Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Βενεζουέλα: Στα πρόθυρα εμφυλίου...


Γενικεύεται η εξέγερση εναντίον του προέδρου, Μαδούρο...

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει. Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων, που...
συνταράσσουν τη χώρα από την 4η Φεβρουαρίου, και πάνω από 260 είναι πλέον οι τραυματίες.

Και χθες τη νύχτα δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στους δρόμους του Καράκας, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας στρατιώτης, μέλος της Εθνοφρουράς από πυρά διαδηλωτών στη Βαλένθια, ο οποίος προσπαθούσε να σπάσει τα οδοφράγματα των διαδηλωτών.

Μάλιστα ένας ακόμη τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο πόδι.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας. Υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση και δεν έχουν κοπάσει στιγμή, ενώ εξαπλώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας που μετρά 2,6 εκατομμύρια φοιτητές. Οι διεκδικήσεις επίσης έχουν διευρυνθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας και της αστυνομικής βίας...

protothema.gr

Read more...

Η ιστορία της χερσονήσου Σε τι διαφέρει η Κριμαία από την υπόλοιπη Ουκρανία


Σε τι διαφέρει η Κριμαία από την υπόλοιπη Ουκρανία
Οι σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας ανεμίζουν δίπλα-δίπλα στο κτήριο της τοπικής κυβέρνησης στη Συμφερόπολη. Μπροστά, το άγαλμα του Λένιν.   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Συμφερόπολη
Η χερσόνησος της Κριμαίας, η βασική πλέον εστία στην ουκρανική κρίση, είναι φιλορωσική περιοχή της Ουκρανίας η οποία χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτικά. Φιλοξενεί επίσης το ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα φοβάται ότι θα χάσει.

Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας

Η χερσόνησος της Κριμαίας εκτείνεται στη Μαύρη Θάλασσα και συνδέεται με την υπόλοιπη Ουκρανία μέσω μιας στενής λωρίδας ξηράς. Στην ανατολική ακτή της, ένας δάκτυλος ξηράς φτάνει σχεδόν μέχρι τη Ρωσία.

Το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνεται από τον Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκων, η οποία διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, αν και οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Είναι γνωστή στη Δύση ως η περιοχή που φιλοξένησε το 1945 τη Διάσκεψη της Γιάλτας, στην οποία ο σοβιετικός ηγέτης Γιόζεφ Στάλιν, ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ μοίρασαν τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Γιατί αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας

Η Κριμαία έγινε τμήμα της Ουκρανίας μόλις το 1954, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ παραχώρησε τη χερσόνησο στη χώρα από την οποία καταγόταν. Αυτό είχε ελάχιστη σημασία μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οπότε η Κριμαία κατέληξε τμήμα μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, το 60% των πολιτών της δηλώνουν Ρώσοι.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Στη νότια ακτή της Κριμαίας βρίσκεται η πόλη της Σεβαστούπολης, έδρα του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με προσωπικό χιλιάδων ατόμων. Η Ρωσία, η οποία κράτησε το μισό του σοβιετικού στόλου στην περιοχή, θορυβήθηκε το 2009 όταν ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη βάση της Κριμαίας μέχρι το 2017.

Λίγο μετά την εκλογή του το 2010, ο νέος, φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε να παρατείνει την παραχώρηση της βάσης στη Ρωσία έως το 2042.

Τώρα, η Μόσχα ανησυχεί ότι η νέα φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κάνει έξωση στο στόλο.

Οι Τάταροι

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των Τατάρων της Κριμαίας, το γηγενή πληθυσμό της Κριμαίας μέχρι που η χερσόνησος πέρασε στην κατοχή της Ρωσίας στα χρόνια της Αικατερίνης της Μεγάλης τον 19ο αιώνα. Εκδιώχθηκαν μαζικά το 1944 από τον Στάλιν.

Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σήμερα στο 12% του πληθυσμού, τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών που εκδίωξαν τελικά τον φιλορώσο Γιανούκοβιτς από την εξουσία.

