Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μαρία Κυριακοπούλου: «Υποκριτικές οι εξαγγελίες για ανάπτυξη από όσους ευθύνονται για τον στραγγαλισμό της οικονομίας»

Η Βουλευτής Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό αυτοί που ανέλαβαν να εφαρμόσουν το μνημόνιο στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία, καταδικάζοντας με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να βγαίνουν τώρα και να παραδίδουν μαθήματα ανάπτυξης, με εξαγγελίες τις οποίες ακούμε διαρκώς τους τελευταίους μήνες, αλλά ποτέ δεν είδαμε να εφαρμόζονται.

Κάθε Έλληνας αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τους εμπόδιζε όλο αυτό το διάστημα να ενεργοποιήσουν τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, ή τα όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποδώσουν τα οφειλόμενα του κράτους προς τις επιχειρήσεις;

Όταν το μοναδικό μέλημα μιας κυβέρνησης ήταν η προστασία του εγχώριου τραπεζικού κατεστημένου, αδιαφορώντας την ίδια στιγμή για τις τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, καμία εξαγγελία για «ανάπτυξη» δεν μπορεί να γίνει πιστευτή.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» έχει μια διαφορετική αντίληψη για την έννοια της ανάπτυξης, η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνία, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, θα προστατεύει το κοινωνικό κράτος και θα αξιοποιεί το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Όπως έχει εξαγγείλει η «Κοινωνική Συμφωνία» το Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης βασίζεται στην πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων, που αντισταθμίζουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του μνημονίου με μέτρα όπως η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που δόθηκαν στις τράπεζες, η περιστολή της δημόσιας σπατάλης, η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την ενίσχυση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, την άρση αντικινήτρων και την ριζική απλούστευση του φορολογικού συστήματος».


Read more...

To ψέμα του Βενιζέλου για τις λίστες των καταθετών



Είπε πολλά περίεργα χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη του στο Mega τα οποία και θα σχολιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις. Ξεχωρίζω ένα ψεματάκι που είπε και ούτε η Όλγα Τρέμη ούτε ο Παύλος Τσίμας κατάφεραν να "πιάσουν".

Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε:

"Αρχίσαμε να δημοσιεύουμε τις περιβόητες λίστες των μεγάλων οφειλετών και...


...αυτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό."

Λυπάμαι που η πραγματικότητα διαφωνεί με τον ισχυρισμό του κ.Βενιζέλου. Λίστες με εκείνους που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό δεν έχουν δημοσιευτεί και μάλιστα έχει "παγώσει" και η δημόσια συζήτηση για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας.

Οι λίστες κατατέθηκαν απλώς στη Βουλή με τον κ.Βενιζέλο να τονίζει τότε:

"Ό,τι γνωρίζει ο υπουργός ως εκ της ιδιότητός του, μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο βαρύνουν και τον ερωτώντα βουλευτή, που θα λάβει γνώση επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής"
Read more...

Πλήρες Κείμενο της Συνέντευξης της Προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στον Α. Μόσχοβα για το περιοδικό "Επίκαιρα"

1. Πώς σχολιάζετε την προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου;

Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της. Είναι απαραίτητο να απαλειφθεί και η παραμικρή σκιά που πέφτει επάνω στο πολιτικό μας σύστημα και τους πολιτικούς.

Η Δικαιοσύνη έχει σήμερα στο οπλοστάσιό της το θεσμικό πλαίσιο που εισηγήθηκε και πέτυχε την έγκρισή του από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Χάρης Καστανίδης.

Η διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και η τιμωρία των ενόχων αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του Λαού στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της.

2. Πως πηγαίνει το εγχείρημα του νέου κόμματος; Πρώην σύντροφοι σας προβλέπουν ότι δεν θα συμπληρώσετε καν ψηφοδέλτια στην επικράτεια…

Δεν είναι προβλέψεις, αλλά ευσεβείς τους πόθοι…. Είναι πολλοί που δεν θέλουν την Κοινωνική Συμφωνία στη Βουλή.

Υποψηφίους θα έχουμε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Η κινητοποίηση στελεχών σε όλη τη χώρα είναι ευρεία και πολλά νέα πρόσωπα βγαίνουν μπροστά για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα ώστε να αποκτήσουν ξανά ελπίδα και προοπτική οι πολίτες μας.

3. Πολλοί διερωτούνται γιατί δεν παραιτηθήκατε εγκαίρως από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Όταν για παράδειγμα η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010

Όσο μπορείς να δίνεις μάχες δεν παραιτείσαι. Παρέμεινα στην κυβέρνηση δίνοντας μάχες. Άλλες τις κέρδισα, άλλες τις έχασα. Για το πρώτο Μνημόνιο - ακόμα κι αν ήταν αναπόφευκτο καθώς οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν - είχα από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στην άκριτη περικοπή μισθών και συντάξεων χαρακτηρίζοντας δημοσίως το φάρμακο της Τρόϊκας, ένα «φάρμακο που σκοτώνει». Είχα υποστηρίξει από τότε την ανάγκη να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να μην βυθιστεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ως υπουργός, και στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας, έβαλα «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας και πέτυχα τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Ανέτρεψα τα σχέδια για οριζόντια μείωση του κατώτατου μισθού και ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έπρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να περάσουν όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτές μου τις θέσεις τελικά διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα γιατί αρνήθηκα να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και αντιτάχθηκα στην επιβολή νέων κοινωνικά δυσβάσταχτων και αναποτελεσματικών μέτρων. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτή τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ από τις τάξεις της «Κοινωνικής Συμφωνίας» με άλλους συναδέλφους βουλευτές και στελέχη που πιστεύουν ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση μέσα στην Ευρώπη και στο Ευρώ αλλά έξω από τις νέοφιλελεύθερες συνταγές του Μνημονίου.

4. Έχετε παραδεχθεί ότι δεν περιμένατε να μας αποκλείσουν οι αγορές. Δεν έχετε συνευθύνη και εσείς προσωπικά για έλλειψη διορατικότητας;

Δεν αποποιούμαι καμίας ευθύνης. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας, προέβλεπε αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. Ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε ο κ. Προβόπουλος, ούτε ο αρμόδιος επί των Οικονομικών Υπουργός το πρόβλεψε.

5. Το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” τελικά ήταν δική σας εμπνεύσεως;

Όχι. Ειπώθηκε, όπως θυμάστε, από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που σήμερα εμφανίζεται. Υπήρχαν και τότε και υπάρχουν και σήμερα λεφτά στις τσέπες όσων φοροδιαφεύγουν, υπερτιμολογούν, βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό ή κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω εξωχώριων εταιριών. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν για τα γκόλντεν μπόϊς, τους κολλητούς και όσους νέμονται με αδιαφάνεια δημόσιους πόρους.

