Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας ο Μιλ. Βαρβιτσιώτης περιορίζει τις σπατάλες

20131121-195615.jpg
Στη σύσταση νέου οργανισμού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και σε αλλαγές των υπηρεσίων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), προχωρά ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Όπως τόνισε ο υπουργός: σήμερα το υπουργείο λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και οργανογράμματα, ενώ με τον νέο οργανισμό, ο οποίος θα σταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έγκριση, ομογενοποιούνται οι λειτουργίες.
Θα υπάρχουν, πρόσθεσε, τρεις γενικές γραμματείες με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες.
Η γενική γραμματεία του υπουργείου, η γενική γραμματεία Λιμένων και η γενική γραμματεία Αιγαίου. Οι κλάδοι από οχτώ θα γίνουν τέσσερις, οι γενικές διευθύνσεις από δύο θα γίνουν τρεις, οι διευθύνσεις από 53 θα γίνουν 30 και τα τμήματα από 181 θα γίνουν 111.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το γραφείο του υπουργού, ώστε να γίνει επιτελικό και θα έχει, εκτός των άλλων, απευθείας έλεγχο στην υπηρεσία εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που δεν γίνεται μέχρι τώρα. Θα υπάρχει μόνο μία διεύθυνση για τις άγονες γραμμές, ενώ δημιουργείται τεχνική υπηρεσία, η οποία τώρα δεν υπάρχει.
Για τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τον «Λιμενικό Καλλικράτη» όπως τον χαρακτήρισε, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι με αυτή θα αξιοποιηθούν περίπου 700 εργαζόμενοι, καθώς καταπολεμάται η γραφειοκρατία.
Πρόσθεσε ότι καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας, και για τους πολίτες και για τα σκάφη, καθώς και η υποχρέωση δήλωσης απόπλου και κατάπλου των μικρών σκαφών αναψυχής στη λιμενική Αρχή.
Έτσι, απελευθερώνονται πολλοί υπάλληλοι που απασχολούνταν με αυτά και επιτυγχάνεται, στην ουσία, μία αύξηση του προσωπικού κατά 10%, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη. Για τις άλλες αλλαγές, είπε ότι θα υπάρξει αύξηση των λιμεναρχείων ώστε σε κάθε νομό να υπάρχει λιμενάρχης, θα μειωθούν οι λιμενικοί σταθμοί σε 41 από 104 που είναι τώρα, και από τους οποίους κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι θα καταργηθούν, ενώ θα διπλασιαστούν τα λιμενικά τμήματα και τα λιμενικά φυλάκια.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που δεν μπορούσε να αγοράσει φάρμακα, καθώς το υπουργείο χρωστούσε και τα φαρμακεία δεν έδιναν φάρμακα. Αυτές οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες, που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 6.000.000 ευρώ «ενταλματοποιήθηκαν» όπως υπογράμμισε, και έτσι λύνεται το πρόβλημα.

Read more...

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΕ...


Καταργούνται το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και ο Οίκος Ναύτου με το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» ...
και στη θέση τους συνίσταται ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου - Ναυτική Εργασία» και το διακριτικό τίτλο «Ο.Ν.Ν.Ε.».
Τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου αποτελούν παραρτήματα του ΟΝΝΕ, προστίθεται στο εν λόγω άρθρο. 
Επίσης οι Λιμενικές Αρχές, οι οποίες θεωρούνται παραρτήματα του ΓΕΝΕ, συνεχίζουν και λειτουργούν ως παραρτήματα του ΟΝΝΕ.
Σύμφωνα με το επόμενο άρθρο, στην αρμοδιότητα του ΟΝΝΕ ανήκουν ιδίως: α) η παροχή πρόνοιας προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους με την καταβολή ειδικών επιδομάτων και ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ανεργίας, 
β) η χορήγηση ασφαλιστικού δικαιώματος στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, 
γ) η μέριμνα ή μεσολάβηση για την εύρεση εργασίας σε ναυτικούς, 
δ) ο σχεδιασμός στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση της ναυτικής εργασίας, η παρακολούθηση της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή για την εύρεση ναυτικής εργασίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές κ.λπ.
Η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) επισημαίνει ότι ο νέος φορέας με τον διακριτικό τίτλο «Ο.Ν.Ν.Ε.» στρατιωτικοποιείται και εντάσσονται στην ιεραρχία και λιμενικοί.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Read more...