Ο πόλεμος της Κριμαίας

Το 1856, μια συμμαχία που περιλάμβανε τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία νίκησε τη Ρωσία στον τριετή Πόλεμο της Κριμαίας. Εκεί εργάστηκε η βρετανίδα νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η οποία θεωρείται μητέρα της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Read more...

Δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ και εξηγεί το γιατί ο Α. Λοβέρδος

Δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ και εξηγεί το γιατί ο Α. Λοβέρδος
Πιθανή η επιστροφή του Κώστα Σημίτη στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Την πολιτική συνεργασία του κόμματός του, «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», με το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου στον Real FM.
Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» θεωρεί ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε παρακμή όπως προκύπτει από τον κατακερματισμό των δυνάμεων που την συγκροτούν αλλά και την έλλειψη αλληλοανοχής ανάμεσα τους.
Ακόμη ο Λοβέρδος εκτιμά ότι οι σκληρές πολιτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον κύριο λόγο της συντριβής του στις τελευταίες εκλογές, ενώ αποκάλυψε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος και των συμβόλων του πολιτικού σχηματισμού της «Ελιάς».
Για την συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, ο Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του κάνοντας λόγο για συνεργασία. «Υπάρχει προοπτική να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές».
Τέλος, ο Λοβέρδος δεν θεωρεί πιθανή την επιστροφή του Κώστα Σημίτη στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Πηγή: fosphotos.com/Μενέλαος Μυρίλλας
http://egiakoumis.com/

Read more...

Σημαντικό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και βουλευτικές...





Σημαντικό προβάδισμα άνω των 3,5 μονάδων για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η διαφορά ανέρχεται σε ...
5 μονάδες.Tα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου  ενδέχεται να επηρεάσουν τα τελικά αποτελέσματα όχι μόνο των δύο πρώτων κομμάτων αλλά και των υπολοίπων, ανάμεσα στα οποία η Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερό προβάδισμα.


Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,9% και η ΝΔ 16,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΚΚΕ με 3,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, το ΛΑΟΣ με 1,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και η ΔΗΜΑΡ με 1,2%, «άλλο κόμμα» δηλώνει πως θα ψηφίσει το 4,8%, ενώ το «άκυρο – λευκό» ανέρχεται στο 4,7%. Το 18,2% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 10,8% απαντάει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Αντίστοιχα για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 25,1%, η ΝΔ το 20,1%, η Χρυσή Αυγή το 10,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 3,5%, το ΚΚΕ το 3,8% και το ΠΑΣΟΚ το 3,5%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η ΔΗΜΑΡ (1,9%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (1,1%) και το ΛΑΟΣ (1,3%). Το 13% αναφέρει πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 7,2% απαντάει πως δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Σημειώνεται πως οι απαντήσεις «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», αλλά και το «λευκό – άκυρο» αποτελούν αυθόρμητες απαντήσεις τόσο στην περίπτωση των ευρωεκλογών, όσο και των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι ησυσπείρωση που καταγράφεται στα κόμματα. Στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση εκτιμάται στο 60% έχοντας χάσει ένα 4% που φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τη ΝΔ. Αντίθετα στο κυβερνών κόμμα καταγράφεται συσπείρωση 56%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8%) και προς τη Χρυσή Αυγή (6%). Σε κατάσταση αποσύνθεσης το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση μόλις 26%, Το μεγαλύτερο ποσοστό μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (21%) και προς τη ΝΔ (12%).




Σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 51%, έναντι 30%, Επίσης το 50% δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, αντίθετα με το 46% που υποστηρίζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους συμμετέχοντες ο Αντώνης Σαμαράς (37%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (30%).



Σχετικά με τα κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές το 33% αναφέρει πως πρόκειται για «ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση», ενώ το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην ψήφο λόγω των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου (17%). Ακολουθούν τα κομματικά κριτήρια (14) και η διαμαρτυρία στην ΕΕ (13%). Μόλις το 7% δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο τη στήριξη στην κυβέρνηση.


