Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Νέα σύσκεψη για την Ελλάδα στο Λευκό Οίκο...


... παρουσία παραγόντων της ομογένειας...
Σύσκεψη για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα συγκαλεί στις 6 Αυγούστου ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη σύσκεψη καλούνται περίπου 40 παράγοντες της ομογένειας.

Η...
σχετική πρόσκληση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνα  και ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης - μεταξύ άλλων κι η αρμόδια για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Κάρολιν Ατκινσον - θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με τους παράγοντες της ομογένειας.

Σε προηγούμενη συνάντηση των ομογενών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, στις 15 Ιουλίου, η αμερικανική πλευρά ζητούσε ιδέες για τρόπους βοήθειας προς την Ελλάδα.

Read more...

Βήμα-βήμα Δείτε το σχέδιο Βαρουφάκη για μετάβαση στη δραχμή


Μπαράζ πράξεων νομοθετικού περιεχομένου φέρεται να ετοίμαζε η ομάδα της δραχμής, η οποία με συντονιστή τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ετοίμαζαν τα συγκεκριμένα βήματα του Plan B. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε δίκτυο προσώπων, ειδικών αποστολών σε κύριες θέσεις. Υπήρχαν τουλάχιστον δύο άτομα από το Μέγαρο Μαξίμου, ένας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, ο Σ.Ν είχε αυξημένες αρμοδιότητες και θεωρείται άτομο - κλειδί.
baroyfakis
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ως πρώτο βήμα είχε καταρτίσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία μίας υπο-ομάδας στη Γενική Γραμματεία. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της ήταν ο αυστηρός έλεγχος των εισαγωγών. Δηλαδή; Το κράτος θα απαγόρευε την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, πρώτων υλών κλπ προς την Ελλάδα. Με απλά λόγια, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία εισαγωγή αν δεν λάμβανε την  έγκριση της “μικρής” Γενικής Γραμματείας. Επίσης, θα απαγόρευε τις συναλλαγές με μετρητά, επιτρέποντας μόνο πληρωμές και αγορές ηλεκτρονικώς ή ψηφιακά. Παράλληλα, θα έδινε εντολή για κρατικό έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, αλλά και άμεσο “κούρεμα” καταθέσεων.
Πάντως, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη - που αποκάλυψε δημοσίως τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη για δραχμή πριν ακόμα λάβουν τέτοιες διαστάσεις- εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επ’ αόριστον ματαίωση του.  “Δεν είναι σίγουρο πως το πλάνο αυτό έχει πλήρως αφεθεί ως μη ενεργό. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, καθώς δεν είναι λίγοι εντός και εκτός χώρας που επιθυμούν την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ”, τονίζει στο “ΘΕΜΑ” ο κ. Θεοχάρης.
Τύπωμα χρήματος σε άλλη Ήπειρο;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο βήμα ήταν  η προετοιμασία Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία για κόψιμο νομίσματος παράλληλα με το ευρώ. Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπέρ της σταδιακής μετάβασης σε νέο νόμισμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει δικά της IOUs.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν συνομιλίες με νομισματοκοπεία του εξωτερικού, τα οποία είναι εκτός Ευρώπης.   Ας μην ξεχνάμε πως από το 1928 που ιδρύθηκε η ΤτΕ με το αποκλειστικό προνόμιο της εκτύπωσης τραπεζογραμματίων τύπωνε πάντα στο εξωτερικό και μόλις επί κατοχής έκανε τις πρώτες εθνικές εκτυπώσεις παράλληλα με το εξωτερικό, ενώ μόλις το 1950 εκδόθηκαν γραμμάτια 5.000 δραχμών με μελέτη προσπαρασκευή και εκτύπωση εξ' ολοκλήρου στην χώρα μας.
Σχετικά με το ζήτημα, ο κ. Θεοχάρης -με εμπειρία στο οικονομικό επιτελείο -επί Στουρνάρα- δηλώνει ότι “είναι προφανές πως στα αρχικά στάδια ενός τέτοιου σχεδίου και μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μεταβατικές προσαρμογές, θα μπορούσε η χώρα μας να εκδώσει τραπεζογραμμάτια σε συνέργασία με κάποια προηγμένη εθνική Τράπεζα”.
Αν γνώρισε ή αν δεν γνώριζε ο Αλέξη Τσίπρας τα παραπάνω βήματα θα το δείξει η ιστορία. Το ζήτημα είναι ότι η κατάρτιση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης ως “μαξιλάρι” σε περίπτωση ακραίου σεναρίου δεν αποτελεί κατακριτέα πράξη, διότι όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και Θεσμοί, όπως είναι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατούν σε θησαυροφυλάκια εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης ακραίων καταστάσεων. Ωστόσο, σε αυτή τη περίπτωση, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι δεν ανατέθηκε υπηρεσιακά, σε μία συγκεκριμένη ομάδα με διαφανείς διαδικασίας, αλλά υπογείως, και όχι με το χαρακτήρα του εναλλακτικού, αλλά της μεθόδευσης. Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός να ήταν γνώστης του σχεδίου, αλλά να μην είχε ολοκληρωμένη εικόνα.
