1. Πώς σχολιάζετε την προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου;
Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της. Είναι απαραίτητο να απαλειφθεί και η παραμικρή σκιά που πέφτει επάνω στο πολιτικό μας σύστημα και τους πολιτικούς.
Η Δικαιοσύνη έχει σήμερα στο οπλοστάσιό της το θεσμικό πλαίσιο που εισηγήθηκε και πέτυχε την έγκρισή του από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Χάρης Καστανίδης.
Η διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και η τιμωρία των ενόχων αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του Λαού στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της.
2. Πως πηγαίνει το εγχείρημα του νέου κόμματος; Πρώην σύντροφοι σας προβλέπουν ότι δεν θα συμπληρώσετε καν ψηφοδέλτια στην επικράτεια…
Δεν είναι προβλέψεις, αλλά ευσεβείς τους πόθοι…. Είναι πολλοί που δεν θέλουν την Κοινωνική Συμφωνία στη Βουλή.
Υποψηφίους θα έχουμε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Η κινητοποίηση στελεχών σε όλη τη χώρα είναι ευρεία και πολλά νέα πρόσωπα βγαίνουν μπροστά για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα ώστε να αποκτήσουν ξανά ελπίδα και προοπτική οι πολίτες μας.
3. Πολλοί διερωτούνται γιατί δεν παραιτηθήκατε εγκαίρως από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Όταν για παράδειγμα η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010
Όσο μπορείς να δίνεις μάχες δεν παραιτείσαι. Παρέμεινα στην κυβέρνηση δίνοντας μάχες. Άλλες τις κέρδισα, άλλες τις έχασα. Για το πρώτο Μνημόνιο - ακόμα κι αν ήταν αναπόφευκτο καθώς οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν - είχα από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στην άκριτη περικοπή μισθών και συντάξεων χαρακτηρίζοντας δημοσίως το φάρμακο της Τρόϊκας, ένα «φάρμακο που σκοτώνει». Είχα υποστηρίξει από τότε την ανάγκη να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να μην βυθιστεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Ως υπουργός, και στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας, έβαλα «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας και πέτυχα τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Ανέτρεψα τα σχέδια για οριζόντια μείωση του κατώτατου μισθού και ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έπρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να περάσουν όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτές μου τις θέσεις τελικά διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα γιατί αρνήθηκα να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και αντιτάχθηκα στην επιβολή νέων κοινωνικά δυσβάσταχτων και αναποτελεσματικών μέτρων. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτή τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ από τις τάξεις της «Κοινωνικής Συμφωνίας» με άλλους συναδέλφους βουλευτές και στελέχη που πιστεύουν ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση μέσα στην Ευρώπη και στο Ευρώ αλλά έξω από τις νέοφιλελεύθερες συνταγές του Μνημονίου.
4. Έχετε παραδεχθεί ότι δεν περιμένατε να μας αποκλείσουν οι αγορές. Δεν έχετε συνευθύνη και εσείς προσωπικά για έλλειψη διορατικότητας;
Δεν αποποιούμαι καμίας ευθύνης. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας, προέβλεπε αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. Ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε ο κ. Προβόπουλος, ούτε ο αρμόδιος επί των Οικονομικών Υπουργός το πρόβλεψε.
5. Το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” τελικά ήταν δική σας εμπνεύσεως;
Όχι. Ειπώθηκε, όπως θυμάστε, από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που σήμερα εμφανίζεται. Υπήρχαν και τότε και υπάρχουν και σήμερα λεφτά στις τσέπες όσων φοροδιαφεύγουν, υπερτιμολογούν, βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό ή κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω εξωχώριων εταιριών. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν για τα γκόλντεν μπόϊς, τους κολλητούς και όσους νέμονται με αδιαφάνεια δημόσιους πόρους.
Είναι, όμως, κρίμα που ακόμα και σήμερα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν με αυτήν τη φράση για να κρύψουν την δική τους πολιτική ανικανότητα να μειώσουν την σπατάλη εκεί που υπάρχει, να αναδιοργανώσουν το κράτος, να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς που πλουτίζουν σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
6. Ο κ. Προβόπουλος επιμένει ότι σας είχε προειδοποιήσει (και τον Γ. Παπανδρέου και εσάς) προεκλογικά ότι το έλλειμμα θα έφτανε σε διψήφιο ποσοστό. Είναι αλήθεια;
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν γνωστός σε όλους μας παρά τις ανεδαφικές και παραπειστικές προβλέψεις της ΝΔ. Προεκλογικά όλοι υποψιαζόμαστε ότι το έλλειμμα μπορεί να διαμορφωνόταν σε διψήφιο ποσοστό και αυτό συζητήθηκε και με τον κ. Προβόπουλο. Άλλωστε, εγώ η ίδια, πολύ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2009, είχα προειδοποιήσει για τη δημοσιονομική εκτροπή και είχα υποστηρίξει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η μείωση του ελλείμματος και η δημοσιονομική εξυγίανση. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο παρουσιαστήκαμε στις εκλογές.
Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος σε καμία από τις συναντήσεις που είχαμε δεν είχε προειδοποιήσει, ούτε είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε σε λίγους μήνες να δανειστεί από τις αγορές. Είναι αυτός ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές που έγινε ορατός τον Ιανουάριο του 2010 που μας οδήγησε στο Μνημόνιο.
7. Τελικά ποιός και τι φταίει που οδηγηθήκαμε στην τρόικα; Ο Παπανδρέου; Ο Παπακωνσταντίνου; Η ελληνική πραγματικότητα; Οι κακές αγορές;
Η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη όπως σας είπα. Και αυτό, διότι είχε στηθεί ένα διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι που πόνταρε πολλά δις ευρώ στη χρεωκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης καθώς και στην υποτίμηση του Ευρώ πολύ πριν από το 2009.
Η ευθύνη της Ε.Ε., και κυρίως της Γερμανίας, είναι τεράστια, διότι αντί να αντιδράσει αποφασιστικά και έγκαιρα προστατεύοντας την Ελλάδα και την ευρωζώνη από το κλείσιμο των αγορών και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία αποδείχθηκε φοβική και ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση. Ουσιαστικά παραδόθηκε στην κυριαρχία των αγορών και των κερδοσκόπων. Η χώρα μας αφέθηκε ν’ αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές και η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.
Στο εσωτερικό έπρεπε από την αρχή να είχε συγκροτηθεί μια ικανή διαπραγματευτική ομάδα και ένα ισχυρό επιτελείο ικανό να διαχειρισθεί την όλη κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Επίσης, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και τομές για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία. Εάν είχαν μπει μπροστά αυτές οι προτεραιότητες, δεν θα αναγκαζόμασταν στη συνέχεια, μέσα στο Μνημόνιο, να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις ούτε να αυξήσουμε τους φόρους.
8. Πρέπει κατά τη γνώμη σας να λογοδοτήσει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου;
Οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές και ο ελληνικός λαός θα τις αποδώσει.
9. Απορρίπτετε συλλήβδην το Μνημόνιο; Κάποια από όσα αναφέρει (μεταρρυθμίσεις κυρίως) δεν έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα;
Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα χρειάζεται να γίνουν ανεξαρτήτως Μνημονίου. Πολλές εντάχθηκαν στο Μνημόνιο και πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Όμως, δεν είναι δυνατόν, στο όνομα των όποιων μεταρρυθμίσεων, να υποθηκεύουμε ως χώρα το μέλλον μας απεμπολώντας -μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο- την κρατική ασυλία έναντι κατασχέσεων περιουσιακών μας στοιχείων στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε δανειακής σύμβασης. Είναι δυνατόν να βάζουμε την υπογραφή μας για να αποδυναμωθεί μ' αυτόν τον τρόπο η εθνική μας κυριαρχία;
Είναι αδιανόητο να θεσπίζονται κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, να καταπατώνται με αντισυνταγματικό τρόπο οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και να αποδομείται το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας αλλά και για την οικονομία να ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό κεκτημένο. Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα.
10. Είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου; Αυτό έλεγε και η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά όπως είδατε έβαλε νερό στο κρασί του…
Εφικτή είναι όταν έχεις τη θέληση και την ικανότητα να οργανωθείς σωστά για να το κάνεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε, ως χώρα, επεξεργασθεί το δικό μας σχέδιο για να το διαπραγματευθούμε. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο στάδιο πριν από το δεύτερο μνημόνιο. Πώς, επομένως, μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που ποτέ δεν έγινε;
Η κυβέρνηση, και τα κόμματα που την στηρίζουν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να χτίσουν συμμαχίες στην Ευρώπη και άλλου στο εξωτερικό για να ανατρέψουν μία συνταγή που όλοι θεωρούν αποτυχημένη. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λένε «ναι» σε όλα και δίνουν «μάχες» για τα μάτια του κόσμου.
11. Με ποιά κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά εφόσον μπείτε στη Βουλή; Με το ΠΑΣΟΚ το αποκλείετε;
Συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ως νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό κόμμα δεν αφήνει περιθώριο συνεργασίας με κανένα προοδευτικό κόμμα της Κεντροαριστεράς.
12. Έχετε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι εξυπηρέτησε συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και τραπεζικά. Δεν έχετε υποχρέωση να πείτε συγκεκριμένα ονόματα;
Έχω πάντα μιλήσει ευθαρσώς και ήμουν απόλυτα ειλικρινής όταν είπα πως δέχθηκα ισχυρό πόλεμο από τις τράπεζες όταν πέρασα το νόμο για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τον ίδιο πόλεμο τον δέχτηκα και από άλλα εξωθεσμικά και οργανωμένα συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο αυτό αν ανατρέξουμε στον τύπο και τη σχετική ειδησεογραφία. Το ίδιο έγινε όταν έπρεπε να με απομακρύνουν από το Υπουργείο Εργασίας για να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ακυρώσουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώσουν τον κατώτατο μισθό, εξυπηρετώντας το παρασιτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει μάθει να λειτουργεί με τέτοιες πρακτικές.
Read more...