Υποχώρηση Αρβανιτόπουλου: Καλεί σε διάλογο πρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους



Όπως επισημαίνει ο υπουργός παιδείας: "Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας"
Σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ο υπουργός παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ζητά τώρα να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων που οι εργαζόμενοι τους ι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά με τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Αίτημα  για διάλογο είχαν υποβάλλει και η Σύνοδος πρυτάνεων αλλά ζητούσαν σε αυτόν να συμμετάσχει πέραν του υπουργού παιδείας και ο πρωθυπουργός.¨
Όπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας: "Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Καλώ αύριο τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν.
Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου.
Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας".
Απομένει να δούμε αν την πρόσκλησή του κ. Αρβανιτόπουλου αποδεχθούν πρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι.
Πρωτοβουλία ΠΟΣΔΕΠ
Υπέρ του διαλόγου τάσσεται και η  ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ). Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της :
"Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η λογική απ’ όλες τις πλευρές, οι οποίες πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο κάνοντας ταυτόχρονα ένα βήμα πίσω, αναστέλλοντας το μεν υπουργείο την ΚΥΑ που αφορά στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, οι δε διοικητικοί υπάλληλοι τις κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, το Υπουργείο θα πρέπει να αποσύρει τις πειθαρχικές διώξεις των υπαλλήλων που δεν απογράφησαν. Για το σκοπό αυτό η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε ν’ ανοίξουν άμεσα, με τη συμβολή όλων, τα δυο πανεπιστήμια των Αθηνών και να αποφευχθεί η απορύθμιση της λειτουργίας των υπολοίπων.
Με δεδομένο ότι ο Υπουργός έχει δείξει αδυναμία στην επίλυση του προβλήματος και έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε διάλογο, απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό από τον οποίο ζητάμε να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να καλέσει σε διάλογο όλους τους εμπλεκομένους φορείς, δηλαδή το Υπουργείο, τις Πρυτανικές Αρχές, εκπρoσώπους των διοικητικών στελεχών των ΑΕΙ και την ΠΟΣΔΕΠ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Ο διάλογος θα πρέπει να έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα 8 ημερών με στόχο τη συνολική επίλυση του προβλήματος ώστε έως την 1 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία των Πανεπιστημίων, να μη χαθεί  το εξάμηνο και να αρχίσουν να αποκαθίστανται οι τεράστιες εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί. Μέχρι τότε, είναι προφανές ότι δε θα πρέπει να εφαρμοστεί καμία από τις άστοχες ενέργειες του Υπουργείου (ΚΥΑ, κατάλογοι ΑΣΕΠ, αργία μη απογραφέντων κ.λ.π.)."

Read more...

Ρύθμιση χρεών έως τις 29 Νοεμβρίου ζητά ο ΟΓΑ...


Σε διαφορετική περίπτωση αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ...

Έκκληση στους ασφαλισμένους του να προχωρήσουν είτε στην εξόφληση είτε στη...
ρύθμιση των χρεών τους έως τις 29 Νοεμβρίου απευθύνει η διοίκηση του ΟΓΑ, η οποία προειδοποιεί όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 5.000 ευρώ πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης.


Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης καλεί τους ασφαλισμένους να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του σχετικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών, προκειμένου να αποφύγουν τη διαβίβαση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζει ο οργανισμός, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες δεν θα εξοφληθούν ή δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 29-11-2013, θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο ΚΕΑΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης τους.

Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr.
Στην αρχική σελίδα, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία Υποβολή Αίτησης Ρύθμισης Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, όπου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες...
newsbeast.gr

Read more...

