Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΒΕΙΚΟΥ


Επιτέλους...είχαν αναφωνήσει κάποιοι στο Δημοτικό Σύμβούλιο του Νοεμβρίου,όταν ομόφωνα είχε παρθεί η απόφαση, η οδός Πανουργιά(Αγίας Ειρήνης)να γίνει κάθοδος και να δοθεί μια ανάσα στο μαρτύριο της Λεωφόρου Βείκου.
Ήταν μια απόφαση που συμφωνούσε απόλυτα με μια σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη, που ο ίδιος ο Δήμος είχε διενεργήσει.
Επιτέλους μετά απο αναιρέσεις αναιρέσεων επί της Αιγοσθένων,η λύση της καθόδου της Αγίας Ειρήνης φαινόταν μια δίκαιη λύση.Πρώτος δρόμος που δίνει πρόσβαση στο Γαλάτσι και μάλιστα με μεγάλο πλάτος.

Είχαμε λογαριάσει όμως χωρίς τον "ξενοδόχο" και ξεχνώντας,ότι ζούμε σε μια μεσαιωνική χώρα,όπου ο παπάς υπερισχύει της κοινής λογικής και της εξουσίας του κράτους.Είχαμε εκτιμήσει λάθος(για μια ακόμα φορά)και είχαμε πιστέψει ότι ο Δήμαρχος έστω και μια φορά εννοεί αυτά που λέει.

Μάλλον όμως ζητάμε πολλά από έναν Δήμαρχο,που τον έχουν ψηφίσει 12.000 Γαλατσιώτισσες και Γαλατσιώτες..Του ζητάμε να σταματήσει να σέρνεται πίσω από τα ράσσα αυτών, που όχι μόνο ξεχνάνε το ρόλο τους στη κοινωνία,αλλά έχουν δημιουργήσει και τα δικά τους άβατα.
Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι,δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος που δεν αντιδρά.Πολλοί απο τους Δημοτικούς μας Συμβούλους,εκλέγονται με τη βοήθεια της "θείας κοινωνίας".

Μην εκπλαγούμε λοιπόν,αν και για τους επόμενους μήνες ή χρόνια,συνεχίσουμε να κάνουμε 30' για να διασχίσουμε το γολγοθά της Λεωφ. Βέικου.

e-galatsi

Read more...

«Κάθε διαδικασία ήταν εντός της νομιμότητας»

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και δεν θα χαρίσει σε κανέναν τον ρόλο του τιμητή των ατομικών ελευθεριών. Είμαστε εδώ να εγγυηθούμε και τις ελευθερίες, και την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικό κράτος δικαίου», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για τις προληπτικές προσαγωγές, που έγιναν το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λέει ότι «όσοι προσήχθησαν άδικα, είμαστε εδώ για να επανορθώσουμε». «Οι καταγγελίες που έγιναν κατά της αστυνομίας θα εξεταστούν και θα αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη όπου αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες», προσθέτει, τονίζοντας παράλληλα ότι «χωρίς να γίνει καμία παράνομη ενέργεια, η χώρα έδειξε μια καλή εικόνα, όχι εικόνες βίας και καταστροφής».

Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «κάθε διαδικασία ήταν εντός της νομιμότητας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές».

Επίσης, αναφέρει ότι θα καταργηθούν τα χημικά, οι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά και θα σχεδιαστούν νέοι τρόποι προστασίας της ασφάλειας του πολίτη. «Στο πλαίσιο αυτό θα τα ξαναδούμε όλα από την αρχή: τις κλούβες, τα ΜΑΤ, κάθε αστυνομική επιχειρησιακή τακτική», δηλώνει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σε ερώτηση για την αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσαν θέμα Δημοκρατίας, ο υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος ούτε κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν».

Σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον κ. Χρυσοχοϊδη για τα μέτρα που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. στις πορείες.

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία γράφει ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε προληπτικά πάνω από 850 άτομα, όσα περίπου είχαν προσαχθεί συνολικά στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Παράλληλα, φιλοξενεί απόψεις των δύο καθηγητών Ν. Παρασκευόπουλου και Κ. Χρυσόγονου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν παράνομες και αντισυνταγματικές τις προληπτικές συλλήψεις.

ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα. Καταφεύγει στον αντικομμουνισμό, επειδή φοβάται και ανησυχεί που οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ κατά της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΝΔ βρίσκουν πλατιά απήχηση στο λαό», δήλωσε ο Μάκης Μαϊλης.
nooz.gr

Read more...

Νέα κίνηση και «μανιφέστο» ετοιμάζει ο Αλέκος Αλαβάνος

Στη δημιουργία «Κίνησης Ιδεών Προβληματισμού και Δράσης για την Αριστερά» προσανατολίζεται ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος ετοιμάζει πολιτικό μανιφέστο για μετά τις γιορτές και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με φίλους και παλαιούς συντρόφους από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ο κ. Αλαβάνος φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα συνιστώσα και πως εκτιμά ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει πλέον σκληρή δεξιά πολιτική, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερόστροφο ακροατήριό του, το οποίο πρέπει να υποδεχθούμε με προτάσεις και λύσεις».

Για τη «διακήρυξή» του, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι θα είναι σε πνεύμα συγκρουσιακό προς τον δεξιό ευρωπαϊσμό και φλερτάρει με κινήσεις που κινούνται στο τόξο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και ιδίως με το γερμανικό κόμμα της αριστεράς (DER LINGE). Επίσης, θα προτείνεται κοινή δράση της αριστεράς εναντίον του δικομματισμού.

«Ο Αλέκος μοιάζει πλέον να κινείται εκτός των τειχών και αυτό του δίνει την δυνατότητα να συζητά με όλους. Συνεπώς θα μπορούσε να συμβάλλει όσο κανείς σε μία νέα αριστερά», δηλώνουν στενοί του συνεργάτες, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.
nooz.gr

Read more...

Εναρξη κοινωνικού διαλόγου

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου θα κηρύξει το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Αναμένεται να δώσει συγκεκριμένο στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος, καλώντας κοινωνικούς εταίρους και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας ότι θα ληφθούν μέτρα που θα αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Επίσης, έκανε σαφές το τρίπτυχο της κυβέρνησης: ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και στροφή στην πράσινη οικονομία.

Αρχές της εβδομάδας ξεκινά η διαβούλευση για το νέο φορολογικό σύστημα, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό.

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, μετά την πολιτική στήριξη που κέρδισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, για να αντιμετωπίσει τις ρίζες των δημοσιονομικών ανισορροπιών, δήλωσε το Σάββατο ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκινά σειρά επαφών με ομολόγους του στην Ευρώπη, προκειμένου να δώσει αναλυτική εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός η Γερμανία, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών στη Γαλλία και στη Βρετανία.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή. Διεμήνυσε εκ νέου ότι «η οικονομία δεν κινδυνεύει» και πως οι αναλύσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ: «Θα ρυθμίσουμε τα προβλήματά μας στους κόλπους της ΕΕ, σεβόμενοι τους κανονισμούς της».

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το 46,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου χειρίζεται σωστά την οικονομική κρίση έναντι 23% που την κρίνει λανθασμένη. Περίπου οι μισοί είναι διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ το 43,2% απαντά αρνητικά.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται κατά της μείωσης ή του παγώματος των μισθών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αμέσως το πρόγραμμά της. «Τα μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε με το φορολογικό νομοσχέδιο- οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων με την αυτοτελή φορολόγηση- θα ήταν καλό και χρήσιμο να ανακοινωθούν τώρα και όχι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο», επισημαίνει.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχουμε τριπλό στόχο: της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της αναθέρμανσης της οικονομίας και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι “αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο”», λέει χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.

Την Τρίτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την Οικονομία. Την ίδια ημέρα είναι και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η ΝΔ να στηρίξει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, ζητεί ο Μιχάλης Λιάπης. Στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τονίζει: «Θα είναι και οξύμωρο αλλά και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό ότι θα κάναμε, να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία».
nooz.gr

