Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Παπανδρέου στη Σόφια για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Γ. Μανιάτης: Κορυφαία προτεραιότητα ο αγωγός


protothema
Διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τη Βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ενημέρωση, που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κατασκευή του έργου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και περιγράφοντας τα οφέλη, που θα προκύψουν από αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

-Ο συγκεκριμένος αγωγός θα αποτελέσει έναν νέο δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, συμπληρωματικό των Στενών του Βοσπόρου.

-Θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Στενών, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα ναυτικού ατυχήματος και ενισχύοντας την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

-Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία και την ασφαλή τροφοδοσία, με πετρέλαιο, των μεγάλων ενεργειακών αγορών.

-Θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Έβρου και γενικότερα, της Θράκης. Θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει περισσότερες από πεντακόσιες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 250 θέσεις απασχόλησης.

-Τα ετήσια έσοδα διέλευσης, που θα εισπράττει η Ελλάδα, δημιουργούν απόθεμα πόρων για την υλοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης.

-Στόχος είναι η υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα συνιστά διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής ευθύνης.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία για τα θέματα που αφορούν την περιοχή και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος, συνιστά υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι ύστερα από διαβούλευση με τους βουλευτές και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου, έγιναν βελτιώσεις του αρχικού κειμένου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδρομή του αγωγού, για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, ή για τους περιορισμούς χρήσης, που θα επιβληθούν στα εδάφη από τα οποία θα διέλθει.

Η διαδρομή και η εγκατάσταση του αγωγού και των υποδομών του, θα οριστεί με αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των αδειών και της πράξης εγκατάστασης. Για όλες τις μορφές αποζημιώσεων, που προβλέπονται, βαρύνεται η Διεθνής εταιρία Trans-Balkan, η οποία θα κατασκευάσει το έργο. Παρέχει, επίσης, στην εταιρία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές, ή κοινοτικές εκτάσεις, τμήματα αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα θάλασσας και λιμένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση.

Απαντώντας, εξάλλου, σε δηλώσεις του τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ, Μ. Γιαννάκη, για τον αγωγό, ο κ. Μανιάτης δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής. Είναι χρήσιμο, πριν εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις, να θυμάται το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, στο έργο του συγκεκριμένου αγωγού, όπου συμμετέχουν τρεις πλευρές - η Ελληνική, η Βουλγαρική και η Ρωσική - τους τελευταίους μήνες, τα προσκόμματα τίθενται από συγκεκριμένη εθνική πλευρά.

Κατά συνέπεια, η εκ νέου εσκεμμένη διαστρέβλωση των λόγων του Έλληνα πρωθυπουργού, παρά την αποστομωτική απάντηση, που πήραν οι βουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης επερώτησής τους, μόνο
δικαιολογίες προς την εκτός Ελλάδας πλευρά δίνει, ώστε να επικαλείται περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.

Τα περί μη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την προώθηση του έργου, δεν χρειάζεται καν να σχολιαστούν. Θα αρκούσε μόλις η υπενθύμιση της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, καθώς και η επικείμενη μετάβασή του στη Σόφια τις επόμενες ημέρες, όπου το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ήταν και θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Τέλος, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν λογίζεται ως απώλεια χρόνου το διάστημα, που διατέθηκε, για να διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών του Έβρου και της Νομαρχιακής Επιτροπής - δηλαδή της τοπικής κοινωνίας».
Read more...

Τι δείχνει γκάλοπ της V.PRC για τα ποσοστά των κομμάτων...


Η VPRC πραγματοποίησε έρευνα που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» και η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που προκύπτει έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 35,5%, ΝΔ 29,5%, ΚΚΕ 12,5% %, ΛΑΟΣ 5%, ΣΥΡΙΖΑ 5,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4,0% , Δημοκρατική Αριστερά 2,0% Λοιπά κόμματα 6,0%.

Read more...

"Πανηγυρίζει" ο Χριστοδουλάκης, αλλά...


...βρίσκεται εκτεθειμένος μετά την αποκάλυψη Βερελή στη Βουλή ότι είχε προσπαθήσει να πουλήσει -και ως υπουργός Οικονομίας- το Ταχ. Ταμιευτήριο αλλά απέτυχε λόγω της δικής του διαφωνίας!