Το… άλλο κουαρτέτο: Σόιμπλε, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας
Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούσαμε τα περί σχεδίου εξόδου από το ευρώ. Οι δηλώσεις του κυρίου Βαρουφάκη - πριν ακόμα γίνει υπουργός - έδιναν σαφές στίγμα της λογικής του. Θα μπορούσε το σκεπτικό του να ταυτιστεί με εκείνο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αλλά και με εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως των κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Κώστα Λαπαβίτσα που δεν έκρυψαν ποτέ την προτίμησή του στο εναλλακτικό σχέδιο. Ο κ. Λαφαζάνης την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση του iskra.gr,  παρουσίασε ανοιχτά το «μανιφέστο της δραχμής». Βασικοί άξονες του σχεδίου: την εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ανασυγκρότηση των στρατηγικών δομών της οικονομίας και των δικτύων, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου μέσω νέου φορολογικού συστήματος, την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και της διαφάνειας στα ΜΜΕ και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Αρκετές οι ομοιότητες με το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος - υποστηρικτής της δραχμής κ. Λαπαβίτσας υποστηρίζει πως δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο, σχολιάζοντας το δημόσιο προβληματισμό σχετικά με το αν υπάρχει, ή όχι, σχέδιο που να μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα συντεταγμένα και με σχετική ασφάλεια εκτός της αποτυχημένης νομισματικής ένωσης που πλέον την πνίγει.
“Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό”, γράφει το προσωπική του ιστοσελίδα. Τι είναι το Σχέδιο Εξόδου; Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, είναι με έναν τρόπο κατανοητό να νομίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός του κάθε βήματος που απαιτείται για την έξοδο από την ΟΝΕ, με οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ίσως με ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους, τονίζοντας ότι δεν δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει. Όπως υποστηρίζει, η έξοδος από την ΟΝΕ είναι μια βαθιά δυναμική διαδικασία που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της οικονομίας και συνεπώς, το μόνο που μπορεί να γίνει εκ των προτέρων είναι να εξακριβωθεί η λογική αλληλουχία των βημάτων που απαιτούνται για να γίνει με επιτυχία η μετάβαση, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της απαραίτητης οικονομικής πολιτικής. Αυτό ακριβώς είναι το δύσκολο αναλυτικό πρόβλημα της «εξόδου από την ΟΝΕ» και όχι η ποσοτική μέτρηση των πιθανών επιπτώσεων της εξόδου.
Ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι το Σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις, δηλαδή  θα είναι μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία και όχι απλώς ένα τεχνικό οικονομικό κείμενο. Στη συνέχεια  θα πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση των αλλαγών στις τράπεζες, της συναλλαγματικής ισοτιμίας, της φορολογίας, κλπ. “Τη στιγμή αυτή ο πυρήνας του Σχεδίου, ο πλοηγός της εξόδου, υπάρχει. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας μου με τους διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγους, Χάινερ Φλάσμπεκ και Ζακ Σαπίρ και με ομάδα άλλων οικονομολόγων κύρους που μας πλαισίωσαν. Αυτό που απομένει να γίνει είναι η λεπτομερής επεξεργασία των επιμέρους πλευρών του όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πράγμα που απαιτεί πολιτική βούληση και ομάδες εργασίας. Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση Σύριζα τους επόμενους μήνες, καθώς το τρίτο μνημόνιο θα οδεύει προς την αποτυχία, κάτι που διεθνώς εκτιμάται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη”, γράφει ο κ. οικονομολόγος
Βέβαια, ο κ. Λαπαβίτσας παραδέχεται ότι η  έξοδος από την ΟΝΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιον, η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ, όπως λέει, η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας. Με το εναλλακτικό σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού και δικαστικού συστήματος, καθώς και σε αλλαγή των κανόνων της αγοράς και της λειτουργίας του κράτους. Τονίζει δε ότι για να υλοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη επενδυτική τόνωση που χρειάζεται η Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Θα πρέπει επίσης να αναδιαρθρωθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, υπό δημόσιο έλεγχο με νέα αντίληψη διοίκηση, με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επισημαίνει δε ότι η  αναζωογόνηση των δημοσίων επενδύσεων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια βάση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων.
Πηγή: protothema.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές και γραμμάτια ώς 30 Σεπτεμβρίου


Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές και γραμμάτια ώς 30 Σεπτεμβρίου
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Παράταση για εξόφληση επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών με ημερομηνία πληρωμής-λήξης από τις 20 Ιουλίου ώς τις 31 Αυγούστου δίνει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής - λήξης  από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν θα μπουν στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση δίνεται για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών, που ισχύουν στην λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ειδικότερα στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται: «Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί «ξηλώματος» των 100 δόσεων...



... από το κουαρτέτο...
Στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας Αγορά, το οποίο υποστηρίζει ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις», προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, συζητήθηκε το...
συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών» επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, υποστηρίζει πως οι αλλαγές, στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση με εντολή των δανειστών, προβλέπουν ακόμη και την αποβολή από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις φορολογουμένων που έχουν ενταχθεί σε αυτήν και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή παλιών χρεών τους.

Read more...

Χαλαρώνουν τα capital control...



Ανοίγει το χρηματιστήριο...
Nέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα επιτρέπει στους καταθέτες να «σηκώσουν» οποιαδήποτε μέρα επιθυμούν τα 420 ευρώ, που είναι το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης.

Tα...
420 ευρώ ανά επταήμερο, θα μπορεί να τα πάρει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή επιλέξει, αλλά θα πρέπει να υπολογίζει ποια μέρα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα για να ανανεωθεί το όριο και να μπορεί να κάνει νέα ανάληψη.

Εν τω μεταξύ, νέες «ανάσες» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από τα capital controls δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα προβλέπει ότι θα γίνουν τροποποιήσεις σε συναλλαγες επιχειρηματιων προς το εξωτερικό:

1) Αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά πελάτη από 100 χιλιάδες ευρώ την ημέρα σε 150 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

2) Προβλέπεται αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά πιστωτικό ίδρυμα από 3,4 εκατομμύρια την ημέρα σε 5 εκατομμύρια την ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις υπόλοιπες.

3) Ημερήσιο όριο που θα εγκρίνουν οι υποεπιτροπές αυξάνεται από €15εκατ. ανά ημέρα σε € 22 εκατ.ανά ημέρα

4) Παράλληλα η Επιτροπή προτίθεται να δώσει ευελιξία στις υποεπιτροπές να δημιουργήσουν άλλες επιμέρους υποεπιτροπές ανάλογα με τη γεωγραφική τους ανάπτυξη ούτως ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα πελατείας τους

Ολες τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει διαρκείς συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα, τόσο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών. 

Από την ΤτΕ εκτιμούν ότι αργά αλλά σταθερά θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι περιορισμοί και οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες θα ανασάνουν από τις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλούν τα capital controls, τα οποία έχουν διαλύσει την εξαγωγική αλλά και την εισαγωγική δραστηριότητα.

