Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Σκορποχώρι...


Χαμένος ο Καραμανλής. "Κουρελόχαρτο" το καταστατικό...
Ο Βλάχος σήκωσε στην απευθείας σύνδεση που είχε πριν από λίγο στη Ρηγίλλης μπροστά στην κάμερα το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. "Το βλέπετε αυτό; Είναι το καταστατικό. Ε, λοιπόν, δεν το τηρεί κανείς".

Μα ποιός να το τηρήσει; Ο άνθρωπος που θα 'πρεπε να το κάνει, ο....

...Καραμανλής, είναι εξαφανισμένος. Άφαντος, χαμένος.

Όπως είπε ο Βλάχος, ο Πολύδωρας στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το συνέδριο, μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ρώτησε τα μέλη αν υπάρχει καταστατικό ή όχι, υπογραμμίζοντας "Χωρίς το καταστατικό, είμαστε σκορποχώρι"...

Δυστυχώς η εικόνα της Ν.Δ. πληγώνει αυτή την ώρα τους οπαδούς της, ενώ το καταστατικό του κόμματος έχει καταντήσει αυτό που φοβόταν από την αρχή η Ντόρα. Κουρελόχαρτο...

/nonews-news


Read more...

ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ!...
Είναι στημένο το παιχνίδι. Το γράψαμε από χθες γιατί έχουμε πληροφόρηση για αυτά που γίνονται στη Ν.Δ. Ο Μεϊμαράκης πριν από λίγο μίλησε τηλεφωνικά με τον Καραμανλή. Το δίνουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Υπάρχει έντονη κινητικότητα με υπογραφές που μαζεύονται για να μείνει ο Καραμανλής. Ο Μεϊμαράκης ήταν τελικά λαγός του Καραμανλή. Το παιχνίδι είναι στημένο για να μείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο σημερινός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Υπό τον φόβο της διάσπασης και υπό την πίεση της βάσης ο Καραμανλής αποφάσισε να παραμένει στην ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει" θα αναφέρει η ανακοίνωση.
fimotro


Read more...

"ΧΕΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΑΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ"!


ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ!

Αγριεμένος. Τα έχωσα χοντρά ο Βαγγέλας. "Χέστηκε ο κόσμος εάν θα είμαι υποψήφιος", έλεγε στον Γιάννη Παπαδόπουλο! "Σας παρακαλώ κύριε Μεϊμαράκη", έλεγε ο παρουσιαστής. Αποκάλυψε επίσης ότι δεν θα είναι υποψήφιος εάν δεν αναρτηθούν οι κατάλογοι των συνέδρων. Διαφωνεί με τη διαδικασία. Ο Μεϊμαράκης το φέρνει από 'δω το φέρνει από ΄κεί το είπε τελικά. "Κάνω δημόσια έκκληση στον Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας", είπε πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1! Το γράφαμε από χθες. Υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη για την παραμονή του Καραμανλή. Αφού απαξιωθεί τελείως η Ν.Δ. κάποιοι θα εμφανίσουν ως σωτήρα τον Καραμανλή για να μην διασπαστεί η παράταξη της Ν.Δ. Παλιό το κόλπο...
fimotro


Read more...

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ???


ΓΙΑ ΤΗ ΤΑ ΚΡΥΒΑΤΕ

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ???

ΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ
ΑΠΟΤΕΛΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ !
“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό της Ζακύνθου βάζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ του Νομού μας (το έγγραφο υπογράφεται από τους συνδικαλιστές, Ανδρέα Κλαυδιανό και Γεράσιμο Κουρούμαλο), σύμφωνα με την οποία ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Γιαννούλης, είχε καταλάβει με κομματικό διορισμό τη θέση του Προϊσταμένου στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ!
Οι συνδικαλιστές παρουσιάζουν μέχρι και έγγραφο του τέως Δημάρχου Ζακυνθίων, Άκη Τσαγκαρόπουλου, ο οποίος στις 18 Απριλίου του 2007, είχε ζητήσει από τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να κάνει ωμή πολιτική παρέμβαση στον Περιφερειακό Διευθυντή του ΟΤΕ, Μιλτιάδη Σωτηρόπουλο, ούτως ώστε ο κ. Γιαννούλης να γίνει Προϊστάμενος στο Τεχνικό Τμήμα!

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει το έγγραφο του τέως Δημάρχου, κ. Τσαγκαρόπουλου, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη για την απόπειρα εμπρησμού του “ΞΕΝΙΑ”, καθώς και για τις πλαστογραφήσεις των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, που αφορούσαν τη σύναψη συμβάσεων για την εκταμίευση δανείων από Τράπεζες.

“Αξιότιμε κύριε Σταϊκούρα,
Ο κ. Γιάννης Γιαννούλης, του Μαρίνου, ο οποίος εργάζεται στο Τεχνικό Τμήμα ΟΤΕ Ζακύνθου, ενδιαφέρεται για τη θέση Προϊσταμένου στο ως άνω Τεχνικό Τμήμα και την οποία δικαιούται να έχει, διότι έχει βαθμό Τ/Α και ΚΑΜ 124140.
Σημειωτέον ότι, είναι μέλος της ΝΟΔΕ Ζακύνθου, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος, πρώην Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Ζακύνθου.
Ο αρμόδιος Περιφερειακός Δ/ντης Ν.Δ. Ελλάδος, στον οποίο πρέπει να γίνει παρέμβαση είναι ο κ. Σωτηρόπουλος Μιλτιάδης.
Ευχαριστώντας για το ενδιαφέρον σας, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων
Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος”
Read more...

Διαδήλωση υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αίτημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων των γενικών εκλογών


Στους δρόμους βγήκαν χθες οι υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, αξιώνοντας επανακαταμέτρηση των ψήφων των γενικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες ισχυρίζονται ότι έγινε νοθεία.

Οι σοσιαλιστές μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της 28ης Ιουνίου, από τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε νέα εντολή για διακυβέρνηση της χώρας, αλλά με μικρότερη πλειοψηφία.

Οι διοργανωτές της χθεσινής διαδήλωσης προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, Σάλι Μπερίσα φωνάζοντας : "πού πήγε η ψήφος μου;" και "Ανοίξτε τις κάλπες". .