Είναι, όμως, κρίμα που ακόμα και σήμερα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν με αυτήν τη φράση για να κρύψουν την δική τους πολιτική ανικανότητα να μειώσουν την σπατάλη εκεί που υπάρχει, να αναδιοργανώσουν το κράτος, να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς που πλουτίζουν σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

6. Ο κ. Προβόπουλος επιμένει ότι σας είχε προειδοποιήσει (και τον Γ. Παπανδρέου και εσάς) προεκλογικά ότι το έλλειμμα θα έφτανε σε διψήφιο ποσοστό. Είναι αλήθεια;

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν γνωστός σε όλους μας παρά τις ανεδαφικές και παραπειστικές προβλέψεις της ΝΔ. Προεκλογικά όλοι υποψιαζόμαστε ότι το έλλειμμα μπορεί να διαμορφωνόταν σε διψήφιο ποσοστό και αυτό συζητήθηκε και με τον κ. Προβόπουλο. Άλλωστε, εγώ η ίδια, πολύ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2009, είχα προειδοποιήσει για τη δημοσιονομική εκτροπή και είχα υποστηρίξει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η μείωση του ελλείμματος και η δημοσιονομική εξυγίανση. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο παρουσιαστήκαμε στις εκλογές.

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος σε καμία από τις συναντήσεις που είχαμε δεν είχε προειδοποιήσει, ούτε είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε σε λίγους μήνες να δανειστεί από τις αγορές. Είναι αυτός ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές που έγινε ορατός τον Ιανουάριο του 2010 που μας οδήγησε στο Μνημόνιο.

7. Τελικά ποιός και τι φταίει που οδηγηθήκαμε στην τρόικα; Ο Παπανδρέου; Ο Παπακωνσταντίνου; Η ελληνική πραγματικότητα; Οι κακές αγορές;

Η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη όπως σας είπα. Και αυτό, διότι είχε στηθεί ένα διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι που πόνταρε πολλά δις ευρώ στη χρεωκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης καθώς και στην υποτίμηση του Ευρώ πολύ πριν από το 2009.

Η ευθύνη της Ε.Ε., και κυρίως της Γερμανίας, είναι τεράστια, διότι αντί να αντιδράσει αποφασιστικά και έγκαιρα προστατεύοντας την Ελλάδα και την ευρωζώνη από το κλείσιμο των αγορών και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία αποδείχθηκε φοβική και ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση. Ουσιαστικά παραδόθηκε στην κυριαρχία των αγορών και των κερδοσκόπων. Η χώρα μας αφέθηκε ν’ αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές και η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Στο εσωτερικό έπρεπε από την αρχή να είχε συγκροτηθεί μια ικανή διαπραγματευτική ομάδα και ένα ισχυρό επιτελείο ικανό να διαχειρισθεί την όλη κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Επίσης, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και τομές για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία. Εάν είχαν μπει μπροστά αυτές οι προτεραιότητες, δεν θα αναγκαζόμασταν στη συνέχεια, μέσα στο Μνημόνιο, να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις ούτε να αυξήσουμε τους φόρους.

8. Πρέπει κατά τη γνώμη σας να λογοδοτήσει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές και ο ελληνικός λαός θα τις αποδώσει.

9. Απορρίπτετε συλλήβδην το Μνημόνιο; Κάποια από όσα αναφέρει (μεταρρυθμίσεις κυρίως) δεν έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα;

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα χρειάζεται να γίνουν ανεξαρτήτως Μνημονίου. Πολλές εντάχθηκαν στο Μνημόνιο και πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Όμως, δεν είναι δυνατόν, στο όνομα των όποιων μεταρρυθμίσεων, να υποθηκεύουμε ως χώρα το μέλλον μας απεμπολώντας -μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο- την κρατική ασυλία έναντι κατασχέσεων περιουσιακών μας στοιχείων στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε δανειακής σύμβασης. Είναι δυνατόν να βάζουμε την υπογραφή μας για να αποδυναμωθεί μ' αυτόν τον τρόπο η εθνική μας κυριαρχία;

Είναι αδιανόητο να θεσπίζονται κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, να καταπατώνται με αντισυνταγματικό τρόπο οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και να αποδομείται το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας αλλά και για την οικονομία να ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό κεκτημένο. Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα.

10. Είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου; Αυτό έλεγε και η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά όπως είδατε έβαλε νερό στο κρασί του…

Εφικτή είναι όταν έχεις τη θέληση και την ικανότητα να οργανωθείς σωστά για να το κάνεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε, ως χώρα, επεξεργασθεί το δικό μας σχέδιο για να το διαπραγματευθούμε. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο στάδιο πριν από το δεύτερο μνημόνιο. Πώς, επομένως, μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που ποτέ δεν έγινε;

Η κυβέρνηση, και τα κόμματα που την στηρίζουν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να χτίσουν συμμαχίες στην Ευρώπη και άλλου στο εξωτερικό για να ανατρέψουν μία συνταγή που όλοι θεωρούν αποτυχημένη. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λένε «ναι» σε όλα και δίνουν «μάχες» για τα μάτια του κόσμου.

11. Με ποιά κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά εφόσον μπείτε στη Βουλή; Με το ΠΑΣΟΚ το αποκλείετε;

Συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ως νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό κόμμα δεν αφήνει περιθώριο συνεργασίας με κανένα προοδευτικό κόμμα της Κεντροαριστεράς.

12. Έχετε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι εξυπηρέτησε συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και τραπεζικά. Δεν έχετε υποχρέωση να πείτε συγκεκριμένα ονόματα;

Έχω πάντα μιλήσει ευθαρσώς και ήμουν απόλυτα ειλικρινής όταν είπα πως δέχθηκα ισχυρό πόλεμο από τις τράπεζες όταν πέρασα το νόμο για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τον ίδιο πόλεμο τον δέχτηκα και από άλλα εξωθεσμικά και οργανωμένα συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο αυτό αν ανατρέξουμε στον τύπο και τη σχετική ειδησεογραφία. Το ίδιο έγινε όταν έπρεπε να με απομακρύνουν από το Υπουργείο Εργασίας για να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ακυρώσουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώσουν τον κατώτατο μισθό, εξυπηρετώντας το παρασιτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει μάθει να λειτουργεί με τέτοιες πρακτικές.

epikaira1.jpg
epikaira1.jpg126.5 KB
epikaira2.jpg
epikaira2.jpg136.52 KB

Read more...

Τα τρία μεγάλα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου και ο… Άτλαντας Βενιζέλος

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Τα τρία μεγάλα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου και ο… Άτλαντας Βενιζέλος
Είναι δυνατόν να δηλώνει ωσεί παρών;
Η χθεσινή συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Mega, δημοσιοποίησε την πρόθεση του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τα πεπραγμένα του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλεί ωστόσο σειρά ερωτημάτων και σοβαρών ενστάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε λάθος το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», χαρακτήρισε «ελλιπές» το Μνημόνιο 1 και δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την πρόταση για δημοψήφισμα.

