Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Πουλαλάκια μου...


Ημέρα αποκαλύψεων η σημερινή!

Έχω ασχοληθεί άπειρες φορές με το parapolitika.gr, αυτό το πολύ... αντικειμενικό site, μιας διαφημιστικής εταιρίας που "σφύζει" από κρατική διαφήμιση.

Και έχουμε και λέμε:

Τι σχέση μπορεί να έχει το "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ", με το parapolitika.gr, τις κρατικές διαφημίσεις και την λάσπη που εξαπολύει καθημερινά στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου;

Για αρχή, τον επικοινωνιολόγο - δημοσιογράφο κ. ΜΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ.Dr Jekyll and Mr Hyde o κύριος αυτός. Στο "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ" γράφει επιστημονικά άρθρα και στο "parapolitika.gr" λιβέλους κατά ΠΑΣΟΚ και Γιώργου.

Να τους χαίρεται ο Κουρασμένος!

http://krogias.blogspot.com/


Read more...

Teddy, ο άρχοντας της Γερουσίας


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διάβασα σήμερα, σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που έχει η Boston στον μακαρίτη πλέον Teddy Kennedy τον ακόλουθο διάλογο. Πριν δύο χρόνια, όταν η κατάσταση της υγείας του νεότερου των Kennedy είχε επιδεινωθεί πάρα πολύ, ο στενός του φίλος Edmund Reggie τον επισκέφτηκε στο ησυχαστήριο του στο Hyannis Port. Προσπαθώντας να τον πείσει να εγκαταλείψει τη Γερουσία για να φροντίσει περισσότερο την υγεία του ο Reggie του είπε: «το να περάσεις ένα ακόμη νόμο στη Γερουσία δεν θα σου προσδώσει περισσότερη δόξα από τη φήμη την οποία έχεις ήδη δημιουργήσει. Κάποιοι άνθρωποι λέμε ότι εσύ και ο Daniel Webster είστε οι σημαντικότεροι Γερουσιαστές όλων των εποχών».

Ο Kennedy τον κοίταξε και του απάντησε: «τι έκανε ο Webster;»

Ήταν η κλασική απάντηση, αντάξια ενός ανταγωνιστικού και παθιασμένου Kennedy. Ο Reggie όμως επέμεινε: «τα έχεις όλα. Εσύ και η Vicki αγαπάτε να ταξιδεύετε. Έχεις όλα τα χρήματα που χρειάζεσαι. Τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει. Γιατί συνεχίζεις και πιέζεις τον εγκέφαλό σου;»

O Kennedy, με τον πιο εμφατικό τρόπο έβαλε τέλος στη συζήτηση: «Όχι, δεν το νομίζω. Θα μείνω στη Γερουσία».

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα αναρωτιέστε γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με άλλον ένα από την οικογένεια Kennedy, ακόμη και αν αυτός ήταν ο τελευταίος από τα 9 αδέρφια. Και όμως νομίζω, ότι όποια αισθήματα και αν τρέφει κάποιος για τον Edward Kennedy, αξίζει να του αφιερωθούν 10 γραμμές, ήταν ένας άνθρωπος που σφράγισε τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε βαθμό μεγαλύτερο από 10 Προέδρους μαζί.

Πολλοί θεωρούν ότι ο νεότερος των Kennedy θα ζούσε στη σκιά των αδερφών του αν αυτοί δεν είχαν δολοφονηθεί πρόωρα, το συνδέουν άλλωστε με τη μη εκλογή του στην Προεδρία. Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο είναι το αποτύπωμα που άφησε ο Kennedy στην πολιτική και νομοθετική ζωή των ΗΠΑ; 46 χρόνια στη Γερουσία, το γραφείο του και οι συνεργάτες του αποτέλεσαν το μεγαλύτερο νομοπαραγωγικό μηχανισμό των ΗΠΑ. Ο αποκαλούμενος και άρχοντας της Γερουσίας, πιθανότατα άφησε μεγαλύτερο αποτύπωμα από αυτό των αδερφών του.

Το 1969 και το περίφημο Chappaquiddick incident που στοίχισε τη ζωή στη γραμματέα του, την Mary Jo Kopechne, έβαλαν ουσιαστικά τέρμα στις όποιες φιλοδοξίες του για την Προεδρία, την οποία και διεκδίκησε μόνο μία φορά στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1980, αλλά το έχασε από τον Jimmy Carter.

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχασαν έναν Πρόεδρο αλλά κέρδισαν ένα μεγάλο νομοθέτη και αγωνιστή για το φιλελευθερισμό.

Ο Edward Kennedy δεν ήταν απλώς ένας χαρισματικός ρήτορας, ήταν κάτι περισσότερο, είχε ορατορικές δυνατότητες στην εκφορά του πολιτικού του λόγου. Η Ευλογία που απήγγειλε για το χαμένο Robert Kennedy, αλλά και το περίφημο κλάμα του για τον Αμερικανικό Φιλελευθερισμό συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς πολιτικούς λόγους όλων των εποχών στις ΗΠΑ.

«… Λίγοι θέλουν να αντιμετωπίσουν γενναία την αποδοκιμασία των οπαδών τους, την επίκριση των συντρόφων τους, την αγανάκτηση της κοινωνίας. Το ηθικό κουράγιο είναι ένα πρώιμο αγαθό αντί της γενναιότητας στη μάχη ή της μεγάλης ευφυΐας. Είναι όμως η μία, απαραίτητη και ποιοτική προϋπόθεση για αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, έναν κόσμο που παραμένει επίπονος στην αλλαγή. Πιστεύω ότι σε αυτή τη γενιά αυτοί με το κουράγιο να μπουν στην ηθική μάχη θα βρουν τον εαυτό τους με συντρόφους σε κάθε γωνιά του κόσμου…».

Ο Kennedy, το λιοντάρι του Αμερικανικού φιλελευθερισμού, όπως τον ονόμαζαν, αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη για την εκπαίδευση και τη περίθαλψη. Πίστεψε και βοήθησε πάρα πολύ τον Obama, να πάρει το χρίσμα και να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Έφυγε όμως από τη ζωή την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρειαζόταν τον μεγαλύτερο σύμμαχο του στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση στην περίθαλψη.
Αναρτήθηκε από Akis Karatrantos

Read more...

"ΔΩΡΟ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Η ΣΟΥΙΤΑ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ"!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΟΙ 4 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΣΟΥΙΤΑ!

Δεν είναι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν κλείσει σουίτες σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης με λεφτά των υπουργείων ή των οργανισμών, είναι και ορισμένοι αστυνομικοί οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει σουίτες στο Μακεδονίας Παλάς με χρήματα του υπουργείου τους και με υπογραφή του υπουργού ενόψει της επίσκεψης του Καραμανλή στη ΔΕΘ! Το fimotro θα σας δώσει... 4 ονόματα αστυνομικών, τα οποία έχουν κλείσει για τρεις ημέρες σουίτα στο Μακεδονία Παλάς η οποία κοστίζει περίπου 500 ευρώ την ημέρα. Το όνομα του υπουργού το έχει στη διάθεσή του το fimotro. Θα το δημοσιεύσουμε προσεχώς, αφού πρώτα του δώσουμε δυο ημέρες προθεσμία για να ακυρώσει την κράτηση στο ξενοδοχείο. Τα ονόματα των Αστυνομικών είναι : Γερόσταθος, Βουτσάνης, Μήτρου και Γκόλφης (στη διάθεσή μας το έγγραφο της κράτησης). Απαράδεκτη λογική και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Για να τους έχει κοντά ο υπουργός θα πρέπει να τους πληρώνουμε εμείς! Θα περιμένουμε λοιπόν να ακυρωθεί η κράτηση. Και αν όχι θα επανέλθουμε...
fimotro


Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στο ραδιόφωνο της "ΝΕΤ 105,8"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ «ΝΕΤ 105,8»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για την πρώτη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών και κυρίως για τα μέτρα αποκατάστασης που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπύρος Κουβέλης είναι μαζί μας τηλεφωνικά. Καλό σας μεσημέρι κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, αναδεικνύεται με βάση και τις απόψεις των ανθρώπων που φιλοξενήσαμε εδώ στην «ΝΕΤ 105,8», και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι σ' αυτή την αναγγελία των μέτρων υπάρχει μια κοινωνική αδικία που πρέπει η κυβέρνηση να την ξαναδεί. Αυτή έχει να κάνει με τα αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν είναι ένα εύκολο να απαντηθεί.

Όμως πρέπει να σας πω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που λέμε τόσο καιρό ότι έχουμε πρόβλημα με την προστασία των δασών στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, είναι ακριβώς επειδή έχουμε το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και της αυθαίρετης κατοικίας το οποίο συνεχώς αναπαράγεται. Και αναπαράγεται και διαχρονικά, να το πούμε και όπως έχει το πράγμα και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε.

Πιστεύω λοιπόν ότι η ουσία του προβλήματος είναι στο ότι δεν υπήρξε μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τα αυθαίρετα ως αυθαίρετα. Υπήρξε μια ελαστική πολιτική, η οποία στα αυθαίρετα σιγά - σιγά προχώρησε, έδωσε παροχές, ηλεκτρικό, δίκτυα κλπ. Και νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση το να πούμε ότι επειδή αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές επλήγησαν, να τις υποστηρίξουμε ουσιαστικά σημαίνει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομιμοποίηση σημαίνει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μια νομιμοποίηση και επίσης σημαίνει μια νομιμοποίηση της όλης πολιτικής των αυθαιρέτων. Να το πω πολύ απλά, διορθώνουμε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ασπάζεστε δηλαδή ότι πραγματικά υπάρχει ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης σε ότι έχει να κάνει με μια κατοικία, για να το πούμε απλά κ. Κουβέλη, μια κατοικία η οποία έχει την άνεση η οικογένεια να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις πυρκαγιές και μια άλλη, ένα αυθαίρετο που είναι αυθαίρετο πρώτης κατοικίας από κάποιον άνθρωπο που το έκανε από ανάγκη, ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές που ....

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και πάλι σας λέω κατ' αρχήν δυο πράγματα. Το πρώτο αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Και πείτε μου εσείς: είναι κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι σε εκείνους που έχτισαν νόμιμα τα σπίτια τους το να υποστηρίξουμε την αυθαιρεσία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και δεύτερον, αν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε αυτό το μοντέλο δεν θα μας βγάλει πουθενά.

Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορέσουμε όπως είπατε σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες που έχουν δυσκολία να αποκτήσουν στέγη να τους δώσουμε έναν σχεδιασμό, σχεδιασμό πόλης, σχεδιασμό της Αττικής, για να μπορούν σε περιοχές οργανωμένης δόμησης να αποκτήσουν τη στέγη τους με τρόπο που να είναι εφικτός γι' αυτούς.

Όχι να αναπαράγουμε ένα μοντέλο το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που στην Αττική πλέον δεν έχουμε δάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε έντονη κριτική από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα από το ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των μέτρων αποκατάστασης από την Κυβερνητική Επιτροπή. Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται στον καθένα είναι πού ακριβώς εστιάζεται αυτή η κριτική; Τι θα έπρεπε δηλαδή σε αυτά τα μέτρα να είναι διαφορετικό;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά για να το πούμε, επειδή πιέζομαι χρονικά, γιατί σε λίγο μπαίνουμε σε συνέντευξη Τύπου, να σας πω σε τίτλους αν θέλετε.

Κατ' αρχήν δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς. Ξαναζήσαμε μια πυρκαγιά, όπως έγινε και το 2007 που χάθηκε η Πάρνηθα, να ξεκινάει από μια μικρή εστία που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί και να αναπτύσσεται σε ένα τεράστιο μέτωπο που κατέστρεψε τη Βόρεια και Ανατολική Αττική.

Είδαμε προβλήματα συντονισμού πάρα πολύ σημαντικά. Πάρα πολύ σημαντικά, γιατί είχαμε προβλήματα συντονισμού ανάμεσα σε επίγειες, εναέριες δυνάμεις, είχαμε θέματα συντονισμού με εθελοντές και δασοπυροσβέστες κλπ. και βέβαια μεγάλες ελλείψεις γενικώς στον κρατικό μηχανισμό.

Αλλά κυρίως αυτό που θα έλεγα είναι ότι μετά το 2007 που θα έπρεπε όλα αυτά να έχουν μπει σε ένα πόρισμα και σε μια καταγραφή για το τι έπρεπε να γίνει πιο σωστά ετούτη τη φορά και κυρίως να περιμένουμε ότι θα υπάρξει μια πυρκαγιά. Ξέραμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο καλοκαιρινή με πολύ δυνατούς ανέμους.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό μόνο του νομίζω ότι λέει πάρα πολλά και είναι και η κριτική που δέχτηκε η Ελλάδα συνολικά και από ξένα μέσα. Δεν είναι μια αντιπολιτευτική αιχμή δική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση για να σας αποδεσμεύσουμε. Εντοπίζετε τα προβλήματα ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και συντονισμού. Με δεδομένο ότι υπάρχει μια επίσημη θέση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι για τον όλο επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε αρμοδιότητα, η αποκλειστική ευθύνη ήταν του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έκανε καλά τη δουλειά του;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ δεν το ασπάζομαι αυτό, γιατί πάνω από τον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχει και το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και υπάρχει και ο Πρωθυπουργός. Επίσης υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κρατικός μηχανισμός που θα έπρεπε να είχε συντονιστεί.

Και να σας το πω πολύ απλά και σύντομα, σε μια αντιμετώπιση μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής ή κρίσης δεν είναι μόνο η Πυροσβεστική. Εμπλέκονται πάρα πολλοί άλλοι. Εμπλέκεται η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η περίθαλψη, και ο Στρατός. Είχαμε μια κατάσταση που η Αττική είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Στρατός ήταν απών.

Καταλαβαίνετε ότι δεν αρκεί να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην Πυροσβεστική ή στα πεύκα αν μου επιτρέπετε να αστειευτώ και λίγο για να πούμε ότι εκεί περιορίζεται. Είναι ένα ολόκληρο θέμα που ακριβώς αυτό θα έπρεπε να έχουμε διορθώσει μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2007.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σας μεσημέρι και πάλι.

Read more...

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΝΕΡΩΣΟΥΜΕ...