Από τον Θανάση Λεπίδη

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης εμφανίζεται από χθες περιχαρής, σε συζητήσεις του, για το σχέδιο εξαγοράς που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Προφανώς θέλει να επιβεβαιώσει έτσι ότι η πατρότητα του σχεδίου για το μεγάλο deal του ανήκει.
Εφόσον έχουν έτσι τα πράγματα, προκύπτουν βέβαια ορισμένα δυσάρεστα ερωτήματα για τον επί Σημίτη "τσάρο" της Οικονομίας. Όπως διαβάσαμε, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens σε ανύποπτη αλλά και τόσο κοντινή στιγμή (προχθες Τετάρτη, 24 ώρες πριν δηλαδή κάνει την πρόταση ο κ. Σάλλας) αποκάλυψε ότι είχε αρνηθεί να συναινέσει στην πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, όταν το πρότεινε ως υπουργός ο κ. Χριστοδουλάκης, θεωρώντας ότι "είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το Δημόσιο και ορθά".
Η αποκάλυψη αυτή θέτει λοιπόν ένα νέο θέμα: Πράγματι είχε γίνει προσπάθεια, επί...
υπουργίας του κ. Χριστοδουλάκη, για πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου; Σε ποιους και γιατί; Μήπως στην Eurobank;
Δεν πρέπει να απαντήσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας;
Πάντως, αν τότε απέτυχε λόγω της διαφωνίας του συναδέλφου του, ως "πωλητής", ο κ. Χριστοδουλάκης, προσπαθεί να πετύχει σήμερα τη μεταβίβαση του ΤΤ σε ιδιωτικά χέρια ως "αγοραστής" αφού εδώ και μήνες έχει ρόλο συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς...

Read more...

Συνάντηση Κατσέλη με Σύλλογο εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Νηφαλιότητα συνέστησε στους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, που συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΤ. Η κα Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση "θα λάβει τις ...αποφάσεις της με όρους διαφάνειας και με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο".

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την ΥΠΟΙΑΝ για τη θέση του ΤΤ στην ελληνική αγορά και διατύπωσαν τη θέση τους για την πρόταση εξαγοράς, που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Συλλόγου.


Read more...

Βουλευτική ασυλία με όρια



Σειρά αλλαγών στον κανονισμό λειιτουργίας του Σώματος εισηγήθηκε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, με τις νέες ρυθμίσεις για τη βουλευτική ασυλία να ξεχωρίζουν...




Συγκεκριμένα προτείνεται να περιοριστεί η εφαρμογή της βουλευτικής ασυλίας μόνο για τις περιπτώσεις όπου το μέλος του Κοινοβουλίου ασκεί πολιτική δραστηριότητα. Εφόσον δεν καλύπτεται αυτή η προϋπόθεση, σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, ο βουλευτής δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την ασυλία, όπως έχει γίνει κατ' επανάληψη στο παρελθόν ακόμα και σε περιπτώσεις... τροχαίων ατυχημάτων.

ENET


Read more...

Ελεύθερη η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το Σαββατοκύριακο



Συνεχίζεται η μέσω διαδικτύου απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων περίπου 370.000 αριθμοί φορολογικού μητρώου...




Προβλήματα και αρρυθμίες στη λειτουργία εμφανίστηκαν και σήμερα, φαίνεται ωστόσο να έχουν μικρότερη έκταση σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της διαδικασίας. Για το Σαββατοκύριακο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμα απογραφεί θα μπορούν να το πράξουν χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.


Read more...

Στην Ολομέλεια οι προτάσεις Πετσάλνικου για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος
Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης του προέδρου του Σώματος Φ.Πετσάλνικου για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος έλαβε πρώτος το λόγο αναλύοντας τις προτάσεις.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση στη Βουλή κάθε νομοσχεδίου, υποχρεωτική σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της εφαρμογής του και καθιέρωση διπλής ανάγνωσής του στις Επιτροπές της Βουλής.

Επίσης, υποχρεωτική κατάθεση νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα διαφάνειας, πρότεινε την ίδρυση ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων όλων των συμβάσεων και προμηθειών που συνάπτουν τα ΝΠΔΔ και τα υπουργεία.