Τέλος το 63% τονίζει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να απεγκλωβίσει τη χώρα από το μνημόνιο με κάθε τρόπο, ενώ το 27% απαντάει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της παρουσίας της χώρας στο ευρώ.





tvxs.gr

Read more...

Ο Πούτιν ξεκινά τον πόλεμο στην Ουκρανία...




Εγκρίθηκε το αίτημα για αποστολή στρατευμάτων...
 Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, έπειτα και από το αίτημα του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) από την οποία ζήτησε να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Σύμφωνα με ...
ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, υπάρχουν 300 περίπου άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

 



Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία και πως  20 στρατιώτες έχουν ήδη μπει σε αυτή, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Επίσης, ενοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

πηγη protothema.gr

Read more...

"Γενική κινητοποίηση" για την αντιμετώπιση της "ρωσικής επιθετικότητας"...


...ζήτησε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης...

Έκκληση για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να...
αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα", έκανε σήμερα ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς,.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, λίγη ώρα προτού η Άνω Βουλή της Ρωσίας εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ο Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι στη χερσόνησο δεν υπάρχει κάποια «σύγκρουση» μεταξύ των κατοίκων και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες της Δύσης.

Σημείωσε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του...
newsbeast.gr

Read more...

Εισιτήριο πέντε ευρώ για το νέο ΕΟΠΥΥ...


Εισιτήριο πέντε ευρώ για το νέο ΕΟΠΥΥ
Εισιτήριο 5 ευρώ θα καλούνται να καταβάλουν όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με...
δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο υπουργός χαρακτήρισε ως ευτελές το πόσο των 5 ευρώ, και διευκρίνισε ότι θα πηγαίνει ως πόρος για την εξέταση των ανασφάλιστων.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης από τη στιγμή που αυτά τα πολυϊατρεία εντάσσονται στο εθνικό σύστημα υγείας, θα ισχύσει και σε αυτά ό,τι ισχύει ήδη στο ΕΣΥ.

Read more...

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές οδεύει η ΠΓΔΜ...


Συμφωνεί ο Γκρούεφσκι...

Ο κ. Γκρούεφσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εταίρου του, αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι και ζήτησε από το ...
εκλογικό σώμα της χώρας να υποστηρίξει μαζικά το VMRO-DPMNE στις προδιαγραφόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές
To VMRO-DPMNE υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη ΠΓΔΜ, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου, ανέφερε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας στο προεκλογικό συνέδριο του VMRO-DPMNE το οποίο θα εκλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Γκρούεφσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εταίρου του, αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι και ζήτησε από το εκλογικό σώμα της χώρας να υποστηρίξει μαζικά το VMRO-DPMNE στις προδιαγραφόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για να μην περάσουν οι «εκβιασμοί» του DUI.

Το DUI του Αλί Αχμέτι είχε προτείνει προς το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι να αναδείξουν από κοινού υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, ως ένα «συμβολικό βήμα βελτίωσης του πολιτικού επιπέδου της χώρας».

Η πρόταση αυτή του DUI απορρίφθηκε από το VMRO-DPMNE το οποίο θα αναδείξει σήμερα τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές (αναμένεται να είναι ο νυν πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ), ενώ το DUI δεν θα έχει δικό του υποψήφιο και θα μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές.

Επίσης, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του κ.Αχμέτι κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόταση για την διάλυση του Σώματος και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση αυτή του DUI αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η πρόταση του Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές είναι προσχηματική και κρύβει άλλους σκοπούς. Θέλουν (σ.σ το DUI) να αποτύχουν οι προεδρικές εκλογές και ο πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται από τη Βουλή. Μετά, αν εμείς (VMRO-DPMNE) δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, θα ζητήσουν να αλλάξει το Σύνταγμα και θα απαιτήσουν είτε ο πρόεδρος της χώρας, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο πρόεδρος της Βουλής να προέρχεται από τις τάξεις του DUI» , σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι παραδοσιακά, το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές είναι περιορισμένο. Αν δεν αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πετύχει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών λόγω χαμηλού ποσοστού συμμετοχής και να εισέλθει η χώρα σε μία σοβαρή πολιτική κρίση. Για το λόγο αυτό, το εθνικό συμφέρον της χώρας μάς επιτάσσει να αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους στον δεύτερο γύρο.