Ευτυχώς που υπάρχει ο Οικονομέας (και ο Καμπουράκης) και ακούμε καμιά φωνή κατά των πολιτικών υπευθύνων. Έχουν πάρει πάνω τους την κριτική προς τον Καραμανλή. Και προς αυτόν και προς τους αρμοδίους υπουργούς. Ευτυχώς, γιατί... από τη Δευτέρα θα τρώμε στη μάπα τον ξενέρωτο Πρετεντέρη. Έρχεται για να μαζέψει λίγο την κατάσταση και να ισορροπήσει την αντιπολίτευση προς τον αγαπημένο του Πάκη.



Read more...

Οι ΗΠΑ χοντρά στο παιχνίδι για να βρεθεί "λύση" στο Αιγαίο με την Τουρκία και να κλείσει το Κυπριακό...


ΝΑΤΟ: Βρείτε τα με την Τουρκία
Στην Αθήνα ο γραμματέας του Ράσμουσεν με «πακέτο ιδεών» για το Αιγαίο
Λουκάς Δημάκας
«Πακέτο ιδεών» για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για «στρατιωτικά - τεχνικά» κατ΄ αρχήν θέματα που άπτονται του Αιγαίου, κομίζει αυτήν την εβδομάδα σε Αθήνα και Άγκυρα ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Σε πρώτη φάση, η περιοδεία του κ. Ράσμουσεν θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο αλλά και στο Κυπριακό- κάτι άλλωστε που είχε επισημάνει και δημοσίως στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου όταν ανέλαβε καθήκοντα, προ 20ημέρου.
Η πρωτοβουλία Ράσμουσεν...
Η συνέχεια στα "ΝΕΑ"



Read more...

NERON IN ATHENS...


Από το http://logoplokies.blogspot.com
.



Read more...

ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ...



ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Ο Αντώναρος έχει μεγάλη ιστορία στις γκάφες. Η ιστορία είναι πραγματική. Αυτό το οποίο έκανε την Κυριακή δεν έχει προηγούμενο. Είχε κλείσει από την Παρασκευή για την Κυριακή τραπέζι για αρκετά άτομα στις "Μουριές" που βρίσκονται στη Σταμάτα Αττικής. Την Κυριακή ο Αντώναρος μαζί με την οικογένειά του... εμφανίστηκε εκεί! Το μαγαζί φυσικά ήταν κλειστό. Είχαν μείνει μόνο οι ιδιοκτήτες για να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μόλις έφτασε ο Αντώναρος ρώτησε το ιδιοκτήτη της ταβέρνας Τ. Πέππα γιατί δεν θα ανοίξει σήμερα! Ο άνθρωπος δεν πίστευε στα αυτιά του. Ο ουρανός ήταν κατάμαυρος. Οι φλόγες έκαιγαν την Ροδόπολη, μερικά μέτρα μακριά από τη Σταμάτα και ο Αντώναρος ρωτούσε γιατί δεν θα φάει τα μπριζολάκια του! Ούτε σε ανέκδοτο...



Read more...

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες



ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ





Καλό μεσημέρι. Ξεκίνησαν σήμερα οι συναντήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τους κοινωνικούς φορείς.

Ο κ. Παπανδρέου και τα αρμόδια πολιτικά στελέχη του Κινήματος συναντήθηκαν ήδη με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, ενώ ολοκληρώνεται η συνάντηση με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και θα ακολουθήσει μια συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αύριο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τα Προεδρεία της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

Στις σημερινές συναντήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και, βέβαια, μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Αναφέρθηκε στην τραγωδία των πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες, στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει και, ότι το κόστος βέβαια είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα, και οι ευθύνες της κυβέρνησης τεράστιες.

Και βέβαια, επεσήμανε ότι είναι καιρός αυτή η τραγωδία να αποτελέσει και την «κόκκινη γραμμή», για να γίνουν μεγάλες τομές και αλλαγές, όπως εξάλλου είπε και στη χθεσινή του παρέμβαση.

Στην οικονομία έχουμε μπει σ' έναν φαύλο κύκλο. Ήδη, ήμασταν απροετοίμαστοι πριν την ύφεση, με πολιτικές αναποτελεσματικές, πολιτικές σπάταλες και πελατειακές και, μπαίνοντας στην ύφεση έγιναν πολύ μεγάλα λάθη, με την αύξηση των φόρων και με πολιτικές που επιβάρυναν περαιτέρω μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπόρους, εργαζομένους. Αντί να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική στήριξης της ρευστότητας, οδηγηθήκαμε στη σημερινή ασφυξία στις επιχειρήσεις και στην υπερχρέωση των νοικοκυριών. Έχουμε φτάσει κοντά στη στάση πληρωμών στην αγορά.

Αντί για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, έχουμε καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ. Είναι προφανές ότι η χώρα χάνει ευκαιρίες και πρέπει σήμερα να κάνει μια νέα αρχή.

Χρειάζεται στήριξη της οικονομίας με μέτρα ανασύνταξης, η οικονομία χρειάζεται οξυγόνο με άλλα λόγια. Και βέβαια, χρειάζεται μεσοπρόθεσμα ένας νέος προσανατολισμός της οικονομίας, στο πλαίσιο και στους άξονες που έχουμε ήδη διαμορφώσει, της πράσινης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Αυτή την προσπάθεια θα ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές, την προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας, γιατί έχει έρθει η ώρα για μεγάλες ανατροπές. Ανατροπές σ' ένα σύστημα που ανέχεται την ατιμωρησία, επιβραβεύει την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και δεν δημιουργεί συνθήκες για να ξεδιπλωθεί η δημιουργικότητα του Έλληνα, ν' αυξηθεί ο πλούτος σ' αυτή τη χώρα και να διανέμεται βέβαια και πιο δίκαια.



***



Επιστρέφω τώρα στο μείζον θέμα των ημερών, που είναι βέβαια οι πυρκαγιές. Χθες, όπως είδατε, υπήρξε μια παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στην παρέμβαση αυτή, εξήγησε ο Πρόεδρος τη στάση του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες και, βέβαια, είπε πως είναι η ώρα ν' αναζητήσουμε τις ευθύνες.

Αναφέρθηκε σ' ένα τριπλό καθήκον: Πρώτον, ν' αξιολογηθούν τα αίτια και να καταλογισθούν οι ευθύνες γι' αυτή τη σύγχρονη τραγωδία. Κι εδώ βεβαίως, θύμισε αυτό που θυμόμαστε όλοι μας, που είναι ότι το 2007, σε μια αντίστοιχη τραγωδία, δεν υπήρξε καν πόρισμα για να μάθουμε τι ακριβώς έφταιγε.

Δεύτερον, να υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και της παραγωγικής βάσης που καταστράφηκε. Και τρίτον, να κάνουμε τις απαραίτητες ριζικές τομές, που θα αποκλείσουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.

Γιατί είναι απολύτως σαφές ότι η τραγωδία των τελευταίων ημερών πρέπει ν' αποτελέσει το τέλος μιας εποχής. Πρέπει να είναι η απαρχή μιας διαφορετικής λογικής για τη διαχείριση του περιβάλλοντός μας, για τη διαχείριση μεγάλων καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές. Μίλησε λοιπόν για μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης, για ένα σχέδιο διάσωσης στην Αττική, όπου βεβαίως οι ορεινοί όγκοι πρέπει και θα είναι δάσος, στο πλαίσιο μιας πολιτικής πράσινης ανάπτυξης.

Με βάση αυτό το πλαίσιο το οποίο έθεσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχαμε σήμερα μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου, την οποία παρακολουθήσατε, από τους αρμόδιους πολιτικούς εκπροσώπους, τον κ. Καστανίδη και τον κ. Κουβέλη, μία πιστεύουμε νηφάλια και εμπεριστατωμένη κριτική των πεπραγμένων, και θα ακολουθήσουν, την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Αττικής.



***



Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι και να είναι σαφές σε όλους: Είναι υποχρέωσή μας να ελέγχουμε την κυβέρνηση. Όπως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κυβερνά. Η υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση για τα λάθη και για τις παραλείψεις της. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να προστατεύει την περιουσία των πολιτών και το περιβάλλον, κάτι που δεν καταφέρνει πάρα πολύ καλά.

Υποχρέωση δική μας είναι, όταν κάτι δεν πάει καλά, να το λέμε. Να μη συγχέει κανένας τη στάση μας κατά τη διάρκεια της φωτιάς, που ήταν μια στάση συμπαράστασης στη δουλειά που γινόταν από τους πυροσβέστες, από τους εθελοντές κι από τους κατοίκους, με το αυτονόητο καθήκον μας να μιλήσουμε αφ' ότου έσβησαν οι φωτιές.

Αυτά τα οποία ακούμε από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου κι από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είναι όχι απλώς απαράδεκτα, αλλά προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών.

Ακούσαμε σήμερα απ' τον κ. Αντώναρο ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει το λαϊκισμό στο DNA του».

Η Νέα Δημοκρατία, στο δικό της DNA, έχει την ανικανότητα, έχει τη φαυλότητα, έχει την αναλγησία.

Έχουν σβήσει οι φωτιές και δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να πει μια συγνώμη, να πει «κάτι δεν έγινε καλά ρε παιδιά, έπρεπε να είχαμε κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά». Κανένας δεν είχε το πολιτικό θάρρος να βγει και ν' αναλάβει ευθύνες, κανένας δεν είχε το φιλότιμο να το κάνει αυτό. Και έχουν το θράσος σήμερα να βγαίνουν και να επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί, έχουν καταλάβει ποιος έχει τις ευθύνες και κρίνουν πάρα πολύ αυστηρά αυτή την κυβέρνηση.



***



Ολοκληρώνω με μια αναφορά σ' ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός σήμερα, που είναι το θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ. Είχαμε έναν νεκρό και 4 τραυματίες. Κατ' αρχάς, να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου, τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και στις οικογένειές τους, και να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά.

Να θυμίσω ότι στις 2 Αυγούστου είχαμε, μετά από ένα παρόμοιο θανατηφόρο ατύχημα, εκδώσει μια ανακοίνωση την οποία ολοκληρώναμε λέγοντας: «Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει άμεσα να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το σημερινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη». Δεν έχει καν κλείσει ο μήνας κι έχουμε άλλο ένα θανατηφόρο ατύχημα στην ίδια επιχείρηση.

Ποιος θ' απολογηθεί γι' αυτό στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του; Είναι προφανές ότι εδώ και χρόνια, μ' αυτή την κυβέρνηση, η εταιρεία αυτή έχει αφεθεί στην τύχη της, έχει καταληστευτεί και είναι προφανές ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις αρχές ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι, πριν από μία εβδομάδα, είχαν προειδοποιήσει για το σημερινό ατύχημα, είχαν προειδοποιήσει και παρ' όλα αυτά συνέβη, διότι κανένας δεν έδωσε σημασία. Η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι θυσία στο βωμό της ιδιωτικοποίησης αυτής της εταιρείας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, μετά και την κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική εάν θεμελιώνετε αίτημα για πρόωρες εκλογές με βάση αυτή την κριτική σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αίτημα για πρόωρες εκλογές έχει θεμελιωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Κατ' αρχήν να σας ρωτήσω εάν εσείς συνδέετε τα δύο τραγικά συμβάντα στη «ΛΑΡΚΟ», πριν ένα μήνα περίπου και σήμερα, με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά. Δεν λέω ότι έγιναν εξαιτίας, αλλά το γεγονός ότι έχει αφεθεί στην τύχη της μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί, προφανώς μπορεί να έχουμε και άλλα ατυχήματα μέχρι να βρεθεί ο καινούργιος ιδιοκτήτης.

Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι αν εσείς σαν ΠΑΣΟΚ συμφωνείτε στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ή ζητάτε να σταματήσει τώρα η διαδικασία αυτή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το δεύτερο, εμείς έχουμε μιλήσει για ένα δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και σ' αυτό μένουμε.

Ως προς το πρώτο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε αν δεν κάνω λάθος 4 ή 5 νεκρούς στην επιχείρηση αυτή. Έχουμε μία συστηματική απαξίωσή της και είναι προφανές ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.

Το αν αυτό γίνεται για να οδηγηθεί η εταιρεία σε ιδιωτικοποίηση ή όχι, μένει να κριθεί. Εμείς, πάντως, παρατηρούμε ότι αυτή τη στιγμή, στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και ενόψει ιδιωτικοποίησης, έχουμε αυτά τα συμβάντα και γι' αυτά δεν απολογείται κανένας.

ΣΤ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες λάβατε την απάντηση των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Πώς την σχολιάζετε, κ. εκπρόσωπε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, είναι μια απάντηση σε ένα πολύ - θα έλεγα - κανονικό τόνο και, το λέω αυτό, γιατί τις ημέρες που στείλαμε την επιστολή, είχαν ακουστεί από διάφορες πλευρές διάφορα τραγελαφικά για την επιστολή μας.

Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει το ορθό της κίνησής μας. Με την απάντηση αυτή, είναι σαφές ότι προκύπτει, ότι ο κ. Χριστοφοράκος ή τουλάχιστον οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου δεν μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία. Για μας, είναι αρκετά σαφές αυτό.

Και επαναλαμβάνουμε το ερώτημα, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν σήκωσε αυτό το γάντι, πράγμα που κάναμε εμείς. Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αναρωτιέμαι πώς αισθάνεται η Νέα Δημοκρατία.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς κρίνετε κ. εκπρόσωπε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους πυροπαθείς και για την περιοχή γενικότερα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόβλημα πάντα με την αναγγελία των μέτρων δεν είναι απλώς να κρίνει κανείς κατά πόσο κάποια απ' αυτά είναι σωστά ή όχι. Κάποια απ' αυτά είναι αυτονόητα: η αναδάσωση, οι αποζημιώσεις. Αλίμονο εάν δεν έβγαινε η κυβέρνηση την επόμενη μέρα να τα ανακοινώσει αυτά.

Το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία. Και αυτή η κυβέρνηση έχει πλέον απολέσει την αξιοπιστία της, μεταξύ άλλων και για θέματα πυρκαγιών, πριν από δύο χρόνια, το 2007, καθώς βλέπουμε τι συνέβη στη συνέχεια στις πληγείσες περιοχές.

Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη, ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει το τιτάνιο έργο αναδάσωσης της Αττικής, προστασίας του περιβάλλοντός της, προστασίας των ορεινών όγκων, πραγματικού ελέγχου των καταπατήσεων. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε σ' αυτή την κυβέρνηση.