"Εάν ο Σάλι Μπερίσα κρατήσει με τη βία την απόφαση της πλειοψηφίας των Αλβανών μέσα στις κάλπες, θα αρχίσουμε ένα χωρίς τέλος κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Αλβανία", δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικου Κόμματος, Έντι Ράμα. Πρόσθεσε δε, ότι οι Σοσιαλιστές μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου διότι δεν θέλουν "να μοιραστούν την ευθύνη για την κλοπή των ψήφων".

"Θέλουμε το κοινοβούλιο να διερευνήσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και κάθε παρανομία που έγινε στις εκλογές, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοι", δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τα εκλογικά δικαστήρια αναγνώρισαν τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, που εξέλεξε 70 έδρες, έναντι 66 του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο οι κάλπες στις οποίες κατά τους Σοσιαλιστές έγιναν παρατυπίες, δεν έχουν ξανανοίξει, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τους, καθώς πιστεύουν ότι από την επανακαταμέτρηση των ψήφων θα αποδειχτεί η νίκη τους.
ΑΠΕ

chaonia


Read more...

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ «ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»


Προς κ.κ. Αν. Διαμαντοπούλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Κοιν. κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης.
Αρνητικό το πρώτο δείγμα γραφής στο Υπουργείο Παιδείας.
Με απόφαση της νέας υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου, που διανεμήθηκε στα σχολεία, αναστέλλεται το πρόγραμμα «Δωρεάν Φροντιστηριακής Στήριξης Μαθητών στα Σχολεία». Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μαθητών στα σχολεία (φροντιστήριο εντός του σχολείου), που αποτελεί θετικό δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόγραμμα απλώς αναστέλλεται … . Φήμες αναφέρουν ότι πρόκειται να αναμορφωθεί, αλλά τούτο δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση, άρα δεν ισχύει. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι απλήρωτοι, εδώ και ένα χρόνο, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στο πρόγραμμα.
Αυτά, από την άποψη της πολιτικής δεν μας λένε απολύτως τίποτα.
Βεβαίως, θα πρέπει να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί, βεβαίως το πρόγραμμα μπορεί να χρειάζεται αναμόρφωση και ενίσχυση, όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να καταργηθεί. Η αναστολή, άνευ άλλου τινός, δηλ. χωρίς την αναφορά συγκεκριμένου διαστήματος αναστολής (π.χ. έως την τάδε ημερομηνία) και χωρίς την αναφορά των στοιχείων και του χαρακτήρα της αναμόρφωσης, ισοδυναμεί με κατάργηση.
Εχουμε λοιπόν μπροστά μας, ως πρώτη απόφαση, την κατάργηση του προγράμματος, το οποίο λειτούργησε θετικά για τους μαθητές, ιδίως της επαρχίας και των απομονωμένων περιοχών, αλλά και τους γονείς μαθητών που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια για τα παιδιά τους.
Βεβαίως και αυτονόητα, οι μόνοι που μπορεί να ευνοούνται από την κατάργηση είναι οι φροντιστές.
Πέρα από τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που αποτελούν ομολογία ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υλικό και διδακτική μέθοδος δεν είναι ολοκληρωμένα και επαρκή (για τον λόγο αυτό και χρειάζονται φροντιστήρια εντός του σχολείου) και ότι κάπου χωλαίνουν έντονα – το τελευταίο είναι κοινή πανελλήνια διαπίστωση – το πρόγραμμα αποτελεί μία μέθοδο θεραπείας του ταξικού χαρακτήρα της παιδείας.
Είναι λοιπόν απαράδεκτο και κοινωνικά επιζήμιο, ένα μέτρο στήριξης των αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ανθρώπων και ομάδων να το καταργούμε, ακόμα και να το αναστέλλουμε και μάλιστα ενώ προχωρά η σχολική χρονιά και χωρίς ορίζοντα επαναφοράς. Τι θα γίνουν τώρα οι μαθητές και οι γονείς που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στο πρόγραμμα αυτό; Μήπως θα εγγραφούν σε φροντιστήρια (όσοι βεβαίως μπορούν) και για ποιο χρονικό διάστημα ;
Κ.κ. Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου, όταν θέλουμε να κάνουμε αναμόρφωση ενός κρίσιμου και χρήσιμου προγράμματος με κοινωνικό χαρακτήρα, το οποίο και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, δεν αναστέλλουμε και μάλιστα αορίστως την λειτουργία του, αλλά επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές, βελτιώσεις και τροποποιήσεις εν λειτουργία.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο που λάβατε, πουθενά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ούτε ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό.
Το ΠΑΣΟΚ έχει την κοινωνική ευαισθησία και την στήριξη των αδύναμων ομάδων, εγγεγραμμένη όχι μόνο στο καταστατικό του, αλλά και στην συστατική πολιτική του ιδεολογία. Η στήριξη των ομάδων αυτών είναι αναγκαίος όρος για την κοινωνική ισότητα.
Εάν αυτά δεν τα εννοείτε δεν έχετε πολιτικό λόγο να βρίσκεστε στο ΠΑΣΟΚ και στην δημοκρατική παράταξη του τόπου.
Το γεγονός ότι η πρώτη απόφασή σας είναι αυτή, δείχνει μια νοοτροπία αντίθετη με το κοινωνικό γίγνεσθαι και τους πολιτικούς στόχους του κινήματος.
Οι λογικές σκληρής αντικοινωνικής πολιτικής, οι λογικές που λένε σε ανήμπορους γονείς και μαθητές: «κόψτε τον λαιμό σας !!!» και συντηρούν και ενισχύουν τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αποκλείοντας χιλιάδες ελληνόπουλα από την πρόοδο και την γνώση, δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και σε καμία θεωρία ή έκφανση του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Σας δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να επαναφέρετε άμεσα σε λειτουργία το πρόγραμμα.
Εάν και όταν είναι έτοιμες οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο μέτρο, τότε μπορείτε να τις εφαρμόσετε με το σύστημα σε λειτουργία.
Σας δίνουμε δε, όπως θα διαπιστώσατε και το modus (τον τρόπο) της πολιτικής σκέψης και δράσης που πρέπει να έχει όποιος θέλει να ανήκει στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.
Υ.Γ. 1: Δεν είδαμε πριν την απόφαση καμία διαβούλευση, ούτε εισήγηση και δεν είδαμε την απόφαση αναρτημένη στο διαδίκτυο.
Υ.Γ. 2: Οποιος συμπεριφέρεται με κοινωνική αναλγησία και αυταρχισμό και έχει την αντίληψη ότι οι Ελληνες πολίτες δεν είναι απολύτως ίσοι με αυτόν, αλλά πολίτες 2ης κατηγορίας ή ακόμα και «ζώα», δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ και στην «δημοκρατική παράταξη».
Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚRead more...

