Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ταυτόχρονα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ανεμπόδιστες στρατηγικά σημεία εδραιώνοντας την παρουσία τους και συγχρόνως φτιάχνοντας ένα στάτους κβο στην περιοχή.
Έχουν θέσει ήδη υπό τον έλεγχό τους ακόμα ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν συγχρόνως να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. "Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις", αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας περιορίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε δηλώσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα μεταβεί την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.
"Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση", έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι "όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί "διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη" στην Κριμαία για να "αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης" στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει "ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις", προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι "προκλητικές ενέργειες" των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία.
"Καλούμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας" τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. "Κάθε απόφαση που θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, μεταξύ αυτών και εκείνες στρατιωτικής φύσης, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη", προειδοποίησε η Βαρσοβία.
Η Πολωνία κάλεσε επίσης, για άλλη μία φορά, τις χώρες που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) "να σεβαστούν και να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους" όσον αφορά την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία.
"Πρέπει να συντομεύσω την επίσκεψή μου στο Ιράν λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και πρέπει να επιστρέψω στην Πολωνία (...) Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία είναι κρίσιμη", είπε ο Σικόρσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
"Είμαστε η μοναδική χώρα το προξενείο της οποίας στην Κριμαία λειτουργεί ακόμη και, δυστυχώς, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι παρούσες στην περιοχή. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση", πρόσθεσε.
Ο Σικόρσκι έφτασε στο Ιράν την Παρασκευή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.
Όσο για την Ουκρανία την ίδια, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας "παράνομη" την παρουσία τους στη χερσόνησο.
Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί "με ειρηνικά μέσα" η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, "προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας" της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.
"Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας", φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters
http://news247.gr/