Γ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Στη χθεσινή του παρέμβαση ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο ότι πρέπει να αλλάξει η εποχή κλπ. Υπάρχουν δημοσιεύματα όλες αυτές τις μέρες που αποδεικνύουν, ότι και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια πολιτική δασών τέτοια που επέτρεψε καταπατήσεις, πυρκαγιές ενδεχομένως κλπ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο, δηλαδή έχετε να πείτε κάτι για την πολιτική που έχετε ακολουθήσει;

Και ένα δεύτερο συναφές: Στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος περιλαμβάνεται και η επιχειρηματικότητα στα δάση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, να ξεκινήσω από το τελευταίο. Η σύντομη και εύκολη απάντηση είναι, προφανώς, όχι. Επιχειρηματικότητα στα δάση, όχι. Το δάσος είναι δάσος και πρέπει να παραμείνει δάσος.

Τώρα, ως προς το πρώτο. Να κάνουμε μια διάκριση. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, δηλαδή την έλλειψη πρόληψης και την αναποτελεσματική καταστολή. Νομίζω πως κάθε πολίτης έχει καταλάβει πολύ καλά, ότι το 2004 παραδόθηκε μία Πυροσβεστική και ένας κρατικός μηχανισμός, σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' αυτή όπου είναι σήμερα, ότι διαλύθηκε με άλλα λόγια τα τελευταία χρόνια, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις πυρκαγιές αυτές.

Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας, πλην ίσως του κ. Αντώναρου και γενικώς της κυβέρνησης, που να έχει αμφιβολίες γι' αυτό. Και μερικοί και μέσα από την κυβέρνηση, κι αυτοί το πιστεύουν.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και των κανόνων που ισχύουν είναι πολύπλοκο. Το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του πήραν μία σειρά από μέτρα για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν ακριβώς αυτή την προστασία και να μειώσουν τις καταπατήσεις.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα σωστά. Και σίγουρα, είναι εντελώς διαφορετική η σημερινή κατάσταση, εντελώς διαφορετική η πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η Αττική, εντελώς διαφορετικό το σημερινό περιβάλλον στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Σε ένα νέο περιβάλλον, χρειάζονται και νέες πολιτικές.

Εμείς, γι' αυτές τις νέες πολιτικές μιλάμε, και αυτές θα προτείνουμε τις επόμενες μέρες, και αυτές εντάσσονται σε μία λογική που έχουμε εδώ και καιρό κάνει κεντρικό στοιχείο του προγράμματός μας, που είναι η πράσινη ανάπτυξη.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Στις σημερινές του συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου απ' ό,τι μάθαμε και καταλάβαμε, άκουσε και κάποια αιτήματα των εκπροσώπων των κλάδων. Ποια είναι η τοποθέτησή του απέναντι για παράδειγμα στο αίτημα για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ή τα συναφή που είπε ο κ. Αρμενάκης;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα έχετε τις συγκεκριμένες θέσεις μας για όλα τα αιτήματα των φορέων αυτών, ακούγοντας την τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και, βεβαίως, τις απαντήσεις που θα δώσει στη συνέντευξη Τύπου.

Εγώ γενικώς να πω, ότι η θέση μας για πολλά απ' αυτά τα ζητήματα, είναι γνωστή από το παρελθόν. Δεν είμαστε για παράδειγμα υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές και δεν έχει αποδειχθεί ότι η επέκταση του ωραρίου το Σάββατο μέχρι τις 8 έχει βοηθήσει.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο γύρω από την λειτουργία του εμπορίου, έχουμε επιχειρηματολογήσει γι' αυτό, έχουμε κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, και οι αρμόδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι, είμαι σίγουρος ότι, θα είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε ορισμένα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόθεση, τουλάχιστον αυτό λένε τα δημοσιεύματα, του Ανακριτή που κάνει την έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία που φέρεται ο κ. Χριστοφοράκος να κατέθεσε στη Γερμανική Δικαιοσύνη εμπλέκοντας το μακαρίτη Βαρθολομαίο και τον κ. Γείτονα.

Το ΠΑΣΟΚ επ' αυτού έχει να κάνει κάποιο σχόλιο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υποθέτω πως αναφέρεστε σε κάτι που διάβασα κι εγώ σε κάποιο blog.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, υπάρχουν και χθεσινά και προχθεσινά δημοσιεύματα του δικαστικού ρεπορτάζ, ότι ο Ανακριτής θα διαβιβάσει στη Βουλή, αφού εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τα νέα στοιχεία, τα οποία τίθενται στη διάθεσή του, το γράψανε Κυριακάτικες εφημερίδες δηλαδή, από την πλευρά της Γερμανικής Δικαιοσύνης εικάζω.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι ενδιαφέρον αυτό που λέτε, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει τη διερεύνηση της περιόδου μετά το 2004, κάτι που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί πεισματικά. Να θυμίσω ότι τρεις φορές έχει αρνηθεί την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχουμε υποβάλει.

Εμείς έχουμε μία θέση αρχής και είναι: όλα στο φως. Είμαστε ανοιχτοί και επιθετικοί σε όλα. Αυτή, λοιπόν, είναι και η στάση μας απέναντι σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Εδώ είμαστε, είμαστε ανοιχτοί σε όλα και ζητάμε τη διερεύνηση για όλες τις περιόδους.

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Στις πολιτικές που υπόσχεστε για την προστασία των δασών να υποθέσουμε ότι περιλαμβάνεται και το γκρέμισμα αυθαιρέτων ή αυστηρά πρόστιμα στους καταπατητές δασικών εκτάσεων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Περιλαμβάνεται η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τα αυθαίρετα. Άρα, ναι.

Ευχαριστώ πολύ.

Read more...

Δήλωση Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με το σημερινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ




Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη ΛΑΡΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μέσα σε 24 μέρες, είναι η δεύτερη φορά που θρηνούμε νεκρό από εργατικό ατύχημα, αλλά και βαρύτατους τραυματισμούς εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Ήδη, από το πρώτο συμβάν, έπρεπε έγκαιρα να είχε επιληφθεί του θέματος η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας και πέρα από την επιβολή ποινών ή προστίμων, έπρεπε να είχαν επιβληθεί άμεσα στην επιχείρηση τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο ατύχημα.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης να μας ενημερώσει για το ποιες ενέργειες έγιναν από τις 2 έως τις 24 Αυγούστου.

Αυτό το νέο τραγικό εργατικό ατύχημα αποδεικνύει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταρρακωθεί σε τέτοιο βαθμό από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε αδυνατεί να παίξει το ρόλο του.

Η χώρα πρέπει να κάνει σημαντικά και δραστικά βήματα για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες του ατυχήματος, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και άμεση απόδοση ευθυνών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και στους οικείους τους.




Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM»




ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ και ΓΙΩΡΓΟ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗ
TETAΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009


Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Σπύρο Κουβέλη, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για θέματα περιβάλλοντος, γιατί πρέπει να τον αποδεσμεύσουμε και άμεσα, σε πολύ λίγη ώρα μαζί με τον κ. Χάρη Καστανίδη, τον υπεύθυνο για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης έχουν μια συνέντευξη Τύπου και θέλουμε να μας δώσει μια πρόγευση από αυτά τα οποία θα πουν.

Καλό μεσημέρι κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας. Καταλαβαίνετε πόσο πολύ σας αγαπώ για να καταφέρουμε να τα πούμε τώρα..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί είναι 5 λεπτά πριν αρχίσει η συνέντευξη. Κύριε Κουβέλη, δώστε μιας μια πρόγευση τι πρόκειται να πείτε, γιατί αυτή η έκτακτη συνέντευξη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τρία βασικά πράγματα, όπως μίλησε κι εχθές με την ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Το πρώτο είναι ότι πρέπει να γίνει μια αποτίμηση της ίδιας της καταστροφής, του τι έχει συμβεί γιατί έχει σημασία να ξέρουμε τι χάθηκε ώστε να μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε, το δεύτερο είναι η αποτίμηση των ευθυνών, δηλαδή γιατί ξαναείδαμε αυτή την καταστροφή μετά από δυο χρόνια που είχαμε ζήσει την τεράστια την τεράστια καταστροφή, και οικολογική και κοινωνική με τις πυρκαγιές του 2007, το τρίτο και σημαντικότερο είναι οι δεσμεύσεις και οι κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ για να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα, και στο αντικείμενο της πυροπροστασίας, της πρόληψης και της πυρόσβεσης, αλλά και σε μια ευρύτερη πολιτική με προστασία του περιβάλλοντος των δασών και διαφορετική προσέγγιση στη χωροταξία και στην Πολεοδομία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να μείνουμε κατ' αρχήν στο δεύτερο, στην αποτίμηση των ευθυνών. Τι δεν πήγε καλά κ. Κουβέλη κατά τη γνώμη σας;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με απλά λόγια τίποτε δεν πήγε καλά. Όλα αυτά που θα έπρεπε να έχουμε σχεδιάσει μετά το 2007 σε θέματα συντονισμού των Υπηρεσιών και των δυνάμεων που εμπλέκονται, σε θέματα πρόληψης κατ' αρχήν, πολύ πριν φθάσουμε στο να κυνηγάμε τη φωτιά, στο να την έχουμε προλάβει αλλά επίσης και σε θέματα του με ποιον τρόπο κινείται όλος αυτός ο μηχανισμός, γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο μηχανισμός αντί να κινείται με γνώση και με συνέπεια κινείται με βάση κατευθύνσεις πολιτικές –αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Και βέβαια μαζί μ’ αυτό να υπολογίσουμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο μηχανισμό, σε μέσα πυρόσβεσης, σε ανθρώπους και σε ανθρώπινο δυναμικό..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντα με πολιτικές κατευθύνσεις όμως κινείται αυτή η ιστορία κ. Κουβέλη..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, μόνο που αυτό δεν είναι σωστό. Ξέρετε, το να είναι θέμα απόφασης ενός Υπουργού πού θα στείλει τ’ αεροπλάνα τη στιγμή που, δεν ξέρω αν είναι σε θέση να έχει και την επιχειρησιακή γνώση και την ενημέρωση, είναι λάθος, αυτό δε συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Μόνο στην Ελλάδα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί, έχετε εσείς συγκεκριμένες καταγγελίες, δηλαδή ότι το συντονισμό και το πού θα σταλούν τ’ αεροπλάνα την έκανε ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μαρκογιαννάκης;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα αυτό έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες από Δημάρχους περιοχών που είπαν ότι μετά από έκκληση και επικοινωνία με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό, ήρθαν τ’ αεροπλάνα.

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι συμπέρασμα όμως κ. Κουβέλη. Αν θυμάμαι καλά τη Δευτέρα το πρωί βγήκε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι από τον Υπαρχηγό πέρασε τον Αρχηγό η διάθεση του εναέριου υλικού που υπάρχει κτλ. Δηλαδή σα να άλλαξε κάτι στο συντονισμό μέσα στην Πυροσβεστική.

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Σας λέω μια λεπτομέρεια που έχει αξία. Στη μάχη επάνω δεν αλλάζεις στρατηγό συνήθως..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς, πάνω στη μάχη κατ' αρχήν δεν αλλάζεις στρατηγό και γι’ αυτό λέω ότι το πιο κρίσιμο σε διαχείριση τέτοιων περιστάσεων είναι ότι πρέπει να έχεις μια πάρα πολύ αυστηρή, σαφή και ξεκάθαρη διαδικασία για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Κουβέλη, να εκμεταλλευθούμε λίγο και τις πολύ καλές σας γνώσεις στα περιβαλλοντικά θέματα: Ποια θα είναι η ζωή μας την επόμενη μέρα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σύμφωνα όχι μόνο με τη δική μου γνώση αλλά κυρίως με αυτά που λένε πολύ πιο μεγάλοι γνώστες και άνθρωποι που σέβομαι για την επιστημονική τους γνώση, φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ δύσκολες χρονιές, δύσκολα καλοκαίρια απ’ τη μια πλευρά γιατί αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις στις θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και βέβαια μην ξεχνάμε ότι μετά από μια πυρκαγιά ακολουθούν και τα πολύ έντονα φαινόμενα των πλημμυρών κτλ.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και τι πρέπει να γίνει για να τα προλάβουμε όλα αυτά; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: κατ' αρχήν χρειάζονται τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού των πλημμυρικών φαινομένων κτλ.. Ανακοινώθηκαν χτες κάποια και προφανή από την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε μια πολύ πιο εντατική προσπάθεια. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΤΕΕ, μέσα στην προηγούμενη χρονιά είδαμε μόλις 10.000 στρέμματα αναδασωμένα τη στιγμή που μόνο πρόπερσι είχαμε 60.000 στρέμματα μόνο στην Πάρνηθα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε όμως, κι όπου γίνονται αναδασώσεις κ. Κουβέλη, μετά δεν επαρκεί το νερό, είναι εθελοντικές, είναι αποσπασματικές, δεν είναι επαγγελματικές αναδασώσεις. Δηλαδή κάποιος ν’ αναλάβει μετά να ποτίζει κι αυτά τα δέντρα. Τα μισά ξεραίνονται στην πορεία ..

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Να πούμε και την πρόταση του κ. Δούκα; Μας είπε χθες ο κ. Δούκας ν’ ανατεθούν οι αναδασώσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ξέρετε, ο συντονισμός και η προστασία των δασών δεν είναι μόνο στη διάρκεια της πυρόσβεσης. Είναι πριν, στην πρόληψη, είναι και στην αποκατάσταση μετά. Και νομίζω ότι εκεί αν μπορέσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τις δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντικούς Οργανισμούς που μπορούν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο…

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ναι αλλά τώρα μπορεί κάποιος να σας πει ότι όπου το Δημόσιο ιδίως έχει να κάνει με συνεργασίες μεταξύ περιουσιών του Δημοσίου, τα κάνει μπάχαλο.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό δε σημαίνει ότι είναι, «πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι». Δεν πηγαίνει έτσι με το Δημόσιο. Νομίζω ότι αν σχεδιάσουμε σωστά τη δουλειά μας, ίσα-ίσα το Δημόσιο έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και εργαλεία να το κάνει σωστά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Χθες ερωτήθηκε ο κ. Αντώναρος στο briefing αν ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος που ν’ αναλάβει όλη αυτή την ευθύνη γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Είπε λοιπόν ο κ. Αντώναρος ότι δε χρειάζεται, μια χαρά τα κάνει όλα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς επειδή δε συμφωνούμε εμείς έχουμε ταχθεί σε επίπεδο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τι αρμοδιότητες όμως; Γιατί φοβόμαστε πια μήπως η γραφειοκρατία εξαπλωθεί αντί να μειωθεί με τη δημιουργία κι ενός άλλου Υπουργείου.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θέλουμε ένα Υπουργείο το οποίο έχει και συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία αλλά κυρίως μπορεί να μαζέψει αυτές τις αρμοδιότητες που έχουν διαχυθεί σε πάρα πολλές πλευρές όπως είναι η Δασική Υπηρεσία, όπως είναι η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που δυστυχώς ο χρόνος δε μου επιτρέπει να σας πω περισσότερα..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα την παρακολουθήσουμε και τη συνέντευξη. Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία που είχαμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Read more...

