Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Αύξηση 150% της ταρίφας ανά …έλεγχο

Το ΣΔΟΕ πήρε τ’ όπλο του!

.protothema.gr

"Καυτός" αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, το ΣΔΟΕ εντόπισε φέτος 50% περισσότερες παραβάσεις, επιβάλλοντας όμως και 150% πιο "τσουχτερά" πρόστιμα, από όσο "συνήθιζε" πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ 19.963 φορολογικές παραβάσεις, έναντι 13.498 τον Ιούλιο πέρυσι, γεγονός που πιστοποιεί και την τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Συνολικά στους παραβάτες επεβλήθησαν πρόστιμα 587,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις (;) 160,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πλέον το ΣΔΟΕ "ράβει κουστούμι" 29.435 ευρώ ανά παράβαση, έναντι μόλις 11.892 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, εξέλιξη που μαρτυρεί την αυστηρότητα με την οποία γίνονται πλέον οι έλεγχοι.

Από τις αρχές του έτους το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, έναντι 1,05 ευρώ πέρυσι (σχεδόν 350 εκατ. ευρώ το μήνα έναντι μόλις 150 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο 2010).

Read more...

«Λουκέτο» στον ΟΕΚ;...


Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Ε.Κ.

Εξαπάτηση χιλιάδων οικογενειών

Μαύρη επέτειο αποτελεί πλέον για τον Ο.Ε.Κ. και για την κοινωνική κατοικία στην χώρα μας η 29η Ιουλίου 2010, ημέρα υπογραφής της υπουργικής απόφασης (15349/492-29.07.2010 - http://www.syoek.gr/yperg.jpg) σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται, με το τέχνασμα της μη λήψης αιτήσεων, η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του οργανισμού για έξι μήνες (από 9.7 έως 31.12.2010 την στιγμή που δεν δικαιολογείται καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός μηνός) ενώ οι δικαιούχοι με εγκεκριμένα δάνεια από το 2009 ή 2010 θα ικανοποιηθούν σε μικρό ποσοστό.
Όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους (http://www.syoek.gr/anakoinoseis.htm), έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι του Ο.Ε.Κ. η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τα γεγονότα: ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης ενοικίου του 2009, ότι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της επιδότησης ενοικίου για το 2010 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο, ότι για ένα χρόνο δεν έχει δημοπρατηθεί η...
κατασκευή ούτε μιας κατοικίας, ότι ψηφίστηκε το άρθρο 42 με τον ασφαλιστικό νόμο και ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές αλλά αυτές δεν αποδίδονται στον ΟΕΚ καταδεικνύουν την κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και την απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής. Η απόφαση επιφέρει ψυχολογικό σοκ και προκαλεί επιπλέον οικονομική ασφυξία στην ελληνική κοινωνία.
Χιλιάδες οικογένειες αισθάνονται εξαπατημένες από την διοίκηση του ΟΕΚ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αφού πρόσφατες είναι και οι υποσχέσεις περί ικανοποίησης όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΟΕΚ. Η απόφαση όχι μόνο δεν αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες, αλλά χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και απουσία κοινής λογικής. Πρόκειται για μια απόφαση - βόμβα στο όνειρο απόκτησης στέγης χιλιάδων οικογενειών που είτε έχουν έγκριση δανειοδότησης από το 2009 ή το 2010 και δεν έχει πραγματοποιηθεί τεχνική έκθεση, είτε είχαν προβεί στην αναζήτηση του σπιτιού και είχαν προχωρήσει στην υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και αιτήσεων. Παράλληλα, διακόπτεται αναιτιολόγητα και το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου μέσω του οποίου παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο με ετήσια επιβάρυνση στον Οργανισμό που δεν ξεπερνά τα 35 εκ ευρώ.
Η διοίκηση του ΟΕΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί με το πρόσχημα του «οικονομικού αδιεξόδου» και με μοναδική, αποκλειστική αναφορά σε λάθη και έλλειψη σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης να καταργεί κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα. Καμιά αναφορά δεν κάνει για την συρρίκνωση των αποθεματικών του ΟΕΚ, της περιουσίας του και της μεθοδευμένης μείωσης των εισροών. Αποκαλύπτεται έτσι ότι πραγματικός σκοπός είναι η συνέχιση της υπεξαίρεσης των χρημάτων των εργαζομένων χωρίς όμως να θίγονται οι εισφοροδιαφεύγοντες επιχειρηματίες και εργολάβοι.
Η εν λόγω απόφαση στην ουσία, καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων για στέγαση και έρχεται να συμπληρώσει το άρθρο 42 του Νόμου 3863/2010, σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών, που καταβάλλονται υπέρ ΟΕΚ. Η ψήφιση του άρθρου μπορεί να πέρασε απαρατήρητη στον κυκεώνα του ασφαλιστικού αλλά πολύ σύντομα θα στερήσει από χιλιάδες οικογένειες την λήψη στεγαστικού δανείου. Η ΓΣΕΕ θεωρεί απαράδεκτη την ψήφιση του άρθρου 42 και εκφράζει την έντονη διαφωνία στο πάγωμα των παροχών του ΟΕΚ.
Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την άστοχη απόφαση η οποία συνιστά τεράστιο «κοινωνικό σκάνδαλο» και κατάφωρη αδικία απέναντι στους εργαζόμενους δικαιούχους.

