Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Σκόπελος η εγγυητική Πρόβλημα στις αδειοδοτήσεις για Παναθηναϊκό, ΠΑΣ και Άρη


  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Αρνητικό είναι το κλίμα στην ΕΠΟ για τους Παναθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη, που σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων, δύσκολα θα εξασφαλίσουν άδεια συμμετοχής για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, (η αποφάσεις αναμένονται την Παρασκευή) στις παραπάνω ομάδες θα επιβληθεί η ποινή περιορισμού των μεταγραφών, ενώ ΠΑΟ και ΠΑΣ δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην Ευρώπη, κάτι που δίνει το εισιτήριο στην Ξάνθη.

Το πρωί της Τρίτης εξετάστηκαν σχολαστικά οι φάκελοι του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ παρουσία των προέδρων τους, Γιάννη Αλαφούζου και Γιώργου Χριστοβασίλη αντίστοιχα, με τον πρώτο να προσπαθεί για περίπου δύο ώρες να πείσει την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ να ανάψει το «πράσινο φως» στους Πράσινους, με την εγγυητική να αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο.

Αν τελικά οι Πράσινοι και ο ΠΑΣ δεν πάρουν άδεια, αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης και αν και πάλι δεν πάρουν το «πράσινο φως», κατά πάσα πιθανότητα η Ξάνθη θα είναι αυτή που θα πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Άρη που παρουσίασε σχεδόν κενό φάκελο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει εκπρόσωπος της ομάδας την ώρα της εξέτασης.

Την Τρίτη εξετάστηκαν και οι φάκελοι των ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης, ενώ οι υπόλοιποι θα εξεταστούν την Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι αναφέρει το γαλλικό ΥΠΟΙΚ Η λίστα Λαγκάρντ διαβιβάστηκε επίσημα στην Ελλάδα για φορολογικούς λόγους


Άποψη από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής
Άποψη από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το CD με τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε επισήμως στην Ελλάδα και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για φορολογικούς σκοπούς, σύμφωνα με αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή.

Τα σχετικά έγγραφα είχαν αποσταλεί στις 7 Μαΐου 2013 από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προς τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα.
«Σε συνέχεια του από 6 Μαρτίου 2013 αιτήματός σας διαβιβάζω ακριβές αντίγραφο της επιστολής που επισημοποιεί την αρχική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες φορολογούμενους που αναφέρονται στη "λίστα HSBC" καθώς η εν λόγω επιστολή δεν περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί.
Σε έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Οι πληροφορίες αυτές σας διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο 2' της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε.
»Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας κα με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έστειλε αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι την απέτρεψε «για πολλοστή φορά να εξετάσει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη». «Με τη γνωστή τακτική της δημιουργίας κλίματος τεχνητής έντασης, ο κ. Μαρκογιαννάκης μου αφαίρεσε προκλητικά και αναίτια το λόγο», αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επόμενοι μάρτυρες που θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή είναι οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ο δημοσιογράφος Μάκης Κουρής. Ο κ. Ραγκούσης θα κληθεί να καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις του «για περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την υπόθεση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ενέκριναν τους χειρισμούς Δραγασάκη Αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού αποφάσισε η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην ανάγκη αυστηρότερης εφαρμογής του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, συμφώνησε η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος, με αφορμή τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής και την οξεία αντιπαράθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τον Β' αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με κύκλους του κ. Δραγασάκη, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκτίμησε ότι ο Β' αντιπρόεδρος χειρίστηκε σωστά την ένταση που προκλήθηκε την Παρασκευή - κάτι που συμμερίστηκαν και οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι, αν και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, διαπίστωσε και «μια κάποια υπερβολή» εκ μέρους του κου Δραγασάκη. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους του κου Μεϊμαράκη σε συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για το λάθος θέμα Οδηγίες αποστέλλονται για τη βαθμολόγηση των Μαθηματικών


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οδηγίες προς τα βαθμολογικά κέντρα για δίκαιη αντιμετώπιση των υποψηφίων, στέλνει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για το λάθος θέμα των Μαθηματικών.

Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη των μελών της Επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι:

«Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ανακοινώνει ότι στο θέμα Δ3 του μαθήματος "Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας" των Εσπερινών Λυκείων, στο οποίο εξετάστηκαν περίπου πεντακόσιοι υποψήφιοι, δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση, η οποία, ωστόσο, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος.

»Η ΚΕΕ με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων».

Για τη βαθμολόγηση του επίμαχου θέματος, πηγές του υπουργείου Παιδείας επεσήμαναν ότι «το θέμα αντιστοιχεί στο 8/100 της συνολικής βαθμολογίας του μαθήματος».

«Η ασύμβατη υπόθεση που δόθηκε σε αυτό το θέμα, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συμβεί κατά τα προηγούμενα χρόνια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από τους 2.000 καταθέτες ούτε ένας κλήθηκε για έλεγχο Θάβουν ξανά τη λίστα Λαγκάρντ;

Οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» δεν έχει μπει ούτε ευρώ στα ταμεία, αφού η λίστα αντιμετωπίζεται ως ταμπού, προκαλώντας την οργή του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών

Η κωλυσιεργία στη φορολογική εκμετάλλευση υπέρ του Δημοσίου της λίστας Λαγκάρντ αγγίζει πλέον τα όρια της παράνοιας. Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την επιδειχθείσα αδικαιολόγητη καθυστέρηση να καλέσουν τα 2.000 φυσικά πρόσωπα και να καταλογίσουν πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει ακόμα και τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Αν και έχουν περάσει 8 μήνες από την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» (Σεπτέμβριος 2012) ότι η λίστα των καταθετών της HSBC στη Γενεύη βρίσκεται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι εξαφανισμένη και περίπου 5 μήνες από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων -και παρά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή-, η πορεία των ερευνών είναι απελπιστικά αργή.

Η καθυστέρηση αυτή προξενεί αρνητική εντύπωση κυρίως γιατί σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία οι Αρχές ήταν ταχύτατες στον καταλογισμό των ευθυνών και των προστίμων στους πολίτες που περιλαμβάνονταν στις αντίστοιχες λίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα κράτη αυτά έχουν εισπράξει περίπου 10 δισ. ευρώ από πρόστιμα από την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση παρέδωσε τα ονόματα των καταθετών της λίστας στις αντίστοιχες φορολογικές αρχές. 

Μάλιστα, η Γερμανία -προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία για την ορθή χρήση της λίστας- θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010. Το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση των παρανόμως αποκτηθέντων προσωπικών δεδομένων είναι κατ' εξαίρεση νόμιμη όταν αυτό επιτάσσεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και υπερέχει, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας του ατόμου. Αντίθετα με ό,τι έγινε στις άλλες χώρες, η πορεία των ερευνών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται απελπιστικά αργή και μάλιστα από τη στιγμή που, εκτός από τα πλήρη ονόματα, η λίστα περιέχει τις διευθύνσεις και τους αριθμούς διαβατηρίου των καταθετών και αναφέρονται με ακρίβεια οι κινήσεις των λογαριασμών για μια διετία, δηλαδή από το 2005 έως το 2007. Οι κινήσεις αφορούν αναλήψεις και καταθέσεις.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις offshore εταιρείες, αν και οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί, οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει με τους κωδικούς και τα ποσά, τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων, αλλά και του ή των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι. Και φυσικά υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο των νοικοκυρών-συζύγων και ορισμένων γραμματέων. Το γεγονός ακόμα ότι υπάρχουν ονόματα στη λίστα που έχουν συνδεθεί είτε εκούσια είτε ακούσια με το σκάνδαλο χρηματισμού της Siemens επίσης δεν φέρεται να έχει εξεταστεί σε βάθος από τις ελεγκτικές αρχές. 

