Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

«Μεγάλος αδελφός» για 30 εφορίες

Το πρόβλημα με τα δημόσια έσοδα παραμένει. Μετά το φιάσκο με τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί...
«Μεγάλος αδελφός» για 30 εφορίες
να παρακολουθεί on lineτην πορεία 30 εφοριών της χώρας.

Μετά την ανάλυση από το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε η παρακολούθηση των 30 εφοριών που συγκεντρώνουν το 75% των φορολογικών εσόδων. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει καθημερινά το έργο και την απόδοση των εφόρων και των υπαλλήλων των ΔΥΟ στο κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων για την είσπραξη των εσόδων.

Παράλληλα θα τίθενται και τριμηνιαίοι εισπρακτικοί στόχοι. Στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται ο έφορος θα αντικαθίσταται από άλλον για να γίνει δυνατή η πραγματοποίησή τους.

Πράσινο φως επίσης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση" .

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επανέλεγχος παλαιών φορολογικών υποθέσεων , ενώ μετονομάζεται η Δ.Ο.Υ ΦΑΒΕ ( φορολογίας ανώνυμων βιομηχανικών επιχειρήσεων) σε Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μεταφέρεται σε αυτήν η αρμοδιότητα του ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια από όλες τις εφορίες και όλα τα ελεγκτικά κέντρα. Παράλληλα δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η οποία θα είναι αρμόδια και για κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών για τους επίορκους υπαλλήλους και δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις κατά της φοροδιαφυγής।

epikaira.gr

Read more...

Πως "μοίρασαν" την ελληνική δημόσια περιουσία Βενιζέλος-Σόιμπλε


Στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" που κυκλοφορούν όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Βενιζέλου-Σόιμπλε πριν...

Πως μοίρασαν την ελληνική δημόσια περιουσία Βενιζέλος-Σόιμπλε

από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Στις 7 Ιουλίου, σε ένα κλασικό γερμανικό εστιατόριο στα περίχωρα του Βερολίνου με οικοδεσπότη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και προσκεκλημένο τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, «έκλεισε» η συμφωνία... απόβασης των Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκποίηση ελληνικών επιχειρήσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη γερμανική πλευρά.

Το δείπνο, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου των Βρυξελλών για τη «σωτηρία» της Ελλάδας και του ευρώ, θεωρείται από τους γνωρίζοντες ως το μεγαλύτερο deal της γερμανικής πλευράς με ευρωπαϊκή χώρα, και δη με χώρα που ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ, σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία το Βερολίνο αντιμετωπίζει με τρόμο την αλλαγή ισορροπιών στα ποσοστά των εξαγωγών του.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ Σόιμπλε και Βενιζέλου αναφέρονται σε «λεόντειο» συμφωνία της γερμανικής πλευράς, η οποία μετατρέπει –στην τελική της μορφή– την Ελλάδα σε «επαρχία»» της Γερμανίας.

Η συνάντηση του Βερολίνου και η συμφωνία που επιτεύχθηκε αιφνιδίασαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, τη γαλλική και την αμερικανική πλευρά.

Ο ήλιος στους Γερμανούς, η θάλασσα στους Αμερικανούς. Η μοιρασιά για τα βασικά αγαθά που μπορεί να «εξάγει» η Ελλάδα έχει γίνει. Οι δανειστές –πρωτίστως Ευρωπαίοι– έχουν καταλήξει στο τι ακριβώς θέλουν από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Γερμανούς, οι κλασικές πρώτες ύλες –πετρέλαιο και φυσικό αέριο– τους Αμερικανούς.

Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρώτες ύλες και τα δημόσια αγαθά της χώρας; Αναμφισβήτητα ΝΑΙ.

Μπορεί να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα, κλείνοντας τις πόρτες στην συνεργασία, οικονομική και γεωοικονομική; Φυσικά ΟΧΙ.

Τα ερωτήματα είναι, όμως, με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να συζητηθεί, αυτά τα δυο στοιχεία –όροι και προϋποθέσεις– είναι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα για το όφελος της χώρας.

epikaira.gr

Read more...

Ακυρώθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης!!! ...Δεν μπορεί κάτι γίνεται σε αυτόν τον τόπο και το ένα στραβό ακολουθεί το άλλο. Μάλωσαν στα Χανιά την πλήρωσε η Αλεξανδρούπολη!!! Ναι καλά το διαβάσατε, ακυρώθηκε λόγω ένστασης το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων... η μπάλλα πήρε και... αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Απίστευτο...αλλά δυστυχώς Ελληνικό.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί καλό είναι να έχουμε όλη την ενημέρωση.Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε δια του τύπου, η προκήρυξη για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, που ήταν ένα αίτημα δεκαετιών για αυτόν τον τόπο που έβγαζε αρχαία αλλά, αλλού μεταφερόταν.

Στον διαγωνισμό έλεγε, πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν εταιρείες που την τελευταία 5ετία κατασκεύασαν αντίστοιχο μουσείο-λες και μουσεία γίνονται συνεχώς.

Ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος μετά από ενόχληση που του έγινε από τους ντόπιους κατασκευαστές ,έκανε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και πήρε την απάντηση, ότι κατά την διάρκεια κατασκευής θα τοποθετούνται και τα ευρήματα ,οπότε θα πρέπει να ξέρουν οι κατασκευαστές κλπ...

Ο διαγωνισμός έγινε στις 10 Μαίου και το έργο πήρε η ΕΡΓΟΝΕΤ με έκπτωση 43%.Ο προυπολογισμός ήταν 8 εκ.ευρώ και το έργο θα γίνει στο κτήμα Αρατζίεφ στην δυτική είσοδο της πόλης.ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι 36 μήνες.

Χαρές και πανηγύρια εμείς εδώ αφού επιτέλους το μουσείο θα ξεκινήσει.Όμως...στα Χανιά και εκεί ήταν κάτι αντίστοιχο να γίνει, δείτε πως την πατάμε εμείς.

Κάποιος εργολάβος προσέφυγε στα δικαστήρια για τον όρο της 5ετίας που προέβλεπε και σε εμάς.Πρόσφατα κέρδισε την υπόθεση στο ΣΤΕ και ακυρώθηκε η προκήρυξη.

Μαζί με αυτήν, ο Υπουργός ακύρωσε και αυτήν της Αλεξανδρούπολης που ήταν ίδια, χωρίς όμως εδώ, να έχει γίνει ένσταση. Το έργο μετά από αυτήν την εξέλιξη μεταφέρεται στις "καλένδες" αφού και η εταιρεία που πήρε το έργο, λογικό είναι ότι θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια.

Το θέατρο του παραλόγου δυστυχώς παρακολουθούμε και περιμένουμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά που έγιναν. Δυστυχώς στο Υπουργείο Πολιτισμού κάποιοι δικοί μας θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες για αυτούς που εμπαίζουν μια ολόκληρη περιοχή.
faros24.grRead more...

Βενιζέλος: Μια χαρά οι συμβάσεις για τα υποβρύχιαΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Εξοπλιστικών
Στην εφαρμογή και όχι στα κείμενα των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια εντοπίζεται το πρόβλημα σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κατέθεσε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε ότι "Το πρόβλημα δεν ήταν τα κείμενα των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά η διαχείριση τους στις πληρωμές και πώς εξελίχθηκαν αυτές". Απέφυγε να αποδώσει ευθύνες, λέγοντας ότι δεν είναι δικαστής. Ωστόσο, φέρεται να ανέφερε ότι μπορούσε να γίνει καταγγελία της σύμβασης ή άρνηση παραλαβής των υποβρυχίων.

