Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

«Πόθεν έσχες»... και στην Ελβετία ψάχνει η Βουλή

Με εξουσιοδότηση Πετσάλνικου


http://img.protothema.gr/EF4E0ACFE4940BD97F826722D802A534.jpg
Έγγραφο - εξουσιοδότηση προς την επιτροπή ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών ετοιμάζει ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να ζητήσουν από τις ελβετικές τράπεζες πληροφορίες για τις καταθέσεις πολιτικών.

Αναλυτικά, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι «τις περασμένες ημέρες έγινε συζήτηση για καταθέσεις στην Ελβετία… Θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εμείς να πάρουμε πρωτοβουλία, εξουσιοδοτώντας την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, για να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες ελβετικές αρχές και τις τραπεζες, ώστε να υπάρξει φως σε αυτές τις περιπτώσεις και δηλώνω ότι πρώτος εγώ θα υπογράψω».

«Θα φτιαχτεί σχέδιο εντύπου. Έχω μιλήσει ήδη με την επιτροπή και συνεδριάζει τη Δευτέρα. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πετσάλνικος κάλεσε το νέο υπουργό Εσωτερικών να φέρει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για τον καλύτερο έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων των βουλευτών, το οποίο είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος υπουργός.

Read more...

Πρώτα η σωτηρία της χώρας, μετά τα εσωκομματικά για Βενιζέλο

«Τίποτα δεν θα μου αποσπάσει την προσοχή»


http://img.protothema.gr/045E2F3A4572FD1F9189895BCAEC1197.jpg
Την απρόσκοπτη προσήλωσή του στους εθνικούς στόχους και στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τηρώντας αποστάσεις από εκείνους που επιχειρούν να θέσουν θέμα έναρξης διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στον ΦΠΑ για την εστίαση.

Αναλυτικά, ο υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή, είπε ότι «έχουμε πρωτοφανή ευκαιρία να μειώσουμε το δημόσιο χρέος», συμπληρώνοντας ότι «αυτά είναι τα μείζονα και τίποτα δεν θα μου αποσπάσει την προσοχή».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζονται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και εξήγησε: «Το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μετέωρο. Το νομισματικό βήμα αποδεικνύεται ατελές -ίσως και επικίνδυνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πάμε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Εϊναι προφανές ότι τα πιο αυστηρά μετρά δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναπόφευκτα. Εμείς και άλλες χώρες -και μεγάλες που τίθενται σε επιτήρηση, όπως η Ιταλία- βρισκόμαστε σε καθεστώς δημοσιονομικής παρακολούθησης. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα μέτρα αρκούν. Αλλά δεν αρκούν τα μέτρα. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι πως η ευρωζώνη μπορεί να καλύψει το θεσμικό έλλειμμα και να προστατέψει τα κρατη από τον ασύμμετρο πολεμο των αγορών».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την προοπτική της ευρωζώνης, τόνισε όμως πως πρέπει να αποφευχθούν δύο βασικά ενδεχόμενα:

1. Να υπάρξει ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και

2. να ανατραπεί η ισοτιμία μεταξύ των κρατών. «Δεν θέλουμε οριστικό κλείδωμα κρίσιμων και δυσβάστακτων ανισοτήτων μεσα στην ευρωζώνη» σχολίασε.

Για το λόγο αυτό, είπε πως τίθενται δύο «στοιχήματα»:

1. Αν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές ανάπτυξης, σύγκλισης και συνοχής, γιατί υπάρχουν χώρες όπως η Ελλαδα, με πρόβλημα παραγωγικό και

2. αν η Ευρωζώνη μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να εφαρμόζουν κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Αν δεν διαμορφωθούν με ευρωπαϊκή και αμερικανική πρωτοβουλία, δεν θα προστατευτεί το διεθνές οικονομικό σύστημα» παρατήρησε.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για το διάλογο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα μέτρα θεσμικής αξιοπιστίας, εισάγοντας νέο δημοσιονομικό κανόνα όχι στο Σύνταγμα, καθώς θέλει αναθεώρηση, αλλά με κανόνες υπερ-νομοθετικής ισχύος».