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βουλευτή Χ. Καστανίδη, με θέμα: "Πυρκαγιές στην Αττική" (26/8/2009)



ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009


Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Τα γεγονότα των ημερών είναι σε όλους γνωστά. Είναι κοντά μας ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικών, ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος θα ξεκινήσει και κατόπιν ο Σπύρος Κουβέλης Πολιτικός Εκπρόσωπος για θέματα Περιβάλλοντος.

Κύριε Καστανίδη, έχετε το λόγο.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, ζούμε μια νέα τραγωδία που αφορά τον δασικό μας πλούτο το 2009. Και ζήσαμε έναν όλεθρο το καλοκαίρι του 2007. Μέσα σε δύο χρόνια υπήρξε μια απίστευτη οικολογική καταστροφή με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τη ζωή μας.

Το 2007 κάηκαν περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα δασικού πλούτου. Μέχρι στιγμής το 2009 έχουν καεί πανελλαδικά 300.000 στρέμματα δασικού πλούτου, από τα οποία πάνω από 210.000 στην Αττική. Η Αττική δέχτηκε φέτος ένα αποφασιστικό πλήγμα σε βάρος της ζωής των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Ζώντας αυτές τις δύο τεράστιες οικολογικές καταστροφές έχουμε την υποχρέωση μόνο τους Δασοπυροσβέστες, τους εθελοντές, τους χειριστές των πτητικών μέσων και τους πολίτες που προσπάθησαν να επαινέσουμε.

Εγκαλούμε και κατηγορούμε την Κυβέρνηση ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για τα δύο τεράστια οικολογικά εγκλήματα το 2007 και το 2009 σε βάρος του δασικού μας πλούτου.

Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη, διότι συμπεριφέρθηκε σαν να μην συνέβη τίποτε το 2007. Δεν διδάχθηκε τίποτε από τον όλεθρο του 2007, δεν πήρε κανένα μέτρο, δεν σχεδίασε καμία πολιτική παρά τις προειδοποιήσεις αρμοδίων οργάνων, δεν συνετίστηκε και έτσι οδηγήθηκε μοιραία, αναποτελεσματική και καταστροφική στην νέα πυρκαγιά, στο νέο όλεθρο του 2009.

Τις βαριές ευθύνες της Κυβέρνησης θέλουμε σήμερα να τεκμηριώσουμε μαζί με τις προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει.

Πρώτον, νωρίς ήδη από τον Δεκέμβριο του 2006 ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την επισήμανση ότι η αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας προϋποθέτει την γρήγορη σύνταξη και επισημοποίηση και δημοσίευση των δασικών χαρτών στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης να συνταγεί Δασολόγιο.

Παρά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2006 για την ανάγκη σύνταξης και έκδοσης των δασικών χαρτών μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε που να μας έχει κάνει σοφότερους γι’ αυτό το θέμα.

Δεύτερον, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 για τις οποίες θρηνήσαμε όχι μόνο το δασικό μας πλούτο, αλλά ζημίες περιουσιακές και κυρίως ανθρώπινες ζωές, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε σε επιστήμονες να συντάξουν μελέτη για τις πυρκαγιές στη νότια ζώνη της Ευρώπης όπου είναι και οι μεγάλες απώλειες και φυσικά και για την Ελλάδα.

Το πόρισμα αυτό ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2008 και είναι αποκαλυπτικό για τα στοιχεία που δίδει, καθώς είναι αποκαλυπτικό και για τις τεράστιες ευθύνες της κυβερνητικής απραξίας και της έλλειψης κυβερνητικού σχεδιασμού.

Επισημαίνω τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεκριμένα της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι λέει το πόρισμα αυτό.

Επισημαίνει ότι για 7 ολόκληρα χρόνια από το 2000 μέχρι και το 2006, συμπεριλαμβανομένου του 2000 ως έτους εκκινήσεως και συμπεριλαμβανομένου επίσης ως έτος λήξεως το 2006, για 7 ολόκληρα χρόνια, οι καμένες ελληνικές δασικές εκτάσεις αντιστοιχούσαν μόλις στο 6% των συνολικά καμένων εκτάσεων της Ευρώπης.

Επαναλαμβάνω οι καμένες δασικές ελληνικές εκτάσεις αντιστοιχούσαν για 7 χρόνια στο 6% των συνολικά καμένων εκτάσεων της Ευρώπης. Μόλις το 2007 σε ένα καλοκαίρι όταν κάηκαν περίπου 1 εκατομμύρια στρέμματα ελληνικού δάσους, οι καμένες ελληνικές δασικές εκτάσεις για ένα καλοκαίρι του 2007 ανήλθαν στο 55% των καμένων ευρωπαϊκών δασικών εκτάσεων.

Και παρά το γεγονός ότι σε ένα καλοκαίρι καταστρέφονται δασικές εκτάσεις που είναι το 55% των συνολικά καμένων ευρωπαϊκών εκτάσεων αυτή τη κυβέρνηση συνέχισε να αγοράζει αγρούς. Να κοιμάται, να μην παίρνει κανένα μέτρο, να μην αποφασίζει τίποτε σοβαρό, να μην έχει κανένα σχέδιο.

Επισημαίνει η ίδια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τι πρέπει να συμβεί και ποια είναι τα κολοσσιαία λάθη της κυβερνητικής πολιτικής. Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές καταστολής και δεν δίδεται καμία βαρύτητα στις πολιτικές πρόληψης. Και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να έχει σχέδιο και να δαπανήσει χρήματα στις πολιτικές πρόληψης.

Ποιες είναι οι πολιτικές πρόληψης σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Είναι η διάνοιξη και η συντήρηση των δασικών οδών, είναι η διαμόρφωση και η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών μέσα στα δάση, είναι η φύλαξη και ο καθαρισμός των χώρων γύρω από τις χωματερές ή τους χώρους φύλαξης απορριμμάτων. Δηλαδή είναι η ανάγκη μιας διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι ο εξοπλισμός, είναι τα πυροπαρατηρητήρια στελεχωμένα για να μπορούν να παρατηρούν κλπ.

Η Κυβέρνηση παρά τη σαφή υπόδειξη και της ευθύνης, αλλά και της πρότασης για το τι πρέπει να συμβεί στον τομέα της πρόληψης δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο. Ούτε πυροπαρατηρητήρια προστίθενται ούτε οι δασικοί δρόμοι ανοίγονται και συντηρούνται όπως πρέπει να ανοιχτούν και να συντηρηθούν ούτε οι αντιπυρικές ζώνες διανοίγονται και συντηρούνται από τη στιγμή που η Δασική Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη γι’ αυτά έχει δραματική υποστελέχωση έχει δραματική έλλειψη προσωπικού και όπως επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη δε χρηματοδοτείται ακόμα και όταν υπάρχουν ώριμα έργα.

Η Κυβέρνηση για να σας δώσω να καταλάβετε την πλήρη ανυπαρξία της και την προχειρότητά της και το πελατειακό σύνδρομο από το οποίο διοικούνται οι πράξεις της. Η Κυβέρνηση διέθεσε για όλα αυτά για όλες τις δράσεις πολιτικής προστασίας για όλες τις πολιτικές πρόληψης και οι πολιτικές πρόληψης είναι πολλές διέθεσε στους δήμους για το 2009 εξήντα εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα εξήντα εκατομμύρια ευρώ τα 31.274.000 ευρώ τα μοίρασε υποτίθεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με δημοσιοποιημένη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα άλλα τριάντα περίπου εκατομμύρια τα διαχειρίστηκε αφανώς και κάτω από το τραπέζι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα 31.274.000 κατανέμονται ως εξής για να έχετε εικόνα του τρόπου κατανομής και των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Δήμος Αθηναίων παίρνει από την Κυβέρνηση από το πρόγραμμα αυτό 336.000 ευρώ για πολιτικές πρόληψης για οριζόντιες πολιτικές πολιτικής προστασίας και έχει να διαχειριστεί και καλώς το πήρε αυτό το ποσό ένα πολύ μικρό μέρος δασικής κάλυψης.

Το σύνολο των δεκατεσσάρων δήμων της Βορειανατολικής Αττικής εντός των ορίων των οποίων κάηκαν 213.000 στρέμματα πήραν περίπου 500.000 ευρώ. Αυτή είναι η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Επαναλαμβάνω 14 Δήμοι εντός των ορίων των οποίων κάηκαν 213.000 στρέμματα πήραν για πολιτικές πολιτικής προστασίας και πρόληψης περίπου 500.000 ευρώ. Όταν ο Δήμος Αθηναίων μόνος του πήρε για το ίδιο έτος το 2009 336.000 ευρώ. Για να δώσω και ένα άλλο παράδειγμα που δεν είναι στην «πυρίκαυστο ζώνη» σε εισαγωγικά η λέξη στη Βόρεια Ελλάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε ένα ποσό το οποίο είναι πενιχρό 84.000 ευρώ. Το σύνολο των πέντε Δήμων που έχουν άμεση πρόσβαση στο δάσος του Σεϊχσού δηλαδή ο Δήμος Συκεών ο Δήμος Πεύκων ο Δήμος Πανοράματος ο Δήμος Τριανδίας και ο Δήμος Αγ. Παύλου πήρε 88.000 ευρώ πήραν όλοι μαζί 88.000 ευρώ.

Το δεύτερο πόρισμα το δεύτερο συμπέρασμα της αποφασιστικής αυτής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι υπάρχουν πολλά λάθη στην πολιτική καταστολής. Επισημαίνει το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια διότι υπάρχουν πολλά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης και από αέρος και από ξηράς και ότι υπάρχει προφανής έλλειψη συντονισμού και στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και μεταξύ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής Υπηρεσίας.

Δίδει ένα παράδειγμα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πολιτική της αντιπυράς δηλαδή της ανακοπής μιας πυρκαγιάς με ελεγχόμενη πολιτική αντιπυράς μέσα το δάσος μπορεί να την κάνει η Δασική Υπηρεσία. Η Δασική Υπηρεσία όμως δεν έχει προσωπικό και την ίδια ώρα το προσωπικό της πυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος γνωρίζει τι σημαίνει να σβήνει αστική πυρκαγιά αλλά όχι δασική πυρκαγιά. Άρα θα έπρεπε να ληφθούν και εκεί μέτρα. Μέτρα αύξησης του προσωπικού μέτρα συντονισμού μεταξύ Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Διαφορετική πολιτική καταστολής αλλά και πάλι η Κυβέρνηση παρά τις επισημάνσεις από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο.

Τον Ιούλιο του 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί και πάλι ευθέως την Κυβέρνηση. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέπτεται την καμένη Εύβοια για να δει πώς πάνε οι πολιτικές ανόρθωσης της περιοχής και τι γίνεται με τους κατοίκους. Η Εύβοια όπως θυμάστε το 2007 επίσης επλήγη. Τον Ιούνιο του 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές της Ευβοίας. Συναντάται με αρμοδίους φορείς από την Πυροσβεστική μέχρι τους πολίτες από την αστυνομία μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και συμπεραίνει σε ένα έγγραφο – κόλαφο για την Κυβέρνηση ότι δε διατίθενται κονδύλια στη Δασική Υπηρεσία για να κάνει μέτρα πρόληψης. Ότι δε δίδονται επαρκής χρηματοδοτήσεις και προς τη Δασική Υπηρεσία και προς τους ΟΤΑ για να συλλέξουν την περίφημη και επικίνδυνη βιομάζα. Διότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο κοπής των χόρτων που υπάρχουν μέσα στα δάση. Είναι μια εύφλεκτη ύλη που αναμεταδίδει με τρομακτικούς ρυθμούς τους κινδύνους και επεκτείνει τη φωτιά.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη συλλογή της βιομάζας λέει ο Συνήγορος του Πολίτη και αναφέρεται στη μαρτυρία αξιωματικού του πυροσβεστικού που δηλώνει ότι από αέρος πετώντας και παρατηρώντας τα δάση επειδή δε γίνεται συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και του δασικού οδικού δικτύου οι δασικές εκτάσεις συνενώνονται και σκεπάζουν και τους δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Αυτό παρακαλώ είναι έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη τον Ιούλιο του 2008. Και είναι έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση. Και ζητάει μέτρα υποδεικνύει συγκεκριμένα πράγματα.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κοιμάται. Εξακολουθεί να δείχνει παντελή αδιαφορία. Εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι είναι αγρίως ανεύθυνη και βασανιστικά αναποτελεσματική. Αναφέρομαι μόνο σε τρία πολύ σοβαρά έγγραφα – προειδοποιήσεις από το 2006 για τους δασικούς χάρτες του Συνηγόρου του Πολίτη. Από το Φεβρουάριο του 2008 είναι θεμελιώδες αυτό το έγγραφο με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποδεικνύει ευθύνες και υποδεικνύει και λύσεις και τον Ιούλιο του 2008 νέο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που υποδεικνύει επίσης ευθύνες και υποδεικνύει και λύσεις.

Η Κυβέρνηση καθεύδει. Να γιατί ισχυριστήκαμε ότι σαν να μη συνέβη τίποτα το 2007 για την Κυβέρνηση δε διδάχτηκε δε συμπέρανε δε σχεδίασε δεν πήρε κανένα μέτρο και άβουλη μας οδήγησε στην καταστροφή του 2009. Και μερικά πρόσθετα στοιχεία. Για να δούμε την έλλειψη του συντονισμού και της ορθής διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ημέρα που ξέσπασε στη θέση Σέσι η φωτιά στο Γραμματικό, μια μικρή εστία περίπου 100 μέτρων, απουσίαζε σε άδεια και ο Περιφερειακός Διοικητής της Ανατολικής Αττικής και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης, στα όρια του οποίου υπάγεται η πληγείσα περιοχή.