Γενικό Πωλητήριον: Ακίνητα, λιμάνια, οργανισμοί, ξενοδοχεία στο "σφυρί"...



...για να βρεθούν 3,560 δισ....

Στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,560 δισ. ευρώ θέτει ο Προϋπολογισμός του 2014. Όπως αναφέρει η ...εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, που, εκ των πραγμάτων, απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να διαμορφωθούν προς αξιοποίηση. Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2013 αναμένεται να έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 1.000 ακίνητα».

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης σειράς Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακόλουθοι 14 διαγωνισμοί:

- Η πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.

- Η παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.

- Η χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

- Η αξιοποίηση ακινήτου στον 'Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.

- Η αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.

- Η εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

- Η αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και 'Ανδρου.

- Η πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ.

Επίσης όπως σημειώνει η εισηγητική έκθεση, προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

- Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

- Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).

- Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΙΠΕΔ - 35% ΕΛΠΕ).

- Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».

- Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.

- Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

- Παραχώρηση μαρινών.

- Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).

- Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων...
koolnews.gr

Read more...

Διεκόπη λόγω απουσίας μαρτύρων Στις 5 Δεκεμβρίου η δίκη των 14 για τα επεισόδια στη Χαλκιδική


Στις 5 Δεκεμβρίου η δίκη των 14 για τα επεισόδια στη Χαλκιδική
Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής   (Φωτογραφία:  Phasma )

Θεσσαλονίκη
Για τις 5 Δεκεμβρίου διεκόπη η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου των 14 ατόμων, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν τον περσινό Οκτώβριο στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης με την εξέταση των πρώτων αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας. Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε λόγω απουσίας τριών εκ των μαρτύρων αστυνομικών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν μετά την επανέναρξη της διαδικασίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της στάσης, της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από νωρίς κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θα φτάνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο Πρόστιμα «μαμούθ» για την πάταξη της μαύρης εργασίας


Πρόστιμα «μαμούθ» για την πάταξη της μαύρης εργασίας

Έρχονται αυτόματες διασταυρώσεις για τον περιορισμό της εισφοροαποφυγής - Σκοπός η συγκέντρωση του ιλιγγιώδους ποσού των 600 εκατ. ευρώ - Ποιοι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου Βρούτση που κατατέθηκε στη Βουλή

Επικεντρωμένο στην ενίσχυση  της εισπραξιμότητας των ταμείων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πήρε το «πράσινο φως» από την Τρόικα και κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, με στόχο την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη περίπου του 50% του δημοσιονομικού κενού.    

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους και δανειολήπτες που κρίθηκε ότι μπορούν να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Ταμείων, οι οποίες θα περιληφθούν ως τροπολογίες στο ίδιο ή σε άλλα νομοσχέδια.

Αυτές οι διατάξεις αφορούν στη ρύθμιση οφειλών των δανειοληπτών του ΟΕΚ, τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ στα 62 έτη  μετά από 40 χρόνια ασφάλισης και τη καταβολή προσωρινής σύνταξης στο 95%  του εκάστοτε προβλεπομένου κατώτατου ορίου σύνταξης.

Παράλληλα με τροπολογίες  που θα συνοδεύσουν το νομοσχέδιο, θα υιοθετηθεί η λειτουργία μόνιμης πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ταμείων  και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο να μπλοκάρεται η επιστροφή ΦΠΑ για τους οφειλέτες.

Με άλλη τροπολογία θα επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ, με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, ή 1.000 στους έξι νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αχαϊας, Θεσσαλονίκης ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Εκτός από τα πληθυσμιακά κριτήρια θα  λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος εισοδημάτων της πρώτης τριετίας από την έναρξη του επαγγέλματος, καθώς και ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητάς τους.

Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλιστούν και άλλες ομάδες που εξαιρούνται σήμερα, όπως όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στον φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν 

-Αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

- Ενταξη, στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου.