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο προϋπολογισμός είναι εμβληματική πράξη εθνικής συναίνεσης, συνευθύνης και «διεθνούς αξιοπιστίας».

Τόνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί «μέσω ενός ειλικρινούς και έντιμου πολιτικού λόγου. Κανείς δεν μπορέι να κρυφτεί... Δεν υπάρχουν μεταξύ αυτών που στηρίζουμε την κυβερνηση, ευαίσθητοι και ανάλγητοι, καλοί και κακοί» και πρόσθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την ομαλή πορεία της χώρας:

1. Εκταμίευση 6ης δόσης. «Λένε κάποιοι ότι από Σεπτέμβριο έως σήμερα αγωνιζόμαστε για 8 δισ. ευρώ. Δεν είναι αυτό, αλλά το συνολικό ερώτημα αν η Ελλάδα έχει βούληση να μείνει μέσα στην ευρωζώνη. Το ερώτημα είναι μέσα ή εξω. Το ερώτημα αφορά σε όλο το χρηματοδοτικό πακέτο. Δεν είναι τα οκτώ δισ. ευρώ, αλλα τα 125 δισ. ευρώ και το ερώτημα των εταίρων είναι αν μπορούν να στηριχθούν επάνω μας και να βοηθήσουν. Αν λέμε αλήθεια».

2. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα. Δεν είναι αυτόματη. Τώρα στις 12 Δεκεμβρίου αρχίζει η νέα διαπραγμάτευση για πρόγραμμα έως το 2015. Και όποιος έχει να προτείνει βελτιώσεις τώρα που στηρίζουμε κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας, να σταθεί διπλά στο ΥΠΟΙΚ να διαπραγματευτούμε τώρα. Δεν υπάρχει μετά η θεωρία της διαπραγμάτευσης. Να κινηθούμε εθνικά, ενωτικά, αποτελεσματικά».

3. «Να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και 2012 όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων, αλλά και των δαπανών. Στόχος να μην υπαρξει επιπλέον επιβάρυνση. Κοσμογονία η σύμβαση με την Ελβετία».

4 Διαρθρωτικές αλλαγές. Να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αποκρατικοποιήσεις. Αρχές Ιανουαρίου ως προϊόν συνεργασίας τριών κομμάτων θα έρθει το νέο φορολογικό.

Επίσης, προχώρησε σε δύο βασικές παραδοχές:


1. Η ύφεση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται στο 2,8%.

2. Να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και στο 100% η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Αν δεν το πετύχουμε» είπε, «θα έχουμε κενό χρηματοδότησης. Οι χειρισμοί των επομένων μηνών για την πλήρη εφαρμογή του PSI είναι χειρισμοί λεπτοί, δύσκολοι και δεν είναι ακίνδυνοι. Ζητώ την πλήρη στήριξη και κάλυψη της Βουλής, όλων των κομμάτων. Έχουμε πρωτοφανή ευκαιρία να μειώσουμε σοβαρά το δημόσιο χρέος... Θα υπάρχει πλήρης και εμπιστευτική ενημερωση όλων των κομμάτων».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ληφθουν μέτρα άμεσης κοινωνικής προστασίας, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, λέγοντας ότι «μαζί μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για την εστίαση».

Read more...

Πεδίο αντιπαράθεσης για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο προϋπολογισμός

«Αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση...»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δύσκολη υπόθεση για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου η συνύπαρξη και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί -όπως φαίνεται- ιδανική ευκαιρία για αντιπαράθεση. Ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν να καταψηφίσει η ΝΔ τον προϋπολογισμό, καθώς στο παρελθόν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει διαφωνήσει με πολλά από τα μέτρα που προβλέπει. «Ο προϋπολογισμός αποτελεί την εθνική δέσμευση ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί. Ζητώ τη στήριξη όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» τόνισε στη Βουλή ο Ευ.Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που συνεχίζεται στη Βουλή, το απόγευμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εμβληματική πράξη», με κορυφαίο συμβολισμό για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο προϋπολογισμός ανακεφαλαιώνει τις πράξεις που προηγήθηκαν της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και αποτελεί εθνική δέσμευση ότι η απόφαση των Βρυξελλών θα εφαρμοστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όποιος έχει να πει άλλα πράγματα, άλλες προτάσεις, να το κάνει τώρα και να σταθεί δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την πλήρη στήριξη της Βουλής στον προϋπολογισμό «και πάντως των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν υπάρχουν υφεσιακοί και αναπτυξιακοί, δεν υπάρχουν κοινωνικά ανάλγητοι και κοινωνικά ευαίσθητοι».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό: «Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. Η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Ωστόσο, τα βέλη βουλευτών της ΝΔ δέχονται και υπουργοί που προέρχονται από την παράταξη, αναζωπυρώνοντας το εσωτερικό μέτωπο.

Ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την άποψη που εξέφρασε ότι είναι «οξύμωρο να αντιπολιτευόμαστε μια κυβέρνηση που στηρίζουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας στην Βουλή την Κυριακή, επισήμανε ότι «απαιτείται και ο έλεγχος αυτής της κυβέρνησης. Και η αντιπολίτευση όταν χρειάζεται θα διορθώνει την πορεία της κυβέρνησης».

Ο Δ.Αβραμόπουλος επανήλθε, λέγοντας: «Είμαστε σε αυτήν την κυβέρνηση γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε. Και το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Λαβράκι" ΣΔΟΕ με 6 offshore εταιρείες "χρυσοθήρων"

Κυκλώματα που αγοράζουν τιμαλφή που μετατρέπουν σε μπάρες χρυσού και τις εξάγουν, χωρίς παραστατικά, ανακάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Μετά από εκτεταμένους ελέγχους του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν 6 offshores εταιρείες που διακινούν παράνομο χρυσό.

Οι νέοι παράνομοι χρυσοθήρες αγοράζουν λίρες και τιμαλφή, τις κάνες μπάρες χρυσού και τις εξάγουν, χωρίς κανένα παραστατικό.

Σε μία και μόνο περίπτωση είχαν εξαχθεί στη Γερμανία 135 κιλά χρυσός και 750 κιλά ασήμι από λιωμένα κοσμήματα και λίρες, συνολικής αξίας άνω των 700.000 ευρώ.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι γερμανικές αρχές και σε συνεργασία με τις ελληνικές, αναζητούν όσους εμπλέκονται.

Το τελευταίο τρίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 60 έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια, όπου διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε 48 εξ αυτών, δηλαδή το 80% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγει.


Read more...

Μετακόμιση στο Παρίσι με χρήματα Ελλήνων πολιτών

Θυσίες απαιτούνται από τον ελληνικό λαό, ώστε να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Γιατί όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους πολιτικούς; Εν μέσω κορύφωσης της κρίσης, η κ. Μπιρμπίλη φαίνεται πως μετακόμισε στο Παρίσι, με χρήματα του ελληνικού λαού

Ας γράψουμε ένα υποθετικό σενάριο. Μέσος Έλληνας οικογενειάρχης με μειώσεις και περικοπές σε μισθούς και δώρα μεταβαίνει στο σπίτι του. Όπου και πληροφορείται από την εφημερίδα της Κυριακής (Δημοκρατία) πως έχει δώσει και αυτός το κατιτίς του ώστε να μετακομίσει η κ. Μπιρμπίλη στο Παρίσι.

Ποσό, το διόλου ευκαταφρόνητο των 35.372 ευρώ

Από τα έξι χιλιάδες ευρώ βέβαια ξεκίνησε το κόστος και ξεπέρασε το προαναφερόμενο των 35.372.

Σύμφωνα, με την εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία" και όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, τα "έξοδα μετεγκατάστασης" της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, πιο απλά από τους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γ. Παπανδρέου δεν ήθελε να αφήσει κάποιους πολύ δικούς του ανθρώπους ξεκρέμαστους.

Έτσι, ο Δ. Δρούτσας πήγε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, ενώ η Τίνα Μπιρμπίλη μετακόμισε στην "πόλη του φωτός", όπως λέγεται.

Διορίστηκε βάση προεδρικού διατάγματος στη "Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης".

