Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Περιμένοντας το "χρίσμα"…...



Τελευταίο πενθήμερο του Ιουλίου και η αγωνία στα στρατόπεδα των υποψηφίων δημάρχων κορυφώνεται…
Ποιοι θα είναι οι δύο, που θα πάρουν τελικά την στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων για την εκλογική μάχη στην πρωτεύουσα του Έβρου;
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλεξανδρής, ή το μέτωπο Λασκαράκη-Κογιομτζή-Ραπτόπουλου;
Από τη Ν.Δ., η συμμαχία Πέτροβιτς-Κούρτη, ή ο Λαμπάκης;
Όλοι τους ισχυρίζονται ότι το «χρίσμα» δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κατέβουν στις εκλογές, όμως, άλλα λέει η καρδούλα τους…
Άλλωστε, κάποιοι από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, από τις 15 και 22 Οκτωβρίου του 2006, τότε που μετά από μια σκληρή προεκλογική μάχη, με ίντριγκες και σκληρές κουβέντες και αντιπαραθέσεις, τελικά, ήρθαν τα κάτω… επάνω…
Αυτά βλέπει ο κόσμος και φοβάται ότι με την καθυστέρηση και την νιρβάνα των κομμάτων μπορεί να οδηγηθούμε στη δημιουργία ενός γενικότερου μπάχαλου…
«Τι περιμένουν; Να γίνουμε πάλι μαλλιά – κουβάρια; Να δοθεί τώρα το χρίσμα, πριν μπει για τα καλά ο Αύγουστος…» λέει ο κόσμος της περιοχή μας!
Ξεχνούν φαίνεται οι άμοιροι πολίτες, ότι τα κόμματα όχι μόνο είναι… τυφλά, αλλά είναι και… κουφά. Γιατί αν τα κόμματα έβλεπαν και άκουγαν, αυτός ο τόπος και αυτή η χώρα, θα είχαν αποφύγει πολλά δεινά…

Read more...

Eπικεφαλής δημοτικής παράταξης στον Ωρωπό ο ανεξάρτητος Βασ. Οικονόμου...


Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ηγείται της νέας παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ
Oι Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 είναι η μεγάλη ευκαιρία να διαμορφωθεί η νέα διοικητική και αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» μπορούμε να μπούμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης και εξέλιξης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Αρκεί να πιάσουμε την ευκαιρία και αρκεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο νέος Δήμος Ωρωπού είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς δήμους της Ελλάδας. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Αττικής. Διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ευκαιρίες δημιουργίας και μπορεί να γίνει ένας Δήμος πρότυπο στην Ελλάδα. Είναι ένας Δήμος που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύνθετης φυσιογνωμίας: Είναι παραλιακός, είναι ορεινός, είναι τουριστικός, είναι αγροτικός, με άριστο φυσικό περιβάλλον και με δυνατότητες νέων προοπτικών.
Ο Ωρωπός ως ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής είναι μια πανέμορφη περιοχή. Συνδυάζει το...
φυσικό κάλος, την εγγύτητα με το κέντρο της χώρας, δυναμικούς ανθρώπους και μια υπέροχη θάλασσα που τον λούζει σε μεγάλη έκταση.
Από την άλλη πλευρά, η τεράστια έκταση, η ανομοιογένεια του πληθυσμού, οι πολλές κοινότητες και οι δήμοι που συνενώνονται, απαιτούν μια στιβαρή διοίκηση με όραμα και ικανότητες για την διαμόρφωση του νέου προφίλ του Δήμου.Σε μια δύσκολη φάση για την πατρίδα μας, ο Δήμος θα πρέπει να είναι το αποκούμπι του πολίτη, θα πρέπει να είναι ο πρώτος σχεδιαστής μιας κοινωνικής πολιτικής. Με κοινωνική αλληλεγγύη και ενότητα θα διατηρηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή στην Βόρεια Αττική.
Απαιτείται μια υπέρβαση των μέχρι τώρα δεδομένων. Απαιτείται μια νέα δημοτική παράταξη με δημοκρατικό, διακομματικό, ενωτικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα. Πέρα και πάνω από τοπικισμούς και στείρες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Το νέο εγχείρημα είναι μεγάλο και δεν επιτρέπεται να εκτελεστεί μέσα στα μικρά και ασήμαντα πλαίσια μιας περιφερειακής και περιθωριακής προσέγγισης.Ο Δήμος Ωρωπού θα γίνει Πρωταγωνιστής Δήμος στην Ελλάδα. Με την νέα προσωπικότητα και την νέα δυναμική του, θα γίνει Κέντρο για την Αττική και Σημείο Αναφοράς για την Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει ο πράσινος Δήμος της χώρας μας.Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ είναι μια νέα παράταξη που συσπειρώνει έμπειρα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, νέους ανθρώπους, γυναίκες, επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν συμφωνήσει σε ένα Σχέδιο Πράσινης Ανάσας, Πολιτισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ωρωπού.
Οι όροι του Νέου Σχεδίου Ανάπτυξης του Ωρωπού είναι για μας το Όραμα για το Μέλλον, είναι το Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Ωρωπού!Ένα όραμα βέβαια για να υλοποιηθεί απαιτεί πειθαρχία, προγραμματισμό, συνέπεια, σταθερότητα, διαβούλευση και πάνω από όλα κοινωνική συναίνεση και δημοκρατική συνεννόηση αλλά και αδιαφορία για το πολιτικό κόστος, όταν αυτό προκύπτει.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ είναι μια νέα δημοτική παράταξη με αυτόνομη λειτουργία, στηριζόμενη στα μέλη της, τους φίλους της και τους πολίτες που την υποστηρίζουν.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης του Ωρωπού που η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ θέτει στους πολίτες της Βόρειας Αττικής προς έγκριση ώστε να λάβει την εντολή υλοποίησης, έχει τους εξής μεγάλους στόχους:
1) Ίδρυση και λειτουργία του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» ως Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας, που θα αναλάβει την διοργάνωση των «Αμφιάρειων Εορτών», ως γεγονός εθνικής σημασίας με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου θεάτρου. Αρχαίο – σύγχρονο θέατρο, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, σημείο αναφοράς για την νεολαία της πατρίδας μας.
2) Κατασκευή του Αμφιάρειου Συνεδριακού Κέντρου, ως Διεθνούς Κέντρου της Ιατρικής Επιστήμης και του Ιατρικού Κόσμου
3) Ανάδειξη των Αρχαιολογικών – Ιστορικών και Πολιτιστικών Κέντρων της Βόρειας Αττικής. «Αμφιάρειο – Αφίδναι – Ραμνούντα – Μαραθώνιος Τύμβος» μια ενότητα Ιστορίας και Πολιτισμού, ιστορικά σημεία αναφοράς διεθνούς εμβέλειας.
4) Δημιουργία και τουριστική ανάπτυξη του Βόρειου Παραλιακού Άξονα της Αττικής. Διάνοιξη του οδικού άξονα Ωρωπού – Αγ Αποστόλων Καλάμου – Βαρνάβα – Γραμματικού – Μαραθώνα – Νέας Μάκρης. Ένας νέος παραλιακός άξονας, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και εξέχουσας οικονομικής διεξόδου για τους πολίτες της Βόρειας Αττικής.
5) Προστασία, ανάδειξη και αειφόρος ανάπτυξη της θάλασσας, του βουνού και της λίμνης του Δήμου. Οι τρεις πυλώνες ζωής για τον Δήμο του Ωρωπού είναι η θάλασσα του Ευβοϊκού, η Πάρνηθα και η Λίμνη του Μαραθώνα. Διαχείριση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από τον Δήμο Ωρωπού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος
6) Ανάδειξη του Αγίου Μερκουρίου ως ετήσιο Παγκόσμιο Κέντρο Αρβανίτικου Πολιτισμού. Ίδρυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αρβανίτικου Πολιτισμού.
7) Βιολογικός καθαρισμός για τον Ασωπό ποταμό, για καθαρή θάλασσα στον Ευβοϊκό, πόλο έλξης παραθεριστών και τουριστών. Χωροθέτηση ενός βιολογικού καθαρισμού για τις περιοχές του νέου δήμου. Ενεργή συμμετοχή του Δήμου στον περιβαλλοντικό έλεγχο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Ασωπό, δράση για την αποτελεσματική απορρύπανση του ποταμού, για την προστασία του και για την ανάδειξή του ως περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας
8) Ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλης ώστε να καθοριστούν τα νέα και οριστικά όρια των οικισμών του Δήμου. Απόλυτη προστασία του πραγματικού δασικού και γεωργικού πλούτου του Δήμου. Μεγάλα προγράμματα αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων του Δήμου. Ανάπτυξη πρωτοποριακών συστημάτων πυροπροστασίας και άμεσης επέμβασης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πλήρης πυροσβεστική υπηρεσία πλησίον των δασικών εκτάσεων του Δήμου, με πλήρη και επαρκή στελέχωση και με πεζοπόρα τμήματα που θα μπορούν να επέμβουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης πυρκαγιών.
9) Ανάδειξη του προαστιακού σιδηροδρόμου ως βασικό μέσο μεταφοράς των πολιτών του Δήμου. Αυλώνα – Αφίδναι – Σφενδάλη, οι Προαστιακοί Σταθμοί που θα συνδέονται με δημοτική συγκοινωνία με όλους τους οικισμούς του Δήμου.
10) Σύνδεση με αστική Συγκοινωνία του Δήμου καθώς και σύνδεση του τοπικού δικτύου με το τρένο (Ηλεκτρικός – Προαστιακός). Πρέπει να γίνει το τρένο βασικό μέσο μεταφοράς και συγκοινωνίας τα επόμενα χρόνια11) Χωροθέτηση των σχολείων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και με πρόβλεψη στο μέτρο του εφικτού των αναγκών των επόμενων δεκαετιών.12) Υγειονομική κάλυψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Δήμου. Αστικό Κέντρο Υγείας στο Καπανδρίτι με επικαιροποίηση του οργανογράμματός του, υποκατάστημα ΙΚΑ στον Ωρωπό, , περιφερειακό ιατρείο Αυλώνος.
13) Χωροθέτηση ήπιας βιοτεχνικής και τεχνολογικής δραστηριότητας παραπλεύρως του Εθνικού Οδικού Άξονα (Αφίδναι).14) Έλεγχος για την διασφάλιση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των βιομηχανικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.
15) Συντήρηση των παράπλευρων οδών της Εθνικής Οδού, κατάλληλη σήμανση, διασφάλιση ελεύθερης (χωρίς διόδια) διέλευσης μέσα στα όρια του Δήμου τουλάχιστον, προστατευτικές μπάρες, ασφαλής διέλευση και κίνηση.
16) Συγκροτημένη αστυνομική δύναμη Ωρωπού με αστυνομικό τμήμα, αστυνομικούς σταθμούς και πλήρη στελέχωση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.
17) Στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου και κυρίως των νέων αγροτών, ενημέρωση από γραφείο του Δήμου για τα νέα προγράμματα, συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για εναλλακτικές καλλιέργειες, μέτρα για την προστασία των εισοδημάτων τους και αναζήτηση τρόπων διευκόλυνσης για προσέγγιση νέων αγορών, προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης και στήριξη για τον ποιοτικό ανταγωνισμό των προϊόντων μας. Στήριξη της αλιείας με οργανωμένα δίκτυα προώθησης των αλιευμάτων, συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και δράσεις ώστε τα αλιεύματα του Ωρωπού να έχουν ζήτηση ως ασφαλή και ελεγχόμενα προϊόντα στις αγορές.
18) Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου από τον Άγιο Στέφανο προς τον Δήμο Ωρωπού Νέο δίκτυο ύδρευσης που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών
19) Αξιοποίηση του στρατοπέδου της Μαλακάσας και της κατασκήνωσης της Αεροπορίας στον Ωρωπό ως χώροι Παιδείας – Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού
20) Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρήση τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον, καθώς και ηλεκτρονική οργάνωση του Δήμου, έτσι ώστε ο Δήμος Ωρωπού να μπει σε μια νέα εποχή λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών για τους πολίτες του.
21) Καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του νέου Δήμου (ακίνητα, κτήματα, ελεύθεροι χώροι) και της περιουσιακής κατάστασης που προκύπτει από την συνένωση (χρέη – έσοδα – ταμειακό υπόλοιπο). Εκμετάλλευση των ακινήτων σύμφωνα με τις συνολικές ανάγκες με γνώμονα την λειτουργικότητα και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών.
22) Ενίσχυση των Δημοτικών Κοινωνικών Πολιτικών προς την τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ – Βοήθεια στο Σπίτι) την νεολαία (γραφείο σταδιοδρομίας) τους άπορους – άστεγους – τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (Δημοτικοί Ξενώνες) Φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ και ιδίως των παιδιών ώστε να μην βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα κοινωνικά και καθημερινά δρώμενα.
23) Οι παλιές φυλακές του Ωρωπού να μετατραπούν σε κέντρο εκπαίδευσης για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα ΔικαιώματαΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ εγγυάται ότι θα εφαρμόσει το Σχέδιο της για τον νέο Ωρωπό με πίστη στους ανθρώπους που την στελεχώνουν και σιγουριά για την προσφορά του καλύτερου εαυτού τους, ώστε να επιτύχει το όραμά μας.
Η διακήρυξη της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΩΡΩΠΟΥ είναι το Συμβόλαιο Τιμής που υπογράφεται με τους πολίτες του Ωρωπού και συγχρόνως αποτελεί το προσκλητήριο του αγώνα και της συστράτευσης όλων των δημιουργικών και αναπτυξιακών δυνάμεων του Ωρωπού, ώστε να δώσουν μαζί με μας τον ωραίο αγώνα για την επιτυχία του Σχεδίου μας. Είναι ένα κάλεσμα δημιουργίας και ενότητας προς τον κάθε ενεργό πολίτη του Ωρωπού, για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε όλοι μαζί τον τόπο μας να γίνεται πρωταγωνιστής, να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας και να μπορέσουμε να μπούμε στη μεγάλη σκηνή της Νέας Εθνικής Αρχιτεκτονικής.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΩΡΩΠΟΥ θα λειτουργεί δημοκρατικά, ανοικτά, ελεύθερα, ανεξάρτητα. Όλα τα όργανά της θα αναδεικνύονται με εκλογές και γι αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης τον Σεπτέμβριο του 2010, στο οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη της. Μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα τα όργανά της θα είναι προσωρινά! Εμπρός λοιπόν για τον Νέο και Μεγάλο Δήμο Ωρωπού!
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Βασίλης Αθ. Οικονόμου
Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής

Αναρτήθηκε από το Press-gr

Read more...

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ


Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίχτηκε η αναζήτηση ενός 17χρονου αγνοούμενου αλλοδαπού κολυμβητή στην περιοχή Ζαχάρω της Ηλείας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα...

Μετά από εντατικές έρευνες του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτών που δίνουν το παρών στις έρευνες, νεκρός εντοπίστηκε ο πατέρας του 17χρονου που και ο ίδιος συμμετείχε στην αναζήτηση του υιού του. Οι έρευνες για την ανεύρεση του 17χρονου συνεχίζονταν το απόγευμα της Κυριακής.
fimotro.
Read more...

Κόβονται οι άδειες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας...



Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιδράσει στην λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, διακόπτει τις άδειες τους αυξάνοντας το προσωπικό στις βάρδιες εργασίας.
Μέχρι και...
εξήμισι ώρες καθυστέρηση είχε μια πτήση σήμερα, ενώ οι περισσότερες πλησίαζαν και τις 4 ώρες.
Στο αεροδρόμιο είδαμε σκηνές με επιβάτες να κοιμούνται στο πάτωμα, που είχαμε πολύ καιρό να δούμε.
Το πρόβλημα στα αεροδρόμια στη καρδιά του καλοκαιριού, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο σακατεμένο τουρισμό μας...


Read more...

Άρχισαν οι ουρές στα βεντζινάδικα...

Ο κόσμος ήδη σπευδει στα βεντζινάδικα να γεμίσει τα ρεζουρβουάρ, καθώς τα αποθέματα καυσίμων είναι μόνο για 3 μέρες...
Οι οδηγοί αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη δημιουργία εταιρειών οδικού μεταφορέα.Προβλήματα στην...
τροφοδοσία καυσίμων, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να προκαλέσει η απεργία διαρκείας που ξεκινούν από αύριο τα ξημερώματα οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων.
Αν και αρχικά η απεργία διαρκείας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 27 Αυγούστου, οι οδηγοί αποφάσισαν να την ξεκινήσουν άμεσα.

Οι οδηγοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν κυρίως τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της άδειας, σημειώνοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».

Το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα.

Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.

Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013.


Read more...

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ ΩΣΤΕ Ο κ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer και το δημοσιογράφο Zhang Feifei. Η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010.

Δημοσιογράφος: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί σημαντικό τμήμα των μέτρων λιτότητας στη χώρα σας. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει την έννοια της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ζούμε σε μία κοινωνία, που γερνά. Πρέπει να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, διότι σε 20 χρόνια τα Ταμεία δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώνουν τις συντάξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και να «παγώσουμε» τις συντάξεις.

Προς το παρόν, το όριο ηλικίας είναι τα 60 χρόνια για τις γυναίκες, και τα 65 για τους άνδρες. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική, ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι τα 53 χρόνια, και αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ζήσει μέχρι τα 83, θα λαμβάνει σύνταξη για 30 χρόνια. Μπορεί να είναι ωραίο για τα άτομα, αλλά το Κράτος πραγματικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε την προσαρμογή, και θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι Έλληνες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση θίγει προσωπικά συμφέροντα, κυρίως με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την περικοπή των συντάξεων.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Αν οι πολίτες δεν κατανοούσαν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, θα ψήφιζαν ακραία κόμματα. Δεν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο. Βέβαια, είναι φυσικό να αισθάνονται οι πολίτες δυσαρεστημένοι και να διαμαρτύρονται. Κάτι απροσδόκητο έχει συμβεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι άνθρωποι, που είναι δυσαρεστημένοι, είναι και πρόθυμοι να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, αλλά πολλοί από αυτούς δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους. Οι πολίτες επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Η πλειονότητα των πολιτών προτιμά μία λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι πολίτες χρειάζονται μία ισχυρή λύση.

Δημοσιογράφος: Συζήτησα με μερικούς Έλληνες, και συνειδητοποίησα ότι είναι μπερδεμένοι: δεν ξέρουν πού κατευθύνεται η χώρα. Ορισμένοι έφτασαν και στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα μέτρα λιτότητας εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Τι έχετε να πείτε;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η συζήτηση περί διαφθοράς γίνεται μόνο και μόνο επειδή κάποια κόμματα θέλουν να προκαλέσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης. Υπήρχε διαφθορά κατά το παρελθόν, τώρα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με τη διαχείριση της σημερινής Κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα έχουμε δίκαιη κατανομή του πλούτου, και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς είναι μικρό. Το ποσοστό εκείνων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (800 ευρώ τον μήνα), ανέρχεται στο 10% – 15% του συνολικού πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, θα το αντιληφθείτε περπατώντας.

Η αιτία της κρίσης είναι το υψηλό έλλειμμα, που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Κατά το παρελθόν, δανειζόμασταν χρήματα από το εξωτερικό για κατανάλωση, και τώρα πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τα 5 τελευταία χρόνια ήταν 4%. Είναι ένας πραγματικά ταχύς ρυθμός ανάπτυξης, αν συγκριθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο δημόσιος τομέας καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής Οικονομίας, και διαρκώς διορίζει νέο προσωπικό. Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε, γιατί αφορά πολλούς ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Κυβέρνηση;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ναι, αλλά πιστεύω ότι η κρίση αφορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, και, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα. Ψηφίσαμε νόμο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, και ο νόμος θα ισχύσει από τον Νοέμβριο. Επιπλέον, προχωρούμε σε θεσμικές αλλαγές. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών, στην ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και για έναν δίαυλο άμεσης επικοινωνίας, προκειμένου οι πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά.

Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε της πραγματική οικονομική κατάσταση. Η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα, για την αξία του οποίου να μπορεί να αποφασίσει, όπως κάνει η Κίνα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι μπορεί να μην έχουμε χρήματα να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Έπρεπε να απευθυνθούμε στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ., για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα

ρευστότητας. Δεν θα μας δάνειζαν χρήματα, αν δεν δεσμευόμασταν ότι θα περιορίσουμε το έλλειμμα και ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα στο μέλλον. Μερικοί λένε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε διαπραγματευθεί. Φυσικά και έπρεπε να διαπραγματευθούμε με την Ε.Ε. και με το Δ.Ν.Τ., διότι αυτοί θέτουν τους όρους.

Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε τα κέρδη και τις ζημίες από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η Ελλάδα έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Οι Έλληνες δουλεύουν πραγματικά σκληρά. Η παραγωγικότητά μας είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι αναπτυσσόμαστε με ταχείς ρυθμούς. Πριν από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, μία στις δέκα οικογένειες είχε αυτοκίνητο, ενώ, τώρα, αντιστοιχεί κατά μέσο όρο 1,5 αυτοκίνητο σε κάθε οικογένεια. Το 85% των οικογενειών έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή, και το 78% έχει διαμέρισμα. Οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών έχουν δικό τους σπίτι σε ποσοστό σχεδόν 50%. Ωστόσο, αυτή η ταχεία ανάπτυξη στηρίχθηκε στον δανεισμό. Αυτό πρέπει να σταματήσει, και πρέπει να βρούμε χρήματα να αποπληρώσουμε το χρέος.

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πλέον απολαύσει τα οφέλη από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, και τώρα πρέπει να καταβάλει το τίμημα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Δεν πρόκειται απλώς για προνόμια, πρόκειται για δεσμεύσεις. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση συνδυάζεται με την ιδέα του «δούναι και λαβείν». Έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη, κυρίως με τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων. Η Γερμανία είναι χώρα, που εξάγει προϊόντα, και εμείς είμαστε μία καλή αγορά. Προτιμάμε να αγοράσουμε Γερμανικά αυτοκίνητα και όχι Ιαπωνικά, αν και αυτά είναι φθηνότερα. Επίσης, εισάγουμε γάλα, βούτυρο και βοδινό κρέας από τη Γαλλία και από τη Γερμανία. Αυτό είναι απόδειξη οικονομικής συμπληρωματικότητας. Αλλά, έχουμε βρεθεί εκτός ελέγχου, και στην ίδια κατάσταση είναι και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Δημοσιογράφος: Στις αγορές κυκλοφορεί η φήμη ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 2 ή 3 χρόνια, και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Υπάρχουν δύο πιθανότητες για το μέλλον: η πρώτη είναι ότι θα μας διώξουν από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό είναι αδύνατον, γιατί τώρα μας στηρίζουν με έναν μηχανισμό ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, θα αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει. Αλλά, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία, και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ολόκληρη η Οικονομία θα καταρρεύσει.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους; Ποια είναι η διέξοδος για την Ελλάδα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013, και πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι δυνατόν να επιτύχουμε 3% – 4% αύξηση του ΑΕΠ. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές για τον τομέα των κατασκευών, και να αξιοποιήσουμε τις επενδυτικές δυνατότητες, που παρέχονται στο εσωτερικό της Ε.Ε., και να προσελκύσουμε αγοραστές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, για να αποκτήσουν σπίτια στην Ελλάδα. Και, βέβαια, έχουμε πολύ θετική εικόνα για τις κινεζικές επενδύσεις και για τη θετική επιρροή τους στην ελληνική Οικονομία.


