάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία μόνο ο κ. Σπηλιόπουλος έμεινε στη θέση του υφυπουργού.

Σήμερα Σάββατο, παράλληλα με την ενημέρωση των νέων πολιτικών τους προϊσταμένων οι ανώτατοι αξιωματικοί θα πρέπει να βρουν ή να δημιουργήσουν ακόμη ένα υπουργικό γραφείο αφού στις πτέρυγες του Πενταγώνου μέχρι σήμερα υπήρχαν διαθέσιμα μόνο τρια υπουργικά γραφεία και τώρα οι υπουργοί είναι τέσσερις. Είπαμε, τέσσερις υπουργοί στο Πεντάγωνο μπαίνουν για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους...
protothema.gr



Read more...

Καραμούζης και ΣΙΑ ...



Πιέζουν για προνομιούχες μετοχές...

Τα πάντα πάλι για τις τράπεζες (αυτές και όχι το δημοψήφισμα φάγαν το Γιωργάκη). Τώρα πιέζουν να πάρουν από το Ταμείο Σταθεροποιήσεως μετοχές προνομιούχες και όχι κοινές.
Όλοι αυτοί οι μάγκες και τα τσιράκια τους (αλήθεια ο Ντερμπεντέρης ποιους τραπεζίτες έβλεπε, όπως επί δυο βδομάδες έγραφε το ΚΑΡΦΙ?) είχαν πάρει μετοχές με δάνεια. Δούλεψε καλά το σύστημα Stock options.
Τώρα αν οι μετοχές ξεπέσουν, αυτοί θα συνεχίσουν να χρωστούν τα δάνεια και εδώ παίζεται το μεγάλο κόλπο.
Ο Καραμούζης και ... το συνάφι του, βγαίνοντας από τη μέση ο Παπανδρέου (που λίγο πριν πέσει απειλούσε και ζητούσε από τους τραπεζίτες να πληρώσουν το μάρμαρο), βλέπουν σωτήρα τους το Παπαδήμο.
Και ταυτόχρονα πιέζουν κάνοντας παιχνίδια με τους παπαγάλους τους, που είναι φυτεμένοι στις κατάλληλες θέσεις.
Το ζητούμενο είναι τώρα να πάρουν προνομιούχες και όχι κοινές -που θα τους καταστρέψουν- μετοχές.
Οι τραπεζίτες (αλήθεια έψαξε κανείς να βρει πως πλούτισαν και πως αγόρασαν όλα αυτά τα παλάτια στο Ψυχικό, στην Εκάλη, στην Γλυφάδα, στο Μαϊάμι, στο Λονδίνο και αλλού? ) παίζουν σκληρά γιατί έχουν μάθει να μην χάνουν.
Μόνο που η ασυδοσία φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της. Ακόμη και με τραπεζίτη πρωθυπουργό...



Read more...

Τελεσίγραφο του ΣΔΟΕ σε 12.558 επιχειρήσεις...



Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν 12.558 μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίες από τις αρχές του έτους δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία... προσωρινή δήλωση ΦΠΑ. Η σχετική λίστα έχει καταρτιστεί έπειτα από διασταύρωση στοιχείων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αξιολογώντας τη φορολογική συμπεριφορά όλων των επιχειρήσεων οι οποίες το 2010 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ.
Εξετάστηκε ποιες από αυτές είχαν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ το 2010 και πόσες από αυτές δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία δήλωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ετσι προέκυψε κατάλογος 12.558 επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με προσωρινούς ελέγχους και ενδεχομένως Αυτόφωρο, στον βαθμό που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπερβαίνουν τα 75.000 ευρώ και δεν φροντίσουν στο μεταξύ να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που πιάστηκαν στην απόχη των διασταυρώσεων για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φτάνουν τις 2.877. Ακολουθούν 2.108 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής και 1.105 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια της Κρήτης. Στο Βόρειο Αιγαίο εντοπίζονται οι λιγότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, καθώς φτάνουν τις 217.
Στο σύνολό τους πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας και προτεραιότητα στον έλεγχο θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει τις περισσότερες προσωρινές δηλώσεις για το 2011. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν κατά φθίνουσα σειρά σε όλες τις επιχειρήσεις.