Επιπλέον, τη δημιουργία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Για τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν αμεσότητα, πρότεινε αυτές να αναπτύσσονται προς τον πρωθυπουργό από τους ίδιους τους ερωτώντες (και όχι από τον προεδρεύοντα της Βουλής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα).

Σχετικά με την βουλευτική ασυλία, ο κ. Πετσάλνικος πρότεινε τον περιορισμό της αποκλειστικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

Παράλληλα, πρότεινε τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο Διαδίκτυο. Συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή πρέπει να αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν υποχρέωση «πόθεν έσχες», όπως δικαστικούς λειτουργούς ή δημοσιογράφους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΚΑΝΕΙΣ ΔEN ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ; Moιράζονται μεταξύ τους 11 εκ. ευρώ παραπάνω. Συνολικά, 48,8 εκατ. ευρώ για το 2010...


Απίστευτο! Ενώ είχαν συμφωνήσει να την μειώσουν, τώρα μοιράζονται μεταξύ τους 11 εκ. ευρώ παραπάνω. Συνολικά, 48,8 εκατ. ευρώ για το 2010...
Από το PRESS-GR
Αυτή είναι η απόφαση με την οποία δίνουν... αύξηση στην επιχορήγηση των κομμάτων!
Από τον Χάρη Φλώρο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Αυτή είναι η απόφαση με την οποία ακυρώνεται η μείωση στις επιχορηγήσεις των κομμάτων που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο!
Με την απόφαση εκείνη, τα κόμματα θα μοιράζονταν 37 εκατ. ευρώ. Τώρα θα εισπράξουν 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ περισσότερα...
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει...

4 εκατ. παραπάνω, η ΝΔ 5 εκατ. παραπάνω, το ΚΚΕ 1,3 εκατ., ο ΛΑΟΣ 700 χιλιάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ 900 χιλιάδες και οι Οικολόγοι Πράσινοι περίπου 35 χιλιάδες ευρώ περισσότερα.
Η μείωση που είχε αποφασιστεί για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ήταν της τάξης του 29% και προέβλεπε συνολική μείωση 15 εκατ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί και άλλη απόφαση με την οποία μειωνόταν η επιδότηση κατά 10%, δηλαδή από τα 58 στα 52 εκατομμύρια, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών στον δημόσιο τομέα...

Read more...

Δήλωση βόμβα από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο! Μιλάει για παιχνίδια τραπεζιτών και υπουργών!


Δήλωση Γ. Παναγιωτακόπουλου
ΑΚΡΑΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Όχι στο ξεπούλημα των Δημόσιων Τραπεζών. Όχι στα παιχνίδια των Τραπεζιτών και των Κυβερνητικών τους Υπαλλήλων.
Με έκπληξη ακούσαμε την πρόταση Σάλλα για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόταση προέκυψε μία μόλις ημέρα μετά τις σχετικές «παραινέσεις» του Υπουργού Οικονομικών.
Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Τραπεζικού Συστήματος.
Η βουλιμία είναι χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων και των κερδοσκόπων. Τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αφού οδήγησαν την Ελλάδα στον εγκλωβισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ, αφού πήραν και το τελευταίο ευρώ του εργαζομένου με ληστρικά επιτόκια, αφού λεηλάτησαν το...