-Διασταυρώσεις στοιχείων μέσω  ΗΔΙΚΑ των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

1. Αναλυτικά , θεσπίζεται υποχρέωση στους εργοδότες, από 1-12-2013, στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να δηλώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ρυθμίζεται ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ανωτέρω ταμεία. (άρθρο 4)

2. . Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο - 10.549,44 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους και 9.197,10 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – και οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις.  Επεκτείνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη». (άρθρο 5)

3. Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις. (άρθρο 6)

4. Θεσπίζονται αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση με στόχο την απλούστευση  ενός πολυδαίδαλου και κατακερματισμένου συστήματος, γεμάτου από ανισσοροπίες και ανισότητες.  Ετσι, όταν στην επικουρική σύνταξη συμμετέχει και αντίστοιχο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, από εκείνα που μετατράπηκαν σε ν.π.ι.δ. με το άρθρο 36 παρ.4 του ν.4052/2012, επέρχονται από 1-3-2013 οι εξής μεταβολές:

• Ο χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλιση των ανωτέρω Ταμείων, καθώς και στην επικουρική ασφάλιση Δημοσίου και των λοιπών αντίστοιχων φορέων του άρθρου 2 του ν.2084/92, συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης (ισχύει και σήμερα).

• Κάθε συμμετέχων φορέας καταβάλλει απευθείας στο συνταξιούχο το αναλογούν ποσό, με βάση το χρόνο που διανύθηκε στην ασφάλισή του.(άρθρο 7)

4. Καθορίζεται ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι). (άρθρο 8)
Ειδικότερα,  στο άρθρο 38 παρ. 1 του ν. 4052/2012 (Α΄41) καθορίστηκαν ως πόροι του ΕΤΕΑ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, ως εξής: 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά  1 % για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ενιαία ποσοστά ισχύουν ήδη για τους νεοπροσλαμβανόμενους μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑ, για όλους τους από 1.1.1993 (νέους) ασφαλισμένους σε φορείς επικουρικής ασφάλισης μισθωτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 και 2 του ν. 2084/1992, καθώς επίσης για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΕΑΜ. 

Επίσης, με το άρθρο 4 του ν. 4075/2012 (Α΄89) καθορίστηκε ενιαίο ποσοστό πρόσθετων ειδικών εισφορών.

Ωστόσο, για τους μέχρι 31.12.1992 (παλαιούς) ήδη ασφαλισμένους των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ ταμείων, τομέων ή κλάδων υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο ως προς τα ποσοστά των εισφορών όσο και ως προς τις ασφαλιστέες αποδοχές, καθώς εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα πρόσωπα αυτά οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4052/2012 και το άρθρο 52 του ν. 2084/1992.


5.Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργοσήμου σε μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων και συγκεκριμένα στο απασχολούμενο προσωπικό αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή παντός είδους αθλητικών αγώνων. (άρθρο 9)

6. Απαλλάσσονται από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους τα ποσά των εκπαιδευτικών επιδομάτων που καταβάλλονται σε ανέργους, μέσω δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επίσης, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 Ευρώ ετησίως. Τα ποσά των επιδομάτων αυτών, δεν εκχωρούνται και δεν κατάσχονται. (άρθρο 10)

7. Παρατείνεται, για τρία (3) επιπλέον έτη, η διάθεση του προσωπικού των Τραπεζών, της Εθνικής Ασφαλιστικής, του ΗΣΑΠ και του ΗΛΠΑΠ, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΕΑ, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή με κάλυψη της μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών από τους προερχόμενους φορείς. (άρθρο 11) 12. Στο νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 9 ν.4109/2013) που διέπει τα δώδεκα νέα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Κ.Κ.Π. – ν.π.δ.δ.), στα οποία εντάχθηκαν ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες (παραρτήματα) οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.), παρατείνεται μέχρι 31-12-2013 (έληξε 30-9-2013) η δυνατότητα να πραγματοποιούν δαπάνες και να λειτουργούν με τους προϋπολογισμούς των Μ.Κ.Φ. που εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. (άρθρο 12)