Οσοι έκλεψαν τους σκληρούς δίσκους και τα κινητά τηλέφωνα απο τα υπουργεία, είναι υπόλογοι στη δικαιοσύνη!Τη δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουν όσοι με την αλλαγή της κυβέρνησης πήραν μαζί τους (έκλεψαν ή μετέφεραν κάπου αλλού...) τους σκληρούς δίσκους και τα κινητά τηλέφωνα απο όλα τα υπουργεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος.Ο κ. Πάγκαλος σε παρέμβαση του -μιλώντας στο Mega- χαρακτήρισε το γεγονός έγκλημα τονίζοντας ότι οι σκληροί δίσκοι περιέχουν επίσημα έγγραφα, τα οποία αποτελούν κρατικά αρχεία κάθε υπουργείου. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μαζί με τους σκληρούς δίσκους αφαιρέθηκαν και όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη, άρα η κλοπή συνεχίζεται, όπως χαρακτηριστικά είπε.

orfni


Read more...

Καίριες αποφάσεις για Οικονομία αναμένει ο ΣΕΒ

Θετικά χαρακτηρίζει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι αναμένει τις καίριες αποφάσεις για την οικονομία.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του τμήματος MBA (τάξη του 2009), του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής, ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε, ότι ο κάθε πολίτης έχει χρέος να συμβάλει στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες.

Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε την κοινωνική διάσταση, που πρέπει να διακατέχει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κοινωνική ευθύνη, που, όπως είπε, πρέπει να επιδεικνύουν εκείνοι που την ασκούν. «Η οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πρωτίστως κρίση ηθικής, αφού στην προσπάθεια για γρήγορα και εύκολα κέρδη, χάθηκε η ηθική στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτησή τους», είπε, εφιστώντας την προσοχή των αποφοίτων και αυριανών επιχειρηματιών στο ότι «τα χρήματα δεν είναι ο σκοπός, αλλά η επιβράβευση για την επίτευξη του στόχου».

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία εποχή που η αβεβαιότητα θα γίνει περισσότερο βέβαιη και το απίθανο πιο πιθανό να συμβεί», είπε ο κ.Δασκαλόπουλος διευκρινίζοντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για μία διαπίστωση διαχρονικού χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν πτυχία σε 30 αποφοίτους και ειδικές διακρίσεις σε αριστεύσαντες φοιτητές.
nooz.gr

Read more...

Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης η Ηλεία

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχή που, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα επισκεπτόταν πρώτη ως πρωθυπουργός.

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής. Συνοδευόμενος από τους ΄΄κατ' εξοχήν αρμόδιους υπουργούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής΄΄ Δ. Ρέππα, Κ. Μπατζελή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή «ως χρέος της πολιτείας».

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόζεφ Αθεμπίγιο, ο οποίος θα συμβάλει μαζί με τους υπουργούς και τους Ελληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.

«Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διαβεβαίωσε ότι «οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις» και πως «μετά τον απαραίτητο διάλογο και επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει για την ανασυγκρότηση της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και άλλα που δημιουργούν την υποδομή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη. Χαρακτήρισε δε ως στοίχημα για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομηθεί πάνω στις πληγές των πυρκαγιών και των σεισμών, αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο θα συνδυαστεί με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης και είπε ότι γι΄ αυτό προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. «Ολα αυτά θα γίνουν με την κινητοποίηση του πολίτη και των φορέων, αλλά και των κεφαλαίων», επισήμανε.

Ανοιχτή ομιλία


Στην ανοιχτή ομιλία που απηύθυνε στους πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους θανάτους, τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές των κατοικιών το 2007, ως πραγματική τραγωδία, τονίζοντας ότι «ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει από την καταστροφή αυτή να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να οργανωθεί το κράτος έτσι, ώστε να υπάρχει πρόληψη και η αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών να είναι άμεση και επαρκής. «Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς είναι προικισμένη σε όλους τους τομείς.

«Τώρα είναι η δική μας σειρά, της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα σας». Κάλεσε τους πολίτες να γίνουν «συνοδοιπόροι στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα πατρίδα που θα αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει».

Οι υπουργοί

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον κ. Παπανδρέου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη είπε μεταξύ άλλων ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος για την Ηλεία και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η περιοχή να γίνει πρότυπο πράσινος νομός στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το υπουργείο θα παίξει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό για την ανασυγκρότηση

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για «αναγέννηση» της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισής τους. Είπε, ακόμη, ότι θα είναι η γεωργία αποκεντρωμένη και με στοχοθετημένες δράσεις σε κάθε περιφέρεια.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι ο θυμός και η απελπισία που ένιωθε κάθε πολίτης πριν δύο χρόνια πρέπει να γίνουν πηγή ελπίδας και πως πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πράξη. Είπε, μάλιστα, ότι η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πως απαιτούνται συνέργιες μεταξύ του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού για να δώσουμε αξία σε αυτά που πραγματικά μας νοιάζουν ως Ελληνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για την πρωτοφανή καταστροφή του 2007 δεν υπάρχει ένα πόρισμα των υπηρεσιών του κράτους «όχι να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά για να αποδώσει υπηρεσιακές ευθύνες». Δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι έγινε μια «μικρή επανάσταση» με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης ανακήρυξε τον κ. Παπανδρέου επίτιμο δημότη.