ιερό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Την κερκόπορτα τους την ανοίγουν οι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνιστά υπέρβαση κάθε γνωστού ορίου του όρου “πειρατεία”.
Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πρωταγωνίστησε στο σχέδιο υπερχρέωσης της κοινωνίας και αποκόμισε τεράστια κέρδη διασώθηκε με την ένταξή της στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης των Τραπεζών και μέσω της λήψης δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες επιχειρεί να εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής την ΑΤΕ η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος περιουσίας από την εποχή του Σουλτάνου μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι: “Με τίνος τα χρήματα σκοπεύει να κάνει αυτή την εξαγορά;”
Ποιος θα τη δανείσει για να εξαγοράσει τους δανειστές της;
Για να αντιληφθεί η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, είναι ωσάν η Ελλάδα να θέλει να εξαγοράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αμετανόητοι κερδοσκόποι, αφού δεν έμεινε τίποτε άλλο να αγοραπωλήσουν, εφορμούν να διαλύσουν και το τελευταίο μέσο παρέμβασης του κράτους στην Τραπεζική Αγορά, δηλαδή τις δύο υγιείς Τράπεζες του συστήματος. Την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κάποιοι στο όνομα της «ανάτασης» του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία.
Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.
Το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο βάζει στο μάτι την πλουσιότερη «νύφη» του χώρου και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ξεπούλημα δεν είναι αναπτυξιακή λογική.
Την ίδια στιγμή που παγκόσμια, τράπεζες επανέρχονται σε κρατικό έλεγχο, στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ότι η εξασφάλιση ηγετικής θέσης στις αγορές και φυσικά τα υπερκέρδη τους, προϋποθέτουν οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα σαν αυτό που προτείνει ο κ. Σάλλας.
Η Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα απορρίπτοντας χωρίς μισόλογα την πρόταση Σάλλα.
Είναι άλλο να συζητάς για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διασφαλίζοντας την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και άλλο να ξεπουλάς με τρόπο προκλητικό.
Και είναι πρόκληση το να προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς 700 εκ. ευρώ για την υποτιθέμενη εξαγορά όταν από το πακέτο των 28 δις πήρε 750 εκ. ευρώ!
Δεν υπάρχει τρόπος το ΠΑ.ΣΟ.Κ να συναινέσει στην άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου. Στην παράδοση των αγροτών στα χέρια των ιδιωτών που θα αντιμετωπίσουν τον αγροτικό κλήρο σαν οικόπεδο σε πλειστηριασμό.
Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει άμεσα απ' την κυβέρνηση τους νεοφιλελεύθερους του Τ+10 και του deal της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτούς που δεν έχουν τίποτα να σεβαστούν.
Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο, που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω απ' τους δεξιούς ενόχους της Εθνικής Παρακμής. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία.

Read more...

ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Ο Μιχάλης Σάλλας στη φωτογραφία (κλικ) από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη με κεντρικό ομιλητή τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Ο γνωστός τραπεζίτης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος και στενός φίλος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Λαλιώτη εκείνη την περίοδο. Υπάρχουν και άλλες...
φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο. Θα τις παρουσιάσουμε αύριο...

Read more...

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ...


Ρεπορτάζ : Άγης Μάρκου
(από το ΒΗΜΑ)
Το έναυσμα για τη ριζική αλλαγή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη δόθηκε χθες με την κατάθεση στο υπουργείο Οικονομικών συνδυασμένης προσφοράς από την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά αντί 701 εκατ. ευρώ της συμμετοχής που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε...

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα. Πρόκειται για μια κίνηση που συνάδει με τις προτροπές της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες και έρχεται λίγες ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών στρες τεστ και δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελληνικών δοκιμασιών, από τις οποίες θα αναδειχθούν οι «αδύναμοι κρίκοι» του συστήματος που θα αναγκαστούν να προσφύγουν για κεφαλαιακή ενίσχυση στο νέο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οπως ανακοινώθηκε, το προσφερόμενο τίμημα για τις δύο υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες είναι σε μετρητά και ανέρχεται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή για την ΑΤΕ, που αντιστοιχεί σε discount 50,3%, και σε 3,5 ευρώ ανά μετοχή για το ΤΤ, που αντιστοιχεί σε premium 29,6% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 14ης Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ.Σάλλας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου γνωστοποίησε ότι υπέβαλε την περασμένη Τετάρτη τη συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα μετά την Εθνική Τράπεζα, με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ και καταθέσεις 64 δισ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για την ενημέρωση των βασικών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με τις εξελίξεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «απάντηση» των άλλων τραπεζών, μετά το αρχικό «μούδιασμα» που υπήρξε. Κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, εφόσον προχωρήσει η υπό εξέταση τριπλή συγχώνευση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με τη Εurobank, με δεδομένη τη βούληση των επικεφαλής της Αlpha Βank για διατήρηση της αυτόνομης πορείας της. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από τη Εurobank ότι αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη των εργασιών της στην πολωνική αγορά, με τις φήμες να μιλούν για συμφωνία της με την ΗSΒC, ενώ από την Τράπεζα Κύπρου έγινε γνωστό ότι προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 345 εκατ. ευρώ. Σ ε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις της Πειραιώς πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του ΧΑ κ. Σπ.Καπράλο να προχωρήσει σε προσωρινή, για μερικές ώρες, άρση διαπραγμάτευσης των μετοχών των τριών εμπλεκόμενων στο ντιλ πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αγορά ποντάρει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος έχουν προτρέψει τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συμμαχίες, ενώ μόλις προχθές ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα συμπράξεις μεταξύ των τραπεζών. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο, επισημαίνεται ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς «εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο,αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Υπέρ της συγκεκριμένης συγχώνευσης τάσσεται και η τρόικα ΕΕΕΚΤ- ΔΝΤ, η οποία εξαρχής έχει καταστήσει σαφές στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί επ΄ αόριστον να «αιμοδοτεί» με κεφάλαια την Αγροτική Τράπεζα.
Read more...