Τυπικά ανέλαβε τα καθήκοντα της στα τέλη του Σεπτεμβρίου.Στις 14 Νοεμβρίου όμως, ούτε ένα μήνα μετά, φτάνει και ο λογαριασμός, ο οποίος αναλύεται ως ακολούθως: Ο μισθός της κ. Μπιρμπίλη ανέρχεται στα 12.000 ευρώ.

Προσθέτουμε τον οδηγό της, καθώς και την ιδιόκτητη κατοικία εις το Παρίσι και φτάνουμε στα συνολικά 35.272 ευρώ και 16 λεπτά.

Με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 48810/ΔΙΟ 8897, η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Ανάπτυξης, βλέπε Χρυσοχοϊδης, "εγκρίνει τη δαπάνη 6.233, 92 ευρώ" ως έξοδα μετεγκατάστασης της πρώην υπουργού στο Παρίσι.

Στο τέλος του εγγράφου επισημαίνεται ότι το "υπόλοιπο προς ανάληψη" είναι 29.138,24 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η κ. Μπιρμπίλη δεν είχε κάποιον θεσμικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ ούτε είχε εκλεγεί από κάποιο όργανό του πριν γίνει υπουργός.

Ήταν όμως σύμβουλος του Γ। Παπανδρέου από το 2004.

http://news247.gr


Read more...

Α. Χάφινγκτον: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

Εκτός ευρωζώνης και χωρίς το ενιαίο νόμισμα η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σύμφωνα με την ελληνοαμερικανίδα εκδότρια Αριάνα Χάφινγκτον. Διαβάστε τι είπε σε συνέδριο του Economist

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα χωρίς το ευρώ και των σκληρών μέτρων λιτότητας που υπαγορεύει εξέφρασε η Αριάνα Χάφινγκτον, η ελληνοαμερικανίδα πίσω από την Huffington Post, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Η Χάφινγκτον, που μεγάλωσε στην Ελλάδα, τόνισε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα εξαναγκασθεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσει τις περικοπές του προϋπολογισμού της, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στους νέους και να συνεχίζονται οι κοινωνικές αναταραχές.

Η ανεργία στις νεαρές ηλικίες ξεπερνά το 40% και είναι έντονη η κοινωνική αναταραχή από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, όπως επισήμανε.

Τόνισε δε πως τα μέτρα λιτότητας δε βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ούτε στον προϋπολογισμό της.

"Πιστεύω ότι η σωστή ηγεσία χωρίς το ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα την ευελιξία που χρειάζεται για ουσιαστική ανάπτυξη στην οικονομία της και όχι να συνεχίσει να παίζει άμυνα εφαρμόζοντας συνεχώς μέτρα λιτότητας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο επ’ άπειρον να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός, καθώς τα έσοδα έχουν ελαχιστοποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "δεν υπάρχουν πραγματικά καλές λύσεις, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, προτεραιότητα θα είναι τα μέτρα λιτότητας".

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν πως εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί και η κρίση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο επειδή το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών δε θα είναι διαχειρίσιμο.

Έτσι, υπό αυτό το σενάριο οι χώρες αυτές θα αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν το ευρώ και οι μεγάλες τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα θα καταρρεύσουν.

Ήδη η κρίση έχει εξαπλωθεί πέραν της Ελλάδας και στην υπόλοιπη Ευρώπη με το κόστος δανεισμού να είναι μη βιώσιμο।

http://news247.gr


Read more...

Πράσινο φως στην εκταμίευση της 6ης δόσης δίνει τη Δευτέρα το ΔΝΤ

Στα μέσα το μηνός στα κρατικά ταμεία


Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το πράσινο φως για την εκταμίευση του μεριδίου του από την 6η δόση του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανάψει την ερχόμενη Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ποσό που μαζί με τα 5,8 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης θα δοθούν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της Τρόικας για το νέο πρόγραμμα.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συγκληθεί στις 5 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει για τη χορήγηση της έκτης δόσης, στο πλαίσιο της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος, που έχει ήδη συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου και ειδικότερα τον κ. Πολ Τόμσεν.

Αν και ρωτήθηκε για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα δεν απάντησε, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση εκκρεμεί.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης/27ης Οκτωβρίου, ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ.