Read more...

Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις 50%

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νομός

protothema.gr
Ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα, που τόσο έχουν ανάγκη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία γενικότερα, επιχειρεί να δώσει η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τις βασικές διατάξεις και τη φιλοσοφία του οποίου παρουσιάζει σήμερα το «business stories». Ο νέος νόμος έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη και χαρακτηρίζεται από σημαντικές τομές, με κυριότερη το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής φόρου από το σύνολο των κερδών που πραγματοποιούνται μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό της ενίσχυσης που θα λάμβανε ο επενδυτής αν εντασσόταν στο καθεστώς της απλής επιχορήγησης.

Για παράδειγμα, μια επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της θα εντασσόταν σε καθεστώς επιχορήγησης με 40%. Αν ο επενδυτής επιλέξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν θα πληρώνει φόρο μέχρι η συγκεκριμένη επένδυση να φτάσει να αποδώσει κέρδη 40 εκατ. ευρώ!

Η λογική των φοροαπαλλαγών έχει εφαρμοστεί με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την άσπονδη φίλη μας Τουρκία.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση το υπουργείο Οικονομίας, πέραν της τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων, στοχεύει στην αποφυγή της άμεσης διάθεσης ρευστότητας από δημόσιους πόρους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν περιοριστεί σημαντικά. Επιπλέον, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο το υπουργείο στοχεύει:

■ Στην ποιοτική και αποτελεσματική παραγωγή στον τόπο,μέσα από την προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών.
■ Στην επικέντρωση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επενδύσεων.
■ Στην προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου το οποίο θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην παραγωγική αναδιάρθρωση, στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.
■ Στην εισαγωγή νέων διαδικασιών ελέγχου, οι οποίες υπηρετούν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Ποια θα είναι η ενίσχυση κατά νομό και περιφέρεια

Για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013, αλλά αίρονται οι ενδοπεριφερειακές αδικίες του, με εξασφάλιση πρόσθετων πόρων ύψους 20% του συνολικού προϋπολογισμού. Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον νομό στον οποίο υλοποιείται. Για τον καθορισμό των ποσοστών ενίσχυσης χρησιμοποιείται ως βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε νομού σε σχέση με το αντίστοιχο της χώρας, ενώ η επικράτεια χωρίζεται σε τρεις ζώνες κινήτρων. Οι νομοί οι οποίοι έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο ενισχύονται με ποσοστά 15%, 20% και 25% για μεγάλες, μεσαίες και μικρές - πολύ μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα. Οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας ενισχύονται με ποσοστά 30%, 35% και 40% αντίστοιχα.

Τέλος, οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας ενισχύονται με ποσοστά 40%, 45% και 50% αντίστοιχα.

Ανωνυμία στους αξιολογητές και όλα στο Διαδίκτυο

Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

Για την προαγωγή της διαφάνειας, ο νέος νόμος προβλέπει:

■ Τον διαχωρισμό του Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών.
■ Την τυχαία επιλογή ατόμων από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Αν η απόκλιση των δύο βαθμών υπερβαίνει το 20% της συνολικής κλίμακας σε πάνω από τρία κριτήρια αξιολόγησης, ανατίθεται η αξιολόγηση σε τρίτο αξιολογητή, ο οποίος ορίζει την τελική βαθμολογία που θα κινείται υποχρεωτικά μέσα στο εύρος των αρχικών βαθμών. Στο μητρώο περιλαμβάνονται αξιολογητές τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και εξωτερικοί ή και εμπειρογνώμονες σε ειδικά θέματα.
■ Τη διατήρηση της ανωνυμίας του αξιολογητή καθ’ όλη τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων. Στην περίπτωση που απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις η σχετική επικοινωνία θα πραγματοποιείται μόνο μέσω του γραφείου εξυπηρέτησης επενδυτών και όχι απευθείας με τους αξιολογητές.
■ Την ανάρτηση της υποβολής και της εξέλιξης του κάθε επενδυτικού φακέλου στο Διαδίκτυο.
■ Την παρακολούθηση της επένδυσης μετά την ολοκλήρωση.
■ Τη σύσταση Συμβουλίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της εφαρμογής του νόμου για τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του νόμου. Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από υπηρεσιακούς.

Περισσότερη αποκέντρωση στη Βόρεια Ελλάδα

Τα επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 3 εκατ. ευρώ υποβάλλονται, αξιολογούνται και ελέγχονται από τις διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Περιφερειών.

Τα επενδυτικά σχέδια άνω του ύψους αυτού υποβάλλονται, αξιολογούνται και ελέγχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ τα επενδυτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας από την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2010 να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων ώστε να υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις το 2011.

Ποιοι και πώς θα πάρουν τα λεφτά

  • Οι μορφές ενίσχυσης περιλαμβάνουν: επιχορήγηση κεφαλαίου, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και, κυρίως, το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, το οποίο, όπως εξηγήσαμε, διαφοροποιείται σημαντικά από το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως και οι προτάσεις που στοχεύουν στη φοροαπαλλαγή υποβάλλονται και αξιολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο γίνεται για όλες τις προτάσεις που εντάσσονται στα λοιπά καθεστώτα επιχορήγησης και έχουν ως μοναδική προϋπόθεση για την υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο την πλήρωση των κριτηρίων φερεγγυότητας του φορέα και τη συγκέντρωση βαθμολογίας ανώτερης από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.
  • Η καταβολή των ενισχύσεων πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις: α) προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου, β) καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης, γ) καταβολή επιπλέον 40% (και ό,τι δεν έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες δύο φάσεις) μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου και δ) το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα. Στο επιτελείο της κυρίας Κατσέλη θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος καταβολής καθιστά το νέο νόμο ενεργητικό και όχι παθητικό, όπως ήταν ο προηγούμενος, καθώς θα παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης και μετά την ολοκλήρωση.

Read more...

Πάει για Ειδικό Δικαστήριο ο Ρουσόπουλος

Η απολογία Αγγέλου δένει την παραπομπή του

protothema.gr
Η απολογία του κ. Γιάννη Αγγέλου ενοχοποιεί τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο, απειλώντας τον ακόμη και με παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο. Η αντιμετώπιση που επεφύλαξε η Δικαιοσύνη στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή δείχνει τον δρόμο στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου για να τεκμηριώσουν πρόταση για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο... ποινικό απυρόβλητο.

«Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη “σταύρωσε” τον κ. Αγγέλου, δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Ρουσόπουλος», αναφέρουν μέλη της επιτροπής και παραπέμπουν με νόημα στις πορισματικές εκθέσεις των Εξεταστικών οι οποίες δείχνουν τους δύο ισχυρούς άνδρες της κυβέρνησης Καραμανλή ως το «συντονιστικό κέντρο» του σκανδάλου των «ιερών» ανταλλαγών.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Δημήτρης Τσιρώνης δηλώνει ότι «πολιτικά πρόσωπα είμαστε, οπότε ο χειρισμός της ανάκρισης από την κυρία Καλού είναι ένας καλός οδηγός για εμάς, πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας εξέταση για τον κ. Ρουσόπουλο».