Από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, θα έχει μόνο το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

«Πέρα από αυτούς τους ελιγμούς του κυβερνητικού μας εταίρου, του DUI, φαίνεται ότι υπάρχει και μια άλλη σύγχυση για την οποία μάλιστα ορισμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας μιλούν ανοιχτά: ότι οι αν γίνουν τώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα επόμενα τρία χρόνια δεν προβλέπονται άλλες εκλογές στην Μακεδονία, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του VMRO – DPMNE θα μπορούσε να αποδεχτεί τις ακραίες θέσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα , οι οποίες στοχεύουν στο να γκρεμίσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα . Το VMRO – DPMNE περισσότερο από όλους θέλει λύση για το όνομα, το οποίο δημιούργησε ο νότιος γείτονά μας και όπως και στο παρελθόν , θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του. Αυτό το θέλουμε και για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και επειδή δεν θέλουμε να έχουμε κακές σχέσεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με οποιονδήποτε άλλο γείτονα. Θέλουμε φιλικές σχέσεις με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, εάν η Ελλάδα παραμείνει στις ακραίες θέσεις της, κάθε χρόνο να κάνουμε πρόωρες εκλογές δεν θα βοηθούσαν σε τίποτε , ούτε θα εμφυσούσαν ελπίδες για μια λύση του ζητήματος της ονομασίας . Όμως εάν από εκεί (σ.σ. από την Ελλάδα) προκύψει πραγματική βούληση για επίλυση, που να περιέχει μία βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση, τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα»...
protothema.gr

Read more...

Εκατό τραυματίες έπειτα από βίαιες συγκρούσεις στο Χάρκοβο...


Την ώρα που δεκάδες φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούονται με υποστηρικτές της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, γίνονται αναφορές για...
τραυματισμούς 100 διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί, αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας και εκείνη του Χαρκόβου.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, ακούστηκαν εκρήξεις από το εσωτερικό του κτιρίου καθώς και πυροβολισμοί, ενώ έξω από το γραφείο του κυβερνήτη δεκάδες φώναζαν συνθήματα όπως "Το Χάρκοβο είναι ρωσικό"...
protothema.gr

Read more...

Συγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας...




Δυσαρεστημένος ο Ομπάμα, με τη CIA...
Σε 2 ώρες αρχίζει κεκλεισμένων των θυρών  η συνεδρίαση   στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οπου αναμένεται  σύγκρουση μεταξύ των δυο πλευρών, Αμερικανών και Ρώσων , μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατιου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες . Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ζήτησε από τους Ρώσους να σταματήσουν τις επιχειρήσεις, ενώ...
ο Ομπάμα, που δέχεται από πολλούς κριτική για τη στάση του, φαίνεται ενοχλημένος με τη CIA γιατί δεν προέβλεψε τις εξελίξεις...

Read more...

Εκδήλωση στη Σλοβενία Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα


Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερο στιγμιότυπο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Λουμπλιάνα, Σλοβενία
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα υποδηλώνει μια βαθιά ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση της «Ενωμένης Αριστεράς» στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της Ελλάδας, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν.

Χαρακτήρισε επίσης την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη».

Σε εκτενή αναφορά του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι σε λίγους μήνες το κόμμα του δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή. Ο λαός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσουν μαζί τον μακρύ, δύσκολο, αλλά γεμάτο ελπίδα και θετικές προσδοκίες δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης είπε ο κ.Τσίπρας.

Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και με αφορμή και την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την στάση των ευρωπαϊκών χωρών έναντι της κρίσης στην Ουκρανία όπου, όπως είπε, στήριξαν αντιδημοκρατικές και νεοναζιστικές δυνάμεις να ανέλθουν στην εξουσία. Η Ευρώπη, ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές.

