Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού...



... σε δέκα τομείς...
Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, όπου κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων των δύο κομμάτων μετά από...
απόφαση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Η προγραμματική συμφωνία αφορά δέκα τομείς: Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής.

Τις βασικές κατευθύνσεις παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής.

Πρόεδρος, αξιολόγηση, ιδιωτικές επενδύσεις

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία απορρίπτει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής.

Επίσης, θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη προτείνεται δημιουργία προϋποθέσεων σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες σε ζητήματα όπως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση εφάπαξ συντελεστή και ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ηγεσία και ενιαίος πολιτικός φορέας

Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες και εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει.

thepressproject.gr

Read more...

"Ευχαριστούμε για τη στήριξη, συγγνώμη για την αναστάτωση..."



λένε οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί...

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και...

την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

Η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια...

naftemporiki.gr

Read more...

Η Βουλή της Τουρκίας ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα...


Φωτογραφία: EPA/ΑΠΕ
Με 346 ψήφους υπέρ ενέκρινε η Τουρκική Βουλή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, μετά και το...
αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με έκτακτο ρεπορτάζ του CNN Turk το κοινοβούλιο συντάχθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης με μεγάλη πλειοψηφία, αν και 115 μέλη της Βουλής καταψήφισαν την εν λόγω πρόταση.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά και από δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου την Πέμπτη, ο οποίος και υποστήριξε  «ότι η χώρα θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmus, δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτρο δεν θα επηρεάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και συνέκρινε την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή της Γαλλία, όπου μια παρόμοια  «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έχει τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Εντούτοις, φόβοι εκφράζονται από παράγοντες της διεθνούς κοινότητας για το μέτρο και για τον τρόπο με τον οποίο θα το εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης που ήδη λαμβάνει χώρα στην γείτονα...

iefimerida.gr

Read more...

Στρατηγικός νους με όραμα...


Ολα τα μέλη του Δ.Σ. σηκώθηκαν όρθια και χειροκροτούσαν παρατεταμένα τον Μιχάλη Σάλλα, τον άνθρωπο που μετέτρεψε την Τραπεζα Πειραιώς στην μεγαλύτερη τραπεζα της χώρας, με μερίδιο αγοράς 30%...
"Πήρε ενα μαγαζάκι και το έφερε στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος της χώρας", λέει για τον Σάλλα, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. 
Ο πρόεδρος της Πειραιώς παραιτήθηκε χθες βάζοντας το...

συμφέρον της τραπεζας και των εργαζομένων, πάνω από το προσωπικό του συμφέρον.
Μετά από 25 χρόνια στο τιμόνι της Πειραιώς, ο Σάλλας αφήνει μια τράπεζα θωρακισμένη με μερίδιο αγοράς 30%, από το 0,1 που την είχε παραλάβει.
Ο Σάλλας, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, με την παραίτηση του (που έγινε σε ένα κλίμα φόρτισης, καθώς ολα τα μέλη του ΔΣ σηκώθηκαν όρθια και τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα), αποδείχθηκε θεσμικός και σημείο αναφοράς στον κλάδο .
Τα οικονομικά φύλλα αναφέρονται σήμερα σ' αυτόν με ιδιαίτερα θερμά λόγια. "Διορατικός", "στρατηγικός νους με όραμα για την Οικονομία".
Κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστηματος - που μίλησαν στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ, αναγνωρίζουν στο πρώσοπο του Μιχάλη Σάλλα, όραμα, ζυγισμένες και καλά σχεδιασμένες κινήσεις, αλλά και την συμβολή του στη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών στα χρόνια της κρίσης, με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων και της ελληνικής Οικονομίας... 

Read more...