Πριν την πραγματοποίηση της σύσκεψης στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και συνομίλησε με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους.
nooz.gr


Read more...

Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξηΣτην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών με άξονα την Πράσινη Ανάπτυξη
Read more...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΑΥΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Από το Έθνος της Κυριακής

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ο Δημήτρης Σιούφας ένιωσε αρκετά δυσάρεστα, όταν ένας εξαγριωμένος υπάλληλος, που προφανώς ανήκει στη ΝΔ, άρχισε να τον «στολίζει» με βαριές κουβέντες μπροστά σε κάμποσους εμβρόντητους παρατηρητές, μέσα στο καφενείο του Κοινοβουλίου! Το γεγονός είναι ασφαλώς από τα ασυνήθιστα και ίσως αδικεί τον τέως πρόεδρο της Βουλής, αλλά ωστόσο μαρτυρά αποκαλυπτικά τα αισθήματα που τρέφει το... «βαθύ κόμμα» εναντίον όσων, δικαίων και αδίκων, θεωρεί ότι «στάθηκαν κακοί σύμβουλοι του Καραμανλή και πήραν τελικά την παράταξη στον λαιμό τους». Η απόφαση του Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος 12 χρόνια από τότε που ανέλαβε ηγεμονικά το τιμόνι, προκαλεί ήδη ντόμινο αποχωρήσεων και συμπαρασύρει την αυλή του Μαξίμου στην άδοξη πτώση. Από τον λογογράφο Ανδρέα Αθανασίου και τον Γ. Σουφλιά, που αποσύρθηκε με πίκρα, μέχρι τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη και τον Πρ. Παυλόπουλο η πόρτα έκλεισε ερμητικά.
Είναι αλήθεια ότι η στρογγυλή τράπεζα γύρω από την οποία κάθονταν τις λαμπρές ημέρες του 2004 οι φιλόδοξοι πρωθυπουργικοί ιππότες, άρχισε βαθμιαία να φυλλορροεί και να χάνει την αίγλη της από τη στιγμή που ο στυλοβάτης των επικοινωνιακών επινοήσεων, Θόδωρος Ρουσόπουλος απομακρύνθηκε ατιμασμένος από την εμπλοκή του ονόματός του στο πολύκροτο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Η πολυκύμαντη πορεία του και η βιασύνη που έδειξε για να αλλάξει κοινωνικό «στάτους» έφεραν τον περασμένο Ιούνιο τον «γιο του ταχυδρόμου» ύστερα από δύο βουλευτικές θητείες από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στα αζήτητα της πολιτικής, χωρίς πολλές ελπίδες επανόδου.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο μόνος που πραγματικά έσωσε την παρτίδα από εκείνη τη «χρυσή παρέα» είναι ο Γιάννης Ανδριανός, που είχε τη φρόνηση, όπως του αναγνωρίζουν, να προσηλωθεί στον στόχο της εκλογής του, κρατώντας επιμελώς χαμηλούς τόνους, αλλά και τις δέουσες αποστάσεις από τους υπολοίπους. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, με την προίκα τής άνωθεν εύνοιας, μπαίνει πανηγυρικά στη Βουλή ως βουλευτής Αργολίδας.
Το βαρύ χαρτί, ωστόσο, των αδύτων του Μαξίμου επί Καραμανλή, ήταν ο Γιάννης Αγγέλου, συνομήλικος και φίλος του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή που επανήλθε στην Ελλάδα, «εξ απορρήτων» και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του. Δικηγόρος στην εταιρεία που είχε ο πατέρας τού τέως πρωθυπουργού, αθόρυβος, μυστικοπαθής, ανεπίληπτος και αρνησίκοσμος, στάθηκε μέχρι τέλους στο πλευρό του κ. Καραμανλή έχοντας κοινούς προβληματισμούς, αλλά όχι και τόσο υψηλές φιλοδοξίες, γεγονός αυτόχρημα ιδανικό για τον ρόλο του απόλυτου συνεργάτη.
H πρωθυπουργική «συντρίμ - τιμ»
Μενέλαος Δασκαλάκης1. Ο άνθρωπος-κλειδί της ομάδας Ρουσόπουλου -η οποία συχνά εγκατέλειπε το Μαξίμου για να ασκείται στην επικοινωνία σε κοσμικά στέκια της πλατείας Κολωνακίου- και αυτός που άνοιξε την κερκόπορτα του κόμματος και για τους υπόλοιπους, θεωρείται ο νυν διευθυντής της ΝΔ, Μενέλαος Δασκαλάκης. Οικονομολόγος και υπεύθυνος της Πολιτικής Ακαδημίας του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η διαδρομή του, όπως λένε στη Ρηγίλλης, τελειώνει στο επικείμενο συνέδριο.
Χατζηεμμανουήλ2. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, οικονομολόγος του LSE, ευθύνεται σύμφωνα με τους ίδιους του τους ομοϊδεάτες για την εγκατάλειψη της Ολυμπιακής περιουσίας. Αυτό πάντως δεν μέτρησε καθόλου, όταν τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, από όπου, όπως τον περιγράφουν, με όχημα την απογείωση της κερδοφορίας του Οργανισμού, αντιμετώπισε υπεροπτικά όσους τον επέκριναν. Θέλησε να μετατεθεί στο ΔΝΤ, αλλά το ΠΑΣΟΚ του έκοψε τη φόρα...
Αγγελος Φιλιππίδης3. Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρωθυπουργικός συνδαιτυμόνας και φίλος, που τώρα θα γυρίσει στα παλιά του χρηματιστηριακά λημέρια.
Διονύσης Ζακυνθινός4. Κομματικό στέλεχος παλαιόθεν, ο οικονομολόγος- δημοσιογράφος Διονύσης Ζακυνθινός έμαθε να λειτουργεί στη δεύτερη γραμμή και να διεκπεραιώνει δύσκολες αποστολές για τον κ. Καραμανλή γνωρίζοντας άριστα την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία. Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ για να έχει την άνεση να μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου από την πλαϊνή είσοδο.
Πάνος Λιβαδάς5. Κατέλαβε τη νευραλγική θέση του γ.γ. Ενημέρωσης, από την οποία πέρασε ο έλεγχος των περιφερειακών ΜΜΕ. Κάποια στιγμή, όταν ο κ. Ρουσόπουλος επέλεξε να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, ακούστηκε ότι προσπάθησε να τον τοποθετήσει περιφερειάρχη, αλλά σκόνταψε στην επίμονη άρνηση της Αραβαντινού. Βρίσκεται ήδη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.
Αμαλία Κυπαρίσση6. Η «ντάμα» που ξεχώριζε, ανάμεσα σε τόσους «βαλέδες», ήταν η Αμαλία Κυπαρίσση, άλλοτε κραταιά υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ και επικεφαλής του γραφείου του κ. Ρουσόπουλου με σημαντικές αρμοδιότητες «αντ’ αυτού». Οσο για τα λιγότερο φωτισμένα πρόσωπα, όπως η σεμνή Ντόρα Βυζοβίτη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, θα επιστρέψουν στην κομματική στέγη.
fimotro