Επίσης υποστήριξε ότι μετά το 2006 υπήρξε αδράνεια και αμηχανία, η οποία επιβάρυνε την διαπραγματευτική μας θέση ως προς την γενική συμφωνία. "Καταβλήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα. Οι καταβολές έπρεπε να λειτουργήσουν δεσμευτικά για την γερμανική εταιρεία", φέρεται να είπε.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, η οποία με την κατάθεση και του πρώην υπουργού Άμυνας της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη ολοκλήρωσε σήμερα την έρευνα της για την εξέλιξη των συμβάσεων από το 2002- 2009 για τα γερμανικά υποβρύχια και την επόμενη εβδομάδα θα παραδώσει το πόρισμα της στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος υποστήριξε είχε καθιερώσει την ανά δίμηνο ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, διακομματική αντιπροσωπεία της οποίας -όπως είπε- έχει επισκεφθεί το Κίελο για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων.

Με τις δύο καταθέσεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής, η οποία αναμένεται αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα.
enet.gr


Read more...

Παραιτήθηκαν σύσσωμοι οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας

newpost.gr
Παραιτήθηκαν σύσσωμοι οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας
Αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ και των αρχηγών του στρατού στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Ερσέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ.


Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα.

Οι παραιτήσεις προκάλεσαν ερωτηματικά, παρ' ότι εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχομένου.

Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου, με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις, ήταν το θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό την τουρκική κοινή γνώμη.

Σήμερα, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Η υπόθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών υποθέσεων, όπως "Εργκενεκόν", "Κλωβός", "Βαριοπούλα", στις οποίες πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως προκληθεί η διαμόρφωση χαοτικών συνθηκών στη χώρα.

Το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και θα γίνουν οι κρίσεις στο στράτευμα.

Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν προφυλακισμένοι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.

Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ. Με τον δεύτερο, όμως, συναντήθηκε εκτάκτως και δεύτερη φορά. Ο κ. Γκιουλ σήμερα δήλωσε ότι "οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα".
Read more...

Πιθανή αποχή της Ιταλίας από την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα

Μετά την άνοδο των spread

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι: Η Ρώμη είδε το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται σημαντικά στη δημοπρασία της Πέμπτης
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι: Η Ρώμη είδε το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται σημαντικά στη δημοπρασία της Πέμπτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Αίτημα εξαίρεσης από καταβολή της επόμενης δόσης του πακέτου για την Ελλάδα φέρεται, σύμφωνα με πηγές του Reuters, να εξετάζει η Ρώμη, καθώς τα spread των ιταλικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα ενώ τα επιτόκια στη δημοπρασία της Πέμπτης έφτασαν το 5%.

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση, πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το κόστος του (ιταλικού) δανεισμού την περίοδο της εκταμίευσης» ανέφεραν ανώνυμα αξιωματούχοι.

Το σχέδιο διάσωσης περιέχει ρήτρα δυνατότητας εξαίρεσης μία χώρας που συμμετέχει εάν τα επιτόκια δανεισμού της είναι υψηλότερα από τα ελληνικά. Όταν μία χώρα επιλέξει να κάνει χρήση της ρήτρας,
είτε το μερίδιό της καλύπτεται από τις υπόλοιπες είτε μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τις άλλες χώρες για να καλύψει τη ζημιά.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του ελληνικού δανείου, η Ιταλία είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της εν λόγω ρήτρας.

Οι Ιταλοί «δεν έχουν αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς» (υπέρ ή κατά της συμμετοχής), ανέφερε πηγή της ευρωζώνης που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαιώσε στο πρακτορείο ότι η Ρώμη εξετάζει χρήση της ρήτρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναγνώριση εδάφους της τρόικας στη συνάντηση με την ΝΔ


newpost.gr
Αναγνώριση εδάφους της τρόικας στη συνάντηση με την ΝΔ
Σε δύο ώρες αναγνωριστικής συζήτησης επιδόθηκαν χθες οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα που επισκέφτηκε το απόγευμα την Συγγρού, σε μια προσπάθεια πρώτης προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πλευράς του τριμερούς ελεγκτικού κλιμακίου προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις της ΝΔ και η πολιτική της στάση μετά τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου των Βρυξελλών.

Ως γενικό συμπέρασμα της συζήτησης –κάτι που συνθέτει και τη συνολική εικόνα που προέρχεται από τις συνομιλίες με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη- είναι πρώτον η εμφανής διαφοροποίηση της στάσης και δεύτερον η αλλαγή της γλώσσας των μελών του κλιμακίου της Τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Τροϊκανοί απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε «πολιτική συναίνεση» και περιορίστηκαν στο τέλος της συζήτησης να κάνουν λόγο για «ευρύτερη πολιτική στήριξη».

«Ήταν προφανές ότι απέφυγαν τη λέξη consent και τα παράγωγά της όπως ο διάολος το λιβάνι» λέει χαρακτηριστικά στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των διαθέσεων του τριμερούς κλιμακίου απέναντι στους επιτελείς του Α. Σαμαρά. «Αλλά και η στήριξη στην οποία αναφέρθηκαν» συμπληρώνει, «διατυπώθηκε στο τέλος της συζήτησης και αφού είχε προηγηθεί μια διεξοδική και πολύ αναλυτική κουβέντα για όλα τα ζητήματα της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, τα σημεία της δικής μας πολιτικής που, είτε πρώτοι διατυπώσαμε, είτε, ακόμη με κάποιες διαφοροποιήσεις από το δικό μας μοντέλο, τα στηρίξαμε στην Βουλή».

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ ήταν ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας δείχνουν να αντιμετωπίζουν πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση ως τον πιθανό αυριανό συνομιλητή τους. Γεγονός που έχει αμβλύνει τη στάση τους απέναντι στα «γαλάζια» στελέχη, προφανώς σε μία προσπάθεια, την επαύριο, να έχει εξευρεθεί ένα modus operandi. Σε γενικές γραμμές, από την Συγγρού διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς τις ασάφειες που εμφανίζουν τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου, με την Τρόικα να διαφωνεί με τον όρο «γκρίζα σημεία», να αποδέχεται όμως ότι χρήζουν διευκρινίσεων στο άμεσο μέλλον. Στον αντίποδα, ζητήθηκαν πολλές διευκρινίσεις ως προς τις θέσεις της ΝΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας και τα αυθαίρετα ενώ διαπιστώθηκε εκ νέου η διάσταση που υπάρχει αναφορικά με το φορολογικό.

Οι πιστωτές της χώρας εκτιμούν ότι η πολιτική της Συγγρού δεν αποδίδει τα άμεσα οφέλη στα δημόσια ταμεία με την απαιτούμενη εισροή χρήματος στην παρούσα φάση, με την ΝΔ να αντιτείνει ότι το εφαρμοζόμενο σχέδιο έχει έτσι κι αλλιώς αποτύχει και η επιμονή στην ίδια πολιτική απειλεί να ρίξει περαιτέρω έξω τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η ανακοίνωση του αναπλ. Τομεάρχη Οικονομίας Γ. Βρούτση για την εντολή Καπελέρη στις Εφορίες να καθυστερήσουν οι πληρωμές που προβλέπονταν να γίνουν από το Δημόσιο εντός του Ιουλίου, προκειμένου να εμφανιστούν χαμηλότερα τα έξοδα του 7μήνου.

Η ουσία είναι ότι το φορολογικό –τουλάχιστον με τα δεδομένα της «γαλάζιας» πρότασης- παραμένει «κόκκινη γραμμή» μεταξύ ΝΔ- Τρόικας, αν και αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση αφέθηκε να διαφανεί από πλευράς Τρόικας κάποια χαραμάδα για εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου, χωρίς όμως να προκύπτει κάποια άποψη, σύμφωνη προς την πρόταση της ΝΔ –πιθανώς οι σκέψεις αφορούν στη φορολόγηση φυσικών ή νομικών προσώπων, τα καύσιμα κ.λπ.
Read more...