Σε ότι αφορά το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο Ευ. Βενιζέλος οφείλει να εξηγήσει πως το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε αυτό το σύνθημα και μάλιστα πως επέμεινε ακόμα και έξι μήνες μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας, όταν είχαν λεχθεί τα περί «Τιτανικού» και τα περί των… πιστολιών που έπρεπε να υπάρχουν πάνω στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.

«Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι έγινε, δεν ήμουνα μέσα στο σύστημα που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις, εγώ ήμουνα υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήμουνα εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχα αυτή την αντίληψη για τα πράγματα», είπε ο κ. Βενιζέλος για το Μνημόνιο 1. Να το δεχθούμε, έστω και αν αυτή η αντίληψη δεν καταγράφηκε δημοσίως. Και εδώ όμως χρειάζονται εξηγήσεις για το πώς οδηγηθήκαμε εκεί- αν δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει ο κ. Βενιζέλος τον «ύπαρχο» και ας τις δώσει.

Σε ότι αφορά στο δημοψήφισμα, το οποίο σε πρώτη φάση (ο κ. Βενιζέλος)- χαρακτήρισε «λυτρωτική κίνηση», δήλωσε ότι «έγιναν αυτά που ξέρετε, έγιναν οι Κάννες και γυρνώντας από τις Κάννες έκανα τη δήλωση, η οποία στην πραγματικότητα ανακάλεσε το δημοψήφισμα». Εδώ, μια παρατήρηση: Έστω και αν δεχθούμε το δεύτερο, η στήριξη του δημοψηφίσματος αρχικά, χρήζει απάντησης και ερμηνείας.

Ερχόμαστε στο τελευταίο: Ακόμα και αν δεν σχολιάσουμε τη δήλωση «εάν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που διαπραγματεύθηκε, και διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ», υπάρχει μια αποστροφή που δύσκολα μπορεί να μείνει ασχολίαστη: «ποιος θα πάει κα Τρέμη στο Eurogroup στις 14 Μαΐου; Ποιος θα κάνει, με λίγα λόγια, από το Μάιο και μετά αυτό που έκανα εγώ από τον Ιούνιο πέρσι μέχρι τώρα, παίρνοντας τη χώρα στους ώμους μου;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος αυτοτοποθετούμενος στη θέση ενός σύγχρονου και αναντικατάστατου Άτλαντα. Σπολάτη κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, όλο και κάποιος θα βρεθεί.

Ουδείς αναντικατάστατος…

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Λεφτά υπάρχουν μόνο για τα κόμματα!

Δέκα εκατ.ευρώ για τα έξοδα των εκλογών


Οι πολίτες μπορεί να σφίγγουν το ζωνάρι και να υφίστανται αλλεπάλληλες "αφαιμάξεις" από τις μειώσεις μισθών και τη φοροκαταιγία, όμως τα κόμματα παραμένουν εθισμένα στη συνήθεια να απομυζούν τον κρατικό κορβανά...

Την Τετάρτη συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή για τις εκλογές υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων επέμειναν να λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό "το όλον" της έκτακτξς ενίσχυσης για τις εκλογές, ακριβώς όπως είχε συμβεί και το 2009! Λειτούργησαν δηλαδή σαν να μην έχει αλλάξει κάτι στη χώρα, αδιαφορώντας για τη "λεπτομέρεια" ότι η προεκλογική περίοδος είναι μικρότερη αλλά και απωθώντας τις ίδιες τις δεσμεύσεις των περισσότερων πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα γίνουν πολλές ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις...


Κατάφεραν με την επιμονή τους τα κόμματα να λάβουν επιπλέον 10 εκατ.ευρώ, πλέον της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν, προκειμένου -όπως επιχειρηματολόγησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων- να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των εκλογών...

Για να βγάλουν τα... σπασμένα και να τονώσουν τα οικονομικά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αξίωσαν να λάβουν από το κράτος το σύνολο της εκλογικής επιχορήγησης πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας να παρακάμψουν το νόμο που ρητώς ορίζει ότι πριν την εκλογική αναμέτρηση εκταμιεύεται μόνο το 60% της κρατικής ενίσχυσης! Κατά τα λοιπά, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι βουλευτές επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει να δείξουν αφοσίωση στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι πρέπει να υπομείνουν τις θυσίες διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος...

Οταν όμως πρόκειται για τα του οίκου τους, τα κόμματα απαιτούν να χρηματοδοτούνται από τα κρατικά θησαυροφυλάκια όπως το 2009, σαν να μην έχει αλλάξει το παραμικρό, και επιπλέον ζητούν να καταστρατηγηθούν οι ισχύουσες διατάξεις και να εισπράξουν το σύνολο της τακτικής επιχορήγησης πριν από τις εκλογές...
Είναι η επιμονή τους αυτή σχετική με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι χάνουν την παραδοσιακή δύναμή τους και άρα ενδέχεται να απωλέσουν μέρος της επιχορήγησης που θεωρούσαν πως είχαν εξασφαλισμένη; Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να το πει.

Κατά τα λοιπά, στη διακομματική επιτροπή συζητήθηκε η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.
Τα μικρά κόμματα ζήτησαν να μοιραστεί ο χρόνος προβολής των θέσεων και των υποψηφίων ίσα ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής δύναμης που είχαν βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων. Στο σημείο αυτό υπήρξε διαφωνία, αφού οι εκπρόσωποι των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων ζήτησαν να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Οπως προβλέπεται από τα ισχύοντα, το 75% του τηλεοπτικού χρόνου μοιράζεται μεταξύ των «μεγάλων» κομμάτων και το 25% μεταξύ των «μικρών», άποψη με την οποία συντάχθηκε ο κ। Γιαννίτσης.
protothema.gr

Read more...

Προς πληροφόρηση σας.


Η αφίσα αυτή κυκλοφορεί στο FACEBOOK και στο twitter

http://papaioannou


Read more...

Ο Βενιζέλος των «20 εγώ» που μπορεί «να πάρει τον Όλυμπο πάνω του»!

TO «ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ» ΕΝΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...
Ο Βενιζέλος των «20 εγώ» που μπορεί «να πάρει τον Όλυμπο πάνω του»!
Αναμφιβόλως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι δεινός ρήτορας. Υπάρχει όμως κάτι στο λόγο του που (με) ενοχλεί- με ενόχλησε και χθες στη συνέντευξή του στο Mega.

Μιας και δεν μπορώ να το προσδιορίσω, μπήκα στη βάσανο να διαβάσω τη συνέντευξη προσεκτικά και το ανακάλυψα!

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε τη λέξη «εγώ» είκοσι φορές! Από αυτές, θα μπορούσε να αποφύγει τις δεκαεννέα και να κρατήσει την τελευταία, εκείνο το «εγώ ευχαριστώ».