Και αυτό συμβαίνει όταν ο βαθμός επικινδυνότητας της περιοχής είναι 4. Όταν λοιπόν ο βαθμός επικινδυνότητας μιας περιοχής είναι στο 4, δεν είναι σωστό από άποψη διοικητική ν’ απουσιάζει και ο Διοικητής της Ανατολικής Αττικής, ο Πυροσβεστικός Περιφερειάρχης και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης.

2) Όλα χάθηκαν τις πρώτες ώρες, όταν μπορούσε να ελεγχθεί το μέτωπο της φωτιάς που ήταν μόλις 100 μέτρα. Υπήρξαν λανθασμένοι υπολογισμοί αλλά δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε γι ‘αυτό.

3) Όταν, πριν από μερικούς μήνες, είχαμε εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συμβάσεις μίσθωσης των ελικοπτέρων μετά την περίφημη δήλωση ότι καθυστερήσαμε διότι η βροχή μας ευνοούσε, την οποία έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, έλεγε «μας ευνοούσε ο καιρός», θυμόσαστε τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, όταν λοιπόν εκφράσαμε την ανησυχία μας, η κυβέρνηση επετέθη στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους οικονομικούς όρους της σύμβασης.

Εμείς λοιπόν καλούμε και αυτή τη στιγμή να δώσει τα οικονομικά στοιχεία της σύμβασης για τα ελικόπτερα, να δώσει τα οικονομικά στοιχεία συγκριτικά με περασμένες χρονιές και να δώσει και τα οικονομικά στοιχεία συγκριτικά με άλλες χώρες.

Επιπροσθέτως: 28 Μαΐου του 2008 η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον συζητά τις πολιτικές πρόληψης και προστασίας των δασικών μας οικοσυστημάτων. Σε αυτή τη συζήτηση, καλούνται όλοι οι επικεφαλής Συνδέσμων, π.χ. ο επικεφαλής του Συνδέσμου Προστασίας της Πεντέλης, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, καλούνται λοιπόν διάφοροι επικεφαλής οι οποίοι είναι συνήθως Δήμαρχοι.

Στη συνεδρίαση λοιπόν της Διακομματικής Επιτροπής για τις πολιτικές προστασίας των δασών, επισημαίνουν όλοι οι Δήμαρχοι ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ σημαντικά μέτρα, από τα μέτρα πρόληψης μέχρι τις πολιτικές γης. Οι δε Δήμαρχοι είναι εξαιρετικά αυστηροί. Καταγγέλλουν από βοσκούς μέχρι ακόμη και Δημάρχους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, από Πολεοδόμους μέχρι συμφέροντα Μονών, μέχρι συμφέροντα Συνεταιρισμών. Και ζητούν μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων να κηρυχθούν το Ποικίλο Όρος, το Αιγάλεω, ο Υμηττός, που είναι τελικά οι τελευταίοι πνεύμονες, ως εθνικοί δρυμοί.

Παρών στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της 28ης Μαΐου , ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος δεσμεύεται στο τέλος της συνεδρίασης ότι θ’ αναλάβει αμέσως την πρωτοβουλία η κυβέρνηση να κηρύξει τα τρία όρη ως εθνικούς δρυμούς και θα πάρει όλα τα μέτρα για τις πολιτικές πρόληψης. Έχει καεί στο σύνολό της σχεδόν η Αττική. Και οι κύριοι αυτοί που δεσμεύτηκαν να κάνουν όσα σας προανέφερα θα είχαν τη στοιχειώδη ευθύνη ν’ απολογηθούν και να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν όσα υποσχέθηκαν.

Δεν κήρυξαν ούτε το Ποικίλο Όρος ούτε το Αιγάλεω ούτε τον Υμηττό ως εθνικούς δρυμούς. Δεν έδωσαν τα χρήματα. Δεν έδωσαν στελέχη στη Δασική Υπηρεσία. Δεν έδωσαν τα χρήματα που αναγκαιούν για τις πολιτικές πρόληψης στους Δήμους.

Και κάτι ακόμη και μ’ αυτό τελειώνω, για να καταλάβουμε την ανυπαρξία κράτους, πολιτικής και συντονισμού: Λίγο πριν από τις καταστροφές και τον όλεθρο του καλοκαιριού του 2007, ο Σύνδεσμος της Δυτικής Αθήνας κάνει μια ημερίδα στην οποία ο Δασάρχης Αιγάλεω καταγγέλλει ότι δε μπορεί να συντηρήσει 200 χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών με 12.000 ευρώ. Είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της ημερίδας.

Ο Δασάρχης λοιπόν καταγγέλλει αυτό το 2007. Ότι για 200.000 δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες δεν μπορεί να κάνει τίποτε με 12.000 ευρώ. Η καταγγελία αξιοποιείται αμέσως από τον ΑΣΔΑ και τον Πρόεδρό του και ζητείται από τον παρόντα Νομάρχη κ. Σγουρό, να δοθεί έκτακτη ενίσχυση. Πράγματι, ο κ. Σγουρός αποφασίζει να δώσει 1.000.000 ευρώ. Και το δίνει αμέσως το 1.000.000 ευρώ. Αναλαμβάνει τότε η Δασική Υπηρεσία να εγκρίνει τις μελέτες που υπέβαλλε ο ΑΣΔΑ, ο Σύνδεσμος δηλαδή Δυτικής Αθήνας.

Από το 2007 μέχρι αυτή την ώρα ο ΑΣΔΑ δε μπορεί να αξιοποιήσει το 1.000.000 για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, διότι η υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία δεν έχει χρόνο για να εγκρίνει τις σχετικές μελέτες. Από το 2007..

Κλείνω με μια φράση: Δεν έχουμε την αξίωση να ζητήσουμε καμία ευαισθησία, καμία ευθύνη από μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδειχθεί, επαναλαμβάνω, βασανιστικά αναποτελεσματική και αγρίως ανεύθυνη. Ίσως, στο βάθος της συνείδησής τους να υπάρχουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης που αν διαθέτουν στοιχειώδες φιλότιμο θα μπορούσαν να βγουν, να εμφανιστούν ενώπιον της δημοκρατίας και ενώπιον του λαού για ν’ απολογηθούν γιατί τουλάχιστον γιατί δεν έκαναν μερικά πράγματα.

Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε. Κύριε Κουβέλη έχει το λόγο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου που είστε εδώ για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα.

Κατ' αρχήν θέλω να σας πω ότι έχοντας την εμπειρία του να είναι κανείς σ’ αυτές τις περιοχές που καίγονταν όλες αυτές τις μέρες, γιατί ήμουν κάθε μέρα εκεί, μέχρι κι εχθές που τελευταία φορά ανέβηκα στην Πεντέλη, θέλω κατ' αρχήν να ευχαριστήσω όλους αυτούς που έδωσαν μάχη για ν’ αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες, τους δασοπυροσβέστες, τους χειριστές των εναέριων μέσων, τους εθελοντές, τους πολίτες που ρίχτηκαν στη μάχη αυτή γιατί πραγματικά ο πόνος που σου δημιουργεί αυτή η καταστροφή είναι πολύ μεγάλος και πραγματικά νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, το έχει πει άλλωστε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης θέλω να εκφράσω και τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη σ’ αυτούς που επλήγησαν απο τη φωτιά. Και είναι πολλοί, όχι μόνο αυτοί των οποίων η περιουσία καταστράφηκε αλλά, ουσιαστικά είναι όλοι οι Έλληνες που αισθάνονται πολύ τραυματισμένοι, πολύ πικραμένοι, πολύ στενοχωρημένοι γιατί ξαναείδαν να γίνεται αυτό. Και πραγματικά θυμήθηκα πάλι χτες αυτό τον κόμπο που αισθανόμαστε όλοι στο στομάχι μας βλέποντας αυτή την καταστροφή.

Δε θα μπω πολύ στην κριτική ανά σημείο την οποία νομίζω πολύ επαρκώς έκανε ο συνάδελφός μου Χάρης Καστανίδης, αλλά θέλω να πω δυο πράγματα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κατ' αρχήν τα στοιχεία αυτής της πυρκαγιάς είναι από μόνα τους τρομακτικά. Το να έχουμε χάσει 214.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Αττική όταν τα προηγούμενα 10 χρόνια αυτός ο αριθμός συνολικά ανέρχεται σε 300.000, σημαίνει ότι μέσα σ’ αυτό το τριήμερο, η Αττική ουσιαστικά έχασε ότι δάσος της απέμενε.

Τα κομμάτια που έχουν μείνει είναι πολύ μικρά, είναι κάποια μικρά κομμάτια στον Υμηττό, κάποια στην πίσω πλευρά της Πεντέλης, αλλά ουσιαστικά έχουμε απολέσει το μεγαλύτερο κομμάτι πρασίνου που υπήρχε στην Αττική και μάλιστα έχει χαθεί όλο αυτό το κομμάτι που αποτελούσε την ασπίδα της Αττικής από το βόρειο άκρο της, το βορειοανατολικό άκρο της μέχρι και την ανατολική Αττική στις παρυφές των Μεσογείων ουσιαστικά, που αποτελούσε την ασπίδα για κλιματικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει όπως έχει ειπωθεί από πάρα πολλούς πολύ έγκριτους επιστήμονες αυτές τις μέρες, ότι επειδή ακριβώς ο βόρειος άνεμος που αναμένουμε κάθε καλοκαίρι να δροσίσει την πρωτεύουσα θα περνά πλέον από μια καμένη γη και όχι μέσα από δασικές εκτάσεις, πρώτον δε θα έχει συγκράτηση αερίων ρύπων και δεύτερον θα έρχεται με μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο από 2 μέχρι και 6 βαθμούς, κατ’ εκτιμήσεις έγκριτων επιστημονικών φορέων.

Πέραν αυτού, άλλου είδους επιπτώσεις που έχουμε έχουν να κάνουν με την ίδια τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ξέρουμε όλοι ότι η Αττική είναι μια ιδιαίτερα ελλειμματική περιοχή παρ’ όλο που φιλοξενεί περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας, ξέρουμε ότι εξαρτάται και από τους υδάτινους πόρους που υπάρχουν μέσα στην Αττική και βέβαια με αυτή την καταστροφή σημαίνει ότι η κατακράτηση νερών από τις δασικές εκτάσεις είναι πολύ μικρότερη, τα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούμε ν’ αναμένουμε και που δυστυχώς θα πρέπει ν’ αναμένουμε είναι πολύ μεγαλύτερα, ιδίως στην περιοχή που κατεβαίνει προς το ρέμα της Ραφήνας και όπου θα πρέπει να σπεύσει το κράτος για να εξασφαλίσει ότι δε θα δούμε και από εκείνη την πλευρά τα χειρότερα και βέβαια πρέπει επίσης ν’ αναφέρουμε ότι είναι ένα δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό χτύπημα και στην άγρια ζωή της περιοχής.

Το 2007 με την απώλεια της Πάρνηθας και κάποιων άλλων περιοχών που κάηκαν ήδη υπήρξε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα. Τώρα μ’ αυτή την απώλεια, αλλά και τις γύρω περιοχές όπως ήταν στις παρυφές του Κιθαιρώνα η πανίδα και η χλωρίδα βέβαια, αλλά κυρίως η πανίδα της περιοχής της Αττικής που είναι πολύ σημαντική δέχεται ένα πάρα πολύ καίριο πλήγμα.

Δύο ακόμα σημεία περιβαλλοντικά που έχουν σχέση με την καθημερινότητα και την υγεία των πολιτών, τα οποία θέλω να εκφράσω σαν ερωτήματα είναι, ότι παρ’ όλο που υπάρχει πρόβλεψη μέσα στη λειτουργία και στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν ακούσαμε καμία ενημέρωση για το ποιες ήταν οι αναμενόμενες επιπτώσεις και αν υπήρξαν και αν θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της Αθήνας για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τον καπνό που είχε κάτσει πάνω στην πόλη από τις πυρκαγιές όλες αυτές τις μέρες. Θέμα πρώτο, το οποίο περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει ευαισθησία και γνώση από την Κυβέρνηση να απαντηθεί.

Και θέμα δεύτερο, σε σχέση με όλη αυτή τη στάχτη, η οποία ήδη έχει μεταφερθεί και θα μεταφερθεί με τις πρώτες βροχές προς τους υδάτινους όγκους της περιοχής της Αττικής, αν θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα τεκμηρίωσης, καταγραφής, αν υπάρχει επιβάρυνση των ίδιων των υδάτινων πόρων και στα ρέματα και φυσικά στη λίμνη του Μαραθώνα.

Στο θέμα της κριτικής δεν θέλω να επεκταθώ, όπως είπα, γιατί το κάλυψε νομίζω απολύτως ο Χάρης Καστανίδης, το μόνο που θέλω να πω είναι, ότι είναι τόσο προφανές ότι δεν έμαθε τίποτα αυτή η κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές του 2007, γιατί σας θυμίζω και αξίζει να θυμηθούμε τη σύγκριση, ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια αβελτηρία χάσαμε την Πάρνηθα.

Θυμάστε ότι είχε ξεκινήσει μια πυρκαγιά από μία μικρή ουσιαστικά εφικτή να ελεγχθεί περίπτωση πυρκαγιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας, αμέλησε το κράτος, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και χάθηκε ο εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Εδώ είχαμε ακριβώς την ίδια περίπτωση, ξεκίνησε από μία μικρή πυρκαγιά που θα μπορούσε να είχε ελεγχθεί και δεν έγινε τίποτα.

Αναφέρθηκε ο Χάρης στα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πόρισμα που ζητήθηκε από εμάς μετά το 2007 από την Κυβέρνηση για το τι δεν είχε πάει καλά στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και που δεν είδαμε ποτέ στα συμπεράσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για να πιάσουμε τις χρόνιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες.

Η ευθύνη στην Κυβέρνηση για την ανυπαρξία οργάνωσης και πρόληψης καταγγέλθηκε και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και σήμερα από εμάς, θέλω μόνο να προσθέσω μία πολιτική ευθύνη που θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Και αυτή είναι μία πολιτική ευθύνη που απευθύνεται κυρίως στην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Θυμίζω, ότι όπως και το καλοκαίρι του 2007 που είχε μείνει να αιωρείται η συζήτηση για το άρθρο 24 με τραγικά αποτελέσματα στη δασική περιουσία της χώρας, φέτος το καλοκαίρι που είναι πάλι ένα προεκλογικό καλοκαίρι αφέθηκε να αιωρείται πάνω από την Αττική η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που αλλάζει πάρα πολλά δεδομένα.