Ανοίγει το Χρηματιστήριο την Δευτέρα 

Την υπουργική απόφαση που περιγράφει τον τρόπο που θα διενεργούνται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα του ΧΑ τη Δευτέρα. 

Η υπουργική απόφαση περιγράφει τους περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές λόγω capital controls και της ανάγκης να μην "φύγουν" κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα. Ελεύθερες είναι οι συναλλαγές για τους ξένους. 

Αμέσως μετά, το Χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής: 

«Μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.

Οι τεχνικοί όροι διεξαγωγής της εκκαθάρισης και του διακανονισμού περιγράφονται στην ως άνω Υπουργική Απόφαση».

Read more...

Τι αλλάζει στα ειδικά μισθολόγια...


ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΤα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ενταχθούν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου από τις...
αρχές του 2016 σύμφωνα με το "Έθνος".

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα στόχος της πρότασης της κυβέρνησης, που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η παράλληλα διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Από την κατάργηση των επιδομάτων σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στα μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων, των ερευνητών και των εργαζομένων σε Ινστιτούτα Ερευνών.

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται από τις αλλαγές

Τα επιδόματα που σχεδιάζονται να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές είναι:

Τα επιδόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών:

-Διδακτικής προετοιμασίας
-Δημιουργίας βιβλιοθήκης
-Έρευνας
-Έξοδα παράστασης

Τα επιδόματα για τους ένστολους

-Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
-Ειδικής απασχόλησης που δίνεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
-Αυξημένης ευθύνης για βαθμοφόρους
-Έξοδα παράστασης
-Ευθύνης διοίκησης
-Αυξημένης επιχειρηματικής ετοιμότητας
-Ειδικών συνθηκών

πηγη ΕΘΝΟΣ

Read more...

Ανακοίνωση καταπέλτης προς τον Τσίπρα από το Κίνημα: Είναι αλαζόνας και ευθυνόφοβος

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
 Kατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δυστυχώς ο κ Τσίπρας παριστάνοντας ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες ενός Πρωθυπουργού και με κύριο στόχο να εξευμενίσει το σπαρασσόμενο από προσωπικά ξεκαθαρίσματα κόμμα του, διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα .
 Πλήρης αλαζονείας και φοβούμενος προφανώς και προσωπικές ευθύνες για την ανοχή στο αποκαλυπτόμενο από τον ίδιο τον πρώην Υπουργό  του σχέδιο εκτροπής από κάθε νομιμότητα και εξόδου από το ευρώ, το παρουσίασε ως «σχέδιο άμυνας στις πέσεις των εταίρων».
 Όταν υπουργοί του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά, ακόμη  και σήμερα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας  εμφανώς ψευδόμενος, «ορκίζεται» κραυγαλέα ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο σχέδιο, χρησιμοποιώντας φθηνά σοφίσματα και απλοϊκές δικαιολογίες για να το «τεκμηριώσει», κάνοντας προφανώς πρόβα για επερχόμενους απολογητικούς του λόγους. Για τότε που θα αποκαλυφθεί πλήρως η τεράστια ζημιά, δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ερασιτεχνικό και καταστροφικό,  για τη μέση ελληνική οικογένεια, τρόπο που χειρίστηκε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη την μη-διαπραγμάτευση, για την οποία ακόμη  και σήμερα θέλει να πείσει ότι ήταν «σκληρή».

Ο κ . Τσίπρας  ο οποίος  έφθασε στο σημείο σήμερα να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε είπε στο παρελθόν ότι «θα σχίσει τα μνημόνια», φέρνοντας τελικά  ο ίδιος το βαρύτερο όλων, καλά θα κάνει  να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για σκάνδαλα προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να του θυμίσουμε , γιατί δυστυχώς κανείς δεν του το θύμισε (θα περίμενε κάθε δημοκρατικός πολίτης κάτι να πει η κ. Γεννηματά, γιατί άραγε το φοβήθηκε;), την πληθώρα νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης  Παπανδρέου, τις οποίες η τότε  αντιπολίτευση  Σαμαρά – ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε  και που άλλαξαν πραγματικά το τοπίο  της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και της ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ .
http://thecaller.gr/politiki/anakoinosi-katapleths-apo-to-kinhma/

Read more...