Ταυτοχρόνως είπε «είμαι ο μόνος», «μπήκα στη φωτιά», «να πάρω τον Όλυμπο ολόκληρο πάνω μου» και φυσικά έθεσε το ανεπανάληπτο ερώτημα «ποιος θα κάνει, με λίγα λόγια, από το Μάιο και μετά αυτό που έκανα εγώ από τον Ιούνιο πέρσι μέχρι τώρα, παίρνοντας τη χώρα στους ώμους μου;»

Τελικά, είναι ο βοναπαρτισμός του που με ενοχλεί.


ΧΡΑΝ
http://newpost.gr

Read more...

Συνέντευξη Γραμματέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λάμπρου Μίχου στην εφημερίδα City Press


Επισυνάπτεται το απόκομμα από την εφημερίδα City Press της Μ. Πέμπτης 12/04/2012 με την συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λάμπρου Μίχου.

city.press_.12.jpg

Read more...

«Μη ασφαλή τα προϊόντα της Coca Cola 3E»

Ανακοίνωση - κόλαφος του ΕΦΕΤ για την πολυεθνική




Δύο μήνες πέρασαν και παρά τις έγκαιρες παρεμβάσεις του ΕΦΕΤ η εταιρεία Coca Cola 3E δεν κατόρθωσε να βρει τις μη ασφαλείς ποσότητες των 100.000 φιαλών Coca Cola και Sprite, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του «Θέματος» πως επικίνδυνα αναψυκτικά έχουν διοχευτεθεί στην κατανάλωση εν αγνοία των Ελλήνων. Αυτά είναι τα συμπεράσματα δελτίου τύπου που σήμερα εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας ο οποίος σε πλήρη αντίθεση με τα όσα η πολυεθνική ισχυρίζεται χαρακτηρίζει τα είδη της ως «μη ασφαλή».

Ειδικότερα, ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει πως το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων. Ο αριθμός των κατασχεθέντων προϊόντων, ανά κατηγορία προϊόντος, είναι:

- 397.080 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml (ημ. Λήξης 14.08.2013 & 15.08.2013, κωδικοί παραγωγής 13Β…VT & 14B…VT, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 437.256 συνολικά παραχθέντων.

- 298.422 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 14.08.2012, 15.08.2012 & 16.08.2012, κωδικοί παραγωγής 13Β…VU, 14B…VU & 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 326.238 συνολικά παραχθέντων.

- 47.850 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Sprite σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 15.08.2012, κωδικός παραγωγής 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 52.644 συνολικά παραχθέντων.

- Τα ανακληθέντα/αποσυρθέντα προϊόντα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή.

- Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στα εν λόγω ανθρακούχα αναψυκτικά και πρώτης ύλης (ζάχαρη) ως προς την παρουσία των ουσιών 2,4/2,6 διχλωροφαινόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβούλιου του Γενικού Χημείου του Κράτους.

- Η διαδικασία καταστροφής των ανακληθέντων/αποσυρθέντων ποσοτήτων ανθρακούχων αναψυκτικών έχει ήδη ξεκινήσει, σήμερα 19.04.2012, με εποπτεία των ελεγκτικών κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.

- Όσον αφορά στην τελική διαχείριση της κατασχεθείσας επιμολυσμένης ποσότητας ζάχαρης, προβλέπεται απομάκρυνσή της από την διατροφική αλυσίδα είτε με καταστροφή της είτε με την επαναποστολή της στη χώρα προέλευσης της (Βέλγιο), στο πλαίσιο της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.



Ο ΕΦΕΤ θέλει επίσης να επισημάνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυστηροί, και διενεργήθηκαν τόσο σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» (Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης) όσο και στο σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ είχε υπό συνεχή επιτήρηση την επιχείρηση «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον», ωθώντας την παράλληλα να προβεί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικών ενεργειών.

Συνοψίζοντας, οι ενέργειες του ΕΦΕΤ αφορούσαν σε:

α) Άμεση ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον».

β) Δέσμευση και κατάσχεση των επιμολυσμένων παρτίδων τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης).

γ) Λήψη δειγμάτων τελικών προϊόντων (διάφοροι τύποι ανθρακούχων αναψυκτικών) και πρώτων υλών (επεξεργασμένο νερό, ζάχαρη) από όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης και αποστολή τους για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου).

δ) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.

ε) Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιστατικό μέσω έκδοσης σχετικής κοινοποίησης στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

στ) Εποπτεία των διαδικασιών καταστροφής των κατασχεθέντων προϊόντων.

ζ) Έκδοση Δελτίων Τύπου και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

η) Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και εξετάζεται η επιβολή προστίμων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΦΕΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «Η Coca Cola είναι ένα δημοφιλές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και για τον λόγο αυτό η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού υπήρξε από μέρους μας άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Ελήφθησαν εξ αρχής όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μη ασφαλών, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, προϊόντων απεσύρθησαν από την αγορά. Ο ΕΦΕΤ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια προστασίας του καταναλωτικού κοινού εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου με ισότητα ανεξαρτήτως προς όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων».

Θυμίζουμε ότι το Μεγάλο Σάββατο το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε ότι οι 100।000 συσκευασίες Coca Cola κανονικού τύπου και Sprite καταναλώθηκαν από τους ανυποψίαστους πολίτες.
protothema.gr
Read more...

Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα

Κεφάλαια για έργα υποδομών και ενέργεια


Στόχος είναι να ξεκινήσουν έργα που έχουν σταματήσει λόγω οικονομικών περιορισμών και αυτό συμβαίνει ιδίως στην περίπτωση έργων υποδομής που παράγουν καθαρά έσοδα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι με διόδια
Στόχος είναι να ξεκινήσουν έργα που έχουν σταματήσει λόγω οικονομικών περιορισμών και αυτό συμβαίνει ιδίως στην περίπτωση έργων υποδομής που παράγουν καθαρά έσοδα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι με διόδια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Στρασβούργο, Γαλλία
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση και υπερψηφίστηκε την Πέμπτη η έκθεση που εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με τα μέσα επιμερισμού του κινδύνου για τέσσερα κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής.

Η πρόταση είχε υπερψηφισθεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ στις 20 Μαρτίου.

Με την απόφαση αυτή το 10% των συνολικών κεφαλαίων του ΕΣΠΑ (δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ) μπορούν ως εγγύηση (cash collateral) να αξιοποιηθούν, ακόμα και για μη επιλέξιμες δαπάνες, και με τη μόχλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλων τραπεζών επί του ποσού αυτού, τα διαθέσιμα κεφάλαια (ανάλογα με τη μόχλευση) να αυξηθούν ακόμα και στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να διατεθούν για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι ή ενεργειακά έργα όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Ήλιος».

Αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις, εφόσον δηλαδή δεν έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πρώτα κεφάλαια μπορούν να αρχίσουν να εκταμιεύονται ακόμα και από τον Ιούνιο.