Και συλλήψεις. Το ΣΔΟΕ, το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε συντονισμένο φοροκυνηγητό για την είσπραξη ΦΠΑ υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη και του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Πεπόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν θα αργήσουν οι συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτοφώρου και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πλην ΦΠΑ. Ηδη στα χέρια του κ. Πεπόνη βρίσκεται η μαύρη λίστα των 14.700 φυσικών και νομικών προσώπων με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα έσοδα είναι εισπράξιμα και πόσα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν προ πολλού κλείσει ή οφειλέτες που έχουν αποβιώσει.
Στη λίστα περιλαμβάνονται αφενός τα στοιχεία έξι χιλιάδων επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρέη προς το Δημόσιο 30 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών, και αφετέρου τα στοιχεία 8.700 φυσικών προσώπων με συνολικές οφειλές 7 δισ. ευρώ, η δημοσιοποίηση των οποίων προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με αποτέλεσμα μόνο ένα τμήμα της να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εναν προς έναν. Τώρα ο κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του στο ΣΔΟΕ έχουν αρχίσει να εξετάζουν έναν προς έναν τους οφειλέτες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα και σύντομα - όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ - θα αρχίσουν οι συλλήψεις, αρχής γενομένης από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου είναι μια άλλη όψη του ιδίου του Δημοσίου και συγκεκριμένα ο ΟΣΕ, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,262 δισ. ευρώ.
ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ
Πτώση 4,4% στα καθαρά έσοδα

Η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και οι διαδοχικές συλλήψεις για μη απόδοση ΦΠΑ υπαγορεύονται τόσο από την ασθμαίνουσα πορεία των εσόδων, όσο και από τις πιέσεις της τρόικας, αλλά και της κοινωνίας για πάταξη της φοροδιαφυγής και «φοροφυγάδες στη φυλακή».
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και εισπράχθηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά στο δεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 39,2 δισ. ευρώ και για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν 12,4 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης στο μέτωπο των εσόδων είναι ότι έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 0,8%, τα καθαρά έσοδα στο δεκάμηνο εμφανίζουν μείωση 4,4%.



Read more...

Η Τρόικα έρχεται για... δεσμεύσεις!...



Οι ελεγκτές της Τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, μεταδίδει το Reuters.

Πηγή της Τρόικας ανέφερε μάλιστα στο... ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει την έκτη δόση μόνο όταν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι η απόφαση για την έκτη δόση θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup, μόλις ληφθούν διευκρινίσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«H απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Μπαγί, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από όλα τα συμβαλλόμενα στην νέα κυβέρνηση πολιτικά μέρη, ότι όσα συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Πάντως από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Παρασκευή, στην τελετή ανάληψης χαρτοφυλακίου στο ΥΠΟΙΚ από τον Ι. Μουρμούρα, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

«Σήμερα ο ελληνικός πολιτικός πολιτισμός αρχίζει να γράφει μια νέα σελίδα. Τρεις πολιτικές δυνάμεις -ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.ΟΣ- προσπαθούν να μετατρέψουν την αμηχανία και τη δυσαρέσκεια σε ελπίδα και προοπτική. Για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, για μια Ελλάδα που ανακτά τη θέση της στη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Έχουμε φτάσει στο όριο να διαρραγεί η συνοχή της κοινωνίας μας. Το γεγονός ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε τώρα, δείχνει ότι οι δυνάμεις του τόπου είναι εδώ και θέλουν να αντιπαλέψουν την κατάσταση. Δεν θ’ αφήσουμε να θιγεί η εθνικής μας αξιοπρέπεια».



Read more...

Ο Βορίδης ανατρέπει τη πολιτική Ραγκούση...



Δεν έκλεισε μια μέρα στο νέο του πόστο ο Βορίδης και ετοιμάζεται να αλλάξει τη πολιτική Ραγκούση.
Ο νέος υπουργός Υποδομών θέλει να παγώσει αμέσως τα νομοσχέδια του προκατόχου του για την... απελευθέρωση των ταξί, την ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την εργασιακή εφεδρεία στις αστικές συγκοινωνίες.
Ίδωμεν...