Αφέθηκε να επικρέμεται και ο καθένας να μπορεί να έχει τις επιβουλεύσεις στη χρήση του χώρου όπως αυτές συζητιούνται μέσα στο Ρυθμιστικό Αθήνας. Αφέθηκε να αιωρείται η εξαγγελία για οδικούς άξονες που τέμνουν και κατατέμνουν ορεινούς όγκους. Και αφέθηκε βέβαια να αιωρείται και η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού.

Αυτά είναι τρία στοιχεία τα οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση με στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης για την προστασία των δασών δεν αφήνει να αιωρούνται σε ένα καλοκαίρι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για πυρκαγιές.

Πέραν όμως της κριτικής, όπως είχαμε δεσμευτεί ήδη από τις μέρες που υπήρχε η πυρκαγιά και είχαμε πει, ότι δεν θα κάνουμε καμία κριτική, είπαμε ότι η κριτική μας θέλουμε να οδηγήσει σε προτάσεις, σε προτάσεις οι οποίες θα έχουν σαν κύρια μέριμνα το να μην ξαναδούμε αυτή την κατάσταση.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η κατεύθυνση της ίδιας της πυροπροστασίας, πώς αντιμετωπίζουμε και προλαβαίνουμε την φωτιά. Και η δεύτερη πρόταση είναι οι πολιτικές προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος που πρέπει να αλλάξουν, γιατί όπως ειπώθηκε χθες από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, πρέπει εδώ πια να δούμε μία κόκκινη γραμμή, ως εδώ και μη παρέκει, για να αλλάξει η πολιτική προστασίας του δάσους.

Ξεκινάω από την πυροπροστασία όπου πολύ σύντομα θέλω να σας πω, ότι η μελέτη αυτή, η έρευνα που είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης για μας δεν ήταν ένα χαρτί που δεν έπρεπε να αξιοποιηθεί.

Και σας θυμίζω, ότι πέρσι πριν την έναρξη της επικίνδυνης περιόδου για την πυροπροστασία είχαμε καταθέσει και είχαμε παρουσιάσει και σ’ εσάς, μία σειρά από προτάσεις για την πρόληψη, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών αξιοποιώντας ακριβώς αυτή τη μελέτη που υπήρχε και τα συμπεράσματα από τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.

Είχαμε τότε πει και αναφέρομαι μόνο στο Μάιο του 2008, για την προηγούμενη περίοδο, ότι έπρεπε να εκπονηθούν άμεσα Εθνικό και Περιφερειακά Σχέδια Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Ούτε το 2008 τα είδαμε, ούτε το 2009.

Είχαμε πει, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, όπως έλεγε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πόρισμά της, δηλαδή τηλεπισκόπηση, δορυφορική παρατήρηση και συστήματα άμεσης ενημέρωσης για την εκδήλωση πυρκαγιών, ώστε να μπορεί να σβηστούν. Η πρόταση υπήρχε, δεν αξιοποιήθηκε.

Είχαμε μιλήσει για μακροπρόθεσμα μέτρα, για την ανάγκη αύξησης των πιστώσεων, για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης. Αυτές είναι προτάσεις που ισχύουν και σήμερα και είναι δυστυχώς ακόμα πιο επίκαιρες. Την ενδυνάμωση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας, όλα αυτά σα μέτρα πρόληψης.

Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη καταστολής, πυρόσβεσης ουσιαστικά, για αναδιάταξη της δομής του πυροσβεστικού συστήματος και εκπαίδευση των στελεχών για να μπορούν και να ξέρουν πως αντιμετωπίζεται η δασική πυρκαγιά, η οποία όλοι πλέον έχουμε μάθει ότι είναι πάρα πολύ διαφορετική από μία πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό, μια πυρκαγιά πόλης. Εκπαίδευση των εποχικών δασοπυροσβεστών, ούτε το 2008 το είδαμε, ούτε και τώρα.

Και βέβαια για τα μέτρα αποκατάστασης για τα οποία δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα, γιατί όλοι ξέρουμε τι έχει με την αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Για την πυροπροστασία επίσης θυμίζω, ότι υπάρχουν οι προτάσεις και υπάρχει η πρόταση που είχε κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση, αλλά και τον συντονισμό εκτάκτων τέτοιων αναγκών, όπως είναι οι πυρκαγιές, αλλά και άλλα φυσικά φαινόμενα πολύ έντονα, όπως είχε διαμορφωθεί στο σχέδιο νόμο που καταθέσαμε για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Θυμίζω, ότι τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πει, ότι αυτό είναι ένα πρόπλασμα για να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο συντονισμού για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση τέτοιων έκτακτων αναγκών με ένα συντονιστικό φορέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και που έχει στόχο στη πρόληψη να μπορέσουν να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, που οι εμπλεκόμενοι στην πρόληψη των πυρκαγιών, είναι περισσότεροι απ’ αυτούς που πολύ απλά λέει η Κυβέρνηση, μα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Δασική Υπηρεσία.

Εκτός απ’ αυτούς είναι τα Δασαρχεία, είναι οι εθελοντές, είναι ο στρατός, είναι πάρα πολλοί αυτοί που πρέπει όλο το χρόνο ουσιαστικά να δουλεύουν για την πρόληψη. Στην αντιμετώπιση είναι ακόμα περισσότεροι και εκεί ακριβώς είναι που χρειάζεται ένας συντονιστικός φορέας.

Γιατί όταν λέμε, ότι δεν έγινε ικανοποιητικός συντονισμός, πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας καταστροφής -και αυτά είναι μοντέλα που λειτουργούν σε πάρα πολλές χώρες και της Ευρώπης και της Αμερικής, άρα δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό- υπάρχουν πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι. Εκτός από την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία και τα Δασαρχεία υπάρχει η αστυνομία, υπάρχει ο συντονισμός της διεθνούς βοήθειας που και στη φετινή πυρκαγιά δεν ήταν επαρκής.

Υπάρχει ο συντονισμός με την περίθαλψη και το ΕΚΑΒ. Υπάρχει η ΔΕΗ και γενικώς η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση, οι εθελοντές, ο Ερυθρός Σταυρός και η υποδοχή αστέγων, οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλοι αυτοί και φυσικά επιδημιολογικές υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν φαινόμενα όπως αυτά που σας είπα, όπου αν υπάρχει πάρα πολύς καπνός μετά έχουμε σημαντικά προβλήματα στον πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει συντονισμός και όχι που είδαμε τις περασμένες μέρες. Το ίδιο ισχύει και για την αποκατάσταση. Η αποκατάσταση δεν είναι αρκετή το να εμφανιστεί ένας Υπουργός της Κυβέρνησης και να πει, αναλαμβάνω εγώ το έργο της αποκατάστασης, αλλά χρειάζεται πάλι να συντονιστούν όλοι αυτοί οι φορείς οι οποίοι μπορούν να δώσουν αποτελέσματα στην αναδάσωση, να δώσουν αποτελέσματα στην πρόληψη των πλημμυρών κλπ.

Όλα αυτά είναι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και γίνεται επεξεργασία και αυτές τις μέρες για να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα είναι και το δεσμευτικό πλαίσιο για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση.

Έρχομαι στο δεύτερο μέρος που είναι οι προτάσεις για την Πολιτική Προστασίας Δασών και του Περιβάλλοντος. Ξανά είπα πριν από λίγο, ότι ο Γιώργος ο Παπανδρέου χθες μίλησε για τέλος εποχής και για την ανάγκη να κάνουμε μια νέα αρχή με σοβαρό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Θα σας δώσω επιγραμματικά τα στοιχεία αυτής της επεξεργασίας που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αυτό έχει να κάνει κατ’ αρχήν με την δασική πολιτική. Η δασική πολιτική στην Ελλάδα έχει περάσει από πάρα πολλά στενά, έχει πολύ μεγάλες αδυναμίες και θα αναφέρω εγώ, γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό και για το ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει αδυναμίες και του παρελθόντος.

Υπάρχουν ακόμα και νομοθετήματα των ίδιων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. 998/79 και ο Ν. 3208/2003, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, έχουν πράγματα τα οποία πρέπει να ξαναδούμε. Ειπώθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χθες ότι εμείς δεν τραβάμε μία γραμμή, θεωρούμε ότι όλα αυτά πρέπει να τα κοιτάξουμε.

Οι δασικοί χάρτες, αναφέρθηκε ήδη και από το Χάρη, ιδιαίτερα για τις πυρόπληκτες περιοχές και το 2007 και γι’ αυτές που κάηκαν τώρα, θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν, για να μην υπάρχει θέμα διεκδικήσεων.

Η ίδια η δασική υπηρεσία που είναι μία αποδυναμωμένη, υποστελεχωμένη υπηρεσία, που όμως είναι η μόνη που έχει γνώση για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές.

Αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη προστασίας, αυστηρής προστασίας με το καθεστώς του εθνικού δρυμού ή για να το πούμε πιο σωστά με την κείμενη νομοθεσία των εθνικών πάρκων, σύμφωνα με τον νόμο 1680 του ’86, για να υπάρχει αυστηρή προστασία και χρήση από τους κατοίκους για ήπιες χρήσεις, ήπιες δραστηριότητες, αναψυχή κλπ.

Θυμίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από ενάμισι, δύο μήνες είχε κάνει μια επίσκεψη στις περιοχές του παράκτιου μετώπου από το Ελληνικό μέχρι το Μοσχάτο και εκεί είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία από το ΠΑΣΟΚ της πράσινης ραχοκοκαλιάς της Αθήνας. Δηλαδή, οι περιαστικοί όγκοι, Υμηττός, Πάρνηθα, Πεντέλη και το Ποικίλο Όρος μαζί με το Αιγάλεω που συνδέονται με τους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα και το παράκτιο μέτωπο. Αυτό είναι δέσμευση για το ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτο σημείο η πολιτική για τη χωροταξία και το ρυθμιστικό. Αναφέρθηκα πριν στο ότι το ρυθμιστικό της Αθήνας είναι ένα εργαλείο, το ρυθμιστικό της Αττικής πλέον είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν στο κάψιμο των δασών. Άρα αντιμετώπιση θεμάτων εκτός σχεδίου δόμησης, αυθαιρεσιών, αντιμετώπιση του πώς αναπτύσσεται αυτή η πόλη και για μας αποτελεί δέσμευση πάλι στο πλαίσιο της πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη ότι στην Αττική πρέπει να μπει τέλος στην άμετρη και άναρχη μεγέθυνση της Αττικής, τέλος στον υδροκεφαλισμό και κυρίως στη διάχυση των χρήσεων στο χώρο, στη διάχυση της ίδιας της πόλης.

Για το λόγο αυτό ήδη από σήμερα θεωρούμε ότι το ρυθμιστικό της Αττικής, το οποίο έχει δοθεί προς διαβούλευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει όπως είναι αλλά πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως όλων αυτών των αλλαγών στο περιβάλλον της Αττικής, γιατί θα εθελοτυφλούσε η κυβέρνηση αν δεν έβαζε αυτή την παράμετρο μέσα στο σχεδιασμό του ρυθμιστικού της Αθήνας και επίσης θα επιμείνουμε στο να γίνει η συζήτηση του ρυθμιστικού της Αθήνας όχι σε θερινό τμήμα του Κοινοβουλίου αλλά στην Ολομέλεια και με το βάρος που χρειάζεται.

Τέλος μιλάμε για ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη των καταπατήσεων και την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών. Αναφέρθηκε ήδη ο Πρόεδρος και σε αυτό χτες και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι χρειάζονται πολύ μεγάλες, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές και να κοιτάξει κανείς με προσοχή το θεσμικό πλαίσιο και την εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών όπως και το ποιες είναι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και με ποιο τρόπο.

Κλείνω με την ανάγκη για την αποκατάσταση των δασών και τις μεγάλες ανάγκες αναδασώσεων. Θα αναφερθώ μόνο σε στοιχεία που έδωσε πριν από μερικές μέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Σας θυμίζω ότι οι αναδασώσεις το 2007 ήταν μόλις 10.000 στρέμματα, περίπου 11.000 στρέμματα, όταν το 2002 που ήταν πολύ μικρότερη η ζημιά που είχε γίνει, φτάσανε σχεδόν 17.000 στρέμματα, το ’92 φτάσανε τα 46.000 στρέμματα και ακόμη και το ’75 που δεν είχαμε τις σημερινές καταστροφές ήταν 30.000 στρέμματα.

Άρα η αναδάσωση που γίνεται σήμερα καταρχήν έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με σωστό τρόπο και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει, όμως κυρίως πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική πολιτική είτε φυσική είτε τεχνητή είναι αυτή αναδάσωση για να ανακτήσουμε τους χαμένους δασικούς πόρους που είχε η Αττική και βέβαια η υπόλοιπη Ελλάδα.

Κλείνω με δύο τρεις πολιτικές παρατηρήσεις. Η εικόνα που είχε η Ελλάδα αυτές τις τελευταίες μέρες, παρόλη τη θριαμβολογία της κυβέρνησης ότι αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγα 24ωρα μια τεράστια καταστροφή, ήταν μια εικόνα ντροπής. Έκανε το γύρο του κόσμου και άφησε πίσω της πληγωμένους και προδομένους τους Έλληνες από μια κυβέρνηση που σε σχέση με το περιβάλλον, σας θυμίζω ότι εδώ και 5 χρόνια κάνει πολιτική για το περιβάλλον, κυρίως χρησιμοποιώντας τσιμέντο, άσφαλτο και ατσάλι. Πολιτική για το περιβάλλον δεν έχουμε δει.

Είναι μια κυβέρνηση, η οποία έχει αφήσει πίσω της και αφήνει πίσω της αποχωρώντας το χωροταξικό πλαίσιο που συγκεντρώνει την ανάπτυξη στην Αθήνα μόνο και σε άλλες δύο – τρεις μεγάλες πόλεις και αφήνει πίσω της το χωροταξικό για τον τουρισμό.