Read more...

Διέψευσε όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας...


Από τον Πέτρο Γρηγοράκη
ΣΩΜΑΤΕΙΟ 24 ΜΗΝΟΥ

Κατά την χθεσινή συνέντευξη της Υπουργού κ Άννας Διαμαντοπούλου σε πρωινή συνέντευξη στο MEGA επικροτήσαμε την δήλωση της ότι όσοι έχουν προϋπηρεσία 24 μηνών στη δημόσια εκπαίδευση διορίζονται μέσα στην μεταβατική περίοδο .
Η ίδια όμως διάψευσε όσα δήλωσε στην πρωινή της συνέντευξη σε συνάντηση μας, στην είσοδο του Υπουργείου τονίζοντας ότι δεν θα απορροφηθούν όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία μας κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα σόφισμα και όχι ένα επιχείρημα πως όσοι χάσουν το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα διορισμού θα...
ενταχθούν στους νέους πίνακες με "προνομιακή" μοριοδότηση.
Ρωτάμε την κ. Υπουργό το εξής απλό:
Ποιο είναι το νόημα της μεταβατικής περιόδου εφόσον δεν διορίζονται όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα διορισμού φέτος;
Γιατί να αποδεχόμαστε τα τελευταία χρόνια διορισμούς σε όλες τις περιοχές της βθμιας εκπαίδευσης (νησιά, δυσπρόσιτες περιοχές) εντασσόμενη στην ρύθμιση του 24μηνου και να μην συγκεντρώνουμε μόρια για τους νέους πίνακες;
Αφενός γιατί έχουμε μεράκι για την εκπαίδευση (διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε να υποστούμε αυτό το οικονομικό και οικογενειακό κόστος) και αφετέρου γιατί εντασσόμενοι στην ρύθμιση ήμασταν βέβαιοι για το διορισμό μας, κεκτημένο το οποίο το υπουργείο μας το στερεί αυθαίρετα κατ ουσία χωρίς να δώσει τη δυνατότητα προσαρμογής από τη στιγμή που αν δεν διοριστούν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου όσοι κατοχύρωσαν δικαίωμα διορισμού μετά την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου τότε η μεταβατική περίοδο αποτελεί απλώς εμπαιγμό.

Read more...

ΞΑΦΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή στη Ρόδο ο Έλληνας...

αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο νησί με τελικό προορισμό, την Παρασκευή, το Καστελλόριζο, θα παραθέσει ιδιωτικό γεύμα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου και την οικογένειά του, που τον συνοδεύει, κατά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Ρόδο. Η ξαφνική συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε νωρίτερα την Πέμπτη, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Νταβούτογλου με τον κ. Δρούτσα. Ας θυμηθούμε ότι το Καστελόριζο είναι περιοχή αμφισβητούμενη - από πού προς πού, κανείς δεν ξέρει! - από τους Τούρκους.