Ευρεία διυπουργική υπό τον Θ.Πάγκαλο για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου

Στην «έξοδο» 7.000 υπάλληλοι

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η εξειδίκευση του προγράμματος συγχωνεύσεων-καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Στις 7.000 το προσωπικό των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η συνταξιοδότηση ή η εθελούσια έξοδος.

Προβλέπονται επίσης: μη ανανέωση συμβάσεων, μετατάξεις και εργασιακή εφεδρεία.

Με κοινές υπουργικές αποφάσεις, κατά περίπτωση διασπώνται, συγχωνεύονται,
καταργούνται ή μεταφέρονται σε άλλες εταιρίες και Οργανισμούς οι παρακάτω ΑΕ και Οργανισμοί:

 • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ ΑΕ)
 • Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ ΑΕ)
 • Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ ΑΕ)
 • Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ)
 • Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ. ΑΕ)
 • Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ)
 • ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
 • Ελληνικός Οργανισμός Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ)
 • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
 • Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)
Καταργούνται ή συγχωνεύονται άμεσα οι παρακάτω Οργανισμοί:

 • Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο.
 • Ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ) ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, καταργείται.
 • Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων» (ΕΚΕΔΥ) ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται.
 • Ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Γενική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταργείται.
 • Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ.) ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Δ/νση Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 • Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Έργο Πολιτών» ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
 • Το Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
 • Το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
 • Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) λόγω συνάφειας του αντικειμένου του.
 • Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Ματθαίος Λιούγκας» και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» καταργούνται ως αυτοτελή ΝΠΔΔ και συγχωνεύονται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά ΝΠΔΔ.
 • Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
 • Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται, λόγω συνάφειας με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
 • Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης καταργείται ως αυτοτελές τμήμα και συγχωνεύεται με το ΝΠΙΔ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους. Καταργείται η πενταμελής Εφορεία που εποπτεύει την Όπερα και λήγει η θητεία των μελών της καθώς και του λοιπού προσωπικού με θητεία, αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.
 • Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων του, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύονται σε ένα νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής», που λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 • Το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας Θεσσαλονίκης, όλα ΝΠΔΔ, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης», που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
 • Το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα, καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύεται με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ.), η οποία εκπληρώνει εφεξής τον σκοπό του Παρατηρητηρίου. Στο παρόν άρθρο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο προσωπικό, στην θητεία των μελών του Δ. Σ. και στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Παρατηρητηρίου.
 • Η ανώνυμη εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, συγχωνεύεται δι' απορροφήσεως με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, λόγω συνάφειας σκοπού και αποστολής. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετεί στις Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
 • Έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
 • Οι εταιρίες «Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών» και η «Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών ΑΕ» (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) (ΕΚΕΠΥ ΑΕ) συγχωνεύονται με την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων» (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ), δι΄απορροφήσεως των δύο πρώτων από την τρίτη.
Λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση οι παρακάτω ανώνυμες εταιρείες:

 • Ανώνυμη εταιρεία Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας» (ΙΕΚΕΜ - ΟΕΕ). Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκκαθάρισης, μισθοδοσίας του προσωπικού και εξόφλησης τυχόν οφειλών προς τρίτους.
 • Τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (ΟΠΕΠ ΑΕ). Μετά την κατάργηση του ΟΠΕΠ το ποσοστό επί των χρηματικών χορηγιών του ν. 3525/2007 αποδίδεται πλέον στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο αναλαμβάνει και την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού.
 • Λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ.
 • Προβλέπεται λύση και εκκαθάριση για την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ ΑΕ). Τον σκοπό της εκπληρώνει εφεξής ο ΕΦΕΤ, ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία:

 • Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
 • Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) - «ΔΗΜΗΤΡΑ»
 • Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) με διακριτικό τίτλο AGROCERT
 • Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)

Read more...

Παρέμβαση Παπανδρέου για την απεργία των ταξί


newpost.gr
Παρέμβαση Παπανδρέου για την απεργία των ταξί
Σύνεση και υπευθυνότητα για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωσή του από την Άρτα, για τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί.


Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις που προκάλεσαν ζημιά στον τουρισμό και τώρα προσπαθεί να αποποιηιεί των ευρθυνών του».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απέλευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί «να επιδείξουν υπευθυνότητα», να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν στον διάλογο με την κυβέρνηση.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Ραγκούση - Ταξιτζήδων

Παρά την εκατέρωθεν διάθεση για εξεύρεση λύσης, δεν κατέστη τελικά δυνατόν να βρεθούν σημεία προσέγγισης στη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης, που διήρκεσε για περισσότερο από διόμιση ώρες, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, και αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων.

Μετά τη συνάντηση, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν σύσκεψη σε αίθουσα του υπουργείου, που κράτησε ώρα και πλέον. Μετά το πέρας της ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε: «Προσήλθαμε σήμερα στη συνάντηση με διάθεση καλής θέλησης για την εξεύρεση λύσης στη βάση του κεντρικού άξονα, που έχει ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί».

Πρόσθεσε πως: «Ο υπουργός, από την πλευρά του, έδειξε καλή διάθεση, χωρίς όμως να δεσμευθεί για οποιαδήποτε από τις προτάσεις μας, ενώ πρότεινε ένα χρονικό όριο διαλόγου ενός μηνός, ώσπου ο ίδιος να καταθέσει τις προτάσεις του, διάστημα το οποίο, κατά την Ομοσπονδία, είναι μεγάλο».

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση η ομοσπονδία πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα και ειδικότερα:

-Να υπάρξει πληθυσμιακή αναλογία στην έκδοση των αδειών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

-Να διατηρηθούν οι έδρες των ταξί στην Περιφέρεια.

-Να μην παραχωρηθεί έργο σε άλλους φορείς.

-Να σταματήσει η πολιτεία να μιλάει για «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις των αδειών.

«Έως ότου πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό, η απεργία συνεχίζεται», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος και απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα, καθώς «ο κλάδος θα συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρι τέλους».

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα προχωρήσει κανονικά με κανόνες, που θα διέπουν όλες τις πλευρές τού επαγγέλματος από την έκδοση της άδειας έως την εκπαίδευση των οδηγών και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί.

Το υπουργείο αφού, όπως συμφωνήθηκε, παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις και των τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζει πριν από το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών-χρηστών διασφαλίζοντας σε όλα τα μέλη εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν.

Η σημερινή συνάντηση του κ. Ραγκούση με αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί δεν πραγματοποιήθηκε, τόσο εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας, που είχε η συνάντηση με τους ιδιοκτήτες, όσο και για το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν όλοι οι εκπρόσωποι να προσέλθουν από την επαρχία.
Read more...

Νέο «μαχαίρι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Μειώσεις από 10% έως 50%

http://img.protothema.gr/AF346960E0BA5409249F45D3D2AFA00B.jpg
Μειώνεται από 10% έως 50%, από 1ης Ιουλίου 2011, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση" από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από 1-7-2011 μειώνονται:

- 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ.

- 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.

- 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.

- 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης, κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.

- 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.

- 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ, που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που σήμερα είναι 426 ευρώ.

- 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ.

- 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Read more...

«Ποτίζουν» δηλητήριο τους κατοίκους της Εύβοιας


newpost.gr
«Ποτίζουν» δηλητήριο τους κατοίκους της Εύβοιας

«Δεν πρέπει ούτε τα χέρια σας να πλένετε με αυτό το νερό» ενημέρωθηκαν πριν δύο μήνες οι κάτοικοι στο Νομό Ευβοίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αυλίδας από τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια περιβαλλοντική μόλυνση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και δη τη δημόσια υγεία εξαιτίας του μολυσμένου νερού από τοξικά απόβλητα εργοστασίου. Τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή μάλιστα αυξάνονται συνεχώς.

Πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια στην περιοχή της Αυλίδας και ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής πριν ένα χρόνο σχεδόν, αλλά η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες «σιωπούν» μέχρι σήμερα και το εργοστάσιο (το οποίο μάλιστα ευθύνεται και για την μόλυνση του Ασωπού) συνεχίζει να λειτουργεί.

Πριν ένα χρόνο ένας κάτοικος είδε τυχαία ιδιοις όμασι φορτηγό του εργοστασίου που βρίσκεται στην περιοχή να «αδειάζει» τεράστιες πλαστικές δεξαμενές με τοξικά απόβλητα σε ρέμα κοντά μάλιστα στη γεώτρηση του Δήμου!

Μετά από καταγγελίες και άλλων κατοίκων στην Παραλία Αυλίδας , βρέθηκαν σε ρέματα βιομηχανικά απόβλητα, σε απόσταση 500 μέτρων από τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί ο Δήμος για υδροδότηση των κατοίκων. Το νερό λοιπόν που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να πλυθούν καθώς και για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, των οποίων τα προιόντα έρχονται στη συνέχεια στην Αθήνα, περιέχει τόσο εξασθενές Χρώμιο( υπερβολικά τοξική ουσία), ώστε να χαρακτηρίζεται «δηλητηριώδες».

Οι κάτοικοι της Αυλίδας ήταν ανυποψίαστοι μέχρι να ξεκίνησει η «αφύπνιση» για το πρόβλημα από τον κάτοικο που έγινε μάρτυρας του «εγλήματος» . Τραγική ειρωνία είναι ότι δυσκολευόντουσαν να δικαιολογήσουν τα κρούσματα καρκίνου που άρχισαν να μαστίζουν τους συμπολίτες τους τα τελεύταια έτη.

Έπειτα όμως από την επιτόπια έρευνα των Επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ και τη συνδρομή των αστυνομικών της τροχαίας Αττικής για την παράνομη μεταφορά αποβλήτων και τον εντοπισμό θέσεων παράνομης διάθεσης στον επίσης παράνομο ΧΑΔΑ Αυλίδας πολλές δυστυχώς απορίες λύθηκαν και διαπιστώθηκαν τα εξής στις 10 Μαίου 2011, σύμφωνα με το πόρισμα του υπουργείου που έχει στη διαθεσή του αποκλειστικά το Newpost.gr:

«Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν θέσεις ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών και υγρών αποβλήτων στην περιοχή της Αυλίδας. Στη θέση ΧΑΔΑ πάνω από το ρέμα Φράγκιζα έχει απορριφθεί μεγάλος αριθμός πολτοδεξαμενών, οι οποίες περιέχουν χρησιμοποιημένα ελαιώδη υλικά-ορυκτέλαια τα οποία χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Κατάλογο Αποβλήτων ως επικίνδυνα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.

Στη θέση Πηγαδάκι έχει απορριφθεί ποσότητα περίπου 100-150 κυβικών μέτρων κοκκώδους τεφρόχρωου υλικού με έντονη οσμή αμμωνίας που εκτιμάται ότι προέρχονται από δραστηριότητες παραγωγής-επεξεργασίας αλουμινίου, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση. Στην ανάλυση που έγινε ακόμη σε δείγμα νερού από την περιοχή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Ολικού και εξασθενούς Χρωμίου και Ψευδαργύρου».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών ή υπό τη μορφή σκόνης προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες.


Στο πόρισμά του μάλιστα το υπουργείο εφιστά την προσοχή στους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες αναφέροντας «Η παράνομη διαχείρηση των ανωτέρω αποβλήτων συνιστά άμεσο, σοβαρο και διαρκή κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και κατά τεκμήριο προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω διάχυτων εκπομπών σκόνης/σωματιδίων, εκπλύσης και παράσυρσης υδατοδιαλυτών και μη στοιχείων και ενώσεων και εισαγωγή τους στο έδαφος , τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία και τη δημόσια υγεία. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει να διακοπεί πάραυτα η παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ Αυλίδας και να αποτραπεί περαιτέρω ανεξέλγκτη διάθεση αποβλήτων στις ανωτέρω θέσεις».

Όπως καταγγέλει η Λαϊκή Συσπείρωση, κίνημα κατοίκων της περιοχής ενάντια στη μόλυνση που προκαλούν τα εργοστάσια στην Αυλίδα, «η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων υγρών και στερεών αποβλήτων συνεχίζεται στην περιοχή, το πρόβλημα παραμένει και επεκτείνεται».

«Για το εν λόγω περιβαλλοντικό έγλημα υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όταν στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, στα Οινόφυτα και την Αυλίδα, χρόνια τώρα, δηλητηριαζόταν κόσμος με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, αυξάνονταν οι θάνατοι από καρκίνο, υπήρχαν καταγγελίες, ακόμα και μελέτες που επιβεβαίωναν το πρόβλημα και οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά το απέκρυπταν προκειμένου να μην «ενοχλήσουν» τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων» καταγγέλουν στο Newpost.gr οι κάτοικοι.

Ωστόσο, μόνο όταν πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι αναγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα. Μόνο που ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για καθαρό πόσιμο νερό μέχρι να γίνουν τα έργα. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επιδημιολογικός έλεγχος των κατοίκων. Δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε ότι θα έχει ενταθεί ο έλεγχος στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις , ότι θα έχουν παρθεί μέτρα, ώστε να μη συνεχίζεται η ρύπανση και η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Αν αναλογιστεί κανείς ακόμη ότι κατά τους θερινούς μήνες που διανύουμε η περιοχή της Αυλίδας σφίζει από παραθεριστές που είτε διαθέτουν εξοχικές κατοικίες είτε επιλέγουν την Εύβοια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και δεν γνωρίζουν ότι ούτε μπάνιο στη θαλάσσα δεν θα έπρεπε να κάνουν λόγω της μόλυνσης, η επικινδυνότητα της κατάστασης εντείνεται ακόμη περισσότερο για τη δημόσια υγεία.

Οι απελπισμένοι κάτοικοι προσμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του ΥΠΕΚΑ ότι από την 1 Σεπτέμβρη οι αρμόδιοι φορείς θα φέρουν καθαρό νερό από την λίμνη Αλική ώστε να εξυπηρούνται οι κάτοικοι. Ωστόσο, η κωλισυεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και δη των τοπικών αρχών είναι παροιμιώδης.

Κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες για έλλειψη δράσης, την ώρα που ο δήμαρχος Αυλίδας Χρήστος Παύλου επιρρίπτει ευθύνες στην νομαρχία.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Ευβοίας αποποιείται των ευθυνών του, λέγοντας ότι η ευθύνη ανήκει στους ιδιώτες και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωσταντίνου συνεχίζει σε ρυθμούς Τίνας Μπιρμπίλη να σφυρίζει αμέριμνα για το πρόβλημα καθυστερώντας την επιβολή προστίμων στο εργοστάσιο που μολύνει την περιοχή.

«Στο ίδιο έργο θεατές» πάντα οι πολίτες που βλέπουν τα λάθη του Ασωπού να επαναλλαβάνονται στην Αυλίδα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΑΛΑΝΗ


Read more...

Η Εθνική πολο γυναικών νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια!

Με νίκη 9-8 επί της Κίνας

Κορίτσια από ατόφιο χρυσάφι!

Σαγκάη, Κίνα
Μια ακόμη σελίδα στην ήδη χρυσή ιστορία της έγραψε η Εθνική γυναικών του πόλο κερδίζοντας την Κίνα με 9-8 στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Σαγκάη. Η ελληνική ομάδα είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ, πανηγυρίζοντας έτσι μια τεράστια νίκη στο κατάμεστο από 18.000 θεατές «Νατατόριουμ».

