Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δεν συζητάει τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος









Δεν συζητάει τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος

Την δική του απάντηση στα σενάρια περί διαδοχής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη, την σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού, διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και ικανοποίηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος».

«Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προτεραιότητα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει με αυτό τον τρόπο να κλείσει- προς το παρόν τουλάχιστον- την έντονη φημολογία των τελευταίων ημέρων ότι ετοιμάζεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος και και να κινήσει τις διαδικασιες διαδοχής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος με δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση να μην υπάρχει βιασύνη για τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Η μάχη για τη σωτηρία και την αλλαγή της Ελλάδας συνεχίζεται με τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και εθνικής συνευθύνης υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της εθνικής προσπάθειας μέχρι σήμερα, αποτελούν τους εγγυητές της συνέχισης αυτής της προσπάθειας από τη κυβέρνηση συνεργασίας».


Read more...

Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος

Στις 28 Νοεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/90E0F4BAEFB38F31D09028602571F233.jpg

Καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Αίγυπτος, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, χθες και σήμερα το πρωί, με 3 νεκρούς διαδηλωτές, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, και 928 τραυματίες (ανάμεσά τους 49 αστυνομικοί), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης, έχοντας ξαναπεράσει από χθες υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών, που απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σάραφ, συνεχίζοντας τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχίζοντας έναν πολύωρο πετροπόλεμο, έχοντας κάψει μία κλούβα της αστυνομίας και έχοντας δείξει την αντίθεσή τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κρατικά αυτοκίνητα ακόμη και μέσα μαζικής μεταφοράς που ενδεχομένως προσεγγίζουν την πλατεία, ενώ από το πρωί έχουν ακουστεί στον χώρο πυροβολισμοί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποιεί ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.

Πάντως, μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβούλιου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο θα πραγματοποιηθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 28 Νοεμβρίου.
Read more...

Θριαμβευτική νίκη του Μαριάνο Ραχόι στις κάλπες της Ισπανίας

Βατερλό για τους Σοσιαλιστές

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας (Φωτογραφία: Associated Press )


Μαδρίτη, Ισπανία
Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις πρόωρες εκλογές της Ισπανίας. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει -με απόλυτη πλειοψηφία- τα ηνία της χώρας, εν μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτιση των πολιτών στα ύψη. Εκλογικό βατερλό για τον Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ηγήθηκε των Σοσιαλιστών στην κάλπη μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Δείτε το αφιέρωμα του in.gr στις ισπανικές εκλογές.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Έως το απόγευμα της Κυριακής η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Ζερίτης, η Diana και το λουκέτο έπειτα από 30 χρόνια









Ο Ζερίτης, η Diana και το λουκέτο έπειτα από 30 χρόνια
Επιχειρηματίας με πλούσια εμπειρία στον χώρο της χαρτοποιίας, ο κ. Πάνος Ζερίτης αν και έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις βασικές επιχειρήσεις στον κλάδο στην Ελλάδαη γνωστή χαρτοποία Θράκης ΑΕ, Diana, οδεύει προς πτώχευση με εκατοντάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εν μέσω κρίσης.


Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας. Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνωρίζει καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Σήμερα είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Άρχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ.

Από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.).

Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica».

Το 1980 δημιούργησε τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana», στην οποία και παραμένει ο μοναδικός μέτοχός της. Σύντομα ξεκινά η επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με αιγύπτιους εταίρους.

Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας και κύριος μέτοχός της. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική χαρτοποιία στην Αίγυπτο με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή χαρτιών tissue.

Το 1993 μπαίνει στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από το 1995 είναι ο πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους.

Πρός λουκέτο η Diana

Μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Θράκης, ιδιοκτησίας του κ. Ζερίτη, οδηγείται σε πτώχευση έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας.

Η Diana που λειτούργησε στην περιοχή για αρκετές δεκαετίες, φαίνεται να οδηγείται οριστικά σε διακοπή της λειτουργίας της καθ'ως η Χαρτοποιία Θράκης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ στη αρχή του χρόνου είχε διακόψει για λίγες μέρες της λειτουργία της, λόγω έλλειψη πρώτων υλών. Τον Ιούνιο υπήρξε διακοπή της παροχής ρεύματος, που επανήλθε μετά από παρεμβάσεις.

Ωστόσο, η διακοπή είναι οριστική και οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόσφατα σε εργαζόμενους μίλησε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Πάνος Ζερίτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Χαρτοποιία έχει να παίρνει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, από επιστροφή φόρων και επιδότηση 12 %, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα οικονομικά της εταιρίας.

Χωρίς ρεύμα και αέριο


Ήδη τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρεται πια, έχει διακοπεί το ρεύμα καθώς και παροχή αερίου στην επιχείρηση, γεγονός που έχει παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι είναι πλέον σε διαθεσιμότητα και το μέλλον της εταιρίας είναι μάλλον σκοτεινό. Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενώ η επιχείρηση δεν διαθέτει Σωματείο Εργαζομένων.

Ποια είναι η Diana


Η Χαρτοποιία Θράκης Diana, ιδρύθηκε το 1980 στα Μάγγανα, εκμεταλλευόμενη το Ν. 289/76 και λειτουργεί απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάρτου στην Ελλάδα, κατέχοντας περίπου το 20% της εγχώριας αγοράς ενώ στα Μάγγανα δραστηριοποιείται και στην παραγωγή πολυαιθυλενίου.


Αναστασία Γαλάνη
Read more...

Κουτρουμάνης: Με καθυστέρηση οι συντάξεις Δεκεμβρίου- Περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές









Κουτρουμάνης: Με καθυστέρηση οι συντάξεις Δεκεμβρίου- Περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές
Απαραίτητη η εκταμίευση της 6ης δόσης για να δοθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, την ώρα που οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, με δηλώσεις τους έχουν υποστηρίξει ότι τα χρήματα για τις συντάξεις του δεκεμβρίου είναι εξασφαλισμένα.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθυστέρησης των πληρωμών καθώς κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν θα καλυφθούν με μειώσεις συντάξεων ή νέους φόρους και ότι δεν ξανανοίγει το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε μεγάλες περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές που σε ακραίες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμη και το 50%.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου 2012 θα ισχύσει ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ενώ οι εισφορές θα μπορούν να μειωθούν μέχρι 10% για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην κάρτα εργασίας και θα είναι συνεπείς.
Read more...

Η ύφεση οδηγεί σε νέο ασφαλιστικό

Η πιο δύσκολη χρονιά για τα Ταμεία


http://img.protothema.gr/185D952E2A68B06C77DB1FE8F003A7F1.jpg
Με ψαλιδισμένα τα κονδύλια του προϋπολογισμού , τα ταμεία θα διανύσουν την πιο δύσκολη χρονιά της ύφεσης . Σήμερα η υστέρηση εσόδων στο ΙΚΑ ανέρχεται στο 15% ενώ έχει προϋπολογιστεί ότι η κάμψη μπορεί να φτάσει το 2012 και το 22%. Αν όμως αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο εφιαλτική χρονιά και η υστέρηση ξεπεράσει το 25% , σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά , από τη νέα περικοπή των κύριων συντάξεων έως τη συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού .

Η μείωση της χρηματοδότησης θα σημαίνει και μειωμένες παροχές για τους συνταξιούχους αφού θα περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες για την υγεία και το φάρμακο . Επίσης με τους συνεχείς ελέγχους το Υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να περιορίσει τη ζημιά που έχουν υποστεί τα ταμεία από τη χορήγηση παράνομων συντάξεων σε αναπήρους μαϊμού και αποβιώσαντες .

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό , η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ μειώνεται στα 2,15 δις το 2012 από 3,7 δις το 2011 , τα οποία όχι μόνο δεν έφτασαν αλλά αναζητώνται εναγωνίως και άλλα 430 εκατομμύρια για την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων και των συντάξεων του Ιανουαρίου . Οι καταβολή των συντάξεων θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση της 6ης δόσης.