Read more...

Ένας δικαστικός για τα media από τον Λουκά Παπαδήμο









Ένας δικαστικός για τα media από τον Λουκά Παπαδήμο
Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος, παραιτήθηκε από την θέση του πριν από τέσσερις μήνες για να πάει στο πλευρό του τέως -πλέον- πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τελικώς να βρεθεί υπουργός Επικρατείας, έχοντας την ευθύνη για τα ΜΜΕ στη νεοσυσταθείσα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Στις 4 Ιουλίου του 2011, ο κ. Σταυρόπουλος παραιτήθηκε της θέσεώς του προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα νομικού συμβούλου στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, εν όψει της εξαγγελθείσας τότε αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταυρόπουλος ήταν στην ομάδα των έμπιστων νομικών του Γιώργου Παπανδρέου και για αυτό το λόγο και ο τέως πρωθυπουργός τον επέλεξε για προιστάμενο στο νομικό του γραφείο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σταυρόπουλος ήταν από τους πρωτοστάτες για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στήριξε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει το δημοψήφισμα, απόφαση που προκάλεσε αναταραχή παγκοσμίως και φυσικά σοβαρούς κλυδωνισμούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Όμως, σε ένα παιχνίδι της πολιτικής μοίρας, ο κ. Παπανδρέου (και οι υπουργοί- υποστηρικτές του δημοψηφίσματος) έφυγαν, αλλά ο κ. Σταυρόπουλος έμεινε και μάλιστα σε καίρια θέση, στο πλευρό του Λουκά Παπαδήμου στο υπουργείο Επικρατείας, αντικαθιστώντας τον Ηλία Μόσιαλο.

Ο Γ. Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1946 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Σεπτέμβριο του 1971. Στο βαθμό του αντιπροέδρου προήχθη τον Ιούνιο του 1999, ενώ θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα (εάν δεν παραιτείτο) σε δύο χρόνια.


Αναστασία Γαλάνη
http://newpost.gr

Read more...

Με το χέρι στην τσέπη μέχρι τις γιορτές

Δεν έχει τέλος η αφαίμαξη


http://img.protothema.gr/9F1ED6B52BD4D781B047451CECA0BE9C.jpg
Μισή ντουζίνα φόρους και χαράτσια (σχεδόν ένα κάθε βδομάδα μέχρι το τέλος του χρόνου) θα πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Με ... μισό μήνα καθυστέρηση ξεκινά, από Δευτέρα, η αποστολή περίπου 3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που καλούν τους φορολογουμένους να πληρώσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος 2010 αλλά και της ειδικής εισφοράς, τα οποία θα έπρεπε –εάν λειτουργούσε στοιχειωδώς το Taxis- να είχαν φτάσει σε όλους ανεξαιρέτως ως τον Οκτώβριο το αργότερο.

Η τραγική καθυστέρηση στον υπολογισμό και την εκτύπωση των πολυεκκαθαριστικών της εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να ζητησει από τους φορολογούμενους να σπεύσουν να πληρώσουν... από μόνοι τους την 2η δόση των δόσεων (για όσους είχε ήδη υπολογιστεί η πρώτη), αλλά και αυτή η διορία έληξε στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι οι έφοροι πάντως που έλεγαν πως, παρόλο που έληξε η προθεσμία του υπουργείου και δεν υπάρχει εντολή για σιωπηρή παράταση, οι ίδιοι δεν θα επιβάλουν κανένα πρόστιμο σε όσους πάνε τώρα να πληρώσουν, αφού άργησαν τα ειδοποιητήρια.

Μέσα στο Νοέμβριο λήγει για πολλούς η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 και περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση και δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό.

Έως το τέλος του Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθεί η αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα για την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 22 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να ενταχθούν και οι τελευταίοι στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Το ... πικρό «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2012: τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται στο τέλος Νοεμβρίου και θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Τα νέα τέλη είναι αυξημένα έως και 120 ευρώ .

Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 (καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως ταξινόμησης) κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ. Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 ευρώ από 120 ευρώ για τα 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 ευρώ από 220 ευρώ για τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.

Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ που ήταν για το 2011.

Read more...

Mετ' εμποδίων τα δρομολόγια των πλοίων, απότομη αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα...



Χειμωνιάτικο έγινε το σκηνικό του καιρού σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι κατά τόπους φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Μετ' εμποδίων τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από... Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και ορισμένα πορθμεία.

Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια προς τις Κυκλάδες, ενώ τα ιπτάμενα δελφίνια πηγαίνουν μέχρι την Αίγινα.

Από τη Ραφήνα γίνονται μόνο τα δρομολόγια προς την Εύβοια και όχι τα αντίστοιχα προς Τήνο, Ανδρο και Μύκονο.

Από το λιμάνι του Λαυρίου αναχωρούν πλοία προς όλους τους προορισμούς πλην Κύθνου.

Τέλος, κλειστό είναι το πορθμείο της Καβάλας.

Όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδι, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Η πρόγνωση του καιρού

Από το Σάββατο και τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα η εικόνα θα είναι χειμωνιάτικη, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση.



Read more...

" Μπήκαν " τα χρήματα των επιδοτήσεων στους αγρότες !...



Να " Ζεστάνει " η παγωμένη αγορά της Μεσσηνίας αναμένουν έμποροι και καταστηματάρχες από σήμερα αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε στους λογαριασμούς των αγροτών το 50% των επιδοτήσεων που
δικαιούνται από χθές αργά το βράδυ.
Για να δειτε το ποσο που εχει μπει στον λογαριασμο σας,μπειτε στη σελιδα http://www.opekepe.gr/sdip.asp



Read more...

Τους άμεσους στόχους και προτεραιότητες ζήτησε από τους υπουργούς ο Λ.Παπαδήμος

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, πιθανότατα, θα αναγνωσθούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει τις επόμενες μέρες Κυβερνητική Επιτροπή, με την οποία θα συνεργάζεται καθημερινά

Κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, καθώς την Τετάρτη, όπως, όπως επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Συνεργασία, αλληλεγγύη

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τα μέλη της νέας κυβέρνησης συνεργασία και αλληλεγγύη για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Το λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας και τις άμεσες προτεραιότητες που χρειάζονται. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή πρέπει να ετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες δηλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπαίνει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας [...]. Τα κόμματα οφείλουν να πιστέψουν στην αξία αυτής της συνεργασίας. Η ενότητα και η δύναμη των κομμάτων είναι παράγοντας σταθεροποίησης της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, τόνισε ότι η συνεργασία όλων των κομμάτων στον τομέα που αναλαμβάνει είναι απαραίτητη. «Μέχρι στιγμής χαίρομαι γιατί έχω τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

«Είναι ώρες εθνικής ευθύνης, ώρες κρίσιμες για την πατρίδα μας. Και αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει όλους μας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, είναι η ίδια η Ελλάδα. Αυτό είναι που βγαίνει σαν μήνυμα από το ξεκίνημα αυτής της εθνικής προσπάθειας και εμείς θα είμαστε παρόντες πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι η ελπίδα για τη χώρα θα έρθει μόνο εάν η νέα κυβέρνηση κερδίσει την κοινωνία.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ.Γιαννίτσης δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους αυτής της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοΐδης, τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση έχει μία πολύτιμη προίκα: τη σύνταξη των πολιτικών δυνάμεων».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δ.Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για μία κυβέρνηση συγκεκριμένης διάρκειας και ειδικού σκοπού, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους.

«Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

«Στόχος μας είναι να πετύχει αυτό το μίγμα, πρέπει να πετύχει, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε γιατί αυτό είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού... Είναι συνέχεια μιας εποχής που αλλάζει» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα αποδειχθεί μια κυβέρνηση σκαπανέας διότι μορφοποιεί το μέλλον της χώρας. Κυρίως θα μορφοποιήσει ένα νέο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να ζήσει η ελληνική επαρχία, η ελληνική περιφέρεια».

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, όπως βεβαίως και τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής της νέας αυτής μεταβατικής Κυβέρνησης με γνώμονα πάντα την ευημερία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...