Η Εθνική πόλο γυναικών αποτελεί τη μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μετάλλιο.

Ο αγώνας...


Όσο κι αν προσπάθησαν οι Κινέζες, όσο κι αν οι αποβολές ήταν 14-7 υπέρ τους, όσο κι αν φώναζε ο κόσμος, όσο κι αν στο τέλος λίγο έλειψε να... αυτοκτονήσει η ελληνική ομάδα ήλεγξε τον τελικό, διαχειρίστηκε έξυπνα τις καταστάσεις που προέκυψαν και έφτασαν στη νίκη. Κορυφαίες οι Αντιγόνη Ρουμπέση, Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Ελένη Κούβδου, που μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαία τερματοφύλακας των αγώνων. Αυτή, η μέχρι πέρυσι αναπληρωματική, τόσο στην εθνική, όσο και στη Βουλιαγμένη...


Πέντε αποβολές χρεώθηκαν οι Ελληνίδες στην πρώτη περίοδο και το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Κίνα να ισοφαρίσει δύο φορές, καθώς οι Ασιάτισσες δεν έδειχναν ικανές να απειλήσουν «στα ίσα». Τους κόστισε η κακή εμφάνιση της πρώτης σκόρερ τους, της Χουανχουάν Μα, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία και σήμερα ήταν «σκιά» του εαυτού της. Το ίδιο και η Γιατίνγκ Σουν, την οποία η εθνική ανάγκασε να μην κάνει ούτε σουτ.

Στη δεύτερη περίοδο η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο «αναπάντητα» γκολ και πήρε προβάδισμα με 4-2, καθώς η άμυνα λειτουργούσε στην εντέλεια, παρά το ότι η Ψούνη είχε δύο αποβολές από το πρώτο δίλεπτο και η Τσουκαλά από τις αχές του δεύτερου οκταλέπτου. Η Κούβδου ήταν σε εξαιρετική ημέρα, οι Κινέζες δεν έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση κι έτσι η εθνική πήρε τα «ηνία» του αγώνα.

Στην τρίτη περίοδο οι άμυνες «άνοιξαν» κάπως, με τις διεθνείς μας όμως να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 2-3 τερμάτων, αφού τα γκολ της Ρουμπέση και της Ασημάκη κάλυπταν κάποια αμυντικά λάθη. Η αποβολή με αντικατάσταση, την οποία χρεώθηκε η Γερόλυμου, ήταν ένα σοκ, το οποίο όμως η εθνική ξεπέρασε πολύ γρήγορα.

Το οκτάλεπτο τελείωσε 8-6, με τη Γι Γουάνγκ να σκοράρει σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω (στη φάση αυτή συμπλήρωσε τρεις ποινές η Ψούνη). Το πολύ έξυπνο γκολ της Λιόση (9-6), στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, έμελλε να είναι το τελευταίο της ελληνικής ομάδας στη Σανγκάη.

Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση άρχισαν -ίσως πιο νωρίς απ΄ όσο έπρεπε- να «παίζουν» με το χρονόμετρο και να περιμένουν από την άμυνα να «τελειώσουν» τον αγώνα. Μέχρι τρία λεπτά πριν από τη λήξη, φαινόταν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς άγχος, αλλά η τρίτη αποβολή της Τσουκαλά και το τέρμα της Ντονγκλούν Σονγκ με αριθμητικό πλεονέκτημα έδωσαν νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Η εθνική ουσιαστικά δεν εκδήλωνε επιθέσεις, ούτε κυνηγούσε αποβολές και η Γιουτζούν Σουν μείωσε σε 9-8, 1.38 πριν τη λήξη.

Ακολούθησε άλλη μία αχρηστευμένη επίθεση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Οι διαιτητές έδωσαν ακόμη μία αποβολή (Λιόση) και η Κίνα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Οι γηπεδούχες γύρισαν ψύχραιμα τη μπάλα και προσπάθησαν να την περάσουν στο δοκάρι για ένα εύκολο γκολ.

Η πάσα ήταν πιο ψηλή απ' όσο έπρεπε, η Ρουμπέση έκλεψε, ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ και το χρονόμετρο έδειχνε 20 δευτερόλεπτα. Τα πάντα είχαν τελειώσει, η εθνική Ελλάδας ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και το πανηγύρι άρχισε.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1.

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ασημάκη (φουνταριστός), 1-1 Πινγκ Λιου (π.π.), 1-2 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-2 Τζιν Χε (π.π.), 2-3 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-4 Μανωλιουδάκη (π.π.), 2-5 Ρουμπέση (περιφέρεια), 3-5 Πινγκ Λιου (φουνταριστός), 3-6 Ασημάκη (φουνταριστός), 4-6 Φέι Τενγκ (περιφέρεια), 4-7 Μελιδόνη (π.π.), 5-7 Γι Γουάνγκ (π.π.), 5-8 Ασημάκη (π.π.), 6-8 Γι Γουάνγκ (π.π.), 6-9 Λιόση (περιφέρεια), 7-9 Ντονγκλούν Σονγκ (π.π.), 8-9 Γιουτζούν Σουν (περιφέρεια)

Από ελληνικής πλευράς αποβλήθηκε με αντικατάσταση η Γερόλυμου, 3.27 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, και με τρεις ποινές οι Ψούνη (2.18 πριν το τέλος της τρίτης) και Τσουκαλά (3.14 πριν τη λήξη του ματς).

Διαιτητές: Καπούτι (Ιταλία), Μπργκούλιαν (Μαυροβούνιο)

Η Ελλάδα είχε 3/7 με παίκτρια παραπάνω, τέσσερα γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού. Η Κίνα είχε 5/13 με παίκτρια παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.

Τα γκολ των δύο ομάδων σημείωσαν οι:

ΚΙΝΑ (Τζανε): Λιου 2, Γουάνγκ 2, Τενγκ, Χε, Σονγκ, Σουν.

ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη, Λιόση, Μανωλιουδάκη. Έπαιξαν επίσης οι Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά, ενώ στην αποστολή ήταν και η Γουλά.

1η περίοδος (2-2)
0-1 για την Ελλάδα με γκολ της Ασημάκη!
1-1 για την Κίνα με την Πινγκ Λιου!
1-2 για την Ελλάδα με γκολ της Ρουμπέση!
2-2 για την Κίνα με την Γι!

Τέλος της 1ης περιόδου και η Εθνική μας είναι ισόπαλη (2-2) με την Κίνα.

2η περίοδος (0-2)
2-3 για την Ελλάδα με το δεύτερο γκολ της Ρουμπέση!
2-4 για την Ελλάδα με την Μανωλιουδάκη!

Ολοκληρώθηκε η 2η περίοδος και η Εθνική μας προηγείται με 4-2.

3η περίοδος (4-4)
2-5 για την Ελλάδα με το τρίτο γκολ της Ρουμπέση!
3-5 μείωσε η Κίνα με την Λιου!
3-6 για την Ελλάδα με την Ασημάκη!
4-6 μείωσε ξανά η Κίνα στα δύο γκολ με την Τενγκ!
4-7 και πάλι προβάδισμα τριών γκολ για την Ελλάδα με την Μελιδώνη!
5-7 μείωσε η Κίνα με την Βι Γουάνγκ!
5-8 με σκόρερ την Ασημάκη που φτάνει τα τρία γκολ!
6-8 μείωσε ξανά η Κίνα με την Γι Γουάνγκ!

4η περίοδος (2-1)
6-9 Και πάλι στο +3 η Ελλάδα με τη Λιόση
7-9 μείωσε για την Κίνα η Σογνκ
8-9 πιο κοντα η Κίνα με τη Σουν Γιούχουν

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καμίνης: Θέμα 24ωρων η απομάκρυνση των σκηνών...Αυτή η ιστορία μέσα στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων για την «κατασκήνωση» στην πλατεία Συντάγματος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν αφορά πλέον σε ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμα της...