Πόσο …κακή αντιγραφή πια;


Για «επικίνδυνους ακροβατισμούς» κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπόδειγμα ανευθυνότητας και παντελούς απουσίας αλήθειας».
KINIMA
Υποστηρίζοντας ότι μοναδικός του στόχος είναι να διαχειριστεί το ψεύδος στο οποίο επιδιδόταν επί πέντε χρόνια, υποσχόμενος να καταργήσει το μνημόνιο και έχοντας στο μεταξύ υπογράψει νέο, με επαχθείς όρους,τον καλούν να εξηγήσει τώρα στους Έλληνες πώς και γιατί φτάσαμε στα capital controls, στις υποχρεωτικές άδειες και απολύσεις, «αν όχι από μικροκομματικό τακτικισμό απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα, που παρίστανε ότι δεν καταλάβαινε», όπως λένε.
Τον κατηγορούν ότι για να καλύψει τα ψεύδη του παρελθόντος και τις σημερινέςεπιλογές του, επιχειρεί να οικοδομήσει μια αφήγηση που «έχει τόση σχέση με τηνπραγματικότητα, όσο τα ψεύδη που έλεγε προεκλογικά με το μνημόνιο που υπέγραψεμετεκλογικά αλλά και μεταδημοψηφισματικά». Για αυτό και καταφεύγει σεπυροτεχνήματα, υποστηρίζουν, που ελλοχεύουν όμως τον κίνδυνο φωτιάς για τηνπορεία της χώρας. Καταλογίζοντάς του ότι θέλει να ξεπεράσει το εσωκομματικό τουπρόβλημα μετατρέποντάς το σε εθνικό κίνδυνο, υποστηρίζουν με αφορμή τα όσα είπεγια εσωκομματικό δημοψήφισμα, ότι … έκανε δημοψήφισμα και το ‘κέρδισε’ και τώραθέλει να πάρει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. «Θα επρόκειτο περί κωμωδίας, αντο διακύβευμα δεν ήταν μια εθνική υπόθεση», λένε.
Αναρωτιούνται, δε με νόημα: «Πόση κακή αντιγραφή κειμένων του Γιώργου Παπανδρέου θα κάνει ακόμη;». Πολύ περισσότερο που δεν διακατέχεται από μεταρρυθμιστικό πνεύμα, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πέντε ώρες κράτησε η συνάντηση Νέες απαιτήσεις εμφάνισαν οι θεσμοί σε Σταθάκη - Τσακαλώτο

Νέες απαιτήσεις εμφάνισαν οι θεσμοί σε Σταθάκη - Τσακαλώτο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νέα μέτωπα και εκκρεμή ζητήματα αναδείχθηκαν κατά την πεντάωρη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.

Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα κυβερνητικά στελέχη αν και τόνισαν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και πως σε αυτές εξετάσθηκε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αναγνώρισαν πως μπήκαν στο τραπέζι και νέα ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) εξέτασαν οργανωτικά θέματα, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά μεγέθη και την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη τους.

«Εξετάσαμε το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018», είπε και αποκάλυψε πως σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά σε κάποια άλλα καταγράφηκε διαφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, εκείνος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σε λίγη ώρα οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος συζήτηση με τον Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα με θέματα την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θ.Κ

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με ρυθμό χελώνας το Κτηματολόγιο...


Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 αποτελεί «μνημονιακή» υποχρέωση, ενώ το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για τη χώρα, καθώς...
-μεταξύ άλλων- πρόκειται να μεταρρυθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην επέκταση και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το πολύπαθο Κτηματολόγιο; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας δήλωσαν την περιουσία τους πριν από μία επταετία και ...πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και την επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών. Διαδικασία η οποία έχει ακόμα μέλλον μπροστά της, καθώς στο επίκεντρο έχουν τεθεί προς το παρόν δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των υποψηφίων προς ανάθεση του έργου.

Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.