Βέβαια, ο κ. Τσιρώνης λέει πως είναι νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με το τελικό πόρισμα της Προανακριτικής, σημειώνοντας ότι όταν εξεταστούν οι μάρτυρες που προτείνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας, τότε θα έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα.

Παρά ταύτα, ο ίδιος δεν αποκλείει ακόμα και τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου. Άλλωστε, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως η Δικαιοσύνη, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, θεωρεί βέβαιη την εμπλοκή Αγγέλου με την απόδοση σε βάρος του κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος -ηθική αυτουργία σε απιστία- και την επιβολή των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών όρων και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης 400.000 ευρώ. Στην ουσία, λένε πως από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη χειρίστηκε αυστηρά αλλά αντικειμενικά τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή οι ίδιοι δεν μπορούν να «χαριστούν» στον κ. Ρουσόπουλο.

Βέβαια, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των πιθανών ποινικών αδικημάτων του πρώην υπουργού Επικρατείας, όμως αυτό δεν θα τους εμποδίσει –εφόσον προκύψει- να προτείνουν στο τελικό πόρισμά τους την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Ρουσόπουλου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η Ολομέλεια θα προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία για κάθε καταγγελλόμενη πράξη για τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Αν αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στη σύσταση δικαστικού συμβουλίου (με κλήρωση), το οποίο θα αποφασίσει για το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Ρουσόπουλο.

Να σημειω θεί ότι ο πρώην υπουργός ως πολιτικό πρόσωπο καλύπτεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε αντίθεση με τον κ. Αγγέλου. Το χρονικό σημείο στο οποίο θα στηριχτούν -όπως τονίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση- θα είναι η στιγμή από την οποία αρχίζουν να παράγουν αποτέλεσμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως για τις ανταλλαγές, άρα και η ηθική αυτουργία των «συντονιστών και όχι η ημερομηνία υπογραφής των αποφάσεων.

Read more...

Θα χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση στην Ελλάδα, λέει ο επικεφαλής της τρόικας...


Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας Σερβάς Ντερόουζ προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2010 και βελτίωση μετά τα μέσα του 2011...
Ο Σ. Ντερόουζ, Βέλγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων, υποστηρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας και πως, αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα θα...
είχε εκτοξευθεί στο 20%, ενώ η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%. Eκτιμά πάντως ότι η ύφεση μάλλον θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του έτους και πιθανόν να φτάσει το 4%. Το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το τοποθετεί περίπου στα μέσα του 2011: «Μετά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται». Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη

Read more...

Οι τρεις «καυτοί» φάκελοι


Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου τρεις μήνες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου θα διερευνήσουν σε βάθος τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναχώρησαν την Παρασκευή από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα μας δύο εβδομάδες. Μετά τον έλεγχο, θα εκδοθεί έκθεση από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του δεύτερου ποσού του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», τα μέλη της ομάδας του κ. Πολ Τόμσεν θα διερευνήσουν συγκεκριμένα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την απόδοση των μέτρων για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης, της τοπικής αυτοδίοκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι συστάσεις
Τα στελέχη του Ταμείου θα ερευνήσουν τα πάντα και για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τους υπουργούς, ειδικά όσοι ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ, να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα. Υπογραμμίστηκε στο «ΕτΚ» ότι στα θετικά κατατάσσεται η ανάθεση σε εταιρείες συμβούλων της εποπτείας των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση σε μηνιαία βάση όσον αφορά τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες αυτές. Ωστόσο η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η προσπάθεια σε οργανώμενη και μακροπρόθεσμη βάση.

Αναμένεται ότι η αποστολή θα ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί για την πορεία της αναλογιστικής μελέτης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, τα στελέχη του ΔΝΤ θα συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ και των οργανισμών μαζικής μεταφοράς που παρουσιάζουν σοβαρά διαρθρωτικά, διαχειριστικά και ταμειακά ελλείμματα. Σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του Καλλικράτη και οι τρόποι αντιμετώπισης των ελλειμμάτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ υπάρχει μια αισιοδοξία που στηρίζεται στα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προϋπολογισμοί της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Η αποστολή μου έλαβε τέλος και αποχωρώ

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει τη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΝΤ, ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης διευκρίνισε τα εξής:
«Πριν από πέντε περίπου μήνες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέιου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου ζήτησαν να αναλάβω προσωρινά τα καθήκοντα του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΝΤ, ώστε να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στον διεθνή Οργανισμό, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Είχε όμως προηγηθεί η τοποθέτησή μου από την ελληνική κυβέρνηση στην εξίσου σημαντική θέση του αν. γενικού γραμματέα στην Ενωση για τη Μεσόγειο, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.
Ηταν επομένως αυτονόητο ότι μετά την παραμονή μου για μια μικρή χρονική περίοδο (6 μηνών) στην Ουάσιγκτον, θα έπρεπε να μεταβώ στη Βαρκελώνη για ν' αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα.
Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της στενής και άριστης συνεργασίας μου με το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία τόσο ο υπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες χειρίζονται τα εξαιρετικά δύσκολα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ώστε να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, η αξιοπιστία και η αναπτυξιακή της προοπτική».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο τραπέζι τα σενάρια για το νέο τοπίο

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα ληφθούν μεν υπόψη τα stress tests που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αλλά τα μέλη του ΔΝΤ θα εξετάσουν ενδελεχώς και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών όπως και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ιδιαίτερα θα ερευνηθεί η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Ακόμα θα αξιολογηθεί η στελέχωση και η πορεία σύστασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κριτήρια ενδεχόμενης υπαγωγής των τραπεζών σ’ αυτό. Τα στελέχη του Ταμείου θα δώσουν μεγάλη σημασία στα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (κυρίως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων), ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά με όρους ανταγωνισμού και να καμφθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ήδη έχει αναγνωριστεί από τα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου για την προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και μάλιστα πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ομως σημασία έχει επίσης να εξακριβωθεί πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται στις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο θεωρούν ότι «βρίσκεται στον ορθό δρόμο». Επανειλημμένα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου τόνισαν ότι η ελληνική κρίση και κατ΄επέκταση τα προβλήματα της ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.


Κομμένα τα μπάνια του... υπουργού
Τα στελέχη του Ταμείου θα ερευνήσουν τα πάντα και για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τους υπουργούς, ειδικά όσοι ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ, να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών οι προϋπολογισμοί της γενικής κυβέρνησης (ασφαλισιτκά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αποστολή θα ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί για την πορεία της αναλογιστικής μελέτης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ

i-reportergr
Read more...

Τραγωδία με 19 νεκρούς στο Love Parade της Γερμανίας...


Γερμανοί αστυνομικοί απομακρύνουν μία γυναίκα που έχασε τις ασιθήσεις της έξω από τη σήραγγα την ώρα του πανικού.Για ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατηγορούν τους διοργανωτές του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Love Parade» οι παρευρισκόμενοι, μετά το θάνατο 19 ατόμων και τον τραυματισμό 340, χθες στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.
Τέσσερις ξένοι βρίσκονται μεταξύ των 19 θυμάτων. Πρόκειται για έναν Ολλανδό, έναν Αυστραλό, έναν Ιταλό και έναν Κινέζο, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Ένας...



από τους διοργανωτές ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το Love Parade, μετά τη φετινή τραγωδία, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Το δυστύχημα συνέβη όταν επικράτησε πανικός στη σήραγγα, που αποτελούσε μοναδικό σημείο εισόδου στο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, στο οποίο επιχείρησαν να διασκεδάσουν 1,4 εκατομμύρια άτομα.