Read more...

Ολίγον από γερμανικό σύστημα...Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του, ο Γ. Παπανδρέου έχει έτοιμο το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος. Το επεξεργάστηκε επιτροπή ειδικών, υπό το συντονισμό του Μ. Παπαϊωάννου και, αφού τεθεί προς συζήτηση με τα κόμματα, θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Από τους 300 βουλευτές, οι 150 θα εκλέγονται με λίστα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Από τους 300 βουλευτές, οι 150 θα εκλέγονται με λίστα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Το σχέδιο έχει στοιχεία του γερμανικού μοντέλου (την εκλογή κάποιων βουλευτών με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και άλλων με λίστα), όχι όμως και...
την αναλογικότητά του αφού διατηρεί το «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να του επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης με πανελλαδικό ποσοστό ψήφων γύρω στο 40- 41%. Οδηγεί, ωστόσο στην ανατροπή του σημερινού «στάτους» μέσω του τρόπου με τον οποίο θα εκλέγονται οι βουλευτές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Τα εννέα βασικά σημεία

Ποια είναι τα στοιχεία του νέου εκλογικού συστήματος;

1 Από τους 300 βουλευτές οι 150 θα εκλέγονται με λίστα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κατάτμηση περιοχών, ώστε να αντιστοιχούν σε 50-60.000 ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, η σημερινή αχανής Β' Αθηνών θα διαιρεθεί σε 27-28 περιφέρειες με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι (π.χ. Χαλάνδρι) να εκλέγουν δικό τους βουλευτή, οι μικρότεροι να αναδεικνύουν αντιπρόσωπο με ενσωμάτωση στους διπλανούς δήμους, ενώ μεγάλες περιοχές (Περιστέρι, Καλλιθέα) θα στέλνουν δύο ή και τρεις εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο.

2 Οι σημερινές μονοεδρικές ή νομοί που δεν φθάνουν αυτό το ύψος του πληθυσμού θα συνεχίσουν να εκλέγουν έναν βουλευτή. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν συνενώσεις και νομών προκειμένου να διαμορφωθούν οι εκλογικές περιφέρειες, ενώ θα διατηρηθεί και ο θεσμός του αναπληρωτή βουλευτή που θα αναδεικνύεται με βάση τη σχετική πλειοψηφία όπως και σήμερα.

Με μικρές εξαιρέσεις, λοιπόν, τα μεγάλα κόμματα προβλέπεται ότι θα εξασφαλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μονοεδρικών περιφερειών.

3 Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών σημαίνει αλλαγές και στον τρόπο δουλειάς των υποψηφίων: Η αναγνωρισιμότητα, λόγου χάρη, μέσω της τηλεόρασης δεν θα αποτελεί το παν, και πρόσωπα με έντονη τοπική δραστηριότητα θα έχουν καλύτερες προϋποθέσεις εκλογής τους στη Βουλή.

Αλλά και μικρότερες δαπάνες, χωρίς «σπόνσορες» για τις πολυέξοδες εκστρατείες. Γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση πολιτικών από επιχειρηματικά συμφέροντα.

4 Οι περίπου 100 βουλευτές (ο ακριβής αριθμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης) θα εκλέγονται από λίστα υποψηφίων σε ευρείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο εξής θα είναι 5 ή 6, αντί των σημερινών δεκατριών διοικητικών περιφερειών.

5 Οι βουλευτές από τις λίστες θα εκλέγονται αναλογικά από τα κόμματα με βάση το πανελλαδικό τους ποσοστό. Το ΚΚΕ π.χ. θα εξέλεγε όλους τους βουλευτές του από τις λίστες των περιφερειών, αφού θα έβγαζε ελάχιστους ή κανέναν στις μονοεδρικές.

Αντιθέτως, το δεύτερο κόμμα θα εκλέγει αναλογικά λιγότερους από τις λίστες από το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα, αφού το δεύτερο κόμμα θα εκλέγει βουλευτές και στις μονοεδρικές.

6 Το ποσοστό αναλογικότητας η αρχική σκέψη είναι να διατηρηθεί στο 87%. Αυτό σημαίνει ότι το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα θα είναι 40 βουλευτές, από τις λίστες. Ομως, αν συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ πιθανόν το πριμ να ανέβει στους 50 βουλευτές, όσους προβλέπει σήμερα και ο «νόμος Παυλόπουλου».

7 Το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή διατηρείται στο 3%, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό σύστημα προβλέπει το 5% ως προϋπόθεση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

8 Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα υπάρχουν δύο κατάλογοι βουλευτών: Οι υποψήφιοι για τις μονοεδρικές, όπου οι ψηφοφόροι θα βάζουν σταυρό και οι υποψήφιοι της λίστας για την ευρύτερη περιφέρεια όπου δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης.

Οι εκλογείς το πιθανότερο είναι πως θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ 3 υποψηφίων από κάθε κόμμα στις μονοεδρικές (υπάρχει και η σκέψη για 2).