Τον Οκτώβριο του 2001 έπεσε η πρώτη «καμπάνα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση σύνταξής του. Επέβαλλε ως πρόστιμο την ανάκληση 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ αποφασίστηκε και επίσημα η μη περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ. Μάλιστα, ο τότε επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, δήλωνε ότι με διπλάσια λεφτά υλοποιήθηκε το 1/3 του έργου, υποδεικνύοντας την απόφαση της ΕΕ το έργο να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 13 χρόνια μετά το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τότε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν (σήμερα Επίτροπος Διεύρυνσης) με τρισέλιδη επιστολή του ζήτησε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου κτηματογράφησης της χώρας. Ο κ. Χαν αναφερόταν στη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η Ελλάδα από το 2010 και μετά και η οποία θέλει την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χώρας μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπολοίπου της επικράτειας απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ...

Read more...

Χωρίς δελτίο απόψε ο ΑΝΤ1…


λόγω της μεγάλης σφαγής…

Πογκρόμ απολύσεων δεκάδων τεχνικών. 30 άτομα απελύθησαν σε μόλις 2 ώρες! Δεν βγαίνουν δελτία ειδήσεων. Σε μία πρωτοφανή κίνηση, εν μέσω αδειών, η τεχνική διεύθυνση του ΑΝΤ1 αποφάσισε να...
απολύσει 30 άτομα, όλοι τεχνικοί.

Στην ουσία ξηλώνει όλο το τμήμα των Συνεργείων Εξωτερικών Μεταδόσεων, αφού από τα 27 άτομα - εκ των οποίων ένας προϊστάμενος και 2 βοηθοί Desk - διώχνει τους 16!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Planet-Greece τον δρόμο του λογιστηρίου παίρνουν άλλα 4 άτομα από το τμήμα του μοντάζ και 10 τεχνικοί από τα πλατώ.

Αυτή τη στιγμή, επικρατεί αναβρασμός στο κανάλι. Οι τεχνικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλείσουν το κανάλι και να παύσουν την μετάδοση όλων των δελτίων ειδήσεων προκηρύσοντας επαναλαμβανόμενες απεργίες ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δημοσιογράφοι του σταθμού με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ...



Πηγή:planet-greece.blogspot.com

Read more...

Leopard: Στη Βουλή δικογραφία για Παπαντωνίου...


Leopard: Στη Βουλή δικογραφία για Παπαντωνίου - Νέα δίωξη για ΛιακουνάκοΝέα δίωξη για Λιακουνάκο...
Το δρόμο για την Βουλή παίρνει η δικογραφία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να...
διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. 

Ειδικότερα, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Σκοπός είναι να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004- σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. 

Για την ίδια υπόθεση  από την Eισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου -πριν από μήνες, με εντολή της Eισαγγελίας, είχε γίνει και έφοδος στο σπίτι του-, καθώς και σε 12 ακόμη αξιωματούχους, επίσης σε βαθμό κακουργήματος. 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν διερευνήσει οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος με εντολή της κυρίας Ράικου. Μάλιστα, με εντολή τους πριν από μήνες στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Λιακουνάκου άνδρες της οικονομικής αστυνομίας είχαν κάνει ενδελεχή έρευνα, με στόχο τη συλλογή στοιχείων.

Πλέον, η έρευνα ολοκληρώθηκε και ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, αλλά και σε βάρος του κ. Λιακουνάκου. Ο επιχειρηματίας διώκεται για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας...
protothema.gr

Read more...

ΚΚΕ:H υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ...


...είναι η επιλογή της κυβέρνησης...
"Επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ, η υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, γι' αυτό και ...
το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι το «καλύτερο δυνατό» για τους λίγους, για το κεφάλαιο, όμως το χειρότερο για τους πολλούς, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα".

Αυτά αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή...
newsbeast.gr

Read more...

Πογκρομ...


Ο ANT1 “εκτελεί” το προσωπικό του!...
Κληρονόμησε ένα μεγάλο κανάλι και το κατάντησε μαγαζάκι χαμένο στα αμπελοχώραφα των Σπάτων χωρίς καν την φωτεινή επιγραφή του ιστορικού σήματος.Ο κύριος Θοδωράκης Κυριακού γκρεμίζει ο,τι...