Πιο δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον των επικουρικών και των εφάπαξ για τα οποία από τις αρχές του 2012 θα αποφασιστεί νέο ψαλίδι έως 20% αφού όλα τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών ως τώρα δείχνουν δραματικά ελλείμματα.

Έτσι για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους θα ξαναμπούν στο στόχαστρο τα ίδια ταμεία , ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ , ΤΑΥΤΕΚΟ , Μετοχικό Ταμείο πολιτικών υπαλλήλων , Ταμείο Ππρόνοιας Δημοσίου, ενώ αναμένεται να προστεθούν τα ταμεία πρόνοιας των σωμάτων ασφαλείας , της εθνικής τράπεζας , των εμπορικών καταστημάτων και του ιδιωτικού τομέα .

Read more...

Τα «ευρωομόλογα» είναι η λύση στην κρίση χρέους!

Η «γερμανική συνταγή» και οι οργισμένες αντιδράσεις των Ευρωπαίων


http://img.protothema.gr/92678034478BB574221E78B353DDA78A.jpg
Μοναδική αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που σαρώνει την Ευρώπη είναι η έκδοση «ευρωομολόγων». Το υποδείκνυαν μήνες τώρα ειδικοί και μη, το «απαιτούσαν» οι αγορές, το αρνούνταν οι Γερμανοί.

Τώρα κάνουν στροφή, αλλά βάζουν όρους. Όρους που προκαλούν την δυσφορία, σωστότερα την αγανάκτηση, των υπολοίπων Ευρωπαίων και δοκιμάζουν ξανά τα όρια την … ανοχή των εταίρων τους.

Ενδεικτική εξάλλου είναι η «προφητική» δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έκανε λόγο για «άμεση ανάγκη τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών μέσα στους επόμενους 24 μήνες» και για «αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση της ΕΕ» …

Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικοί αξιωματούχοι φέρονται έτοιμοι να παρουσιάσουν, πιθανότατα την Τετάρτη, όχι μία, αλλά τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων. Αναγνωρίζοντας πως μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους που πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των ασθενέστερων χωρών του Νότου και απειλεί την «καρδιά», τον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν, που δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η «κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και παράλληλα να ενισχύσει την αντίσταση της Ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις».

Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε ήδη από την Παρασκευή το protothema.gr: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160278

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο έγγραφο της Κομισιόν περιγράφονται τρεις διαφορετικές προτάσεις, με τουλάχιστον την μία εξ’ αυτών άμεσα υλοποιήσιμη καθώς δεν θα χρειαστεί καν να αλλάξουν οι υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ για να υλοποιηθεί.

Συνοπτικά οι εναλλακτικές της Κομισιόν συνίστανται είτε στην πλήρη, είτε στην τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης. Πλην όμως με «αυστηρές προϋποθέσεις» πάντα και με δεδομένο πως πρώτα πρέπει να έχει προηγηθεί η αυστηροποίηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρχουν εσαεί χώρες της Ευρωζώνης που θα χρηματοδοτούνται στο μέλλον «σε βάρος των υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εναλλακτικές για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τρεις: Η πρώτη προϋποθέτει πως τα «ευρωομόλογα» θα υποκαθιστούν στο μέλλον ΟΛΑ τα ομόλογα που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη της ευρωζώνης. Θα διαθέτουν «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη κι ως εκ τούτου φαντάζουν ως η «απόλυτη» λύση.

Η δεύτερη επιλογή αφορά σε «ευρωομόλογα» με «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, τα οποία όμως ΔΕΝ θα αντικαταστήσουν πλήρως τις εθνικές ομολογιακές εκδόσεις. Με δυο λόγια θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της Ευρωζώνης, αλλά τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να εκδίδουν ΚΑΙ δικά τους κρατικά ομόλογα.

Το πρόβλημα αυτών των δύο λύσεων είναι πως για να προκριθούν θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν αποκλειστικά τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».

Η τρίτη εναλλακτική θέλει τα «ευρωομόλογα» να κυκλοφορούν παράλληλα με τα κρατικά ομόλογα των μελών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε «ευρωομολόγου». Είναι προφανές πως σε αυτή την επιλογή τα κράτη της Ευρωζώνης που δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους «επωφελούνται σαφώς λιγότερο» !

Το θετικό αυτής της λύσης είναι ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμη καθώς δεν είναι αναγκαία καμία αλλαγή στις συνθήκες …

Οι αντιδράσεις των εταίρων

Προαπαιτούμενο για την έκδοση ευρωομολόγων είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, να γίνουν πράξη τρεις αδιαπραγμάτευτοι κανόνες:

Πρώτον, να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα που θα δέχεται στο μέλλον οικονομική στήριξη από τους εταίρους της να υπάγεται στην αυστηρή εποπτεία των δημοσιονομικών της μεγεθών από την Κομισιόν και τα όργανά της. Η εποπτεία αυτή θα μπορεί να μετατραπεί και σε μόνιμη!

Δεύτερον, η Κομισιόν θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην κατάρτιση εθνικών προϋπολογισμών και δυνατότητα παρέμβασης στην χάραξη οικονομικής και πρωτίστως δημοσιονομικής πολιτικής.

Και τρίτον, ΟΛΕΣ οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενσωματώσουν στα εθνικά τους συντάγματα ρήτρα για το περιβόητο «όριο χρέους», ταβάνι στις δαπάνες δηλαδή, στη λογική που ισχύει ήδη για το Σύνταγμα της Γερμανίας!

Η διαρροή από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αυτών των όρων προκάλεσε ήδη την οργίλη αντίδραση των Ευρωπαίων. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα ιρλανδικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για τον «νέο αφέντη της Ευρώπης», όσο και αρκετών γαλλικών ιστοσελίδων που μιλάνε για ένα… « νέο Ράιχ» με αναβίωση του δόγματος «Ένα Έθνος, Ένα Κράτος, Ένας Ηγέτης»!

Read more...

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού

Επιπλέον φόροι 3,6 δισ. ευρώ

Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ
Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Αρχίζει τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια μπορεί να αρχίσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011 και να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους, θα συζητηθεί και φέτος ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,1% στα 53,301 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, όπως το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Στα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός ή και η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με αλλαγές στο φόρο περιουσίας, καθώς και η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης ή και κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα δώσουν έσοδα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010. Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012.

Στον αντίποδα, οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) θα μειωθούν κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 17,4% στα 24,213 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα είναι κοντά στα εφετινά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 29,088 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό του 2012 και ότι θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα και από αυτά που περάσαμε. Πρέπει να μείνουμε όμως όρθιοι για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012 και τόνισε ότι γι αυτό «δεν χωρά καμία ψευδαίσθηση».

Ως προϋπολογισμό «πτώχευσης και φοροεξόντωσης του λαού, κατακρεούργησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δαπανών», χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό 2012 το ΚΚΕ. «Η νέα άγρια φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα συμβαδίζει με την προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει το ΚΚΕ και καλεί τον λαό «να οργανώσει άμεσα την αντεπίθεσή του».

«Το κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 εν μέσω ύφεσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θα βαδίσει και πάλι στην πεπατημένη του εικονικού προϋπολογισμού και της σταθερής κατεύθυνσης περαιτέρω συμπίεσης των συνήθων υποζυγίων» εκτίμησε η Δημοκρατική Αριστερά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΚΚΕ: «Προϋπολογισμός πτώχευσης και φοροεξόντωσης»...



Ως προϋπολογισμό «πτώχευσης και φοροεξόντωσης του λαού, κατακρεούργησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δαπανών», χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό 2012 το ΚΚΕ.