Μετά το πράσινο φως του Eurogroup και την απόφαση από το ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, τα 8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν αποδεσμευθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ [...] Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει επ' αυτού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της Τρόικας για το νέο πρόγραμμα. Σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης θα αφορά στο πεδίο της Υγείας, των κοινωνικών παροχών και των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα, θα ζητηθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για της αγορά εργασίας, θα τεθούν υπό την έγκρισης της τρόικας οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν τον έλεγχο των πληρωμών των εφάπαξ σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές, να φροντίσουν για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία και τα νοσοκομεία, να διασφαλίσουν τη σύνταξη 6μηνιαίων εκθέσεων για τη συνταγογράφηση - κατανάλωση φαρμάκων, να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων, να ολοκληρώσουν την έκθεση για τομέα Υγείας και να προωθήσουν την αναθεώρηση των αμοιβών για ιατρικές υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ιδιωτικούς παρόχους με στόχο τη μείωση κατά 15% το 2011 και 15% το 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθοί 9.000 ευρώ το μήνα για 13 στελέχη της ΔΕΗ...




Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Real News", οι καταστάσεις μισθοδοσίας για τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης προκαλούν την κοινή γνώμη, όταν οι μισθοί των "απλών" υπαλλήλων της ΔΕΗ, ακόμη και οι... εναερίτες, που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για την αποκατάσταση των βλαβών, δέχονται μειώσεις στις αποδοχές τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρότι ο Νόμος 3833 ορίζει πλαφόν για τις αποδοχές των διευθυντών στο Δημόσιο τα 5.981 ευρώ τον μήνα, ποσό ίδιο με τις απολαβές γενικού γραμματέα υπουργείου, στη ΔΕΗ δεκατρία στελέχη "πάτησαν" στο παραθυράκι του νόμου, που αναφέρει ότι από το πλαφόν "εξαιρούνται οι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο (ή τα νομικά πρόσωπα) κατέχει μόνο ή από κοινού ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, μικρότερο του 50%, οι τράπεζες και οι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο, αν και πλειοψηφών μέτοχος, δεν ασκεί τη διοίκηση ή τη διαχείρισή τους".

Και κάπως έτσι, το "φράγμα" των 8.000 ευρώ ξεπερνούν οι μηνιαίες απολαβές του Διευθυντή Παραγωγής, του Διευθυντή Μεταφοράς, του Διεθυντή Εμπορίας, του Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων, του νυν Διευθυντή Διανομής και του Νομικού Συμβούλου της επιχείρησης.

Πάντως, ο νέος νόμος βάζει φρένο στις απολαβές των golden boys της ΔΕΗ, καθώς από 1/11/11 ορίζει πλαφόν σε όλες τις ΔΕΚΟ το ποσό των 5.856 ευρώ, με εξαιρέσεις μόνο τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
news247.gr



Read more...

Γιατί δεν είχε παραιτηθεί?...



Όταν ένας υπουργός μετέχει σε μια κυβέρνηση που κατά τη γνώμη του σε 2 χρόνια έχει καταστρέψει τη χώρα, την έχει βυθίσει στη φτώχεια, την έχει ταπεινώσει εθνικά και κοινωνικά την έχει αποδιαρθρώσει, με ποιο ηθικό ανάστημα ζητάει από... τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης να φύγει?
Πρώτος αυτός θα πρεπε να χε φύγει . Να είχε δηλώσει παραίτηση. Και τότε θα μπορούσε να πει αυτά που λέει τώρα, όχι μόνο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης αλλά και γι όλους όσους μετείχαν σ' αυτήν.
Όλα τ' άλλα είναι μεγαλοστομίες. Μπαρούφες όπως λένε στο χωριό μου..
Αναγνώστης



Read more...

Αυτοί που είχαν το θράσος να μην εγκαταλείπουν τη καρέκλα τους...