Είναι μια κυβέρνηση που άφησε πίσω της την υπόθεση της αναθεώρησης του άρθρου 24, την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών και των φορέων διαχείρισης, που σύνδεσε το όνομά της και την ιστορία της με τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας και αυτό είναι ακριβές που σας λέω, σε περίοδο ειρήνης. Η Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει τέτοιες οικολογικές καταστροφές ποτέ στο παρελθόν της σε περίοδο ειρήνης.

Είναι μια κυβέρνηση που αρνήθηκε να δημιουργήσει Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά τη μεγάλη πίεση και των πολιτικών κομμάτων και του ίδιου του ελληνικού λαού και γι΄ αυτό το λόγο εμείς θεωρούμε και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ένα ανεξάρτητο και ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος και μάλιστα θέλω να καλέσω από αυτή τη σημερινή συνέντευξη την κυβέρνηση να μην κάνει άλλη μια ζημιά στη χώρα δημιουργώντας ένα ασήμαντο Υπουργείο προεκλογικά και επικοινωνιακά. Η χώρα χρειάζεται ένα σοβαρό Υπουργείο που θα διαχειρίζεται τα θέματα του περιβάλλοντος.

Τέλος, νομίζω ότι δεν χωράει αμφισβήτηση ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση χωρίς καμιά αξιοπιστία, για μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα πλέον είναι επικίνδυνη για τον τόπο και που κάθε μέρα που περνάει αφήνει μια κληρονομιά καταστροφής και δυσφήμισης στη χώρα. Πρέπει να ακούσει την οργή του κόσμου και να φύγει.

Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πριν τις ερωτήσεις, αγαπητέ μου Σπύρο, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι μετά το 1871 το 2007 ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, όχι εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά την επόμενη ημέρα και αν θεωρείτε ότι είναι κάτι σαν το μοντέλο της Ηλείας ή αν εκτιμάτε ότι είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο, το μοντέλο των αποζημιώσεων έτσι όπως πρωτοακούστηκε χτες από την κυβέρνηση και ο σχεδιασμός που έχει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την αποκατάσταση του δασικού πλούτου των πόρων που χάθηκαν, των δασικών πόρων.

Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι αν το ΠΑΣΟΚ προσωποποιεί τις ευθύνες και σε ποιους, πέραν βέβαια του ιδίου του Πρωθυπουργού. Δηλαδή εάν υπάρχουν πολιτικές και πού είναι οι ευθύνες αυτές, γιατί η κυβέρνηση δείχνει το τελευταίο διάστημα ότι την ευθύνη φέρουν μόνο οι αρχές της Πυροσβεστικής.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας απαντήσω καταρχήν για το μοντέλο των αποζημιώσεων και το μοντέλο 2007 όπως λέγεται ήδη από χτες, καταρχήν νομίζω ότι αυτό που ακούσαμε χτες είναι το απολύτως προφανές, δηλαδή σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μια φυσική καταστροφή, το κράτος πρέπει όντως να στηρίξει τους πολίτες που καταστράφηκαν.

Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι το να τρέχει κανείς πίσω να μπαλώνει ουσιαστικά τα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε και ανεπαρκές είναι και ουσιαστικά δεν είναι αυτό που λύνει το πρόβλημα.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση επειδή έχουμε δει σημεία γραφής για την αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές του 2007, σε ότι αφορά εμένα και σε θέματα περιβάλλοντος, είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός, γιατί όπως σας είπα πριν, μόνο για το 2007 στην Πάρνηθα, μόνο στην Πάρνηθα είχαμε 60.000 στρέμματα, τα οποία κάηκαν, έχουν αναδασωθεί περίπου 10.000 στρέμματα.

Άρα η αποκατάσταση ήταν περιορισμένη και ήταν μη αποτελεσματική. Θεωρώ ότι μετά τη φετινή καταστροφή στην Αττική χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, γι΄ αυτό αναφέρθηκα πριν στην ανάγκη μιας εκτεταμένης προσπάθειας αναδάσωσης και αναδημιουργίας του φυσικού περιβάλλοντος με γρήγορους ρυθμούς, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε δευτερογενή πολύ σημαντικά προβλήματα και ατμοσφαιρικά και θέματα που έχουν να κάνουν με πλημμύρες.

Χάρη, ίσως θέλεις να απαντήσεις στο πολιτικό μέρος;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ναι. Το μοντέλο της Ηλείας είναι προφανές ότι είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο, διότι δεν αρκεί η αυτονόητη στήριξη στους πολίτες για τις ζημίες που υπέστησαν περιουσιακές, πολύ περισσότερο για τις ανθρώπινες ζωές. Το μοντέλο της Ηλείας είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο διότι π.χ. η ανοικοδόμηση σε ορισμένα χωριά που κάηκαν, θα έπρεπε να συνδυάζεται με ένα μοντέλο οικονομικής επιβίωσης των περιοχών, με ένα μοντέλο συγκεκριμένης ανάπτυξης για να συντηρηθεί ο πληθυσμός.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναστηλώνονται ή να κατασκευάζονται π.χ. κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια και τελικά ο νέος πληθυσμός να φεύγει, γιατί δεν έχει όρους επιβίωσης.

Συνεπώς, ένα μοντέλο για να κριθεί επιτυχημένο, πρέπει να περιλαμβάνει ασφαλώς την αποζημιωτική όψη αλλά πρέπει να είναι ένα μοντέλο σύνθετο, πολυπαραμετρικό, που να επιτρέπει τη ζωή να εξελιχθεί τουλάχιστον με τους ίδιους τρόπους που εξελίσσονταν μέχρι το καταστροφικό συμβάν των πυρκαγιών και κάτι τέτοιο στην Ηλεία δεν έχει γίνει. Με βάση την εμπειρία μας δεν περιμένουμε ότι θα κάνουν κάτι καλύτερο ενόψει αυτής της καταστροφής.

Τέλος, σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, οι πολιτικές ευθύνες είναι ασφαλώς του Πρωθυπουργού. Οι πολιτικές ευθύνες είναι ασφαλώς των Υπουργών αλλά επειδή είναι τόσοι πολλοί οι Υπουργοί που ευθύνονται, είναι οι ευθύνες μιας κυβέρνησης ολόκληρης.

Συνεπώς δεν έχει αυτή την ώρα κάποιο ενδιαφέρον να σας πω ότι ευθύνεται περισσότερο ο κ. Παυλόπουλος και λίγο περισσότερο ο κ. Μαρκογιαννάκης και ακόμη περισσότερο ο κ. Κιλτίδης ή το μέγιστο ο κ. Σουφλιάς. Αυτή η κυβέρνηση είναι ένα πρόβλημα ευθύνης από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον Υφυπουργό και συνεπώς είναι σύνολη η κυβερνητική ευθύνη.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Καστανίδη, είπατε προηγουμένως ότι το 2008 σε μια σύσκεψη που έγινε στη Δυτική Αττική, τότε η κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί πρόταση για εθνικούς δρυμούς. Εσείς, εφ' όσον κερδίσετε τις εκλογές, θα το κάνετε αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ήδη σας προϊδέασε ο συνάδελφός μου κ. Σπύρος Κουβέλης όταν μιλούσε για την πολιτική των εθνικών πάρκων αλλά την οριστική απάντηση δε θα τη δώσουμε εμείς σήμερα. Θα τη δώσουμε πάρα πολύ σύντομα μετά από διαβούλευση και συνεννόηση, που ήδη έχει αρχίσει με έγκυρους επιστημονικούς φορείς αλλά και φορείς της Αυτοδιοίκησης, δεν ξέρω αν αυτή η διαβούλευση θα πάρει τα χαρακτηριστικά ας πούμε μιας πολύ σύντομης ημερίδας, εννοώ σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν το ξέρω.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει ήδη μια διαβούλευση με έγκυρους επιστήμονες, επιστημονικούς φορείς και φορείς της Αυτοδιοίκησης αι θα εκφραστεί μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πολιτική γης και στην Αττική και αλλού. Αλλά ήδη όμως, θα προσέξατε ότι προηγουμένως μιλούσε για την πολιτική των εθνικών πάρκων ο συνάδελφός μου ο κ. Κουβέλης. Δεν ξέρω αν ο Σπύρος θέλει να πει κάτι επιπλέον.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Απλώς θέλω να προσθέσω ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη έτσι κι αλλιώς, δηλαδή δεν έχουμε το περιθώριο και δε θέλουμε να παρεκκλίνουμε απ’ αυτό το σχεδιασμό, γι’ αυτό αναφέρθηκα και σε παλαιότερες δεσμεύσεις και ανακοινώσεις του Προέδρου, για το πώς όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης των ελεύθερων χώρων, των περιαστικών όγκων και του παράκτιου μετώπου, γιατί είναι και το μόνο μέτρο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει μια βιώσιμη κατάσταση στην Αττική.

Είναι το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα, από αυτό που βλέπουμε απ’ τη σημερινή κυβέρνηση η οποία κατατρώει τους ελεύθερους χώρους, αφήνει να καταστρέφονται περιαστικοί όγκοι κι έχει κρατήσει σε μια ομηρία όλο το παράκτιο μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη θα ήθελα να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που ακούσαμε να χαρακτηρίζετε την κυβέρνηση επικίνδυνη και με αφορμή και τις πρόσφατες πυρκαγιές, θεωρείτε ότι η μοναδική λύση είναι η παραίτησή της;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις στο ερώτημά σας: Η παραίτηση σχετίζεται με την ευθιξία. Αν ελλείπει η ευθιξία, λείπει και η παραίτηση. Κανένας από μας δε μπορεί να κάνει υποδείξεις ευθιξίας. Την ευθιξία την έχεις ή δεν την έχεις.

Δεύτερον: Το θέμα της παραίτησης, αντιλαμβάνεστε ότι σχετίζεται με το θέμα των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ είχε πολλές ευκαιρίες, με αφορμή άλλα αίτια, και άλλα γεγονότα να ζητήσει εκλογές. Αλλά δεν θα επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε αίτημα εκλογών πάνω στα αποκαΐδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια απορία κ. Καστανίδη: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, το καταδεικνύει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πόσο δε μάλλον η αξιωματική.. Θέλω να σας ρωτήσω αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται, επειδή υπάρχει και η εισαγγελική έρευνα μόνο για τα αίτια της πυρκαγιάς και όχι εισαγγελική έρευνα για την αντιμετώπιση και το πώς λειτούργησε ο μηχανισμός στην καταστολή του καταστροφικού αυτού φαινομένου, θέλω να σας ρωτήσω αν το ΠΑΣΟΚ βλέπει ή θα προκαλέσει, θα συζητήσει στη Βουλή ή θα φέρει μια πρόταση για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση. Πόσο μάλλον όταν αυτό το πράγμα έχει γίνει και στο παρελθόν.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι αναμφίβολο ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Δεν θα υποδείξουμε ποινικές ευθύνες ιδιαίτερα όταν καταστρέφεται το περιβάλλον υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και αξιόποινες δηλαδή πράξεις που αφορούν την οικολογική καταστροφή, αλλά δεν θα τις υποδείξουμε αν προηγουμένως δε γίνει μια μακρά συζήτηση και αν ασφαλώς δεν υπάρξει μια έρευνα.

Αυτό που προτιθέμεθα όμως να κάνουμε, είναι από τη στιγμή που θα επιτρέπεται στο τρίτο τμήμα και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου να φέρουμε μια σειρά από ζητήματα στη Βουλή, σχετιζόμενα με την τελευταία οικολογική καταστροφή, ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές πρόληψης και προστασίας, ζητήματα που σχετίζονται με την κατανομή κονδυλίων, γιατί ενδιαφέρει προφανώς τον ελληνικό λαό να μάθει ακριβώς την αλήθεια.

Και οι διάφορες μορφές κοινοβουλευτικού ελέγχου θα χρησιμοποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ για να δείξουν όλες τις πτυχές του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωρήστε με που επιμένω: Εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, που λέτε ότι υπάρχουν, ενδέχεται και με όσα προαναφέρατε στην εισαγωγή σας και με βάση τα στοιχεία και τα όσα αποκαλύπτονται για την ολιγωρία απάντησης της Γενικής Γραμματείας για παράδειγμα στην παροχή βοήθειας, φαίνεται ότι υπήρξε κι επικοινωνιακό παιχνίδι, φαίνεται ότι υπήρξε κακός συντονισμός που αγγίζει τα όρια του ποινικού, της ποινικής ευθύνης. Αυτό σας ρωτάω: Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει εισαγγελική έρευνα γι’ αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας απαντώ λοιπόν ότι το κολοσσιαίο θέμα μετά το έγκλημα είναι οι πολιτικές ευθύνες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υποδείξουμε χωρίς προηγούμενη διερεύνηση όλων των πτυχών, ποινικές ευθύνες.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω ότι με βάση και το συντονισμό που κάνουμε και τη δουλειά που κάνουμε σε σχέση με το πώς θα χειρισθούμε και κοινοβουλευτικά αυτό το θέμα, θεωρούμε ότι το Κοινοβούλιο μας δίνει και μια δυνατότητα που είναι υποχρέωσή μας σαν αξιωματική αντιπολίτευση ν’ αξιοποιήσουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε ν’ αποτελέσει και σημείο ενημέρωσης των πολιτών για όλα αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει.

Αναφέρθηκα πριν σε θέματα και περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά. Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση συνολικά να δώσε απαντήσεις σε πράγματα τα οποία χειρίζεται επικοινωνιακά, κανείς όμως δεν έχει δει το αποτέλεσμά τους. Για παράδειγμα ότι υπάρχει τηλεπισκόπηση και τι γίνεται με την παρακολούθηση των περιοχών που έχουν ήδη καεί. Τέτοιου είδους ερωτήματα πρέπει να τα ζητήσουμε και να ζητήσουμε και την κατάθεση των εγγράφων όπως μας επιτρέπει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ώστε να πάψει πλέον το θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών ν’ αποτελεί μια επικοινωνιακή πολιτική μόνο και να ενημερωθεί οι Έλληνας πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καστανίδη, υπό το φως των νέων δραματικών εξελίξεων που ζήσαμε το τελευταίο τριήμερο, σεις εκτιμάτε ότι ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου για τις πρόωρες εκλογές κατά τι διαφοροποιείται; Δηλαδή είμαστε πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή είμαστε πιο μακριά πλέον;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το ερώτημά σας πρώτον θα έπρεπε ν’ απευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεύτερον, αισθανόμαστε και είμαστε πολύ σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός φορέας, ώστε να συζητά θέματα εκλογικής τακτικής ή αιτημάτων εκλογών μπροστά σ’ ένα απροσμέτρητο μέγεθος καταστροφής.

κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες τις ημέρες κ. Κουβέλη, το τριήμερο της πυρκαγιάς, έπεφτε μια βροχή υπαινιγμών σχετικά με την εκκίνηση της πυρκαγιάς αυτής, τους ηθικούς αυτουργούς και αναπτύχθηκε και μια ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με το Ρυθμιστικό της Αττικής όπως αναφέρατε κι εσείς. Κάποιες πληροφορίες ότι θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης σε αυτές τις περιοχές, κατά σύμπτωση όλες αυτές τις περιοχές που κάηκαν.

Θέλω να μου πείτε ευθέως: Πιστεύετε ότι εκεί υπήρχε δόλος σε αυτή την πυρκαγιά, που να σχετίζεται με μια από τις δυο αυτές περιπτώσεις όπως έχουμε ακούσει τόσα πολλά να λέγονται από Δημάρχους ή από οποιουσδήποτε άλλους όλες αυτές τις μέρες;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατ' αρχήν θεωρώ ότι αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί σαν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε επίπεδο υπαινιγμών, γι ‘αυτό όμως ακριβώς αναφέρθηκα στην ευθύνη και την ηθική αυτουργία αν θέλετε του συνόλου της κυβέρνησης, που δεν έχει προσπαθήσει ούτε να δώσει λύσεις στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις γης και με την ανάπτυξη, κυρίως την οικιστική ανάπτυξη στην Αττική και επίσης αναφέρθηκα στην πολύ μεγάλη ευθύνη που υπάρχει στο ΥΠΕΧΩΔΕ που άφησε να ίπταται πάνω από τα δάση της Αττικής συζήτηση για το Ρυθμιστικό μέσα σ’ ένα προεκλογικό καλοκαίρι.

Από κει και πέρα θεωρώ ότι αν μια κυβέρνηση είχε πραγματικά σκοπό να προστατεύσει τα δάση, θα έπρεπε να έχει λάβει όλα αυτά τα μέτρα τα οποία οδηγούν πρώτον στην πρόληψη των πυρκαγιών κτλ., και δεύτερον θ’ αφαιρούσε όλα αυτά τα συστατικά που αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο υλικό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Περαιτέρω συζήτηση περιττή, γι’ αυτό όμως είπα ότι τουλάχιστον θα πρέπει να δει κανείς την ευθύνη για τ’ αντανακλαστικά αυτής της κυβέρνησης, να αναθεωρήσει αυτό το Ρυθμιστικό σήμερα και να το φέρει για συζήτηση στην Ολομέλεια. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ενεργή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και δασών θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως περιγράφετε στο πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εννοείτε επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες είναι συμβατές φαντάζομαι με τη διαχείριση τέτοιων περιοχών. Επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν νοούνται μέσα σε μια περιοχή στην οποία θέλεις να προστατέψεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία είναι εις βάρος του προστατευόμενου αντικειμένου. Το να υπάρξουν δραστηριότητες όπως είπα πριν ήπιας αναψυχής άθλησης και λοιπά οι οποίες φέρνουν τον κόσμο μέσα στο δάσος και αυτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας είναι προφανώς μια πολιτική που εντάσσεται μέσα στην πολιτική μας για την Πράσινη Ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φέρετε θέμα αντιπλημμυρικής προστασίας και ελλείψεων;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι προφανές ότι όλα τα αναγκαία έργα που πρέπει να συνοδεύουν μια καταστροφή προκειμένου οι συνέπειες της καταστροφής να μην πέσουν στην κεφαλή μας πρέπει να υπάρξουν. Και μεταξύ αυτών είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό είναι προφανές. Αλλά οίκοθεν νοείται γι’ αυτό δεν το είπαμε. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί κανείς να πει.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Έχουμε άλλη μια ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί χαρακτηρίζουνε κ. Καστανίδη τη νέα περιοχή η οποία κάηκε ως κίνδυνο να μετατραπεί σε νέο Ελ Ντοράντο της Αθήνας. Αν παρόλα αυτά, παρόλη την ανάδειξη από το ΠΑΣΟΚ εθνικών δρυμών και χαρακτηρισμών των ορεινών όγκων της Αττικής έχουμε την εμφάνιση νέων σπιτιών νέων πολυκατοικιών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σας ρωτώ ευθέως θα τα γκρεμίσετε; Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο αν μου επιτρέπετε πριν από πολύ καιρό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς παρουσίασε το νέο μοντέλο για το μέλλον της Αθήνας με το σχέδιο των 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Συμφωνείτε σ’ αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το μόνο προσόν που αναγνωρίζω στον κ. Σουφλιά είναι ότι είναι Σαρακατσάνος. Τα υπόλοιπα δεν θέλω να τα ακούω γιατί ανήκουν στην κατηγορία των αστεϊσμών. Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια πολύ συγκροτημένη πολιτική γης. Μια αποσαφηνισμένη πολιτική γης. Στην Αττική όπως και σε μεγάλα άλλα αστικά συγκροτήματα υπάρχουν πολύ μεγάλες αξιώσεις για την αξιοποίηση της γης αλλά αυτές οι αξιώσεις δεν μπορεί να είναι σε βάρος είτε του δασικού πλούτου είτε της ζωής μας.

Πρώτον πρέπει να υπάρχουν σαφείς φορείς που έχουν σχέση και με την καταστολή όταν υπάρχει άγρια εκμετάλλευση της γης. Πρέπει να υπάρχει σαφής μηχανισμός καταστολής. Αλλά πρέπει να σας πω ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες πολύ σκληρές πολιτικές οι οποίες μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν.

Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζει ο μηχανικός, ο δήμαρχος, ο εργολάβος, ο δασοφύλακας ότι θα χάσουν τις άδειες τις επαγγελματικές τους ή θα έχουν σκληρές κυρώσεις και εκπτώσεις από τα αξιώματά τους αν δεν τηρηθούν οι διαδικασίες και οι νόμοι. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνοδεύσει την πολιτική του υποχρέωση και τη νέα του κυβερνητική θητεία με μια αξιόπιστη πολιτική όχι μόνο Πράσινης Ανάπτυξης αλλά μια αξιόπιστη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι ένα αίτημα κυρίως των νέων γενεών στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε καλύτερη τη χώρα απ’ ότι την παραλάβαμε εμείς.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ήθελα να προσθέσω εδώ γιατί ακριβώς αναφερθήκατε στην πρόταση για το ρυθμιστικό της Αττικής και αυτή την πρόταση η οποία προβλέπει μια Αττική των 8 εκατομμυρίων ότι για μας όχι μόνο αυτό δεν είναι αποδεκτό αλλά αυτό δεν αποτελεί καν πολιτική. Το να ακολουθείς την πορεία των πραγμάτων και από πίσω να λες ότι εσύ το ρυθμίζεις δεν είναι πολιτική. Η πολιτική και η πολιτική ηγεσία μιας χώρας αυτό που πρέπει να κάνει είναι να δίνει κατευθύνσεις.

Εμείς έχουμε πει και το είπα πριν ότι θέλουμε να σταματήσουμε την άμετρη και άναρχη μεγέθυνση της Αττικής. Το να φτάσουμε από μια Αττική των 5 εκατομμυρίων σε μια Αττική των 8 εκατομμυρίων μέσα στην επόμενη 15ετία είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού. Άρα γι’ αυτό λέμε ότι αυτό το Ρυθμιστικό πρέπει να αναθεωρηθεί και πρέπει να αναθεωρηθεί κυρίως για να σταματήσει αυτή την δημιουργία μιας διάχυτης πόλης χωρίς υποδομές, χωρίς υποδομές προστασίας, χωρίς υποδομές διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων και από κει και πέρα βέβαια να προσθέσω σ’ αυτό που είπε ο κ. Καστανίδης ότι η καταστολή της αυθαιρεσίας είναι μια πάρα πολύ σημαντική πολιτική εφόσον την αναγνωρίζουμε σαν ένα από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε δασικές πυρκαγιές. Δεν μπορεί να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τις δασικές πυρκαγιές χωρίς να κάνουμε κάτι για την καταστολή της αυθαιρεσίας και γι’ αυτό ο Πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη να πάρουμε ουσιαστικά μέτρα γι’ αυτό. Αναφέρθηκα πριν σε κάποια.

Θέλω τέλος να κάνω μια παρατήρηση γιατί αναφερθήκατε στον κ. Σουφλιά. Ότι ο κ. Σουφλιάς αρέσκεται στο να λέει ότι προσπαθεί να ρυθμίσει το χώρο, προσπαθεί να βάλει τάξη και λοιπά από την άλλη όμως έχουμε ένα δείγμα γραφής πάρα πολύ χαρακτηριστικό. Έχουμε την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν είναι ούτε νομιμοποίηση αλλά δεν είναι και τακτοποίηση ουσιαστική γιατί ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι ότι ζητάει να εφαρμοστεί μια εισπρακτική πολιτική από το κράτος με αντάλλαγμα το ότι θα βοηθήσει τον πολίτη που βρίσκεται σε παρανομία, που βρίσκεται σε αταξία να παρακάμψει τη νομοθεσία. Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών. Και γι’ αυτό το λόγο το έχουμε καταγγείλει. Ευχαριστώ.

κ. ΜΙΧΑΗΛ: Είχα σκοπό να μην σας ρωτήσω τίποτα ακούγοντας τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας αλλά με προκαλέσατε κ. Καστανίδη. Όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονται τα δάση και εκ των υστέρων λέτε ότι πρέπει να γίνει η καταστολή λειτουργούν ως πολιτικοί μηχανισμοί επί δεκαετίες τώρα και στις δικές σας κυβερνήσεις και στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι αυτοί πιθανόν να σας βοηθήσουν να γίνετε εξουσία αύριο. Θα συγκρουστείτε μαζί τους;

Δηλαδή με ένα κομμάτι του εαυτού σας, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα ξέρετε, δεν χρειάζεται, σε μια Ελλάδα ζούμε όλοι, ανθρώπους που έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να τάσσονται και στον χώρο σας. Τι θα κάνετε;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας απαντώ λοιπόν κ. Μιχαήλ λέγοντας το εξής. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ισχυρότατα συμφέροντα που σχετίζονται με τη γη και τα οποία επιχειρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επηρεάσουν πολιτικά τα κόμματα. Και αυτό συνέβη και στο παρελθόν και τώρα. Αλλά αν η ανάδυση και η ανάδειξη ενός κόμματος στην εξουσία στηρίζεται σε ένα συμβιβασμό με τέτοιου είδους συμφέροντα τότε είναι ανάξιο της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος να κυβερνάται η χώρα μέσω συμβιβασμών με τέτοια συμφέροντα.

Συνεπώς αυτό για το οποίο σας προϊδεάζω είναι ότι ή θα είσαι σε μια καθαρή γραμμή υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της ζωής της χώρας και των πολιτών της και σε σύγκρουση με συμφέροντα ή διαφορετικά δεν αξίζει να αναλάβεις μια πρόσκαιρη κυβερνητική θητεία που δεν θα έχει καμία δόξα στην ιστορία.

κ. ΜΙΧΑΗΛ: Και ποιες εγγυήσεις δίνετε γι’ αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Στην πολιτική δεν υπάρχουν εγγυήσεις κ. Μιχαήλ. Είναι τα προγράμματα και κυρίως είναι οι συνειδήσεις.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Καστανίδη στις εισαγωγικές σας παρατηρήσεις μιλήσατε για 60 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν αυτή τη χρονιά το 2009 αν έχω σημειώσει σωστά σε Δήμους και Νομαρχίες υπέρ της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης. Σε Δήμους. Από αυτά τα 31 εκατομμύρια 274 χιλιάδες δόθηκαν κατόπιν κάποιας αξιολόγησης κάποιων κριτηρίων που εγώ δεν τα ξέρω φαντάζομαι όμως ότι εσείς θα συμφωνείτε με αυτά και περίπου τα μισά απ’ όσο καταλαβαίνω δεν ξέρουμε πού πήγαν. Υπονοείτε ότι έχουν διαχειριστεί με λάθος τρόπο, ότι έχουν κατευθυνθεί σε άλλου είδους εργασίες πέραν της Πολιτικής Προστασίας ή ότι φαγώθηκαν;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πρώτον επαναλαμβάνω ότι τα 31.274.000 κατανεμήθηκαν βάσει κριτηρίων τα οποία όμως δεν είναι σωστά τα κριτήρια αυτά μετά από πρόταση μάλιστα που κάνει κατάταξης των Δήμων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και γι’ αυτό έδωσα τα παραδείγματα του Δήμου Αθηναίων και των 14 Δήμων εντός των ορίων των οποίων κάηκαν τα δάση γι’ αυτό έδωσα και το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

Τα κριτήρια δεν είναι σωστά. Δεν μπορείς ας πούμε να δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στο πληθυσμιακό κριτήριο και η δασοκάλυψη με πολύ μικρό ποσοστό να συμμετέχει στο τελικό προϊόν, στο τελικό αποτέλεσμα. Εδώ λοιπόν θέλω να πω το εξής. Τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια, περίπου 30 εκατομμύρια, τα έχει διαχειριστεί η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τρόπο που δεν γνωρίζουμε.

Έχουν πάει σε κάποιους Δήμους και για ποιο λόγο; Εγώ θα ήμουν πολύ ευτυχής εάν ο κ. Νάκος μπορούσε να μας διαβεβαιώσει, ότι δεν εδόθησαν από τα 30 αυτά εκατομμύρια καθόλου χρήματα για να γίνουν συναυλίες. Και τον καλώ αν θέλει να βγει δημόσια και να αναλάβει τη δέσμευση. Ότι από τα 30 εκατομμύρια δεν έδωσε τίποτα, ούτε ένα ευρώ, για συναυλία. Αν θέλει ας το κάνει. Θα ήμουν ευτυχής αν το έκανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πού;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σε μια οποιαδήποτε συναυλία. Αλλά από το κονδύλι που αφορά την πολιτική προστασία όμως. Ας αναλάβει λοιπόν αυτή η υπέροχη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κάνει αυτή την απλή δήλωση. Ότι από τα 30 εκατομμύρια τα οποία δεν φαίνεται πώς διατίθενται δεν δώσανε ούτε 1 ευρώ σε συναυλίες.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ευχαριστούμε πολύ.

Read more...