Ασκώντας έντονη κριτική για μια ακόμη φορά στην κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι τώρα απορρίπτουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και προτιμούν να δανείζουν στις κυβερνήσεις ώστε εκείνες να διασώζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες κάθε χώρας —προς το παρόν τουλάχιστον. Και με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, υποχρεώνουν τους φορολογούμενους στο Νότο να χρηματοδοτούν τα κέρδη των τραπεζών του Νότου. Έτσι, και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, υποχρεώνουν τον Νότο να πληρώνει για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Παλεύουμε για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και συνοψίζοντας την εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματός του, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Υποστηρίζει την άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.
  • Θέλει μια γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.
  • Πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την δική της νομοθετική πράξη «Glass-Steagall» για να διαχωριστεί η εμπορική από την επενδυτική τραπεζική και να αποτραπεί η συγχώνευση των αντίστοιχων κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.
  • Θέλει αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Υποστηρίζει την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος.
Το σχόλιο της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα από τη Σλοβενία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:
«Ακόμα και αν προσπαθεί να υποδυθεί τον ευρωπαίο υποψήφιο, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεχάσει τις κακές του συνήθειες.  Αυτά που τελειώνουν είναι τα ψέματα. Είναι ο καιρός για αλήθειες και για συγκεκριμένες πράξεις, ώστε να κρίνουν οι πολίτες ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει καλύτερα και γρηγορότερα στην έξοδο από την κρίση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επαφές με την ελληνική κοινότητα Στην Ουκρανία την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Στην Ουκρανία την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην Ουκρανία μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει για την επίλυση της κρίσης έπειτα από την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφτεί αρχικά τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των περίπου 100.000 Ελλήνων που ζουν στην περιοχή, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο κ. Βενιζέλος θα έχει επαφές με όλη τη μεταβατική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Το Βήμα, η αρχική σκέψη ήταν να μεταβεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουκρανία την προσεχή Τρίτη, ωστόσο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων αποφασίστηκε να επισπευτεί η επίσκεψη. 
Για τη Δευτέρα συγκαλείται έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπό την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον, όπου θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα.
Η κ. Άστον επρόκειτο να μεταβεί στο Κίεβο τη Δευτέρα, σύμφωνα όμως με τις τρέχουσες πληροφορίες θα ταξιδέψει τελικά την Τρίτη.
 Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κι άλλο αεροδρόμιο στα χέρια των Ρώσων στην Κριμαία. Επιχειρούν και κατά στρατιωτικής βάσης. Ο ρωσικός στόλος ανέλαβε τη φύλαξη κτιρίων

Στρατιωτικό αεροδρόμιο πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων. Επιχείρηση σε στρατιωτική βάση, επισπεύδεται το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Συμφωνία φιλορωσικών δυνάμεων και ρωσικού στόλου για φύλαξη κτιρίων (vid)
Στις 30 Μαρτίου το δημοψήφισμα θα γίνει το δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία. Ήταν να γίνει στις 25 Μαίου αλλά επισπεύδεται. 
Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ταυτόχρονα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ανεμπόδιστες στρατηγικά σημεία εδραιώνοντας την παρουσία τους και συγχρόνως φτιάχνοντας ένα στάτους κβο στην περιοχή. 
Έχουν θέσει ήδη υπό τον έλεγχό τους ακόμα ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν συγχρόνως να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. "Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις", αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας περιορίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε δηλώσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα μεταβεί την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.
"Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση", έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι "όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί "διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη" στην Κριμαία για να "αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης" στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει "ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις", προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι "προκλητικές ενέργειες" των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία.
"Καλούμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας" τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. "Κάθε απόφαση που θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, μεταξύ αυτών και εκείνες στρατιωτικής φύσης, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη", προειδοποίησε η Βαρσοβία.
Η Πολωνία κάλεσε επίσης, για άλλη μία φορά, τις χώρες που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) "να σεβαστούν και να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους" όσον αφορά την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία.
"Πρέπει να συντομεύσω την επίσκεψή μου στο Ιράν λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και πρέπει να επιστρέψω στην Πολωνία (...) Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία είναι κρίσιμη", είπε ο Σικόρσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
"Είμαστε η μοναδική χώρα το προξενείο της οποίας στην Κριμαία λειτουργεί ακόμη και, δυστυχώς, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι παρούσες στην περιοχή. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση", πρόσθεσε.
Ο Σικόρσκι έφτασε στο Ιράν την Παρασκευή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.
Όσο για την Ουκρανία την ίδια, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας "παράνομη" την παρουσία τους στη χερσόνησο.
Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί "με ειρηνικά μέσα" η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, "προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας" της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.
"Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας", φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters
http://news247.gr/