«Η νέα άγρια φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα συμβαδίζει με... την προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων. Σε σχέση με το 2011, ενώ τα φορολογικά έσοδα από φυσικά πρόσωπα θα αυξηθούν κατά 29%, τα έσοδα από επιχειρήσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο κατά 22%», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, μετά τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού.
voria.gr



Read more...

Προσωρινή αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης για ανεξόφλητα τέλη ακινήτων

Έρχονται ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αναστέλλει η ΔΕΗ για μερικές ημέρες τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του διευθυντή δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη. Οι εντολές αποκοπής θα εκδίδονται μεν από τη ΔΕΗ και θα αποστέλλονται στο Διαχειριστή του δικτύου, αλλά δεν θα εκτελούνται προσωρινά.

«Ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες» δήλωσε ο κ. Στεριώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ωστόσο» συμπλήρωσε ο ίδιος «η ΔΕΗ ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από το νόμο -όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές- να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς το Διαχειριστή του Δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

2021: Όχι πια ευρωζώνη αλλά Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης


Ο Niall Ferguson, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συγγραφέας επιχειρεί να μας παρουσιάσει την εικόνα που θα έχει η Ευρώπη το 2021, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Οι κυρίαρχοι Γερμανοί, οι Έλληνες... κηπουροί και η μορφή της Νέας Ευρώπης (Pic)

Σε δημοσίευμά του στην Wall Street Journal, ο καθηγητής βλέπει Έλληνες κηπουρούς και Γερμανούς να καλοπερνούν κάνοντας ηλιοθεραπεία στα εξοχικά τους στο νότο καθώς μια νέα δημοσιονομική ένωση έχει σχηματιστεί. "Καλωσήρθατε", όπως λέει, "στις άλλες ΗΠΑ".

Δέκα χρόνια πέρασαν από την κρίση που επηρέασε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Ισπανίας και της Γαλλίας. Μερικά πράγματα παρέμειναν ίδια, ενώ αρκετά έχουν αλλάξει.

Στην νέα Ευρώπη του 2012, το ευρώ εξακολουθεί να κυκλοφορεί, αν και τα τραπεζογραμμάτια είναι πλέον σπάνια. Η ευκολία των ηλεκτρονικών πληρωμών τώρα κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται αν ποτέ άξιζε τον κόπο η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν είναι πια το "αρχηγείο" της Ευρώπης αλλά η Βιέννη.

"Υπάρχει κάτι σχετικά με την κληρονομιά των Αψβούργων", εξηγεί η νέα καγκελάριος της Αυστρίας Marsha Radetzky, προσθέτοντας πως κάνει την πολυεθνική πολιτική διασκεδαστική.

Σχετικά με τους Γερμανούς, ο καθηγητής αναφέρει πως φαίνεται να τους αρέσει η νέα πραγματικότητα. "Για κάποιο λόγο ποτέ δεν αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι στο Βέλγιο", θυμάται η Γερμανίδα καγκελάριος Reinhold Siegfried von Gotha-Dämmerung.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως ο συνασπισμός της Α. Μέρκελ ηττήθηκε το 2013 κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο Γερμανικός λαός απηύδησε να ξελασπώνει συνεχώς τους τραπεζίτες.

Η ζωή είναι ακόμη πιο εύκολη στις περιφερειακές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως είναι πλέον γνωστή η ευρωζώνη. Η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει διαμορφωθεί στο 20% αλλά η δημιουργία ενός νέου συστήματος δημοσιονομικού φεντεραλισμού το 2012 έχει εξασφαλίσει μια σταθερή ροή των funds από τον πυρήνα της Β. Ευρώπης.

Όπως οι ανατολικογερμανοί πριν από αυτούς, οι νοτιοευρωπαίοι έχουν συνηθίσει αυτή τη κατάσταση. Με το ένα πέμπτο του πληθυσμού να είναι άνω των 65 χρονών, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη ζωή. Υπάρχουν δε αρκετά χρήματα σε αυτή την παραοικονομία καθώς αρκετοί είναι αυτοί, όπως οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και κηπουροί στους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν και δεύτερες κατοικίες στον ηλιόλουστο νότο!

Η μορφή της Νέας Ευρώπης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης έχουν ενταχθεί κάποια νέα μέλη. Η Λιθουανία και η Λετονία παρέμειναν προσκολλημένες στο σχέδιό τους να ενταχθούν στο ευρώ, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Εσθονίας.

Αυτές οι νέες χώρες είναι τα μεταγενέστερα παιδιά της Νέας Ευρώπης, τα οποία προσέλκυσαν τις γερμανικές επενδύσεις με τους σταθερούς φόρους και τους σχετικά χαμηλούς μισθούς τους.

Ωστόσο, κάποιες χώρες έφυγαν από την ζώνη του ευρώ. Ο καθηγητής αναφέρεται στον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας πως αποφάσισε να διακινδυνεύσει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την είσοδο της χώρας του στο ευρώ.

Παρακινούμενος από τος εριστικές εφημερίδες του Λονδίνου, ο λαός ψήφισε με 59% έναντι 41% την μη ένταξή τους στην ευρωζώνη.

Τώρα η Μ. Βρετανία είναι ο αγαπημένος προορισμός των Κινεζικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι αγαπούν τα διαμερίσματά τους αλλά και τα υπέροχα σκωτσέζικα κτήματα για σκοποβολή!

'Κατά ένα τρόπο αυτή η ομοσπονδιακή Ευρώπη θα χαροποιούσε τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", σημειώνει.

Ωστόσο οι Η.Π.Ε του 2021 διαφέρουν κατά πολύ από την ΕΕ που διαλύθηκε το 2011. Έμελλε η διάλυση της Ευρωζώνης να επικεντρώνεται στα δύο λίκνα του δυτικού πολιτισμού, την Αθήνα και τη Ρώμη.

Αλλά ο Γ. Παπανδρέου και ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες που έπεσαν θύματα της κατάρας του ευρώ. Από τότε που ο φόβος της κρίσης άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2010, όχι λιγότερες από επτά κυβερνήσεις έπεσαν: Στην Ολλανδία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Το γεγονός πως εννέα κυβερνήσεις έπεσαν σε λιγότερο από 18 μήνες ήταν κάτι το αξιοσημείωτο.

Το ευρώ είχε μετατραπεί σε φονική μηχανή που έτρωγε κυβερνήσεις αλλά προωθούσε επίσης και μια νέα γενιά λαϊκών κινημάτων όπως το ολλανδικό κόμμα για την Ελευθερία και οι True Finns.

Το Βέλγιο ήταν στα πρόθυρα της διάσπασης και οι δομές της Ευρώπης κατέρρεαν.

Στην ερώτηση ποιος θα ήταν ο επόμενος, η απάντηση είναι προφανής: η Ισπανία. Μετά τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου ο Θαπατέρο παραιτήθηκε, ενώ ο επόμενος που θα έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Το ερώτημα όλων τον Νοέμβριο του 2011 ήταν κατά πόσο η νομισματική ένωση θα κατέρρεε. Ωστόσο αν έβγαινε η Ελλάδα και η Ιταλία πχ από την ευρωζώνη θα ήταν δύσκολο να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα και η αποκατάσταση των νομισμάτων των χωρών θα ήταν εξοντωτικά δαπανηρή διαδικασία.

Έτσι, σημειώνει, το ενιαίο νόμισμα διασώθηκε αλλά η ευρωζώνη αναγκάστηκε να διασπαστεί, να χωριστεί αλλά δεν κατέρρευσε.

Ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD)

Στην ουσία ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας που πίεσε τις 21 χώρες να ενταχθούν στη Γερμανία και στις Η.Π.Ε υπό την συνθήκη του Πότσνταμ το 2014. Μάλιστα με την ένταξη και των έξι υπόλοιπων χωρών, κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία), η Νέα Ευρώπη αριθμεί 28 μέλη, ένα μέλος περισσότερο από την Ευρώπη προς κρίσης. Και με τον διαχωρισμό Φλάνδρας και Βαλονίας, τα μέλη έγιναν 29.