8.Εξαιρείται από τους περιορισμούς του ν.2472/1992, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

9. Θεσπίζεται έλεγχος στα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα, μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδει τον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης. Τέλος, ορίζεται η έναρξη ισχύος των ανωτέρω ρυθμίσεων. (άρθρα 14-16)

Βρούτσης: Νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα
«Πρόκειται για ένα συνεκτικό πλέγμα διατάξεων με τις οποίες εκσυγχρονίζονται τα εργαλεία και τα μέσα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, καθίσταται διαρκής και αυστηρός ο έλεγχος των εσόδων των ταμείων και ολοκληρώνεται ένας κύκλος ουσιαστικού  «νοικοκυρέματος» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Με τη συνεπή εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας συνεισφέρει σημαντικά και κρίσιμα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014,  καλύπτοντας ένα σημαντικό  μερίδιο στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται, χωρίς να θίγονται συντάξεις και μισθοί ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται και ενισχύεται η ταμειακή επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος».
protothema.gr

Read more...

Σε κοινωφελές ίδρυμα δωρίζει η ΔΗΜΑΡ αμοιβές των βουλευτών

DHMAR (1)Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να χορηγεί τις αμοιβές όλων των βουλευτών της  από την συμμετοχή τους σε επιτροπές σε κοινωφελές ίδρυμα.
Ο πρόεδρος της ΚΟ Φώτης Κουβέλης, σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αναφέρει ότι «οι συνολικές αμοιβές όλων των βουλευτών που προκύπτουν από τις παρουσίες τους σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές να κατατίθενται ανά μήνα, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, σε κοινωφελές ίδρυμα ή οργάνωση που θα επιλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώνεται για το αντίστοιχο ίδρυμα κάθε μήνα».
Να σημειωθεί ότι η ομάδα της ΔΗΜΑΡ έχει 14 βουλευτές ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, το ποσό που θα προκύπτει μηνιαίως υπολογίζεται σε 7.000 – 10.000 ευρώ.

Read more...

Ποιες σχολές μένουν εκτός Μηχανογραφικού



Δείτε ποιες σχολές θα μείνουν εκτός Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Εκτός μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι οι Σχολές της Αστυνομίας.
Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες για τους φετινούς μαθητές της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων και αυριανούς υποψηφίους για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα μαθήματα Κατεύθυνσης και σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, από τα οποία το ένα είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος ο υποψήφιος πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο.
Αν τα πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της Κατεύθυνσης που εξετάστηκε τότε έχει δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα.
Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει αυτό το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αντικαθιστά τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.
Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
Επιπλέον πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά.
Οι υποψήφιοι έχουν δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο επιστημονικά πεδία ως εξής: Αν ενδιαφέρονται για σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν.
Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της Κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης.
Για το δεύτερο πεδίο θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητάς του, είτε είναι μαθήματα Κατεύθυνσης είτε Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι όσοι εισήχθησαν φέτος θα φοιτήσουν στις Σχολές της Αστυνομίας σε δύο χρόνια, καθώς η εισαγωγή στις συγκεκριμένες σχολές εμπίπτει στους περιορισμούς των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Πηγή: Τα Νέα

Read more...