Read more...

Η Κριμαία ζητεί βοήθεια από τη Ρωσία...


Ο νέος Πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας" σε αυτή την...
αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε πλήρης από τη ρωσική τηλεόραση...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τι δείχνει ο ισολογισμός της Χρυσής Αυγής...




Τα ψεματα των χρυσαυγιτών βουλευτών, τα κουπόνια και οι συνδρομές φίλων...
Τα συνολικά έσοδα της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2013, ανήλθαν στα 1.304.399 ευρώ από τα οποία 873.114 ευρώ προέρχονται από ...
την τακτική χρηματοδότηση, δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, και τα υπόλοιπα 431.285 ευρώ από «εισφορές βουλευτών, κουπόνια και συνδρομές φίλων».

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», δεν δίνουν στο κόμμα το ποσό του μισθού τους που είχαν πει προεκλογικά. Είχαν εξαγγείλει πως θα κρατούν τις απολαβές ενός εν ενεργεία Συνταγματάρχη, περίπου 1.200 ευρώ, και τα υπόλοιπα θα τα παραχωρούν κάθε μήνα για κοινωνικές δράσεις.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα έσοδα από τις εισφορές των βουλευτών είναι 164.321 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως κάθε ένας από τους 18 βουλευτές του όμματος δίνει περίπου 760 ευρώ από τα 6-7000 ευρώ των αποδοχών του.

Εντύπωση προκαλεί και το ποσό των 267.000 ευρώ, το οποίο φέρεται να εισέρρευσε στο κόμμα από «εισφορές, συνδρομές φίλων και εισφορές από κουπόνια».

Read more...

Πρόσθετα μέτρα ενός δισ. ζητάει από την Αθήνα ο Ρεν...




Η Κομισιόν ζητά κλείσιμο κρατικών οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Βλέπει» κενό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 και...
ζητά νέα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν τώρα και θα εφαρμοστούν μετά τις

ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, ο Όλι Ρεν ζητεί αναθεώρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού καθώς θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο και στέλνει μήνυμα στο Γιάννη Στουρνάρα για πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για το τρέχον έτος υπολογίζει τα μέτρα σε ένα δισ. ευρώ και για το 2015 στα 2,8 δισ. ευρώ, ποσά που σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Ο Όλι Ρεν, αναφέρει στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις ότι «οι τρέχουσες προβολές (δημοσιονομικά στοιχεία) λαμβάνουν ως δεδομένο ότι οι στόχοι του προγράμματος (πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014 και 3% το 2015) εκπληρώνονται μέσω μέτρων που συζητούνται κατά τη διάρκεια του παρόντος ελέγχου». Από το περιβάλλον του Ρεν επισημαίνουν ότι αυτό μεταφράζεται ως ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι «το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί αν η κυβέρνηση αγνοήσει την τρόικα». Η Κομισιόν διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να έχει άλλη λύση από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα κύκλοι από το περιβάλλον του επιτρόπου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα αυτά ο έλεγχος της τρόικας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, ούτε και η επόμενη δόση προς την Ελλάδα να εκταμιευτεί»

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ...