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Υπερχρεωμένα στις τράπεζες εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Οχι μόνο ξόδεψαν την κρατική επιχορήγηση που τους δόθηκε, αλλά τα περισσότερα έχουν πάρει δάνεια, συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, υποθηκεύοντας, ορισμένα ακόμη και ως το 2015, τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον...
κρατικό προϋπολογισμό. Η ΝΔ χρωστά τα περισσότερα, 120 εκατ. ευρώ, και το ΠαΣοΚ 114,8 εκατ. ευρώ. Τα κόμματα περιμένουν ακόμη να εισπράξουν την τακτική επιχορήγηση του 2010, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ («επικαιροποιημένη» σε 48,8 εκατ. ευρώ), η οποία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η πάγια πρακτική θέλει τις κρατικές επιχορηγήσεις να δίνονται στο τέλος κάθε Φεβρουαρίου, όμως φθάσαμε στον Ιούλιο και ακόμη τα κόμματα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, κάτι που δυσχεραίνει την οικονομική τους επιβίωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών, το ΠαΣοΚ οφείλει στην Αγροτική Τράπεζα 96,8 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2013), στη Μarfin 10 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015) και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015). Η ΝΔ χρωστά 105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης 2013) και 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015). Το ΚΚΕ χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 4,4 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2010), ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 6 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης το 2014) και οι Οικολόγοι Πράσινοι χρωστούν 800.000 ευρώ (λήξη σύμβασης το 2010). Το μοναδικό κόμμα που δεν χρωστά σε τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο ΛΑΟΣ, το οποίο ζήτησε και τα παραπάνω στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. Η κρατική επιχορήγηση ωστόσο έχει μειωθεί για το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ετσι ενώ το 2009 οι συνολικές επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα κόμματα ξεπέρασαν τα 68 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα 68,2 εκατ. ευρώ), το 2010 έγιναν 37,1 εκατ. ευρώ (και «επικαιροποιημένα»προσφάτως, 48,8 εκατ. ευρώ). Το 2009 η ΝΔ, ως κυβέρνηση, εισέπραξε 26,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ως αξιωματική αντιπολίτευση θα εισπράξει μόλις 10,5 εκατ. ευρώ. Το 2009 το ΠαΣοΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση εισέπραξε 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ως κυβέρνηση θα εισπράξει 15,6 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα, όπως αναγνωρίζουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι ότι τα χρήματα που αναμένουν να εισπράξουν- έστω και μειωμένα- από την κρατική επιχορήγηση, θα διατεθούν σχεδόν όλα στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, υποθηκεύοντας και πάλι την κρατική τους επιχορήγηση.
Read more...