Read more...

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 25 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Ζιώτης
(από την Ελευθεροτυπία)
Νέα «προίκα» 25 δισ. ευρώ προσφέρουν στις τράπεζες κυβέρνηση και τρόικα ευελπιστώντας ότι έτσι θ'ανοίξουν οι στρόφιγγες των...
δανείων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσδοκά ότι με το νέο αυτό πακέτο εγγυήσεων που ενέκριναν ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ να διατεθεί στις τράπεζες, θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του πιστωτικού συστήματος. Ωστόσο παρά τις εγγυήσεις που ήδη έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στις τράπεζες, τα δάνεια χορηγούνται με το σταγονόμετρο καθώς η ύφεση έχει περιορίσει δραστικά τη ζήτηση κυρίως για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Ταυτοχρόνως οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να περνούν από διπλό κόσκινο τους υποψήφιους δανειολήπτες είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα παρέδιδε μαθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέροντας ότι «οι συνταξιούχοι συνέβαλαν όσο μπορούσαν στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση, αλλά τώρα η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής των υψηλών εισοδημάτων και μεγάλων περιουσιών», η κυβέρνηση προχωρούσε στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία επεκτείνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών με άλλα 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέες εγγυήσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστό. Με τη νέα αυτή «παροχή», το ύψος του πακέτου αρωγής των τραπεζών αγγίζει αισίως τα 78 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι πρόσθετες εγγυήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Με μορφή εγγυήσεων Για τον ίδιο λόγο, λίγο μετά την υπογραφή του Μνημονίου η κυβέρνηση με τροπολογία που είχε περάσει από τη Βουλή παρείχε στις τράπεζες εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, πλέον αυτών που δεν είχαν αξιοποιηθεί από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Το πακέτο αυτό των εγγυήσεων όμως δεν συνέβαλε στην αύξηση των χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες συνέχισαν να χορηγούν με το σταγονόμετρο τα νέα δάνεια. Η επέκταση με άλλα 25 δισ. ευρώ, η οποία σημειωτέον αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καταδεικνύει είτε ότι έπεσαν έξω οι υπολογισμοί που είχαν κάνει μόλις πριν από δύο μήνες περίπου η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες της τρόικας είτε ότι η κατάσταση παρά τις αρχικές προσδοκίες δεν βελτιώθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης». Βέβαια τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδας για τις εκταμιεύσεις των νέων δανείων είναι μάλλον απογοητευτικά. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά, τον Ιούνιο η αύξηση των δανείων ήταν μόλις 2,5% ενώ οι νέες εκταμιεύσεις σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια δεν κατόρθωσαν να υπερκαλύψουν τις αποπληρωμές που πραγματοποίησαν οι παλαιοί δανειολήπτες. Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2%. Στο σύνολο όμως της οικονομίας η πιστωτική επέκταση κινείται με ρυθμό 2,5%, ο οποίος μάλιστα συνεχώς επιβραδύνεται. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ακόμη και ο χαμηλός αυτός ρυθμός, σε μία περίοδο ύφεσης και μηδενικής πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς αγορές, είναι πολύ σημαντικός. Οπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Αποθαρρυντικά επιτόκια Με την επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων η κυβέρνηση, όπως είπε, φιλοδοξεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση από την πλευρά των τραπεζών. Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναφέρουν ότι η μείωση των χορηγήσεων δεν οφείλεται μόνο στην περιορισμένη ρευστότητα που οι ίδιες διαθέτουν αλλά στην υποτονική ζήτηση που υπάρχει στην αγορά. Οι ίδιες δανείζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και το αυξημένο κόστος που αναγκαστικά επιβαρύνει τα επιτόκια χορηγήσεων αποθαρρύνει τους συνετούς υποψήφιους δανειολήπτες. Η προσπέλαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό γίνεται με πολλά προσκόμματα καθώς οι τράπεζες ζητούν ολοένα και μεγαλύτερες εγγυήσεις. Οπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, η έκρηξη των κόκκινων δανείων και οι μαζικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονότα που επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, αναγκάζουν τις τράπεζες να εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν της επίπλαστης ευφορίας. Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη με τους συμβούλους που θα προσλάβει την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα θα υπάρχει και η μελέτη της Αγροτικής Τράπεζας για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πιστεύει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα έχουν προχωρήσει και οι όποιες συζητήσεις γίνονται για το μέλλον των τραπεζών.
Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΥΛΗ ΚΑΙ... ΚΟΠΑΝΕΣ!