Ήδη, οι σχετικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν έχουν προχωρήσει αρκετά σε αυτό το θέμα και σύντομα αναμένεται και η οριστική συμφωνία.

Τα «μέσα επιμερισμού του κινδύνου» θα προκύψουν από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ ή ενός εθνικού ή διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το οποίο παρέχει εγγυήσεις.

Επομένως, η ΕΕ καλύπτει ένα μέρος του κινδύνου που συνδέεται με ιδιωτικό δανεισμό ή παροχή εγγυήσεων στους τελικούς δικαιούχους και, κατά τον τρόπο αυτόν, έχει καταλυτική δράση όσον αφορά την πρόσθετη ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι μπορούν να υποστηριχθούν επί τόπου περισσότερα έργα.

Αυτό δεν θα αλλάξει τη συνολική διάθεση των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής της χώρας για την περίοδο 2007-2013 και δεν θα έχει επίπτωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τα κράτη μέλη αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση έως το τέλος Μαΐου.

Στόχος της αλλαγής είναι η παροχή κεφαλαιακών συνεισφορών στο μέσο επιμερισμού του κινδύνου, επιστρέφοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλια που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε με εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας.

Στόχος είναι να καλυφθεί η διάθεση ποσών που χορηγούνται ως εγγυήσεις και δάνεια καθώς και άλλες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που παρέχονται στο πλαίσιο επιμερισμού του κινδύνου. Ο ακριβής επιμερισμός των κινδύνων (δείκτης μόχλευσης) πρέπει κατά μέσο όρο να έχει την αναλογία 1 προς 1,5 τουλάχιστον του ποσού της συνεισφοράς της Ένωσης στο μέσο επιμερισμού του κινδύνου.

Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών εμποδίων (κυρίως η έλλειψη ρευστότητας) με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα ορισμένα κράτη, και ιδίως η Ελλάδα, όσον αφορά τη συγκέντρωση της αναγκαίας ιδιωτικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων υποδομής και παραγωγικών επενδύσεων, τα οποία έχουν επιλεγεί για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής.

Με αυτό τον τρόπο, επομένως, ανοίγει ο δρόμος για να αποδεσμευτούν πόροι για την επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων έργων.

Το μέτρο προβλέπεται για χώρες που λαμβάνουν ειδική μακροοικονομική βοήθεια: σήμερα, οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ωστόσο, θα εφαρμόζεται μόνο ύστερα από αίτηση του κράτους μέλους (μέχρι σήμερα ζητήθηκε μόνο από την Ελλάδα).

Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής, τα οποία σήμερα έχουν σταματήσει λόγω των οικονομικών περιορισμών. Αυτό συμβαίνει ιδίως στην περίπτωση έργων υποδομής που παράγουν καθαρά έσοδα (όπως οι αυτοκινητόδρομοι με διόδια), η αξία των οποίων δεν μπορεί να καλυφθεί από χρηματοδότηση μέσω της πολιτικής για τη συνοχή.

Το ίδιο συμβαίνει επίσης στην περίπτωση των επενδύσεων για τις οποίες υπάρχει ανώτατο όριο για τη μέγιστη επιτρεπτή κρατική ενίσχυση, το οποίο ορίζεται από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις (όπως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις). Μόνο στην Ελλάδα η υλοποίηση έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών μπορεί να δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και α΄αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργος Σταυρακάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι η δημιουργία μέσων επιμερισμού του κινδύνου αναδεικνύει, για ακόμα μια φορά, την σημασία και την προστιθέμενη αξία της Πολιτικής Συνοχής ως ένα απαραίτητο εργαλείο που στοχεύει να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες των περιφερειών και των κρατών-μελών.

Υπογράμμισε ότι η Πολιτική Συνοχής συνεισφέρει ακόμα μία φορά τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και η ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος των έργων του Άξονα 7 του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ο κ. Σταυρακάκης, τόνισε ότι για να «ξεμπλοκάρουν» τα μεγάλα έργα περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία έχουν σταματήσει στις χώρες που πλήττονται από την κρίση, και να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των συγκεκριμένων μέσων, η μόχλευση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερη από το ποσό που θα δεσμευτεί από τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ).

Επιπλέον, ανέδειξε ως εξαιρετικά σημαντικό θέμα, η επιλογή των έργων αυτών να γίνει με γνώμονα τις εθνικές προτεραιότητες, έτσι ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ακατανόητη στάση κάποιων κρατών, τα οποία επιθυμούν να μειώσουν τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, το οποίο συνεπάγεται την μείωση του πιο σημαντικού κινητήριου μοχλού ανάπτυξης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την κρίση.

Ικανοποίηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι «το μέσο επιμερισμού του κινδύνου θα μετατρέψει τα διαρθρωτικά μας ταμεία σε πραγματικό επενδυτικό μέσο. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, 1,5 δισ. ευρώ μπορούν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2,25 δισ. ευρώ για δανεισμό ή εγγυήσεις σε έργα υποδομής. Αυτό αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της Ευρώπης για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες. Επιδοκιμάζω την ταχεία έγκριση από το Κοινοβούλιο, μόνο έξι μήνες μετά την υποβολή της πρότασής μας».

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν σχολίασε:

«Αυτό το νέο μέσο θα επιτρέψει την υλοποίηση έργων υποδομής και θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, και ιδίως στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια αποτελεσματική χρήση των πόρων της ΕΕ που μπορούν να βοηθήσουν στη μόχλευση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων. Αναμένω την ταχεία έγκριση της πρότασης από τα κράτη-μέλη».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας


Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ανακοινώνει τα μέλη της Προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για την Βόρεια Αθήνα .

Η Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή θα συντονίσει τις δραστηριότητες των μελών και των οργανώσεων του κόμματος μέχρι την σύγκληση του πρώτου συνεδρίου της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» εντός του 2012.

1

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ιδ. Υπάλληλος

2

ΒΟΡΛΟΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δημ. Υπάλληλος

3

ΘΕΜΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Μηχανικός – Μηχανολόγος ΜΕΚ

4

ΝΙΑΟΥΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

Κοινωνιολόγος

5

ΚΡΕΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ιδ. Υπάλληλος

6

ΚΩΣΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

Δημ. Υπάλληλος

7

ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ανθρώπινο Δυναμικό

8

ΛΥΡΙΝΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Βιοτέχνης – Γραφικές Τέχνες

9

ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αξιωματικός Ε.Α.

10

ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΡΕΝΙΑ

Δικηγόρος


Read more...