Αιχμές της Ροδούλας Ζήση κατά Χρυσοχοϊδη...
Μιλώντας στην βουλή πριν από λίγη ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε σε αυτούς που κάνουν σήμερα τους τιμητές και... είχαν το θράσος να μην εγκαταλείπουν την καρέκλα τους (κλασική περίπτωση Χρυσοχοϊδη).
Η βουλευτής χαρακτήρισε προσωπικό μόχθο του Γιώργου Παπανδρέου τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Όταν γύρισε ήταν εναντίον του οι περισσότεροι εδώ μέσα γι΄αυτή τη συμφωνία που σήμερα όλοι την ψηφίζουμε ...



Read more...

Μεγαλοεκδότες που φοβούνται μην πάνε φυλακή θέλουν να λιώσουν τον Παπανδρέου...


kourdistoportocali.com

Στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου παρείχε ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «συμφέροντα» που, όπως είπε, δεν...

άφησαν τον πρώην Πρωθυπουργό να κυβερνήσει.

Ο κ. Καρχιμάκης μιλώντας στη Βουλή κατά την τρίτη μέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι «ένα μεγάλο μέρος του συστήματος των συμφερόντων που θέλουν να είναι λαθρόβιοι και να παίρνουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και να είναι ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος, θέλουν διαλυμένα και σπαρασσόμενα πολιτικά κόμματα, θέλουν να ελέγχουν τα κόμματα να ανεβάζουν τις ηγεσίες».

«Με όλα αυτά επιχείρησε να συγκρουστεί ο κ. Παπανδρέου και λύσσαξαν να μην είναι πρωθυπουργός και συνεχίζουν για να τον λιώσουν, να τον εξευτελίσουν» είπε ο κ. Καρχιμάκης, ενώ συνέχισε: «Δεν μπορεί το θυμικό κάποιων τηλεπαρουσιαστών να ορίζει ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός».

O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δε «μάσησε» τα λόγια του ούτε για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον οποίο απάντησε κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή, λέγοντας πως «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Η αλαζονεία, η αχαριστία και η προπέτεια θα κριθεί από τον κόσμο»,


Read more...

Ράπισμα (;) για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης

Ελληνοσκοπιανό θρίλερ


http://img.protothema.gr/447FB01B99CFA6FE6B618A29C04923F7.jpg

Μπλόκαρε η Ελλάδα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008; Είναι η Ελλάδα που παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και υποσκάπτει την προοπτική διευθέτησης του προβλήματος της ονομασίας της πΔΜ ή μήπως για το αδιέξοδο ευθυνεται η FYROM που καπηλεύεται ελληνικά σύμβολα όπως ο ήλιος της Βεργίνας, δημιουργεί ψεύτικες ρίζες για να προσκολληθεί σε ένα παρελθόν που δεν της ανήκει τοποθετώντας παντού αγάλματα του Μεγαλέξανδρου και καλλιεργεί στους πολίτες της την ψευδαίσθηση ότι η "Μακεδονία" φτάνει μέχρι το Αιγαίο;

Μπορεί από αύριο 5 Δεκεμβρίου να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη θέλησή της; Είναι δυνατόν δηλαδή ένα δικαστήριο να αναγκάσει την Ελλάδα να εκχωρήσει κυριαρχία στους γείτονες που οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου από τη Χάγη ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα. Ο άγνωστος στους Έλληνες δικαστής είναι πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ο άνθρωπος που θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των 15 "σοφών" του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Έτσι θα ολοκληρωθεί η τριετής δικαστική διαμάχη της Ελλάδας και των Σκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, όταν η πΓΔΜ προσέφυγε στο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Τι θα λέει η απόφαση


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση των 15 δικαστών θα είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια και ράπισμα για την Ελλάδα, αφού το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM να επιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν το Δικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον ταπεινωτικό όρο να αλλάξει την πολιτική της.

Ο παραλογισμός της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Σκοπιανοί, στην προσφυγή τους στο ΔΔΧ ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας είναι άσχετη(!) με την διαφορά των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος.

Σε περίπτωση που -αμέσως ή εμμέσως- οι 15 δικαστές αποδεχθούν τον πρωτοφανή συλλογισμό των Σκοπιανών θα έρθουν σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν επανειλημμένως διακηρύξει ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος στους οργανισμούς αυτούς χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της ολοκλήρωσης μίας δικαστικής μάχης με τα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον κ. Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Είναι προφανές ότι μία αναφορά και μόνο του Αμερικανού αντιπροέδρου είναι ικανή να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δείξει ποιοι ήταν οι νικητές της δικαστικής αντιπαράθεσης.