Τονίζεται ότι από 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε έχουν ονομαστική παρουσία στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μάριο Κάτσικα, Παναγιώτη Βοϊλή, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία Πήγασος, της οποίας επικεφαλής στο επίμαχο διάστημα ήταν ο Αθανάσιος Ράμμος, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα.

Επί της ουσίας, όπως λένε οικονομικοί παράγοντες, η δουλειά των ελεγκτικών αρχών δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα ονόματα των καταθετών, οι διευθύνσεις και οι αριθμοί των διαβατηρίων, η πιστοποίησή τους είναι σχετικά εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να συγκρίνουν τις καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων της λίστας προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιοι έχουν διαπράξει το αδικήματα της φοροδιαφυγής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ επέλεξε ξανά μόνο 50 ονόματα, αλλά ουδείς από τους πολίτες το όνομα των οποίων περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα έχει κληθεί!

Οι ελεγκτικές αρχές στην Αθήνα έχουν ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών των καταθετών της λίστας από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ποσά υπάρχουν κατατεθειμένα σε αυτές. Κορυφαίος αξιωματούχος των ελεγκτικών αρχών που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εξήγησε: «Εχουμε ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των προσώπων που μας ενδιαφέρουν, αλλά οι τράπεζες κωλυσιεργούν να μας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Το γεγονός αυτό καθυστερεί τις έρευνες». Υψηλός αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα πρώτα 50 ονόματα της λίστας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες και αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των ελέγχων, ανέφερε: «Οι έλεγχοι προχωρούν και όπου υπάρχει θέμα φορολογικό θα αναδειχτεί. Πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πάντα υπήρχε μια καθυστέρηση σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Το πρόβλημα γι' αυτές τις περιπτώσεις θα λυθεί όταν οριστικοποιηθεί η εγκατάσταση ενός μητρώου καταθετών στις υπηρεσίες μας».
protothema.gr

Read more...

ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Κομισιόν: Εκταμιεύονται 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα



komision-ektamieuontai-400-ekat-eyro-stin-ellada 
Την εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας το 2014, ταχύτερα από ότι αρχικά προβλέπονταν, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα θα δοθούν για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.Συγκεκριμένα, η απόφαση αποβλέπει στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Το μέτρο δεν αποτελεί νέα χρηματοδότηση, όμως επιτρέπει την ευκολότερη αξιοποίηση πόρων που διατίθενται ήδη στο πλαίσιο της πολιτικής Συνοχής της ΕΕ. Με την απόφαση, δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο διάθεσης και απορρόφησης πόρων της ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο απώλειάς τους. 

Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 95% και έτσι θα μειωθεί η απαίτηση εθνικής συγχρηματοδότησης σε μόλις 5%. Συγκεκριμένα, το 2014 αυτό θα αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. για την Ελλάδα, 100 εκατ. για την Πορτογαλία και 20 εκατ. ευρώ για την Κύπρο

Τα μέτρα θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής. Χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα, οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χαθούν, λόγω της έλλειψης χρόνου για τη διάθεση των χρημάτων ή της δυσκολίας εξεύρεσης εθνικής και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης στο ισχύον οικονομικό κλίμα. 

Η πρόταση, που ζητήθηκε από κυβερνήσεις της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σταλεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ για έγκριση. 

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «ΣτηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη και ευελιξία σε αυτούς που έπληξε η κρίση, έτσι ώστε να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης. Η πολιτική συνοχής είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ένωσης για τον σκοπό αυτόν. 

Τα στοχευμένα μέτρα που προτείναμε σήμερα θα βοηθήσουν αυτές τις χώρες να αξιοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις: για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή σε αυτές πρόσβασης σε χρηματοδότηση, για την υποστήριξη των νέων για να βρουν απασχόληση και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των οικείων χωρών αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι η πρόταση αυτή, ενώ δίνει μια ανάσα, δεν υποκαθιστά τις μεταρρυθμίσεις και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων».
http://newpost.gr

Read more...