Read more...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη

Τις «βόμβες» που έριξε στις Βρυξέλλες κόντρα σε όλες τις τελευταίες προβλέψεις για εφαρμογή σκληρών μέτρων με θύματα ακόμη και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν τις περίμενε κανείς εκτός ίσως από έναν πολύ στενό κυβερνητικό πυρήνα. Το στοίχημα του πρωθυπουργού, που λαμβάνει και προσωπικά χαρακτηριστικά, πήρε... αριθμό πρωτοκόλλου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από μια μαραθώνια μάχη με τους ισχυρούς εταίρους και εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αίσιο τέλος εξαντλώντας όλα τα περιθώρια εντός του 2010. Ο Γιώργος Παπανδρέου τουλάχιστον...
το τελευταίο 15θήμερο έστελνε μηνύματα «υπενθύμισης» εντός και εκτός Ελλάδος για την πολιτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει προκειμένου να τιθασεύσει έλλειμμα και χρέος, αλλά και τις ανισότητες (προεκλογικές δεσμεύσεις γαρ) στο κοινωνικό κράτος.
«Στοίχημα και ρίσκο» αποτελεί έτσι κι αλλιώς η απόφασή του ακόμη και για ανθρώπους που παρέδωσαν σχετική εισήγηση -αλλά που κοντοστάθηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα εγκυμονούν επιπλέον κινδύνους για την κατάσταση της οικονομίας. Και ότι η όποια καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων προς τις Βρυξέλλες μπορεί να αποδειχθεί αρχή κακών εξελίξεων.
Δεν ήταν σαφές ότι ο πρωθυπουργός μετά τη δημόσια δήλωση ότι «απειλείται η εθνική κυριαρχία» είχε αποφασίσει να κρατήσει σθεναρή δημόσια στάση στις Βρυξέλλες, όπου Τρισέ, Αλμούνια και ευρωπαϊκά κλειδιά ανέμεναν «δεσμεύσεις» και «εγγυήσεις».
Ομως η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού εν τέλει υπονοούσε απεμπλοκή από τα σενάρια σκληρών μέτρων και άνοιξε άλλο δρόμο στην επιχείρηση επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης Παπανδρέου εντός του 2010 και κέρδισε με διαπραγματευτική βούληση την πρώτη φάση ενώπιον των Ευρωπαίων.
Στην Αθήνα, πολιτικοί αναλυτές, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, σε κυβέρνηση και κόμμα, εκτιμούσαν ότι η ανάληψη σκληρών δεσμεύσεων ήταν σχεδόν... νομοτέλεια κι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να «υπακούσει» εκ των πραγμάτων στις επιταγές των Βρυξελλών.
Ελάχιστες αλλά ηχηρές εν τέλει φωνές διαπίστωναν και υπογράμμιζαν κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αλλάζει εύκολα ρότα κι ότι ακολουθεί πιστά τους στόχους του.
Κάποιοι άλλοι λένε επίσης ότι μεταξύ των δημόσιων δηλώσεών του και αυτών που ακούστηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών υπάρχει σημαντική απόσταση...
Ο κ. Παπανδρέου, που δεν συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Οικονομικών, έδωσε σκληρή μάχη για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου -με βάση όλες τις πληροφορίες- να εξοστρακίσει τα κακά σενάρια και να αποδείξει στους «κριτές» του εντός τακτικών διαστημάτων (μέσα στο 2010) ότι μπορεί να δημιουργήσει όρους ανάταξης της οικονομίας.
Ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου (που σενάρια θέλουν να τον εμφανίζουν υπέρ μέτρων «εδώ και τώρα») αναλαμβάνει να «χτίσει» πάνω στη «νίκη» Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και να «διεμβολίσει σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία (με τα ταξίδια του εντός της εβδομάδας) τα τείχη που ελέγετο ότι ύψωναν εναντίον της χώρας, εγκαλώντας την για οικονομική αναξιοπιστία.
Οι δηλώσεις στήριξης της πολιτικής, την οποία ανέλυσε στη Σύνοδο ο κ. Παπανδρέου, από τους Ευρωπαίους (τους κ. Μπαρόζο, Μέρκελ, Σαρκοζί και άλλους) χαρακτηρίζονται ως απόδειξη εμπιστοσύνης στα πρώτα βήματα που δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και που θα αποφέρουν «ορατά» αποτελέσματα εντός του νέου χρόνου.
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
Ζητάει δεσμεύσεις για να χαράξει τροχιά υπέρβασης
Η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου οδηγεί στην πολιτική που δεν ακολουθεί πολιτικές αποφάσεις π.χ. περί μείωσης μισθών. «Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία» δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός θέλοντας προφανώς να επισημάνει τη διαφορετική πολιτική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου.
Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να χαράξει τροχιά υπέρβασης των επιφανειακών λύσεων με στόχο να «γκρεμίσει» συστήματα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα που στην πραγματικότητα ευθύνονται για τη διόγκωση των δαπανών. Αυτό και υποσχέθηκε στους 27. Οτι θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την πολυετή παθογένεια σε όλη την πυραμίδα του κράτους, μειώνοντας το «κράτος» σε λιγότερα επίπεδα και τους «αξιωματούχους» του.
Οι γνωρίζοντες «μοντάρουν» πληροφορίες και καταλήγουν ότι:
-Με το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και με την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της και θα απαντήσει σε ερωτήματα που δεν «θέλει» να απασχολήσουν τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.
-Θα προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας στο ασφαλιστικό, χωρίς να προετοιμάζει αύξηση του ορίου ηλικίας πάντως, αλλά ε­πα­νατοποθέτηση για τα «ρετιρέ» των ασφαλιστικών ταμείων. Κάποιοι εκτιμούν ότι ανοίγει θέμα αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας έμφαση στη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πληροφορίες δεν αποκλείουν πάντως αποκρατικοποιήσεις, παραχώρηση σε ιδιώτες επιπλέον «αρμοδιοτήτων», αλλά ακόμη και την αγορά τράπεζας.
Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το περίγραμμα των προθέσεών του σε εκδήλωση όπου έχουν κληθεί οι κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι κομμάτων. «Θα περιγράψει το κάδρο», λέει στενός του συνεργάτης. Και την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, θα αναπτύξει το σχέδιό του και θα ζητήσει «δεσμεύσεις». Συνεργάτες του δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στη συνέχεια συναντήσεις Παπανδρέου με τον κάθε αρχηγό χωριστά. Ωστόσο επισημαίνουν ότι έχει σαφή πλαίσιο: για τη διαφθορά και πώς ανντμετωπίζεται, για τη μείωση δαπανών στον δημόσιο τομέα μέσω της πάταξης της διαφθοράς, για τις εξεταστικές επιτροπές που συζητούνται και βεβαίως για τα διλήμματα και τα διακυβεύματα των ημερών...