νόμιμης διαμαρτυρίας και ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα, υπάλληλοι του δήμου που επιχείρησαν να απομακρύνουν σκηνές ή να κατεβάσουν πανό δέχτηκαν επίθεση.

Σχολίασε και την εικόνα στα Προπύλαια, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρυτάνεις για την ερμηνεία που δίνουν στο πανεπιστημιακό άσυλο. Δήλωσε ότι από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο δηλώνει τον ευρύτερο χώρο ως χώρο ασύλου, ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει και κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους "και να περιφρουρήσουν πραγματικά το άσυλο", ειδάλλως να παραιτηθούν.

Εκτίμησε ότι η ανοχή στη μικρή παραβατικότητα, όπως στο παρεμπόριο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία εστιών εγκληματικότητας.

Χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους "σκηνίτες" της κεντρικής πλατείας της χώρας.Read more...

Φθηνότερα κατά 80% αγόρασε τέσσερα φάρμακα το Δημόσιο...Τεράστια μείωση στις δαπάνες για τα φάρμακα πέτυχε το Δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε δημοπρασία για την προμήθεια τεσσάρων φαρμάκων, με την οποία το υπουργείο Υγείας πέτυχε κατά 79,8% μειωμένη τιμή.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα στην πρώτη διεθνή δημοπρασία προμήθειας νοσοκομειακού φαρμάκου (μειοδοτικός διαγωνισμός) που ...
έγινε την Πέμπτη, συμμετείχαν 14 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν τιμές για τρεις δραστικές ουσίες: τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη), ένα αντιβιοτικό νεότερης γενιάς, την κλοπιδογρέλη, ένα αντιαιμοπεταλιακό επίσης νεότερης γενιάς και την ομεπραζόλη για το στομάχι (έλκος, οισοφαγική παλινδρόμηση) σε δισκία και ενέσιμη μορφή. Συνολικά δημοπρατήθηκαν τέσσερις κατηγορίες δραστικών ουσιών.

Η τιμή εκκίνησης που είχε θέσει το υπουργείο για την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας του πρώτου φαρμάκου, της σιπροφλοξασίνης, ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη που του είχε προτείνει εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Όταν η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε, το υπουργείο συμφώνησε για την προμήθεια στα 222.000 ευρώ, εξοικονομώντας 1,168 εκατ. ευρώ δηλαδή πέτυχε «έκπτωση» 83,5%.
Η τιμή για το δεύτερο φάρμακο, την κλοπιδογρέλη, ήταν 51.680 ευρώ και έκλεισε στις 26.000 ευρώ, εξοικονομώντας έτσι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25.680.
Για το τρίτο φάρμακο, την ομεπραζόλη σε μορφή κάψουλας, το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να διαθέσει 88.000 ευρώ. Τελικά προμηθεύτηκε την αναγκαία ποσότητα με 38.000 ευρώ, βάζοντας στην άκρη 50.000.
Το τέταρτο φάρμακο, η ομεπραζόλη σε ενέσιμη μορφή, θα το προμηθευόταν το ελληνικό κράτος με 600.000 ευρώ και τελικά συμφωνήθηκε στα 165.000, δηλαδή μόνο για τη συγκεκριμένη παρτίδα εξοικονομήθηκαν 435.000 ευρώ.

Έτσι, από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη 42 φάρμακα με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ.ευρώ, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρειαστεί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει λιγότερα από 60 εκατ.ευρώ, εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
NEA.Read more...

Καναντέρ επιχειρούν στο Ρέθυμνο - Μεγάλη φωτιά - Εκκενώθηκαν σπίτια!Ξέσπασε χθες βράδυ λίγο μετά τις 9 - Nέα εκκένωση σπιτιών στο Κεντροχώρι- Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και πολίτες- Για εμπρησμό μιλούν οι αρχές- Επιχειρούν καναντέρ που κατέφθασαν από Ελευσίνα
Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, από χθες βράδυ, λίγο μετά τις 9, στην περιοχή Ακούμια Ρεθύμνου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, η οποία ξέσπασε σε περισσότερα του ενός μετώπου..
Στο σημείο...
επιχειρούν 23 οχήματα της Πυροσβεστικής, με 46 άνδρες, 3 πεζοπόρα οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν εκ νέου τα δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν τη νύχτα, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωση στην περιοχή Πλατανέ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια του χωριού!

Και σήμερα το πρωί, είχαμε όμως σύμφωνα με την Αστυνομία, εκκένωση σπιτιών στο Κεντροχώρι καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τις περιοχές Ακούμια και Κρύα Βρύση...

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής γίνεται ευθέως λόγος για εμπρησμό! Ζητήθηκε συνδρομή από δυνάμεις της υπόλοιπης χώρας ενώ πριν από λίγη ώρα, κατέφθασαν δύο καναντέρ από την Ελευσίνα που πραγματοποιούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ρίψεις νερού.
cretalive.grRead more...

Χοντρό παζάρι για το μάζεμα των ζημιών στις τράπεζες

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, Τ.τ.Ε. και ξένους


http://img.protothema.gr/B4E0341002505AB539069708E72F14A9.jpg

Πυρετώδεις ολοήμερες διαβουλεύσεις σε σειρά διαδοχικών συναντήσεων εργασίας είχαν την Πέμπτη οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση και οι ξένες τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συνανάδοχοι του δημοσίου στη ρύθμιση αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Χθες το πρωϊ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κλιμακίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδούλου και τους τρεις ξένους συναναδόχους.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη το απόγευμα στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του χρέους, ενώ στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση –η δεύτερη σε δύο μέρες- του Πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τους κ. Βασίλη Ράπανο και Απόστολο Ταμβακάκη.

Ο κύκλος των επαφών έκλεισε με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Κοινό θέμα όλων των διαπραγματεύσεων ήταν η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών για τον τρόπο ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, τις ζημίες που θα καταγράψουν οι τράπεζες εξ αιτίας της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα και ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης των ζημιών αυτών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα διαμορφώσει και το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθεί να καλύψουν οι τράπεζες για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Κυβερνητικός παράγων ανέφερε αργά χθες το βράδυ πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν, όμως οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και εκτιμάται πως το συντομότερο δυνατόν θα έχουν καθορισθεί οι όροι για να ξεκινήσει η ανταλλαγή των ομολόγων. Ο ίδιος δεν αποκλείει να οριστικοποιηθούν οι όροι μέχρι τη Δευτέρα, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις ζημίες που θα υποστούν στα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν έως το τέλος Αυγούστου. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να ανακοινώσουν το σχεδιασμό τους για την κάλυψη των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να διατηρηθούν υγιείς.

Οσο οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοιχτές, τόσο επιτείνεται η αγωνία στα επιτελεία των τραπεζών που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν οι ανάγκες θα είναι σχετικά μικρές ώστε να καλυφθούν από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή θα οδηγηθούν σε άλλες επώδυνες λύσεις, με χειρότερη την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ριζική αναδιάταξη του χάρτη και του μετοχικού ελέγχου των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο που αποτελεί το βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης των ελληνικών τραπεζών και είναι το πιο ήπιο θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου για το σύνολο των τραπεζών ενώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους με νέα κεφάλαια ύψους έως και 9 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό για να το αντέξουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Επιπλέον δε αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί πως πολύ σύντομα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για να καλύψουν επισφάλειες των δανείων τους που θα θεωρηθεί πως δεν καλύπτονται από τις ήδη σχηματισθείσες προβλέψεις.
Read more...