Άλλωστε το επόμενο επταήμερο η ελληνική διπλωματία θα χρειαστεί να κάνει λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς. Την ώρα που θα ανακοινώνεται η ετυμηγορία της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ια το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ μέχρι την Παρασκευή που θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Δήμας θα κληθεί να αντιμετωπίσει όσους "καλοθελητές" συναδέλφους του θελήσουν να το παίξουν προστάτες των Σκοπιανών στη σύνοδο υπουρών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και στην υπουργική σύνοδο στον ΟΑΣΕ -του οποίου μέλος είναι και η FYROM.

Κοινώς, η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το Σκοπιανό.

Read more...

Διαμαντοπούλου: «Όχι» στις εκλογές- «Ναι» στις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ









Διαμαντοπούλου: «Όχι» στις εκλογές- «Ναι» στις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ
«Όχι» στις εκλογές αλλά «ναι» στις διαδικασίες διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα η υπουργός δεν πήρε θέση για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είπε, όμως, ότι «Διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρέπει και μπορούν να γίνουν» εξηγώντας ότι πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση πως «δεν θα μεταφερθεί στην κυβέρνηση το τοπίο συγκρούσεων. Καθήκον που έχει ο καθένας από εμάς».

Για τις εκλογές ανέφερε ότι « Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι στόχοι της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος»।
http://newpost.gr

Read more...

Εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «πρέπει να συνεχίσει το έργο της τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο» εκφράζει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι «μεγάλη σημασία έχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ ενεργειών και δράσεων και για μετά τις εκλογές».

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «χρειάζεται μια γενικότερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η πολιτική στην Ελλάδα για πολλά χρόνια είναι το πιο κλειστό από τα κλειστά επαγγέλματα» και «είναι καιρός να ανοίξει κι αυτό».

Αναφέρει, επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να υπερβεί την ιδεολογία του κρατισμού, τον εναγκαλισμό του με τα συντεχνιακά συμφέροντα, να δημιουργήσει περιβάλλοντα ευνοϊκά για την επιχειρηματικότητα».

«Το ΠΑΣΟΚ» συνεχίζει «για πολλούς καταγράφηκε ως κόμμα που εκπροσωπεί τον δημόσιο τομέα, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Η υπέρβαση αυτών των αδυναμιών πρέπει σήμερα να αποτελεί το κύριο μέλημά μας και εδώ πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική και ιδεολογική μας συζήτηση».

Όσον αφορά στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μόσιαλος δηλώνει ότι ο «καλό είναι να περιμένουμε να εκφραστεί» ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές «πρέπει να είναι τέτοιες που να συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση του κοινωνικού και παραγωγικού μας μοντέλου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σωτήρες ή καταστροφείς της Ευρώπης Μέρκελ και Σαρκοζί

Παρίσι και Βερολίνο έχουν -νέο- ραντεβού με την ιστορία


http://img.protothema.gr/992DC434EC5B8FF80DC7F14DAEF10603.jpg
Στις κοινές, τελικές τους προτάσεις, με τις οποίες οι ίδιοι προσδοκούν ότι θα διασφαλίζεται το μέλλον της Ευρώπης, αναμένεται να καταλήξουν τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την ώρα που η ΕΕ των «27» και η Ευρωζώνη των «17» παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, έχει από την περασμένη εβδομάδα προαναγγείλει με τις δηλώσεις του την ανάδυση ενός νέου οικονομικού κύκλου. «Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτήν τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες. Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός Ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση» υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της», κάτι που «θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι Παρίσι και Βερολίνο «μάχονται» για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, αλλά και σε συνεντεύξεις της σε γερμανικά ΜΜΕ, ξεκαθάριζε πως «τα ευρωομόλογα είναι η λάθος μέθοδος, ίσως και επιζήμια, σε αυτήν τη φάση της ευρωπαϊκής εξέλιξης και, σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, με αντάλλαγμα μέτρα που επιθυμούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη!».