9 Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας δεν θα έχει πλέον νόημα με βάση το νέο σύστημα. Οι σκέψεις, όμως, είναι να διατηρηθεί με νέα μορφή και να εκλέγονται από εκεί οι εκπρόσωποι των αποδήμων οι οποίοι θα είναι μάλλον έξι βουλευτές: δύο από Ευρώπη, δύο από Αμερική, ένας από Αφρική και ένας από Αυστραλία.

Στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το νέο σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ν.Δ. και να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, αν συμφωνήσουν γι' αυτό τουλάχιστον 200 βουλευτές. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι διατεθειμένοι για συμβιβασμούς σε πολλά σημεία όπως το «μπόνους» εδρών ή η διαίρεση περιφερειών.

Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων

Από την άλλη πλευρά, κορυφαίοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Α. Σπηλιωτόπουλος) έχουν ήδη στο παρελθόν ταχθεί υπέρ μιας παραλλαγής του γερμανικού συστήματος. Αυτό, άλλωστε, θα ευνοούσε και τον όποιο νέο αρχηγό της Ν.Δ., ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να μπουν στη Βουλή πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

**Αντιδράσεις αναμένονται, ωστόσο, από τους βουλευτές, οι οποίοι πλέον θα εξαρτώνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των αρχηγών τους, αλλά και από την αριστερά με αιχμή την αναλογικότητα (στη Γερμανία το σύστημα είναι πλήρως αναλογικό) και τα μικρότερα κόμματα.

**Η κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί αδύναμη την κριτική αυτή. Και θα απαντήσει ότι δεν μπορεί τα κόμματα της αριστεράς να ζητούν απλή αναλογική, ενώ ταυτόχρονα τάσσονται εναντίον των κυβερνητικών συνεργασίας, δηλώνοντας εξαρχής ότι αδιαφορούν αν θα σχηματίζεται κυβέρνηση.

**Μπορεί το νέο σύστημα να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων;

Μέχρι σήμερα οι λίστες ήταν υπόθεση των αρχηγών και μάλλον έτσι θα παραμείνουν. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα διατυπωθεί το αίτημα συμμετοχής και των μελών σε αυτές τις αποφάσεις. Κι εκεί θα κριθούν πολλές από τις σημερινές διακηρύξεις περί εμβάθυνσης της δημοκρατίας και νέου τύπου κομματικής λειτουργίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

nonews-news.


Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΤΙΛ ΑΝΤΡΕΑ...


Ρεπορτάζ : Τάσος Παππάς
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Το μοντέλο που εφάρμοσε ο πατέρας του το 1981 θεωρεί ως το πλέον ενδεδειγμένο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τις 100 πρώτες μέρες και της δικής του διοίκησης. Στο μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι εναρκτήριες κινήσεις θα έχουν σαφή φιλολαϊκό προσανατολισμό, για να... φανεί αμέσως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και για να δημιουργηθούν οι όροι για ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις που θ' αντέξουν στο χρόνο. Οπως υπενθυμίζει με νόημα στην «Κ.Ε.» συνομιλητής του πρωθυπουργού, «η γενναία αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων, το 1981, εξασφάλισε στο ΠΑΣΟΚ μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων που κράτησε πολλά χρόνια και η δυναμική της οδήγησε στη νίκη μας ακόμη και στις εκλογές του 1985».
1 Τα κοινά στοιχεία των δύο περιόδων είναι η βαθιά κρίση στο αντίπαλο στρατόπεδο και οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών, ενώ στις διαφορές συγκαταλέγονται η πολύ χειρότερη κατάσταση της οικονομίας και η εχθρική στάση των κομμάτων της αριστεράς. Με δεδομένο, λοιπόν, κυρίως τον εκτροχιασμό όλων των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι δύσκολο να επαναληφθεί το ίδιο έργο.
Μετωπική με το χρέος
Μάλιστα, ορισμένοι από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη του προεκλογικού προγράμματος παρέπεμπαν κι αυτοί στον Α. Παπανδρέου, αλλά στην ύστερη φάση. Τι επεσήμαιναν;
Τη δήλωση που έκανε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ το 1993: «Ή θα αφανίσουμε το χρέος ή αυτό θα αφανίσει τη χώρα!»
2 Η βάσιμη ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πάρει τριετή παράταση προσαρμογής από την Ε.Ε. επειδή η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας προσφέρει μια ανάσα στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο προετοιμάζει το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες.
*Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην προστασία των δανειοληπτών, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων.
*Στην ίδια κατεύθυνση θα κινούνται και τα μέτρα που θα ανακουφίζουν τους μη έχοντες, όπως είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης (θα χορηγηθεί το 2010) και η αύξηση της αγροτικής σύνταξης.
*Εξετάζονται και οι περιπτώσεις μείωσης των διοδίων, το πάγωμα για ένα χρόνο των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η τροποποίηση του μέτρου της απόσυρσης των μεταχειρισμένων Ι.Χ. ώστε να καταστεί ελκυστικότερο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
3 Ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό, γι' αυτό και σε όλες τις επαφές του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποστήριζε μετ' επιτάσεως ότι το βασικό καθήκον της κυβέρνησής του θα είναι η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τους θεσμούς: «Καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει αν τα εργαλεία που διαθέτεις είναι αναξιόπιστα» έλεγε στους συντρόφους του.
*Προϋποθέσεις για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου θεωρεί ότι είναι ο περιορισμός της σπατάλης του κράτους, η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου στον τομέα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, η πάλη κατά της διαφθοράς. Η επιλογή, λοιπόν, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να μην αναφερθεί στην οικονομία και ν' ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα της διαφάνειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους ξάφνιασε πολλούς, όχι όμως κι αυτούς που γνωρίζουν τις αντιλήψεις του.
4 Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου είναι αυτό της αξιοκρατικής στελέχωσης του κράτους.
Η φράση του ότι «θα χρησιμοποιηθούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί» είναι ο «μπούσουλας» για τους υπουργούς και η εφαρμογή της στην πράξη θα παρακολουθείται στενά από το μέγαρο Μαξίμου.
*Την Πέμπτη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων κυβέρνησης και περιφέρειας. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί αρκετούς υπουργούς είναι το τι θα κάνουν αν προκριθεί κάποιος που θα έχει μεν τα τυπικά προσόντα, αλλά διαφορετική φιλοσοφία ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το ερώτημα ετέθη στο Μαξίμου και η απάντηση ήταν ότι «η διαδικασία θα τηρηθεί, αλλά στην τελική κρίση θα μετρήσει και η γνώμη του υπουργού».
Αρνητικό πρότυπο
5 Τέλος, νέο στιλ προσωπικής λειτουργίας είναι αποφασισμένος να εγκαινιάσει ο Γ. Παπανδρέου:
«Τι έκανε ο Καραμανλής; Ε, λοιπόν, το ακριβώς αντίθετο θα κάνει ο Παπανδρέου», προειδοποιεί την «Κ.Ε.» συνεργάτης του. Αυτό σημαίνει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με συζητήσεις επί της ουσίας, συχνές παρουσίες στη Βουλή, επισκέψεις σε περιφέρειες της χώρας και εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης (τακτική Ομπάμα και Σαρκοζί).
*Η επιδίωξη είναι να δοθεί η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κλειστεί στο μέγαρο Μαξίμου περικυκλωμένος από συμβούλους που θα του λένε μόνο ευχάριστα πράγματα, κρατώντας τον στο σκοτάδι για όλα τα δυσάρεστα.
*Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι το κεφάλαιο Παπανδρέου πρέπει να αξιοποιηθεί. Αποδίδουν, άλλωστε, στον ίδιο την άποψη ότι «το μοντέλο του "μεγάλου αρχηγού" που είναι ακριβοθώρητος είναι παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο».