"Ξαφνικός θάνατος" φορέων του Δημοσίου για 11.000 απολύσεις



Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και απασχολούμενους σε ΟΤΑ θα προκύψουν οι 11.000 απολύσεις του 2014
Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας στο θέμα των απολύσεων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει μαζί της ακόμα και ξαφνικούς θανάτους σε μικρούς φορείς και οργανισμούς, με τους απασχολούμενους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.
Το Ταμείο Οδοποιίας είναι ο φορέας που θα πληρώσει πρώτα τη νύφη. Πρόκειται για φορέα στον οποίο εργάζονται περίπου 150 άτομα και δεν έχει πλέον αντικείμενο μετά και την παραχώρηση του εθνικού δικτύου σε ιδιώτες.
Στο κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης επιβεβαιώθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.
Η Αθήνα:
Έχει υλοποιήσει το πρώτο κύμα του προγράμματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.
Έχει προχωρήσει σε 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι).
Η τρόικα άναψε πράσινο φως αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα. Παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και τον Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες αν και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις, καθώς προέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες νέες απαιτήσεις για τη διετία 2014 - 2015 που βρήκαν τοίχο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά:
1. Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επιθυμούσαν να δώσουν επίσημα παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της διαθεσιμότητας.
"Θα θέλαμε η περισσότερη δουλειά για αυτούς τους 12.500 υπαλλήλους να έχει βγει μέχρι το τέλος του χρόνου" ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
"Δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τότε. Παρά μόνο μέχρι τον Μάρτιο", φέρεται να απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τους δανειστές μας να δίνουν τελικά άτυπη παράταση για το δεύτερο κύμα του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η "δεξαμενή" των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.
Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών.
Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.
"Εάν δεχτείτε τις 2.000 απολύσεις, που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις άλλες 2.000, οι οποίες απομένουν", σημείωσε ο υπουργός.
Το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.
Όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τα μεγάλα νομικά πρόσωπα δεν τίθεται θέμα "ξαφνικού θανάτου", αν και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση του προσωπικού τους μέχρι και 10%.
Το ενδεχόμενο του "ξαφνικού θανάτου" από τον Ιανουάριο παραμένει ανοιχτό για τα μικρά και μεσαία νομικά πρόσωπα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο πρώτος φορέας στον οποίο θα μπει λουκέτο θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας.

Read more...

Και "με τη βούλα" του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε το λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας



Όπως τόνισε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης ο οργανισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης
Επιβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητκής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όπως έχει ανακοινώσει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ΤΕΟ θα κλείσει, συμφωνώ και εγώ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα από την τρόικα για νέες απολύσεις πέραν των 15.000 μέχρι τα τέλη του 2014, που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο Οργανισμό που θα βάλει λουκέτο.
Συνολικά απασχολούνται 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στις 4.000 απολύσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , αποκάλυψε ότι η τρόικα έθεσε θέμα επέκτασης της κινητικότητας σε συνδυασμό με απολύσεις και μετά το 2014, αλλά η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αντέξει τις 13.000 απολύσεις που υπολείπεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2014, όπως άντεξε το 1.000.000 απολύσεις ο ιδιωτικός τομέας. Το θέμα δεν είναι εύκολο, είπε, αλλά έχει συμφωνηθεί.
Σε ερώτηση αν φιλοδοξεί να είναι διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή την ώρα δεν σκέφτεται κάτι περισσότερο από την υπουργική του θητεία.
Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν εκτιμά πως διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης με την τρόικα. «Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, έχουμε πολλές πιθανότητες να κλείσουμε τα θέματα τον Δεκέμβριο», επισήμανε ο υπουργός.

Read more...

ΣΕ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα θεσπιστεί γενικός κατώτατος μισθός σε ολόκληρη τη χώρα, παραχώρηση ...
την οποία κάνει στους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της, Σοσιαλδημοκράτες του SPD.
«Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό», δήλωσε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο, αναφερόμενη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της, CDU και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια ρεαλιστική εκτίμηση δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο γερμανών εργοδοτών.
Υπενθύμισε επίσης ότι η κυοφορούμενη κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι «αυτό που ονειρεύονταν» οι ενδιαφερόμενοι, αλλά το αποτέλεσμα της ψήφου των γερμανών εκλογέων στις 22 Σεπτεμβρίου.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα «κεντρικό σχέδιο» της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία δεν έχει προς το παρόν κατώτατο μισθό. Οι μισθοί καθορίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση κατά κλάδο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και σε ορισμένους τομείς οι μισθωτοί παίρνουν λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα. Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.
Πηγή : naftemporiki.gr
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε Πήγασο, Πρώτο Θέμα ...