Αιχμές κατά Καραμανλή...
Την ανάκληση της τοποθέτησης του Γιάννη Παπαθανασίου από τη θέση του προέδρου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ζητεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του, την εν λόγω απόφαση ως «μια ακόμη απόφαση που...
έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων απαράδεκτων αποφάσεων, οι οποίες προκαλούν εντονότατο προβληματισμό ως προς τη στόχευσή τους, αλλά και αγανάκτηση, καθώς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις επίπονες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, για να βγει η χώρα από τη κρίση και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα».
Αναφέρει επίσης τα εξής:
«Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι ο κ. Παπαθανασίου. Είναι οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές που επικράτησαν στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους, τα ψευδή στατιστικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών και βεβαίως, την αναξιοπιστία της χώρας διεθνώς, όλα αυτά δηλαδή, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Ο κ. Παπαθανασίου, με τις επιλογές του και τις αποφάσεις του ως Υπουργός Οικονομικών, συνέβαλε σε αυτήν την καταστροφική πολιτική.
Μια πολιτική, που έπληξε το δημόσιο συμφέρον και δεν σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Σε αντίθεση με την διαφάνεια που προσπάθησε -παρά τις δυσκολίες λόγω της κρίσης-, να εμπεδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως, για παράδειγμα, στη διαχείριση και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με την διαμόρφωση σαφούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, με την εισαγωγή διαφανών κανόνων και διαδικασιών, που διασφαλίζουν τον πλούτο της χώρας και επιβάλλουν καθαρούς όρους στην αξιοποίηση του, κάτι που όλοι σήμερα αποδέχονται, παρά την σκόπιμη, αν και φαιδρή συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας τελευταίος Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Παπαθανασίου, παρέδωσε έλλειμμα κοντά στο 16%, ενώ λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές του 2009, με δική του ευθύνη, η αρμόδια Ελληνική Αρχή ενημέρωνε επισήμως την Eurostat, πως το έλλειμμα θα ανέρχονταν σε μόλις 6%.
Παρέδωσε χρέος διπλάσιο από αυτό που παρέλαβαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή.
Κατέστησε τη χώρα διεθνώς αναξιόπιστη, με τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, ενώ παράλληλα απέκρυπτε συνειδητά, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας από τον Ελληνικό λαό.
Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, τα πραγματικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών, φέρουν την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην εισηγητική έκθεση του περσινού προϋπολογισμού και την ψήφο του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σήμερα, η κυβέρνηση, με την επιλογή της, επιχειρεί να οδηγήσει στη σιωπή της λήθης τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, τους υπεύθυνους που με τις πράξεις τους έσπρωξαν τη χώρα στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής και μαζί, να επιβραβεύσει ό,τι και όποιους έσπρωξαν την Ελλάδα στην ομηρία των δανειστών της.
Και είναι αδιανόητο, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, επέτρεψε να υπάρξει αυτή η επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε μόνο του το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης που άλλοι προκάλεσαν – και στη συνέχεια, ανερυθρίαστα, όχι μόνον ήταν απόντες αλλά και στέκονταν απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αν η κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία της επιλογής της αλλά παρά ταύτα αδιαφορεί για αυτό, φέρει τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να της καταλογιστούν.
Αν δεν κατανοεί τη σημασία της επιλογής της, τότε εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους και έχουμε όλοι χρέος να την προειδοποιήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι αδιαφορεί για τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων. Αναπαράγει αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος.
Έχει μόνον μία επιλογή. Να πάρει πίσω την απόφασή της».

Read more...

Νωρίτερα το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας...



Σκηνικό πολέμου στην περιοχή:  Έκλεισε ο εναέριος χώρος... 
Στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο...
εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, ενώ η ένταση στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας κλιμακώνεται.

Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

«Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν όλες οι «προκλητικές ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, προειδοποιώντας για ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη.

Η Πολωνία κάλεσε επίσης, για άλλη μία φορά, τις χώρες που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) «να σεβαστούν και να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία. Ο Σικόρσκι έφτασε στο Ιράν την Παρασκευή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Read more...