Την Κυριακή το «Ζάππειο ΙΙΙ» του Αντώνη Σαμαρά

ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Την Κυριακή το «Ζάππειο ΙΙΙ» του Αντώνη Σαμαρά
Ένα μείγμα από προτάσεις – μελετημένες και κοστολογημένες- που είτε ακροθιγώς, είτε λεπτομερειακά έχει παρουσιάσει κατά καιρούς, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, αναμένεται να παρουσιάσει την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, για την κυβερνητική διαχείριση του επόμενου διαστήματος με στόχο την άμεση έξοδο από την κρίση. Η αρχικώς προγραμματισμένη για αύριο παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο αναβλήθηκε εξαιτίας της αυριανής απεργίας των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ζήτησε για ακόμη μια φορά αυτοδυναμία.


Πέραν της πρότασης –υποστηρίζεται και από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε.- για θέσπιση θέσης μόνιμου υφυπουργού Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς αναμενεται κατά πληροφορίες να καταθέσει και να επανακαταθέσει προτάσεις όπως:
  • Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ
  • Διαμόρφωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% για όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax)
  • Κατάργηση του φόρου στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ (το γνωστό χαράτσι) και αντικατάσταση με έναν ΕΤΑΚ με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής
  • Άμεση προώθηση συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών από το 23% στο 19%, από το 13% στο 9% και το χαμηλό στο 5%
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, άμεσα από το 45% στο 40% και σταδιακά με ορίζοντα τριετίας στο 30%
  • Πολιτικές ενίσχυσης της εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων σε συνδυασμό με ταχύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σαμαράς αναμένεται, τέλος, να προτείνει τη τοποθέτηση μόνιμου υφυπουργού Οικονομικών.

Αυτοδυναμία για ριζικές αλλαγές ζήτησε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ


Αυτοδυναμία ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. «Ζητάμε να μας λυθούν τα χέρια για να κυβερνήσουμε την χώρα και να την αλλάξουμε», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θέλει να τα αλλαξει όλα.

«Είμαστε η παράταξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η ΝΔ εγγυάται την ανάκαμψη την ευρωπαϊκή ταυτότητα την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, λέγοντας όσοι πολιτικοί έλεγαν ότι η ΝΔ έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην υπουργό, τι έχουν να πουν τώρα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Στους Έλληνες δεν αρέσει η μιζέρια, η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια, εμείς λέμε την αλήθεια και προσφέρουμε ελπίδα. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας


Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ανακοινώνει τα μέλη της Προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για την Νότια Αθήνα .

Η Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή θα συντονίσει τις δραστηριότητες των μελών και των οργανώσεων του κόμματος μέχρι την σύγκληση του πρώτου συνεδρίου της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» εντός του 2012.

1

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

τ. Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αγ.Δημητρίου

2

ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Ιδ.Υπάλληλος, τ.μέλος Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ Π.Φαλήρου

3

ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ελ.Επαγγελματίας, τ. Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Π.Φαλήρου

4

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Οικονομολόγος

5

ΜΑΡΕΤΣΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ελ.Επαγγελματίας, τ. Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μοσχάτου

6

ΜΑΜΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Διεθνολόγος

7

ΑΡΣΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ιδ.Υπάλληλος

8

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Δημ.Υπάλληλος

9

ΓΑΚΗ ΣΤΕΒΗ

Πολιτικός Επιστήμων – Δημοσιογράφος

10

ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Ελ.Επαγγελματίας

11

ΜΑΛΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Μηχανολόγος Μηχανικός


Read more...

Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας


Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ανακοινώνει τα μέλη της Προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για τo Nομό Αιτωλοακαρνανίας .

Η Προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή θα συντονίσει τις δραστηριότητες των μελών και των οργανώσεων του κόμματος μέχρι την σύγκληση του πρώτου συνεδρίου της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» εντός του 2012.

1

ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ιατρός

2

ΓOYBAΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συνταξιούχος, τ.Γραμμ. Εργ.Κεντρου Αγρινίου

3

ΣΑΓΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εργοδηγός Τεχν.Εργων

4

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

5

ΚΑΛΙΜΟΡΦΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

6

ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Πυροσβέστης

7

ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Τεχνικά Εργα

8

ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΠΑΝΟΣ

Εργολάβος Δημοσίων Εργων


Read more...

Τα ψηφοδέλτια του Καμμένου

Το κόμμα το Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε όλους τους υποψήφιους βουλευτές για τις εθνικές εκλογές। Ο Πάνος Καμμένος θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και στην Β Αθηνών.

Δείτε εδώ σε χάρτη τον πίνακα με όλους τους υποψήφιους.


Read more...

Μετά τις εκλογές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Αναβολή για ένα μήνα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετατίθεται για ένα μήνα η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του 2ου Μνημονίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η παράταση αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που ζήτησε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εντάξει στο σύστημα όλες τις μειώσεις που δεν είναι οριζόντιες, αλλά διαφορετικές ανά κατηγορίες συνταξιούχων που ανήκουν σε διαφορετικά Ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει καλέσει σε σύσκεψη τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις των 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7% θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Οι περικοπές, έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου έτους.

Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δήλωση προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρη Καστανίδη 18/04/2012.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτές τις μέρες το «κρεσέντο» των αρχηγών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και την κοινωνική προστασία των πολιτών.

Το αφοπλιστικό ερώτημα του απλού πολίτη είναι :

Τι εμπόδιζε τους συνεταίρους στην κυβέρνηση Παπαδήμου να διαπραγματευθούν με την τρόικα και να εφαρμόσουν όσα ανέξοδα προτείνουν προεκλογικά;

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι αρχηγοί της Ν।Δ. και του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν απ’ οποιαδήποτε εθνική διαπραγμάτευση .



Read more...

"Εγώ ζήτησα συγνώμη" ...



Ο γνωστός Βενιζέλος. Έχει απάντηση για όλα (δια πάσα νόσον και μαλακία) . Χαρακτήρισε τον εαυτό του "θαρραλέο" , γιατί...

ζήτησε συγνώμη για όσα έγιναν από το 2009 και μετά.
Προσπάθησε να απογαλακτιστεί από τον Παπανδρεϊσμό, χαρακτηρίζοντας λάθος-γι' άλλη μια φορά-το "λεφτά υπάρχουν" και το δημοψήφισμα σαν "εσφαλμένη εκτίμηση" .
Και για να εξισορροπήσει τα πράγματα έριξε τεράστιες ευθύνες για την προ του 2009 διακυβέρνηση με Καραμανλή (και Αλογοσκούφη) ...



Read more...

Λάθος το “τα λεφτά υπάρχουν”, λάθος το δημοψήφισμα, λάθος το ΔΝΤ!