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλιπής η αντισεισμική θωράκιση – Χωρίς προσωπικό και συντήρηση οι σεισμολογικοί σταθμοί



ellipis-i-antiseismiki-thorakisi-–-xoris-prosopiko-kai-syntirisi-oi-seismologikoi-stathmoi 
Η φύση δεν αναγνωρίζει οικονομικές δυσχέρειες, δεν περιμένει... δεν συγχωρεί.


Στη σεισμογενή Ελλάδα το ξεχνούσαμε αυτό ακόμη και σε περιόδους «παχιών αγελάδων», πόσο μάλλον τώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μια φρενίτιδα περικοπών χωρίς – πολλές φορές- να λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα των ελλείψεων. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το 
newpostη τακτική αυτή μας έχει αφήσει εκτεθειμένους- απροστάτευτους- σε ενδεχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου.   

Οι ελλείψεις ξεκινούν από το προσωπικό και τη συντήρηση των σεισμολογικών σταθμών και φτάνουν στην αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου γεγονότος. 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού.   

Κομμένες υπερωρίες στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Χωρίς προσωπικό οι περιφερειακοί σταθμοί   

Ο σημερινός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνώνολοκληρώνει τη θητεία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Μιλώντας στο 
newpostεκμυστηρεύεται την ανησυχία του για τη διάδοχη κατάσταση:   

«Ο επόμενος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα κονδύλια για τους σεισμολογικούς σταθμού έχουν περιοριστεί στο μισό και μέχρι το χειμώνα θα είναι αδύνατη η συντήρησή τους. Από τους 90 που διαθέτουμε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, οι μισοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Ο κόσμος φεύγει με σύνταξη γιατί φοβάται ενδεχόμενη επέκταση των απολύσεων από το δημόσιο, ενώ οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί. Ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθώς έχουν κοπεί οι υπερωρίες. Τη νυχτερινή βάρδια την ανταλλάσσουμε με ρεπό για να μην μένει το Γεωδυναμικό χωρίς σεισμολόγο τις νυχτερινές ώρες».   

«Λαβωμένα» κτίρια περιμένουν το επόμενο «χτύπημα»   

Με «κουρεμένο» προϋπολογισμό λειτουργεί και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, οι περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται αφιλοκερδώς, προκειμένου να πληρώνονται οι υπάλληλοι.   

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι περικόπτουν κονδύλια από την έρευνα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των σχολείων για επισκέψεις.   

Όσο για την κατάσταση των κτιρίων της χώρας, ο κ. Λέκκας είναι σαφής: 

«Ο κανονισμός που έχει καταρτιστεί από τον ΟΑΣΠ είναι υπεραρκετός, όσο για το αν αυτός τηρείται, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να το ελέγξουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι μετά και τους τελευταίους σεισμούς που έγιναν στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ο κανονισμός που εκδόθηκε για τις επισκευές – ακόμη και σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία και υπηρεσίες -δεν τηρήθηκε και αιτία είναι η οικονομική κρίση».       


Ντίνα Καραμάνου
http://newpost.gr

Read more...

Βόμβα στο ΠΑΣΟΚ, η αποκάλυψη του crimenet.gr...


Στέλεχος του κόμματος, είναι και μέτοχος της εταιρείας ορκωτών λογιστών...
Στην αποκάλυψη τουcrimenet. gr για άνθρωπο  του Βενιζέλου και  μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ  που ελέγχει τα οικονομικά του κόμματος ως μέτοχος της εταιρίας ορκωτών λογιστών, επανέρχονται σήμερα και τα parapolitika .gr

Εκ των ... έσω το ξεσκόνισμα στα ταμεία του κόμματος...
Μεγάλος...
θόρυβος έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από το γεγονός ότι ένα νέο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που έχει διορίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ταυτόχρονα μέτοχος της μιας εκ των έξι εταιρειών ορκωτών λογιστών που «ξεσκονίζουν» τα οικονομικά.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Αλαμάνο, νεοεκλεγέν στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου και φίλος του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, του οποίου ο πατέρας είναι πρόεδρος της ΣΟΛ ΑΕ ενώ ο ίδιος είναι μέτοχος.