Ρεπορτάζ : Εύη Σαλτού
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειώνεται κατά πολύ το όριο απουσιών για τους μαθητές λυκείου και μόνο με σοβαρή τεκμηρίωση θα δικαιολογούνται οι απουσίες τους, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός επισήμανε, από την πρωινή εκπομπή του Μega, πως είναι ντροπή για την...
ώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές, έχοντας δεδομένο το όριο των 150 απουσιών, να απουσιάζουν από τις τάξεις προκειμένου να διαβάσουν στο σπίτι και μετά να προσκομίζουν ψεύτικες βεβαιώσεις. «Πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και ο εκπαιδευτικός το δέχεται. Αυτό σημαίνει πως στα 18 τους τα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αδιανόητο. Θα κατέβει πολύ το όριο των απουσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η ύλη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να ελαφρύνει το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών. Ετσι, πρέπει ο μαθητής να μπορεί, όπως διευκρίνισε, να αφήνει την τσάντα στο σχολείο και να κάνει με τον δάσκαλο αυτά που παλαιότερα έκανε στο σπίτι ή στο φροντιστήριο. Συγκεκριμένα για το λύκειο, τα εξεταζόμενα για τις Πανελλαδικές μαθήματα θα μειωθούν σε τέσσερα, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν τα παιδιά που φέτος θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ Τάξη του λυκείου. «Πάμε στην αλλαγή του λυκείου, με τέσσερα μαθήματα, με εργασίες, όχι απλώς με εξετάσεις, με συνολικές δραστηριότητες των παιδιών, με μαθήματα επιλογής. Το παιδί θα μπαίνει σε σχολή και όχι σε τμήμα και θα μπορεί να κινηθεί και να κάνει κι άλλες επιλογές». Μάλιστα, η υπουργός σημείωσε πως η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εξετάσεις αλλά και από τον συνολικό βαθμό, ενώ το πανεπιστήμιο είναι αυτό που θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει η εκάστοτε σχολή και ποιο συντελεστή θα βάλει σε κάθε μάθημα. Ψηφιακό σχολείο Τόνισε επίσης πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου, καθώς στόχος είναι να δει η κοινωνία πως κάτι αλλάζει στο ελληνικό σχολείο, να διαπιστώσουν οι γονείς πως τα παιδιά τους μπαίνουν σε νέα εποχή. «Υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι τα σχολεία μας είναι χάλια, είναι χάλια τα οικήματα. Δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τη σχολική στέγη τέλεια στην Ελλάδα και μετά να φέρουμε το ψηφιακό σχολείο», δήλωσε η υπουργός. Στοχευμένες θα είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών, που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως έως τις 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν και οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στοχευμένες προσλήψεις Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που υπάρχουν για κάθε ειδικότητα. Εδωσε μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού που είχε έξι υπεράριθμους εκπαιδευτικούς Γαλλικής Φιλολογίας. «Μέχρι τώρα ο ωρομίσθιος είχε μειωμένα δικαιώματα, δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους αναπληρωτές. Φέτος θα έχει κανονικά όλα τα δικαιώματα, γιατί πραγματικά ήταν πάρα πολύ άδικο να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων», δήλωσε. Παράλληλα, η Υπουργός επεσήμανε σχετικά με τα κενά στα σχολεία αλλά και τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών πως στόχος είναι να αρχίσει η σχολική χρονιά με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην τάξη. «Εχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση περισσότερων από 4.500 εκπαιδευτικών από τα γραφεία στα σχολεία. Το να γυρίσει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν είναι και ανθρώπινο, καθώς καθένας ρύθμισε τη ζωή του ανάλογα με το πώς βόλευε και πώς μπορούσε εκείνο το διάστημα». Ενδεικτικό είναι πως από φέτος στο υπουργείο Παιδείας θα εργάζονται 400 λιγότεροι εκπαιδευτικοί από όσοι πέρυσι. ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Οι αλλαγές στον αριθμό των μαθημάτων για τις Πανελλαδικές θα αφορούν τα παιδιά που θα μπουν φέτος στο λύκειο Αιχμές για προγράμματα σπουδών, καθηγητές και φοιτητές «ΑΣΑΦΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΙ στόχοι ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ και των μονάδων Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπέρμετρος αριθμός τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και μεγάλος αριθμός Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης»: αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας, όπως τα κατέγραψε η έκθεση για το 2009 της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έκθεση συντάχθηκε βάσει των εσωτερικών αξιολογήσεων που έστειλαν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει αυθαίρετη ανάπτυξη ειδικοτήτων σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ και ο αριθμός των μεταπτυχιακών είναι πολύ μεγάλος. Στα μεταπτυχιακά, μάλιστα, τονίζεται πως δεν είναι σαφείς οι επαγγελματικές προοπτικές. Η έκθεση, όμως, «ξεσκονίζει» και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο έχει έντονη εξω-πανεπιστημιακή απασχόληση, και παρατηρεί ότι οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Στο στόχαστρο της έκθεσης μπήκαν και οι φοιτητές. Το χαμηλό επίπεδο σπουδαστών, ο μεγάλος αριθμός εισακτέων αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και η αδυναμία προσέλκυσης άριστων μεταπτυχιακών φοιτητών- καθώς αυτοί επιλέγουν σχολές του εξωτερικούείναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στη φοίτηση των σπουδαστών. Τέλος, οι ανεπαρκείς και πεπαλαιωμένες κτιριακές υποδομές και η αντίστοιχη κατάσταση στον εργαστηριακό εξοπλισμό συγκαταλέγονται στα βασικά μειονεκτήματα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Read more...

"ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΟΥΜΕ"!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ, δεν προβλέπονται απολύσεις στις ΔΕΚΟ και δεν κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να σβήσει τις εστίες κοινωνικών εκρήξεων που προκάλεσε η διαρροή προτάσεων της...
τρόικας στο πλαίσιο της δεκαήμερης εξέτασης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, από την πλευρά τους, δεν απέκλεισαν οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες εξελίξεις παρότι έτειναν χείρα πολιτικής βοηθείας- διευκόλυνσης- υπογραμμίζοντας πως «τις λύσεις θα τις δώσει η κυβέρνηση ανάλογα με τις προτεραιότητές της, εμείς απλώς καταθέτουμε εναλλακτικές λύσεις». Βέβαια ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού στην επόμενη επιθεώρηση, του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει με σαφές σχέδιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για το μέτωπο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως «παραμένει η θέση της κυβέρνησης για μια ΔΕΗ στην οποία το Δημόσιο θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο του 51% όπως και η θέση μας ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων». Λίγο νωρίτερα όμως ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σ. Ντερούζ έθετε με σαφήνεια το πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας, λέγοντας πως το φθινόπωρο η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αν και πώς θα προχωρήσει ο διαχωρισμός των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με ποιο τρόπο θα υπάρξει η ανεξαρτητοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αποκάλυψε επίσης ότι για το θέμα υπήρξε συζήτησε των υπουργών της χώρας μας με την τρόικα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στους κινδύνους που εγκυμονούνται για την εφαρμογή του Μνημονίου, «οι αντιστάσεις από παγιωμένα συμφέροντα», τόσο κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών όσο και κατά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. «Ενθαρρυντικό» χαρακτήριζε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν «το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα». Η ανταγωνιστικότητα Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στην «κόκκινη γραμμή» της περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται ζήτημα περικοπής μισθών 13ου και 14ου ή οτιδήποτε άλλο στον ιδιωτικό τομέα» και υποστήριξε πως «δεν τέθηκε αυτή τη φορά και δεν πιστεύω ότι θα τεθεί». Οι εκπρόσωποι της τρόικας όμως συναρτούν τις εξελίξεις από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. «Στόχος κλειδί είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», είπε ο κ. Ντερούζ και προσέθεσε με νόημα πως «αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν απαιτούνται μειώσεις μισθών». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο προβλέπει τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που περιορίζει το πάγωμα στο 2010, προβλέποντας οριακές αυξήσεις την ερχόμενη διετία. Χαρακτήρισαν τις αυξήσεις περιορισμένες, εκτίμησαν ότι δεν προκαλούν πρόβλημα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει γενικότερα αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις. Γενικώς πάντως η λήψη πρόσθετων μέτρων ή όχι θα εξαρτηθεί από την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ουσιαστική παρεκτροπή από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι ελεγκτές και δανειστές της οικονομίας στην απαίτηση διορθωτικών κινήσεων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ΑΕΠ εντός του 2010, λέγοντας πως «δεν περιμένουμε τεχνητό δεκανίκι για να πιάσουμε τους στόχους μας».