Ο Βενιζέλος αδειάζει Παπανδρέου

Την διαφωνία του με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης που συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουνα μέσα στο σύστημα που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις. Ήμουνα υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήμουνα εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

O ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “αν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που διαπραγματεύθηκε ήμουν εγώ”. Πρόσθεσε, μάλιστα, με δραματικό τόνο ότι έλαβε μέρος σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την χρεοκοπία της χώρας, για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, για το αν θα δίνουν οι τράπεζες μέχρι 500 ευρώ από τις καταθέσεις στον κόσμο!...
Σχετικά, δε, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας κα την αποχώρηση της Τρόικας το 2011, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η αποχώρηση της Τρόικα στο τέλος του καλοκαιριού ήταν προς όφελος των συμφερόντων της χώρας»…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε, χαρακτήρισε ως πλήρως εσφαλμένη κίνηση το δημοψήφισμα, δηλώνοντας μάλιστα ότι αιφνιδιάστηκε από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Επίσης διαφοροποιήθηκε από την πολιτική Παπανδρέου κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2009 και αμέσως μετά λέγοντας: «Το «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος. Λάθος για την παράταξη, λάθος για τη χώρα, νομίζω ότι χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και της κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές και της κοινωνίας. Χαθήκανε οι ρυθμοί. Έπρεπε να κινηθούμε ταχύτερα. Τώρα βλέποντας τα πράγματα αναδρομικά αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα έπειθαν και τις αγορές, αλλά και κυρίως μέτρα τα οποία θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή».

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε το Μνημόνιο Ι «ελλιπές». Ισχυρίστηκε δε πως «αντιμετώπιζε τα προβλήματα δανεισμού, όχι την βιωσιμότητα του χρέους. Βασιζόταν στην παραδοχή ότι το χρέος χωρίς μείωση, χωρίς κούρεμα, χωρίς PSIήταν βιώσιμο».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία και δήλωσε «Εμένα δε με ενδιαφέρει να είμαι ο Πρωθυπουργός, θεωρώ ότι αυτό που έκανα τους προηγούμενους εννιά μήνες ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών είναι μια εμπειρία που εμένα με έχει σφραγίσει κι έκανα μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη χώρα».
Επιπλέον σε ερώτηση αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα απάντησε πως θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα ευρωπαϊκού προοδευτικού προσανατολισμού με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: “Ο κ. Σαμαράς έχει εμμονή με την πρωθυπουργία. Έχει την εντύπωση ότι η χώρα του χρωστά κάτι!».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε σε έναν βαθμό καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό καθώς και ως προς νέες μειώσεις στις συντάξεις, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί ως προς την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και για όσα διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου
.protothema.gr

Read more...

Για «θέατρο και ψέματα Βενιζέλου» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία

Απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Μιχελάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Mega.

O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου», ενώ χαρακτήρισε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «διάδοχο και συνεχιστή της πολιτικής Παπανδρέου».

Η δήλωση του κ. Μιχελάκη έχει ως εξής:

«Το θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου δεν έχουν, τελικά, ούτε αρχή, ούτε τέλος. Πανικοβλημένος από την κατάρρευση του κόμματός του, ψεύδεται ασύστολα. Έφτασε στο σημείο να πει, σήμερα, για το εγκληματικό δημοψήφισμα, που στήριξε με πάθος, ότι ήταν... 'λάθος εκτίμηση'.

»Κανείς, όμως, δεν ξεχνά την πραγματικότητα: Στις 31.10.2011, έλεγε για την τυχοδιωκτική πρόταση Παπανδρέου ότι ήταν 'κίνηση εκτόνωσης και λύτρωσης'! Και όχι μόνο αυτό. Προσπάθησε, σήμερα, να εμφανιστεί ότι ήταν αντίθετος και με το Μνημόνιο! Το χαρακτήρισε, μάλιστα...'ελλιπές'!

»Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όμως, τον έχει ήδη καρφώσει για το ρόλο που έπαιξε και, μέχρι σήμερα, δεν του έχει απαντήσει. Ότι, δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Μνημονίου, όχι μόνο ως υπουργός, αλλά και ως νομικός. Δηλαδή, στην ουσία, ο κ. Βενιζέλος, διάδοχος και συνεχιστής της πολιτικής Παπανδρέου, είναι αυτός που συνέταξε, επέβλεψε και εκτέλεσε το Μνημόνιο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δήλωση Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη 18/04/2012

Το ΔΝΤ ομολογεί την αποτυχία των οριζόντιων μέτρων και της μονόπλευρης λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα προτείνει καθιέρωση κατώτατου μισθού, όταν η τρόικα και η Κυβέρνηση Παπαδήμου επέλεξαν οι μισθοί στην Ελλάδα να είναι βαρέλι δίχως πάτο.

Μόνοι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς επιμένουν μνημονιακά.

Οι πολίτες στις εκλογές γνωρίζουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ λέει όχι στο μονόδρομο της λιτότητας.

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, με ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνική εξαθλίωση. Με τους πολίτες όρθιους και όχι γονατισμένους.


Read more...

Στο φως οι απολογίες του Άκη και της παρέας του...



Σε άγνοια, λάθη (άλλων και όχι δικά τους) αλλά και σε …συμπτώσεις απέδωσαν την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και οι...

τέσσερις συγκατηγορούμενοί του που επίσης προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους.

Πρόκειται για τον εξάδελφό του Νικόλαου Ζήγρα που φέρεται ως διαχειριστής offshore εταιρειών μέσω των οποίων «σβήνονταν» τα ίχνη του βρώμικου χρήματος, την λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κατά την αγορά των τριών ακινήτων στην Λ. Κηφισίας και τον αρχιτέκτονα Αστέριο Οικονομίδη, ο οποίος εμπλέκεται στην πώληση του διαμερίσματος στη Δεινοκράτους στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αλλά και στην ανακαίνιση του ακινήτου στη Κομνά Τράκα στην Κυψέλη.

Στην απολογία του ο πρώην υπουργός καλύπτει πλήρως τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη συμμετοχή του στις offshore εταιρείες, πλην της «Τοrcaso», από την οποία – όπως λέει- αποχώρησε τον Μάιο του 2000, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Α. Τσοχατζόπουλος, υποστηρίζει ότι το ενοικίασε πριν από το 2006 από την εταιρία «Nobilis» καθ’ υπόδειξη της Ε. Λαμπροπούλου (της λογίστριας του), χωρίς να γνωρίζει πως άνηκε στην «Τοrcaso», εταιρεία της οποίας δικαιούχος (και) το διάστημα εκείνο – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – συνέχιζε να είναι ο εξάδελφός του!

Αναφέρει μάλιστα πως «το κτίριο (σ.σ. το νεοκλασικό) αυτό ήταν ερείπιο από την αρχή» και ο ανακριτής τον ρωτάει: Τότε τι είδους επένδυση είναι αυτή στην οποία προέβη η «Τοrcaso», από την οποία είχε ζημιά 50%; Ο δε Άκης Α. απάντησε: Υποθέτω πως ήταν άστοχη επιχειρηματικά επιλογή…

Για τον Γ. Σαχπατζίδη και την σχέση του με την «Τοrcaso», ο πρώην υπουργός καταθέτει πως έμαθε «από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι ότι ο Γ. Σαχπατζίδης είχε πουλήσει τα ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου εκ μέρους της «Τοrcaso»». Άγνοια δηλώνει και για την ύπαρξη της «Bluebell» με δικαιούχο επίσης τον Ν. Ζήγρα. Όπως λέει, πληροφορείται για την ύπαρξη της από την κόρη του «η οποία αγόρασε από τον Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους…».