fimotro

Read more...

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ...


Από την Καθημερινή της Κυριακής

Τον Ιανουάριο του 2010 θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα λάβουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
Η δεύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χορηγηθεί στους δικαιούχους τον Απρίλιο του νέου έτους. Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή θα προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 500 έως 1.300 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο των 10.500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ στην περίπτωση που ο αρχηγός ή...
μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Επίσης, το εισοδηματικό κριτήριο θα προσαυξάνεται κατά 1.500 για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος. Ειδικότερα:
α) Ενήλικας με εισόδημα έως 10.500 ευρώ, επίδομα ύψους 500 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για οικογένεια το ποσό των 700 ευρώ.
β) Ενήλικας με ένα παιδί ποσό 650 ευρώ, ενώ οικογένεια με ένα παιδί 850 ευρώ.
γ) Ενήλικας με δύο παιδιά ποσό ύψους 800 ευρώ, ενώ οικογένεια με δύο παιδιά 1.000 ευρώ.
δ) Ενήλικας με τρία παιδιά ποσό ύψους 950 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το ποσό αυξάνεται στα 1.150 ευρώ.
ε) Ενήλικας με τέσσερα παιδιά 1.100 ευρώ, ενώ οικογένεια με τέσσερα παιδιά 1.300 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου πιθανόν να συμπεριληφθεί η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενώ θα προβλεφθεί και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατ’ αποκοπή συντελεστής θα αυξηθεί στο 11%.
Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική οι αυξήσεις θα είναι οριακά πάνω από τον πληθωρισμό (ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 1,1% για φέτος).
Στην περίπτωση που οι αυξήσεις ανέλθουν στο 1,5- 2% το όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο (Υ.Ε.) θα κυμαίνεται μεταξύ των 11 ευρώ τον μήνα έως 24 ευρώ τον μήνα.
Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα πρόκειται να «παγώσει» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των μεταφορών για το 2010. Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος περιλαμβάνουν:
– Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό
– Χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
– Δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
– Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
– Το επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.
– Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.
fimotro.


Read more...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η Ν.Δ.;


Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Το ζητούμενο σήμερα για τη ΝΔ δεν είναι ποιον θα εκλέξει αρχηγό. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να μη διαλυθεί. Η μετεκλογική συμπεριφορά των περισσοτέρων στελεχών της, η ανευθυνότητα που ξεχειλίζει από δηλώσεις και συμπεριφορές, οι ανεξάντλητες ίντριγκες, οι προσπάθειες και των πιο γραφικών περιπτώσεων να εισχωρήσουν στη... φωτογραφία, όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που δεν περιέχει καμία νότα αισιοδοξίας. Ακόμη περισσότερο επειδή αποκαλύπτουν ότι στη μάχη της διαδοχής εμπλέκονται όχι μόνον ιδεολογικές επιλογές, προσωπικές φιλοδοξίες ή πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και ψυχοπαθολογικά στοιχεία. Αν βλέπω καλά μέσα από τον κουρνιαχτό, αυτό που προκύπτει από τα αλαμπουρνέζικα διαδικαστικά είναι ότι η πολιτική αφετηρία των υποψηφίων είναι αποκλίνουσα. Οι μεν πολιτεύονται «σαν έτοιμοι από καιρό», οι δε προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Οι μεν θέλουν να εξαργυρώσουν το προβάδισμά τους, οι δε να αλλάξουν κανόνες, μήπως αλλάξουν κι αποτέλεσμα. Ως εκεί τα πράγματα είναι περίπου αναμενόμενα. Ακόμη κι αν εκτρέπουν τη συζήτηση για την πολιτική σε συζήτηση επί της διαδικασίας ή αν προετοιμάζουν κάποιους από τους εμπλεκομένους για τη φροντίδα της επιστήμης. Τι θα γίνει όμως την επόμενη μέρα; Πώς θα διεκπεραιωθεί μια τέτοια αντίθεση μεταξύ τόσων αντιθέτων; Θα ενσωματώσει τους ηττημένους ο νικητής; Και θα παραμείνουν υπό τον νικητή οι ηττημένοι; Πολύ φοβούμαι ότι τα ερωτήματα αυτά θα πλανώνται μετέωρα ως τις 7 Νοεμβρίου, ίσως και αργότερα. Η δαιμονοποίηση ενός υποψηφίου είναι σαφώς μέρος της πολιτικής σύγκρουσης, αλλά ουδέποτε διευκόλυνε την αποδοχή ενός αποτελέσματος. Αν το ΠαΣοΚ ξεπέρασε σχεδόν ανώδυνα τη σύγκρουση του 2007 ήταν επειδή οι ηττημένοι όχι μόνο σεβάστηκαν, αλλά και υπηρέτησαν την ετυμηγορία της κάλπης. Ποιος προεξοφλεί σήμερα ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αύριο και στη ΝΔ; Κανείς! Και δεν το προεξοφλεί για έναν πολύ απλό λόγο: επειδή όλοι αισθανόμαστε ότι η συζήτηση που διεξάγεται για τη διαδικασία δεν είναι παρά το προοίμιο της αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Οσοι προεξοφλούν την ήττα τους προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η εκλογή του Νοεμβρίου δεν θα είναι παρά ένας «πρώτος γύρος». Θα είναι; Δύσκολο και μάλλον κακώς κοπιάζουν οι ενδιαφερόμενοι. Αφενός επειδή οι κομματικές ηγεσίες στην Ελλάδα έχουν απέραντη νομιμοποίηση και ανεξάντλητη νομιμότητα. Οποιος κερδίσει, λοιπόν, κέρδισε... Αφετέρου επειδή η πολιτική ανάκαμψη της ΝΔ είναι σχεδόν μονόδρομος, αν σκεφτεί κανείς πού έφτασε την περασμένη Κυριακή. Πόσο λιγότερο από το 33,5% μπορεί να πάρει ο επόμενος αρχηγός, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Αλλά και για έναν τρίτο λόγο. Επειδή η δυναμική εξουσίας στη χώρα μας ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση σχεδόν με κανόνες αυτοματισμού. Αν το ΠαΣοΚ τα πάει καλά, οι άλλοι θα πάνε άσχημα. Αν η κυβέρνηση τα πάει άσχημα, η ΝΔ θα επιστρέψει θριαμβευτικά στο προσκήνιο. Με άλλα λόγια, το αρχηγικό παιχνίδι είναι «μια κι έξω» και οι στρατηγικές προκαταβολικής αμφισβήτησης της εκλογής οδηγούν απλώς στην απαξίωση της ΝΔ στο σύνολό της. Υπό αυτή την έννοια και εφόσον παραμείνει στη λογική μιας μεγάλης, ενιαίας παράταξης, είναι προφανές ότι η ΝΔ θα έχει μέλλον. Μόνο που όσο παρατείνονται οι αυτοκτονικές συμπεριφορές των τελευταίων ημερών, το ερώτημα είναι αν θα έχει παρόν. Αλλά γι΄ αυτό δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.
fimotro.