Έτσι, η ΕΕ δεν κατέρρευσε παρά τις ολέθριες προβλέψεις του 2011 αλλά αντίθετα το 2021 το ευρώ χρησιμοποιείται από ακόμα περισσότερες χώρες από ότι πριν τη κρίση.

"Κοιτάζοντας πίσω, στα 10 δέκα χρόνια που πέρασαν, ο αρχιδούκας της Αυστρίας von Habsburg θα ήταν περήφανος, καθώς όχι μόνο διασώθηκε το ευρώ αλλά επειδή με κάποιο τρόπο πριν από έναν αιώνα η αυτοκρατορία των Αψβούργων είχε ανασυσταθεί όπως οι Η।Π.Ε", καταλήγει ο καθηγητής τονίζοντας πως για αυτό και δεν αποτελεί απορίας άξιον γιατί οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί την αποκαλούν "Wholly German Empire".

http://news247.gr

Read more...

Καρατζαφέρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ

Ναι σε μια μετεκλογική συνεργασία με της Νέα Δημοκρατία είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα

Ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ αφήνει ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στη Realnews.

O κ. Καρατζαφέρης λέει ότι αν η εντολή του λαού είναι για συνεργασίες, τότε "νομίζω ότι και ο κ. Σαμαράς και εγώ και οποιοσδήποτε άλλος έχει προκριθεί από το εκλογικό σώμα θα πρέπει να συζητήσουμε και να μην αφήσουμε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση".

Απαντώντας στις επικρίσεις περί ακροδεξιάς, αποδίδει πικρία στον κ. Καστανίδη για τη μη υπουργοποίησή του και σημειώνει πως όσο ήταν υπουργός Εσωτερικών είχε μαζί του την "απόλυτη θεσμικότητα και εκτίμηση".


Read more...

Βενιζέλος καλεί τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 70.000 πολίτες δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων, ώθησε τον "τσάρο" της οικονομίας, Ε. Βενιζέλο να καλέσει τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος

Να μην προχωρήσει στη διακοπή του ρεύματος μέσω της έκδοσης αντίστοιχης εντολής κάλεσε τη ΔΕΗ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ δεν θα διακόψει τους πρώτους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς που περιέχουν το ειδικό τέλος ακινήτων, μετά την υπουργική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Εθνος", ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην έκδοση εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης, κάτι που θα συνέβαινε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία των 40 ημερών για τους πρώτους λογαριασμούς που εκδόθηκαν και συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος.

Όμως, οι πηγές θέλουν να υπάρχουν περίπου 70.000 ακόμα και 80.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει το ΕΕΤΔΕ ακινήτων ούτε το ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Φαίνεται λοιπόν πως ο κ. Βενιζέλος, βλέποντας ότι είναι πολλοί όσοι δεν έχουν πληρώσει, αλλά ταυτόχρονα θέλοντας να διαμορφώσει το πλαίσιο της επανεξέτασης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ζήτησε, άτυπα, να μη γίνει καμιά διακοπή παροχής.

Άλλωστε οι εκτιμήσεις για να μην πούμε οι πληροφορίες αναφέρουν σαφώς πως ανάμεσα στους 70.000 με 80.000 ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς υπάρχουν κι εκείνοι που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως υπερήλικες, άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.

Σύμφωνα με το "Έθνος", η ΔΕΗ εκδίδει καθημερινά περίπου 190.000 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εκ των οποίων οι 70.000 με 80.000 λήγουν τη Δευτέρα 21 του μηνός και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι προχθές.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών μάλλον έχει μειωθεί।

http://news247.gr
Read more...

Στο τελικό στάδιο η έκδοση του ευρωομολόγου

Τρεις επιλογές για την κυκλοφορία ευρωομολόγων θα προτείνει οσονούπω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυκλοφορία ευρωομολόγων.


Η κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα.

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο, σύμφωνα με το οποίο, η Επιτροπή στις Βρυξέλλες μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρεις επιλογές, η τελευταία από τις οποίες -μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ- "μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί".

Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική κοινή χρήση του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αυτή η κοινή χρήση "δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας", ούτως ώστε να αποτραπεί "οι χώρες της ευρωζώνης-τζιτζίκια" να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των ενάρετων υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρει το ίδιο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Οι τρεις επιλογές της «Πράσινης βίβλου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη από τις τρεις επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και "αποφασιστικότερη": τα ευρωομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις κοινές εγγυήσεις για όλη την ευρωζώνη.

Στη δεύτερη επιλογή, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις κοινές εγγυήσεις για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.

Όμως, τέτοια ρύθμιση αφήνει ευάλωτα απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισσαβόνας, κατά το οποίο αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους.

Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια μέλη της ευρωζώνης.

Στα ευρωομόλογα αυτής της τρίτης επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.

Έτσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους "επωφελούνται σαφώς λιγότερο" στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει αυτό το έγγραφο.

Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και "αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους"।

http://news247.gr

Read more...

Καταφύγιο για τους άστεγους τα νοσοκομεία









Καταφύγιο για τους άστεγους τα νοσοκομεία

Όταν πέφτει η νύχτα και η υγρασία τρυπάει τα κόκαλα, τους βλέπεις να βγαίνουν μέσα από τις φυλλωσιές και να γλιστρούν σαν σκιές στα νοσοκομεία (των μεγάλων πόλεων) που εφημερεύουν.

Αυτά είναι τώρα πια τα μοναδικά καταφύγια εκατοντάδων αστέγων, που μπαίνουν σαν τους κλέφτες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και προσποιούνται τους ασθενείς με την ελπίδα ότι οι γιατροί θα τους επιτρέψουν να περάσουν άλλη μια παγωμένη νύχτα στα ράντσα των διαδρόμων,για να μην πεθάνουν από το κρύο σε κάποιο παγκάκι..

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που οι πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας (ηλικίας από 40 έως και 70 ετών) δεν διστάζουν να κατεβαίνουν στα υπόγεια των δημόσιων νοσοκομείων, όπου συνήθως βρίσκονται τα μαγειρεία, με σκοπό να «κλέψουν» μια φέτα ψωμί, ένα μήλο, ένα γιαούρτι ή, αν είναι τυχεροί, και μια ολόκληρη μερίδα με ζεστό φαγητό!

Οι σύγχρονοι Άθλιοι

Η νέα φτώχεια έχει οδηγήσει στον δρόμο χιλιάδες Ελληνες, που έχασαν μέσα σε δυο χρόνια τη δουλειά τους, το σπίτι τους και έμειναν μόνοι, αφού ακόμα και οι συγγενείς τους (που έχουν τα δικά τους προβλήματα) τούς γύρισαν την πλάτη.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα», υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που ζουν στους δρόμους τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας είναι από 17.000 έως 20.000 άτομα. Επιπλέον, το λουκέτο που έχει μπει σε πολλά ιδρύματα και ξενώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ηταν θέμα χρόνου λοιπόν να εμφανιστεί το φαινόμενο των αστέγων που αναζητούν καταφύγιο στα δημόσια νοσοκομεία, φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα.

Φέτος όμως, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, με σχεδόν 1.000.000 ανθρώπους χωρίς εργασία, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι σαν φάρσα, αλλά ως τραγωδία, ενώ τα επόμενα χρόνια, και για όσο διαρκέσει αυτός ο φαύλος κύκλος, αναμένεται να κορυφωθεί, όπως είπαν στη «δημοκρατία» γιατροί και εκπρόσωποι εργαζομένων πέντε μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Έρχονται εδώ για να φάνε

Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου: Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου δεκάδες άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στο δημόσιο θεραπευτήριο, όπως λέει ο Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, χειρουργός – ωτορινολαρυγγολόγος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιατρών: «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για περιθωριακά άτομα. Αυτά πάντα υπήρχαν. Δυστυχώς από πέρυσι βλέπουμε δεκάδες Ελληνες από 40 έως και 70 ετών, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Επειδή στον Βόλο δεν υπάρχουν δομές και ξενώνες, έρχονται εδώ για να φάνε και να νιώσουν για λίγο κανονικοί άνθρωποι. Μάλιστα, πολλοί κατεβαίνουν μέσα στο σκοτάδι στο υπόγειο, που είναι τα μαγειρεία, μήπως βρουν κάτι να φάνε. Και εμείς τι να κάνουμε, να τους πετάξουμε στον δρόμο να πεθάνουν από το κρύο;» αναρωτιέται προβληματισμένος.