Παρίσι και Βερολίνο, μάλιστα, φέρονται να έχουν την τάση ακόμα και να ρισκάρουν μια διάσπαση της ευρωζώνης, συνάπτοντας ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη εκ των «17», προκειμένου να διασφαλίσουν -και ενισχύσουν- την αξιοπιστία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που προωθούν.

Το γνωστό περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές από το Βερολίνο, έγραψε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των όρων, ακόμα και αν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους.

Αν δεν εγκριθούν οι όροι τους σε ολόκληρη την ευρωζώνη, Μέρκελ και Σαρκοζί προτίθενται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με χώρες του «σκληρού πυρήνα», όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες, καθώς το Βερολίνο ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση, θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Read more...

Και την Έλσα Παπαδημητρίου φέρεται να πρότεινε ο Γ.Παπανδρέου για πρωθυπουργό

Στο Συμβούλιο των αρχηγών

H κυρία Έλσα Παπαδημητρίου
H κυρία Έλσα Παπαδημητρίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το όνομα της Έλσας Παπαδημητρίου φέρεται να έπεσε, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, το βράδυ της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Πρώτο Θέμα και Κυριακάτικη Δημοκρατία, το όνομα της ανεξάρτητης βουλευτού Αργολίδας ήταν το πρώτο που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αλλά την πρόταση απέρριψε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκρυθμο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Πήρε «φωτιά» η κούρσα της διαδοχής Γιώργου


http://img.protothema.gr/304E14330A7FA94C64ECFE47107AC4FE.jpg

«Αναβρασμός» επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων σκληρών χαρακτηρισμών, είπε για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι, «αν ο ηγέτης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα ουσιώδη, τότε πρέπει να αποχωρεί». Ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή και έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Παπανδρέου δείχνει τουλάχιστον προβληματισμένος και σαφώς εκνευρισμένος από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης.

Αναλυτικά, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις, είπε ότι «η αχαριστία, η αλαζονεία και η προπέτεια θα κριθούν από τον κόσμο. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του». Νωρίτερα, ο κ. Καρχιμάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, άφησε αιχμές για το κυβερνητικό έργο του κ. Χρυσοχοΐδη, καλώντας τον να «τρέξει» το ΕΣΠΑ.

Επιπροσθέτως και ο κ. Μιμής Ανδρουλάκης, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, να διώξει από την κυβέρνηση εκείνους τους υπουργούς που «ξεπερνούν τα όρια των εσωτερικών διαγκωνισμών στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» .

Αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση ταλαιπωρείται από «προεκλογικούς ανταγωνισμούς», στους οποίους έχουν επιδοθεί τα τρία κόμματα που την συνθέτουν και από «εσωτερικούς διαγκωνισμούς», που αφορούν στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στις διαδικασίες διαδοχής. Εξήγησε όμως ότι, «αν το PSI αποτύχει, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να κόψει νόμισμα, δηλαδή θα χρεοκοπήσουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει και παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών, εφόσον ξεπεράσουν τα όρια διαγκωνισμών. Περιμένω από τον πρωθυπουργό να δείξει "guts", γιατί η εποχή είναι επικίνδυνη».

Σαφείς αιχμές για τον κ. Χρυσοχοΐδη άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι «να θυμίζουμε σε όλους αυτούς που ήταν και είναι σε κυβερνητικές θέσει, ότι βρίσκονταν στο ίδιο καράβι. Δεν ήταν ούτε σε άλλο καράβι ούτε σε άλλη χώρα».

Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας, μιλώντας για την εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, συνέστησε: «Να προσέξουμε, ώστε οι κινήσεις μας να διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της χώρας. Συζητάμε για τα λάθη μας, αλλά δεν ξεχνάμε και τα σωστά. Με τον δύσκολο και επώδυνο δρόμο που ακολουθήσαμε δεν χρεοκόπησε η χώρα. Οι πολίτες διαμαρτύρονται δίκαια. Εμεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε την κυβέρνηση με μεγάλο κόστος…».
Read more...