Read more...

ΝΓΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Η κυβέρνηση Καραμανλή κρατούσε κρυφή, από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 14 Ιουλίου, επιστολή-«φωτιά» του προέδρου του Εurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, με την οποία προειδοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση για την επερχόμενη δημοσιονομική εκτροπή, η οποία... τελικώς επήλθε και σήμερα απειλεί τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο κ. Παπαθανασίου κρατούσε την επιστολή μυστική και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομίας. Χρειάστηκε να περάσουν 48 ώρες για να φθάσει μέσω του αρχείου της αλληλογραφίας στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρώτη αναφορά σ΄ αυτήν έγινε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Το περιεχόμενο της επιστολής πάντως εξηγεί την απόκρυψή της. Ο κ. Γιούνκερ έγραφε στον κ. Παπαθανασίου ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν εισπρακτικά και έκτακτα, δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και δεν ήταν εναρμονισμένα με τις συστάσεις των Βρυξελλών. Τον προειδοποιούσε μάλιστα ότι, αν δεν διορθωθούν, θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα. Ακολούθως, καλούσε τον κ. Παπαθανασίου να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2010 και να εκπονήσει ευρεία και φιλόδοξη στρατηγική σταθεροποίησης, υποστηριζόμενη από εκτεταμένο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, μιλούσε για πολιτικές που αποσκοπούν στον καθορισμό ενδεδειγμένης πολιτικής μισθών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Τέλος, καλούσε τον υπουργό Οικονομίας να παρουσιάσει τις προτάσεις και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης στο άτυπο συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, στις 2 Οκτωβρίου. Κάτι που ουδέποτε συνέβη, καθώς μεσολάβησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και τη συγκεκριμένη ημέρα ο κ. Παπαθανασίου έτρεχε για τις τελευταίες ψήφους. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Γκέτεμποργκ και το βάρος της πίεσης των ευρωπαίων εταίρων μεταφέρθηκε ολόκληρη στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η σημασία της αποκαλυπτόμενης επιστολής είναι προφανής. Καταδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή οργανώθηκε ακριβώς με γνώμονα τις κοινοτικές προειδοποιήσεις και τις κατευθύνσεις της επιστολής Γιούνκερ. Ακόμη και το επιχείρημα, ή καλύτερα το δίλημμα, των εκλογών της περασμένης Κυριακής αντλήθηκε από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής. Γνώριζε, με άλλα λόγια, ο κ. Καραμανλής από τον περασμένο Ιούλιο την κατάσταση, είχε πλήρη επίγνωση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, αποδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί πολιτικά μία ακόμη μεταβολή στην οικονομική πολιτική και προτίμησε να διαφύγει διά των εκλογών, με τα γνωστά σε όλους δυσμενή αποτελέσματα για την παράταξή του. Και βεβαίως κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση απίστευτα βάρη. Κάπως έτσι ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του βρέθηκαν, προτού καλά καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να τρέχουν αλαφιασμένοι, να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα, να κολυμπούν εν τέλει σε βαθιά και θολά νερά. Τα ταμεία είναι άδεια, τα υπουργεία γυμνά, η διοίκηση ακινητοποιημένη και η χώρα παραλυμένη, υπό την επίδραση ακριβώς της πολύμηνης αδράνειας. Η εμπειρία της πρώτης εβδομάδας ήταν οδυνηρή για τους περισσότερους της νέας κυβέρνησης. Παρ΄ ότι ανέμεναν δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούσαν να φαντασθούν την έκταση της διάλυσης. Οι προειδοποιήσεις του κ. Γιούνκερ επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, με
τον χειρότερο δυνατό τρόπο και, όπως φαίνεται, θα καταδιώκουν για καιρό τη χώρα.


Read more...