«Είχαμε προειδοποιήσει τις Αρχές ότι θα είναι επικίνδυνο με τόση προσέλευση να υπάρχει μόνο μία είσοδος», είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι προκλήθηκε πανικός και τα θύματα ποδοπατήθηκαν αφότου οι Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν χιλιάδες ανθρώπους να φθάσουν στο χώρο διεξαγωγής του Love Parade, καθώς επικρατούσε ήδη μεγάλος συνωστισμός.

Η αστυνομία, η οποία διέθετε δύναμη 1.200 ανδρών, απέκλεισε το χώρο και καλούσε με μεγάφωνα να επιστρέψουν όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν. Όμως ξέσπασε πανικός και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

Οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην δώσουν εντολή μαζικής εκκένωσης του χώρου υπό το φόβο ότι θα ξεσπάσει μεγαλύτερος πανικός.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι ήταν σωριασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί λιποθύμησαν. «Δεν υπήρχε διαφυγή. Οι άνθρωποι ήταν πιεσμένοι πάνω στον τοίχο. Φοβόμουν ότι θα πεθάνω» δήλωσε ένας από συμμετέχοντες που παγιδεύτηκε στο τούνελ.

«Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5 το απόγευμα. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά. Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Οι αστυνομικοί στέκονταν στις σκάλες και τραβούσαν τον κόσμο για να τον βγάλουν έξω. Μερικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τα φράγματα. Ήταν φοβερό- το απόλυτο χάος», περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών.

«Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν», περιγράφει η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς από τη Νέα Ζηλανδία, που σπουδάζει στο Βέλγιο. «Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά» .

«Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε», διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή. «Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν ‘Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την όμορφη μέρα'».

«Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει», καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR μετέδωσε ότι 1,4 εκατομμύρια άτομα παρακολουθούσαν το μουσικό φεστιβάλ στο Ντούισμπουργκ, ενώ τη στιγμή του επεισοδίου, πολλοί από τους παρευρισκομένους δεν είχαν καταλάβει καν τι συνέβαινε στη σήραγγα.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Γερμανία και διαρκεί όλη την ημέρα ανέμεναν προσέλευση άνω του ενός εκατομμυρίου.

Το φεστιβάλ Love Parade προσελκύει λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής από όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν άρματα από πολλές χώρες, ανάμεσά τους Ρωσία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ισπανία και Αυστραλία, τα οποία επρόκειτο να παρελάσουν στην πόλη για 10 ώρες.

Το φεστιβάλ «γεννήθηκε» στο Βερολίνο το 1989 ως εκδήλωση ειρήνης και εξελίχθηκε σε μεγάλο, ανοιχτό φεστιβάλ μουσικής. Αποτελούσε θεσμό για τη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι πριν από λίγα χρόνια όταν εξαιτίας οικονομικών κυρίως λόγων άρχισε να διεξάγεται σε άλλες γερμανικές πόλεις.
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

ΣΤΟ... ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ 71 ΓΙΑΤΡΟΙ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας με εμπλεκόμενους γιατρούς, διοικητές νοσοκομείων, μέλη επιτροπών προμηθειών, εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών και την πρόκληση σημαντικών ζημιών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του...
«Το Βήμα», ως σήμερα το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 71 περιπτώσεις γιατρών που απασχολούνται σε 23 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα προώθησης ιατρικών υλικών συγκεκριμένων εταιρειών με κέρδος πολλά εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αφορολόγητα. Από την έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβει εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεσή αυτή, διαπιστώθηκε και το εξής προκλητικό: αρκετοί γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) χειρουργούν με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές, κάτι το οποίο είναι παράνομο. Οι έρευνες πραγματοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ενώ ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Καπελέρη ς έχει δώσει σαφείς οδηγίες να εντοπιστεί και το τελευταίο ευρώ που έχει χαθεί από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους εμπλεκομένους. Είναι τόσο μεγάλη η έκταση της παρανομίας που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε κάθε όνομα γιατρού που έχουν εντοπίσει και συνεχίζουν να ελέγχουν βάζουν αστεράκια για να γνωρίζουν ποιος έχει υποπέσει σε περισσότερες παραβάσεις και ποιος σε λιγότερες. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο σκάνδαλο «επτάστερη φοροδιαφυγή» η οποία φαίνεται να έχει επιβαρύνει με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ ορισμένες εταιρείες που προμήθευαν με ορθοπαιδικά και άλλα υλικά νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) χρηματοδοτούσαν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (κυρίως ορθοπαιδικούς) προκειμένου να προωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χρηματισμούς γιατρών και για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί να προχωρήσει εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και «ξεσκόνισμα» του «πόθεν έσχες» γιατρών, προμηθευτών, διοικητών νοσοκομείων και μελών επιτροπών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια σε διαγωνισμούς προμήθειας διαφόρων υλικών. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) προσπαθεί να βάλει τέλος στις παράνομες αυτές δραστηριότητες που έχουν οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για πολλά ορθοπαιδικά κυρίως υλικά δεν υπήρχε καν λογιστική παρακολούθηση για το πώς έρχονταν και πώς χρησιμοποιούνταν. Σε ερώτημα που έθεσε «Το Βήμα» σε αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ η απάντηση ήταν αποστομωτική: « Σε σακούλες έρχονταν τα προϊόντα, με σακούλες διακινούνταν τα χρήματα ». Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις να υπάρχει παραγγελία για τέσσερα ορθοπαιδικά προϊόντα τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης, να χρησιμοποιήθηκε το ένα σε πραγματικό ασθενή και τα άλλα τρία σε «μαϊμού» ασθενή ο οποίος μπορεί και να μη γνωρίζει καν πού βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο φέρεται να χειρουργήθηκε. Σε άλλες περιπτώσεις γιατροί χρέωναν πανάκριβα ιατρικά υλικά σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας. Καταθέσεις 31 εκατ. ευρώ Ενα ιατρικό υλικό που πωλείται κανονικά προς 1.000 ευρώ, στο τέλος φθάνει να κοστίζει στο ασφαλιστικό ταμείο 3.000 ευρώ και από αυτά τα 1.000 ευρώ μοιράζονται στους μεσάζοντες και στους γιατρούς που τα προώθησαν.Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ανεξάρτητη από αυτή που έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορούσε το σκάνδαλο της εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών De Ρuy που είχε ως αποτέλεσμα 12 γιατροί να δηλώσουν από το 2001 ως το 2008 συνολικά οικογενειακά εισοδήματα 12 εκατ.ευρώ και οι τραπεζικές τους καταθέσεις στα τέλη του 2009 να φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 31 εκατ.ευρώ!

Read more...

NEA ΦΟΡΟ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...


Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με 7 νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία πρέπει να αποδώσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ, θα βρεθούν οι έλληνες φορολογούμενοι μέσα στο 2011. Ακόμη μια φορά, το «πακέτο», που περιγράφεται σε γενικές γραμμές στο μνημόνιο, και το οποίο μελετάται ήδη και θα οριστικοποιηθεί το...
φθινόπωρο, θα αγγίξει το σύνολο των πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα αύξηση του ΦΠΑ, αυτή τη φορά μέσα από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή του 11% στον βασικό συντελεστή του 23%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επιβολή «πράσινων φόρων», αλλά και αλλαγές στους φόρους των επιχειρήσεων. Ηδη μελετάται επιβολή ΦΠΑ 23% σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες, μέτρο που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις ύψους 11%. Το μέτρο συζητείται να συνδυαστεί με αλλαγή στο μηχανισμό των αποδείξεων, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν ισχυρότερο κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις. Αναλυτικά, το νέο «φοροπακέτο» που προωθείται περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 1 Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να αποφασίσει σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν νέες αυξήσεις τιμών 11%. Το μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή του 11% στο συντελεστή του 23%. Σήμερα, στο 11% ανήκουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Από τη μετάταξη προϊόντων πρέπει να αντληθεί ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2011. Κυνήγι αποδείξεων Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες σχεδιάζεται να αλλάξουν συντελεστή, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για το «κυνήγι των αποδείξεων» να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ήδη μελετάει το θέμα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς, όποια και αν είναι τα προϊόντα που θα αλλάξουν συντελεστή, θα χτυπηθεί είτε ο τουρισμός είτε ο οικογενειακός προϋπολογισμός. 2 Το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μέτρου των αποδείξεων έχει αφήσει ανοικτό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε κάποιες κατηγορίες (π.χ. εστιατόρια, οικοδομικές εργασίες, μπαρ) έχει παρατηρηθεί μειωμένη ζήτηση αποδείξεων. Σχεδιάζεται λοιπόν, γι' αυτές τις κατηγορίες, να θεσπιστούν κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να ζητούν αποδείξεις. Μελετάται για παράδειγμα, οι αποδείξεις από εστιατόρια να μετρούν διπλά στο συνολικό «καλάθι» αποδείξεων του κάθε φορολογούμενου. Δηλαδή, αν η αναγραφόμενη αξία είναι 100 ευρώ, στο καλάθι των αποδείξεων να λαμβάνεται υπόψη ποσό 200 ευρώ. 3 Τέλη κυκλοφορίας: Για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές αερίων. Για τα οικολογικά αυτοκίνητα (π.χ. αυτά που εκπέμπουν από 100 έως 150 μικρογραμμάρια), η χρέωση δεν θα υπερβαίνει το 0,5-1 ευρώ ανά μικρογραμμάριο. Δηλαδή για ένα Ι.Χ. που θα εκπέμπει 100-110 μικρογραμμάρια (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα αυτοκίνητα 800-1.000 κυβικών) τα τέλη κυκλοφορίας θα κινούνται στα επίπεδα των 50-100 ευρώ. Αντίθετα, για ένα Ι.Χ. που εκπέμπει 200 ή και 300 μικρογραμμάρια ρύπων, το τέλος κυκλοφορίας μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 ευρώ ανά μικρογραμμάριο, με αποτέλεσμα το σηματάκι να κοστίζει ακόμη και πάνω από 600-700 ευρώ. Για τα Ι.Χ. που έχουν ταξινομηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2010, θα ισχύσουν δύο αλλαγές: *Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού (επέφερε επιβαρύνσεις 150-650 ευρώ για τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών). *Η ηλικία του Ι.Χ. δεν θα παίζει ρόλο και τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον κυβισμό. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα τέλη του 2009 προσαυξημένα κατά 10%-15%. Ετσι, το Ι.Χ. 1.200 κυβικών αναμένεται να πληρώνει γύρω στα 130 ευρώ, το 1.600άρι γύρω στα 230 ευρώ, ενώ το δίλιτρο αυτοκίνητο θα πληρώνει περίπου 520 ευρώ. Επιβάρυνση Αν ισχύσει αυτή η λύση (οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη), τότε: *Θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. τους. *Θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μικρού κυβισμού, τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από το 2000. *Θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν σχετικά καινούρια αυτοκίνητα (ταξινομημένα μετά το 2000) με κινητήρα μικρότερο των 2.000 κυβικών. 4 Αντικειμενικές αξίες: Αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με στόχο να φέρουν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς οι μεταβιβάσεις έχουν παγώσει. Από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζεται ο ΦΜΑΠ, οι φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), τα τεκμήρια των ακινήτων, ο ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Σχεδιάζεται να υπάρξει αύξηση στο αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, για να μη θιγούν οι ασθενέστεροι. 5 Φόροι επιχειρήσεων: Οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία ακόμη έκτακτη εισφορά (10% επί των κερδών), με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα), η φορολόγηση επί των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Στα διανεμόμενα κέρδη, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 40%. Ο μέτοχος που τα εισπράττει υποχρεούται όμως να τα εμφανίσει στη φορολογική του δήλωση. Προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματά του και φορολογούνται με βάση την κλίμακα, η οποία προβλέπει συντελεστή ακόμη και 45%. Μελετάται το ενδεχόμενο η αυξημένη φορολόγηση των μερισμάτων να μειωθεί ή να «παγώσει» τουλάχιστον για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν και την έκτακτη εισφορά κατ' επιταγή του μνημονίου. Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να εισπράξει έσοδα από τα νομικά πρόσωπα, καθώς οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται στο να μην προχωρήσουν στη διανομή κερδών για το 2010. 6 Πέρα από τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές, θα θεσπιστούν και άλλοι «πράσινοι φόροι», με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το κύριο βάρος για την άντληση των 300 εκατ. ευρώ θα πέσει στις επιχειρήσεις. 7 Τέλος, από τα τεκμήρια των επαγγελματιών πρέπει να αντληθούν έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για όλους τους επαγγελματίες όσο και από την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτοελέγχου. Ο μηχανισμός αυτός (που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά θα ισχύσει το 2011) αναγκάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα (και κατά συνέπεια να πληρώσουν περισσότερο φόρο), για να μην υπαχθούν σε φορολογικό έλεγχο. Πρώτη φορά, η διαδικασία του αυτοελέγχου επηρεάζει και τον ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες.
Read more...

ΞΑΝΑΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΤΡΟΪΚΑ"


Νέο κύκλο ελέγχων επί της ελληνικής οικονομίας ξεκινά αύριο η τρόικα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ. Στο «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα τεθούν ο...
κρατικός προϋπολογισμός, και συγκεκριμένα η υλοποίησή του στο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές του για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το μνημόνιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών. Αν και δεν υπάρχει ανησυχία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει όλα τα θέματα νωρίτερα από τις προθεσμίες του μνημονίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δημοσιονομικά.
Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται στο παρασκήνιο η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι υπουργοί, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, προεξοφλούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ με ένα «νέο» υπουργικό συμβούλιο, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν η όποια πρωτοβουλία του να εκδηλωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ομως, διαφωνούν για το...
εύρος των αλλαγών στις οποίες θα προβεί ο πρωθυπουργός. Μια ομάδα συνομιλητών του κ. Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, εκτιμά πως ο πρωθυπουργός είναι σκόπιμο να προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές και να κρατήσει το «χαρτί» του ριζικού ανασχηματισμού για τις αρχές του 2011 προκειμένου να απορροφηθούν, τότε, οι όποιοι κραδασμοί από τυχόν απώλειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και από την ψήφιση του «δύσκολου» προϋπολογισμού του 2011. Το σενάριο των μικρής κλίμακας αλλαγών ευνοείται από το ότι ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως για παράδειγμα ο κ. Στ. Αρναουτάκης και η κ. Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλοι έμπιστοι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, όμως, όπως οι κ. Γ. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος, αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα την κρίση των οποίων εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός φέρονται να εκτιμούν πως απαιτούνται ριζικότερες αλλαγές. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, οι τομείς στους οποίους χωλαίνει το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα έχουν πλέον καταγραφεί και είναι απαραίτητο να «θεραπευθούν» σύντομα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει τη λύση της «αναδόμησης» της κυβέρνησης και όχι του διoρθωτικού ανασχηματισμού, υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες σκέψεις για το «ξαναμοίρασμα της κυβερνητικής τράπουλας». Συγκεκριμένα, συζητείται η μετακίνηση του κ. Γ. Ραγκούση από το υπουργείο Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου στη θέση του υπουργού Επικρατείας, με τον κ. Χ. Παμπούκη να μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού λέγεται ότι θα ενταχθεί και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος ως υπουργός Τύπου με αρμοδιότητα την επικοινωνία, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο να ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις ο κ. Ευ. Βενιζέλος να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με αναβαθμισμένο ρόλο -ενδεχομένως δεύτερου αντιπροέδρου- με τον κ. Θ. Πάγκαλο να μετακομίζει στο υπουργείο Αμυνας, διατηρώντας όμως την αντιπροεδρία. Τέλος, στον κ. Γ. Παπανδρέου έχει προταθεί ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης να εγκαταλείψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να αναλάβει ένα νέο «υπερυπουργείο» στο οποίο θα υπάγονται τα θέματα ανάπτυξης, εμπορίου, ναυτιλίας και ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, αμετακίνητος στη θέση του υπουργού Οικονομικών θεωρείται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερώτημα αποτελεί τι θα πράξει ο κ. Γ. Παπανδρέου με ορισμένους υπουργούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με συναδέλφους τους ή των οποίων η δημόσια εικόνα έχει φθαρεί, με τις κυρίες Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αναφέρονται ως παραδείγματα. Κατά μια εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει για ορισμένες περιπτώσεις τη λύση της αλλαγής χαρτοφυλακίου. Κατά μια άλλη, όμως, θα υπάρξουν σε περίπτωση ριζικού ανασχηματισμού και ορισμένες «ηχηρές» αποχωρήσεις, με το σκεπτικό ότι κάποιος υπουργός που δεν απέδωσε σε συγκεκριμένο τομέα δεν είναι δυνατόν να αναλάβει κάποιον άλλο. Σε κάθε περίπτωση -και εάν ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάσει πλήρως προχωρώντας σε ανασχηματισμό το αμέσως επόμενο διάστημα- τις τελικές του αποφάσεις ο κ. Παπανδρέου θα τις λάβει στην ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, όταν θα βρίσκεται στην Πάρο. Εξ άλλου, λέγεται ότι την τελευταία τριετία η Πάρος ήταν το μέρος στο οποίο χάρασσε τον πολιτικό σχεδιασμό για τη νέα περίοδο που άρχιζε τον Σεπτέμβριο.
Read more...