Ομάδα «ράμπο» συστήνει το υπουργείο Οικονομικών κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής

Το φθινόπωρο η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών

(Φωτογραφία: Πρίσμα )
Αθήνα
Λογιστές, δικηγόρους και εισπρακτικές εταιρείες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει φοροκυνηγητό για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή, δημιουργείται μία νέα ειδική μονάδα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των 1.137 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Πρόκειται για μία ομάδα κρούσης που θα γίνει η σκιά των επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 30 εκατ.ευρώ τον χρόνο και όλων των τραπεζών, ασφαλιστικών και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών με κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατ.ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία δημιουργούνται ακόμα δύο διευθύνσεις. Μια Γενική Διεύθυνση Ελέγχων η οποία θα συντονίζει το σύνολο των φοροελέγχων και μια Γενική Διεύθυνση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με ιδιώτες από το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από 150.000 ευρώ.

«Είναι δικηγόροι και λογιστικά γραφεία που θα μας βοηθήσουν να αποσαφηνίσουμε την περιουσιακή κατάσταση των μεγάλων οφειλετών. Αυτό είναι αυτό που κάνουμε τώρα και αν πετύχει θα το κάνουμε και ευρύτερα», είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας με σαφήνεια περιθώριο διεύρυνσης της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στη μάχη συλλογής των φορολογικών εσόδων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Οκ" και απο το ΔΝΤ στο νέο δάνειο για την Ελλάδα

Γκραν Γκινιόλ συνεδρίαση με αίσιο τέλος


http://img.protothema.gr/075AD83211BC4EDD2A28B9760D138282.jpg

Θετική για τα ελληνικά συμφέροντα έκβαση φαίνεται πως είχε τελικά η πραγματικά θυελλώδης και πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου εξετάστηκε η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας μας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις αρκετών εκπρόσωπων των αναπτυσσομένων χωρών, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας κ. Μπατίστα, το Δ.Σ του ΔΝΤ ενέκρινε την χορήγηση νέων κεφαλαίων, έως το ποσό των 5 δισ. ευρώ με εκτιμώμενη εκταμίευση της πρώτης δόσης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα ανταποκριτές ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης από την Ουάσινγκτον, στην κρίσιμη συνεδρίαση, τα μέλη του Δ.Σ , αποφάσισαν να στηρίξουν τη χώρα μας, με μόνο τη Ρωσία, την Ινδία και τη Βραζιλία να τοποθετούνται αρνητικά!

Οι χώρες που διαφωνούν, εκτιμούν πως η χορήγηση μιας νέας μεγάλης χρηματικής δόσης στην Ελλάδα έχει "αβέβαιες προοπτικές", ενώ ήδη το ΔΝΤ έχει δώσει «αρκετά χρήματα στην Ελλάδα και δεν πρέπει να συνεχίσει, καθώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο»!

Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ του Ταμείου θα συνεδριάσει επί του θέματος ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου …
Read more...

ΗΠΑ: Η κλεψύδρα αδειάζει- Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει


newpost.gr
ΗΠΑ: Η κλεψύδρα αδειάζει- Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει
Το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης του ελλείμματος των ΗΠΑ, εξακολουθεί να ισχύει, καθώς η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατέληξε ούτε εχθές (σήμερα τα ξημερώματα - ώρα Ελλάδας) σε συμφωνία, ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους της χώρας. και να καταστεί εφικτό οι ΗΠΑ να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, έως τις 2 Αυγούστου.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, και εφ΄ όσον το σκηνικό δεν αλλάξει, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χάσει την ικανότητά της να δανειστεί, με αποτέλεσμα, αφενός, να αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, και, αφετέρου, οι συνέπειες της αδυναμίας των ΗΠΑ να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους, να είναι καταστροφικές για ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν, μέσω του εκπροσώπου τους, Μάϊκ Πένς, ότι σήμερα, στις 14.00 GMT, αναμένεται να αξιολογήσουν τις επιλογές τους , αφού δεν προχώρησαν στη ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος .

Μετά από εβδομάδες συνομιλιών που αποσκοπούσαν σε κοινή λύση για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ανεβλήθη, τουλάχιστον για πέντε ημέρες, χωρίς μάλιστα να είναι ξεκάθαρα τα αίτια της αναστολής.

"Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, διότι είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού PBS. .

"Επιθυμία μου είναι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν το θάρρος και την ταπεινότητα και να ξεπεράσουν τις ευαισθησίες, ανησυχίες και πολιτικά δόγματα, τα οποία είναι απολύτως θεμιτό, για το καλό όλης της χώρας και για την οικονομία κόσμο ", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, δήλωσε: "Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως" .

Στο μεταξύ, περίπου 14 υπεύθυνοι τραπεζών, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street , με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να "καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα."
Read more...

Πρόστιμα με δόσεις και εκπτώσεις για τα αυθαίρετα- Στη δημοσιότητα όλο το νομοσχέδιο


newpost.gr
Πρόστιμα με δόσεις και εκπτώσεις για τα αυθαίρετα- Στη δημοσιότητα όλο το νομοσχέδιο
Με πρόστιμο 15% επί του ποσού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του εμβαδού με την τιμή ζώνης και συντελεστή ανάλογα με το είδος και την έκταση της παράβασης, το αν πρόκειται για κύρια ή όχι κατοικία και την τοποθεσίαθα νομιμοποιούνται για 40 ή 20 χρόνια τα αυθαίρετα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης. Σε κάποιες περιπτώσεις, προβλέπονται 8 ή 14 δόσεις ή έκπτωση 20% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Οπως ορίζεται, ειδικά για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση καθ’ υπέρβαση οικοδομικής αδείας, συνολικής επιφάνειας μέχρι είκοσι (20) τμ και εφόσον το μέγεθος αυτό δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% της επιτρεπόμενης επιφανείας και βρίσκεται εντός οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, καθώς και για υπέρβαση ύψους που δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% του επιτρεπόμενου βάσει της οικοδομικής άδειας μετρούμενο από τη στάθμη του περιβάλλοντα χώρου που ορίζεται στην άδεια αυτή, το πρόστιμο καθορίζεται σε ποσόν χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για ακίνητα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου και εντός οικισμών περιοχές με τιμή ζώνης έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ και σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για περιοχές με τιμή ζώνης μεγαλύτερη από δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) ευρώ.


Τα δικαιολογητικά

Για τη νομιμοποίηση απαιτούνται:
α. Αίτηση,
β. Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 (εις διπλούν) στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεία, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του ιδιοκτήτη, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας όπου υπάρχει, το εμβαδόν και η χρήση της κατασκευής που εμπίπτει στη ρύθμιση της παραγράφου 1, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης σε αυτό καθώς και εάν πρόκειται για ακίνητο κύριας και μοναδικής κατοικίας της παραγράφου 1Α, πρώτης κατοικίας, άλλης κατοικίας ή ακίνητο άλλης χρήσης. Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση που συμπληρώνεται από αρμόδιο μηχανικό. Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνεται η περιγραφή της κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης, το εμβαδόν αυτής και η χρήση της καθώς και δήλωση για το αν πρόκειται για κατασκευή πρόχειρα κατασκευασμένη (όπως στεγάσεις και επικαλύψεις από λαμαρίνα, σανίδες) από ευτελή υλικά (πρόχειρη κατασκευή). Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται φωτογραφίες της κατασκευής από όλες τις απόψεις, αντίγραφα του στελέχους, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας και της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος. Στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατό να ανευρεθεί επισυνάπτονται όλα τα παραπάνω στοιχεία πλην του στελέχους, που αποτυπώνουν την κατάσταση του ακινήτου. Επιπλέον, υποβάλλεται απόσπασμα ρυμοτομικού ή απόσπασμα χάρτη με προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, «φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής», σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος και σε κάθε περίπτωση, δήλωση αρμόδιου μηχανικού περί στατικής επάρκειας, η οποία θα βασίζεται σε ταχύ οπτικό έλεγχο, που στην περίπτωση κτιρίων χωρίς άδεια θα δηλώνει την ύπαρξη ή μη φέροντα οργανισμού καθώς και τυχόν εμφανείς βλάβες του.