fimotro

Read more...

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ "ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ"


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη - Παύλος Παπαδόπουλος

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ των προθέσεών του για την αντιμετώπιση της κρίσης έδωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου και αναμένεται να το κάνει πιο συγκεκριμένο στην αυριανή ομιλία του στο Ζάππειο κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει τις λύσεις «ιρλανδικού τύπου», δηλαδή τη λήψη έκτακτων μέτρων μείωσης των εισοδημάτων, και επιμένει στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και των ευρύτερων αλλαγών που έχει ήδη ανακοινώσει. Την Τρίτη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια θα επιδιώξει να πετύχει...
μια βάση συνεννόησης ώστε να μη διαταραχθεί λόγω αντιπολιτευτικής πλειοδοσίαςη ήπια διαδρομή που επιθυμεί να διανύσει ώσπου να αποδώσουν τα μέτρα
που προωθεί. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένονται αλλαγές στον προϋπολογισμό, ενώ μελετάται η επιτάχυνση της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, κάτι που ζητεί επιμόνως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Το ίδιο και οι αλλαγές στη λειτουργία του κράτους ώστε να καταπολεμηθεί η «συστημική διαφορά», όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός.
Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διεμήνυσαν στον κ. Παπανδρέου ότιούτως ή άλλωςοι αγορές δεν πρόκειται να του δώσουν διορία μεγαλύτερη του ενός έτους προκειμένου να εφαρμόσει την «ελληνική συνταγή». Του υπενθύμισαν ότι θα βρίσκεται υπό αυστηρή και στενή επιτήρηση, ενώ τον προειδοποίησαν πως θα πρέπει να λάβει οδυνηρά μέτρα αν φανεί ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια «σκληρών μέτρων» για
κάθε ενδεχόμενο, ενώ κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές διατηρούν τις- πολλές φορές διαμετρικά αντίθετες- απόψεις τους και τελούν εν αναμονή. Χαρακτηριστική του πολιτικού υπόβαθρου που υπάρχει στην Αθήνα είναι η άποψη που εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα» (σελ. Α10). «Αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές, θα μας κόψουν και το άλλο» επισημαίνει, θεωρώντας ότι αρκεί το ΠαΣοΚ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Οι επιλογές του Πρωθυπουργού, εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, είναι υψηλού ρίσκου καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα υποδεχθούν οι αγορές τον σχεδιασμό του. Την Παρασκευή, πάντως, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωνε τις αποφάσεις του για την οικονομία, το Χρηματιστήριο έπεσε 3,5 μονάδες.
Στην αυριανή εκδήλωση στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, δεν θα περιοριστεί απλώς σε μία ακόμη περιγραφή των προβλημάτων. Θα δώσει και ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απαντούν σε αυτά τα προβλήματα προκειμένου να αποτελέσουν τη μαγιά για τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι φορείς που εκλήθησαν στον εθνικό διάλογο από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να τον διοργανώσει, παρά την επείγουσα ειδοποίηση ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση. Αντίστοιχος ενθουσιασμός δεν παρατηρείται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κυβέρνησης και των βουλευτών, που πιστεύει ότι οι ανοιχτές διαβουλεύσεις δεν αποτελούν το κατάλληλο φάρμακο σε συνθήκες κρίσης και ότι αυτό που χρειάζεται είναι αποφάσεις. Ο κ. Παπανδρέου όμως αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύμπηξη μιας ευρείας κοινωνικής, ενδεχομένως και πολιτικής, συμμαχίας γύρω από ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας, το οποίο όμως δεν θα θίγει «τη φτωχολογιά και τα μεσαία εισοδήματα», όπως επισήμανε.
fimotro