...και Realmedia για προμήθεια βιβλίων...
Στοιχεία για το ιστορικό των αποφάσεων, την προμήθεια και την εξόφληση δύο λευκωμάτων κι ενός βιβλίου των εκδοτικών οίκων «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και των εκδόσεων «Realmedia A.E.», έναντι 929.405,91 ευρώ, με βάση απόφαση του...
Οκτωβρίου 2009, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σχολικές βιβλιοθήκες του υπουργείου Παιδείας, απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά από αίτημα βουλευτή της ΝΔ.
Πρόκειται για τρεις διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, στις 1 και στις 2 Οκτωβρίου του 2009, με τις οποίες ανατέθηκαν στον ΟΕΔΒ οι σχετικές προμήθειες. Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί ποιο έτος έγινε η προμήθεια των βιβλίων, πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, πού διατέθηκαν τα βιβλία αυτά και σε πόσα αντίτυπα.

Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό με το έγγραφο του κ. Αρβανιτόπουλου:

- Με την απόφαση 121107/Γ7/1.10.09 του υπουργείου Παιδείας, ανατέθηκε στον ΟΕΔΒ η προμήθεια 2.730 αντιτύπων του λευκώματος με τίτλο «Αθηνα, 60 μορφές στο φως», των εκδόσεων «Realmedia A.E.», συνολικού κόστους 127.894,25 ευρώ.

- Με την απόφαση 12102/Γ7/1.10.09 του υπουργείου Παιδείας ανατέθηκε στον ΟΕΔΒ η προμήθεια 3.000 σειρών (36.000 τεμάχια) 12τομων φωτογραφικών λευκωμάτων με τον τίτλο «Υπέροχη Ελλάδα», του εκδοτικού οίκου «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», συνολικού κόστους 644.761,66 ευρώ.

- Με την απόφαση 122294/Γ7/2.10.09 του υπουργείου Παιδείας ανατέθηκε στον ΟΕΔΒ η προμήθεια 60.000 αντιτύπων του βιβλίου με τίτλο «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, από τον εκδοτικό οίκο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», συνολικού κόστους 156.750 ευρώ.

Στη συνέχεια, το ΔΣ του ΟΕΔΒ, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του στις 7 Οκτωβρίου του 2009, εγκρίνει την προμήθεια των βιβλίων και στις 8 Οκτωβρίου του 2009 υπογράφει τις συμβάσεις με τους αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους.

Όπως γίνεται γνωστό στο έγγραφο, «τα προαναφερόμενα βιβλία, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, προορίζονταν για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας και η επιλογή τους έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του Ν. 1566/85, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3149/2003».

Στη συνέχεια, «με την υπουργική απόφαση Φ.1/Α/221/60672/ΙΒ/30.4.13, καθορίστηκε ο τρόπος εκκαθάρισης των ανειλημμένων υποχρεώσεων του καταργηθέντος ΟΕΔΒ», καθώς οι υποδομές, τα περιουσιακά στοιχεία, τα σήματα και τα λοιπά διακριτικά γνωρίσματα, όπως και τα αρχεία του Οργανισμού περιήλθαν στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Για την εξόφληση της δαπάνης των τριών βιβλίων, εκδόθηκαν στις 10 Ιουλίου του 2013, χρηματικά εντάλματα, αντίστοιχα, συνολικής δαπάνης με ΦΠΑ 929.405,91 ευρώ.

«Για τρία βιβλία, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, το δημόσιο εκταμιεύει συνολικά 929.405,91 ευρώ» ανέφερε στην ερώτηση του ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας πάντως ότι «πρόκειται περί εκκαθαρίσεως ανειλημμένων υποχρεώσεων του καταργηθέντος ΟΕΔΒ».

enet.gr

Read more...

Ενταση και χημικά έξω από την Ευελπίδων...




Σοβαρά επεισόδια  πριν από λίγο έξω από την Ευελπίδων, όπου βρίσκονται φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Οι...
διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου-λάμψης.