έφτιαξε ο πατέρας του.Ο τίτλος που προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ είναι χαρακτηριστικός:Ο ANT1 “εκτελεί” το προσωπικό του!.
Όπως διαβάζουμε στις typologies.gr:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 προβαίνει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Πετάει στο δρόμο δεκάδες απλούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στο σταθμό πολλά χρόνια!!!  Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την «εκτέλεση» του προσωπικού του!!!
Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!!
Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών τις Ε.Ρ.Τ.!!!
Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους!
Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στην δική τους κρίση!!!
Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας
σήμερα Παρασκευή 31/7
και ώρα 18:00
έξω από το studio KAPPA στα Σπάτα.
ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!!!!
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ!!!
Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

Read more...

Capital Controls: Ολες οι αλλαγές για τις επιχειρήσεις...


Capital Controls: Ολες οι αλλαγές για τις επιχειρήσεις -Διευκολύνσεις και αύξηση του ημερήσιου ορίουΔιευκολύνσεις και αύξηση του ημερήσιου ορίου...
Σε λίγη ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη...
χαλάρωση των capital controls όσον αφορά τις επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις θα κινούνται στην εξής κατεύθυνση: Το ημερήσιο όριο  ανά πελάτη αναμένεται να αυξηθεί από τις 100.000 στις 150.000 ευρώ, ενώ το σωρευτικό όριο ανά Πιστωτικό Ιδρυμα, αναμένεται να αυξηθεί από 3,4εκάτ την ημέρα σε 5 εκάτ. την ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις λοιπές. 

Επίσης, το ημερήσιο όριο που θα εγκρίνουν οι υποεπιτροπές αναμένεται να αυξηθεί από τα 15εκάτ. ευρώ την ημέρα σε 22 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ θα δωθεί ευελιξία στις υποεπιτροπές να δημιουργήσουν άλλες επιμέρους υποεπιτροπές ανάλογα με τη γεωγραφική τους ανάπτυξη ούτως ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα πελατείας τους...
iefimerida.gr

Read more...

Τι συζήτησαν Τρόικα, Τσακαλώτος και Σταθάκης...

Τι συζήτησαν Τρόικα, Τσακαλώτος και ΣταθάκηςΟλοκληρώθηκε μετά από περίπου πέντε ώρες η συνάντηση που είχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε...
οργανωτικά ζητήματα όπως για το που και πως θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των δύο πλευρών και πως θα επιλύονται προβλήματα που προκύπτουν χωρίς να λιμνάζουν. Υπενθυμίζεται πως ο χρόνος είναι πλέον ελάχιστος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να καταρτιστεί το Μνημόνιο, το αργότερο έως τις 11-12 Αυγούστου, όπως είναι η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι στη συνάντηση δόθηκε έμφαση σε θέματα που δεν είχαν συζητηθεί μέχρι σήμερα. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η συζήτηση για το θέμα του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση, μιας και σε αυτές τις προβλέψεις θα βασιστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν και τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Από την ελληνική πλευρά πάντως αναφέρουν πως δεν συζητήθηκε το θέμα προαπαιτούμενων.

Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να λάβουν πλήρη γνώση για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως:

-οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα
-πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να καλύψει τα χρέη της επόμενης περιόδου, στα οποία περιλαμβάνονται οι δόσεις προς την ΕΚΤ ύψους 3,2 δις αλλά και
-η εικόνα που θα προέλθει απο την μείωση του ΑΕΠ και από την καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1%.

Ζητούν επιπλέον οι εκπρόσωποι των θεσμών να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο, όπως: οι φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Περαιτέρω ζητούν αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 75% αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και την παράλληλη θέσπιση ενος κοινού συντελεστή 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Εξάλλου τα μέλη της τρόικας διασαφήνισαν ότι επιθυμούν να καταγραφεί η εικόνα των κόκκινων δανείων μετά την επιβολή των capital controls.