Read more...

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Πολύ καιρό είχε να βρεθεί η Ελλάδα στην επικαιρότητα σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ισως από τη δεκαετία του 1980 που μπλόκαρε ο Ανδρέας Παπανδρέου την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην ΕΟΚ, για τα μεσογειακά προγράμματα. Τότε, όμως, ήμαστε από πάνω, ενώ στην τελευταία σύνοδο βρεθήκαμε -ατυχώς- από κάτω. Καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία από πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, σωρεία δηλώσεων από ηγέτες και υπουργούς κρατών-μελών για τη «σοβαρή κατάσταση» στην Ελλάδα και την ανάγκη να ληφθούν...
σκληρά μέτρα επειγόντως. Ολοι είχαν προσφάτως στο στόμα τους την Ελλάδα...
**Η επίθεση, όμως, που δέχθηκε η Ελλάδα από ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τα τεράστια ελλείμματά της δεν οφείλεται μόνο στους κακούς χειρισμούς των διαφόρων κυβερνήσεών της. Αφορά όλη την ευρωζώνη και δεν είναι τυχαίο ότι άρχισε από βρετανικές εφημερίδες, που θεωρούνται «έγκυρες». Η Μεγάλη Βρετανία, άλλωστε, και συγκεκριμένα το City είναι ανέκαθεν πολέμιοι της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που, με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση μιας χώρας της ευρωζώνης, τροφοδοτούνται από βρετανικής πλευράς σενάρια για «διάλυση» της Ευρώπης των «16». Το έκαναν και με την Ιρλανδία αλλά και πάλι με την Ελλάδα κατά τη διετία 2005-2006, μετά την περίφημη απογραφή-Αλογοσκούφη.
Βέβαια, όχι με την ίδια ένταση όπως σήμερα, αλλά η τακτική ήταν η ίδια: Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα με καταστροφικά σενάρια και βομβαρδισμός ερωτήσεων από δημοσιογράφους στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, μέχρι να πάρει διάσταση το όλο θέμα και να πάρουν τη σκυτάλη μεγάλα μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών.
Οι μεν τα ρίχνζουν στους δε
Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι βγάλαμε τα μάτια μόνοι μας. Οι χειρισμοί του θέματος των ελλειμμάτων από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από αυτούς της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2004 με την περίφημη απογραφή. Τόσο η νυν όσο και η πρώην έκαναν τις ίδιες «γκάφες».
**Οι δηλώσεις του σημερινού υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς της πρώην κυβέρνησης (παραποίηση στοιχείων) είναι σχεδόν οι ίδιες με του Γ. Αλογοσκούφη το 2004, όταν κατηγορούσε για τον ίδιο λόγο τους Χριστοδουλάκη-Παπαντωνίου. Πού; Στις Βρυξέλλες, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας και όχι για τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ πρώην και νυν κυβερνήσεων της χώρας.
Αλλωστε, ποια χώρα δεν κρύβει στοιχεία για τα ελλείμματα; Καμία. Απλώς δεν βγάζουν ντουντούκα...
**Στις 16 Νοεμβρίου 2004, ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «βαρύ» το κλίμα στους κόλπους της Ε.Ε. «λόγω της μεγάλης απόκλισης των ελλειμμάτων» και δεν έπαυε να λέει στους κοινοτικούς ότι «δεν φταίμε εμείς αλλά οι άλλοι». Στην ίδια συνεδρίαση του Ecofin, ο ίδιος υπουργός δήλωσε :
«Κλείσαμε με το παρελθόν... Ανοίγει νέα σελίδα για την αντιμετώπιση από τη χώρα του μεγάλου προβλήματος των ελλειμμάτων». Κατόπιν όλων αυτών ο Χ. Αλμούνια κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «κοινοποίησε συστηματικά παραποιημένα στοιχεία την περίοδο 1997-2003»...