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ"...


Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Πειραγμένες δημοσκοπήσεις, παραπλανητικές διαρροές, συντροφικά μαχαιρώματα και όλες οι «σύγχρονες» μέθοδοι πολιτικής αλληλοϋπονόμευσης βρίσκονται -υπογείως- σε πλήρη εξέλιξη στο κυβερνών κόμμα. Την αφορμή θα την έχετε αντιληφθεί όσοι έχετε πιθανώς ήδη δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από τις δεκάδες εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες εκ μέρους των κομμάτων ή ακόμη και των ίδιων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών ανά τη χώρα. Η βεβαιότητα για την...
άνετη εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων (λόγω του «Καλλικράτη») έχει καταστήσει φέτος το επίσημο κομματικό χρίσμα κάτι σαν «θείο δώρο» που θα διασφαλίσει σε όσους το αποκτήσουν μια άνετη τετραετία εξουσίας. Και κυρίως μακράν του «βαλλόμενου» Κοινοβουλίου. Ισως γι' αυτό άλλωστε να είναι η πρώτη φορά που όχι μόνον βουλευτές κυβερνητικού κόμματος, αλλά ακόμη και υφυπουργοί (!) φέρονται να επιθυμούν διακαώς τη μετακόμισή τους σε δημαρχιακές και περιφερειακές καρέκλες. Αντάρτες Aπό την άλλη πλευρά, ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εχουν περιέλθει σε γνώση τους δημοσκοπήσεις που θέλουν τους πολίτες όχι μόνον εξοργισμένους από το πολιτικό σύστημα, αλλά για πρώτη φορά να δηλώνουν ότι αποκλειστικό κριτήριο της ψήφου τους θα είναι τα πρόσωπα που θα τους πείσουν ότι πολιτεύονται χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Ενα ακόμη δεδομένο που προβληματίζει το Μαξίμου είναι οι πληροφορίες περί πρωτόγνωρου αριθμού ανταρτών -κάποιοι μιλούν ακόμη και για 50- από οργισμένους «πράσινους» υποψηφίους που δεν θα λάβουν το χρίσμα. Ηδη άλλωστε ο νομάρχης κ. Γιάννης Σγουρός άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αν δεν προτιμηθεί ως περιφερειάρχης Αττικής, ενώ ενδεικτικό του αντίστοιχου κλίματος σε όλη τη χώρα είναι ότι από τις 13 περιφέρειες μόνον μία θεωρείται «κλειδωμένη», αυτή των Δωδεκανήσων που θα διεκδικήσει ο νυν νομάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Ετσι και με κάθε επιφύλαξη για την επιβεβαίωσή τους οι τελευταίες επικρατούσες φημολογίες έχουν ως εξής: Για την Περιφέρεια της Αθήνας επικρατέστερη εμφανίζεται η κ. Φώφη Γεννηματά παρότι εκείνη επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με τον κ. Νικ. Κακλαμάνη στον Δήμο της Αθήνας. Σε περίπτωση που καμφθούν οι αντιστάσεις της, ο κ. Γιάννης Μίχας θα κατέλθει στον Δήμο Πειραιά και όχι στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στον Δήμο της Αθήνας όλοι προδικάζουν (ή και φοβούνται) μια απροσδόκητη έκπληξη του κ. Παπανδρέου. Μάχες Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακούγεται ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης, την Ανατολική Μακεδονία ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος και τη Δυτική ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος αν και θα ο ίδιος θα αποδεχόταν μόνον υπό καθεστώς ασφυκτικών πρωθυπουργικών πιέσεων. Μάχη γίνεται στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς τη μεν νομάρχη κ. Β. Σχοιναράκη φέρεται να προωθεί η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τον δε Στ. Αρναουτάκη ο κ. Γ. Ραγκούσης. Συντροφικά μαχαίρια έχουν βγει και στην Δυτική Ελλάδα την οποία διεκδικούν οι νομάρχες κ. Δ. Κατσικόπουλος και Θ. Σώκος εξού και ο πρώτος εξωθείται να διεκδικήσει τον Δήμο Πάτρας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας που διεκδικούν οι νομάρχες Ευβοίας και Βοιωτίας, ενώ για τη Θεσσαλία ενδιαφέρεται ο βουλευτής Ν. Σαλαγιάννης, αλλά και ο νομάρχης κ. Δ. Παπατώλιος. Στην Ηπειρο, τέλος, ακούγεται το όνομα του βουλευτή κ. Β. Αργύρη, στο Ιόνιο του κ. Π. Σκληρού, στο Βόρειο Αιγαίο του κ. Δ. Χαλκιώτη, ενώ το ενδιαφέρον είναι σαφώς μικρότερο στην Πελοπόννησο, καθώς μάλλον θα παραμείνει γαλάζια... Ενδεικτικό είναι, τέλος, ότι τα πρώτα ονόματα που θα ανακοινώσει ίσως αυτή την εβδομάδα η Ιπποκράτους είναι προεξοφλημένα, καθώς αφορούν ήδη εκλεγμένους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ (π.χ Γιαννακόπουλος Αγ. Παρασκευή, Χαραλάμπους Ν. Ιωνία, Ζενέτος Ιλιον, Σαράντης Αγ. Αναργύρους, Ορφανός Αλιμο). Ποιοι θα επικρατήσουν ως υποψήφιοι στους πράσινους δήμους που συγχωνεύονται παραμένει άγνωστο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης της Ιπποκράτους προσπαθεί εις μάτην να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι έχει διχαστεί για πάμπολλες περιπτώσεις, προτάσσοντας ως λύση ανάγκης να μην δώσει καθόλου χρίσμα σε δεκάδες δήμους.
Read more...