Η ΣΟΛ είναι μια από τις έξι εταιρείες ορκωτών που ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και να βγάλουν πόρισμα για τις σπατάλες που λέγεται ότι έγιναν επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου.

Η σχέση του εν λόγω στελέχους με την εταιρεία ορκωτών προκάλεσε θόρυβο στην Ιπποκράτους αφού κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να εικάσει ότι σε αυτόν οφείλονται οι διαρροές για οικονομικές σπατάλες και «πάρτι» επί εποχής Γιώργου Παπανδρέου.

Στην Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο κ. Αλαμάνος είναι μικρομέτοχος υπάλληλος στην εν λόγω εταιρεία από το 2004 και ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ...
parapolitika.gr

Read more...

Απίστευτα ΒΙΝΤΕΟ, από τον ανεμοστρόβιλο φονιά στην Οκλαχόμα...




Πάνω από 90 οι νεκροί μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά...
Εικόνες χάους και ολοκληρωτικής καταστροφής στην Οκλαχόμα. Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν με μανία ότι βρέθηκε μπροστά τους.
Σχολεία, σπίτια και...
καταστήματα ισοπεδώθηκαν.
Πάνω από 90 οι νεκροί μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, ενώ πολλοί αγνοούνται.
Ο Ομπάμα κύρηξε την πόλη σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής.
Δείτε τα βίντεο:




Read more...

Σε αύξηση οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010...




Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση κατά 26,52% των αυτοκτονιών στη χώρα μας το 2011 σε σχέση με το 2010, με βάσει τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με...
τα επίσημα στοιχεία, το 2011 καταγράφονται 477 αυτοκτονίες, ενώ το 2010 είχαν καταγραφεί 377. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ «Κλίμακα» πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια (πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοχείρων είναι άνδρες (393 άτομα, ποσοστό 82,3%), αν και παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αυτοκτονούν (84 γυναίκες-θύματα το 2011 έναντι 41 το 2010, αύξηση 104%).

Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες, το 2008 373 αυτοκτονίες και το 2009 391 αυτοκτονίες.

Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων στην Ελλάδα), κρατώντας την πρώτη θέση από το 2010, καθώς τότε η Αττική είχε το ποσοστό του 29% των συνολικών αυτοκτονιών στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 53 περιστατικά, η Κρήτη με 37, η Δυτική Ελλάδα με 36, η Θεσσαλία με 33 περιστατικά, η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 33 και η Πελοπόννησος, επίσης με 33 περιστατικά αυτοκτονιών.

Όπως επισημαίνει η «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018» της ΜΚΟ Κλίμακας δέχθηκε 1.366 κλήσεις το 2012 με συγκεκριμένο αίτημα από υποψήφιους αυτόχειρες, αλλά και γονείς, συγγενείς, φίλους τους κ.ά. Το 20,9% των καλούντων ήταν άνεργοι, το 7,1% δημόσιοι υπάλληλοι, το 5,6% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 6,5% ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε άτομα 36-40 ετών, από Αττική (40,2%), Θεσσαλονίκη (11,7%) και Ηράκλειο (4,1%).

Το 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα ως αίτιο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

in.gr

Read more...

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!



Νέα «ψυχρολουσία» περιμένει τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή αν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό», η εφορία θα έχει πλέον το δικαίωμα να τους παρακρατήσει έως και το 50% του... 
βοηθήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Έθνους» το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή τα κατασχετήρια έγγραφα προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους δικαιούχους εφάπαξ μέσω του σφραγίσματος του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας με το ποσό της απαίτησης του Δημοσίου από τον ασφαλισμένο.