**Πρόκειται για «μυθοπλασία» απάντησε ο Θ. Πάγκαλος, που βρέθηκε τότε στη βελγική πρωτεύουσα, συμμετέχοντας σε συνέδριο σοσιαλιστών.
**Την ίδια μέθοδο της «καμένης γης» χρησιμοποιεί τώρα στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» και ότι έδωσε παραποιημένα στοιχεία στους κοινοτικούς εταίρους μας.
**Επίσης, διαπιστώνεται «επαρχιώτικη επικοινωνιακή πολιτική» και από τις δύο κυβερνήσεις. Οπως ο Γ. Αλογοσκούφης καλούσε συστηματικά στις Βρυξέλλες ξένους δημοσιογράφους για να καθησυχάσει τα πνεύματα -και συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο-, επιρρίπτοντας συχνά τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο κάνει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τα ίδια αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αμφότεροι αναγκάστηκαν να στείλουν επιστολή-απολογία στους «Financial Times» περίπου για τα ίδια θέματα σε διαφορετικές, ωστόσο, χρονικές περιόδους.
Η σιωπή είναι χρυσός
Ο ισπανός πρωθυπουργός Λ. Θαπατέρο αντιμετώπισε τα σενάρια για τη χώρα του με τη λακωνική δήλωση «η Ισπανία δεν κινδυνεύει από κανέναν» εισερχόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής. Το ίδιο και ο Πορτογάλος Σόκρατες. Τίποτε άλλο.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο υφυπουργός Οικονομικών προέβη στη «θριαμβευτική» δήλωση ότι το χρέος της χώρας ανήλθε σε 300 δισ. ευρώ. Σε ένα λεπτό, η δήλωση έκανε το γύρο του κόσμου, δηλητηριάζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα κατά της οικονομίας της χώρας. Στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «η σιωπή είναι χρυσός».
fimotro


Read more...

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΝΟΟΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε....


Αιφνιδιασμό, αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αγνοήσει τις παραινέσεις της Ε.Ε. και τα μηνύματα των αγορών για την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων με στόχο τη μείωση των εκρηκτικών ελλειμμάτων. Ο κ. Παπανδρέου είναι εμφανές πως στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση απορρίπτει εισηγήσεις τμήματος του οικονομικού επιτελείου για «ήπια» εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου, που προβλέπει μέτρα όπως το πάγωμα ή τη μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Αντιθέτως, επιχειρεί την έξοδο... από την οικονομική στενωπό με βασικά εργαλεία την πάταξη της διαφθοράς και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η οποία και επισπεύδεται. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πείραμα» με αμφίβολο αποτέλεσμα, καθώς προωθείται εν μέσω πληθώρας διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της γενικευμένης κρίσης. Η επιλογή του κ. Παπανδρέου έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται συντασσόμενος με τη «λαϊκή» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, που πρεσβεύει πως η έξοδος από την οικονομική συγκυρία είναι δυνατή μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ομως, σειρά κορυφαίων υπουργών σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί πως ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει σκληρά μέτρα.
fimotro


Read more...