Κάνουν και τους τρελούς

Ευαγγελισμός: Εκτός από την Ψυχιατρική Κλινική, η οποία από πέρυσι τον χειμώνα φιλοξενεί αρκετούς αστέγους, οι οποίοι κάνουν τους... τρελούς για να κοιμηθούν στα ράντσα των διαδρόμων, φέτος το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως μας λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «Ολο και πιο συχνά, στις εφημερίες, βλέπω συνάδελφους μου, την ώρα που τρέχουν να βοηθήσουν τους τραυματίες από τροχαία ή τους καρδιοπαθείς, να περνάνε δίπλα από τον άστεγο, που είναι κουλουριασμένος με την κουβέρτα πάνω στο ράντσο για να ζεσταθεί, και να του προσφέρουν ένα γιαούρτι ή λίγο ψωμάκι! Εκτός από τις τέσσερις πέντε γνώριμες φυσιογνωμίες, που εδώ και χρόνια ζουν γύρω από το νοσοκομείο, τώρα πια βλέπουμε ολοένα και νέα πρόσωπα να έρχονται στις εφημερίες με διάφορες δικαιολογίες, με σκοπό να κάνουν εισαγωγή για να μην πεθάνουν στον δρόμο».

Κρυφτούλι σε κάθε εφημερία

Λαϊκό Νοσοκομείο: Κρυφτούλι παίζουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο οι άστεγοι με τους υπαλλήλους της ασφάλειας σε κάθε εφημερία! Συνήθως επτά με οκτώ άτομα προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που καταφτάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: «Είναι ρακένδυτοι, έχουν μήνες να κάνουν μπάνιο και πολλές φορές δεν φεύγουν ακόμα και όταν η ασφάλεια τους ζητάει να βγουν έξω» μας λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος και εξηγεί: «Αυτοί, φυσικά, αρνούνται και φωνάζουν ή κλαίνε, γιατί ξέρουν ότι, αν περάσουν τη νύχτα στα παγκάκια, θα πεθάνουν από το κρύο. Η κατάσταση είναι απελπιστική»..

Απελπιστική κατάσταση

Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη: «Πέρυσι ακούγαμε γι' αυτούς τους δυστυχισμένους από συνάδελφους μας σε άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Φέτος τους βλέπουμε και στο δικό μας» μας είπε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων γιατρών του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη Στρατής Πλωμαρίτης και συνέχισε: «Μάλιστα, μας είχαν φέρει δυο άτομα που ήταν παγωμένα και παραλίγο να πεθάνουν. Δυστυχώς το φαινόμενο θα ενταθεί, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, και η εκτίμησή μου είναι ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο θα αυξάνονται οι άστεγοι που θα έρχονται στο ΕΣΥ για να βγάλουν τη νύχτα. Αυτά είναι φαινόμενα Κατοχής».

Δεν μπορούμε να τους διώξουμε

Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: Σε κάθε εφημερία περισσότερα από δέκα άτομα θα αναζητήσουν μια ζεστή γωνιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων Σωτήρης Καρβέλης: «Συνήθως λένε στους γιατρούς ότι πονάει το κεφάλι τους ή το στομάχι τους. Κοιμούνται όπου βρίσκουν, στους διάδρομους και στα ράντσα, και το πρωί φεύγουν χωρίς να κάνουν τις εξετάσεις. Πριν από έναν χρόνο τούς δίναμε και ένα πιάτο φαΐ. Τώρα όμως δυστυχώς δεν περισσεύει φαγητό! Αλλά και δεν μπορούμε να τους διώξουμε. Ανθρωποι είναι κι αυτοί και δεν έχουν πού να πάνε. Το νοσοκομείο έχει γίνει και ίδρυμα αστέγων...».

Πηγή: thessalianews।gr

http://newpost.gr


Read more...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του έκαναν άνω- κάτω τη Νέα Δημοκρατία!









Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του έκαναν άνω- κάτω τη Νέα Δημοκρατία!
Oι συνεχιζόμενες και μάλιστα με ολοένα αυξανόμενη ένταση, εσωκομματικές συγκρούσεις στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν σφόδρα τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι πασίδηλο ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με πρόσχημα τις απόψεις και θέσεις τις οποίες συχνά-πυκνά διατυπώνει ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης- εκ των παλαιότερων συνομιλητών του κ. Σαμαρά- βρήκε ευκαιρία να τρώσει την θετική παρουσία τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας η οποία παρατηρείται στα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.


Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει βασικούς συμμάχους στην προσπάθεια του αυτή τους κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και κ. Κωστή Χατζηδάκη.

«Εκτιμώ ότι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μεγάλη ζημιά, με λίγα λόγια είναι αγκάθι στα πλευρά του κόμματος σε αυτές τις κρίσιμες ώρες…» επισημαίνει κορυφαίος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ μιλώντας στο Νewpost.gr.

Σε στενό κλοιό από την Συγγρού ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Υπό ...στενή παρακολούθηση έχει τεθεί πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ηγετικό επιτελείο της Συγγρού, μετά τη νέα κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της β' Αθήνας και το δικηγόρο -και εκ των επί χρόνια τακτικών συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά- Φαήλο Κρανιδιώτη.

Η στάση του «γαλάζιου» βουλευτή, προβληματίζει όσο και διχάζει τους ανθρώπους του «προεδρικού περιβάλλοντος» με τους σκληροπυρηνικούς να τοποθετούνται ευθέως υπέρ της διαγραφής του Κ. Μητσοτάκη και τους ηπιότερους να επιμένουν ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται όλες οι παράμετροι, προτού ληφθούν ριζικές αποφάσεις.

Η περίπτωση Μητσοτάκη και η πιθανή διαγραφή του από τις «γαλάζιες» λίστες άλλωστε, εμφανίζει σειρά εμποδίων και ουδόλως μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη περίπτωση Χατζηγάκη, παρά τα αρκετά κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο.

Η επιρροή του κ. Μητσοτάκη στην εκλογική βάση της ΝΔ -ακόμη και από την κεκτημένη δυναμική που έχει ο ίδιος λόγω του επωνύμου του- θεωρείται αρκετά υψηλή και σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθιστά για την ώρα απαγορευτική τη διαγραφή του.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι οι θέσεις του «γαλάζιου» βουλευτή -οι Συνταγματικές αλλαγές, η κόντρα με τη ΔΑΚΕ κ.λπ.- κινούνται στο όριο με τις αντιλήψεις του Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε απόφαση περί απομάκρυνσής του να δώσει την εντύπωση προσωπικού ζητήματος.

Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα ζυγίσει τις εισηγήσεις και τελικά αυτός θα είναι που θα λάβει την οριστική απόφαση. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που σημειώνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής αναδείχθηκε σε ηγετική προσωπικότητα στο κόμμα της Ν.Δ όταν «αποκεφάλισε» Μάνο, Σουφλιά και Ανδριανόπουλο.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να ακολουθεί αυτόνομη πορεία λειτουργώντας ανεξάρτητα από τις επιλογές της ηγεσίας επιδιώκοντας να οχυρώσει το φιλελεύθερο προφίλ του, προσπάθεια που ενισχύεται και από τη «συμμετοχή» του στην αποκαλούμενη «ομάδα των πέντε».