Εκπληκτοι οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις εφορίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πληροφορούνται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής από το βοήθημα. 

Σημειώνεται πως ήδη τα ειδοποιητήρια - κατασχετήρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δικαιούχους του εφάπαξ άρχισαν να αποστέλλονται.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3304.html

Read more...

Στη βουλή, οι 218 offshore εταιρείες...




Η πρωτιά σεΚρανίδι και Κύμη... 
Στη Βουλή θα διαβιβαστούν τα στοιχεία offshore εταιρειών από το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως προκύπτει από έγγραφο του...
υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευγενίας Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκου και Δημήτρη Στρατούλη, στο μικροσκόπιο βρίσκονται συνολικά 218 offshore.
Ο τακτικός φορολογικός έλεγχος αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις, των 24 offshore εταιρειών της ΔΟΥ Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου. Έχουν λάβει δε, σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύτηκε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου και ενημέρωσε ότι στοιχεία για offshore που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη. Εξάλλου οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ερευνούν τα σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα με τίτλο «η φάμπρικα που ίδρυε 5.000 εταιρείες το χρόνο».

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι offshore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες

Πηγή: Στη Βουλή τα στοιχεία για 218 offshore εταιρείες - Η πρωτιά στο Κρανίδι και στην Κύμη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/106324#ixzz2Tv6Igp96

Read more...

Έτσι εφορμούν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής ...




«Εχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συγκρότησαν τις ομάδες μετά την...
αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε μάλιστα τρία μαγαζιά, το μπαρ Quantro στην οδό Λεμεσού (το πυρπόλησαν τα ξημερώματα της Τρίτης), καθώς επίσης τα μπαρ Africana στην οδό Νιόβης και Africa στην οδό Σταυροπούλου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο συνδέεται ευθέως με τη λειτουργία του μπαρ Africana που ανήκει σε γυναίκα, υπήκοο Αιθιοπίας. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι η Τανζανική κοινότητα είναι συνιδιοκτήτης του «Africana», καθώς και ότι λίγες ημέρες πριν την έφοδο «κατοίκων» στα γραφεία της κοινότητας είχε προηγηθεί επίθεση της ίδιας ομάδας στο εν λόγω μπαρ της οδού Νιόβης.

Ο 34χρονος αρχικά παραδέχτηκε ότι τη νύχτα της Δευτέρας συμμετείχε σε ομάδα που περιπολούσε στην περιοχή γύρω από το μπαρ Quantro, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή του στον εμπρησμό. Κατέθεσε ότι είχε μαζί του ένα σκύλο ράτσας pit bull που αποκαλεί «Χρυσαυγή». Στην αρχική του κατάθεση ο Ν.Π. ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα (μεταξύ 1.30 π.μ και 2.00 π.μ της Τρίτης) βρισκόταν στο σπίτι του επίσης 34χρονου συγκατηγορούμενού του Γ.Π., που διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με το μπαρ Quantro.

«Είχαμε ανέβει στο σπίτι να κάνουμε την ανάγκη μας. Δεν είμαστε απολίτιστοι να κατουράμε στο δρόμο», κατέθεσε. Στην πορεία της έρευνας ωστόσο, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο συμβάν. Σε συμπληρωματική κατάθεση υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό υπηρετώντας το «γενικότερο καλό». Εσπευσε μάλιστα να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα «προστασίας» για το συγκεκριμένο κατάστημα».

Πάντως, αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών», κάτι που επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του εμπρησμού διατηρούσαν επαφές με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, υπήκοο Καμερούν και συχνά επισκέπτονταν το κατάστημά του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τον κατηγορούμενο επρόκειτο (πριν ομολογήσει) να επισκεφθούν στα γραφεία της Ασφάλειας Αθηνών στην οδό Θήρας δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη τους προσδιορίστηκε για τις 30 Μαΐου.

tvxs.gr

Read more...