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 13ο ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Σύμβαση ανάγκης» υπέγραψαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ προσπαθώντας να περισώσουν τα κατώτατα όρια των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Η νέα σύμβαση είναι τριετής, δηλαδή καλύπτει ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής της δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόικα. Προβλέπει πάγωμα μισθών το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το...
2011 και το 2012, ο οποίος, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις της Εurostat, είναι 1,5% και 1,7%, αντιστοίχως (από την 1η Ιουλίου κάθε έτους). Η σημαντικότερη ίσως διάταξη της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι η προσπάθεια διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τη θέσπιση ρήτρας, η οποία προσδιορίζει τις ετήσιες αμοιβές σε 14 μισθούς. Η νέα σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2010, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνέχεια των συμβάσεων, ενώ η υπογραφή της κρατάει ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων αναζητούνταν τρόπος να ξεπερασθούν οι όροι που υπαγορεύει το μνημόνιο. Σημειωτέον ότι η νέα σύμβαση δεν αναφέρεται καθόλου στο καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων στην τελική συμφωνία, ενώ έντονες επικρίσεις υπήρξαν από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και από τα κόμματα της Αριστεράς. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από όσες προσέφυγαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπογράφηκε σύμβαση και καθόρισε τις αμοιβές. Στις υπόλοιπες χώρες υπήρξε «δραματική μείωση αποδοχών εργαζομένων και αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όλο το διάστημα της περιόδου δανεισμού». «Κάναμε μια πράξη δύσκολη, μια πράξη όμως ευθύνης που δίνει αισιοδοξία και προοπτική» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος , σημειώνοντας ότι «η σύμβαση δίνει έναν μεγάλο βαθμό ασφάλειας, ώστε να ασχοληθούμε και με τα άλλα σοβαρά προβλήματα, για να βγούμε από το έρεβος που έχει επιβάλει αυτή η κατάσταση». «Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξ αρχής το θέμα της σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης σημείωσε ότι «η υπογραφή της σύμβασης καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοι νωνίας για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργοδότες «δεν υπέκυψαν στη λογική της περικοπής εισοδημάτων και στις μηδενικές αυξήσεις για μία τριετία». Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος , τονίζοντας ότι «θα συμβάλει στο άθροισμα προσπαθειών, δυνάμεων και δυνατοτήτων, ώστε να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση και να προστατευθούν τα συμφέροντα και του κόσμου της μισθωτής εργασίας». Διχασμένες είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Β. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ), εκτίμησε ότι η συμφωνία αποτελεί «χτύπημα στο έρεβος του μνημονίου, στην κυβέρνηση και στα φερέφωνά τους». Αντιθέτως το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) καταγγέλλει τη συμφωνία και κατηγορεί τη ΓΣΕΕ ότι «παραιτήθηκε από τον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και με τη στάση της και τις πράξεις της στηρίζει την κυβέρνηση και την εργοδοσία». Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει πως οι όροι της συμφωνίας ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό μνημόνιο, ενώ προσθέτει ότι «οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο δεδικασμένο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις».

Read more...

H ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δύσπνοια, τσιμπήματα στην καρδιά, ταχυκαρδία και εφίδρωση, πονοκέφαλοι, εκζέματα: είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προκαλεί η οικονομική κρίση. Παθολόγοι, δερματολόγοι και ψυχίατροι παρατηρούν αύξηση των ασθενών που καταφθάνουν στο ΕΣΥ, οι οποίοι σωματοποιούν το στρες με αποτέλεσμα να νιώθουν άρρωστοι. Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς οι κλινικές τους έχουν...
μετατραπεί σε «πάρκινγκ» ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια, αλλά και σε άσυλο ανθρώπων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» παρατηρείται έξαρση που φτάνει το 5%- 8% σε εκείνες τις δερματικές παθήσεις που πυροδοτούνται σε περιόδους έντονου στρες. «Η προσέλευση των ασθενών με ενδογενή εκζέματα- για παράδειγμα νευροδερματίτιδα ή τοπική δερματίτιδα- αλλά και εκείνων που διαγιγνώσκονται με ψωρίαση, λεύκη και γηροειδή αλωπεκία έχει αυξηθεί στα εξωτερικά ιατρεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Οταν οι δερματολόγοι παίρνουν ιστορικό και οι ασθενείς τους ανοίγονται, συχνά διαπιστώνουν πως πίσω από την επιδείνωση της πάθησης κρύβονται παράγοντες συναισθηματικής πίεσης. «Η οικονομική κρίση, ο κίνδυνος απόλυσης και η οικονομική δυσχέρεια είναι μερικοί από τους συχνότερους προβληματισμούς που αναφέρουν, αν και όχι οι μοναδικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από την τοπική θεραπεία, συστήνουμε ένα αντιισταμινικό ή ένα ήπιο ηρεμιστικό. Σε εκείνους τους ασθενείς που διαπιστώνουμε πως νιώθουν έντονο άγχος τούς συμβουλεύουμε με κομψό τρόπο να αναζητήσουν βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν το στρες», προσθέτει ο κ. Σταυρόπουλος. «Νιώθουν άρρωστοι» Η ανησυχία και ο φόβος της ανεργίας οδηγούν αρκετούς Ελληνες και στις παθολογικές κλινικές. Μάλιστα, όπως παρατηρεί η παθολόγος κ. Ματίνα Παγώνη, οι άνθρωποι που καταφτάνουν με ψυχοσωματικά συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι κυρίως νέοι έως 45 ετών. «Νιώθουν άρρωστοι, όταν όμως τους παίρνουμε ιστορικό, τότε διαπιστώνουμε πως έχουν περάσει ή διανύουν μία δύσκολή περίοδο». Ο αυχένας, οι ώμοι και το κεφάλι είναι τα σημεία του σώματος που συσσωρεύουν το άγχος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό, γιατί το στρες προκαλεί ένταση και η ψυχολογική αυτή κατάσταση κάνει τους ανθρώπους να σφίγγονται. Ετσι όμως, σύμφωνα με τον παθολόγο- κλινικό φαρμακολόγο κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, προκαλούνται σπασμοί στους μυς του αυχένα και στα αγγεία του κεφαλιού που έχουν ως επακόλουθο τον έντονο πόνο. «Οι πονοκέφαλοι τάσεως, όπως λέγονται οι πονοκέφαλοι που πυροδοτούνται από την υπερένταση που νιώθει κανείς, είναι μία συνήθης παρενέργεια τους στρες, όπως και η σπαστική κολίτιδα. Η ανασφάλεια για το μέλλον, ωστόσο, πυροδοτεί και τις ενοχλήσεις στο στομάχι ή στην καρδιά ενώ συχνά ευθύνεται για το αίσθημα πνιγμού», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας. Ψυχικές διαταραχές Επιπλέον, οι λεγόμενες ήπιες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη, ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους Ελληνες. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο κ. Δημήτρη Πλουμπίδη, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού ξεπερνά τον ένα μήνα στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Βύρωνα και Καισαριανής όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα. «Οι άνθρωποι αυτοί ωστόσο ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν σοβαρή νοσηρότητα. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, ιδίως σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πληθυσμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κ. Νίκος Τζαβάρας.