Ο ανακριτής επιμένει και επισημαίνει στον πρώην υπουργό πως το ακίνητο στη Δεινοκράτους αγοράστηκε από τον Αστέριο Οικονομίδη, τον οποίο ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται ότι γνωρίζει, και ότι στη συνέχεια πωλήθηκε στην κόρη του. Του επισημαίνει επίσης πως οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν μέσα σε ένα εξάμηνο και ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν μετρητής και όχι ενώπιον συμβολαιογράφου όπως συνηθίζεται…«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες των συναλλαγών, αφορούν τον Οικονομίδη και την κόρη μου θα σας δώσουν απαντήσεις οι ίδιοι», απαντά ο πρώην υπουργός.

Για το έμβασμα τον 3.000.000 δρχ. που κατατέθηκε από την «Τοrcaso» στην Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, ο Α. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για λάθος στο τραπεζικό σύστημα! Συμπληρωματικά μάλιστα επισημαίνει πως τον καιρό εκείνο στους λογαριασμούς της Αικ. Σταμάτη εισέρεαν διάφορα ποσά από τον γαμπρό της επειδή κατασκεύαζε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν γνώριζα, ήμουν μια απλή λογίστρια» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απολογία της η Ευφροσύνη Λαμποροπούλου, όταν ερωτάται από τον ανακριτή για τον εάν ήξερε πως η «Τοrcaso» ήταν συμφερόντων του Α. Τσοχατζόπουλο. Η ίδια τοποθετεί την γνωριμία της με τον πρώην υπουργό από το 1976. «Ήμασταν και οι δυο ιδρυτικά μέλη» λέει και « συντάσσω τις φορολογικές του δηλώσεις». Αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τις offshore εταιρείες που είχαν ως έδρα τους τη διεύθυνση του γραφείου της (!), το οποίο απλά τις εκπροσωπούσε φορολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ε. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ν. Ζήγρας στο απολογητικό υπόμνημα κάνει λόγο για ακυρότητα του εντάλματος βάση του οποίου συνελήφθη και επιφυλάσσεται να δώσει στο μέλλον συμπληρωματικές εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΖΗΓΡΑ

Ο Αστέριος Οικονομίδης (είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στον ανακριτή ενώ είχε γίνει γνωστό ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του) αναφέρει πως γνωρίζει τον πρώην υπουργό αλλά και τον Ν. Ζήγρα με τον οποίο όπως λέει είχε και κοινωνικές επαφές.

Στη συνέχεια, καταθέτει πως δεν γνώριζε ότι η «Bluebell» από την οποία αγόρασε το ακίνητο στη Δεινοκράτους που μεταβίβασε πέντε μήνες μετά στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, ήταν συμφερόντων του πρώην υπουργού!

Υποστηρίζει πως έμαθε για την ύπαρξη της «Τοrcaso» το 2002 κατά την ανακατασκευή κτιρίων επί της Κομνά Τράκα. Αναφέρει επίσης πως ακόμη και αν γνώριζε πως πίσω από αυτήν βρίσκονταν ο πρώην υπουργός δεν θα μπορούσε να υποθέσει πως έχει πράξει κάτι επιλήψιμο, δεδομένου μάλιστα πως «όλοι οι εφοπλιστές πελάτες μου έχουν offshore εταιρείες»!

Ανακριτής: Πως δικαιολογείς το γεγονός ότι έπεφτες πάω σε αυτές τις εταιρείες όπου τελικά αποδείχθηκαν όλες συμφερόντων των κατηγορουμένων;
Α. Οικονομίδης: Η μια εκδοχή είναι ότι επειδή είχα σταθεί στο Ζήγρα όταν αρρώστησε σοβαρά, ήθελε να μου συμπαρασταθεί, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

«Σε καμία περίπτωση δεν γνώριζα ότι πίσω από την «Τοrcaso» ενδεχομένως να βρίσκεται ο Ζήγρας ή ο Τσοχατζόπουλος γιατί αν το γνώριζα θα ήμουν ο τελευταίος που θα εμπιστευόταν ο κ. Τσοχατζόπουλος» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Γ. Σαχπατζίδης και επισημαίνει πως για τις αγοραπωλησίες των κτιρίων της Λ. Κηφισίας κατέβαλλε τα χρήματα σε μετρητά σε τρεις χώρες, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, χωρίς αποδείξεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗ

Θυμίζουμε ότι για αύριο Πέμπτη έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ...

protothema.gr



Read more...

Ο Βενιζέλος αδειάζει το “Λεφτά Υπάρχουν” και το “Μνημόνιο 1″

Δείτε στο παρακάτω βίντεο απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο MEGA και τους Όλγα Τρέμη και Παύλο Τσίμα.

Προσέξτε ειδικά όσα λέει σχετικά με το Μνημόνιο 1.


venizel11_20120418_20_id416400 από rryan0007Εγώ ήμουν απλά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εγώ ήμουν εναντίον της προσφυγής στο ΔΝΤ. Το Μνημόνιο Νο. 1 ήταν ελλιπές.”

Δείτε τώρα το ρεπορτάζ από ΤΑ ΝΕΑ στις 3 Μαΐου 2010, εδώ:

Προσέξτε τι γράφει:

‘”Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που για πρώτη φορά κλήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία την περασμένη εβδομάδα, είχε ως αντικείμενο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων τη νομική επεξεργασία της συμφωνίας, την κατάρτιση των νομοσχεδίων που περιελάμβαναν τη συμφωνία, αλλά και τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μετείχε στην ολοήμερη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του υπουργείου Οικονομίας στην οδό Μεσογείων επεξεργάστηκε κάθε πτυχή της συμφωνίας και είχε ως αρμοδιότητα να στέλνει πίσω προς επαναδιαπραγμάτευση με τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας» ό,τι κατά την άποψή του προσέκρουε στο Σύνταγμα.”

Δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αυτός που επεξεργάστηκε και συνέταξε το Νόμο και τα Προεδρικά Διατάγματα και του Μνημονίου 1.

Δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συνέταξε μόνο τους Νόμους για το Μνημόνιο 2 και το PSI, αλλά και για ολόκληρο το Μνημόνιο 1। Στο βίντεο που είδατε παραπάνω αρνείται κάθε σχέση του με το Μνημόνιο 1, δηλώνει ότι ήταν ελλιπές και ότι αυτός ήταν τότε απλά Υπουργός Εθνικής Άμυνας….

http://papaioannou


Read more...

Δημοσκόπηση VPRC για τα EΠΙΚΑΙΡΑ


20120418-215231.jpg

Δείτε και τα περιθώρια εκλογικής δύναμης του κάθε κόμματος:

20120418-215238.jpg

http://papaioannou

Read more...