Αρνητική η εισήγηση για την άρση ασυλίας Ρ. Δούρου και Λ. Κανέλλη...


Ομόφωνα αρνητική ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της ασυλίας της Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και της Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ).

Σε βάρος τους είχε καταθέσει μήνυση για...
απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης (σ.σ. για το επεισόδιο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής).

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου ζήτησε επίμονα να αρθεί η ασυλία της, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι δεν ζητά άρση ασυλίας.

Στην συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Π. Ζησιμόπουλος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εξέτασε άλλες 3 περιπτώσεις, που δεν σχετίζονταν με πολιτική δραστηριότητα και ομόφωνα εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας των Βουλευτών. Πρόκειται για την βουλευτή της ΝΔ Α. Μανδρέκα ύστερα από καταγγελία της ΑΕΠΙ για συναυλία που έγινε όταν ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιτέας Φωκίδας, για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Διακάκη σχετικά με ακάλυπτη επιταγή όταν ασκούσε το επάγγελμά της ως φαρμακοποιός, και τέλος, για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσή για υποθέσεις την περίοδο που ήταν δήμαρχος στην Κρανιά Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Πίνδος.

Read more...

ΓΣΕΕ προς ΣΕΒ: «Καταντήσατε τον ΣΕΒ θυγατρική των δανειστών»...


Δριμεία επίθεση στον ΣΕΒ και τον πρόεδρό του κ. Δ. Δασκαλόπουλο, εξαπέλυσε σήμερα η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλος, με αφορμή την άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει την εθνική σύμβαση.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της...
αναφέρεται με σκληρούς κατά του ΣΕΒ και του προέδρου της, επισημαίνοντας ότι «συμπεριφέρονται ως το "τιμωρημένο παιδί'" της τρόικα και της κυβέρνησης», ενώ υπογραμμίζει «έχουν εκχωρήσει προ πολλού στους τροϊκανούς του κ. Τόμσεν τον ρόλο του εκπροσώπου του ΣΕΒ, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε "θυγατρική" των δανειστών».

Η ΓΣΕΕ επιμένει ότι η νέα σύμβαση έχε καθολική ισχύ για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών της χώρας και «αποτελεί ελπίδα για το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ανάχωμα σε όλα όσα η τρόικα, οι κυβερνήσεις και τα μνημόνια κατέστρεψαν στο πέρασμά τους».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης η ΓΣΕΕ αποφάσισε τη δημιουργία ισχυρού μπλοκ με τους κοινωνικούς εταίρους που συνυπογράφουν τη σύμβαση, «ώστε από κοινού να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, με στόχο την άρση του ισχύοντος αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου (που εμποδίζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων) και τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της παρατεταμένης λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε πως «η λυσσαλέα επίθεση του προέδρου του ΣΕΒ και η μη υπογραφή της εθνικής σύμβασης, ουσιαστικά δείχνει την δική τους επιθυμία να καταργήσουν πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, οχυρωμένοι πίσω από τον νόμο».

Read more...

«Διαχρονικά τα μηνύματα της επετείου» Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης


Στιγμιότυπα από προηγούμενη επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης
Στιγμιότυπα από προηγούμενη επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Ηράκλειο
Με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 72η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Ιωαννίδη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, εκπροσώπους τοπικών αρχών, κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, και της Ν.Ζηλανδίας.

Σε δήλωσή του, ο Σ.Αρναουτάκης σημείωσε ότι είναι διαχρονικά τα μηνύματα της ιστορικής επετείου για τα ιδανικά της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της συμπόρευσης όλων, ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

«Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη στον κόσμο παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα, τιμώντας την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με εκδηλώσεις στο νησί, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό» τόνισε ο Σ.Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, υπογράμμισε ότι ο αγώνας και το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων, η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ.