γ. Παράβολο / αποδεικτικό είσπραξης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 500 ευρώ για κατασκευή/χρήση μέχρι 75τ.μ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120τμ, 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ., επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το πρόστιμο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο.
δ) έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής, όπως ορίζεται στην παράγραφο 6.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του, είτε στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία είτε στα ΚΕΠ του Δήμου.

Από 1.500 ως 3.000 ευρώ οι «μικρές» υπερβάσεις
Οπως ορίζεται, ειδικά για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση καθ’ υπέρβαση οικοδομικής αδείας, συνολικής επιφάνειας μέχρι είκοσι (20) τμ και εφόσον το μέγεθος αυτό δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% της επιτρεπόμενης επιφανείας και βρίσκεται εντός οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, καθώς και για υπέρβαση ύψους που δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% του επιτρεπόμενου βάσει της οικοδομικής άδειας μετρούμενο από τη στάθμη του περιβάλλοντα χώρου που ορίζεται στην άδεια αυτή, το πρόστιμο καθορίζεται σε ποσόν χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για ακίνητα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου και εντός οικισμών περιοχές με τιμή ζώνης έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ και σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για περιοχές με τιμή ζώνης μεγαλύτερη από δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) ευρώ.


Έσοδα κατά 600.000.000 στο κράτος


Κατά 600.000.000 ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παραβόλου για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την προσεχή εβδομάδα.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου γίνεται επίσης λόγος για αύξηση εσόδων και από τον επανακαθορισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Ποσοστό από τα έσοδα αυτά, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Στο ταμείο αυτό θα αποδοθούν επίσης και τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ειδικά για αυθαίρετα, το νομοσχέδιο χαράσσει κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμησή της στο μέλλον και να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στις υφιστάμενες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από 1.1.2012 και εφεξής απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεσθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης.


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο
Read more...

«Κούρσα» Ραγκούση για λύση στο πρόβλημα με τα ταξί

Δικογραφίες κατά 6.415 ταξιτζήδων

http://img.protothema.gr/EAF2D5BCF3719B35AD3D70DA0968FCD0.jpg

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιοκτητών και των οδηγών θα έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί και στις 12 με τα σωματεία των οδηγών. Θα προηγηθεί συνάντησή του με το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ωστόσο ογδόντα δύο δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών ταξί έχουν σχηματιστεί από τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 18-07-2011 έως τις 27-07-2011 έχουν σχηματισθεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, ογδόντα δύο δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 6.415 άτομα. Από αυτές τις δικογραφίες, 35 έχουν υποβληθεί στον Εισαγγελέα και εμπλέκονται 5.524 άτομα, ενώ τα ποινικά αδικήματα που αφορούν το προανακριτικό υλικό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.


Read more...

Ο αντιπρόεδρος που ήταν απλά… αμπελουργός

newpost.gr
Ο αντιπρόεδρος που ήταν απλά… αμπελουργός
Πριν από τον ανασχηματισμό, οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ πίστευαν ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα βρισκόταν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Έπεσαν έξω, ο αντιπρόεδρος παρέμεινε στη θέση του. Ή μάλλον περίπου στη θέση του.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μπορεί να διατήρησε τον τίτλο του αντιπροέδρου, αλλά βρέθηκε εκτός της Κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία μετείχε ο έτερος αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος. Η δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι οι αντιπρόεδροι δεν μετέχουν στην Κυβερνητική επιτροπή, μετέχουν υπουργοί- ο Βενιζέλος είναι και υπουργός οικονομικών.

Έκτοτε ο Πάγκαλος βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Έκανε βεβαίως κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν θόρυβο, αυτό το κάνει πάντα, έκανε και κάποιες συναντήσεις με τους Κινέζους, αλλά ως εκεί. Η ήδη περιορισμένη συμμετοχή του στην χάραξη και την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, περιορίστηκε περαιτέρω.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι την ευθύνη των συγχωνεύσεων ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος- την είχε ο Πάγκαλος.

Καθίσταται σαφές ότι ο κ. αντιπρόεδρος πνέει πολιτικά τα λοίσθια. Παρά τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, ουσιαστικά έχει πολύ χρόνο να ασχοληθεί με το αμπέλι του και την οινοποίηση των σταφυλιών του, Έως τις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Τότε, κατά δήλωση δεν θα πολιτευτεί και θα έχει όλο το χρόνο να ασχολείται με τα χόμπι του…

Read more...

Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη, δηλώνουν Μπαρουάν και Σόιμπλε

Άρθρο στους Financial Times


O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν
O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Άρθρο στους Financial Times, με τίτλο «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη», υπογράφουν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Φρανσουά Μπαρουάν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ευρώπη και το ευρώ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Το θέμα του χρέους της Ελλάδας και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο και η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης» υπογραμμίζουν.

«Με το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αποτρέψαμε το να γίνει η κρίση του χρέους της Ελλάδας μία κρίση που θα μπορούσε βλάψει συνολικά την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου το ευρώ. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη απαιτεί υπομονή, μεγάλη αντοχή και όραμα» συνεχίζουν.

«Με δεδομένη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, χώρες της Ευρωζώνης, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα προσφέρουν νέα χρηματοδότηση λόγω της δυσκολίας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές» επισημαίνουν, τονίζοντας:

«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα»

Καταλήγοντας, οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν: «Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία είναι η βάση της ευημερίας μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον «αέρα» 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την κατάργηση 40 οργανισμών και φορέων

Τα σενάρια για το μέλλον των εργαζομένων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Αναστάτωση προκαλεί σε 7.000 δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 40 οργανισμών και φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αυτών είναι: εργασιακή εφεδρεία, μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις.

Μεταξύ των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και ορισμένοι ιδιαίτερα σημαντικοί όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο ΟΔΔΥ και ο ΕΟΜΜΕΧ.

Η ρύθμιση για την κατάργηση των φορέων θα περάσει με τη μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Όσον αφορά τους 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, το σχέδιο που αφορά το μέλλον τους θα παρουσιαστεί περίπου στα μέσα Αυγούστου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν πρόκειται να απολυθεί μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, όμως επιφυλάχθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων που μελετά η κυβέρνηση είναι η εργασιακή εφεδρεία, οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η πρώτη κίνηση είναι να καταγραφούν οι υπάλληλοι που βρίσκονται 3 - 5 χρόνια πρινα από τη συνταξιοδότηση και να διερευνηθεί η δυνατότητα εθελούσιας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το προσωπικό που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Το πλεονάζον προσωπικό θα εγγραφεί σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Το προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες και θα αμείβεται με το 60% του βασικού μισθού.

Από το προσωπικό αυτό θα μπορούν να μετατάγονται σε θέσεις μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% των ετήσιων προβλεπόμενων προσλήψεων, σε θέσεις εποχικού προσωπικού σε ποσοστό 30% επί συμβασιούχων και σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μετά την πάροδο του 12μηνου όσοι δεν μεταταγούν θα χάνουν το μηνιαίο ποσό αποζημίωσης, ή ακόμη και θα απολύονται.

Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία μετά την πάροδο του 12μήνου, το προσωπικό θα παραμένει στους πίνακες κατάταξης, χωρίς αποζημίωση, μέχρι να μεταταχθούν σε οργανική θέση στο στενό δημόσιο τομέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...