Read more...

ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Πρόταση για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έναντι 701 εκατ. ευρώ κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς στην κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και τον δεύτερο σε μέγεθος τραπεζικό όμιλο της χώρας. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που...
ανακύπτουν. Οπως, για παράδειγμα, το ύψος του discount για την προσφερόμενη τιμή της μετοχής της Αγροτικής, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να κριθεί, αλλά και το μείζον ζήτημα του αν μπορούν τράπεζες που μετέχουν στο σχέδιο κρατικής βοήθειας να προχωρήσουν σε εξαγορές και άλλες κινήσεις στρατηγικής σημασίας. Η κίνηση του Ομίλου Πειραιώς, αν και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επαναλαμβανόμενες προτροπές τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, αιφνιδίασε. Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της πρότασης, η κίνηση της Πειραιώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκκίνηση ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης δυνάμεων στον κλάδο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας υπέβαλε προς την κυβέρνηση πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,3% της Αγροτικής και του 33,04% του Τ. Τ., που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι: «Σκοπός της εξαγοράς είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου που, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός όμιλος στην ευρύτερη περιοχή». Σε ό, τι αφορά το τίμημα των 701 εκατ. ευρώ ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι ο προσδιορισμός έγινε με βάση την καθαρή θέση των δύο τραπεζών. Σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς χωρίς αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης του νέου σχήματος εφ' όσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. Στην παρουσίαση της πρότασης ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η δημιουργία του νέου ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και οι οποίες εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως. «Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά» τόνισε. Σημείωσε ότι το νέο σχήμα θα συνδυάσει τη μεγάλη εμπειρία της ΑΤΕ στον χώρο της αγροτικής οικονομίας, την παράδοση του Τ. Τ. στις καταθέσεις και τη μεγάλη εμπειρία της Πειραιώς τόσο στην επιχειρηματική πίστη όσο και στην τραπεζική λιανική. Ο κ. Σάλλας υπενθύμισε την εμπειρία του ομίλου από τις προηγούμενες επιτυχημένες εξαγορές και συγχωνεύσεις που πραγματοποίησε τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι με την πρόταση αυτή η Πειραιώς επιχειρεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας, να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου. Σε ό, τι αφορά τους εργαζομένους, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Read more...