Καταλήγοντας, ο Σ.Αρναουτάκης ευχαρίστησε θερμά τους ζώντες μαχητές- βετεράνους της Μάχης της Κρήτης για την προσφορά τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεδρίαση της Ολομέλειας Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά θα επιδιώξει η ΓΣΕΕ


Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων θα ζητήσει η ΓΣΕΕ,  επιδιώκοντας την «άρση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που εμποδίζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων και τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της λιτότητας, της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ενώ, θα επιδιωχθεί οι συναντήσεις να γίνουν με τη συμμετοχή των εργοδοτικών ενώσεων που συνυπογράφουν τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η νέα Εθνική Σύμβαση έχει καθολική ισχύ διότι έχει υπογραφεί από εργοδοτικές ενώσεις που απασχολούν περισσότερο από το 90% των εργαζομένων, ενώ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των επιστρατεύσεων των απεργών.

Τάχθηκε εναντίον της επιστράτευσης εργαζομένων, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης του συνδικάτου να μην προκηρύξει απεργία την ημέρα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι υπήρχε νομικό κώλυμα, εφόσον οι εκπαιδευτικοί είχαν ήδη επιστρατευτεί.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον ΣΕΒ για την απόφασή του να μην υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση, και του καταλόγισε «αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά.

Στην τοποθέτησή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, υποστήριξε ότι ο κατώτερος μισθός είναι τόσο χαμηλός ώστε να οδηγεί στην αδήλωτη εργασία, ενώ αμφισβήτησε το επιχείρημα ότι η κατά 22% μείωσή του οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Αν μετά τη λήξη των κλαδικών συντάξεων υπάρξει μείωση μισθών της τάξης του 30%, τότε η ανταγωνιστικότητα θα αυξηθεί κατά 3/4;» αναρωτήθηκε ο κ. Κιουτσούκης.

Η ολομέλεια της διοίκησης εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ αποφασίστηκαν περιοδείες σε όλη τη χώρα και έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων γύρω από την ΕΓΣΣΕ, ώστε να οργανωθεί η νομική προστασία των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ σχεδιάζει να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο στις αρχές Ιουνίου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καθαρό γαλάζιο Από τις πιο καθαρές παραλίες στην Ευρώπη οι ελληνικές


Ελλάδα: κολυμπήστε ελεύθερα
Ελλάδα: κολυμπήστε ελεύθερα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν «εξαιρετική» ποιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) το 2012.

Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της ΕΕ, συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν.

Μπορούν μάλιστα να κατεβάσουν τα στοιχεία για την Ελλάδα σε αρχείο .kml για το Google Earth.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση για το 2012 υπάρχουν έξι σημεία στα οποία η ποιότητα του νερού είναι «φτωχή»:

  • Μαρίνα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία
  • Παραλία Αγυιάς στην Πάτρα
  • Παραλία οικισμού Δάφνη στον Πατραϊκό Κόλπο
  • Ακτή Μποζαΐτικα στον Δήμο Πατρέων
  • Πλαζ Πρόκου - Εθνικό Στάδιο Γυθείου
  • Χώρα - Καμάρα στην Άνδρο
Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε τέσσερις κατηγορίες («εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «φτωχή») βασίζεται σε δεδομένα που στέλνουν οι κυβερνήσεις για τα περιστατικά ρύπανσης, για άλλα συμβάντα που «επηρεάζουν την ποιότητα του νερού», καθώς και σε μετρήσεις δύο μικροβιολογικών παραμέτρων, των εντερόκοκκων και του κολοβακτηρίδιου E.coli.
Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.
Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναρτώνται επίσης στο διαδικτυακό Μητρώο Ταυτότητας Υδάτων Κολύμβησης, το οποίο όμως μέχρι την Τρίτη δεν είχε ενημερωθεί με την έκθεση για το 2012.

*Η κατάταξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με το σήμα της Γαλάζιας Σημαίας, μια πιστοποίηση που δίνει το διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 60 χώρες-μέλη του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...