Αλλά ζητήματα τα οποία εθίγησαν κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης είναι η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και η κατάργηση των φορών υπέρ τρίτων.

Το απόγευμα, οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν ραντεβού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βασικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων...
thepaper.gr

Read more...

Σταθερά πρώτη στην ανεργία η Ελλάδα...



Η Ελλάδα παραμένει «πρωτοπόρος» στον τομέα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο...
25,6% τον Απρίλιο, ποσοστό που είναι κατά 1,4% μειωμένο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014, αλλά είναι αρκετό για να διατηρήσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 22,5%.

Στην ανεργία των νέων, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 53,2%, με την Ισπανία να την ακολουθεί κατά πόδας, με ποσοστό 49,2%. Τα ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας βασίζονται σε στοιχεία του Ιουνίου και όχι του Απριλίου.

Συνολικά στην Ευρώζωνη το ποσοστό ανεργίας για το μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 11,1% σε σχέση με 11,6% το Ιούνιο του 2014. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ίδια ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 9,6% και 10,2%. Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας κατεγράφησαν στη Γερμανία με ποσοστό 4,7& και στην Τσεχία με ποσοστό 4,9%.

Read more...

Μποτόπουλος στο CNBC: Τη Δευτέρα ανοίγει το Χρηματιστήριο...


Μποτόπουλος: Τη Δευτέρα ανοίγει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Βεβαίως, προϋπόθεση είναι...
το υπουργείο Οικονομικών να συμφωνήσει γραπτώς, αναφέρει το πρακτορείο.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εργάζονται προς αυτό το σενάριο, δήλωσε στο CNBC ο κ. Μποτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο είναι κλειστό εδώ και περίπου έναν μήνα, από την ημέρα που επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Read more...

Τα χρήματα δεν ήταν δικά μου ...



...αλλά του Σάμπι Μιωνή. Εγω απλώς τα διαχειριζόμουν, λέει ο Παπασταύρου...
Τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην ελβετική HSBC για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο, φέρεται να προβάλει ο στενός συνεργάτης του Αντωνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο...
κληθείς σε εξηγήσεις για δύο κακουργήματα δικηγόρος, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν επίσης συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και η μητέρα του η οποία καλείται επίσης σε εξηγήσεις για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο  Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλει προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.

πηγη newsbeast.gr

Read more...

Μαραθώνια η πρώτη συνάντηση Σταθάκη-Τσακαλώτου με την Τρόικα...


Μαραθώνια η πρώτη συνάντηση Σταθάκη-Τσακαλώτου με την Τρόικα
Tο απόγευμα, το... κουαρτέτο των βαμπίρ θα δει τον Στουρνάρα...
Μόνο πέντε λεπτά έχει διακοπεί από τις 10 το πρωί οπότε και ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στην... πρώτη επί ελληνικού εδάφους συνάντησης των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κλιμάκιο των τεσσάρων εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM.
Αφού πήραν το πρωινό τους -πρώτα η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στις 8 το πρωί και λίγο αργότερα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) - οι τέσσερις επικεφαλής δίνουν μία «πρόγευση» των διαθέσεών τους στους  δύο υπουργούς στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που έχουν. Άλλοι υπουργοί δεν θα δουν τους ξένους επισκέπτες μας -προς το παρόν τουλάχιστον ή μέχρι να το ζητήσουν.

Πρώτος στο πολυτελές ξενοδοχείο έφτασε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουες Μακ Γκρου οποίος πολύ άνετος προσπέρασε τους δημοσιογράφους κρατώντας το σακάκι του στον ώμο. Έπειτα έφτασε ο Γιωργος Σταθάκης  υπουργος οικονομίας και μετα απο πέντε λεπτά στο ξενοδοχείο ήρθε ο υπουργος οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ερατώ» του ξενοδοχείου σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας με 30 αστυνομικούς να βρίσκονται γύρω από τους δύο υπουργούς και τους συνεργάτες τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συναντήσεις, νωρίς το απόγευμα το κουαρτέτο θα δει τον Γιάννη Στουρνάρα γύρω στις πέντε το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

πηγη protothema.gr

Read more...