«Ωστόσο, το πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης στο επόμενο διάστημα, θα προσδιορίσει και τις αποφάσεις του Προέδρου» προσθέτει η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ελέγχεται διαρκώς από τον γ' όροφο της Συγγρού για τη συνολική στάση του.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακροβατεί διαρκώς σε τεντωμένο σκοινί. Στην Συγγρού διαπιστώνουν σταδιακή κλιμάκωση της δυναμικής των επιλογών του, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες ερμηνείες, όπως αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας και τελικά τον ίδιο στην έξοδο από την ΝΔ.

«Κορυφαίες» στιγμές θεωρούνται η ομιλία του κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία -όπου επετεύχθη η πρώτη μεγάλη συναίνεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- με τον κ. Μητσοτάκη και ενώ όλα εμφανίζονταν να είναι ακόμη υπό αίρεση, να προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι κατευθύνει τον Πρόεδρο της ΝΔ προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Κάτι αντίστοιχο πήγε να γίνει και με το προ ημερών κοινό κείμενο «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών, πρωτοβουλία κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενεργό ρόλο.

«Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Πρόεδρος του κόμματος ότι κατευθύνεται ανάλογα με τις διαθέσεις ενός, δύο ή μίας ομάδας βουλευτών» λέει κορυφαίος συνεργάτης του κ. Σαμαρά. «Ειδικότερα από τη στιγμή που οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί και «όλως τυχαίως», μία-δυο ώρες πριν κάποιος βουλευτής παρουσιάζεται ως ο «πατερούλης της ιδέας». Όλα αυτά, μόνο ως τυχαία δεν μπορούν να θεωρούνται».


Τάκης Χατζής
http://newpost.gr

Read more...

Μέχρι τις αρχές του 2012 η πλήρης άρση του καμποτάζ...



Περίπου 20-25 εκατ. τουρίστες ετησίως θα μπορούσε να υποδέχεται σε μια τετραετία από σήμερα η Ελλάδα, αν προωθηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και στόχοι, ενώ η κρουαζιέρα θα συμβάλει καθοριστικά στις αφίξεις, ιδίως μετά την πλήρη άρση του καμποτάζ, που αναμένεται το ...
αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012, όπως είπε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην 27η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Ο κ. Νικητιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι το ζήτημα της πλήρους άρσης του καμποτάζ ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας, οπότε, όπως είπε, ο ίδιος είναι σε θέση να κάνει μόνο εκτιμήσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος υφυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη για θέματα κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, είπε πως ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση.

«O προηγούμενος νόμος άρει το καμποτάζ, αλλά με μερικό τρόπο. Ο νόμος αυτός είχε μια φιλοδοξία, που ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί, καθώς είναι προφανές ότι έχουν γίνει μόνο τρεις σχετικές συμβάσεις. Άρα θα εξετάσουμε μία πιο ευέλικτη πολιτική. Είχα ήδη μία πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μ.Χρυσοχοΐδη και έχουμε συμφωνήσει στα βήματα, ώστε να είμαστε πολύ γρήγοροι» τόνισε.

Κατά τον κ. Νικητιάδη, η κρουαζιέρα είναι ίσως «η επόμενη μεγάλη πρόκληση» για τον ελληνικό τουρισμό: «Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, όπως 25-30 μεγάλες προβλήτες ανά την Ελλάδα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η κρουαζιέρα μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ».

Όπως είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, μόνο η εταιρεία κρουαζιέρας Royal Caribbean θα μπορούσε να φέρει 750.000 επιβάτες στο Ηράκλειο, σε μια τριετία, αν προχωρούσε η άρση του καμποτάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, το 2011 εξελίχθηκε τελικά στην καλύτερη τουριστική χρονιά της ιστορίας της Ελλάδας, με τον τουρισμό να προσθέτει στο ΑΕΠ 1,5%, με μόλις το 1/3 των δαπανών προβολής, σε σχέση με το 2009 (σ.σ. όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γεώργιος Κολέτσος, το ποσόν που τελικά ζητά ο Οργανισμός για την καμπάνια προβολής το 2012 ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Νικητιάδης γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπογραφεί και με την Olympic Air συμφωνία προβολής του visitGreece.gr, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει ήδη με την Aegean Airlines.

Πολύ θετικά θα μπορούσε να εξελιχθεί και το 2012, δεδομένου ιδίως ότι -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η καλή πορεία του 2011 δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πτώσης των τουριστικών αγορών της Β.Αφρικής (κυρίως Αίγυπτου και Τυνησίας), από τις οποίες η Ελλάδα δεν πήρε τελικά τόσο σημαντικό μερίδιο, όπως υποστήριξε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης προσέγγισης αγοράς αποτελεί -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η περίπτωση της Ρωσίας, όπου χάρη σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, ο τουρισμός προς Ελλάδα αυξήθηκε από 170.000 άτομα το 2009 σε 370.000 το 2010 και 650.000 φέτος, με προοπτική να φτάσει εύκολα το 1 εκατ. το 2012, αν η τάση συνεχιστεί.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι ετοιμάζεται συμφωνία με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, ώστε να λειτουργούν οι ίδιοι ως visa centers για τους τουρίστες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα.

O κ. Νικητιάδης επισήμανε ακόμη ότι έτερη σημαντική πρόκληση είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που αν αναπτυχθεί σωστά, «μπορεί να λύσει τα προβλήματα συνολικά του ελληνικού τουρισμού». Πρόσθεσε ότι, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενεργοποίηση των ΟΤΑ, αλλά και να αξιοποιηθούν τα οικονομικά αποθέματα των ελληνικών περιφερειών για την τουριστική προβολή.

Για το τέλος ακινήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει άλλη επιλογή «από το να πληρώσουμε όλοι», ενώ για τη διεκδικούμενη -από πλευράς των φορέων του τουρισμού- μείωση του «σπατόσημου» παραδέχτηκε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς για να βρεθούν λύσεις».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις προκαταβολών σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από ξένους tour operators, αλλά και σε νέους όρους που ορισμένοι από τους τελευταίους επιβάλουν εκβιαστικά σε συμβόλαια με ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης, ο κ. Νικητιάδης απάντησε: «οι προκαταβολές του 2012, που αποτελούν "αίμα" για τους ξενοδόχους, δρομολογούνται κανονικά, π.χ. από την TUI, 3000 πράκτορες της οποίας, από τη Γερμανία, πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα μας εντός του νέου έτους».

Πρόσθεσε δε, ότι οι καθυστερήσεις στις προκαταβολές δεν σχετίζονται με τα προβλήματα της χώρας, αλλά με προβλήματα των ίδιων των tour operators και οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση της Ελλάδας είναι «κατ' επίφασιν».

Για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, ο κ. Νικητιάδης ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει για τη συνδιαφήμιση με αυτούς, αλλά μπορεί να στηρίξει επιχειρησιακά τις εταιρείες αυτές (π.χ., με διευκόλυνση για τα slots κτλ).

Συμπλήρωσε ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις με δύο αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν βάση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κάτι που -αν γινόταν- θα ενίσχυε τον τουρισμό κατά εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις.

Μείωση εσόδων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μειωμένα, σε ποσοστό 2,2% ήταν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ τα ξενοδοχεία, τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα, αλλά και στα έσοδα ανά δωμάτιο, η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ξενοδοχεία παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, τα έσοδα των ξενοδόχων μειώθηκαν, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα , οι άλλοι λόγοι που τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υστέρησαν σε απόδοση, οφείλονται στην κοινωνική αναταραχή, στις απεργίες, αλλά και στην τοπική ύφεση, που σημειώνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε δείγμα 180 ξενοδοχείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των προέδρων της ΠΟΞ, με την ευκαιρία της έκθεσης «Philoxenia».

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν αυξημένες κατά 9,8% και οι τουριστικές εισπράξεις 10%, ενώ οι κυριότεροι λόγοι αποδίδονται στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στη μείωση του ΦΠΑ, στις αναταραχές της Β. Αφρικής και στη διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση βίζας.