Read more...

Από το ΑΣΕΠ Τελικοί πίνακες με τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων


Τελικοί πίνακες με τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τους τελικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα παρέλαβε το ΑΣΕΠ από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΑΣΕΠ παρέλαβε τους τελικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τους έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (στην κατηγορία του υπουργείου Παιδείας-τελικοί πίνακες), σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τελικοί πίνακες κατάταξης, όπως εκδόθηκαν από το εν λόγω Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αναρτώνται κατά τα προβλεπόμενα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και στον οικείο πίνακα ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (κωδ: 21) πατήστε εδώ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (κωδ: 25) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (κωδ: 16) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (κωδ: 18) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ (κωδ: 19) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ (κωδ: 22) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και ΑΙΓΑΙΟΥ (κωδ: 26) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (κωδ: 28) πατήστε εδώ
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (κωδ: 17) πατήστε εδώ
Τελικοί πίνακες κατάταξης υπαλλήλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΔΙΚΤΥΩΝ (κωδ: 29) πατήστε εδώ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στα 45, 6 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα Έρχεται αύξηση 41,4% στους φόρους στην περιουσία το 2014


Έρχεται αύξηση 41,4% στους φόρους στην περιουσία το 2014
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Aθήνα
Ο Προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 45, 6 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 1,258 δισ. ευρώ ή σε 2,8% σε σχέση με το 2013. Τη μεγαλύτερη συμβολή θα έχουν οι φόροι στην περιουσία που αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 41,4%.
 
Από άμεσους φόρους ο νέος προϋπολογισμός αναμένει 21,5 δισ. ευρώ , έναντι 19,8 δισ. ευρώ το 2013. Από τους έμμεσους φόρους αναμένονται 24,08 δισ. ευρώ, έναντι 24,5 δισ. ευρώ εφέτος.

ΦΟΡΟΙ
2013
2014
Μεταβολή
Άμεσοι φόροι
19.884
21.574
8,5
Φόρος εισοδήματος
11.575
12.908
11,5
Φυσικών προσώπων
7.982
6.880
-13,8
Νομικών προσώπων
1.640
3.891
137,3
Ειδικών κατηγοριών
1.953
2.137
9,4
Φόροι στην περιουσία
2.784
3.937
41,4
Άμεσοι φόροι ΠΟΕ
2.690
1.967
-26,9
Λοιποί άμεσοι φόροι
2.835
2.762
-2,6
Έμμεσοι φόροι
24.519
24.087
-1,8
Φόροι συναλλαγών
14.486
14.040
-3,1
ΦΠΑ
13.644
13.533
-0,8
πετρελαιοειδών
2.324
2.410
3,7
καπνού
714
698
-2,2
λοιπών
10.606
10.425
-1,7
Λοιποί φόροι συναλλαγών
842
507
-39,8
Φόροι κατανάλωσης
9.124
9.134
0,1
Φόρος ασφαλίστρων
327
320
-2,1
Τέλος ταξινόμησης οχημάτων
49
48
-2,0
ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων
4.277
4.384
2,5
Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.)
3.056
2.990
-2,2
Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων
1.100
1.057
-3,9
Λοιποί φόροι κατανάλωσης
315
335
6,3
Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ
572
632
10,5
Λοιποί έμμεσοι
337
281
-16,6
Σύνολο φορολογικών εσόδων
44.403
45.661
2,8
Μπορεί από τους φόρους στην περιουσία να αναμένονται 3,93 δισ. ευρώ το 2014, ωστόσο σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ούτε ο νέος φόρος ακινήτων ούτε το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί από αυτόν (2,65 δισ. ευρώ) έχουν εγκριθεί από την τρόικα.
Σημαντικά είναι τα στοιχεία για την αρνητική επίπτωση του αυξημένους ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ αντίθετα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών αντί για 1,1 δισ. ευρώ εφέτος αναμένονται εισπράξεις 536 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επιφέρει έσοδα 161 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...