Read more...

ONOMATA YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΔΩΣΕ Η ΝΔ


Νέα ονόματα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο ανακοίνωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία...


Ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει και τους ακόλουθους υποψήφιους δημάρχους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΟΜΟΣ: Λάρισας 1. Λαρισαίων Τζανακούλης Κώστας (Δήμαρχος Λαρισαίων) 2. Ελασσόνας Καραγιάννης Χρήστος (Φαρμακοποιός) ΝΟΜΟΣ: Καρδίτσας 1. Καρδίτσας Παπαλός Κώστας (Δήμαρχος Κάμπου) 2. Μουζακίου Κωτσός Γιώργος (Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ.) ΝΟΜΟΣ: Τρικάλων 1. Τρικκαίων Ταμήλος Μιχάλης (Δήμαρχος Τρικκαίων) 2. Καλαμπάκας Μπουτίνας Βύρων (Δήμαρχος Καλαμπάκας)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ: Ιωαννίνων 1. Ιωαννιτών Γκόντας Νικόλαος (Δήμαρχος Ιωαννιτών) 2. Πωγωνίου Στεργίου Θεοφάνης (Δήμαρχος Άνω Καλαμά) ΝΟΜΟΣ: Άρτης 1. Αρταίων Παπαβασιλείου Γεώργιος (Νομάρχης Άρτας) 2. Νικολάου Σκουφά Κόκλας Ιωάννης (Δήμαρχος Αράχθου) ΝΟΜΟΣ: Θεσπρωτίας 1. Ηγουμενίτσας Γιόγιακας Βασίλειος (Νομάρχης Θεσπρωτίας) 2. Σουλίου Παππάς Αθανάσιος (Δήμαρχος Αχέροντα) ΝΟΜΟΣ: Πρεβέζης 1. Πρέβεζας Γιαννάκης Στέργιος (Πολιτικός Μηχανικός) 2. Πάργας Νάστας Αντώνιος (Δήμαρχος Φαναρίου) 3. Ζηρού Γιολδάσης Δημήτριος (Δήμαρχος Φιλιππιάδας)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ: Πιερίας 1. Κατερίνης Χιονίδης Σάββας (Δήμαρχος Κατερίνης) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΟΣ: Ροδόπης 1. Κομοτηνής Κοτσάκης Δημήτριος (Δήμαρχος Κομοτηνής, Πρόεδρος ΤΕΔΚ) ΝΟΜΟΣ: Ξάνθης 1. Ξάνθης Στυλιανίδης Μιχάλης (Δήμαρχος Ξάνθης)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ: Φωκίδας 1. Δελφών Φουσέκης Νικόλαος (Νομάρχης Φωκίδας)

Read more...