Εκπρόσωποι του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της ΠΟΞ, Ιωάννης Ρέτσος, και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων ζητούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και την άρση του καμποτάζ, την αποκατάσταση της εικόνας στο κέντρο της Αθήνας, την οργάνωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ



Read more...

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Λαϊκού Κόμματος


http://img.protothema.gr/7698A929F3A872A08403F09DA092A851.jpg
Με βασικούς διεκδικητές τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Αλφρέδρο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και τον επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι η Ισπανία εκλέγει νέο πρωθυπουργό, την ώρα που οι αγορές «χτυπούν» αλύπητα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στις … αγκάλες του Μηχανισμού Διάσωσης.

Το σίγουρο είναι πως οι Ισπανοί καλούνται να επιλέξουν τον ηγέτη που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα τους από την κρίση, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πάντως είναι προφανές πως δεν έχει μαγικές λύσεις για να περιορίσει τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας που αγγίζει πια το 22%, ούτε για να μειώσει τάχιστα και με ανώδυνο τρόπο το έλλειμμα. Βασικά δεν μπορεί καν να δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα δεχθεί μια «εποπτεία» στα δημοσιονομικά της, με δυο λόγια να ακολουθήσει το δρόμο της γειτονικής Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και φυσικά της Ελλάδας!

Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, καλείται να αντιμετωπίσει τις αγορές που δεν δείχνουν διατεθειμένες να αφήσουν την Ισπανία να πάρει ανάσες.

Την ίδια ώρα ο 56χρονος ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, που όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, καλείται να δώσει ελπίδα – και να ζητήσει ανοχή χρόνου – και από τους αγανακτισμένους Ισπανούς. Όχι μόνον αυτούς της Πλατείας ντελ Σολ, αλλά σχεδόν απ’ όλους τους κατοίκους της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, οι οποίοι «βράζουν» από οργή για τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας, τους νέους φόρους και το … μηδενικό , προσώρας, αποτέλεσμα των θυσιών τους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη λήψη και νέων μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης», κυρίως τώρα που το κόστος δανεισμού της χώρας γίνεται καθημερινά όλο και λιγότερο «βιώσιμο» με την τελευταία έκδοση ομολόγων να ξεπερνά σε επιτόκιο το 7%.

Ο ίδιος ο Ραχόι αναφέρθηκε στις «πρώτες 100 μέρες του», υποσχέθηκε «διπλασιασμό των προσπαθειών περικοπής του ελλείμματος» και μια σειρά από έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Κάτι που διόλου ευχάριστα δεν ηχεί στα αυτιά των ψηφοφόρων!

Στον αντίποδα, ο κ. Ραχόι δεσμεύτηκε ότι αμέσως μόλις διορίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιβάλλει αυτόματα φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους και έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης.

Read more...

Από το Βερολίνο έμαθαν οι Ιρλανδοί για τα νέα σκληρά μέτρα

Πυροτέχνημα (;) η ανάκαμψη

Ο τρόπος που διέρρευσαν από τη γερμανική κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το κοινοβούλιο της χώρας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ιρλανδία
Ο τρόπος που διέρρευσαν από τη γερμανική κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το κοινοβούλιο της χώρας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ιρλανδία (Φωτογραφία: AΠΕ )


Δουβλίνο, Ιρλανδία
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρέθηκε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μετά την διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι είχε πάει στο Βερολίνο την περασμένη Τετάρτη και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, εξαναγκάστηκε την Παρασκευή στην ιρλανδική βουλή να παραδεχθεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών.

Ο τρόπος δε που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία, από το Βερολίνο δίχως να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το κοινοβούλιο, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και τα ΜΜΕ.

«Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης» είναι ο τίτλος της IrishMirror, ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η Ευρώπη σέρνεται πλέον από τη Γερμανία, ενώ ο Τζέρι Άνταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, κατήγγειλε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η εικόνα του «πειθήνιου παιδιού που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του», την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες οι οποίες είναι στον μηχανισμό στήριξης, φαίνεται να καταρρέει.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν «πυροτέχνημα».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτία η επιδεινούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία.

Θεωρείται βέβαιο, επίσης, πως η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει φυγή των καταναλωτών στην Β. Ιρλανδία. Εξάλλου, επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων, την ίδια ώρα που η επίταξη κατοικιών έχει γίνει «εθνικό σπορ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετά τους "Παναγιωτακόπουλους" , ο Καράογλου...


Αμηχανία στη Ν.Δ. , μετά τη δήλωσή του να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός...
Ο Θόδωρος Καράογλου είναι ένας από τους εισηγητές του προϋπολογισμού και η δήλωσή του να καταψηφιστεί, δημιουργεί νέες εντάσεις στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα της Συγγρού. Μέχρι στιγμής, δεν...

υπάρχει επίσημη αντίδραση.
Και όπως λένε οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη Ν.Δ. , η Σπυράκη καλή ώρα, πέρα απ' το γεγονός ότι δεν ήχησε καλά η δήλωση αυτή στη Συγγρού, κρατάνε μια επιφυλακτική στάση, μιλώντας, επί του παρόντος, "για προσωπική άποψη του βουλευτή" ...



Read more...

Προς αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2012

Ντόμινο αλυσιδωτών επιβαρύνσεων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η αναφορά στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού ότι το 2012 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και παράλληλα θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο) προκαλεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω περίπου 20 φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010.

Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012.

Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, «λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων», όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού.

Από το κείμενο δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η αύξηση και σε ποιο ποσοστό. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παράλληλα τη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις, ώστε να αντισταθμιστούν (εν μέρει) οι επιπτώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, καθώς τα ακίνητα είναι μία σίγουρη πηγή εσόδων για το κράτος.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη εξίσωση τους με τις λεγόμενες εμπορικές τιμές αναμένεται να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιουσία, το εισόδημα και την απασχόληση, την ίδια ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια.

Στο επτάμηνο του 2011 η οικοδομή «βούλιαξε» κατά 39,4% (βάσει του όγκου), από μείωση 25,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οι επενδύσεις στις κατοικίες αναμένεται ότι εφέτος θα είναι μειωμένες κατά 25,8% έναντι του 2010, σε 5 δισ. ευρώ περίπου, από 6,6 πέρυσι και 16,3 δισ. ευρώ το 2006.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% εφέτος. Ωστόσο, μία περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 16,5% κα το 2012 θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ κατά 0,37%.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Φορολογίας Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ, οι φόροι, τέλη κ.τλ. που επηρεάζονται από τις αλλαγές των αντικειμενικών είναι οι εξής:

Α. Τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα

1. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία

αναλόγως εμβ.& Τ.Ζ.

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης

18-45 %

Β. Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αιτία

3. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

23 %

4. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων

8-10 %

5. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων

8-10 %

6. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)

4-5 %

7. Φόρος Διανομής Ακινήτων

2-2,5%

8. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

3 % επί Φ.Μ.Α.

9. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη –μεταγρ. συμβολαίων)

6,50+1,25‰

10. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων

4,5-7,5‰

Γ. Φόροι κατά τη μεταβίβαση από χαριστική αιτία (κληρονομιά-γονική παροχή-δωρεά)

11. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

Α' Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παρ.), εγγονούς, συζύγους, γονείς

5-10 %

Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ.

5-20 %

Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους

20-40 %

12. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς

1-20 %

Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ.

