Την απρόσκοπτη προσήλωσή του στους εθνικούς στόχους και στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τηρώντας αποστάσεις από εκείνους που επιχειρούν να θέσουν θέμα έναρξης διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στον ΦΠΑ για την εστίαση.
Αναλυτικά, ο υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή, είπε ότι «έχουμε πρωτοφανή ευκαιρία να μειώσουμε το δημόσιο χρέος», συμπληρώνοντας ότι «αυτά είναι τα μείζονα και τίποτα δεν θα μου αποσπάσει την προσοχή».
Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζονται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και εξήγησε: «Το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μετέωρο. Το νομισματικό βήμα αποδεικνύεται ατελές -ίσως και επικίνδυνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πάμε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Εϊναι προφανές ότι τα πιο αυστηρά μετρά δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναπόφευκτα. Εμείς και άλλες χώρες -και μεγάλες που τίθενται σε επιτήρηση, όπως η Ιταλία- βρισκόμαστε σε καθεστώς δημοσιονομικής παρακολούθησης. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα μέτρα αρκούν. Αλλά δεν αρκούν τα μέτρα. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι πως η ευρωζώνη μπορεί να καλύψει το θεσμικό έλλειμμα και να προστατέψει τα κρατη από τον ασύμμετρο πολεμο των αγορών».
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την προοπτική της ευρωζώνης, τόνισε όμως πως πρέπει να αποφευχθούν δύο βασικά ενδεχόμενα:
1. Να υπάρξει ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και
2. να ανατραπεί η ισοτιμία μεταξύ των κρατών. «Δεν θέλουμε οριστικό κλείδωμα κρίσιμων και δυσβάστακτων ανισοτήτων μεσα στην ευρωζώνη» σχολίασε.
Για το λόγο αυτό, είπε πως τίθενται δύο «στοιχήματα»:
1. Αν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές ανάπτυξης, σύγκλισης και συνοχής, γιατί υπάρχουν χώρες όπως η Ελλαδα, με πρόβλημα παραγωγικό και
2. αν η Ευρωζώνη μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να εφαρμόζουν κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Αν δεν διαμορφωθούν με ευρωπαϊκή και αμερικανική πρωτοβουλία, δεν θα προστατευτεί το διεθνές οικονομικό σύστημα» παρατήρησε.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για το διάλογο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα μέτρα θεσμικής αξιοπιστίας, εισάγοντας νέο δημοσιονομικό κανόνα όχι στο Σύνταγμα, καθώς θέλει αναθεώρηση, αλλά με κανόνες υπερ-νομοθετικής ισχύος».
Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο προϋπολογισμός είναι εμβληματική πράξη εθνικής συναίνεσης, συνευθύνης και «διεθνούς αξιοπιστίας».
Τόνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί «μέσω ενός ειλικρινούς και έντιμου πολιτικού λόγου. Κανείς δεν μπορέι να κρυφτεί... Δεν υπάρχουν μεταξύ αυτών που στηρίζουμε την κυβερνηση, ευαίσθητοι και ανάλγητοι, καλοί και κακοί» και πρόσθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την ομαλή πορεία της χώρας:
1. Εκταμίευση 6ης δόσης. «Λένε κάποιοι ότι από Σεπτέμβριο έως σήμερα αγωνιζόμαστε για 8 δισ. ευρώ. Δεν είναι αυτό, αλλά το συνολικό ερώτημα αν η Ελλάδα έχει βούληση να μείνει μέσα στην ευρωζώνη. Το ερώτημα είναι μέσα ή εξω. Το ερώτημα αφορά σε όλο το χρηματοδοτικό πακέτο. Δεν είναι τα οκτώ δισ. ευρώ, αλλα τα 125 δισ. ευρώ και το ερώτημα των εταίρων είναι αν μπορούν να στηριχθούν επάνω μας και να βοηθήσουν. Αν λέμε αλήθεια».
2. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα. Δεν είναι αυτόματη. Τώρα στις 12 Δεκεμβρίου αρχίζει η νέα διαπραγμάτευση για πρόγραμμα έως το 2015. Και όποιος έχει να προτείνει βελτιώσεις τώρα που στηρίζουμε κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας, να σταθεί διπλά στο ΥΠΟΙΚ να διαπραγματευτούμε τώρα. Δεν υπάρχει μετά η θεωρία της διαπραγμάτευσης. Να κινηθούμε εθνικά, ενωτικά, αποτελεσματικά».
3. «Να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και 2012 όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων, αλλά και των δαπανών. Στόχος να μην υπαρξει επιπλέον επιβάρυνση. Κοσμογονία η σύμβαση με την Ελβετία».
4 Διαρθρωτικές αλλαγές. Να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αποκρατικοποιήσεις. Αρχές Ιανουαρίου ως προϊόν συνεργασίας τριών κομμάτων θα έρθει το νέο φορολογικό.
Επίσης, προχώρησε σε δύο βασικές παραδοχές:1. Η ύφεση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται στο 2,8%.
2. Να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και στο 100% η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Αν δεν το πετύχουμε» είπε, «θα έχουμε κενό χρηματοδότησης. Οι χειρισμοί των επομένων μηνών για την πλήρη εφαρμογή του PSI είναι χειρισμοί λεπτοί, δύσκολοι και δεν είναι ακίνδυνοι. Ζητώ την πλήρη στήριξη και κάλυψη της Βουλής, όλων των κομμάτων. Έχουμε πρωτοφανή ευκαιρία να μειώσουμε σοβαρά το δημόσιο χρέος... Θα υπάρχει πλήρης και εμπιστευτική ενημερωση όλων των κομμάτων».
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ληφθουν μέτρα άμεσης κοινωνικής προστασίας, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, λέγοντας ότι «μαζί μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για την εστίαση».