10-30 %

Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους

20-40 %

Δ. Ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων

13. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010

2‰-2 % (Φ.Π.) 6‰ (Ν. Π)

14. Ετήσιο Τέλος Ηλεκτρ. Δομημένων Επιφανειών (μέσω ΔΕΗ)

3-20 ευρώ/τμ

15. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα)

0,25-0,35‰

16. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών

15 %

Ε. Κτηματολόγιο-Πολεοδομικά πρόστιμα & εισφορές

17. Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

1‰ επί αντικ. αξίας

18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων

Βλ. Ν.4014/2011

19. Πολεοδομικά πρόστιμα αλλαγής χρήσης (ημιυπαιθρ.κλπ)

5% - 15% εφάπαξ

20. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83)

σε γη έως 60%,

σε χρήμα έως 25%

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ασύμφορο το επιτόκιο 8% για την ανταλλαγή ομολόγων, λέει ο Φ. Σαχινίδης

Μήνυμα στους τραπεζίτες

«Ο στόχος είναι μέσω της ανταλλαγής ομολόγων να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση που το 2012 σε ταμειακή βάση θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ και σε δεδουλευμένη τα 3,5 δισ. ευρώ», λέει ο κ. Σαχινίδης
«Ο στόχος είναι μέσω της ανταλλαγής ομολόγων να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση που το 2012 σε ταμειακή βάση θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ και σε δεδουλευμένη τα 3,5 δισ. ευρώ», λέει ο κ. Σαχινίδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που φέρεται να έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες μέσω του IIF για επιτόκιο (κουπόνι) 8% στα νέα -«κουρεμένα» κατά 50%- ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν θα είχε νόημα να αποδεχθούμε μια τέτοια πρόταση. Ένα επιτόκιο τέτοιου ύψους ουσιαστικά θα ακύρωνε τα οφέλη από τις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου», λέει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Ο στόχος είναι μέσω της ανταλλαγής ομολόγων να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση που το 2012 σε ταμειακή βάση θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ και σε δεδουλευμένη τα 3,5 δισ. ευρώ», σημειώνει.

Για το θέμα των τραπεζών, επισημαίνει πως η κεφαλαιακή στήριξη, με βάση τον πρόσφατο νόμο, εφόσον θα πρόκειται για χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα γίνεται με την
έκδοση κοινών μετοχών.

Ακόμα, αναφέρει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αν δεν υπάρξουν προβλήματα στη συλλογή των φόρων και των ασφαλιστικών εσόδων.

Η πρόταση του IIF προβλέπει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, διάρκειας 22 ετών, στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, κουπόνι (ετήσιο επιτόκιο) έως 8% και εγγύηση των νέων ομολόγων από τον EFSF με 30 δισ. ευρώ.

Το 8% που διεκδικεί το IIF εκτιμάται ότι είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει κοντά στο 6%. Ωστόσο και αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο κουπόνι για τα υφιστάμενα ομόλογα που είναι κοντά στο 4,5%.

Το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον, σημείο στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η κυβέρνηση.

Άλλο θέμα τριβής είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Η κυβέρνηση προτείνει αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (μάλλον με τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ»), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ανάλογα με τις λήξεις.

Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι τελικές επιλογές προς τις τράπεζες για την ανταλλαγή το ομολόγων θα είναι λιγότερες από τις 4 που ήταν στο πρώτο PSI, και ενδεχομένως να περιοριστούν σε δύο.

Ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του 2011, ώστε η ανταλλαγή να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ενώ στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος», εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι το επιθυμητό και οι όροι που θα προτείνουν οι τραπεζίτες στο τελικό σχέδιο πρότασης κριθούν ασύμφοροι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψαλίδι στους μισθούς σε ΔΕΚΟ και Δημοτικές Επιχειρήσεις

Από τον μισθό του Νοεμβρίου


http://img.protothema.gr/1FA1B085C88AD47B863D2D9CC085E48D.jpg

Ψαλίδι, σωστότερα τσεκούρι, στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις Δημοτικές επιχειρήσεις φέρνει η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

Ήδη από τον μισθό του Νοεμβρίου όσοι απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα δουν σημαντικές μειώσεις, έως και κατά 40%, στο μισθό τους του Νοεμβρίου καθώς με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί αναπροσαρμόζονται και περικόπτονται επιδόματα.

Εφεξής τίθεται πλαφόν για το μέσο όρο των μισθών στα 1900 ευρώ, ενώ τα επιδόματα σε ορισμένες περιπτώσεις ουσιαστικά μηδενίζονται.

Το άρθρο 31 που προβλέπει όλες αυτές τις δραματικές αλλαγές στο υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων, θα εφαρμοστεί σε όσες ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου επιχορηγούνται σε τακτά διαστήματα – ορισμένες σε μόνιμη βάση – και σε ποσοστό 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται στο Ν. 3429/2005.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, οι οργανισμοί, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την αναδιάρθρωση του μισθολογίου τους, με τέτοιο τρόπο, ώστε το ανώτατο όριο αποδοχών που μπορεί να φτάσει ο υπάλληλος κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας να μην υπερβαίνει το ανώτατο όριο αποδοχών της αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας (ΤΕ, ΔΕ, ΣΕ, ΠΕ) στο Δημόσιο.

Read more...

Ο κ. Βενιζέλος έχει ξεφύγει εντελώς...



Βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι η δικαστική εξουσία, τα δικαστήρια και οι αποφάσεις που αυτά βγάζουν. Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δικαστές είναι εκείνοι που καλούνται να επιλύσουν διαφορές.

Φυσικά και υπάρχουν λάθη σε ...

πολλές αποφάσεις τους, άνθρωποι είναι κι αυτοί … Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Αν τους καταργήσουμε κι αυτούς τότε να πάμε σε καμιά Χούντα να τελειώνουμε.

Πρώτος υποψήφιος πιστεύω ότι θα ήταν για να κυβερνήσει σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς ο κ. Βενιζέλος ο οποίος αν και Συνταγματολόγος δε δείχνει να σέβεται τα δικαστήρια. Κυρίως εκείνα που εκδίδουν αποφάσεις που δεν του αρέσουν.

Αν όμως φτάσαμε να κάνουν κριτικοί οι πολιτικοί γιατί τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις που δεν είναι αρεστές σ’ αυτούς τότε έχουμε χάσει τη μπάλα.

Και τι δεν είπε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο αλαζών κ. αντιπρόεδρος ο οποίος με τα καμώματά του θα μείνει στην ιστορία ως “αντιπρόεδρος” και τίποτε παραπάνω.

Δεν του άρεσε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για το χαράτσι στα ακίνητα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι δεν συγκινείται από κάτι τέτοια παιχνίδια. Θεωρεί δηλαδή παιχνίδι με σκοπιμότητα το γεγονός ότι κάποιος δικαστής είπε ότι δε μπορεί να κόβεται το ρεύμα κάποιου ανήμπορου να πληρώσει μέχρι να συζητηθεί η ένστασή του. Δεν του άρεσε λοιπόν η απόφαση και θα βάλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να κάνει… ντα το δικαστήριο.

Κι αν στις 2 Δεκεμβρίου δεν του αρέσει και η απόφαση του ΣτΕ στην πιλοτική δίκη που θα γίνει για το χαράτσι, τι θα κάνει; Θα βάλει να καταργήσουν και το ανώτατο δικαστήριο; Δεν υπάρχει καμιά ντροπή; Αποφασίζομεν και διατάσσομεν; Νομίζαμε ότι τα είχαμε ξεχάσει όλα αυτά.

Και καλά, ο κ. Παπαδήμος είναι απασχολημένος στο να σώσει τη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου και οι Πασόκοι δε βλέπουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ξεφύγει εντελώς; Θα τα βάζει με τους 90χρονους που δεν έχουν να πληρώσουν το φόρο και θα τους απειλεί κιόλας;

Και θα παρεμβαίνει ωμά στη δικαιοσύνη όποτε δεν τους αρέσουν οι δικαστικές αποφάσεις; Ας βάλει και το καπέλο του δικαστή με τις γνώσεις που έχει να εκδίδει ότι απόφαση θέλει.

Η υπομονή έχει και τα όριά της κ. Βενιζέλε. Ο κόσμος δεν ξεχνά και γράφει στις πιο μαύρες δέλτους της ιστορίας τα καμώματά σας. Και θα σας θυμηθεί και στις εκλογές που έρχονται.
http://www.antinews.gr



Read more...